Pohdintaa koronapassista ja lasten rokotuksista

Mä meinasin, etten kirjoita tästä asiasta, koska tää herättää aina vyöryn muhun kohdistuvia hyökkäyksiä, mutta kun oon lukenut viimeiset pari päivää teidän DM-viestejä Instassa, ja kun en pääse vastaamaan niihin kaikkiin pitkästi, halusin kirjoittaa tästä vielä pidemmin. Varsinkin kun kymmenet ja kymmenet kovasti toivoivat, että useampi ihminen avaisi näistä asioista suuta, vaikka yhteiskunnallinen suhtautuminen asiaan on lähes vaarallinen.

Valitsin väyläksi blogin, koska tämä on oma sivuni, jossa ei tule tapahtumaan kummallista sensuuria miltään taholta.

Postaus ei koske rokotteita, tai siis sitä, tulisiko sellainen ottaa vai ei. Se ei ole mun mielipiteen paikka. Jokaisella on tähän oma näkemys. Mielestäni jokaisella tulisi olla oikeus ottaa rokote ja on hienoa, että Suomi tarjoaa sen veloituksetta jokaiselle. Mun mielestä jokaisella myös tulisi olla oikeus olla ottamatta rokotetta ja erittäin monen lain ja kansainvälisen sopimuksen nojalla näin pitäisi olla. Vaikka syy olisi niinkin yksinkertainen kuin se, että ei halua ottaa rokotetta, on oikeasti siihen annettava ihmiselle oikeus. Haluan kuitenkin muistuttaa, että monesti syy olla haluamatta rokotetta ei liity mihinkään vastaanhangoitteluun, vaan taustalla voi olla esim. terveydellinen huoli, joka ei kuitenkaan täytä erittäin kapeaa terveydellisen syyn määritelmää olla ottamatta rokote.

Esimerkiksi sukuriski verenkiertohäiriöiden tai sydänongelmien puolesta voi jarrutella rokoteintoa. Tai vaikka tilanne, jossa on häiriötä hormonaalisessa toiminnassa ja sitä yritetään saada normalisoitumaan. Rokotteiden haittavaikutuksissa on mm. kuukautiskierron sekaisin meneminen ja myokardiitti-asioista on puhuttu ihan tarpeeksi, että ne on jokaisella tiedossa. Vaikka riskit on varmasti monelta osin pieniä (joskin esim. tuo kuukautisten kohdalla tapahtuva seuraus on osunut häkellyttävän monelle), niin on monille myös taudin vakavan muodon ja kuoleman riski hyvin pieni. Jopa ehkä pienempi kuin haittavaikutusten. Jokaisella tulisi olla oikeus valita, kumman riskin haluaa kantaa.

Oli jokaisen oma rokotekanta mikä tahansa, en halua keskustella siitä, mikä on oikea tai väärä syy olla ottamatta tai ottaa rokote. En sinänsä koe väärää syytä ottaa rokote. Paitsi jos sen ottaa pelosta ja siitä tunteesta, että näin vaaditaan. Ymmärrän täysin nuoria ihmisiä, jotka ottavat rokotteen niinkin “huonosta syystä” kuin että sitten pääsee baariin. Kyseessä ei ole heidän virheensä, tai väärää ajattelua, kuten monet siitäkin syyttelevät. Kyseessä on erittäin kieroutunut tilanne yhteiskunnassa, jossa kiristämällä luodaan hyvin pakonomainen tilanne.

Ymmärrän yhteiskunnallisen selityksen asiaan, mutta siltikään, terveydenhuollon kuormituksen vähentäminen ja riskiryhmien suojelu ei voi olla syynä pakottaa ihminen terveydelliseen toimenpiteeseen. Se ei ole ollut ennenkään, eikä nyt ole sen aika tai paikka. Se avaa vaarallisia ovia sille, mitä jatkossa saamme tehdä. Moni on liputtanut Ursula von der Leyenin lausuntoa siitä, että nyt olisi korkea aika harkita jokaisessa Euroopan maassa rokotepakkoa. Siis Euroopan Komission pääkomissaari, joka lausuu näin.

On huolestuttavaa, millaisia ovia avaa tällainen ratkaisu, mitä monessa maassa tällä hetkellä on tehty. Voidaanko kymmenen vuoden päästä sanoa, että neljäs lapsi on abortoitava, sillä ilmastonmuutoksen takia maailma ei kestä enempää syntymiä? Tai voidaanko esimerkiksi alkoholin vuoksi sairaalahoidossa olleita pakottaa asentamaan jonkin sortin lääkinnällinen apuväline, jotta he eivät voisi juoda alkoholia lainkaan. Onhan alkoholi ollut kuolinsyynä lähes kuusinkertaisesti enemmän kuin korona viime vuonna Suomessa? Entäs sitten sokeri ja nopeat hiilarit ja epäterveellinen ruoka? Missä vaiheessa alkaa olla pakottaa lääketieteellisiä ratkaisuja niissä tilanteissa, ottaen huomioon, että ylipainon terveysvaikutukset ovat tappaneet paljon enemmän kuin tämä nyt jo kohta kaksi vuotta maailman pysähdyksissä pitänyt virus-tauti?

Kuulostaako karuilta ajatuksilta? Aika monen korvaan yhtä karulta pakolta kuulostaa tämä rokote. Vaikka olisit eri mieltä, niin ihmisen koskemattomuuden tulisi olla niin pyhä, että Sinun mielipiteelläsi siitä, mihin raja vedetään, ei pitäisi olla mitään painoa. Jotkut asiat ovat absoluuttisen yksiselitteisiä, eikä niistä tulisi sen takia edes hieman joustaa. Koska jonkun muun mielestä se raja meneekin sitten jossain ihan muualla, siellä mihin sinä et sitä hyväksy.

Lähtökohtaisesti henkilökohtaisesti itse koen niin, että rokotteen tulisi olla niin hyvä, että jokainen halukas sen voisi ottaa ja se suojaisi ottajaansa ja sen jälkeen kenenkään ei tarvitsisi vahtia muiden tekemisiä, sillä oma persus olisi suojeltuna. Näinhän olemme rokotusten suhteen toimineet vuosia, eikö?

Mutta niin, tämä passiasia. Mua on alkanut viime päivinä kiusaamaan tosi paljon se, että tämä ei enää ole kohta pelkästään rokottamattomien ajojahtia, vaan itse asiassa vähävaraisten rokottamattomien ajojahtia.

Kyllä, Suomessa on koronapassi, ei rokotepassi. Tämä tarkoittaa sitä, että vaihtoehtoisesti rokotteelle voi olla negatiivinen testi (72h näytteenotosta), todistetusti sairastettu tauti (6kk positiivisesta testistä) tai vasta-aineita + 1 rokote-annos. Näillä kaikilla saa koronapassin.

Ongelmia?

“Tietääkseni” -kohtia heti alkuun. Korjatkaa, jos olen väärässä. Tietääkseni, jos olet saanut rokotteet ulkomailla, ne eivät näy OmassaKannassa ja et tällä hetkellä siis saa passia, vaikka olisit täysin rokotettu. Tietääkseni moni joka ei voi ottaa rokotetta terveydellisestä syystä ottaa, odottelee vasta omaa passiaan. Vasta-aineet, korkeatkin, eivät myöskään tosiaan riitä koronapassin saamiseksi, vaan taudin sairastamisen on tullut “jäädä kiinni”.

Mutta sitten se suurin ongelma, mihin huomaan monien tarttuvan.

“Siinäs menee testiin ja sit on passi, ei rokote oo pakko”. Ja samaan aikaan puhutaan passista työpaikoille. Testitulos on voimassa 72h näytteenottoajasta. Joissain paikoissa, kuten Helsingissä, saa pikatestin 25 eurolla. Sekin on monille helvetin iso raha. Tampereella halvin on tietääkseni 79€, tai sitten 35€, jos valehtelee, että on oireita ja saa -100€ Kelan vähentämänä 9Livesilla otetussa testissä. Maksettavaa jää tuolloin 35€. Joillain paikkakunnilla lähin testimahdollisuus on ihan todella kaukana ja joillain paikkakunnilla se maksaa sen parisataa euroa yksityisellä puolella. Helppoa kuin heinänteko isossa kaupungissa asuvalle ihmiselle, jolla on millä mällätä, mutta aika paljon karumpi kohtalo niille, jotka asuvat kauempana tai eivät pysty irrottamaan kuukausibudjetista vaikkapa viikottaista testiä. Koska vaatii viikottain testissä käymisen, jos haluaa esimerkiksi viedä 5-vuotiaan lapsen harrastamaan. Tai uimaan. Kova on hintalappu, jos jokainen uimareissu tai viikottainen harrastus on ykskaks +25-200€.

Ja ei, sitä testiä ei saa julkiselta ilmatteeks. Täältä löytyy Fimlabin tiedote asiaan liittyen.

Julkisen terveydenhuollon koronatestaus on tarkoitettu ensisijaisesti henkilöille, joilla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita. Ainoastaan 16- ja 17-vuotiaille ja sellaisille henkilöille, jotka eivät lääketieteellisestä syystä voi ottaa koronarokotetta, voidaan tehdä koronapassitestaus julkisella puolella.

Mikäli olet täysi-ikäinen ja tarvitset koronatestin koronapassia varten, testi tulee teettää omalla kustannuksella yksityissektorilla.

En sinänsä ehkä vastustaisi passia näin lujasti, jos olisi tosiaan mahdollista veloituksetta testata missä tahansa päin Suomea. Siksi en itse asiassa uskonut, että passi koskaan tulisi Suomeen, koska ajattelin, että meidän Perustuslaki ja yhdenvertaisuusperiaatteet eivät sallisi passia, ellei saataisi oikeasti veloituksetonta testausta kaikille ja sen infrastruktuurin luomisen ajattelin olevan liian ongelmallista. Niin vaan passi tuli, luvattiin rokotteelle vaihtoehto ja näin yhdenvertaisuuden toteutuminen, mutta käytännön toteutus on nyt tämä. Ja vaikka Fimlab testaisi, niin viime viikolla kun sinne soitti oireisena, seuraava vapaa aika oli n. 30 tunnin päästä.

Aika moni on myös kertonut, että julkisella puolella on terveydenhuollon työyhteisöissä sovittu, että vaikka ehtisi, ei laiteta negatiivista testitulosta OmaKantaan kuin vasta kun 72 h testistä on mennyt. En tiedä todenperää tälle, mutta aika monelta tämä tuli viestinä Instagramissa. Erittäin huolestuttavaa. 

Uudellamaalla ei tosiaan tällä hetkellä pääse esim. uimahalliin viemään lasta, jos vanhemmalla ei ole koronapassia. Olen omin silmin nähnyt viestin pienen ryhmän vauvauinnista, johon tuli vaatimukseksi koronapassi tämän AVIn linjauksen tähden. Samaan aikaan pk-seudulla esim. Serena on kuitenkin auki ilman koronapassia (hienoa, että on!!). On vaan hieman eri budjettia vaativa tilanne mennä Seranaan kuin paikalliseen uimahalliin.

Onko uiminen välttämätön oikeus? Eipä kai. Mutta pidän jotenkin erittäin epäsuomalaisena, miten erilaiset oikeudet on tällä hetkellä riippuen taloudellisesta asemasta ja sijainnista Suomessa. Samaan aikaan kun Alkoon saa mennä mihin aikaan vaan ja jäädä sinne vaikka koko päiväksi pyörimään, kuntosalille ei ole asiaa ilman passia.

Vaikka tämä suututtaakin varmasti jotkut, niin sanon silti. Ihan virallisten lähteiden mukaan (esim. tässä käytetty CDC:n tietoja) erittäin korkea prosentti vakavista tautimuodoista ja kuolemista kohdistuu ylipainoisiin henkilöihin. Samaan aikaan puhutaan siitä, että rokottamattomien osuus sairaalahoitoa vaativista on merkittävän paljon korkeampi. (Btw, HUS:n lähde sairaalahoitoon tulleista, viimeisin viikko tilasto on tasan 50-50.) Rokotuksin halutaan suojella rokottamattomia, sillä heidän riski sairastua ja kuolla ja näin ollen kuluttaa terveydenhuoltoa on korkeampi”. Tämä väittämä tulee usein vastaan. Ymmärrän sinänsä logiikan, mutta samalla kyseenalaistan sen logiikan, että siinä missä moni terveellistä ruokaa tarjoava ruokapaikka on koronapassin takana, on pikaruokalat ja kahvilat kaikkien saatavilla, ja samaan aikaan kuntosalit ja uimahallit ja muut rajataan niiltä riskin alla olevilta rokottamattomilta. Ihan vaan heitän tämän ihmetyksen ilmoille, jos pohditaan näitä asioita.

Ja vielä syrjimättömyyteen liittyen kysymyksiä ainakin minussa herätti hyvin paljon tämä julkaisu Hesarissa.

Hetkinen. Mä oon ainakin saanut koko aika sen tiedon, että kukaan ei näe koronapassista onko ihminen rokotettu vai negatiivisen tuloksen saanut. Onko minulle valehdeltu? Vai onko tosiaan niin, että passi ei näytä tätä yksityistietoa ja siinä tapauksessa käyttääkö Hesari näin täyttä mutuilua lähteenä luodakseen täysin valheellista mielikuvaa tilanteesta? Eikös siitä misinformaatiosta ole aika paljon ollut tässä puhe viime aikoina? Vai liittyykö se vaan tietyntyyppiseen sisältöön asiassa? Esimerkiksi todenmukaiseen, mutta eri mieltä olevaan? 
(EDIT:// Selvennän vielä. Tiedän kyllä miltä passi näyttää minulle itselleni, mutta koska muille siitä ei pitäisi näyttää kuin QR-koodi, jonka kautta lukijaan tulee tieto siitä, onko passi kunnossa vai ei, ei pitäisi olla yhdelläkään ovimiehellä tietoa siitä, miten jakautuu negatiiviset ja rokotetut, sillä sen tiedon ei tulisi näkyä lukijaan. Näin on ainakin passista kerrottu. En ole kenenkään passia itse lukenut, eli en tiedä mitä se näyttää ja siksi tämä juttu ihmetytti.)

Kaiken lisäksi Uudenmaan AVIn ohjeistus on hyvin epäselvä, eikä tässä maassa pääministeriä myöden tunnu kukaan tietävän, miten tulisi toimia missäkin tilanteessa.

TILASTOJA

Olen kuunnellut keskusteluja ja pohtinut näkemiäni vastaväitteitä tarkkaan. Olen tutkinut lähteitä ja tilastoja. Vaikka nekin on kummallisia. Tätä lähdettä olen nähnyt monessa paikassa. Miten valtavan selkeä hyppäsy on kuolemissa tämän mukaan. Mutta, jos nyt kuitenkin avataan maa-kohtainen data ja katsotaan Suomen z-scorea tässä (valikosta z-scores by country, poista kaikki muut maat paitsi Suomi), niin jos pidetään kaikki iät auki, 2017 ja 2018, aikana ennen pandemiaa, oltiin korkeammalla kuin nyt. Edes 65+ ikäkategoriassa emme pääse 2020 ja 2021 kuin pienten huippujen verran baselinen yli, mutta emme kertaakaan kohtaan “substantial increase”. 2017 päästiin. Ja 2018 oltiin lähellä. Korkeammalla molempina kuin nyt 2020-2021. Vain 85+ ikäryhmässä pääsemme korkeimman huipun 2021, vaikka 2017 käytiinkin lähellä. En mä nyt tämän perusteella allekirjoittaisi kuitenkaan tätä valtavaa ylikuolleisuutta, josta kohistaan.

Kaikki iät Suomi
85+ Suomi
65+ Suomi

 

En henkilökohtaisesti usko, että yksi ihminen on tärkeämpi kuin toinen, mutta realistisella ajatusmaailmalla annan enemmän painoa pienen lapsen hengelle kuin 85+ hengelle, ottaen huomioon, että Suomessa keskimääräinen eliniän odote on 79 vuotta miehillä ja 84,6 vuotta naisilla. Nykypäivänä syntyvillä siis. Toki meillä on täysin virkeitä 100-vuotiaita, enkä missään nimessä ole sitä mieltä, että yhtäkään elämää pitäisi heittää hukkaan. On kuitenkin hyvä pitää mielessä myös maiden ikärakenteet ja se, että jotain hyvin vakavan tappavaa oli selkeästi joukossamme myös 2017 ja 2018. En vain muista, että silloin lapsen harrastukseen pääsy oli kiinni passista.

Halusin tuoda tämän vain esille sen vuoksi, että kun puhutaan kokonaiskuolleisuudesta, meillä on siitä aika spesifiä ja hyvää dataa, josta ammentaa ajatusta siitä, kuinka vakava tilanne nyt tosiaan on. Emme toki voi tietää, mikä olisi ollut tilanne ilman rajoitustoimia Suomessakaan, joten sinänsä on turha viisastella. Toi tilasto on myös mielenkiintoinen. Jos avaamme Ruotsin, jossa rajoituksia oli merkittävän paljon vähemmän, niin huomaamme selkeän käppyrän 2020 puolella. Siellä päästään lukuun 12 ja sittemmin 2021 puolella lukuun 6. Vuonna 2018 sielläkin päästiin lukemaan 5.2, eli sinänsä tämä 2021 luku ei ole merkittävän korkeampi. Vaihtoehtoisesti Norjan puolella on päästy 5.34-lukemaan vuonna 2017 ja Tanskassa 7.54 kolahti vuonna 2018.

Juu, Ruotsissa näkyy selkeä piikki 2020, mutta kun näitä lukuja katsoo, niin ei se millään lailla siltikään katastrofaalinen ollut. Ja siellä mentiin aika vapaata elämää pitkäänkin.

Kuvat voi klikata isommaksi

Moving on. Ne, joita kiinnostaa käy rämppäämässä noita itse ja leikkii oman elämänsä tilastotietäjää. Koukuttavaa puuhaa, sanoisin.

Nähtävissä olevan statistiikan puolesta on selvää, että rokottamattomia on menehtynyt rokotettuja enemmän. En kuitenkaan voi hyvillä mielin sanoa, että “koronaan”, sillä kuten esim. Aamulehden tähän alle kuvana linkkaamani tilasto hienosti näyttää, kyseessä on tilasto, joka kattaa kaikki kuolemat, jotka ovat tapahtuneet 30 päivän kuluessa tartunnasta kuolinsyystä riippumatta. Kun puhutaan rokotteiden haittavaikutuksista, peräänkuulutetaan kausaliteettia ja syy-seuraussuhteen osoittamista. Sama ei päde tässä tilanteessa toisin päin. Nimittäin tämä sama “with Covid” on käytössä kansainvälisesti hyvin laajasti ja esim. Kanadassa tämä on herättänyt paljon keskustelua kun kuolinsyy on ollut jotain aivan muuta, mutta kuolema on kirjattu Covidista johtuvaksi. Toki on varmasti paikkaansa pitävää, että monia on menehtynyt ihan primääristi tähän tautiin. Mutta niin on aina ollut monen muun viruksen suhteen. Nyt tämä Aamulehden tilasto näyttäisi meille karua palkkikieltä, jossa rokottamattomien viiva on aivan kamalan pelottava. Lähtisin tuota tulkisemaan niin, että 12-29 -vuotiaiden joukossa tilastollinen luku olisi 0,5/100 000, eli 0,0005% ja 30-49-vuotiaissa sanoisin tuon olevan viivottimella mittailtuna 1/100 000, eli 0,001% rokottamattomien lukuna. Sen ero 0% rokotetuilla on loppujen lopuksi aika pieni. (Edit: Korjattu virheelliset prosenttiluvut)

No, toi nyt on lillukanvarsilla kikkailua. Koska on tässä selkeitäkin palkkeja. 50-69 -vuotiaiden kohdalla rokotetut olisi viivotinarviolla 0,006% vs. 0,001% ja yli 70-vuotiaissa, siinä isossa palkissakin, ero on 0,041% vs, n. 0,006%.

Mielenkiintoinen on muuten statistiikka muutenkin, sillä sen alla lukee “kuolemaa kuukaudessa 100 000 henkeä kohti alttiissa väestössä“. Mitä ikinä sekään siis tarkoittaa.

Omaan silmääni ero ei ole hirvittävän valtaisa, varsinkin kun tosiaan kyseessä ei ole varmistettu ja vahvistettu kuolinsyy. Sen sijaan tiedossa on, että Suomen 5,531 miljoonan hengen väestössä on vahvistettuja tartuntoja ollut n. 195000 lähes kahden vuoden ajalta, mikä tarkoittaa, että 96,5% väestöstä ei ole kahden vuoden aikana sairastunut tautiin. Koronan kanssa (30 pv positiivisesta testistä sattunut kuolema) kuolleita on Suomessa lähes kahden vuoden ajalta 1383. Tämä vastaa 0,025% väestöstä. (Edit: Korjattu virheelliset prosenttiluvut)

En halua missään nimessä vähätellä. Jokainen turhaan menetetty henki on kamala asia. On kuitenkin muistettava jatkuvasti myös se, että ihmisiä tappaa moni muukin asia kuin virustaudit, eikä influenssakuolema tai itsemurha ole sen vähemmän kamala asia.

Lapset ja Long Covid

Ja sitten se aihe, joka saa mut näkemään punaista ja jonka vuoksi lähdin tätäkin kirjoittamaan. Mulle tulee todella paljon kysymyksiä liittyen lasten rokotuksiin ja pohdintoja siitä, tulisiko lapsi rokottaa vai ei, nyt kun tuo 5-11 -vuotiaiden rokottaminen lähestyy. 

En ota kantaa. Jokainen rokotuksen haluava on oikeutettu sellaisen ottamaan. 

Toivoisin vaan ihan hirvittävän kovasti, että kukaan ei ota sitä näistä jommasta kummasta syystä: 

 1. Pakon tuntu, jotta lapsen elämä voi jatkua normaalina 
 2. Muita suojellakseen

“Koronan takia on koko maassa ollut tehohoidossa lokakuun loppuun mennessä vähemmän kuin viisi alle 12-vuotiasta lasta. Pitkittyneiden koronaan liittyvien oireiden vuoksi on erikoissairaanhoidossa tutkittu yhdeksää alle 16-vuotiasta. Nämä tiedot selvisivät THL:n tekemästä kyselystä, johon vastasivat keskus- ja yliopistosairaaloiden pediatriset yksiköt.”
Lähde: Iltalehti, haastattelussa THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi

 

Jos tästä tilastolähtökohdasta lapsen rokottaminen on jonkun mielestä lapsen edun mukaista, niin ei muuta kuin rokottamaan. Asiaan liitetty pakko on kuitenkin erittäin kummallisesti asiaa kommentoivien ihmisten tuoma, ei lasten oman terveyden vuoksi vaadittava. 

En ole itse asiassa juurikaan kuullut yhdenkään ammattilaisen, asiantuntijan tai poliitikon ilmoittavan, että on lapsen terveydellisen edun mukaista saada rokote tähän tautiin, mutta olen kuullut kyllästymiseen asti, kuinka meidän tulee rokottaa lapset, että saadaan terveydenhuollon kuormitus alas tai ettei aikuiset kuole tautiin.

Vaikka en sinänsä kannata lainkaan täysrajoittamista ja kovempia rajoituksia, niin kyllä mä sanoisin, että lasten pakkorokottaminen aikuisten eduksi on vielä huonompi ratkaisu kuin totaalisulut. 

Meillä on olemassa kansainvälisiä sopimuksia ja lasten oikeuteen liittyviä sitoutumisia, joiden mukaan lapseen terveyteen liittyvät toimet tulee olla vain lapsen oman hyvinvoinnin ja terveyden vuoksi, ei muita suojellakseen. 

Henkilökohtaisesti en halua edes kuvitella maailmaa, jossa on jonkun mielestä OK luoda rokotepakkoja lapsille, suojellaakseen ikääntyvää väestöä. Ja ennen kuin joku tästä rupeaa nyt repimään “tietoa”, että lapsille ei ole mitään rokotemandaatteja, niin on hyvä ja tutustuu esimerkiksi ihan viimeisimpään New Yorkin ratkaisuun lasten osalta ja aika monen muun maan linjauksiin. 

Oli rokotehaittojen statistiikka kuinka epäselvä tai epäluotettava jonkun mielestä, niin sillä ei ole väliä, onko vakavia rokotehaittoja ollut lapsilla 1 vai 1000. Jos Suomessa kuolee yksikin lapsi rokotteen haittavaikutuksiin, on silloin niitä kuolemia 100% enemmän kuin COVIDin aiheuttamia kuolemia. 

Toistan. Jokainen, joka haluaa ottaa rokotteen lapselleen, on niin vapaa tekemään. Pakko, pelottelu ja pakon tuntu ja välillinen pakottavuus sen ympärillä on kritiikkini kohde, ei rokote itsessään. 

Oon saanut älyttömän paljon viestejä liittyen siihen, että vanhemmat pelkää päästää lapsia kouluun, siinä pelossa, että lapsi painostetaan rokotukseen. 

1.12. YLEn tässä jutussa lukee: 

Päätöksen rokotteen ottamisesta tekee ensisijaisesti lapsi itse, jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään hoidostaan. 

Että mitähän vittua? Anteeksi nyt vain. Juttu koskee 5-12 -vuotiaita lapsia.

Samaan aikaan vanhemmat on vastuussa lastensa hampaiden harjauksesta ja painon nousemisesta oikeassa tahdissa, mutta että lapsi itse saa päättää ottamansa rokotteen? Että voidaan käsitellä lastensuojelussa sitä, että lapsi ei halua harjata hampaitaan, mutta vanhempi, huoltaja, ei voi päättää lapsen rokotuksesta vaan lapsi itse? No annetaan sitten jokaiselle 11-vuotiaalle ajokortti ja 5-vuotiaat päättäkööt itse mitä syövät. Jos joku terveydenhuollon ammattilainen katsoo lapsen olevan siihen kykenemään, niin why not? 

Mun kohta 5-vuotiaalta tikun poistaminen ihon alta vaatii lähes päällä istumista, mutta toisaalta hän varmaan suostuisi luovuttamaan sisäelimensä, jos joku tarjoaisi tikkarin tilalle. Ja valinta olisi erilaien tänään huomenna ja ylihuomenna ja todnäk jopa 30 min päästä kysyttynä. Enkä nyt niistä alle 12-vuotiaistakaan, jotka tunnen, lähtisi vannomaan, että yksikään pystyy tekemään tällaista valintaa itse. 

On jotenkin hurjaa, että 2021 sitä miettii aika moni vanhempi uskaltaako päästää lapsensa eskariin, vai tuleeko hän sieltä takaisin jonkin terveydenhuollollisen toimenpiteen kanssa ilman vanhemman suostumusta. Toki niihin eskarikuviin kameran eteen lapsi ei voi mennä ilman vanhemman kirjallista suostumusta. 

MIKÄ ON MUN RATKAISU SITTEN?

Mulla ei ole hulluja salaliittoteorioita sille, miksi tämä kaikki tapahtuu. Mun henkilökohtaista ahdistusta lisää jatkuvasti se, että mä en tiedä, enkä näe mitään järjellistä selitystä tälle kaikelle, sillä en millään haluaisi uskoa rahan, vallan ja valtioiden vastuusta vapautumisen olevan avainasemassa näissä päätöksissä, mitä koko ajan tapahtuu.

Siksi mulla ei ole mitään jyrkkiä näkemyksiä koronarokotteiden suhteen. Kaikki halukkaat ottakoot sen. En ole ottanut julkisesti pitkään aikaan kantaa sen suhteen, mikä on oma valintani. Sillä mielestäni yksityisyys asiassa on erittäin tärkeää. Yhdenvertaisuus on mielestäni yksi koko vapaan maan perusasioita, ja se ei millään toteudu tällä hetkellä koronapassin osalta. Ja mitä tulee lasten rokottamiseen, niin jo keskustelun asettelu lasten rokottamisesta aikuisten suojaksi on mielestäni virheellisen lisäksi vastenmielinen.

En olisi osannut edes kuvitella vuosi sitten, että tässä tilanteessa lähdemme kohti vuotta 2022. Mutta, no, toisaalta minussa elää pieni toivonkipinä. Belgian Valloniassa alin oikeusaste on jo todennut passin käytön laittomaksi ja ymmärtääkseni monessa maassa asia on menossa oikeusasteiden käsittelyyn. Toivonkin, että tämä suunta muuttuu 2022. 

Ja no, koska en halua olla osa ongelmaa, vaan osa ratkaisua ja koska aina penätään “mitä sitten tehdään, kun ei terveydenhuolto kestä!”

En näe, että kaiken sulkeminen on vastaus. Ehkä pitäisi miettiä vain hieman järkevämmin, onko järkevää, että kirkkojen kuorolauluesitykset joululta on monessa paikkaa peruttu, mutta Nokia Arenalla 13 000 ihmistä kannustaa Ilveksen ja Tapparan välillä. Juu, paikalla oli koronapassi. Harmi sinänsä, se ei vaan estä tartuntoja leviämästä. En kuitenkaan koe oikeaksi, että tapahtuma-ala, joka on ollut polvillaan jo ties miten kauan, olisi sitä jatkossakin. Vaan koen, että tietyn väkimäärät ylittävät tapahtumat vaatisivat negatiivisen testin kaikilta osallistujilta, niin rokotetuilta kuin rokottamattomilta. Tämä olisi yhdenvertaista, tämä olisi Omikron-uutisoinnin myötä myös erittäin perusteltavaa. Ja tämä vaatisi sen, että testaaminen helpottuisi ja halpenisi monessa paikkaa.

Kun puhutaan siitä, että ei ole perusoikeus mennä kulttuuritapahtuman, niin ei ehkä olekaan. Mutta on mielestäni hyvinkin perustavanlaatuinen oikeus yrittäjän saada jatkaa elinkeinotoimintaansa yhtä lailla kuin kuluttajan päästä samaan tapahtumaan samalla kustannuksella. Ei varmaan kukaan hyväksyisi, jos uskonnon tai seksuaalisen suhtautumisen perusteella lippuhinta olisi eri? Henkilökohtaisesti en näe asiassa eroa nykytilanteessa. En käytännön tasolla.

Jos perutaan lasten jouluesityksiä kirkoissa ja vauvauinteja tai laitetaan ne koronapassin taakse, koen vähintään kummalliseksi sen, että viikon päästä Tampereella pidetään Nokia Arenan avajaiset. Ehkä mä en vaan ymmärrä jotain. 

533 thoughts on “Pohdintaa koronapassista ja lasten rokotuksista

 1. Kiitos tekstistäsi! On ollut turhauttavaa kun asioista ei voi keskustella oikein missään kiihkottomasti.

  Olen saanut kaksi rokotetta. Toisen otin puoliväkisin kun rokotuspiste sattui olemaam paikallisessa ostoskekuksessa ja passista silloin jo puhuttiin. Ja matkustelukin kiinnosti. Sain todella vakavan reaktion toisesta rokotuksesta ja kärsin joistakin oireista vieläkin vaikka rokotuksesta pian 2kk. Olin viittä vaille sairaalassa oireiden takia ja jouduin esim. anelemaan kovempia lääkkeitä migreeniin jonka rokote laukaisia. Yritin selittään usealle terveydenhuollon ammattilaiselle oireista, mutta vastaus on aina sama: “Onpas sulla hyvä vastuskyky!”

  Koska olen hippivanhempieni lapsi, minua ei ole rokotettu lapsena. En muista että kellekään olisi ollut mikään ongelma että voin ehkä sairastua polioon tai hinkuyskään. Eikä kukaan kiihkoillut asiasta. Aikuisena olen ottanut tunnollisesti rokotteet ammattini (opettaja) takia.. miksi koronarokote aiheuttaa niin suuren kiihkon?

  Nämä siis omia kokemuksia.. esim. miehelleni ei tullut mitään oireita. Mutta jos sinulla on korillinen omenoita ja tiedät että yksi niistä on tappavan myrkyllinen, söisitkö yhden korista?

 2. Hei ja kiitos hyvästä kirjoituksesta! Mielestäni kirjoitit hyvin, neutraalisti ja selkeästi asiasta. Tekstisi herätti ajattelemaan ja nosti myös uusia näkökulmia minulle esille, kiitos siis siitä. Halusipa tahi ei niin silti tässä koko korona asiassa nousee rokotukset väistämättä esille. Täälläki on paljon puhuttu niistä vaikka tavallaan tekstissäsi käsittelemästä aihe on kuitenkin itsessään eri. Mutta kirjoitanpa minäkin silti hieman niistä. Mielestäni kirjoitit osuvasti nimenomaan lasten rokotuksista. Tosiaan yksikin rokotehaitta lapsella/nuorella on liikaa kun ylipäätään sairaanhoitoon joutuneita on hyvin vähän heidän keskuudessaan (=he eivät kuormita hoitoa/hoitajia). Ja että aikuisten tehtävä on suojella lapsia, ei lasten aikuisia. Täysin samaa mieltä. Siksi näen, että tämä koko korona on asia, joka on aikuisten (minkä ikäinen sitten lasketaan aikuiseksi tässä tilanteessa on taas hyvä kysymys?) ratkaistava. Ei lasten, ei nuorten, ei välttämättä edes nuorten aikuisten. Jotenkin naivisti haluaisin uskoa, että jos kaikki aikuiset (esim. Yli 25v) ottaisivat rokotteen niin pikkuhiljaa tämä tästä hälvenisi. Tehohoito ei kuormittuisi, vaikka sinne joitain taudin lapsilta saaneita rokotettuja joutuisikin säännöllisesti. Mutta asiahan ei tietty ole niin yksinkertainen.

  Mitä sitten tulee aikuisten rokotettavuuteen niin en oikeasti tiedä ”haluaako” rokotetta oikeasti ottaa kukaan? Minusta termi haluta tässä yhteydessä on hieman hassu, koska en koe että se olisi oikeasti halu kysymys. Eihän kukaan ihminen ”halua” vähän tutkittua rokotetta itseensä ehdoin tahdoin. Sen sijaan kysymys on juuri siitä, että täytyy pystyä puntaroimaan mikä oma elämäntilanne on. Mielestäni silloin kun on/joutuu olemaan ihmisten kanssa paljon tekemisessä, rokote on aikalailla samanlainen välttämättömyys kuin vaikka tuhkarokkorokote. Sekä itseä että toisia kohtaan. Toki ymmärrän hyvin terveydelliset syyt ja jotenkin myös aikaisemmat kokemukset muista piikeistä. Mutta jos ainoa argumentti on tyyliin että ”en uskalla, katotaan ensin miten muille käy” niin kyllä se vain näyttäytyy valitettavasti aika itsekkäänä toimintana. Ollaan valmiita uhraamaan myös muiden persukset, kun kuitenkin muut kaikista huolimatta pyrkii suojelemaan rokotuksella sekä sitä toista että itseä. Sittenhän on taas on ihan eri asia/tilanne jos ei juurikaan ihmisiä näe ja viihtyy suurimmaksi ajaksi muualla kuin ihmisten joukoissa niin, ehkä silloin myös rokottamatta jättäminen ei ole itselle eikä muille niin merkitsevä asia. Moni rokottamaton vertaa siihen, että on suurempi riski jäädä auton alle kuin saada Koronan vakava tautimuoto. Samoinhan se on myös rokotteen haittavaikutusten kanssa. Kuitenkin rokotettuna levittää mahdollista tautia, ainakin joidenkin tutkimusten mukaan, vähemmän ja lyhytkestoisemman ajan, eikä tod.näk saa vakavaa tautimuotoa. Ei siis ole vain ”yksilön oma asia” vaikka toki onkin. Sittenhän on vielä erikseen nämä perusteet sairaanhoidon ja tehohoidon kapasiteeteistä. Valitettavasti rahaa ei ole sinne juurisyyn hoitoon eli terveydenhoidon kehittämiseen/palkkoihin yms nyt laitettu, saati onko sitä edes mahdollisesti ollut käytettävissä, en tiedä. Siksi sekään ei tällä hetkellä ratkaise tätä koronaongelmaa eikä se mielestäni ole relevantti perustelu rokottamatta jättämiselle. Toki siitä on nyt jo hyvä puhua ääneen ja toivoa että, sinne saadaan niitä kehittämisrahoja ettei mahdollisesti seuraavan kerran olla taas tässä pisteessä.

  Mitä sitten tulee kuuluisaan koronapassiin eli itse kirjoituksen pääpointtiin, niin onhan se nyt nykyisellä systeemillään vaan ihan naurettava. Ei valitettavasti järjen häivää. Idea sinänsä on ihan ok, mutta tällä hetkellä sen toteuttamisessa on ihan liikaa ristiriitoja ja epäjohdonmukaisuuksia, kuten kirjoititkin. Sekä toki yhdenvertaisuuskaan ei toteudu. Miten sitten hoitaa asia paremmin? Niinpä. En tiedä voisiko tuossa Saksan mallissa, jonka joku kommentoija tuohon ylle laittoi, olla jotain ideaa,? Testihinnat oikeasti alas ja luokitukset erilaisiin tilaisuuksiin minkä mukaan sitten vaaditaan mitäkin. Sitten voisiko niille, jotka ovat hyvin vähävaraisia niin esimerkiksi tarjota testit? Varmasti monenlaisia ongelmakohtia tuossakin mallissa, mutta ehkä sitä voisi yrittää jotenkin jatkojalostaa.

  Vielä viimeiseksi asia, joka itseäni kiinnostaa eikä tämä ole varsinaisesti Annalle vaan myös muille kanssakeskustelijoille . Rokotteen haittavaikutuksista puhutaan täälläkin paljon. Itselläni ei ole lähipiirissäni eikä edes muualla tiedossani yhtään henkilöä, jolle olisi tullut kohtalaisia haittavaikutuksia saati vakavia. Tämä toki ei poista sitä etteikö niitä olisi, mutta nyt pyytäisinkin oikeaa faktaa ja lähteitä niistä. Kuinka paljon niitä oikeasti suhteessa rokotuksiin on? Sillä kun itse yritän etsiä näistä tietoa niin päädyn vain ”virallisille” sivustoille. Monien mukaan niissä kuitenkin peitellään ja tietoja vääristellään. Mihin siis voi uskoa tai missä olisi luettavissa muita virallisia lähteitä? Tämä siis oikeasti kiinnostaa, koska en oikeasti tiedä eikä kokemuksiakaan ole niistä.

  1. Koronapiikkien haittavaikutukset ja niihin liittyvät keskustelut sensuroidaan ja piilotetaan huolellisesti – se on Suomi 2020-luvulla! Mietipä vaan miksi. Kyllä sinä niitä löydät, jos haluat. Kaivaudut vähän pintaa syvemmälle – on tuhansien suomalaisten(kin) ryhmiä (mm. Telegramissa), joissa näitä kauheuksia läpikäydään.

  2. Tekstissä yritetään joko tietoisesti tai tiedostamatta johtaa numeroilla harhaan. Ei ole medialta lainkaan harhaanjohtavaa sanoa sairaalahoidon kuormittuvan rokottamattomien vuoksi. Suomessa rokotettu aikuisista yli 80%. Näin ollen sairaalahoidossa olevien ollessa ”50-50” (mikä on siis tapahtunut ainoastaan KERRAN koko syksynä kahdesti rokotettujen osalta, kaikki muut viikot rokottamattomat edustavat enemmistöä), rokottamattomat aiheuttavat suhteellisesti neljä kertaa enemmän tuhoa sairaalahoidon kapasiteetille (pieni alle 20% ryhmä vie paikoista yli puolet). Lisäksi jos suhteutetaan tilanne rokotuskattavuuteen vanhemmissa ikäluokissa (joka siis merkittävästi korkeampi kuin 80%), nousee rokottamattomien sairaalapaikkojen suhteellinen täyttäminen vielä huomattavasti tuota 4x korkeammaksi.

   Lapsien rokotuksista kirjoittajan kanssa nykytiedon valossa jopa samaa mieltä mutta tuo pitkä disinformaatio ennen kuin itse asiaan päästiin on yhteiskunnalle haitallista. Jokainen tekee valintansa vapaassa maassa, mutta ilman lääketieteellistä perustetta terveen aikuisen päätös olla ottamatta rokotetta on nykytiedon valossa itsekäs ja aiheuttaa sillä mahdollisesti turhaa kärsimystä ympärillään vaikkei itse sairaalaan päätyisikään. Valinta on oma, mutta sitä on turha yrittää peitellä ”50-50”-höpötyksillä.

   1. Jos joku sanoo, että “sairaalat täyttyvät rokottamattomista”, niin se on täysin virheväittämä, jos sairaalaan on silloin hakeutunut 50/50. Oikeanlainen muotoilu olisi, että prosentuaalinen riski päätyä sairaalaan on korkeampi rokottamattomilla kuin rokotetuilla. On ihan turhaa propagandaa väittää, että rokotetut täyttää sairaalat, jos sairaaloissa on 50-50 suhteella ihmisiä. Tämä oli mun pointtini. Minä en väittänyt, että todennäköisyys päätyä sairaalaan on 50-50.
    Uutisia muokataan tarkoituksella.
    Eilen tuli uutinen https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008459194.html.
    Sen ensimmäinen otsikko oli: “Omikron vaikuttaisi tarttuvan herkästi rokotettuihin mutta aiheuttavan lievän taudin: jne.” Haastattelussa Rämet, joka näin sanoi. Piti kuitenkin korjata että saataisiin raflaavampi otsikko.
    Ja olisi erittäin tärkeää tämän kahtiajaottelun kannaltakin, että uutiset ja ihmiset puhuisivat, niin kuin asia on. Monilla on oikeasti sellainen käsitys, että sairaaloissa 95% on rokottamattomia ja jokunen harva rokotettu. Ei ole kertaakaan näiden viikkojen aikana mennyt niin, vaan pyörinyt siinä 60-40, 30-70 paikoissa.

    Vastustan täysin väittämää disinformaatiosta, sillä se taistelee vain ja ainoastaan tuota väitettä vastaan, että rokotetut ei joudu sairaalaan tai että sairaalat on täynnä lähestulkoot pelkästään rokottamattomia.

  3. Itsellä ainakaan lääkäri eikä th suostu kirjaamaan oireita haittavaikutuksiin tai tekemään haittailmoitusta..

   Minulla ei ole taas kellään lähipiirissä eikä kyllä kauempaakaan tuttuja joka olisi sairastunut koronaan. Itselläkin altistumisia jo varmasti kahden käden sormilla laskettuna sekä laaja rokottamattomien tuttavapiiri. Eli voinko samalla logiikalla alkaa epäillä koko koronan olemassaoloa?

  4. Kiitos tekstistä ja rohkeudesta kirjoittaa julki nämä ajatukset! ❤️ Olen aivan samaa mieltä kanssasi! Lapsemme on rokotettu rokoteohjelman rokotteilla ja esimerkiksi vesirokkoa vastaan, mutta tähän mrna-rokotteeseen liittyy mielestäni vielä aivan liikaa kysymysmerkkejä ja mahdollisia haittavaikutuksia, jotta haluaisin sen lapselleni ottaa. Lapsilla ei ole todettu vaarallisia sairastumisia tai kuolemia, joten yksikin sellainen rokotteesta johtuen olisi liikaa.

   Olen myös itse empinyt rokotteen ottoa, johtuen juuri samoista epävarmuuksista mahdollisten haittavaikutusten osalta, joita pelkään lapsenikin osalta. Minulla on diagnosoitu piilevä autoimmuunisairaus, joka on rokotteen ottaneilla läheisilläni pahentunut. En halua ottaa riskiä, että sairaus minulla ”laukeaisi” rokotteen seurauksena. Tämä ei kuitenkaan ole hyväksytty lääketieteellinen syy olla ottamatta rokotetta, sillä yhteyttä ei ole virallisesti vahvistettu.

   Tuntuu pahalta, että mediassa ja jopa tuttavapiirissä nähdään oikeaksi nimitellä ja rangaista kilpaa rokottamattomia, kun itsekin olen tehnyt sen päätöksen – ja vain sen takia minusta on tullut ”eristettäväksi kuuluva terveysuhka”, vaikka olen toiminut oman terveyteni ja koronan ehkäisyn suhteen aina niin vastuullisesti kuin mahdollista. Tuntuu myös pahalta, että samalla kun suuri yleisö ja ministerit ym. päättäjät kritisoivat rokottamattomuutta, he itse tuntuvat suhtautuvan täysin välinpitämättömästi altistuksiin ja taudin levittämiseen.

   Kyllä minua ainakin rehellisesti pelottaa se, millaista yhteiskuntaa tällä politiikalla rakennetaan. Luottamuksen menettäminen ja hyvä/paha-jakolinjojen tekeminen, ihmisten erottelu ja eristäminen yhteiskunnan ulkopuolelle, Australiassa jopa ihan konkreettisten leirien kautta, jättävät tosi syvät arvet, joita on vaikea alkaa korjata yhden ihmiselämän aikana…

  5. Erittäin hyvin kirjoitettu kommentti MKK. Olen hyvin samaa mieltä näistä asioista ja kaipaisin myös faktaa rokotteen haittavaikutuksista. Itse asun muutaman kymmenen tuhannen ihmisen pikkukaupungissa ja täällä tiedetään jollakin tasolla suuri osa asukkaista ja kuullaan hyvin toisten asioista. Yhtään kohtalaista tai vakavaa koronarokotteen haittavaikutusta en ole kuullut tulleen kenellekään, myöskään muualla asuville ystäville/ sukulaisille/ työyhteisön jäsenille/ tuttavapiirini henkilöille. Parissa päivässä ohi menevät oireet ovat sen sijaan olleet melko yleisiä. Olen ehkä ollut onnekas tässä mielessä, mutta pistää myös miettimään mikä rokotteen haittavaikutusten määrä oikeasti on. Olisi todella mielenkiintoista nähdä jotakin dataa niistä.

 3. Kiitos mielenkiintoisesta pohdinnasta! Kävit hyvin tarkkaan läpi koronan tuomaa kuolleisuutta, mutta entäs he jotka ovat jääneet henkiin vakavan koronan sairastamisen jälkeen? Olisi ollut kiva kuulla mielipiteesi myös siitä mitä tämä ihmishenkien pelastaminen on vaatinut sairaalahenkilökunnalta. Teho-osastojen ja keuhko-osastojen ylikuormittuminen on hidastanut todella paljon muiden ihmisten hoitoa kuten sydänleikkausten tekemistä. Varmasti todella suuri osa näistä säästyneistä ihmishengistä on seurausta siitä kuinka paljon hoitohenkilökunta on heidän hoitoonsa panostanut, jopa muiden ihmisten kustannuksella.

 4. Sellainen kommentti vielä, että tosiaan ulkomailla saadut rokotukset eivät oikeuta passiin Suomessa. Tieto rokotuksista on kuulemma THL:llä, mutta passia et saa, ellet ole Suomessa rokotettu. Nyt esim. Ulkomailla kaksi kertaa rokotetut, jotka haluaisivat takaisin ulkomaille, eivät saa passia, kun sitä ei ollut käytössä keväällä tietyissä maissa ja he odottavat Suomessa pääsevänsä kolmanteen rokotukseen ja sen jälkeen pikaisesti neljänteen, jotta saavat passin ja pääsevät helpommin esimerkiksi takaisin toiseen kotimaahansa. Aivan hullua…

  1. Ulkomailla rokotettuna saa passin niin suomen kuin ulkomaankin kansalainen. Suomalainen saa aina, ulkomaalainen ei saa lyhyelle turistireissulle. Se haetaan terveyskeskuksesta ei omakannasta. Tästä on ihan omakohtaista kokemusta viime viikolta, joten voin 100% varmasti sanoa.

 5. Suuri kiitos tästä postauksesta! On helpottavaa lukea tältä kantilta ajatuksia, kaikki kun tuntuu suuressa mediassa olevan vain sitä yhtä ja samaa. Kiitos kiitos. Sanoit hyvin siitä, että monet tuntuu olevan näiden ajatuksien kanssa yksin, niin juurikin se on yksi päänvaiva, kaiken muun lisäksi.

 6. Kiteytit asioita erinomaisesti – tilanne Suomessa(kin) on todella epämääräinen, ja pakkorokotukset ja päätökset eivät missään nimessä perustu tieteeseen, vaan johonkin aivan muuhun.

  Kiitos sinulle! <3

  Tiina

 7. Koen rokottamattomana ihmisenä päivittäistä ahdistusta, itkua ja itsetuhoisia ajatuksia. Olen päättänyt olla ottamatta rokotetta, koska pelkään enemmän sen haittavaikutuksia kuin itse koronaa. Olen juristina julkisella puolella, jossa etätyö on 100 % mutta pelkään ja itken silti melkein päivittäin että milloin menetän työpaikkani. Sanna Marin sanoi eilen A-studiossa, että haluaa jokaiseen työpaikkaan koronapassin.

  Olen päättänyt mennä hautaan asti tämän asian takia. Koko korona-asiassa on liian paljon sensuuria, ja kysymyksiä joihin kukaan ei vastaa. En olisi ikinä uskonut 2 vuotta sitten, että olen valmis menettämään työpaikkani ja asuntoni. Kuolen mieluummin nyt kuin elän loppuelämääni ihmisenä, joka on “myynyt” periaatteensa. Mielestäni rokotuksen ottaminen pitää olla jokaisen oma valinta.

  Äitini mielestä minun pitää ottaa rokote jos se tulee pakolliseksi. Itse olen kuitenkin eri mieltä. Mieluummin kuolen vapaana, kuin otan painostuksen alla koronarokotteen.

  Tsemppiä kaikille kanssasisarille ja – veljille. Mm. telegrammin ryhmistä saa hyvin tukea.

  1. Tsemppiä sulle tosi paljon! Älä mene liian syvälle murheeseen ja ahdistukseen, ei kannata. Kyllä tässä on koko ajan ollut nähtävillä viimeisen kuukauden aikana kansainvälisesti sitä, että asioita kyseenalaistetaan ja tehdään muutoksia, parempaan suuntaan! Odotellaan vielä hetki, että suunta kääntyisi järkevämpään.

 8. En kahlannut kommenttikenttää läpi, mutta kävin eilen koronatestissä Hus:in kautta ja negatulos näkyi omakannassa noin 10h kuluttua. Eli tuo 72h juttu ei taida pitää paikkaansa.

  1. Oliko negatiivinen?
   Kerro sitten tuliko yhtä nopeasti, jos tulee positiivinen.
   Nimenomaan positiivisten julkaisussa on viive, ja tästä on tullut tietoa niiiiiin monelta HUSissa toimivalta, etten epäile hetkeäkään.

 9. Kiitos kun uskallat sanoa ääneen tämän tärkeän asian!! Arvostan kovasti❤Perustelit myös hyvin kantasi ja olen 100% samaa mieltä.

  Kauhulla olen seurannut sote-alan pakkorokotuskäsittelyä mediassa ja eduskunnassa, olenhan itse hoitaja ja vastustan koronapassia ja rokotepakkoa viimeiseen asti. Tämä kirjoituksesi loi minuun uskoa ja toi valoa muuten niin synkkään ja masentavaan tilanteeseen. Kiitos Anna❤❤❤

 10. En itse kannata pakkorokottamista, mutta koen että koronapassi ja rokottautumiseen kannustaminen on tällä hetkellä paras ratkaisu tilanteeseen. Toki parasta olisi jos sairaalapaikkoja voitaisiin lisätä, mutta niitä ei nyt maagisesti mistään ilmaannu lisää tähän tilanteeseen. Kirjoitat, että haluat olla osa ratkaisua. Ainoa ratkaisuehdotus, jonka tekstistäsi löysin, oli se että tietyn väkimäärät ylittävät tapahtumat vaatisivat negatiivisen testin kaikilta osallistujilta. Tämän näen kuitenkin todella riittämättömänä toimena. Jos kuvitellaan että kenenkään ei tarvitsisi ottaa rokotetta, vaan strategia perustuisi testaamiseen, pitäisi jokainen ihminen testata päivittäin jotta tautia levittävät osaisivat jäädä kotiin eikä korona ei leviäisi. Tämä taas on täysin epärealistista resurssien kannalta. Haluaisin kuulla, minkä ajattelisit olevan ratkaisu tilanteeseen? Miten voisimme selvitä viruksen kanssa ilman rokotetta?
  Itsekään en olisi välttämättä halunnut koronarokotetta ottaa, mutta otin sen heti kun mahdollista koska haluan suojella muita ihmisiä ja päästä tästä pandemiasta eteenpäin.

  1. Miten kommentoit uutta Espanjan tiedemiesten raporttia siitä, että passi ei auta vaan pahentaa?

   Jos lähdetään vuorostaan mittaamaan rokotekustannuksia päivittäiseen kotona tehtävään testaamiseen ja kansaan luottamiseen niihin tuloksiin, niin rahallisesti ei itse asiassa ole lähellekään mahdoton resurssi. Se toki vaatii luottamusta kansaan. Sitähän päättäjillä ei ole.

   Hienoa, että otit rokotteen kun halusit. Mulla ei ole lainkaan ongelmaa rokotteen kanssa. Mulla on ongelma pakon kanssa.

 11. Käykää kaikki allekirjoittamassa tuo kansalaisaloite alle 12-vuotiaiden rokotteesta.

  Tuntuu järkyttävältä, että 5-11-vuotiaan päätös voisi edes olla validi. Kuten Anna kirjoittaa, lasten ei kuulu suojella aikuisia❣️

  Kiitos Anna, kun äitinä ja vaikuttajana seisot lastemme oikeuksien puolella ❣️❣️

  1. Analyysi jäi näköjään pois viestistäni. Eli tänä vuonna toukokuun alusta lokakuuhun on kuollut yli 2000 ihmistä Suomessa enemmän (n.+10%) kuin aiempina vuosina. Poikkeama normaalista on erittäin selkeä. Kumuloituva ylikuolleisuus täsmää lähes 100% sekä trendinä, että ajallisesti (n. kahden viikon viiveellä) toisen piikityksen etenemiseen. Tismalleen samanlaiset käyrät näkyy eri Euroopan maissa, esim. Norjassa, Tanskassa, Saksassa jne. Todella kaipaisin tutkivaa journalismia joltain medialta, että tuohon kysyttäisiin edes selitystä THL:ltä. Miksi ihmisiä kuolee tällä hetkellä selvästi normaalia enemmän ja miksi ylikuolleisuus näyttää seuraavan piikityksiä?

   1. Eiköhän tähän vastata, että COVID, mutta virologian näkökulmasta tämä on täysin käsittämätön rokote, että muuttuu tappavammaksi. Ne taas, jotka kertoo sen levinneen useammalle ja siksi itse tauti on tappanut enemmän nyt, kun on osunutkin useimmalle, eivät ole kiinnostuneita näkemään raportoituja COVID-kuolemia numeroina.
    En tiedä mitä mieltä olla, kun kumpikaan puoli ei suostu mihinkään pohdintaan molemminpuolin.

 12. Mielipidekirjoituksesi sisältää valitettavasti useita virheellisiä ja puutteellisia tilastollisia tulkintoja ja päätelmiä, joista pahimpia on syytä oikoa. Ensinnäkään pelkistä ylikuolleisuusluvuista ei voi suoraan tehdä päätelmiä koronan tappavuudesta (saati muusta vahingollisuudesta). Mm. siksi, että koronarajoitustoimet ovat vähentäneet esim. influenssan ja liikenneonnettomuuksien vaikutusta kokonaiskuolleisuuteen. Lisäksi kummastusta herättää, että väität tarkkaan perehtyneesi aiheeseen, mutta et tiedä tai ota lainkaan huomioon näitä yleistiedon tasoisia tilastoihin vaikuttavia faktoja. Edelleen on huomioitava esim. tilastoinnin erilaisuus eri maissa ja monet muut asiaan vaikuttavat tekijät, joiden vuoksi pandemian aiheuttaman ylikuolleisuuden arvellaan olevan todellisuudessa tilastoitua suurempaa. Näihin kaikkiin tekijöihin en voi tässä kommentissa paneutua, mutta aiheeseen voi tutustua lisää esim. täällä: https://ourworldindata.org/excess-mortality-covid#excess-mortality-during-covid-19-background

  Lausahdat esimerkiksi: “Ruotsissa näkyy selkeä piikki 2020, mutta kun näitä lukuja katsoo, niin ei se millään lailla siltikään katastrofaalinen ollut.”

  Ensinnäkin, viittaamasi Ruotsin “luku 12” on täsmällisemmin z-luku 12,93 eli selvästi lähempänä kolmeatoista kuin kahtatoista. Toiseksi sama argumentti ylikuolleisuusluvun harhaanjohtavuudesta koronan tappavuutta arvioitaessa, jonka jo edellä mainitsin, pätee tähänkin. Pelkkä ylikuolleisuusluku antaa koko asiaan vain yhden perspektiivin, joka ei kerro läheskään kaikkea.

  Kolmanneksi, vaikka mainitsemasi “luku 12” ei sinulle tai satunnaiselle lukijalle kuulostaisi kummoiselta, tosiasia on noin 15000 ruotsalaista koronaan kuollutta. Neljänneksi, mitä mahtaa tarkoittaa “ei millään lailla katastrofaalinen” tässä yhteydessä? “Luvulla 12” ei voi mitatata inhimillistä kärsimystä ja mihin ylipäätään vertaat? Mihin verrattuna n. 15000 ihmisen kuolema koronaan “ei ollut millään tavalla katastrofaalinen” mielestäsi? Nämä olivat oikeita ihmisiä, jonkun läheisiä, rakkaita ihmisiä, joten tämänkaltainen lausahdus kuvastaa paitsi tietämättömyyttä ja vähättelyä, myös välinpitämättömyyttä ja ajattelemattomuutta.

  Viidenneksi, on myös muita syitä, miksi Ruotsin kuolleisuusluvut eivät kerro koko totuutta asiasta. Kuolleisuuslukujen takana on se synkkä tosiasia, että Ruotsissa jouduttiin tekemään rankkoja valintoja tehohoitoon pääsystä. Ruotsin tehohoitotilanteen ylikuormitusta ja katastrofia vähensi tai vähennettiin siten, että huonomman ennusteen omaavat jätettiin suuremmassa määrin kuolemaan tehohoidon ulkopuolelle verrattuna paremman ennusteen omaaviin. Kuolleisuustilastot siis tästä syystä tavallaan vääristyivät riskiryhmien kohdalla ylöspäin suhteessa ei-riskiryhmiin, koska jälkimmäiset pääsivät edellisiä todennäköisemmin tehohoitoon verrattuna tilanteeseen, jossa kaikki tehohoidon tarpeessa olevat olisivat sinne päässeet. Tutkimusanalyysin mukaan toisaalta lähes kolmannes Ruotsin väestöstä eristäytyi vapaaehtoisesti, ja tällä oli suuri vaikutus siihen, että vaikka kuolleisuus Ruotsissa oli monta kertaa suurempaa kuin muissa Pohjoismaissa, Ruotsi pärjäsi pandemiassa Espanjaa ja Englantia paremmin. https://newsroom.uvahealth.com/2020/07/03/covid-19-deaths-in-sweden/

  1. Väittämäsi mun virheelliseen tilastotulkintaan liittyy omaan tulkintaan. Minä en tulkinnut ylikuolleisuutta, syitä ja kaikkea muuta, vaan saman maan tilastoja vuosien välillä. Ja siinä mielessä en koe Ruotsin 12,9 lukua merkittävästi huolestuttavampana kuin lukuja 6-7, ja nimenomaan siinä mielessä merkittävästi huolestuttavampana, että se perustelisi nämä pakkotoimet.

   Kun arvioidaan pakkotoimia, yhdenvertaisuuden rikkomista, ihmisoikeuksien rikkomista. Silloin tulee olla painava syy. Ja MINUN tulkintani on, että tuollainen heilahdus, mitä on nähty Ruotsissa (joka on huomattavin näistä!) ei ole tarpeeksi merkittävä näihin toimiin. Muissa pohjoismaissa kuolleisuustilasto ei mielestäni mitenkään perustele näitä toimia, jos vertaa kuolinmääriä viime vuosiin.

   1. On ristiriitaista ja epäloogista, että kiistät tulkinneesi ylikuolleisuutta, vaikka tekstissäsi nimenomaan puhut ylikuolleisuudesta, vertailet tilastoista kuolleisuuden vaihtelua, ja perustat siihen vertailuun mielipiteesi.

    Kuolleisuuden vaihtelua tulkittaessa myös sen syiden tutkiminen on olennaista, kuten aiemmin kirjoitin ja perustelin. Myöskään pelkkä lukujen vertailu toisiinsa “musta 6-7 verrattuna 12-13 ei oo kovin paljon” -tyyliin ei ole tilastollisesti pätevää vertailua. Toki se on SINUN tulkintasi, mutta tilastollisesti pätevä tulkinta se ei ole. Oion nyt vain näitä tilastollisia tulkintojasi, enkä ota lainkaan kantaa niillä perustelemiisi mielipiteisiisi.

 13. Hri. Täällä yksi hoitaja, joka haluaa kiittää nimettömänä kirjoituksestasi. Valitettavasti paljon sensuroidaan ja hiljennetään liittyen koronakeskusteluun ja passeihin. Kyllä kaikki ammattilaiset, me hoitajat että lääkärit, tiedämme, että rokotteesta on tullut äärimmäisen paljon haittoja. Asiasta vaietaan, sillä se voi vaikuttaa rokotekattavuuteen negatiivisesti. Passeilla ei taas ole muuta tarkoitusta, kun painostaa rokottamattomia. Olen ottanut rokotteet, mutta kolmatta en haluaisi, sillä toisesta rokotteesta tuli rokotehaitta. Olen ollut siitä lähtien sairaslomalla/kuntoutuksessa ja saa nähdä, koska pääsen takaisin työelämään (jos pääsen…). Lapsien koronarokottaminen tuntuu järkyttävältä ja rukoilen päättäjilyä, ettei sellaista Suomessa tulla tekemään. Yksikin rokotehaitta on liikaa.

 14. Kiitos todella hyvästä kirjoituksesta! Todella laajasti ja monelta kantilta otit kantaa. Tilastoja en jaksanut lukea niin tarkkaan, mutta sä olet tehnyt huikean työn. Kiitos!

 15. Tosi hyvä ja ennen kaikkea järkevä ja perusteltu kirjoitus!
  Tämä tilanne alkaa olla niin ahdistava, ettei meinaa löytyä sanoja.
  On vielä niin paljon ihmisiä, jotka eivät peloissaan uskalla kohdata ja miettiä asioita loogisesti, uskovat vain sokeasti ns. virallisia tahoja, vaikka sieltä suunnalta ei ole enää aikoihin tullut mitään logiikkaan perustuvaa.

  Kiitos tästä!

 16. Hei Anna! Olin pitkään lukijasi alusta saakka ns. aussiaikoihisi asti, sen jälkeen satunnaisesti seurannut blogiasi ja on ollut ilahduttavaa seurata taivaltasi, kuinka olet löytänyt omaa tietäsi ja perustanut perheen. (Toivottavasti nyt löydän aikaa jälleen blogeille.) Olen aina pitänyt itsevarmuudestasi ja suorasanaisuudestasi, omilla kasvoilla esitetyt mielipiteet vaativat rohkeutta. Olen toki joskus esittänyt kriittisenkin mielipiteen johonkin tekstiisi. Olet kuitenkin ollut aikanaan jonkinlainen “esikuva” meille monille, uskalsit tehdä silloin kun me vasta haaveilimme. Mukava nähdä että mielipidekirjoitukset ja kirjoittamisen taito on sinulla hallussa vieläkin, miksipä tosin ei olisi.

  Olen kanssasi samaa mieltä ja arvostan näkemystäsi. Vaikka jokainen meistä varmasti haluaa suojella riskiryhmiä ja iäkkäitä, näen erittäin huolestuttavana pakkorokottamisen, passit ja että joidenkin, myös lasten tulisi ottaa rokote muita varten, suhteutettuna kuitenkin taudin tarttuvuuteen ja kuolleisuuteen. Rokote on oma henkilökohtainen valinta.

  Jos covid aiheuttaisi kuolemia hälyttävästi, kyllähän kaikki olisivat silloin rokotejonossa. Mielestäni on oikeusvaltiossa hyvin kyseenalaista, kuinka rokottamattomia on kohdeltu ja kuinka he saavat pelätä työpaikkansa puolesta. Tässä ei tosiaan pelota mikään muu kuin tietämättömyys, miksi passia ja pakkoja niin vimmalla ajetaan kun hyöty/haitta-suhde ei ole tarpeeksi, jotta kyseiset toimenpiteet voisi perustella. Toivottavasti näemme valoisamman 2022 vuoden, jolloin viha ja vastakkainasettelu poistuu ja saamme syyt nykyisiin toimenpiteisiin, on se sitten pelko tai tietämättömyys tms. Mutta media olisi anteeksipyynnön velkaa, rokottamattomat eivät painostusta ja syyllistämistä unohda. Ja on järkyttävää, kuinka moni on heittämässä koskemattomuuden ja vapautemme romukoppaan, pahaisen covidin vuoksi. Mutta pelon luominen on paras keino ohjaamaan ihmisiä… Mukava nähdä että sinä ja moni muu, uskaltavat vielä ilmaista mielipiteensä nykyajan kulttuurissa.

 17. Kiitos kirjoituksesta. On aina niin huojentavaa kuulla, että on muitakin, joille tämä asia ei ole ihan sama.
  Minulla on eskari-ikäinen lapsi ja tällä hetkellä tulevaisuus tuntuu todella ahdistavalta. Tämä pakottaminen, jatkuva leimaaminen ja kahtiajaon lietsonta alkaa varmasti näkyä kohta ennestäänkin huonoilla kantimilla olevalla mt-puolella. Tai näkyykin jo varmasti. Itse olen vahva ja olen miettinyt, että viekööt minulta vaikka tuhkatkin pesästä, mutta lapsessa menee raja. Lasten tulevaisuutta tällaisessa maailmassa olen surrut, vaikkei etukäteen kannattaisi.

  Tapahtui tässä miten vain, tämän kaiken tulokset tulee näkymään vuosikymmeniä. Enkä puhu koronasta vaan sen varjolla tehdystä ahdistavasta kahtiajaosta ja syrjinnästä, joka koskee myös lapsia. Henkisestä puolesta ei puhuta tällä hetkellä mitään. Luotto viranomaisiin ja vakaaseen yhteiskuntaan ilman hätiköityjä päätöksiä on mennyttä.

  Jossain vaiheessa jokainen korttitalo kuitenkin sortuu ja niin tällekin huterasti rakennetulle tulee käymään.

 18. Jos jotain hyvää on vauva.fi -sivustolla, niin se, että julkaisusi nostettiin siellä positiivisella tavalla esille, ja sitä kautta löysin itseni lukemaan tätä tekstiä. Ensimmäinen tunne on kiitollisuus, kiitos Anna ❤️ Olen viimeiset 3 kuukautta odottanut näkeväni “julkisuuden henkilöltä” jonkinlaisen kannanoton tilanteeseen, jotta tämä hulluus avautuisi lisää suomalaisillekkin.

  Olen maaliskuusta 2020 asti ollut varma, että tässä on jotain mätää. Siitä asti, kun media lähti rummuttamaan tätä sellaista tahtia, että ihmiset haluttiin massahypnoosiin mm. otsikoiden avulla. Asiaa ei helpota se, että työskentelen itse lääkealalla, enkä todellakaan unohda Pfizerin saamia useita sakkoja erinäisistä omituisuuksista ja markkinointikikkailuista vuosien varrella. Tästä on hyvä video Myytinkertojien eilisellä videolla YouTubessa.

  Jos minulta kysytään syytä tähän kaikkeen hulluuteen, sanoisin vastaukseksi raha, valta ja eliitti. Meiltä halutaan perusoikeuksia pois, jotta saadaan selville mihin kaikkeen olemme valmiita “antautumaan”. Rahasta puheen ollen, Hanna Nohynek sanoi vielä keväällä koskien Pfizerin ilmoitusta kolmannesta rokotteesta, että kannattaa muistaa “viestin liiketaloudellinen merkitys. Riittää, kun katsoo, paljonko Pfizer on laskenut saavansa taloudellista voittoa kuluvan vuoden aikana myymistään koronarokotteista”.

  Sitä mukaan kun kääntyy ihmisten päät kohti kaiken väärän sallimista, kääntyisiköhän ne takaisin perusoikeuksia kohtaan. Pieni toivo tuli tästä, kun kirjoitit Belgian tilanteesta.

  Voimia kaikille näihin vuosiin – jokainen meistä on ihminen. Ei rokotettu tai rokottamaton.

  T. Kohta varmaan työtön, yhden ihmissuhteen kuopannut rokoteriidan jälkeen, ahdistunut, mutta toiveikas.

 19. Kiitos tästä rohkeasta postauksesta! Olen järkyttynyt, hämilläni ja päättäjiin luottamukseni menettänyt. En olisi koskaan uskonut, että maailma voi hetkessä olla näin sekaisin. Lohduttavaa tietää, että on samoin ajattelevia ihmisiä, niin koti- kuin ulkomailla.

  Osa ihmisistä tuntuu olevan kuin usvaisessa unessa, jättäneen oman järjenkäytön kokokaan, jotenkin ulkoistaneen ajattelun, koska Pandemia todennäköisesti pelottaa. Pitää ladata tuo Telegram. Onko siellä jotain ryhmiä, joita suosittelette?

 20. Hyvä kirjoitus, pakkorokotteella halutaan rankaista ja tehdä “tottelemaan” mitä tahansa. Hormonihäiriöistä ei kukaan välitä, niistä ei paljoa edes uutisoida. Rokotteet eivät edes tehoa kun vaan sen 1-3kk ajan ja sitten tehoa ei ole ja virus voi tarttua.

 21. Kaikilla lääkkeillä ja rokotteilla on omat haittavaikutuksensa. Toisaalta, kun ilmoituksen haittavaikutuksesta voi tehdä ilman lääkärin lausuntoa, ihan vain lomakkeen täyttämällä, niin missä määrin ilmoituksista voidaan todella tehdä päätelmiä siitä, mikä on todellisuus? Ilmoittaa voi myös toisen ihmisen puolesta, mikä on toki hyvä, että mahdollista, mutta myös huomioitava, että tuo vielä yhden kokemuspykälän lisää. Oma kokemus ei välttämättä kerro aina totuutta juurisyystä.

  Esimerkiksi, tuttuni kertoi, miten luuli ensin saaneensa rokotteesta korkean kuumeen, mutta parin päivän päästä joutuessa sairaalaan hänen tulehdusarvot oli koholla ja hänellä olikin bakteeritulehdus, jonka saanut jo aikaisemmin toisesta toimenpiteestä. Antibioottia suoneen niin parani sitten. Ihan selvää, että rokotteella ei mitään tekemistä asian kanssa. Silti, jos hän tai hänen omaisensa olisi jättänyt haittailmoituksen ennen tarkempaa tutkimusta, se olisi ollut väärä ilmoitus, vaikka perustuukin kokemukseen haitasta. Ja kun lääkäriä ei tarvita haittailmoituksen tekemiseen, miten voi itse tietää, että se on nimenomaan rokotteesta johtuva, eikä muusta syystä?

  Itsekin sain käden kipeäksi ja lievää lämpöilyä toisesta piikistä, mutta siinä missä minusta se oli odotettavissa ja kohtuullista (siitä kerrottiin etukäteen, yleistä tietoa, tutuilla ollut myös, hyväksyin riskin tähän enkä täten tehnyt mitään haittailmoitusta), joku muu voi kokea sen käden kipeytymisen vakavaksi haitaksi ja hakea jopa korvauksia. Siihen on tietenkin oikeus, mutta vähän jännältä myös tuntuu, että jotkut hakee näistä käden kipeytymisistä vielä useiden satojen eurojen korvauksia. Olis kai pitänyt itsekin, olis ollut helppoa rahaa tarjolla, heh.

  Tietenkin myös aidosti vakavia haittoja on, kyllähän se on ihan tiedossa ja ilmoitettu mahdollisuudeksi, mutta ne ovat tilastojen mukaan erittäin harvinaisia, nyt on niin paljon rokotteita jo annettu globaalisti, ja onhan siinä matkan varrella myös linjattu uudestaan mitkä rokotteet ovat turvallisia kellekin, eli kyllä myös valvonta toimii. Jos kaikkea vaan hyssyteltäis, näitäkään ei olis tullut ilmi saatikka toimenpiteitä. Tai siis, minä nyt luotan tilastoihin, kaikki ilmeisesti eivät, mikä hämmentää minua. Toki myös tilastojen lukutaito on oma juttunsa, niillä voidaan johtaa harhaan tai niitä voidaan ymmärtää väärin. Siksi tulkinta kannattaa jättää ammattilaisille tai ainakin olla avoin perehtymään niihin tarkemmin. Tilastotiede on kuitenkin ihan oma erikoisalansa siinä missä kauppatiede tai lääketiedekin.

  Pidän ymmärrettävänä, mutta myös huolestuttavana sitä, että fokusoidutaan rokotteita kohtaan tunnettuihin pelkoihin, kun vastaavasti pelkoja on myös niillä, joiden hoitoja ja leikkauksia joudutaan siirtämään sen takia, että tehohoitopaikkoja ei ole riittävästi. Koronan takia teho-osastolla ollaan myös pidempään kuin muuten oltaisi. Ilman rajoituksia ja rokotteita tilanne olisi vielä huonompi – toivottavasti ihmiset muistaisi myös sen puolen.

  Vaikka ei ajattelisi velvollisuudekseen suojata muita ihmisiä, niin onhan meillä paljon lakeja ja sääntöjä, jotka rajoittaa yksilöä juuri tarkoituksena suojata itsen lisäksi muita, esim. liikennesäännöt tai aselait. Emme me yhteiskunnassa ole absoluuttisen vapaita tekemään ihan mitä halutaan muutenkaan, vaan aina se on hakemista ja tasapainoilua yksilön ja yhteisen hyvän välillä.

 22. Kiitos tästä hyvin neutraaliin sävyisestä kirjoituksesta! Mun mielestä tällaisia kannaottoja ja keskustelun avauksia tarvitaan lisää “vaikuttajilta”. Oon sun kanssa täysin samaa mieltä tästä. Itse olen rokotettu, mutta missään vaiheessa en ole edes harkinnut, että lapsiani rokottaisin (samanikäiset kuin sinun). Koronapassi on ihan kamala ja syrjivä ja oon ihan äärettömän surullinen, että pakkorokotuksista edes keskustellaan. Maailmalla meno on jo niin hullua ja kyllähän tää sensuuri ja hiljaisuus herättää kaikenlaisia ajatuksia, vaikka en salaliittoihin usko. Toivoisin, että tää kahtiajako loppuisi ja ihmisillä olis myötätuntoa niin rokottamattomia kuin rokotettujakin kohtaan. Kaikilla meillä on kuitenkin taustalla varmaan huoli ja pelko läheisten puolesta. Itse olen ollut valmis ottamaan kolmannen rokotteen, koska lähipiiriin kuuluu riskiryhmäläisiä, mutta nyt on alkanut vahvasti tuntua siltä, että en voi “tukea” tätä meininkiä ja jotain on tehtävä ennen kuin Suomessa ollaan samassa tilanteessa kuin maailmalla.

Leave a Reply