Pohdintaa koronapassista ja lasten rokotuksista

Mä meinasin, etten kirjoita tästä asiasta, koska tää herättää aina vyöryn muhun kohdistuvia hyökkäyksiä, mutta kun oon lukenut viimeiset pari päivää teidän DM-viestejä Instassa, ja kun en pääse vastaamaan niihin kaikkiin pitkästi, halusin kirjoittaa tästä vielä pidemmin. Varsinkin kun kymmenet ja kymmenet kovasti toivoivat, että useampi ihminen avaisi näistä asioista suuta, vaikka yhteiskunnallinen suhtautuminen asiaan on lähes vaarallinen.

Valitsin väyläksi blogin, koska tämä on oma sivuni, jossa ei tule tapahtumaan kummallista sensuuria miltään taholta.

Postaus ei koske rokotteita, tai siis sitä, tulisiko sellainen ottaa vai ei. Se ei ole mun mielipiteen paikka. Jokaisella on tähän oma näkemys. Mielestäni jokaisella tulisi olla oikeus ottaa rokote ja on hienoa, että Suomi tarjoaa sen veloituksetta jokaiselle. Mun mielestä jokaisella myös tulisi olla oikeus olla ottamatta rokotetta ja erittäin monen lain ja kansainvälisen sopimuksen nojalla näin pitäisi olla. Vaikka syy olisi niinkin yksinkertainen kuin se, että ei halua ottaa rokotetta, on oikeasti siihen annettava ihmiselle oikeus. Haluan kuitenkin muistuttaa, että monesti syy olla haluamatta rokotetta ei liity mihinkään vastaanhangoitteluun, vaan taustalla voi olla esim. terveydellinen huoli, joka ei kuitenkaan täytä erittäin kapeaa terveydellisen syyn määritelmää olla ottamatta rokote.

Esimerkiksi sukuriski verenkiertohäiriöiden tai sydänongelmien puolesta voi jarrutella rokoteintoa. Tai vaikka tilanne, jossa on häiriötä hormonaalisessa toiminnassa ja sitä yritetään saada normalisoitumaan. Rokotteiden haittavaikutuksissa on mm. kuukautiskierron sekaisin meneminen ja myokardiitti-asioista on puhuttu ihan tarpeeksi, että ne on jokaisella tiedossa. Vaikka riskit on varmasti monelta osin pieniä (joskin esim. tuo kuukautisten kohdalla tapahtuva seuraus on osunut häkellyttävän monelle), niin on monille myös taudin vakavan muodon ja kuoleman riski hyvin pieni. Jopa ehkä pienempi kuin haittavaikutusten. Jokaisella tulisi olla oikeus valita, kumman riskin haluaa kantaa.

Oli jokaisen oma rokotekanta mikä tahansa, en halua keskustella siitä, mikä on oikea tai väärä syy olla ottamatta tai ottaa rokote. En sinänsä koe väärää syytä ottaa rokote. Paitsi jos sen ottaa pelosta ja siitä tunteesta, että näin vaaditaan. Ymmärrän täysin nuoria ihmisiä, jotka ottavat rokotteen niinkin “huonosta syystä” kuin että sitten pääsee baariin. Kyseessä ei ole heidän virheensä, tai väärää ajattelua, kuten monet siitäkin syyttelevät. Kyseessä on erittäin kieroutunut tilanne yhteiskunnassa, jossa kiristämällä luodaan hyvin pakonomainen tilanne.

Ymmärrän yhteiskunnallisen selityksen asiaan, mutta siltikään, terveydenhuollon kuormituksen vähentäminen ja riskiryhmien suojelu ei voi olla syynä pakottaa ihminen terveydelliseen toimenpiteeseen. Se ei ole ollut ennenkään, eikä nyt ole sen aika tai paikka. Se avaa vaarallisia ovia sille, mitä jatkossa saamme tehdä. Moni on liputtanut Ursula von der Leyenin lausuntoa siitä, että nyt olisi korkea aika harkita jokaisessa Euroopan maassa rokotepakkoa. Siis Euroopan Komission pääkomissaari, joka lausuu näin.

On huolestuttavaa, millaisia ovia avaa tällainen ratkaisu, mitä monessa maassa tällä hetkellä on tehty. Voidaanko kymmenen vuoden päästä sanoa, että neljäs lapsi on abortoitava, sillä ilmastonmuutoksen takia maailma ei kestä enempää syntymiä? Tai voidaanko esimerkiksi alkoholin vuoksi sairaalahoidossa olleita pakottaa asentamaan jonkin sortin lääkinnällinen apuväline, jotta he eivät voisi juoda alkoholia lainkaan. Onhan alkoholi ollut kuolinsyynä lähes kuusinkertaisesti enemmän kuin korona viime vuonna Suomessa? Entäs sitten sokeri ja nopeat hiilarit ja epäterveellinen ruoka? Missä vaiheessa alkaa olla pakottaa lääketieteellisiä ratkaisuja niissä tilanteissa, ottaen huomioon, että ylipainon terveysvaikutukset ovat tappaneet paljon enemmän kuin tämä nyt jo kohta kaksi vuotta maailman pysähdyksissä pitänyt virus-tauti?

Kuulostaako karuilta ajatuksilta? Aika monen korvaan yhtä karulta pakolta kuulostaa tämä rokote. Vaikka olisit eri mieltä, niin ihmisen koskemattomuuden tulisi olla niin pyhä, että Sinun mielipiteelläsi siitä, mihin raja vedetään, ei pitäisi olla mitään painoa. Jotkut asiat ovat absoluuttisen yksiselitteisiä, eikä niistä tulisi sen takia edes hieman joustaa. Koska jonkun muun mielestä se raja meneekin sitten jossain ihan muualla, siellä mihin sinä et sitä hyväksy.

Lähtökohtaisesti henkilökohtaisesti itse koen niin, että rokotteen tulisi olla niin hyvä, että jokainen halukas sen voisi ottaa ja se suojaisi ottajaansa ja sen jälkeen kenenkään ei tarvitsisi vahtia muiden tekemisiä, sillä oma persus olisi suojeltuna. Näinhän olemme rokotusten suhteen toimineet vuosia, eikö?

Mutta niin, tämä passiasia. Mua on alkanut viime päivinä kiusaamaan tosi paljon se, että tämä ei enää ole kohta pelkästään rokottamattomien ajojahtia, vaan itse asiassa vähävaraisten rokottamattomien ajojahtia.

Kyllä, Suomessa on koronapassi, ei rokotepassi. Tämä tarkoittaa sitä, että vaihtoehtoisesti rokotteelle voi olla negatiivinen testi (72h näytteenotosta), todistetusti sairastettu tauti (6kk positiivisesta testistä) tai vasta-aineita + 1 rokote-annos. Näillä kaikilla saa koronapassin.

Ongelmia?

“Tietääkseni” -kohtia heti alkuun. Korjatkaa, jos olen väärässä. Tietääkseni, jos olet saanut rokotteet ulkomailla, ne eivät näy OmassaKannassa ja et tällä hetkellä siis saa passia, vaikka olisit täysin rokotettu. Tietääkseni moni joka ei voi ottaa rokotetta terveydellisestä syystä ottaa, odottelee vasta omaa passiaan. Vasta-aineet, korkeatkin, eivät myöskään tosiaan riitä koronapassin saamiseksi, vaan taudin sairastamisen on tullut “jäädä kiinni”.

Mutta sitten se suurin ongelma, mihin huomaan monien tarttuvan.

“Siinäs menee testiin ja sit on passi, ei rokote oo pakko”. Ja samaan aikaan puhutaan passista työpaikoille. Testitulos on voimassa 72h näytteenottoajasta. Joissain paikoissa, kuten Helsingissä, saa pikatestin 25 eurolla. Sekin on monille helvetin iso raha. Tampereella halvin on tietääkseni 79€, tai sitten 35€, jos valehtelee, että on oireita ja saa -100€ Kelan vähentämänä 9Livesilla otetussa testissä. Maksettavaa jää tuolloin 35€. Joillain paikkakunnilla lähin testimahdollisuus on ihan todella kaukana ja joillain paikkakunnilla se maksaa sen parisataa euroa yksityisellä puolella. Helppoa kuin heinänteko isossa kaupungissa asuvalle ihmiselle, jolla on millä mällätä, mutta aika paljon karumpi kohtalo niille, jotka asuvat kauempana tai eivät pysty irrottamaan kuukausibudjetista vaikkapa viikottaista testiä. Koska vaatii viikottain testissä käymisen, jos haluaa esimerkiksi viedä 5-vuotiaan lapsen harrastamaan. Tai uimaan. Kova on hintalappu, jos jokainen uimareissu tai viikottainen harrastus on ykskaks +25-200€.

Ja ei, sitä testiä ei saa julkiselta ilmatteeks. Täältä löytyy Fimlabin tiedote asiaan liittyen.

Julkisen terveydenhuollon koronatestaus on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, joilla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita. Ainoastaan 16- ja 17-vuotiaille ja sellaisille henkilöille, jotka eivät lääketieteellisestä syystä voi ottaa koronarokotetta, voidaan tehdä koronapassitestaus julkisella puolella.

Mikäli olet täysi-ikäinen ja tarvitset koronatestin koronapassia varten, testi tulee teettää omalla kustannuksella yksityissektorilla.

En sinänsä ehkä vastustaisi passia näin lujasti, jos olisi tosiaan mahdollista veloituksetta testata missä tahansa päin Suomea. Siksi en itse asiassa uskonut, että passi koskaan tulisi Suomeen, koska ajattelin, että meidän Perustuslaki ja yhdenvertaisuusperiaatteet eivät sallisi passia, ellei saataisi oikeasti veloituksetonta testausta kaikille ja sen infrastruktuurin luomisen ajattelin olevan liian ongelmallista. Niin vaan passi tuli, luvattiin rokotteelle vaihtoehto ja näin yhdenvertaisuuden toteutuminen, mutta käytännön toteutus on nyt tämä. Ja vaikka Fimlab testaisi, niin viime viikolla kun sinne soitti oireisena, seuraava vapaa aika oli n. 30 tunnin päästä.

Aika moni on myös kertonut, että julkisella puolella on terveydenhuollon työyhteisöissä sovittu, että vaikka ehtisi, ei laiteta negatiivista testitulosta OmaKantaan kuin vasta kun 72 h testistä on mennyt. En tiedä todenperää tälle, mutta aika monelta tämä tuli viestinä Instagramissa. Erittäin huolestuttavaa. 

Uudellamaalla ei tosiaan tällä hetkellä pääse esim. uimahalliin viemään lasta, jos vanhemmalla ei ole koronapassia. Olen omin silmin nähnyt viestin pienen ryhmän vauvauinnista, johon tuli vaatimukseksi koronapassi tämän AVIn linjauksen tähden. Samaan aikaan pk-seudulla esim. Serena on kuitenkin auki ilman koronapassia (hienoa, että on!!). On vaan hieman eri budjettia vaativa tilanne mennä Seranaan kuin paikalliseen uimahalliin.

Onko uiminen välttämätön oikeus? Eipä kai. Mutta pidän jotenkin erittäin epäsuomalaisena, miten erilaiset oikeudet on tällä hetkellä riippuen taloudellisesta asemasta ja sijainnista Suomessa. Samaan aikaan kun Alkoon saa mennä mihin aikaan vaan ja jäädä sinne vaikka koko päiväksi pyörimään, kuntosalille ei ole asiaa ilman passia.

Vaikka tämä suututtaakin varmasti jotkut, niin sanon silti. Ihan virallisten lähteiden mukaan (esim. tässä käytetty CDC:n tietoja) erittäin korkea prosentti vakavista tautimuodoista ja kuolemista kohdistuu ylipainoisiin henkilöihin. Samaan aikaan puhutaan siitä, että rokottamattomien osuus sairaalahoitoa vaativista on merkittävän paljon korkeampi. (Btw, HUS:n lähde sairaalahoitoon tulleista, viimeisin viikko tilasto on tasan 50-50.) Rokotuksin halutaan suojella rokottamattomia, sillä heidän riski sairastua ja kuolla ja näin ollen kuluttaa terveydenhuoltoa on korkeampi”. Tämä väittämä tulee usein vastaan. Ymmärrän sinänsä logiikan, mutta samalla kyseenalaistan sen logiikan, että siinä missä moni terveellistä ruokaa tarjoava ruokapaikka on koronapassin takana, on pikaruokalat ja kahvilat kaikkien saatavilla, ja samaan aikaan kuntosalit ja uimahallit ja muut rajataan niiltä riskin alla olevilta rokottamattomilta. Ihan vaan heitän tämän ihmetyksen ilmoille, jos pohditaan näitä asioita.

Ja vielä syrjimättömyyteen liittyen kysymyksiä ainakin minussa herätti hyvin paljon tämä julkaisu Hesarissa.

Hetkinen. Mä oon ainakin saanut koko aika sen tiedon, että kukaan ei näe koronapassista onko ihminen rokotettu vai negatiivisen tuloksen saanut. Onko minulle valehdeltu? Vai onko tosiaan niin, että passi ei näytä tätä yksityistietoa ja siinä tapauksessa käyttääkö Hesari näin täyttä mutuilua lähteenä luodakseen täysin valheellista mielikuvaa tilanteesta? Eikös siitä misinformaatiosta ole aika paljon ollut tässä puhe viime aikoina? Vai liittyykö se vaan tietyntyyppiseen sisältöön asiassa? Esimerkiksi todenmukaiseen, mutta eri mieltä olevaan? 
(EDIT:// Selvennän vielä. Tiedän kyllä miltä passi näyttää minulle itselleni, mutta koska muille siitä ei pitäisi näyttää kuin QR-koodi, jonka kautta lukijaan tulee tieto siitä, onko passi kunnossa vai ei, ei pitäisi olla yhdelläkään ovimiehellä tietoa siitä, miten jakautuu negatiiviset ja rokotetut, sillä sen tiedon ei tulisi näkyä lukijaan. Näin on ainakin passista kerrottu. En ole kenenkään passia itse lukenut, eli en tiedä mitä se näyttää ja siksi tämä juttu ihmetytti.)

Kaiken lisäksi Uudenmaan AVIn ohjeistus on hyvin epäselvä, eikä tässä maassa pääministeriä myöden tunnu kukaan tietävän, miten tulisi toimia missäkin tilanteessa.

TILASTOJA

Olen kuunnellut keskusteluja ja pohtinut näkemiäni vastaväitteitä tarkkaan. Olen tutkinut lähteitä ja tilastoja. Vaikka nekin on kummallisia. Tätä lähdettä olen nähnyt monessa paikassa. Miten valtavan selkeä hyppäsy on kuolemissa tämän mukaan. Mutta, jos nyt kuitenkin avataan maa-kohtainen data ja katsotaan Suomen z-scorea tässä (valikosta z-scores by country, poista kaikki muut maat paitsi Suomi), niin jos pidetään kaikki iät auki, 2017 ja 2018, aikana ennen pandemiaa, oltiin korkeammalla kuin nyt. Edes 65+ ikäkategoriassa emme pääse 2020 ja 2021 kuin pienten huippujen verran baselinen yli, mutta emme kertaakaan kohtaan “substantial increase”. 2017 päästiin. Ja 2018 oltiin lähellä. Korkeammalla molempina kuin nyt 2020-2021. Vain 85+ ikäryhmässä pääsemme korkeimman huipun 2021, vaikka 2017 käytiinkin lähellä. En mä nyt tämän perusteella allekirjoittaisi kuitenkaan tätä valtavaa ylikuolleisuutta, josta kohistaan.

Kaikki iät Suomi
85+ Suomi
65+ Suomi

 

En henkilökohtaisesti usko, että yksi ihminen on tärkeämpi kuin toinen, mutta realistisella ajatusmaailmalla annan enemmän painoa pienen lapsen hengelle kuin 85+ hengelle, ottaen huomioon, että Suomessa keskimääräinen eliniän odote on 79 vuotta miehillä ja 84,6 vuotta naisilla. Nykypäivänä syntyvillä siis. Toki meillä on täysin virkeitä 100-vuotiaita, enkä missään nimessä ole sitä mieltä, että yhtäkään elämää pitäisi heittää hukkaan. On kuitenkin hyvä pitää mielessä myös maiden ikärakenteet ja se, että jotain hyvin vakavan tappavaa oli selkeästi joukossamme myös 2017 ja 2018. En vain muista, että silloin lapsen harrastukseen pääsy oli kiinni passista.

Halusin tuoda tämän vain esille sen vuoksi, että kun puhutaan kokonaiskuolleisuudesta, meillä on siitä aika spesifiä ja hyvää dataa, josta ammentaa ajatusta siitä, kuinka vakava tilanne nyt tosiaan on. Emme toki voi tietää, mikä olisi ollut tilanne ilman rajoitustoimia Suomessakaan, joten sinänsä on turha viisastella. Toi tilasto on myös mielenkiintoinen. Jos avaamme Ruotsin, jossa rajoituksia oli merkittävän paljon vähemmän, niin huomaamme selkeän käppyrän 2020 puolella. Siellä päästään lukuun 12 ja sittemmin 2021 puolella lukuun 6. Vuonna 2018 sielläkin päästiin lukemaan 5.2, eli sinänsä tämä 2021 luku ei ole merkittävän korkeampi. Vaihtoehtoisesti Norjan puolella on päästy 5.34-lukemaan vuonna 2017 ja Tanskassa 7.54 kolahti vuonna 2018.

Juu, Ruotsissa näkyy selkeä piikki 2020, mutta kun näitä lukuja katsoo, niin ei se millään lailla siltikään katastrofaalinen ollut. Ja siellä mentiin aika vapaata elämää pitkäänkin.

Kuvat voi klikata isommaksi

Moving on. Ne, joita kiinnostaa käy rämppäämässä noita itse ja leikkii oman elämänsä tilastotietäjää. Koukuttavaa puuhaa, sanoisin.

Nähtävissä olevan statistiikan puolesta on selvää, että rokottamattomia on menehtynyt rokotettuja enemmän. En kuitenkaan voi hyvillä mielin sanoa, että “koronaan”, sillä kuten esim. Aamulehden tähän alle kuvana linkkaamani tilasto hienosti näyttää, kyseessä on tilasto, joka kattaa kaikki kuolemat, jotka ovat tapahtuneet 30 päivän kuluessa tartunnasta kuolinsyystä riippumatta. Kun puhutaan rokotteiden haittavaikutuksista, peräänkuulutetaan kausaliteettia ja syy-seuraussuhteen osoittamista. Sama ei päde tässä tilanteessa toisin päin. Nimittäin tämä sama “with Covid” on käytössä kansainvälisesti hyvin laajasti ja esim. Kanadassa tämä on herättänyt paljon keskustelua kun kuolinsyy on ollut jotain aivan muuta, mutta kuolema on kirjattu Covidista johtuvaksi. Toki on varmasti paikkaansa pitävää, että monia on menehtynyt ihan primääristi tähän tautiin. Mutta niin on aina ollut monen muun viruksen suhteen. Nyt tämä Aamulehden tilasto näyttäisi meille karua palkkikieltä, jossa rokottamattomien viiva on aivan kamalan pelottava. Lähtisin tuota tulkisemaan niin, että 12-29 -vuotiaiden joukossa tilastollinen luku olisi 0,5/100 000, eli 0,0005% ja 30-49-vuotiaissa sanoisin tuon olevan viivottimella mittailtuna 1/100 000, eli 0,001% rokottamattomien lukuna. Sen ero 0% rokotetuilla on loppujen lopuksi aika pieni. (Edit: Korjattu virheelliset prosenttiluvut)

No, toi nyt on lillukanvarsilla kikkailua. Koska on tässä selkeitäkin palkkeja. 50-69 -vuotiaiden kohdalla rokotetut olisi viivotinarviolla 0,006% vs. 0,001% ja yli 70-vuotiaissa, siinä isossa palkissakin, ero on 0,041% vs, n. 0,006%.

Mielenkiintoinen on muuten statistiikka muutenkin, sillä sen alla lukee “kuolemaa kuukaudessa 100 000 henkeä kohti alttiissa väestössä“. Mitä ikinä sekään siis tarkoittaa.

Omaan silmääni ero ei ole hirvittävän valtaisa, varsinkin kun tosiaan kyseessä ei ole varmistettu ja vahvistettu kuolinsyy. Sen sijaan tiedossa on, että Suomen 5,531 miljoonan hengen väestössä on vahvistettuja tartuntoja ollut n. 195000 lähes kahden vuoden ajalta, mikä tarkoittaa, että 96,5% väestöstä ei ole kahden vuoden aikana sairastunut tautiin. Koronan kanssa (30 pv positiivisesta testistä sattunut kuolema) kuolleita on Suomessa lähes kahden vuoden ajalta 1383. Tämä vastaa 0,025% väestöstä. (Edit: Korjattu virheelliset prosenttiluvut)

En halua missään nimessä vähätellä. Jokainen turhaan menetetty henki on kamala asia. On kuitenkin muistettava jatkuvasti myös se, että ihmisiä tappaa moni muukin asia kuin virustaudit, eikä influenssakuolema tai itsemurha ole sen vähemmän kamala asia.

Lapset ja Long Covid

Ja sitten se aihe, joka saa mut näkemään punaista ja jonka vuoksi lähdin tätäkin kirjoittamaan. Mulle tulee todella paljon kysymyksiä liittyen lasten rokotuksiin ja pohdintoja siitä, tulisiko lapsi rokottaa vai ei, nyt kun tuo 5-11 -vuotiaiden rokottaminen lähestyy. 

En ota kantaa. Jokainen rokotuksen haluava on oikeutettu sellaisen ottamaan. 

Toivoisin vaan ihan hirvittävän kovasti, että kukaan ei ota sitä näistä jommasta kummasta syystä: 

 1. Pakon tuntu, jotta lapsen elämä voi jatkua normaalina 
 2. Muita suojellakseen

“Koronan takia on koko maassa ollut tehohoidossa lokakuun loppuun mennessä vähemmän kuin viisi alle 12-vuotiasta lasta. Pitkittyneiden koronaan liittyvien oireiden vuoksi on erikoissairaanhoidossa tutkittu yhdeksää alle 16-vuotiasta. Nämä tiedot selvisivät THL:n tekemästä kyselystä, johon vastasivat keskus- ja yliopistosairaaloiden pediatriset yksiköt.”
Lähde: Iltalehti, haastattelussa THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi

 

Jos tästä tilastolähtökohdasta lapsen rokottaminen on jonkun mielestä lapsen edun mukaista, niin ei muuta kuin rokottamaan. Asiaan liitetty pakko on kuitenkin erittäin kummallisesti asiaa kommentoivien ihmisten tuoma, ei lasten oman terveyden vuoksi vaadittava. 

En ole itse asiassa juurikaan kuullut yhdenkään ammattilaisen, asiantuntijan tai poliitikon ilmoittavan, että on lapsen terveydellisen edun mukaista saada rokote tähän tautiin, mutta olen kuullut kyllästymiseen asti, kuinka meidän tulee rokottaa lapset, että saadaan terveydenhuollon kuormitus alas tai ettei aikuiset kuole tautiin.

Vaikka en sinänsä kannata lainkaan täysrajoittamista ja kovempia rajoituksia, niin kyllä mä sanoisin, että lasten pakkorokottaminen aikuisten eduksi on vielä huonompi ratkaisu kuin totaalisulut. 

Meillä on olemassa kansainvälisiä sopimuksia ja lasten oikeuteen liittyviä sitoutumisia, joiden mukaan lapseen terveyteen liittyvät toimet tulee olla vain lapsen oman hyvinvoinnin ja terveyden vuoksi, ei muita suojellakseen. 

Henkilökohtaisesti en halua edes kuvitella maailmaa, jossa on jonkun mielestä OK luoda rokotepakkoja lapsille, suojellaakseen ikääntyvää väestöä. Ja ennen kuin joku tästä rupeaa nyt repimään “tietoa”, että lapsille ei ole mitään rokotemandaatteja, niin on hyvä ja tutustuu esimerkiksi ihan viimeisimpään New Yorkin ratkaisuun lasten osalta ja aika monen muun maan linjauksiin. 

Oli rokotehaittojen statistiikka kuinka epäselvä tai epäluotettava jonkun mielestä, niin sillä ei ole väliä, onko vakavia rokotehaittoja ollut lapsilla 1 vai 1000. Jos Suomessa kuolee yksikin lapsi rokotteen haittavaikutuksiin, on silloin niitä kuolemia 100% enemmän kuin COVIDin aiheuttamia kuolemia. 

Toistan. Jokainen, joka haluaa ottaa rokotteen lapselleen, on niin vapaa tekemään. Pakko, pelottelu ja pakon tuntu ja välillinen pakottavuus sen ympärillä on kritiikkini kohde, ei rokote itsessään. 

Oon saanut älyttömän paljon viestejä liittyen siihen, että vanhemmat pelkää päästää lapsia kouluun, siinä pelossa, että lapsi painostetaan rokotukseen. 

1.12. YLEn tässä jutussa lukee: 

Päätöksen rokotteen ottamisesta tekee ensisijaisesti lapsi itse, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. 

Että mitähän vittua? Anteeksi nyt vain. Juttu koskee 5-12 -vuotiaita lapsia.

Samaan aikaan vanhemmat on vastuussa lastensa hampaiden harjauksesta ja painon nousemisesta oikeassa tahdissa, mutta että lapsi itse saa päättää ottamansa rokotteen? Että voidaan käsitellä lastensuojelussa sitä, että lapsi ei halua harjata hampaitaan, mutta vanhempi, huoltaja, ei voi päättää lapsen rokotuksesta vaan lapsi itse? No annetaan sitten jokaiselle 11-vuotiaalle ajokortti ja 5-vuotiaat päättäkööt itse mitä syövät. Jos joku terveydenhuollon ammattilainen katsoo lapsen olevan siihen kykenemään, niin why not? 

Mun kohta 5-vuotiaalta tikun poistaminen ihon alta vaatii lähes päällä istumista, mutta toisaalta hän varmaan suostuisi luovuttamaan sisäelimensä, jos joku tarjoaisi tikkarin tilalle. Ja valinta olisi erilaien tänään huomenna ja ylihuomenna ja todnäk jopa 30 min päästä kysyttynä. Enkä nyt niistä alle 12-vuotiaistakaan, jotka tunnen, lähtisi vannomaan, että yksikään pystyy tekemään tällaista valintaa itse. 

On jotenkin hurjaa, että 2021 sitä miettii aika moni vanhempi uskaltaako päästää lapsensa eskariin, vai tuleeko hän sieltä takaisin jonkin terveydenhuollollisen toimenpiteen kanssa ilman vanhemman suostumusta. Toki niihin eskarikuviin kameran eteen lapsi ei voi mennä ilman vanhemman kirjallista suostumusta. 

MIKÄ ON MUN RATKAISU SITTEN?

Mulla ei ole hulluja salaliittoteorioita sille, miksi tämä kaikki tapahtuu. Mun henkilökohtaista ahdistusta lisää jatkuvasti se, että mä en tiedä, enkä näe mitään järjellistä selitystä tälle kaikelle, sillä en millään haluaisi uskoa rahan, vallan ja valtioiden vastuusta vapautumisen olevan avainasemassa näissä päätöksissä, mitä koko ajan tapahtuu.

Siksi mulla ei ole mitään jyrkkiä näkemyksiä koronarokotteiden suhteen. Kaikki halukkaat ottakoot sen. En ole ottanut julkisesti pitkään aikaan kantaa sen suhteen, mikä on oma valintani. Sillä mielestäni yksityisyys asiassa on erittäin tärkeää. Yhdenvertaisuus on mielestäni yksi koko vapaan maan perusasioita, ja se ei millään toteudu tällä hetkellä koronapassin osalta. Ja mitä tulee lasten rokottamiseen, niin jo keskustelun asettelu lasten rokottamisesta aikuisten suojaksi on mielestäni virheellisen lisäksi vastenmielinen.

En olisi osannut edes kuvitella vuosi sitten, että tässä tilanteessa lähdemme kohti vuotta 2022. Mutta, no, toisaalta minussa elää pieni toivonkipinä. Belgian Valloniassa alin oikeusaste on jo todennut passin käytön laittomaksi ja ymmärtääkseni monessa maassa asia on menossa oikeusasteiden käsittelyyn. Toivonkin, että tämä suunta muuttuu 2022. 

Ja no, koska en halua olla osa ongelmaa, vaan osa ratkaisua ja koska aina penätään “mitä sitten tehdään, kun ei terveydenhuolto kestä!”

En näe, että kaiken sulkeminen on vastaus. Ehkä pitäisi miettiä vain hieman järkevämmin, onko järkevää, että kirkkojen kuorolauluesitykset joululta on monessa paikkaa peruttu, mutta Nokia Arenalla 13 000 ihmistä kannustaa Ilveksen ja Tapparan välillä. Juu, paikalla oli koronapassi. Harmi sinänsä, se ei vaan estä tartuntoja leviämästä. En kuitenkaan koe oikeaksi, että tapahtuma-ala, joka on ollut polvillaan jo ties miten kauan, olisi sitä jatkossakin. Vaan koen, että tietyn väkimäärät ylittävät tapahtumat vaatisivat negatiivisen testin kaikilta osallistujilta, niin rokotetuilta kuin rokottamattomilta. Tämä olisi yhdenvertaista, tämä olisi Omikron-uutisoinnin myötä myös erittäin perusteltavaa. Ja tämä vaatisi sen, että testaaminen helpottuisi ja halpenisi monessa paikkaa.

Kun puhutaan siitä, että ei ole perusoikeus mennä kulttuuritapahtuman, niin ei ehkä olekaan. Mutta on mielestäni hyvinkin perustavanlaatuinen oikeus yrittäjän saada jatkaa elinkeinotoimintaansa yhtä lailla kuin kuluttajan päästä samaan tapahtumaan samalla kustannuksella. Ei varmaan kukaan hyväksyisi, jos uskonnon tai seksuaalisen suhtautumisen perusteella lippuhinta olisi eri? Henkilökohtaisesti en näe asiassa eroa nykytilanteessa. En käytännön tasolla.

Jos perutaan lasten jouluesityksiä kirkoissa ja vauvauinteja tai laitetaan ne koronapassin taakse, koen vähintään kummalliseksi sen, että viikon päästä Tampereella pidetään Nokia Arenan avajaiset. Ehkä mä en vaan ymmärrä jotain. 

533 thoughts on “Pohdintaa koronapassista ja lasten rokotuksista

 1. Mahtava kirjoitus ja ihanaa, että otat asiaan kantaa ja vielä loistavan neutraalisti. Ootko muuten seurannut instassa SiniAriellia? Hän on jakanut elämäänsä Australiassa eli siis kertoo siellä olevista rajoituksista ja sen vuoksi joutuu jatkuvasti sensuuriin esim just instassa, vaikka kertoo itse ettei ole rokotevastainen muttei uskalla nyt ottaa rokotetta kun imettää. Sitä olen ihmetellyt miksei rajoituksista, mielenosoituksista tms saa kertoa mitään, miksi niitä sensuroidaan? Ja miksei media kerro näitä mitään.

 2. Veikkaan, että lähtökohtaisesti valtaosalle on aivan sama oletko rokotettu vai et. Eiköhän se vitutus aiheudu siitä, että jos itse on tehnyt kaiken mahdollisen tätä pandemiaa vastaan (rokottautunut) niin silti elämää rajoitetaan rokottamattomien takia. Uskon, että ketään ei kiinnostaisi jos saisi elää normaalia elämää rokottamattomista huolimatta. Huvittaa myös rokottautumattomien uhriutuminen asiasta. Kitistään kun ei päästä ravintoloihin sun muihin humputuksiin. Nuo ei missään nimessä ole asioita, joita voitaisiin luokitella ihmisen perusoikeuksiin. Nuo ovat täysin ylimääräisiä viihdykkeitä joihin nyt vaan ollaan totuttu. Kaikille on Suomessa tarjottu mahdollisuus ilmaiseen rokotteeseen. Jos päätät olla ottamatta rokotetta niin turha silloin myöskään kitistä siitä, että ei pääse baariin.

  1. Onko liikunta humpuukia, lasten juhlat, harrastukset, ja monet muut?

   Miten terve koko korona-ajan terveenä ollut aiheittaa sinulle rajoituksia? Kyllä se meidän hallitus on, joka ei asioita ole hoitanut niin, että nyt rajoitetaan yhä

 3. En voi muuta kuin nostaa hattua sulle, nainen! En voisi olla enempää samaa mieltä! Mieletöntä tykitystä! Mulle tulee lämmin ja superpehmoinen olo, kun tiedän, että te sanataiturit pidätte meistä muista huolta!

 4. Erittäin hyvä kirjoitus! Tilanne on täysin absurdi ja tuntuu, että pahiten tämä tolkuton viha on lähtenyt laukalle on lähtenyt ns. tavallisen keskiluokan keskuudessa. Ainut tehokas ratkaisu leviämisen estämiseksi olisi tikku jokaisen nenään joka aamu ja positiiviset karanteeniin. Mutta joku toikin kommenteissa hyvin esiin, että viruksella on taipumus mutatoitua vaarattomammaksi ja rajoitustoimet ja rokotukset ovat hidastaneet tätä kehitystä ja siirtäneet tämän taakan köyhille maille, joissa rokotteita ei ole.

  Miksi yhtäkkiä meidän täytyy ottaa mrna-rokote, jonka pitkäaikaisvaikutuksista ei edes lääketieteen tutkijoilla ole kuin arvauksia ja lyhytaikaisiakin vaikutuksia vähätellään, vaikka haittavaikutuksen saaneelle on kyse koko hänen elämästään? Miksi perinteisellä menetelmällä toimivaa rokotetta ei ole vieläkään markkinoilla ainakaan Suomessa? Miksi mediassa ei kerrota koronan hoitokeinoista ja vakavien sairastumisten syistä? Kai nyt kahdessa vuodessa keinot ovat kehittyneet ja dataa on analysoitu ja sairaalahoitoa vaativien altistavat tekijät selvitetty.

  Valitettavasti oma usko länsimaiseen lääketieteeseen alkaa olla kovalla koetuksella, kun esimerkiksi ravinnonlaadun valtavaa merkitystä ihmiselle ei tunnusteta, vaikka esimerkiksi hivenaineista johtuvista puutostiloista lääkärit opiskelevat ihan koulunpenkillä.

 5. Nyt olet Anna siirtynyt vaikuttajien kärkeen. Olet ennenkin erottunut eduksesi sinun viestintätaitoine, mutta myös tämä sanoma on äärellisen tärkeä!

  1. Uskomattoman hienosti kirjoitettu teksti! Tämä upposi ja pisti todellakin miettimään tätä hulluutta. Ahdistaa, mihin tämä maailma ja Suomi on menossa. Pelottaa lasten puolesta 🙁 Kiitos kirjoituksestasi!

 6. Amen Anna Amen 🙏🏼
  Tämän postauksen tulen jakamaan eteenpäin, puit sanoiksi hyvin myös minun mielipiteeni tästä asiasta.

  1. Kiitos tästä. Älyttömän hyvin kirjoitettu. Kunpa lapset edes jätetään rauhaan 💙 elän toivossa, että tämä hulluus loppuu. Taitaa pari vuotta vielä mennä tässä.

   1. Tää on itse asiassa jännä, koska mä olin tosi finaalissa tähän keväällä ja ajattelin, että sitten kun tosiaan saadaan se 70% kattavuus, niin sitten tää kaikki vihdoin poistuu mielestä ja ainoasta asiasta, jota ajatellaan. Ja kas näin sitä ollaan menossa vuoteen 2022 ja meno ei ole yhtään vähäisempää kuin tasan vuosi sitten.

 7. Nyt, kun tutkin tätä asiaa, löysin THL:n raportin (24.11.2021), jossa sivulla 6(18) todella selkeä kaavio, kuinka rokotusstatus on vaikuttanut erikoissairaanhoidon tarpeeseen eri ikäryhmissä:

  https://thl.fi/documents/533963/5860112/COVID-19-epidemian+hybridistrategian+seuranta++tilannearvioraportti+24.11.2021.pdf/0920185b-c69f-a6d4-7d9c-332413a37c97?t=1637838087767

  Laitoin tämän, koska kaaviota voi olla monen parempi ymmärtää kokonaisuus rokottamattomat vs rokotetut erikoissairaanhoidossa, kuin varsinaisia lukuja.
  Sinänsä olen kyllä edelleen sitä mieltä, että hallituksen tulisi keskittyä parantamaan nyt, jos koskaan, Suomen terveydenhuoltoa. Ymmärtääkseni näin ei ole tapahtunut, vaikka rajoituksia on purettu, vaan sokeasti luotettu rokotteeseen, vaikka rokottamattomalla on 30-kertainen riski tuplarokotettuun verrattuna joutua erikoissairaanhoitoon.

  1. Hyvä kaavio. Tuo 30-kertainen riski tosin pätee vain tiettyyn ikäryhmään, eli jokainen voi siitä katsoa oman ikäryhmänsä riskit melko suoraan, ja toki huomioida näihin myös muut vaikuttavat tekijät kuten tupakoinnin, sairaudet ja ylipainon.
   Jokaisella pitäisi olla oikeus laskea se oma riskinsä.

  2. Hyvä kaavio nähdä tosiaan. Itseäni kiinnostaisi nähdä tämä kaavio niin, että rokotteen saanut merkittäisiin rokotteen saaneeksi, vaikka ei olisi kulunut kolmea viikkoa rokotuksen saamisesta. Toki se on ongelmallista, sillä rokotussuoja ei ole ehtinyt vielä muodostua, mutta toisaalta olisi erittäin mielenkiintoista nähdä, millainen vaikutus rokotteen saamisella on lyhyellä aikavälillä sairastumiseen. Käsittääkseni rokote alentaa vastustuskykyä hetkellisesti.

   1. Mistä tällainen käsitys tulee? En ole nähnyt missään sellaista tutkimustietoa että rokote alentaisi vastustuskykyä joten ihan mielenkiinnosta kysyn.

    1. No sen verran ainakin on sanottava, että johan linjattiin, että pitäisi välttää rasitusta aika X rokotteen jälkeen, koska hetkellisesti tulee korkeampi riski myokardiitille. Tämä ihan virallisesta lähteesta rokoteohjeistukseen. En sitten tiedä eikö tämä laske ihmisen vastustuskykyä, jos pitää välttää rasitusta.

 8. Kiitos Anna rohkeudestasi avata keskustelua ja näkemyksiäsi tästä aiheesta! <3 Avoin kaikki mielipiteet salliva keskustelu on juuri sitä, mitä tähän aikaan kaivataan. Olen täysin samoilla linjoilla kanssasi, ja toivon, että yhä suurempi massa ihmisiä herää ihmettelemään näitä asioita.

 9. Niin hyvin kirjoitettu, kiitos tästä.
  Tässä ajassa on ahdistavaa kasvattaa pientä lasta, tulevaisuus pelottaa.
  Toivottavasti useampi puhuisi avoimesti asioista, jotta ymmärrys siitä että näitä toimia vastustaa ihan tavalliset ihmiset, jotka valtamedian toimesta on niputettu yhteen kastiin “foliohatuiksi”.

 10. Todella hyvin kirjoitettu! En oikeastaan koskaan kommentoi kenenkään kirjoituksia, mutta itseäni on ahdistanut tilanne jo pidempään ja ihanaa, kun joku uskaltaa sanoa mielipiteensä ääneen!

  Ihanaa joulun odotusta sinulle ja perheellesi ❤️

 11. Tosi hyvä kirjoitus ja olen samaa mieltä.
  On todella käsittämätöntä, että ihmiset jaetaan näin kahtia. Kun korona alkoi moni epäröi rokotetta, mutta kun niitä alkoi saamaan moni oli niitä ottamassa. Ja jokainen tehköön sen suhteen oman päätöksensä, mutta miksi kenenkään ei anneta tehdä omaa päätöstä. Ja miksi kukaan ei huomaa, että passista ei ole mitään hyötyä, oli sulla rokote tai ei. Ja miksi tähän kaikkeen pitää sotkea viattomat lapset.

 12. Kiitos Anna tästä kirjoituksesta! Mietin ensin, että kommentoinko mitään, kun ei mulla ole juuri nyt muuta sanottavaa kuin että hyvä teksti ja että on todella hienoa että omalla nimelläsi ja omilla kasvoillasi toit nämä asiat esille. Olen miettinyt samoja kysymyksiä.

  Päätin jättää kommentin kuitenkin, ensinnäkin sua kiittääkseni, ja myös siksi, että me “hiljaiset” (eli ne jotka näitä asioita kyllä miettii, mutta ei ehkä ainakaan ennen tätä ole uskaltaneet ääneen sanoa mitään) tullaan jotenkin näkyviksi. Mulle on luonut toivoa se, miten moni muu täällä kommenteissa on ilmaissut miettivänsä samoja kysymyksiä. Joten haluan lisätä tähän oman osani, et ole yksin eikä me olla yksin.

  1. Kiitos, tämä oli mun tarkoituskin, että hieman saadaan tätä näkyviin myös hiljaisten osalta. Hiljainen olen ollut itsekin viime ajat, mutta nyt en enää jaksa olla.

 13. Kiitos Anna rohkeudestasi puhua. Tilanne on todella pelottava, tieteellä tai ihmisten terveydellä ei voida perustella päätöksiä joita nyt tehdään ja ajetaan eteenpäin. Tilastoja viilataan mediaan ja annetaan väärää tietoa tahallaan. Toivottavasti ihmiset heräisivät pian puolustamaan vapautta ja ihmisoikeuksia 🧡

 14. Anna, suuri KIITOS tästä kirjoituksesta!!!
  Olen tismalleen samoilla linjoilla kanssasi.
  Olen äärettömän huolissani miten yhteiskunnassa ei ole lainkaan neutraalia keskustelua aiheesta. Yleistä narratiivia kyseenalaistavia mielipiteitä ei sallita, sensuuri kukoistaa ja pakolla halutaan ajaa passi ja pakkorokotukset kaikille.
  Jos poikkeat mielipiteinesi yleisestä linjasta niin leimaudut hulluksi ja sut canceloidaan.
  Miten tämä voi olla edes mahdollista Suomessa?!

  Lapsia ei kertakaikkiaan saa piikittää nyt hätäisesti kun mitään perustetta sille ei ole. Riskit suhteessa hyötyyn on aivan järjetöttömän suuret. Suomalaisten on vedettävä jarrua ja lopetettava tämä hulluus.
  Jos vaan useampi uskaltaisi alkaa kyseenalaistamaan yleistä linjaa niin moni muukin rohkaistuisi ehkä silloin nousemaan esiin, yhdessä me saadaan tämä loppumaan, pitäisi edes vaatia todisteita, lukuja, riskianalyysiä laajasti eri tieteenaloilta…. Tiedemaailmassa ei tosiaankaan ole mitään yhteistä hyväksyntää asialle niinkuin meille annetaan ymmärtää. Soraäänet vaan yksinkertaisesti sensuroidaan.

  Miten fiksut ihmiset jotka taloa/autoa ostessaan pyörittelee eri vaihtoehdot tarkkaan ja selvittää kaikki mahdolliset asiat ennakkoon mutta vie kyseenalaistamatta itsensä ja vieläpä lapsensa ihan uudentyyppiselle nopeasti kyhätylle rokotteelle kun joku lähes yhtä pihalla oleva virkamies sanoo että piikki on hyvä juttu!

  Tilanne ei ole sellainen etteikö voisi lasten osalta odottaa rauhassa kunnes dataa ja todisteita turvallisuudesta olisi riittävästi.
  Kun lääkeyhtiö Pfizer vaati oikeudessa omia koronapiikkitutkimuksiaan salattavaksi seuraavaksi 55 vuodeksi niin jokuhan tässä yhtälössä mättää.

 15. Todella hyvä kirjoitus!
  Tämä tilanne on sairas, ja vaikuttais menevän vaan sairaammaksi kokoajan. Toivottavasti mahdollisimman moni avais silmänsä, jotta tää sekoilu päättyis. Koronapassissa ei ole yhtään mitään järkeä, sen ainoa tavoite vaikuttaisi olevan se, että saatais viimeisetkin ihmiset rokotettua vaikka väkisin, taudin leviämisen kannalta passilla ei ole mitään tekemistä. Ja nykyiset karanteenisäännöt, niinku mitä?? Miksi rokotetut saa liikkua täysin vaoaasti vaikka perheenjäsen sairastaisi koronaa? Onpa kumma kun tauti leviää.

 16. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, Anna! Oletko tutkinut Euromomossa noiden julkaisemiesi käyrien alapuolella olevia Excess mortality -käppyröitä? Siinähän vuoden 2021 “ylimääräinen kuolleisuus” (vai miten tuo pitäisi suomentaa) odotettuun nähden näyttää nuoremmissa aikuisten ikäryhmissä melkoiselta verrattuna aiempiin vuosiin. Epidemiavuonna 2020, kun ei ollut vielä rokotteita, tämä ylimääräinen kuolleisuus oli matalampaa kuin tänä vuonna, kun meillä on rokotteet. Vanhusryhmissä ylimääräinen kuolleisuus on matalampaa tänä kuin viime vuonna. Tähän olisi kiva saada jokin selitys. Yhtäkkiä voisi nimittäin tulkita, että rokotteet ovat paitsi ehkäisseet yli 75-vuotiaiden kuolemia, myös lisänneet 15-75-vuotiaiden kuolemia! Tulkitsenko käyriä jotenkin väärin? Kun valitsee mukaan vuodet 2017 eteen päin, 2021 on silti pahin vuosi. Toki muukin kuin rokotteet voi selittää lukemia, esim. lisääntynyt “pandemian” aiheuttama pahoinvointi jne. mikä olisi sekin melkoisen karua. Epidemian hoito (rajoitukset, etäisyyden pito) olisi ollut pahempi kuin itse epidemia?

  1. En lähde tulkitsemaan noita sen tarkemmin, koska siihen ei todellakaan oma kyky riitä, tai ainakaan en ole paneutunut tarpeeksi. Kuten säkin toit esiin, moni tekijä vaikuttaa. Itse otin nämä esille vain sen vuoksi, että jos katsotaan pitkällä aikavälillä kokonaiskuvaa kuolleisuudesta, tämä pandemia ei ole mikään selkeä piikki, ja sekin piikki, mitä se tekee, on ollut aiempinakin vuosina. Toki rajoitustoimet vaikuttaa varmasti piikin korkeuteen meillä, emmekä voi tietää piikin korkeutta, jos ei olisi ollut niitä, mutta miten päin asian kääntääkin, niin omaan silmääni tilanne ei ole niin katastrofaalinen, että perustelisi näitä ihmisoikeusloukkauksia, mitä tapahtuu.

  2. Kiitos Anna kirjoituksesta ja että avaat asiaa faktojen valossa. Olen kaivannut asianmukaista sensuroimatonta keskustelua. Kiitos kiitos kiitos.

 17. Kiitos! Niin äärettömän helpottavaa lukea aiheesta kirjoitettavan näin. Tuntuu että asian ympärillä on vain huutoa puolin ja toisin ja ääripäiden taistelua.

  Vielä hetki sitten olin tosi hämilläni ja ahdistunut jo pelkästään siitä, että kuka tahansa puolituttu saattoi ohimennen tiedustella keskustelun lomassa rokotustilannettani. Koin että kyseessä on hyvin henkilökohtainen asia jonka kysyminen on epäkohteliasta ja outoa. Ahdisti, ja nyt vasta ahdistaakin, että päätökseni odottaa rokotteen kanssa ikään kuin velvoittaa minua perustelemaan asiaa ja avaamaan taustalla olevia syitä jotka ovat kipeitä ja niin intiimejä, etten ole puhunut niistä edes monen lähimpäni kanssa.

  Olin rokotepassin kannalla vielä kun luulin että testaus tulee aidosti olemaan vaihtoehto. Nyt tilanne tuntuu ihan käsittämättömältä! Olen tosi ymmälläni siitä että rokotteen haitoista ei saisi kokea huolta leimautumatta rokotevastaiseksi. Miten ja mikä taho olisi tähän mennessä ansainnut tässä asiassa niin täydellisen luottamukseni, etten saisi pelätä haittoja ja kyseenalaistaa rokotteen hyötyä itselleni? En ole lainkaan rokotevastainen, enkä tunnista itseäni Helsingin Sanomissa tänään kuvatusta jäljellä olevasta “rokotevastustajien kovasta ytimestä”!? Ahdistaa ja pelottaa. Ilman tätä hulluutta olisin jo hakenut rokotukset mutta nyt tuntuu etten yksinkertaisesti voi enkä uskalla.

  1. Mä oon päättänyt, että aina kun joku kysyy multa asiasta, vastaan “Onko sulla koskaan ollut sukupuolitautia?”. Jos hän hämmentyy, selitän, että yhtä yksityinen tieto 🙂

 18. Tämä teksti on erittäin laadukkaasti ja huolella kirjoitettu. Itse olen rokotteet ottanut ja työskentelen sairaanhoitajan tehtävissä kuntoutuksen puolella, joten tämä aika ei ole merkittävästi vaikuttanut omaan työn kuvaan. Oman kuormitukseni ja palautumista ongelmien taustalla on ihan muut asiat. Työvuorojen suunnittelu, lepoajat eivät toteudu ja työssä jaksamista ei tueta. Toki sairaslomia on ollut paljon uusien varatoimien vuoksi paljon, mikä voi osaltaan vaikuttaa työvuorojen suunnitteluun..

  Rokotteet ottaneena kuitenkin voin allekirjoittaa myös tässä blogi tekstissä esille tuotuja ajatuksia ja huolia. Rokotepassi tällaisenaan aiheuttaa itselle ahdistusta ja vaikuttaa kiristävästi monien läheisten keskuudessa, kun rokote ja passi aiheuttaa ihmisille jo lähtökohtaisesti puolustusreaktion.. itselleni rokotteiden ottaminen oli haave huolettomasti huomisesta ja vapaudesta matkustaa, kun se on vaan paljon helpompaa näin kansainvälisellä tasolla. En voinut kesällä kuvitellakaan että oman maan sisällä ei pian pääsisi edes kahviloihin tai harrastuksiin.

  Tulin todella surulliseksi kun huomasin instagramissa luukun 8 😭 aivan uskomatonta että tämä teksti voi aiheuttaa tuollaista…. Erittäin hyvä teksti ja toivon että tämä saa suurta näkyvyyttä..

  1. Kiitos Sinulle! Kaikesta, ja erityisesti siitä, että otit aikaa kommentoida! Kaikkea hyvää ja jaksamista töihin, talvi on varmasti muutenkin aika haipakkaa, saati nyt! <3

 19. Moi! Koronapassissa lukee selkeesti että ”rokotustodistus” sekä jopa minkä rokotteen oot ottanut. Halusin vaan kertoa koska jos haluat pitää oman rokotus ”tilanteen” salassa niin jos et tätä tiedä siitä passista niin helposti voi päätellä että ei ole ottanut rokotusta.. Tai et ole katsonut sitä omakannasta 😉 No, tiedoksi kuitenkin! 🙂

  Itse olen sitä mieltä että ihmisiä ei voi pakottaa ottamaan rokotusta, mutta yrittäjät (jos haluavat) voi vaatia passia asiakkailtaan.

  Ymmärrän että kaikki eivät halua ottaa rokotusta koska se on niin uusi juttu enkä heitä siitä valinnasta arvostele. Itse kuitenkin tulin siihen tulokseen että korona on minulle suurempi riski kun rokotuksen sivuoireet. Toki niitä voi tulla vaikka vuosien päästä, mutta such is life 😀

  Rohkeeta että puhut tästä!

 20. Mahtava postaus!

  Itsellä passittomana on ollut paljon nieltävää näiden passilaajennusten kanssa mutta nyt kun oman passittomuuden varjolla ruvetaan rajoittamaan myös lapsiani (ja kohta työskentelyä) niin sappi kiehuu jo lujaa.

  Kyllä mä itse voin pysyä poissa baareista ja ravintoloista. Ravintolat harmittaa mutta kestän kyllä tarvittaessa. Mutta miten voi olla perusteltua että lapseni eivät enää pääse harrastukseensa (jääkiekko) koska mä en saa heitä sinne enää viedä?

  Tähänkin asti olen vienyt lapset maski naamalla ja hallissa on oikein hyvin tilaa pitää välimatkaa muihin. Passi taas tunnetusti ei estä tartunnan saamista tai levittämistä.

  Miten näistä lähtökohdista voidaan estää lapsen osallistuminen harrastukseen? Kiinnostaako ketään päättäjää mitä tällä aiheutetaan kun lapset pakotetaan pois harrastuksesta vanhemman rokotusstatuksen perusteella? Tällä lapsella ei ole enää oikeutta harrastaa koska äiti ei ottanut kyseenalaisin perustein pakotettua piikkiä mutta tämä toinen lapsi voi yhä käydä harrastuksessa ja samalla sen rokotettu äiti voi tuoda taudin kaikille muillekin.

  Samaistun täysin kohtiin kirjoituksessasi siitä miten ahdistavaa on ymmärtää että tässä tilanteessa mättää nyt tosi moni asia mutta ei itse näe mitään loogista syytä miksi näin toimitaan.
  Se että rokotukset tai passin rajoitusten seuraukset kohdistuvat lapsiin menee itsellä tunteisiin isosti.

  Millaista yhteiskuntaa meille ollaan muokkaamassa?

  1. Siis tämä mullakin on nyt pari viikkoa tökkinyt. Nielin vielä nämä aikuisten rajoitukset, että fine, ne, jotka nyt suljetaan ulkopuolelle, keksikööt muuta tekemistä. Mutta nyt tää alkaa heijastua jo tosi pahasti perusoikeuksiin kuten työpaikkakeskusteluissa näkee ja siihen, miten lasten oikeudet menee.

   Ja se on saanut mut nyt avaamaan suuni, vaikka tiesin, että se tulee maksamaan. Kirjaimellisesti.

 21. Kiitos Anna! Olen täysin samaa mieltä kanssasi kaikesta! Itse pienenä somevaikuttajana ja yksinyrittäjänä en ole uskaltanut tuoda mielipiteitäni esille. Ainakaan vielä. Jos tilanne menee vielä hullummaksi niin jos se on sen väärti niin puhun. Vaikka kovin surullista tämä on ettei voi sanoa omaa mielipidettä. En olisi ikinä ennen uskonut. Ja mielenilmauksiin menen jos hallitus alkaa laatimaan liiallisilta tuntuvia juttuja. Joita toki on jo tullut…. En tiedä. Sitä vaan pelkää ihmisten lynkkausta näin herkkänä ihmisenä.
  Mutta kiitos! Toivon että yhä useammalla avautuu silmät.

 22. Kiitos Anna, todella hyvä ja asiallinen kirjoitus! Samaa kysyin itse Fimealta, miksi koronan 30 päivän sisällä sairastanut merkataan koronakuolemaksi, mutta esim. 30 päivän sisällä rokotteesta kuollutta ei merkitä rokotekuolemaksi, he vastasivat “Kolmasosalla potilaista ei ilmennyt rokottamisen jälkeen selkeitä oireita, ja menehtymisen arvioitiin liittyvän ensisijaisesti muihin sairauksiin.”. Jepjep..

  Tällä hetkellä on avoimesti tiedossa, kuinka korona kiertää myös rokotettujen joukossa ja vihdoin saatiin uutinen siitäkin, että rokote ei suojaa kuin sinua itseäsi pahemmalta tautimuodolta. Miksi siis rokotetut pääsee reissaamaan ja rälläämään ilman testejä ja tätä kautta levittämään tautia lisää? Ei käy järkeen. Ja samalla niin moni passillinen, joka juoksee baareissa ja reissaa menemään, kehtaa syyttää rokottamattomia itsekkyydestä ja “vaarallisuudesta”. On surullista huomata, kuinka maalaisjärki on kuollut.. Miten rokottamaton on vaaraksi, JOS rokote toimii?

  Ja juurikin se, että alkoholi ja huonot elintavat / ylipaino tappaa paljon todennäköisemmin, mutta kummasti siitä ei syyllistetä tai yritetä poistaa heidän oikeuttaan saada hoitoa, vaikka kyseessä olisi täysin itse aiheutettu tila.

  1. CTällä hetkellä on avoimesti tiedossa, kuinka korona kiertää myös rokotettujen joukossa ja vihdoin saatiin uutinen siitäkin, että rokote ei suojaa kuin sinua itseäsi pahemmalta tautimuodolta. Miksi siis rokotetut pääsee reissaamaan ja rälläämään ilman testejä ja tätä kautta levittämään tautia lisää?”

   Koska rokotettu voi kyllä saada taudin mutta todennäköisesti ei joudu teholle. Tavoitteena ei ole estää tautia leviämästä vaan estää teho-osastoja ylikuormittumasta että voitaisiin hoitaa kaikki jotka hoitoa tarvitsevat. Ja koska halutaan pyörittää yhteiskuntaa eikä joutua uudelleen lock downiin.

 23. Hyvä kirjoitus! Vaikka tykkäänkin itse rokotteista ja olen lapsenikin laittanut pariin rokotetutkimukseen, niin olen tämän kirjoituksen kanssa samaa mieltä. Pakolla ei tätä kannata ratkaista, se on slippery slope. Ja jos pieniä lapsia laajemmin aletaan rokottaa, se pitää pystyä perustelemaan hyvin. Aivan älytöntä, että yhteistöitäsi on peruttu tämän kirjoituksen vuoksi; tämä on aivan asiallinen ja fiksu teksti. T. Terveyskeskuslääkäri, joka puhuu rokotteiden puolesta, jos tilaisuus tulee.

  1. Kiitos! Mä itsekin olen erittäin pro rokotteet. Se on monilta unohtunut, että olen aina ollut pro rokotteet. Se, että en ole varma tästä yhdestä lapsille tai ei-riskiryhmille on ykskaks tehnyt musta antivaxxerin, vaikka munkin lapsilla on molemmilla toistakymmentä rokotetta pienen ikänsä ajalta. Jännää.

 24. Mahtavaa. Kiitos kun annat oman äänesi kuulua. Näitä tarvitaan. Tekstisi on kaikin puolin hyvä, lähteineen kaikkineen.

 25. Kiitos Anna tästä tekstistä!
  En osaa edes kuvailla, miten helpottavalta tuntui lukea näin fiksu kannanotto aiheeseen – uskon, että moni on kanssasi samaa mieltä, muttei vaan uskalla sitä julkisesti kertoa foliohatuksi ja antivaxxeriksi leimaamisen pelossa.

  Olen kahdeksannella kuulla raskaana, ja kokenut rokoteasian todella hankalaksi. Raskauteni alussa neuvolassa sanottiin, että eivät suosittele rokotetta minulle missään nimessä, kun olen perusterve ja etätöitäkin teen. Vähitellen alettiin suositella rokotetta, ja lopulta neuvolalääkäri jopa ihan käski (kyllä!!) minua ottamaan rokotteen. Noh, sitä en kuitenkaan ole tehnyt, sillä rokotteen turvallisuudesta ja pitkäaikaisvaikutuksista raskaana olevalle ja sikiölle ei ole mitään tietoa. Tai eipä niitä pitkäaikaisvaikutuksia tunneta vielä kenenkään kohdalla, mutta varsinkin raskaana ollessani teen kaikkeni suojellakseni pientä vauvaani.
  Ehdottomasti, olen pohdiskellut asiaa ja toisinaan jopa pelännyt tehneeni väärän ratkaisun. Media on osaltaan onnistunut pelottelemaan, että suunnilleen joka toinen kolmekymppinen perusterve ihminen joutuu henkihieverissä teholle koronan saatuaan, ja vauvat täytyy ottaa hätäsektiolla ulos.

  Kuitenkin nyt sisimmässäni tiedän, että tämä oli tällä hetkellä oikea ratkaisu omalla kohdallani. Teen parhaani koronatartunnan estämiseksi: teen etätyötä, käytän aina julkisilla paikoilla käydessäni FFP2-maskia ja kodin ulkopuoliset kontaktit olen vetänyt minimiin. Sen täytyy tällä hetkellä riittää. Tuntuu niin äärettömän pahalta, että rokottamattomat niputetaan kaikki samaan ryhmään: vastuuttomat idiootit, jotka juoksentelevat ympäriinsä ilman maskia ja muita tartuttaen. Minä kun todellakin teen kaikkeni, etten tartuttaisi itseäni enkä ketään muutakaan. Siksi en vaan yksinkertaisesti suostu siihen, että yhteiskunta pitää minua suurempana riskinä kuin rokotettua ihmistä, joka on saattanut juuri palata reissulta maailman toiselta puolen, oleskella baarissa ja suurissa väenpaljouksissa ilman maskia ja tietämättään silti tartuttaa koronaa eteenpäin.

  Mielestäni kaikkien tulee saada tehdä oma päätös rokotteen suhteen, mutta myös kantaa päätöksestään vastuu.

 26. Suuri kiitos kirjoituksestasi❤

  Ahdistuksen määrä on ollut suuri ja sitä on vain lisännyt se että asioista ei saa puhua eikä pohtia.
  Minua vaivasi pitkään se seikka että en pystynyt puhumaan tästä aiheesta oman äitini kanssa. Kun kerroin ensimmäisen kerran muutama kuukausi takaperin että en ole vielä rokottautunut, sain sanallisen hyökkäyksen. Olisin vain toivonut että olisimme voineet keskustella asiasta.
  Uskalsin ottaa uudestaan aiheen puheeksi äitini kanssa nyt kun olen huomannut että ihmiset alkavat pikkuhiljaa heräilemään ja uskaltautumaan puhumaan muillakin kuin suoraan iltasanomien/iltalehden sitaatein asioista.
  Painolasti sydämeltä keveni kun sain vihdoin juteltua äidin kanssa ilman syyttelyä ja tuomitsemista ja huomasin kuinka äitiäkin on alkanut asiat pohdituttamaan ja häntä helpotti että vihdoin hän sai sanoa omia mietteitä ja tuntemuksia toiselle joka ei heti tuomitse.

 27. Kiitos, että olet kirjoittanut tämän. Aivan kuin omat ajatukseni! Tätä kirjoitusta jaan mieluusti!!! 😊💖

 28. Äärettömän tärkeää pohdintaa ja olen ylpeä sinusta, että otit asian esille! Olen hyvin samoilla linjoilla kanssasi. On tosi surullista miten moni vaikuttaja ei ota mitään kantaa tähän tilanteeseen. Kyllähän kaikilla luulisi olevan mielipide, onhan tämä asetelma jatkuvasti medioissa esillä. Pitäisi uskaltaa puhua suoraan, ei tämä tilanne hyssyttelemällä muutu. Tulevaisuus pelottaa, pääseekö pian enää ilman passia työpaikalle. Saavatko lapset harrastaa ilman passeja. Mihin tämä maailma on menossa? Pakottamalla ei saada koskaan mitään hyvää aikaan. Haluaisin kovasti, että lapseni saisivat elää vapaassa maassa, päättää itse omista valinnoistaan ilman, että kokevat häpeää tai leimautuksi tulemista. Ei tämä tilanne muutu, jos emme uskalla sanoa ettei tämä suuntaus käy, ei käy! Täytyy pitää ääntä, uskaltaa puhua suoraan. Missä on se suomalainen sisu, kun sitä eniten tarvittaisiin?!

 29. Kiitos Anna 🙏 Ihanaa kun sanot nämä kaikki järjettömät asiat ääneen. Toivottavasti muutkin hiljaiset sivusta seuraajat saavat tästä rohkeutta tuoda itsensä julki. Sydämeni on niin rikki, mieleni on niin väsynyt tähän hulluuteen. Toivottavasti tämä sairaus saisi hyvän lopun! Hyvää joulua teille ❤

 30. Kiitos kiitos kiitos tästä kirjoituksesta!

  Itse olen tuplarokotettu sairaanhoitaja koronahommissa vieläpä ja allekirjoitan tekstisi 100%:sesti.

  Koronapassi herätti suuren huolen. Sen varjolla tulee tapahtumaan paljon pahaa. Tapahtuu jo. Oman työni puolesta oon myös nähnyt eturivistä mediassa vääristellyt asiat ja jopa päättäjien epäloogiset kommentoinnit ja päätökset. Nyt ei oo enää kyse terveydestä vaan pelataan poliittista peliä.

  Itse en aio ottaa rokotteita yhtään enempää, ennen kuin niistä tulee enemmän tutkimustietoa ja vähemmän haittoja. Lapselleni en tuota rokotetta uskalla edes harkita. Kyseessä on niin uusi sovellettu gmo rokote.

  Kaikki mikä kritisoi rokotetta on leimattu salaliittoteoriaksi, vaikka osottaisi mustaa valkoisella.
  Pelottavinta on se, että asiaa ei saisi kritisoida ja ihmisiä aletaan sensuroimaan. Jopa niitä, ketkä vain kertovat oman maansa rajoituksista vaikka puoltaisivat rokotetta. Se ei ole mitenkään enää normaalia. Miksi kaikki pitää pakottaa rokotteeseen vaikka tilastot kertovat hyviä uutisia taudin suhteen?🤔 Ja nuo tilastot on osa niin väännetty näyttämään suuremmilta vaikka todellisuudessa luvut hyvin pieniä.

  Olet rohkea, jatka aiheesta puhumista. Huuda vaikka jos tarvii. Toivon, että ihmiset heräisivät suojelemaan edes lapsia.

 31. Miksi poistat kaikki eri mieltä olevat kommentit ja ne, jotka kommentoivat tekstisi virheitä? Mitä keskustelua semmonen on?

  1. Olen poistanut / postauksesta on poistunut 13 kommenttia.
   – 1 kommentoijan pyynnöstä, kun laittoi tuplakommentin.
   – 1 kommentoijan pyynnöstä olla julkaisematta kommenttia, joka oli vain minulle tarkoitettu.
   – 1 kommentti, jossa puhuttiin rokotevastaisten ölinästä ja muotoilu muutenkin turhaan hyökkäävä.
   – 1 kommentti, joka vääristeli mun sanomisia vuosien takaa
   – 1 kolmisanainen kommentti, joka oli turhaa pelottelevaa foliohattuilua
   – 1 ilkkuvan kommentin kommentoijalta, jolta on tullut kymmenkunta kommenttia, jotka olen päästänyt kaikki muut läpi.
   – 1 joka haukkuu mut pystyyn täysin epäasiallisesti
   – 1 kommentti, joka jakoi valheellista tietoa
   – 1 kommentti, jonka asia ei sinänsä ollut mitenkään ongelma, mutta jos ei edes kaksirivistä kommenttia pysty jättämään ilkkumatta, miksi pitäisi käydä keskustelua asiasta?
   – 1 kommentti, jossa mainittu keskustelupalsta, johon liittyvät kommentit menee kaikki yhtään eteenpäin lukematta roskiin
   – 2 kommenttia samalta kommentoijalta, jotka on menneet roskiin nähtävästi vanhoilla blokkaustiedoilla ja palautin ne äsken.
   – 1 kommentti, joka toivoi minulle pahaa.

   Mikä näistä olisi siis pitänyt julkaista, jotka olen poistanut? Nuo 11 kpl siis? Mikä niistä oli sinun kommenttisi, kun se nyt tuntuu harmittavan?
   Kommentteja tässä on 446 tällä hetkellä, niistä max 150 omia vastauksiani. Nuo 300 muuta on julkaisemiani kommentteja, oli ne mun kanssa samaa mieltä tai ei. Jos sun on vaikee nähdä ja uskoa, kuinka moni onkaan samaa mieltä tässä asiassa niin voit toki tarkistaa asiaa vaikkapa IG-jaoissa ja julkisissa kommenteissa.

   Eri mieltä saa ja on saanut aina olla, jos sen pystyy tekemään ilkkumatta.
   Tämä toimikoot vastauksena kaikille, joilla sama kysymys kuin sulla, koska en myöskään tunne tarvetta julkaista tällaisia kommentteja tämän enempää, kun keskustelua tosiaan syntyy, enkä poistele täällä mielivaltaisesti kommentteja.

   Ja toki mulla on tiettyjä trigger sanoja, jotka menee automaattisesti roskikseen, ettei mun tarvii lukea mitään roskaa.

 32. Pakko minunkin jättää kommentti, vaikka mukavan paljon kannustavia sanoja tänne onkin jo jätetty. Todella rohkeaa julkaista tämä teksti, vieläpä näin hyvin analysoituna ja ‘rauhallisesti’ ilmaistuna. Itse työskentelen koronapotilaiden kanssa eli todellakin on läheltä nähty taudin kurjin puoli. Sain silti itsekin vasta hetki sitten tokan piikkini, minkä valitettavasti otin lähinnä painostuksen ja väsytystaistelun tuloksena. Niin polarisoitunutta on keskustelu tämän asian ympärillä etten hirveästi ole vielä uskaltanut ääneen tekstiäsi vastaavia mietteitä sanoa.. Helposti kun heti lyödään liinat kiinni ja leimataan rokotevastaiseksi foliohattuilijaksi. Nyt jotenkin tuntuu turvallisemmalta sanoa omia mielipiteitä ääneen kun olen itsekin tällä maagisella passilla suojattu. Tosin eilen ei vielä päästykkään lapseni kanssa lähes tyhjään buffetravintolaan syömään kun yritettiin sisään klo 17:15. Saamani toinen rokote ei ollutkaan vielä päivittynyt omakantaan, yritetään siis muutaman päivän kuluttua uudestaan. Jotenkin koomista vaan että tuntia aikaisemmin oltaisiin oltu täysin tervetulleita asiakkaita, mutta ilmeisesti tämä tauti osaa katsoa kelloa.

  1. Mua aina niin surettaa kuulla, että joku on päätynyt ratkaisuun painostuksen alla. Se on jotenkin vaan ihan yli mun järjen menevää. Ja siksi mä en itse ota kantaa omaan tilanteeseeni näissä julkaisuissa, koska mun mielestä sillä ei ole väliä onko rokotettu vai ei, painoarvo ajatuksille ei mielestäni ole riippuvainen siitä. Oon kuitenkin huomannut, että painoarvo rokotettujen kommenteille näissä on jotenkin aivan eri arvossa kuin rokottamattomien, mikä sinälläänkin ruokkii tätä koko kahtiajaon syrjivää kulttuuria, mihin olemme lipsahtaneet.

   Ja on tämä virus ollut kyllä erityinen aina. Tiennyt kellonajat ja paikat minne saa ja ei saa tulla 😀

  1. Se on niiden maiden valinta, Suomi kiinnostaa mua, koska olen suomalainen. Muuhun en oikein pysty vaikuttamaan. Ei yllätä lainkaan, tilanteet monessa paikassa tietäen.

 33. Mielestäni on hyvin tervetullutta, että aiheesta käydään keskustelua, jonka tarkoitus on mustavalkoisen jaottelun sijasta pohtia ja pyrkiä ymmärtämään tilannetta paremmin eri näkökulmista. En ole itse asiantuntija epidemia-asioissa, joten en ota kantaa tehtyjen päätösten oikeellisuuteen, mutta toivoisin, että kriisissäkin olisi aikaa viestiä meille tavan pulliaisille enemmän päätösten perusteista ja millaisilla prioriteeteilla niitä tehdään. Se auttaisi varmasti vähentämään myös turhaa epäluuloa ja kahtiajakoa, jota helposti syntyy, kun jokainen tekee omat johtopäätöksensä saatavilla olevan tiedon perusteella. Ja tietysti toivon ensisijaisesti, että päätökset on tehty huolella ja päättäjät ovat kuulleet eri asiantuntijoita mahdollisimman laajasti.

  Selvästi nykyisten rajoitusten ja passien taustalla on ajatus pitää yhteiskunta auki ja samalla ehkäistä sairaanhoidon kuormitusta – saada kaksi hyvää samalla kertaa. Tätähän myös kovasti lupailtiin, kun rokotukset alkoivat. Toivoisin kuitenkin myös, että uskallettaisiin myös myöntää, jos tehdyt ratkaisut eivät ole toimineet kuten on ajateltu (80% rokotuskattavuudella ei saavutettu toivottua laumasuojaa) ja valita toinen taktiikka sen sijaan, että viimeiseen asti ripustaudutaan rokotteiden ja niistä jalostettujen passien voimaan. Vaikka yhteiskunnan kannalta päätös olla rokottautumatta voi näyttää epäreilulta vastuun pakoilulta ja helpoin tie olisi vaan saada kaikki rokotetuiksi, ei se oikeassa elämässä vain ole millään mahdollista ja näillä korteilla pitäisi pystyä nyt päättäjienkin pelaamaan, vaikka se kuinka kurjalta tuntuukin. Ja vaikka se karulta kuulostaakin, niin näitä päätöksiä tehdessä joutuu myös miettimään arvoa ja prioriteettijärjestystä ihmishengen, terveyden, talouden ja yksilönvapauden välillä – eli mihin asti voidaan suojata yhtä joustamalla jostain toisesta.

  En tiedä saiko tästä nyt mitään tolkkua, mutta ainakin tekstisi antoi ajattelemisen aihetta! 😀

 34. Mahtava teksti! Tällaista pohdintaa ja ihmettelyä lisää (myös valtamediaan!). Oli kuin omasta kynästä, mutta paljon paremmin jäsennelty. Kiitos Anna <3, toivon että saadaan kelkka kääntymään parempaan ja järkevämpää huomiseen.

 35. Itse vain mietin sitä, että mikä sitten on ratkaisu siihen että pandemia saadaan hallintaan ja lopulta kitkettyä? Jos se ratkaisu ei ole rokotteet ja koronapassi niin mikä se sinun mielestäsi on?

 36. Todella hyvä teksti, Anna! Meistä varmaan todella todella moni on kanssasi samoilla linjoilla. On huolestuttavaa, että asioista ei voi keskustella eikä päätöksiä kyseenalaistaa tulematta leimatuksi jollain tavalla fanaattiseksi. Itse koen järkyttäväksi, että lapsia ihan oikeasti voidaan päättää kohdella näin. Se ei ole heidän parhaakseen. Jokainen ansaitsee saada hoitoa (tai kohtelua, koska tässä puhutaan vielä terveiden ja ei vakavassa uhassa olevien lasten rokottamisesta), joka on omalle terveydelle eduksi.
  Meneillään on kansalaisaloite https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9457

 37. Hei! Hyvä kirjoitus. Oletko siis kuitenkin itse ottanut rokotteen? Vai pääseekö Dubaihin matkustamaan ilman tuplarokotusta?

 38. Kiitos näistä ajatuksista. Nyt jos koskaan on tärkeää avata suunsa. Elämme pelottavia aikoja!

  Kannattaa jokaisen muistaa, että rokottautuminen ei ole “vapaaehtoista”. Jos sulta evätään palveluita tai jopa kohta töihin pääsy sen takia että et halua ottaa injektiota, se ei ole vapaaehtoista millään tasolla!!!

 39. Anna, kiitos tuhannesti tästä kirjoituksesta. Koen henkilökohtaisesti suurta ahdistusta tällä hetkellä meneillään olevasta tilanteesta. Tilanne tuntuu painajaiselta, miten tämä on mahdollista Suomessa? Katteettomin perustein tehdyt päätökset, täysin yksipuolinen tiedotus, sensuuri, vaientaminen, vihapuhe, pakot, passit ja sanktiot. Tärkeimpien arvojemme, yhdenvertaisuuden ja vapauden, unohtaminen. Aiheesta olisi niin paljon sanottavaa, joten on vaikea tiivistää omia ajatuksiani vain yhteen kommenttiin. Haluan kuitenkin osoittaa tukeni sinulle ja kiittää fiksusta, perusteellisesta ja hyvin perustellusta kirjoituksesta.

Leave a Reply