Rumat ennakkoluulot ja somen villi länsi – match made in hell

Kuva: Associated Press

Oon seurannut mielenkiinnolla Euroviisujen jälkipuintia tänä vuonna. Ärsyyntyneellä mielenkiinnolla. Nimittäin jos olette seuranneet, olette ehkä huomanneet voittajabändin solistin huume-myllytyksen netissä. Viisut voitti nuori italialainen rokkibändi, joka esiintyi ennakkoluulottomasti monia konservatiivisia stereotypioita rikkoen. Menemättä laisinkaan heidän mahtavaan musiikkiin, olivat he myös bändinä erilaisia, monella tapaa, kuin mitä Euroviisuissa on totuttu näkemään ja mitä konservatiivinen yleisö on tottunut näkemään ylipäätään. Androgyyninen esitys laittoi ensinnäkin hieman katsomaan, keitä bändiin kuuluikaan. Hoikkakroppaiset neljä artistia kun olivat kaikki pukeutuneet samanlaisiin nahkahousuihin ja ylipäätään samantyyppisiin vaatteisiin. Oli pitkää tukkaa, pakaroista tiukkaa lanteilta matalaa housua, korkeaa korkokenkää ja reippaasti silmäkajaalia. Kolmen nuoren miehen ja yhden nuoren naisen show on jo sellaisenaan harvinainen, nimittäin kuinka monta bändiä teille tulee äkkiseltään mieleen, jossa kokoonpanona on eri sukupuolia niin, että laulaja ei ole bändin “vähemmistö”jäsen. Viisut voittaneella Måneskinillä on nimittäin laulajana, kitaristina ja rummuissa mies, mutta basistina nainen.

Bändin lähtiessä juhlimaan voittoaan lavalle, nappasi laulaja basistin reppuselkään (tai no yritti, kompuroivat ja päätyivät sylitellen kulkemaan hassunkurisesti melkein kantaen voittajaa), mutta vetäessä voittoesitystä, miespuolinen laulaja kävi antamassa kunnon suukon niin rumpalin kuin kitaristin huulille. Bändi ei yhtään pyörinyt miehen ja naisen välisen seksuaalisen vetovoiman ympärillä, vaikka fanit on kai jo pidempään yrittäneet luoda bändin laulajan ja basistin välille rakkaussuhdetta. Lavalla juhli ystävyys, ilo, musiikki ja aivan törkeän kova seksuaalinen vetovoima.

Kuva: Getty Images – Dean Mouhtaropoules
Image
Kuva: Getty Images / Kenzo Tribouillard

Jo se itsessään oli monille liikaa. Äänekkään, räväkät, sukupuolioletuksia rikkovat rokkarit olivat aivan liikaa osalle yleisöä. Ja sitten kävi se, mikä ei olisi herättänyt yhdenkään balladia tai persehetkutusta vetäneen naisesiintyjän tekemänä mitään mielipidettä. Nimittäin itse asiassa Moldovan esiintyjä tiputti mikin kesken esityksen ja se jäi puolelta yleisöä täysin huomaamatta, mutta seuraavan huomasivat muutamat, Twitter lähti lentoon ja ykskaks Måneskinin laulaja oli narkkari, joka veti livenä koksuviivaa pöydässä.

Kameran ajaessa näyttämään pistelaskuissa Måneskiniä, nähdään n. 2 sekuntia kestänyt hetki, jossa laulaja Damiano David puhuu vasemmallaan olevalle miehelle, katsoo alaspäin, kumartuu alaspäin ja bändin rumpali polvella napauttaa laulajaa, jonka jälkeen David nostaa kasvonsa ylös. Kamerakulma ja videon stoppaus sai kuvan näyttämään siltä, että siellä olisi vedelty kokaiiniviivoja. Itseänikin nauratti ensimmäinen twiitti, jossa on ruudussa näkyvä teksti “The voting lines are now open” ja meme-teksti tyyliä, että nyt meni lainit pojalla sekaisin. Okei, tilannehuumoria, not bad. Mutta ei. Tästä paisui valtava juttu. Täällä mm. yksi Ylen juttu asiasta, missä näkyy tuo video kyseisestä hetkestä.

Eurovision 2021 bosses confirm Måneskin singer will take drug test | Metro News
Kuva: Lähde

Otetaas ensin asiat haltuun. Yhtään huumeita tuntematta, jonkin sortin käsitys minullakin on siitä, miten huumeita nenään vedetään. Toki voi olla, että David on erittäin taitava ja nopea imaisemaan pulveria naamaansa sormenpäältään, mutta kun videon hidastaa tai katsoo muutaman kerran, huomaa, että hänen nenänsä ei ole pöydän korkeudella, vaan coolerin reunan, hänen molemmat kädet ovat näkyvissä ja kumpikaan ei käy nenällä. Käytännössä hänen pitäisi siis imaista huumeet nenäänsä miljoonayleisön edessä sekunnissa ilman, että ilmekään värähtää. Pöydän ja coolerin reunan optinen harha aiheuttaa hetkeksi sellaisen fiiliksen, että hän on nenä kiinni pöydässä, mutta kun videota katsoo hetkenkin avoimin mielin, ymmärtää, että näkee väärin.

Kuinka epätodennäköistä on, että koko Italian delegaatio ja bändikaverit olisivat naamat peruslukemilla siinä kuin eivät olisikaan ja yksi osallistuisi rikolliseen toimintaan kesken liven? Puhumattakaan tietenkään siitä, että kuinka tyhmä pitää olla, että vetää kokaiinia liveyleisön edessä yhdessä maailman striimatuimmista livetapahtumista, jossa paikalla on joku tuhat kameraa?

Rome band Måneskin wins Eurovision Song Contest for Italy
Kuva: Eurovision.tv

Mitä todennäköisesti tapahtui? Mitä tuota pisteidenlaskua seurasin, niin Måneskinilla oli alkuvaiheen aika vahvasti puhelimet käsissä ja jos lähtisin veikkaamaan, niin sanoisin, että Davidilla on siinä edessään pöydällä puhelin ja kun juuri saivat hyvät pisteet, niin delegaation edustaja sanoi jotain bändille, mitä David näyttää tuulettavan kohti puhelintaan. Samalla videolla näkyy, kun rumpali töytäisee laulajaa hienovaraisella polven liikkeellä. Huume-epäilijöiden mielestä tämä oli selkeä este antaa Davidin vetää viivojaan, kun näki kameran lähestyvän. Joku voisi vuorostaan ajatella, että kun bändin jäsen näki kameran lähestyvän, halusi tämä havahduttaa vieressään istuneen ilmeilemään kameralle, se kun kuuluu melko lailla tuohon Euroovisujen Green roomiin. Kun vastalauseita tähän huumeteoriaan alkoi näkymään, alkoivat tämän kannattajat keksimään heti hyviä perusteluja väitteelle. “Kyllä se varmasti on aineissa, kattokaa nyt miten heiluttaa kieltään ja sitten vielä pussaili niitä poikiakin lavalla!” Aevan. Samalla kun nauratti erinäiset twiittaukset siitä, että Dyson voisi patentoida Davidin nenän (lähinnä tilanteen mahdottomuuden takia :D), nousi jotenkin savu korvista sille määrälle keksittyjä totuuksia, mikä tilannetta seurasi.

Jos urheilija pyörittelisi kieltä suussaan jännittäessään viimeistä pistelaskua tietääkseen voittiko juuri EM-kisat vai ei, kukaan ei silmäänsä räpäyttäisikään. Jos plus-kokoinen Maltan edustaja olisi maannut sierain kiinni pöydässä 15 sekuntia, olisi keksitty mikä tahansa muu asia kuin kokaiini selitykseksi. Mutta kun meikattu korkokengillä esiintynyt miesrokkari kumartui katsomaan jotakin, oli hän “aivan aineissa” ja kaikki hänen normaali toiminta tämän jälkeen, oli selvää todistusaineistoa huumeidenkäytöstä. Kun on päätetty nähdä ihmisessä tietty asia, mikään järkiselitys ei auta. Kun bändiltä kysyttiin jälkeenpäin lehdistötilaisuudessa tästä tapahtumasta, kun se trendasi online, David vastasi lyhyesti, että bändin kitaristi oli rikkonut lasin. Tämän jälkeen lenteli videokommenteissa, että “ei niitä siruja nenällä siivota”. Vaikka siis nenä on noin metrin irti lattiasta ja ainakin 30 cm irti pöydästä, eikä David missään vaiheessa sanonut siivonneensa mitään lasinsiruja. Hän vain sanoi, että joku oli lasin rikkonut. Aivan normaalia mielestäni tuulettaa jotain ja samalla jos silmään osuu lattialla olevat lasinsirut, niin hieman jäädä niitä sekunniksi-pariksi ihmettelemään ja mahdollisesti jopa potkimaan vähän sivuun. Mut ei. Väärin kumarrettu, väärin selitetty, väärin tehty.

Todellisuudessa väärin oli ainoastaan se, mikä sai puoli maailmaa rakastumaaan Måneskiniin. Väärin näille ihmisille olla jotain muuta kuin mitä he haluaisivat Måneskinin olevan. Tiukassa on oletukset tatuoiduista, meikatuista rokkareista. Ja niin ne on niin monessa muussakin asiassa.

Kuva: Lähde

Sen sijaan, että nuori bändi olisi päässyt juhlimaan voittoaan samantien sellaisenaan, piti heidän kohdata huume-epäilyjä heti alkuun. Laulaja ilmoitti heti olevansa halukas vapaaehtoiseen huumetestiin. Kun EBU ei sellaista saanut järjestettyä heti sunnuntaina, vaan vasta maanantaina aamulla, meni laulaja testiin omasta vapaaehtoisesta halustaan. EBU julkaisi myöhemmin tiedotteen, jossa kertoi käyneensä läpi kaikki videomateriaalit ja saaneensa huumetestin tuloksen, joka oli negatiivinen. Tämähän tarkoitti monille vain sitä, että “testi tehtiin liian myöhään, ei enää näy huumeet”, “testin teki italialaiset, huijattu tulos!” ja tietenkin perinteinen “mitään testiä ei edes tehty”. Ja ainiin “rumpalin polviliike esti sitä vetämästä sitä viivaa, niin siksi negatiivinen!”. Pitäisi varmaan olla aikamoisen addiktoitunut vetääkseen salaa jossain livelähetyksessä, kumma, että sitten kuitenkin testit näyttää negatiivista. Mutta kyllähän sen on niin oltava, että vaikka viisuissa kuvataan varmaan jokaikinen neliömilli, paikalla on 3500 yleisöä ja koko homma striimataan livenä kymmenien miljoonien ihmisten nähtäväksi, niin on se koksuviiva varmasti jäänyt vaan huomaamatta.

Tää koko show aiheen tiimoilta oli mun mielestä jotenki tosi surullinen. Nimittäin se kertoi hyvin sen, että mikä tahansa pienenpieni kipinä voi johtaa tilanteeseen, missä mikään järjellinen ja todennäköinen ei kelpaa. Kun joku on mielensä päättänyt, ei sitä tulla vaihtamaan edes totuudella. Mä sain meidän reissun aikana monia kommentteja esim. siihen liittyen, että jos julkaisisin jotain lääkärinpapereita vaikka niitä hieman sutaten, todennäköisesti kritiikki reissuamme kohtaan laantuisi, jos ihmiset uskoisivat, että lapsellamme olisi jotain terveyshuolia, kun sitä eivät moneet uskoneet. Yksi mediamyyjä pyysi tietää lapseni terveydestä, että olisi “kättä pidempää” (suora lainaus edelleenkin) neuvottelupöytään. Vuodet somessa ovat opettaneet, että on ihan sama, mitä teen tai sanon tai näytän, ei se tule muuttamaan ihmisten mieltä. Kun aikanaan laitoin raskausepäilyjen vuoksi kuvan vatsastani (huom jo lähes kymmenen vuotta sitten!) oli se heti “photaroitu” ja kun julkaisin ylioppilastodistuksestani kuvan kun minua syytettiin valehtelusta, oli sekin “selvästi editoitu”. Mulle on ollu itsestäänselvää, etten julkaise mitään tällaista lapseni terveyteen liittyvää, sillä totuus ei muuta vihaajien ajattelua kuitenkaan. Eli en voi voittaa sillä mitään, voin ainoastaan hävitä. Mitä häviän kun kyseessä ei kuitenkaan ole mikään salaisuus? No, paljonkin, yksityisyyden puolelta ainakin. Varsinkaan kun sitä ei tasaa mikään hyvä. Oon esimerkiksi monien seuraajieni kanssa jutellessa kertonut koko tilanteen auki, mutta en minä haluaisi nähdä lehtiotsikoita asiaan liittyen. Kyseessä on suomalaisittain harvinainen ominaisuus, joka ei itsessään ole ongelmallinen, mutta hoitovirhe siihen liittyen on. Hiljaisena uutispäivänä joku lehtiotsikko asiaan liittyen olisi mulle aivan liikaa. Ja jos mun hissiränttäys Instagramissa pääsee iltalehtiin, niin miksei myös “suosikkibloggaajan lapsen hoitovirhe”. Eli ei kiitos.

Eurovision winner Damiano David to take drugs test after cocaine questions
Kuva: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Itsensä puolustaminen somessa on usein keppihevonen vihaajille. Tehdessäsi jonkin asian oikein, on se silti väärin, koska motiivisi siihen ovat selvästi vääriä. Tai niin kuin tässä Davidin tapauksessa, vaikka kaikki faktat olisivat laulajan puolella, niin tietyt ryhmät tulevat aina muistamaan hänet italialaisena rokkarina, joka veti viivoja suorassa Euroviisu-lähetyksessä. Ja harmittaa aivan saakelisti. Ei pelkästään uuden pakkomielle-bändini takia, vaan ylipäätään sen takia, millainen villi länsi some on. Kärpäsestä voidaan tehdä potentiaalisesti uran päättävä härkänen, ja kukaan ei kanna vastuuta. Virheelliset spekulaatiot saavat palstatilaa ja menevät viraaliksi, mutta oikaisut jäävät pikkuprinttiin. Surullista.

Erilaisuus on rikkaus. Sen osoitti taas nämäkin viisut. Kolmanneksi eniten katsojaääniä saanut Ukrainan esitys oli mielestäni kamala, mutta monet rakastivat sitä. En kokisi mitään tarvetta etsiä Ukrainan esiintyjästä vikoja, sen takia, etten ymmärrä heidän musiikkia. Päinvastoin, juhlin sitä, miten isoa näkyvyyttä tällainen on saanut kansainvälisesti, ja miten erilaista musiikkia, eri kieliä ja erilaisia esiintyjiä mahtuu samalle lavalle. Ja millä ihanalla lämmöllä esiintyjät suhtautuivat toisiinsa. Italian odottaessa tuloksia ja saadessaan ne, Hollannin edustajat taustalla olivat aivan supersymppiksiä ja heti voiton tullessa ilmi, serbian esiintyjät säntäsivät halaamaan Italiaa. Italian rokatessa lavalla, Kreikan esiintyjä heilui Kreikan lippu olkapäillä täysillä mukana rokaten. Oli mieletöntä seurata kuinka Serbian hyvin perinteiset viisuedustajat, pitkätukkaiset naisesiintyjät rokkasivat täysillä Green roomissa jo esitysten aikana, nimittäin Suomenkin edustajan rokkibiisin aikana silmään osui tuhat kiloa moshaavaa tukkaa telkkariruudun kulmassa. Kun UK jäi sekä tuomari- että katsojaäänissä nollille, oli ne toiset kilpailijat Green roomissa ensimmäisenä antamassa suosionosoituksia brittiedustajalle, joka otti tappionsa vastaan hyvällä asenteella ja hauskalla reaktiolla tapahtuneeseen.

2021 Eurovision Song Contest: Final Damiano David
Kuva: Picture Alliance – Vyacheslav Prokofyev

Oon iloinnut tänään ja eilen sitä, kuinka paljon viisubiisit trendaa kansainvälisesti. Itselleni niin rakas vuosittainen tapahtuma on nostanut monta pienempää esiintyjää kansainväliselle framille ja tuonut mahtavan esimerkin siitä, miten tapahtumia voi tässäkin tilanteessa järjestää turvallisesti. Ja kuinka ihanaa on nähdä italialainen viisubiisi kansainvälisen Spotify-listan 9 sijalla, ihan ennenkuulumatonta! Samalla listalla muuten Suomi on hienosti sijalla 62, onkohan kaikkien aikojen kovin suoritus suomalaiselta biisiltä?

Sen sijaan, että yleisö keskittyisi kahden sekunnin jalkoihinsa/puhelimensa/lasinsirpaleiden tuijotteluun, voisi myös miettiä ihan muita juttuja. Niitä, jotka eivät päätyneet iltalehtiin. Kuten sitä, miten juuri 21 vuotta täyttänyt nuori nainen vastasi siihen, miltä tämä kaikki tuntuu. Nimittäin omaan mieleeni jäi bändin tajuttoman seksikkään esityksen lisäksi sen kypsyys siitä huolimatta, että bändin jäsenistä kolme on syntynyt 2000-luvulla! Ja se kypsyys näkyi paikoitellen lehdistötilaisuudeessakin. Kun basisti Victoria De Angelis vastasi kypsässä 21 vuoden iässä, miten hienoa oli osallistua euroviisuihin, sillä tapahtuma toi paljon töitä alalle, jolla monet eivät ole voineet tehdä töitä laisinkaan yli vuoteen ja kuinka mahtavaa on tuoda viisut ja sitä myötä toivoa ja työtä Italiaan, joka on kärsinyt erityisen paljon. Voin muuten sanoa, että itse 21-vuotiaana klo 2 yöllä muutaman viinilasin ja viisuvoiton jälkeen en olisi ollut ihan noin aikuinen ulosanniltani. Aika hyvin koksupäisiltä sekopäärokkareilta.

Siitäkin huolimatta, että tää huumekohu oli ihan perseestä, oon tosi iloinen, että tää meni niin kuin meni. Nimittäin, uskon vakaasti, että enemmän ihmiset huomasivat ahdismielisyyden typeryyttä tässä kaikessa ja samalla bändi sai vieläkin enemmän hyvää mieltä monilta. Itse ainakin oon etunenässä kärkkymässä lippuja keikalle jos joskus Suomeen tulevat ja olen luukuttanut bändin molempia levyjä nonstop viisuista lähtien. Uskon, että tästä bändistä kuullaa vielä ja jos he jo nyt 20-vuotiaina rikkovat rajoja ja oletuksia näin kylmän viileän tyylikkäästi, tulevat he tekemään niin jatkossakin. Ja pikkuhiljaa he ja monet muut tulevat muuttamaan mieltään ja ymmärtävät, että puhtoinen imago ei tarkoita sitä, etteikö koksua menisi. Eikä meikattu poika korkkareissa olekaan narkkari, vaan ainostaan ihminen, joka ilmaisee itseään tyylillisesti. Jos et ymmärrä, mitä hän sillä ilmaisee, ei se ole hänen vikansa vaan korkea aika tietämättömien muiden sivistää itseään.

Ja viimeisenä… Jos ette oo vielä nähneet tuota Italian vetoa, niin suosittelen katsomaan 😀 Ja tutustumaan bändin tuotantoon muutenkin, oma suosikkini on viisubiisin lisäksi mm. Coraline, jota oon kuunnellut ihan liikaa:

Kuka muu löysi uuden lempibändin itselleen näistä viisuista? 😀

29 thoughts on “Rumat ennakkoluulot ja somen villi länsi – match made in hell

 1. Miksi Maltan edustajan vaatekoko täytyy määritellä tekstissä? 🤔 Liittyykö se jotenkin aiheeseen?

  1. Aa, joo, jäi ehkä epäselväksi, kun tosiaan tuota Italian edustajien laihuutta on käytetty perusteluna tuolle dissaukselle, että “langanlaihat narkkarit”. Siksi otin sen esille tässä.

 2. Moi. Muutama kysymys. Missä olet törmännyt tuollaisiin räikeisiin “konservatiivisiin ennakkoluuloihin” euroviisuista? Itse näen Euroviisut lähes suvaitsevaisuuden ilmeentymänä, harvoin edes lukee mistään negatiivisia kommentteja tai mitään kuvaileviasi kauhisteluita?

  Miksi koit tarkoituksenmukaiseksi liittää Maltan edustajaan etuliitteen “plus-kokoinen”? Miksi piti mainita Italian edustajien olevan hoikka? Miksi koit tarpeelliseksi kommentoida heidän kehojaan?

  1. Nooo, jos tsekkaat minkä tahansa lehden nettijulkaisun kommentit, ja vaikka Euroviisujen Youtube-videoiden kommentit, niin näet kyllä ihan kohtuuttoman raskasta konservatiivista ennakkoluuloa. Ei ehkä niinkään viisuja kohtaan, vaan eri genrejä kohtaan. Ja mitä tulee viisuihin, niin niitä kohtaan on vähän sellaisia ennakkoluuloja, että siellä on vaan poppia ja discoa, ja ei mitään räväkämpää, mikä ei ole kyllä konservatiivista vaan stereotypia jonkun vanhan euroviisuvuoden puolesta. En tarkoittanut, että viisut olisi konservatiivisten ennakkoluulojen kohteena, vaan tietyt esiintyjät, ja kun he ovat viisuissa, niin koetaan, etteivät he siellä saisi olla tai ainakaan voittaa ja jos voittaa, niin se pitää minimoida miten päin vaan.

   Euroviisut nimenomaan on suvaitsevaisuuden ilmentymä, todellakin, mutta viisuyleisö ei selvästikään ole, mikä on tosi surullista.

   Mitä tulee Maltan edustajaan ja hänen plus-kokoisuuteen, niin oli multa huono ilmaisu, parempi olisi olla käyttämättä tota ilmaisua kokonaan nykypäivänä ja se on käsittääkseni mallimaailmassakin jo poistumassa tai poistunut. Mutta se koko liittyi lähinnä siihen, että näillä Davidiin kohdistuneilla syytöksillä heidän hoikkuutensa oli heidän “narkkariutensa” seuraus kommentoijilla ja läyhääjillä. Lisäksi heidän androgyyniä hoikkaa olemusta on samaan syssyyn kritisoitu, “koska laihuus saavutetaan aineilla” jne.
   Mulle on ihan yhdentekevää minkä kokoinen kukakin on, ja se ei ollutkaan kirjoituksen pointti. Vaan se, että kun jotain haluaa vihata, kaivaa minkä tahansa perustelun asiaan sopimaan siihen vihaansa. Oli se sitten hoikkuus, eleet hermostuneena ja jännittyneenä tai vaikka sitten silmien asento.

  2. Mites Lordiin liittyneet HYVIN konservatiiviset ennakkoluulot ympäri Eurooppaa? Hehän oli tyyliin saatananpalvojia. Eli ei tosiaan itse Euroviisuihin liittyvää, mutta esiintyjiin liittyviä ennakkoluuloja on ollut paljonkin (myös Krista Siegfrids sai myös esiintymisellään arvostelua kuten myös aiemmin voittanut Conchita Wurst).

 3. Italiassa kokaiini on niin yleistä ettei sitä luokitella aina edes rikolliseen toimintaan, sitä kun on myös rannoilla, hotelleissa, bileissä jne. Se on aika yleistä sielläpäin, samoin myös kaikissa muissakin bileissä ja viisuissa. No ehkä tuo laulaja ei käytä huumeita, mutta alkoholia senkin edestä kuvissakin on pullo kädessä, onko hän mielestäsi hyvä roolimalli nuorisolle juhlimassa pullo kädessä? mitä mieltä olisit jos sinun tai tuttujesi lapset juhlisivat teini-iässä viinapulloa heilutellen? voi toki olla että pullo kuuluu vain juhliin, mutta se ei silti tee hyvää roolimallia. Rankka juominen on yleistä ja yleistymässä myös Italiassa. Uskon että juurikin Prideihmiset halusivat valita tämän laulajan, siellä oli muitakin taitavia laulajia, nyt voitti ns.”hyvä” show ja esiintymistaidot joita italialaisilla on yleensä ihan luonnostaan. Euroviisut ovat jo kauan olleet Prideväen suosiossa, siellä on useampikin voittaja ollut joko hyvä esiintymään tai priden kannattaja/jäsen, ehkä tämäkin bändi kannattaa sateenkaariväkeä, olematta itse sitä väkeä tai ehkä ovat bi, vai miksi pusuja jaeltiin ympäriinsä. Ja kyllä muuten myös laulajanaisten pusuista olisi tullut valtava kohu, esim. Britneyn ja Madonnan pusukuvasta tuli aikanaan valtava kohu. Kiva että sinä kannatat bi-ihmisiä ja tälläisiä arvoja, mutta kaikkien ei tarvitse jumaloida alkoholipullojen heiluttelua tai pusujen jakelua kenelle tahansa tv:ssä.

  1. Anteeks, mut tää on just sitä ahdasmielistä ajattelua, mitä en tajua laisinkaan. Onneksi sun kommentti kertoo ihan kaiken sinusta, ei bändistä 😀 Ja toivottavasti vastaa myös Mari-annelle 😀
   Mitä sinä tiedät Davidin alkoholinkäytöstä? Siis näit hänet viisujen Green roomissa juomassa lasista oletetusti viiniä? Oliko sama lasi koko ajan vai vaihtuiko? Vai tarkoitatko skumppapulloa juhlijoiden pöydässä? Itse huomasin lehdistötilaisuudessa hänen hörpänneen ehkä kolmesti ja ravistelleen ison osan pullosta ympärilleen. Itse asiassa siitä tuleekin mieleen… hmm. Formula 1. Urheilu. Jota katsotaan päivällä lasten kanssa. Enpä oo koskaan kuullut, kuinka Räikkönen on huono esimerkki nuorille, kun hän juo shampanjaa. Damiano David ei ole teini tai lapsi, hän on 22-vuotias mies, joka juo shampanjaa klo 00-02.30 lähetyksessä, joten tää kommentti on vaan kaiken kaikkiaan absurdi 😀
   Biseksuaalisuus ja pride ei liity mitenkään mihinkään tässä asiassa. Onkohan koko Eurooppa bi, kun Måneskin on Spotifyn kuunnelluin jossain 15 maassa ja trendaa ihan jokaikisessä kanavassa?
   Pääse jo sen yli, että kyseessä ei ole “hyvä” show, vaan ilmiömäinen live-veto, jota arvosti sekä jury että katsojat ja siksi Italia voitti. Ei sen takia, että “sateenkaariväki” heitä äänesti. T: umpihetero mamma Lempäälän pellolta, joka äänesti Italiaa ja joka todellakin on luukuttanut heidän musiikkiaan ihan koko ajan 😀
   Se, miksi toin ilmi nämä miesten väliset suudelmat, ei liity siihen, että se olisi jotenkin kohun arvoista, vaan siihen, että kaltaisesi ihmiset yhä yhdistävät ei-heteroseksuaalisen tekemisen jotenkin huumeisiin 😀

   Minä kannatan kyllä joo kaikenlaisia ihmisiä ja mun puolesta kaikki saa rakastaa ihan ketä haluaa, kunhan lakeja ei rikota ja ketään ei satuteta. Mulle yhdentekevää onko hetero, homo, lesbo, bi, pan, a, tai mitä ikinä muuta tahansa. Kenenkään ei tarvii jumaloida alkoholipullojen heiluttelua, mut sama koskee Formuloita ihan yhtä lailla. Ja lätkää ja ihan mitä tahansa. Eiks kirkossa itse asiassa kirjaimellisesti jumaloida alkoholia? 😀 Rippiviini tulee heti mieleen. Ja pusujakin saisi jakaa mun mielestä just niin paljon kun maailmaan mahtuu, kunhan molemmat osapuolet ovat samaa mieltä suukottelusta.

   Mä en jumaloi en alkoholia, enkä pusuttelua telkkarissa. Mutta mä jumaloin hyvää musiikkia ja mä jumaloin omanlaisiaan, upeita ihmisiä, jotka eivät tuomitse ketään vaan tekevät omaa juttuaan. He ovat paljon paljon parempia roolimalleja tähän maailmaan kuin yksikään tämänkaltaisen kommentin jättäjä.
   Alkoholia jumaloidaan niin monessa kohti tätä maailmanmenoa, että se löytyy kyllä teinien käsiin mistä tahansa inspiraatiosta teineille käsiin. Mutta tuo Damianon tuoma fiilis monille nuorille… Tuo koko bändin tuoma fiilis siitä, että tärkeintä on olla aito itselleen ja luottaa itseensä ja tehdä omaa juttuaan ja antaa kaikkien olla oma itsensä. Se hyväksyntä, jonka moni nuori saa heidän kaltaisista roolimalleista… Se on mieletöntä. Heteronaisena en pääse yli, miten järkyttävän seksikäs on Damiano David. Tunteikkaana ihmisenä en pääse yli, miten ihanalta ystävysporukalta bändi vaikuttaa ja kuinka kauniisti he osaavat tulkita musiikkia ja lyriikoita, nuoresta asti kirjoittaen kaiken itse. Äitinä olen erittäin onnellinen siitä, millaisen roolimallin he esimerkillään antavat kaikille nuorille, erityisesti niille, jotka etsivät itseään.
   Onneksi on Måneskinin kaltaisia nuoria aikuisia vaikuttamassa ja tuomassa maailmaa uuteen aikaan, jossa asiat kääntyvät olennaiseen, eikä nahkapantoihin, mustiin kynsilakkoihin ja poikien väliseen pusutteluun.

   Kiitän kommentista. Se oli loistava esimerkki mm. Mari-annelle ja monille muille!

  2. Aino ei sitten vissiin seurannut meidän Suomen poikien juomista Euroviisuissa tai kun seuraavana päivänä tulivat lehdistötilaisuuteen aivan krapulassa edellisen yön juhlintojen jälkeen. Ja hei, se ei tee ihmisestä heti bi:tä jos pussaa samaa sukupuolta edustavaa, esim. kaveriaan 🙂 On varmaan parempi jatkossa jättää tv kiinni, kun siellä aika paljon näkyy alkoholia ja pusuja erilaisissa ohjelmissa.

 4. Mulla ei oo mitään kritisoitavaa asiaa, vaan ärsytti itseänikin toi Måneskinin mustamaalaaminen ja kutsuminen ties miksi narkkariksi jne. Joihan tosi moni muukin bändi Green roomissa esityksiä katsellessaan ja tuloksia odotellessa, miksei niihin puututtu?

  Bändi on ihana, FRESH tuulahdus pitkästä aikaa. Tuli oikeasti semmonen olo että kuulee jotain uutta. Ja poikkeuksellista, tää on bändi mitä melkein pitää myös ennemmin katsoa ja kuunnella kuin vain aukaista Spotify. Onneksi on YouTube. 🙂

 5. Mitään uutta, rohkeaa tai räväkkää tässä ei ollut. Aivan klassista rokkarimeininkiä kajaleineen ja korkkareineen päivineen. Tosin jo Abba kisaili korkkareissa, ei se ole vain rokkareiden juttu. Seksikkyyys on aina katsojan silmissä, näin aikuisena naisena näin nuoria poikia, en seksuaalista energiaa. Tämä oli kuitenkin nyt se mitä haluttiin ja mistä tykättiin ja siksi voitto oli ansaittu.

 6. Itsehän näin Italian edustajan lainaavan monia ulkonäöllisiä seikkoja 1970-luvun glam rokkareilta, selviä retroviitauksia oli mielestäni asuissa. Siksi en ehkä pidä esitystä mitenkään erityisen ennennäkemättömänä, varsinkaan Euroviisuissa, joissa sukupuolirooleilla on lekitelty jo pitkään.

  En myöskään huomannut, että tuo huume-epäily olisi saanut hirveästi esimerkiksi mediatilaa.

  1. En mielestäni missään olekaan sanonut, että bändi on ennennäkemätön viisulavalle? Sen menestys viisujen jälkipäivinä on aika ennenkuulumattoman kova, ja ottaen huomioon, että edellinen bändi, joka voitti viisut oli Lordi, on aika harvinaista itse asiassa, että viisut voittaa biisi, jonka esittää bändi. Lisäksi myös omalla kotikielellä esitetty biisi voittaa harvoin. Voittajana Måneskin ei ole sinänsä ennennäkemätön, mutta harvinaisuus ja katsojapistevyörykin aika merkittävä. Bändin trendaaminen somessa on kanssa ihan omaa luokkaansa.
   Ulkonäköäkään en ole sanonut ennennäkemättömäksi millään lailla, kyllä jokainen rokkia tunteva osaa heti yhdistää glam rockiin 70-80 -luvulle ja erityisesti Queeniin.

   Olis mielenkiintoista kuulla, millaisessa media-kuplassa ei huume-epäily olisi saanut mediatilaa? Jokainen mun tuntema mediajulkaisu julkaisi asiasta ja kun tätä kirjoittaessa googlasin sanoilla “Måneskin Eurovision winner” surullisen korkea prosentti kuvahaun tuloksista liittyi huumeisiin. BBC:n kaltaisista valtamedioista lähtien tätä huumeasiaa uutisoitiin, sekä epäilyvaiheessa että sen jälkeen kun huumetestit palasi negatiivisena. Tämän lisäksi ihan jokaikinen some-kanava twitteristä tiktokiin nosti asiaa tosi paljon. Voi toki olla, että seuraamissasi julkaisuissa ei tätä asiaa tuotu esiin, mutta kaikki suomalaisetkin mediat Iltalehdestä Iltasanomiin ja Yleen kirjoitti asiasta ja somessa oli ihan villi meininki asian tiimoilta.

 7. En sanonut, etteikö huume-epäily saanut ollenkaan mediatilaa vaan että se, ei saanut hirveästi mediatilaa. Toki asia mainittiin useammassakin paikassa, mutta ei sitä mielestäni nostettu mitenkään erityisesti esille.

  Toki ei-englanninkielisellä kappaleella voittaminen on nykyään harvinaisempaa. Edellisen kerran tais kuitenkin olla 2017 kun voitettiin muulla kuin englannilla.

  1. No tästä olemme selkeästi eri mieltä. Mun mielestä sekunnin kumartumisen takia lähtenyt mylly huumeidenkäytöstä, jota näkyi vaikka missä kaikkialla, oli aivan liikaa. Kun hakee tietoa bändistä tai laulajasta, puolet jutuista liittyy huumeisiin tämän episodin osalta, eikä mihinkään muuhun. Että kyllä sitä erityisesti nostettiin esille.

 8. Maailmassa on myös ihmisiä , jotka arvostavat raittiutta , ja jotka pitänyt heteroseksuaalisuuden ulkopuolista seksuaalista toimintaa epäsuotavana, mutta sinun suvaitsevaisuutesi ei taida uloittua niin pitkälle , että heidänlaisiaan konservatiivejakin voi ja saa olla olemassa. Tsemppiä !

  1. Mä en nyt ymmärrä, miten mun suvaitsevaisuuteni ei yllä konservatiiveja kohtaan? 😀 Olkoot jokainen konservatiivi ja arvostakoot raittiutta ja millaista tahansa seksuaalisuutta, kunhan eivät a) rajoita toisten rakkautta ja sen esiin tuomista (telkkarista löytyy tuhat ja yksi ohjelmaa raittiutta ja heteroseksuaalisuutta arvostaville, ei tarvii kattoa Euroviisuja, jotka eivät ole tällaiseksi koskaan julistautuneet) ja b) keksi jotain huumelässytyksiä sen takia, että eivät tykkää jonkun laulajan ulkonäöstä ja käyttäytymisestä. Ihmistä ei tule tuomita keksittyjen valheiden perusteella, oli sitten liberaali tai konservatiivi.

 9. Kuvissa näkyy että tämä artisti polttaa ainakin tupakkaa, mitä mieltä siitä olet? siis että laulaja poseeraa vaan “sähkösavukkeen” kanssa tai jotain muuta tai ettei tupakka haittaa? jos käyttää yhtä päihdettä tai tupakkaa, yleisö tai media saavat hyvin helposti sen käsityksen että muutkin päihteet voi kelvata. Ja media saa huimat palkkiot kaikista jutuista, etenkin shokeeraavista. Jos hermo menee arvosteluista, ne voi toki jättää lukematta. Raittius ja tupakoimattomuus eivät varmasti ole muodissa rock/rap piireissä tai muissa vastaavissa.

  1. En jaksa edes vastata tähän, niin naurettavaa paskaa nää sun kommentit on olleet, tämä niistä kesyin. Sun kommentit Marina, Hemmona ja Piana meni roskiin jo, ja tässä halusin vaan ilmoittaa, että jatkossa menee sun kommentit kyllä ihan suoraan roskiin, ilman mun silmien kautta kulkemista. Kommenttisi Ainona oli jo ihan naurettava, niin kuin tämäkin. Jos sulla ei ois näin ahdasmielistä ja naurettavaa palautetta, kehtaisit sen antaa samana käyttäjänä, etkä piiloutua eri nimimerkkien taakse suoltamaan samanlaista pas&aa. En ymmärrä lainkaan tarvetta spämmätä agendaasi tänne monen nimimerkin turvin kuvitellen, etten minä näe kommentoijan olevan sama.

   Toivottavasti löydät elämääsi jotain parempaa sisältöä kuin tällaisen, mukavaa jatkoa sinullekin joka tapauksessa!

   1. Omg onks tällaisia kommentoijia olemassa 😂 ihan liikaa aikaa joillakin 😄
    Tsemppiä Anna näiden handlaamiseen, ja hyvä postaus tärkeästä asiasta! 😘

 10. Siis apua mille raiteille kommentit lähti…!

  Oon kyllä Anna sun kanssa samaa mieltä tästä tapauksesta. Mua itseä pöyristytti tässä eniten se, miten jostain sosiaalisen median (oliko kenties Twitter) kommentista tuo mylly lähti ja sitten se onkin jo joka mediassa… Siis, että joku täysin ulkopuolinen tulkitsee yhden nopean kohtauksen jollain tapaa, julkaisee siitä oman arvionsa, sitten sitä riepotellaan pitkin poikin ja lopulta esiintyjä joutuu huumetesteihin (sama vaikka menikin vapaaehtoisesti) vain ja ainoastaan sen takia että jonkun mielestä sekunnin pätkässä näytti siltä, että käytetään ehkä huumeita… välillä kyllä vihaan koko somea.

  Sinun näkökulmastasi, Anna, en tätä edes tajunnut miettiä, että huumeita koska joku rock-yhtye… Mutta niinpä tietysti, hohhoijaa.

 11. Hm, tällainen postaus neljääkymmentä käyvältä perheenäidiltä..?🤔 Kuinka aikuista ihmistä voi kiinnostaa itseään toistakymmentä vuotta nuorempien ulkomaisten artistien tekemiset tai tekemättä jättämiset, ulkonäöstä puhuminen, tällaisessa lapsellisessa mittakaavassa ja intensiteetillä? Tämänkaltaisen postauksen voisi ajatella lukevansa reilusti alle kaksikymppisen tytön blogista, ei ammatikseen kirjoittavan, aikuisen naimisissa olevan äiti-ihmisen!🤣😂

  1. Mulla on ikäeroa laulajaan kiitos tasan 10 vuotta ja en käy neljääkymmentä, olen 32 🙂
   Ja kyllä mua pienten lasten äitinä kiinnostaa ihan tosi paljon yhteiskunnalliset ilmiöt ja mihin esim. kulttuuri ja yhteiskunnallinen keskustelu on menossa. Vaikea se on toki ymmärtää, jos itse näkee vaan ikäeroja kaikkialla 😀

   1. Voi Anna, etkö muka oikeasti tiedä että minuutinkin yli kolmikymppinen käy neljääkymmentä? Kuten yli nelikymppinen viittäkymmentä jne. Sanoistahan se jo selviää mutta muutenkin, tuohan on ikiaikaisen vanha tapa ilmaista asia. Hassua ettet ole ikinä aivan tavallista sanontaa kuullut. 😊

 12. Olipa tosi hyvà blogipostaus. Olen niin samaa mieltà kanssasi, puit omat ajatukseni sanoiksi. Ihanaa ettà Italia voitti, vàhàn valoa tàmàn koronakurjuuden keskelle, joka on erityisesti Italiaa kohdellut kaltoin. Olen tyytyvàinen ettà tànà vuonna jaksoin katsoa euroviisut loppuun,usein ne tyypilliset viisuballadit pistàà nukuttamaan 🙂

 13. Tuo Måneskinin ulkoinen tyyli on mielestäni erityisen tyypillinen rokkarijuttu. Tähän on paha vetää konservatismia, kun jo 70-luvulla kaverit soittivat ylävartalo paljaana. Glamrock oli hauskaa. Olen aika vanha, eikä mitenkään järkytä tatuoinnit tms. jestas sentään : D

  Itsekään en usko, että Italian kaveri otti kokaiinia. Ruotsalainen toimittaja taisi innostua liikaa.

  1. Konservatismi liittyy nimenomaan yleisöön, joka ei ehkä ole rock yleisesti ottaen, tai genre ei ole heille tuttu, vaan he katsovat viisuja ja siksi kun näkevät tällaisen esityksen, kokevat jotenkin että “HUUMEET!”. Ajatus sex, drugs and rock and roll on vanha ja stereotyyppinen, ja sen ilmentymisen näki tässä.

Leave a Reply