Miksi? Koska. Ja sen on riitettävä.

Mietin jaksanko edes kirjoittaa tästä asiasta, vai annanko vain olla. Kun tiedät, että ei ole oikeastaan edes väliä, mitä kirjoitat, kun osa on jo mielensä päättänyt. Ja tässähän ollaankin nimenomaan sen dilemman edessä, minkä edessä ollaan oltu jo muutamia viikkoja. Kuinka olla vaikuttaja, kun ei vaan voi tehdä mitenkään päin “oikein”?

Loka/marraskuussa pohdittiin talvea ja pandemiatilannetta. Oli ajatuksissa lähteä Arabiemiraatteihin lomalle ja näkemään kuopuksen kummivanhempia. Juteltiin ystävien kanssa heidän aikatauluista alkuvuoden osalta ja pohdittiin reissua, mutta kun tilannetta ei voinut lainkaan ennustaa, joten laitettiin suunnitelmat jäihin, isyysloma jäi anomatta ja katseltiin Lapilta mökkivuokrausta talvilomalle ihan erilaisissa maisemissa. Sitten tuli talvi Suomeen ja ihanissa talvilämpötiloissa oli kiva puuhailla ja ulkoilla. Kaunein talvi ehkä ikinä!

Sitten alkoi erilaiset oireilut ja jo joulukuussa ne yhdistyi ulkona oloon. Ensin epäiltiin yhtä asiaa, käytettiin ties kuinka paljon rahaa erilaisiin lämpimiin vaatekappaleisiin ja jossain vaiheessa yksinkertaisesti jäätiin kotiin odottamaan vähemmän kylmiä säitä. Sitten tuli ensimmäiset pelottavat hetket. Kun seisoin kotona, yritin saada miehen kiinni töistä ja meinasin soittaa ambulanssin peloissani. Alettiin tutkimaan asioita, joihin en ollut edes törmännyt ennen viime vuoden loppua. Tilanteen edetessä verikokeet alkoi käydä perheen nuorimmalle tutuksi. Kummallisia tuloksia, joita ei oikein selittänyt mikään. Tammikuussa oikeastaan jokainen kylmässä oleskelu laukaisi omat ongelmansa ja lopulta alkoi tulla siihen liittymättä ihan omituisia tapahtumia.

Istuimme tammikuussa miettimässä miehen kanssa tilannetta, kun selkeäksi kävi, että kylmässä oleminen, vaikka missä varusteissa, aiheutti ongelmia. Sääennusteet jatkui samanlaisena niin pitkälle kuin näkyi ja pohdimme mitä tehdä. Lämpimään lähteminen tuntui ainoalta vaihtoehdolta, jossa ei tarvinnut pelätä sairaalareissuja. Minne? Harvassa oli ne kohteet, joihin olisi uskaltanut, ja joissa tunnettaisiin tätä tilannetta. Australiaan ei olisi päässyt, Jenkkeihin ei oltaisi uskallettu mennä. Dubaissa olisi lapsen kummivanhemmat, jos jotain tapahtuisi, paikka on hyvin tuttu ja täällä ollaan jouduttu jo kolme vuotta sitten akuuttiin sairaalahoitoon, joka vakuutti. Tuntui turvallisimmalta ratkaisuilta. Lennot oli helppo homma, niissä kun on hyvin löyhät peruutussäännöt juuri nyt. Majoituksiakin löytyi viime minuutin peruutuksilla. Varattiin ja päätettiin, että päätetään muutama päivä ennen lähtöä, mitä tehdään. Mies pohti minne mennään, jos tilanne Arabiemiraateissa eskaloituu? “Ei minnekään, ei uskalla.” Mikään vieras paikka ei tuntuisi turvalliselta, mikään saari tai pieni paikka ei tuntuisi sekään turvalliselta jo ihan terveydenhuollonkin takia. Mitä jos tilanne eskaloituisi? Samaan aikaan tutustuttiin erilaisiin vaihtoehtoihin ja huomattiin, että Suomessa hyvinkin harvinainen asia onkin monessa paikassa hyvin tuttu. Muun muuassa Arabiemiraateissa. Tutkimukset ja tarvittaessa hoito etenisi paljon nopeammin. Suomesta samat tutkimukset lähetetään ulkomaille tutkittavaksi. Ja jos jotain kävisi, emme olisi täällä “yksin”. Olisi joku läheinen, johon luotamme.

Seurattiin jatkuvasti tilannetta ja vielä keskiviikkona istuttiin kotona ja mietittiin, perutaanko majoitukset vai ei. Perjantaina tyhjensin lapsen päikkykaapin ja totesin henkilökunnalle, että nähdään muutaman viikon päästä tai sitten maanantaina. Ei nimittäin vieläkään ollut itsekään varma, lähteäkö vai ei. Pari viikkoa ennen suunniteltua lähtöä varmisteltiin sekin, että lentäminen ei voi pahentaa tilannetta.

Monien yhteistyökumppanien kanssa puhuin asiasta jo ennen lähtöä. Ystävien ja läheistenkin. Mutta yhteistyökumppanien kanssa, koska tiesin tämän aiheuttavan myrskyn. En toki ajatellut sen olevan ihan tällaista toisen vaikuttajan aikaansamaa myllyä, mutta tiesin, että tämä nostattaisi jonkin sortin myrskyn. Puhuttiin siitä niin mieheni kuin yhteistyökumppaneiden kanssa ja pohdin jo tammikuussa, mitä tehdä, jos lähdemme reissuun. Kysyin seuraajilta Instagramissa mielipidettä asiaan. Toisaalta halusin olla vaan kuukauden pois somesta. Ilmoittaa, että nyt on vähän perhehuolia ja olla pois somesta kokonaan. Toisaalta tiesin kokemuksesta, että ei se menis niin. Asia leviteltäs pitkin nettiä ja vääristeltäis just niin kuin haluttais. Tuntuisi jotenkin vielä pahemmalta, että en kertoisi asiasta laisinkaan, varsinkin tilanteessa, jossa en koe tarvetta salailla mitään. Lähtemiseemme kun vaikutti hyvinkin painavat tekijät.

Mutta tätä pohdin jo pari-kolme viikkoa sitten. Suunniteltiin kevääseen liittyvää yhteistyötä ja kerroin, että harkitsemme lähtemistä ja tiedän, että sen ympärillä todennäköisesti kuohuu. Pohdin tutun markkinointiammattilaisen kanssa tilannetta. Mitä tehdä? Kertoa ja yrittää selittää siltä osin kuin voi vai olla kertomatta mitään ja antaa huhujen myllertää? Silloinhan narratiivi olisi se, että lähdin huvikseni aurinkoa palvomaan ilman mitään vastuullisuutta reissaamisen suhteen. Ja sitä esimerkkiä mä nyt erityisesti halusin välttää. Mun mielestä ei pitäisi lähteä nyt minnekään, ellei pidä karanteeneja palattuaan ja noudata turvallisuussuosituksia kohteessa. Toisaalta puolitarina on hirveän tyhjä. Miksen kerro koko tarinaa? Koska se menee yli yksityisyyden rajan. En halua tai koe oikeaksi kertoa lapseni asioita siinä määrin julkisesti. Olen kertonut tilanteesta erittäin monille, tuntemilleni ihmisille tai pitkäaikaisille seuraajilleni. Jokaikinen on ymmärtänyt. Miksen vain kertoisi kaikille ja koko homma ei lähtisi myrskyämään? Koska en mä vaan voi. En mä vaan voi perustella sillä itselleni sitä, että jaan lapseni tietoja siinä määrin, mikä ei tunnu minusta oikealle.

Mutta kyllähän minä jaan lapsestani materiaalia? Kerron siitä sun tästä ja näytän kuvissa. Niin. Miksi en sitten tästä voi kertoa? On eri asia kertoa kielijänneleikkauksesta. Se tehdään pienelle lapselle ja sen jälkeen se ei ole osa hänen elämäänsä. Korvatulehdukset tai levottomat jalat on sellaisia asioita, jotka ovat hurjan yleisiä ja niissä voi saada tai antaa hyviä vinkkejä, jolloin kertomisen hyvät puolet ovat selkeästi suuremmat kuin huonot puolet. Korvatulehduksetkin menevät ohi. Vauvakuvat ja taaperokuvat ovat sellaisia asioita, jotka eivät vaikuta hänen elämäänsä arjessa, kun hän on isompi. Olen jatkuvasti vähentänyt lapsen näkyvyyttä tämän kasvaessa, ja sama tulee tapahtumaan nuoremman kohdalla. Heidän persoona, heidän oma minuutensa ei kuulu nettiin. Vauva-ajan taapertamiset tai könyämiset ja söpöt kuvat eivät ole mielestäni yksityisasioita, toisin kuin varmasti monien muiden. Mutta terveysasioissa vedän kuitenkin tarkkaa linjaa. Jos en koe siitä olevan kellekään hyötyä, tai hyöty on hyvin vähäistä, en kerro asiasta mitään. Jos koen, että asia ei ole jokin ohimenevä, en kerro siitä mitään.

Voisin kertoa. Tappouhkausten sijaan saisin todennäköisesti ymmärrystä ihan eri mittakaavassa. Miksi tekisin niin? Tuntemattomien ihmisten hyväksynnän saamiseksi? En ole ennenkään sitä kaivannut. Perustellakseni matkamme? Olen sen jo perustellut. Olemme lähteneet reissuun ja juuri tänne terveyssyistä. Se ei toki riitä yleisölle ja nettiläyhääjille, mutta ei se minun vikani ole.

Jos kertoisin yksityiskohtaisesti asioista, tilanne vaan etenisi seuraavalle kierrokselle. Kyseenalaistettaisiin koko asia, josta harvalla on oikeasti edes tietoa ja kokemusta. Vaadittaisiin lisätietoja. Väheksyttäisiin koko asiaa. Ja kaikista eniten… Ei uskottaisi kuitenkaan. Mä oon joskus kyllästynyt siihen, että blogin kommenteissa väännettiin kuukausitolkulla siitä, että en oo voinut kirjoittaa äikän Laudaturia ja ylipäätään kolmea Laudaturia. Lätkäisin kuvan ylioppilastodistuksestani nettiin. En todellakaan voi tehdä samaa lapseni terveysasioissa. Eikä sillä olisi edes väliä. Koska sen yo-todistuksenkin kohdalla seuraava vastaus oli: “Väärennetty / photaroitu”. Okei. Huoh.

En tiedä miten toimimme tulevaisuudessa, jos ollaan saman ongelman äärellä esimeriksi ensi vuonna. Toivottavasti tilanne ei ole ensi vuonna sama, toivottavasti tilannetta pahensi mahdollisesti väärä ensimmäinen hoito, eikä ensi vuonna tule samanlaista tilannetta. Ja ei, pakko meidän ei olisi ollut lähteä. Sen myönnän avoimesti suoraan. Toisaalta mun mielestä on epäinhimmillistä, jos lapsi ei saa lainkaan hengittää ulkoilmaa. Viikkoja. Tai jos hän sinne pääsee, voi olla edessä sairaalareissu. Ja ei, kyseessä ei ole mikään helkkarin ihottuma tai se, että käsillä on vähän kylmä, kuten tässä niin moni on halunnut muakin valistaa. Iho ei liity asiaan tuon taivaallista muutenkaan. Oltaisiin me toki voitu olla Suomessa tämä aika, sitä en edes kiistä. Hänen terveydenhoitonsa olisi edennyt siellä erittäin hitaasti, ja hän olisi saanut nököttää kotona vielä monen monta viikkoa. Oltais voitu käydä lämmitetyllä autolla sisätiloissa tekemässä jotain hänelle sopivaa. Lähtiessämme säätiedote näytti pakkassäitä niin pitkälle kuin puhelimen appi eteni. Itkin ennen lähtöä kahden viikon aikana varmaan enemmän kuin koskaan ja nukuin vähemmän kuin koskaan. Kun lähdimme pois, isäni viimeinen toivotus oli “älä stressaa ja yritä jooko syödä jotain”, koska tän viimeisen pariviikkoisen aikana mun vanhemmat ei oo pelkästään kantanu huolta lapsenlapsestaan vaan “riutuvasta” meikäläisestä. Ei maistu ei. Joka ikinen kerta kun oon hetken ollut ihan silleen “okei, ei tää oo mikää paha juttu”, hyppää naamalle joku seuraava ongelma. Tehokkaasti lähti kiloja, kun ei yhtään mikään maistunut.

Kun matkalle lähtö alkoi lähestymään, mulla nousi koko ajan ihan hirveä ahdistus rintaan. Tiedättekö sellainen tunne vatsassa ja rinnassa, kun joku painaisi? Vähän niin kuin silloin kun on rakastumassa ja vatsa on täynnä perhosia, mutta nyt se on täynnä jotain helvetin painavia perhosia, jotka yrittää tulla mun kurkusta ulos. Se paheni koko ajan ennen lähtöä. Ei somen takia, se on ihan toissijaista tässä. Vaan sen takia, että pelotti. Mitä jos? Mitä jos ei päästäkään lähtemään? Mitä jos lennolla käy jotain? Mitä jos tänne lähteminen ei auta yhtään mitään? Musta tuntuu, että viimeisen viikon ennen lähtöä, kun lähtö näkyi merkintänä kalenterissa, mä tiedosin, että mä luotin tähän ratkaisuun tosi paljon ja mua pelotti, että se onkin pettymys. Ja jokainen pienen lapsen äiti tietää, että oman lapsen kohdalla pelottavalta kuulostavat riskit ja mahdollisuudet tuntuu aina aivan liian todennäköisiltä. Oli kyseessä terveys tai jokin muu. 1 / 10 000 ei olekaan enää 0,01%. Se onkin “joku on kuitenkin se 1”.

Tänään käveltiin täällä ja isompi meni potkulaudalla isä vierellään hölkäten. Naurahdin Jennille, että tää vanhemmuus on kyllä outoa. Että mä kyllä TIEDÄN, että 99,99% tossa ei käy mitään. Mutta siinä oli sellainen tienpätkä, jossa ei ollut estettä ja jos siitä olisi jatkanut alamäkeä holtittomasti, olisi päätynyt autotielle. Ja mä TIEDÄN, että 99,99% siinä ei käy yhtään mitään. Ja silti mä nään hetken mielessäni kuinka miehellä hajoaa släbärit ja hän kaatuu turvalleen ja lapsi unohtaa jarruttaa, vaikka osaa ja sit se on liikeenteen joukossa. En minä häntä estänyt potkulautailemasta, koska en mä voi mun lapsiani kuplaan laittaa ja toivoa, että kasvavat siellä eläkeikäiseksi, eikä mitään käy. Mutta ei se silti poista sitä huolta, jota äiti kantaa aina mukanaan. Ja kun sen huolen rinnalle saa verikokeita, jotka on vihreän sijaan punaisella ja selittämättömiä tapahtumia, se huoli on aika kova. Vaikka todennäköisesti tilanne on nyt vaan eskaloitunut ja täällä olo todennäköisesti sen rauhoittaa, opimme lisää ja tiedämme jatkossa paremmin, niin silti siellä on aina niitä muita mahdollisuuksia. Niitä, jotka jää pyörimään mieleen. Ja liipaisevat silmien edessä aina ajoittain kun katsoo sitä oman elämän rakkainta asiaa.

Mutta niin…

Ja siinä sitä sitten oltiin. Kun et koe, että on oikeutesi ja asiasi kertoa kaikkea taustoista. Kun tiedät, että asia ei tule pysymään salassa kuitenkaan. Kun tiedät, että jos et itse ole kertoja, joku muu tekee sen puolestasi. Et voi voittaa. Jos et jaa mitään, nousee haloo salailusta ja virheelliset oletukset. Jos jaat sen määrän, minkä koet oikeaksi… No, sit oot tässä tilanteessa, että saat tappouhkauksia aseen kanssa kuvassa poseeraavalta ja toinen vaikuttaja päättää heittää sut junan alle sen sijaan, että vaikka kysyisi ensin, että hei, miksi lähdit reissuun? Jos jaat avoimesti kaiken, niin kävelet aivan täysin yli omien periaatteiden ja moraalien ja lapsesi oikeuden. Ja siinäkin tapauksessa teet väärin, koska jaat lapsesi yksityisasiaa ja kun ei olisi edes ollut pakko lähteä. Aivan.

Niin tai näin, aina välillä on edessä tilanne, jossa ei vaan voi toimia oikein joka suunnalta arvioituna.

Mä en itse asiassa ollut päättänyt vielä lentokentälläkään sitä, miten päivitän ja mitä ja päivitänkö edes yhtään mitään. Kun tänne tultiin, oli tää asia jo Jodelissa ja mulla Instagramissa mukava tervetulo-toivotus. Piti päättää. Päätin. Niin päätti myös kanssavaikuttaja ja iltapäivälehti. Olisi ehkä pitänyt tehdä jotain toisin, kirjoittaa jotain toisin. Mä voin elää sen kanssa. Mä en olis voinut elää sen kanssa, että jotain pahempaa ois tapahtunut, koska mä annoin jonkin muun painaa vaakakupissa enemmän kuin lapsen hyvinvoinnin.

Tiesin, että tämän reissun alku menee jonkin sortin somekriisin parissa. En toki osannut olettaa mittasuhteita laisinkaan. En olettanut, että istun illalla tekemässä rikosilmoitusta. Mutta toisaalta. Lapsi on kipittänyt ja leikkinyt ulkona kolme päivää ja voinut paremmin kuin viikkoihin. Bring it on some, mä otan kaiken paskan vastaan. Because this is worth it.

93 thoughts on “Miksi? Koska. Ja sen on riitettävä.

 1. Jos myrskyn alulle panija vaikuttajaan on uskominen, niin toivottavasti Lempäälän kunnan puolueet ovat olleet sinuun yhteydessä ja pääset vielä mukaan ehdokkaaksi kuntavaaleihin, tulet saamaan äänivyöryn 😄 en tiedä oliko tämä alunperin loukkaus sinun seuraajia vai sinua kohtaan, mutta eiköhän meistä jokainen osaa itse päättää omasta elämästä ja noudattaa koronaohjeita (niin kuin tekin olette tehneet) .

  1. Olen tietoinen. Oon kommentoinu Uaen tilannetta ja ajatuksiani siitä aiemminkin, enkä jaksa nyt siitä vielä vääntää tässä vaiheessa.

 2. Hitto sä olet vahva kun kestät kaiken ton paskan. Ja voi hyvä luoja millaisia säälittäviä ressukoita maailmassa riittää, kun ei ymmärrä jättää sua ja sun perhettä rauhaan. Ei tässä kommentissa mitään järkeä ole, mutta halusin vaan ilmaista, että kuulun niihin, jotka ymmärtää ja on sun puolella ❤️

 3. Mä oon niin pahoillani sun saamasta kurasta. Miljoonat ihmiset matkusta, ja otetaan yksi tikunnokkaan haukuttavaksi.

  Kun tulette takaisin reissusta (99%) varmuudella terveenä, ketään sairastuttamatta tai vahingoittamatta, pyytääkö yksikään sinua haukkunut anteeksi? Tuskin.

 4. Hei! Olen seurannut sua vuosia mutten ole ennen tainnut mitään kommentoida, nyt on pakko. Tää koronan aikaansaama toisten syyllistäminen ja vihapuhe on mennyt liian pitkälle! Uskomatonta ja raivostuttavaa että suoraan kehdataan nimetä ihmisiä ja heidän tekemisiä/tekemättä jättämisiä julkisesti. Puhumattakaan suoranaisista uhkailuista, sairasta! Oli syy mikä ikinä niin miten ketään jaksaa kiinnostaa toisten matka noin kovasti. Eikö jokainen voisi huolehtia vaan itsestään ja toimia tänä aikana niinkuin itse parhaaksi näkee ja antaa muitten olla. Tekin varmasti matkustatte tässä tilanteessa vastuullisesti turvatoimet huomioiden. Nauttikaa auringosta ja lomasta<3 Ja kaikkea hyvää pienimmälle, toivottavasti terveyshuolet helpottaa!!

 5. Tsemppiä! Harvoin kommentoin mutta tää määrä paskaa mitä sä ja perheesi saatte niskaanne menee yli mun ymmärryksen. Millä ihmeen oikeudella kukaan arvostelee toisen valintoja ja tekemisiä!? Ja varsinkaan kirjoittaa siitä julkisesti koska kokee, että niin on vaan pakko tehdä.Tietäen, että asiasta nousee helvetinmoinen paskamyrsky. En vaan voi ymmärtää, en. En silti käy lynkkaamassa tätä henkilöä vaan toivotan mielummin voimia teidän perheelle!

 6. Siis kukaan ei ansaitse tuollaista kohtelua ja kommentointia, uhkauksia ja yrityksiä tuhota yhteistyökumppanuuksia. Minusta Karoliina ei voi pitkän linjan someammattilaisena väittää etteikö etukäteen tiennyt mitä tämä tulee aiheuttamaan. Ja onko unohtunut tässä syyttelyssä ja vastakkainasettelussa myös meidän joka päiväisten valintojen merkitys? Menenkö ravintolaan vai tilaanko take awaynä? Käytänkö kauppakassipalvelua vai menenkö kauppaan, soitanko ystäville vai tavataanko…monilta tuntuu unohtuvan että suosituksia on monia muitakin kuin maski ja matkustussuositukset. Tuntuu erikoiselta että joku ottaa oikeudekseen antaa itselleen synninpäästön suositusten vastaisista toimista(Karoliinaan viittaan, itsensä mukaan mm nähnyt ystäviä, ollut ravintolassa, kaupassa..) ja samaan syssyyn todella rankasti tuomita toisen. Tai sitten en tajunnut jotain.. olet tehnyt vaikean ratkaisun vaikeassa tilanteessa, perheeso hyvinvointi edellä. Ei varmasti tarvitse miettiä oliko ratkaisu oikein. Itse ainakin laitan oman lapseni kaiken, siis aivan KAIKEN, edelle. Tsemppiä!

 7. Ei mulla muuta kuin ihanaa, rentouttavaa, eheyttävää ja ennen kaikkea terveyttävää lomaa teille ❤️🙏🏼.

  Kaikki myötätunto on teidän puolella!

 8. Eikö sua huoleta, että lapsesi saa koronan matkalla? Kuulostaa, että hänellä on joku perussairaus ja mietin olisiko kuitenkin ollut parempi pysyä kotona, vaikkakin ilmeisesti sisätiloissa muutaman viikon. Itse en uskaltaisi ottaa riskiä ja altistaa koko perhettä valtavalle määrälle kontakteja, joita matka joka tapauksessa tuo tullessaan. Siksi tämä kuulostaa melko ristiriitaiselta, että toimit vain lapsesi terveyttä ajatellen. Toivottavasti säästytte koronalta ja kevät ja pakkasten väistyminen Suomessa auttaa pienen oloon ja oireisiin.

  1. Ensinnäkin, turha veikkailla mitään terveysasioita, perussairauksia tai muita. Ihan perusterveellä tietty hoito voi aiheuttaa oireilua ja vaikeankin terveystilanteen. Ja ei huoleta, samat edellytykset saada korona myös Suomessa, missä isä ja äiti on töissä ja isoveli päiväkodissa. Itse asiassa tässä 4 päivän aikana meillä on ollut vähemmän kontakteja kuin arjessa Suomessa, eli en ymmärrä mihin tämäkään veikkauksesi perustuu.
   Vastasin tähän lähinnä sen takia, että kaikki lapsen terveyteen liittyvät pohdinnat poistuvat täältä kommentteja edes kunnolla lukematta.

  2. Anna, ihmiset kysyvät sinulta ihan ymmärrettäviä kommentteja. Silti tuntuu että koet hyökkäyksen olevan näihin paras puolustus. Ihmiset haluavat kysyä koska itse haluat kertoa. Tuskin kukaan pahaa tarkoittaa.

   1. Missähän kohti mä oon halunnut veikkailuja lapsen perussairaudesta tai vastaavasta? Tai mielipiteitä mitä kannattaisi tehdä tilanteessa? En niin missään.

  3. Ihan vaan mielenkiinnosta kysyn: eikö sen Koronan voi saada Suomessakin? 🤔 itse en ainakaan jaksa aikaani tuhlata pelkäämiseen siitä, missä, miten ja kuka voi sen taudin saada. Eikä mielestäni kenenkään muunkaan kannattaisi.

 9. Se tässä nykysomessa ja pikkuhiljaa somen ulkopuolellakin on kyllä perseestä, että ‘väärin’ ei vaan saa toimia, ja jos joku toimii niin se on sitten ihan hirveää eikä siitä ole tarkoituskaan päästä yli.

  Mun mielestä kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, saatika saada kaikkia aina omalle puolelleen. Vaikka kuinka olisi oikeassa. Jos kyse ei ole mistään konkreettisesti ja väistämättä vaarallisesta – ei siis pelkästään riskistä, että jotain saattaa tapahtua – niin voisi vaan antaa sen karavaanin kulkea ja koirien haukkua. En ihan oikeasti jaksa ymmärtää ihmisiä, jotka tässä mittakaavassa alkavat syynätä kolleegan lomavalintoja tai niitä ruotsalaisia jotka ovat vuosiksi jaksaneet pahoittaa mielensä vita havet -nimisestä huoneesta koska jollain sekopäisen peikon logiikalla rasismi.

  Elä ja anna elää, sillä pääsisi jo todella pitkälle.

  Jos on huolissaan koronapandemian aikana tapahtuvasta matkustamisesta voisi siitä nostaa keskustelua ilman että ketään tarvitsee tökätä tikunnokkaan, herranjumala. Menee ihan oikeasti jo työpaikkakiusaamisen puolelle, jos sellaista nyt blogosfäärissä voi ajatella tapahtuvan…

 10. Tosi harmi, että teidän nuorimmalla on terveysongelmia. Tsemppiä teille jaksamiseen! Mulle jäi kuitenkin epäselväksi postauksesta, miksi sisätiloissa oleminen Suomessa olisi oireilevan lapsen kannalta huono valinta?Ymmärsin kirjoituksestasi, että ulkona kylmässä oleminen nimenomaan sai oireilun pahentumaan, mutta sisällä lämpöisessä, kuten myös Dubain lämmössä, oireilu helpotti? Siksi en oikein ymmärtänyt tätä kommenttia ” Mä en olis voinut elää sen kanssa, että jotain pahempaa ois tapahtunut, koska mä annoin jonkin muun painaa vaakakupissa enemmän kuin lapsen hyvinvoinnin.” Tarkoittaako tää siis sitä, että jotain pahempaa olisi voinut tapahtua Suomessa sisätiloissakin pysytellessä? Mun äidillä on reuma ja myös hänelle kylmä ilma saa oireilun pahentumaan. Hän on kuitenkin reuman vuoksi riskiryhmässä, niin meidän perheen kohdalla ollaan pysytelty vain sisällä kotona. Joka tapauksessa toivon teille turvallista reissua!

  1. Mun mielestä 2-3kk käytännössä ilman ulkoilmassa oloa on jo aika epäinhimillistä. Ei tarvii olla samaa mieltä, kokeile vaikka itse ja kerro miltä tuntui!

    1. Koska joulun jälkeen hänen ulkonaolonsa ovat olleet yhteensä n. 3h, jos sitäkään. Ja pakkaset näyttää jatkuvan ja jatkuvan.

     1. Ok! Nyt on niin kovat pakkaset, että pienten lasten kanssa ulkoilu on jäänyt monella vähälle.

      Tiesithän, että koko tämä myrsky olisi ollut vältettävissä siten, että et olisi kertonut olevasi Dubaissa? (Jos ei oteta huomioon sitä vaihtoehtoa, että ette olisi lähtenyt ollenkaan.)

       1. Kuka tämän asian sitten kertoi? Ja oliko tähän pakko sitten vastata? Sinäkään et ole niin suuri tähti ja superjulkkis, että kuukauden tai parin katoaminen sosiaalisesta mediasta kaikessa hiljaisuudessa aiheuttaisi kansainvälisen hätätilan.

        1. Tähän vastaan postauksessa, vittuilu not withstanding, jonkun luokan julkkis näköjään olen, jos IS tarvii luukuttaa tätä kolmatta päivää ja suaki kiinnostaa 😂

      1. ”Koko tämä myrsky olisi ollut vältettävissä sillä että olisit kertonut olevasi Dubaissa”.

       Ei.

       Koko tämä myrsky olisi ollut vältettävissä sillä, että ihmiset keskittyisivät omaan elämään ja edes ottaisivat asioista selvää, ennen kuin rupeavat maalittamaan toisia julkisesti. Ymmärrän, että korona menee monilla tunteisiin, mutta ei se oikeuta silti järjen heittämistä narikkaan.

   1. Ja mä ainakin mieluumin ulkoilisin vaikka siellä dubaissa kun vien pienen lapsen pyörii kauppakeskuksiin/sisäleikkipuistoihin suomessa 😀

    Tsemppiä Anna❤️ mielestäni järkyttävää miten joku vaikuttaja ihminen on mielestään oikeutettu lynkkaamaan toisen ilman perehtymistä asiaan, oli omilla vanhemmilla sitten miten tahansa vaikea korona ollut.

    Toivottavasti myös hänen yhteistyökumppanit miettivät oliko tämä toiminta ihan ok 😉

 11. Noloa ja vastuutonta kollegalta heittää sut junan alle. Vielä nolompaa heiltä ketkä lähtee mukaan siihen.
  Parempaa kevättä teidän perheelle <3 Etenkin nuorimnalle.

 12. Tsemppiä sinulle, todella ikävästi tehty junan alle heitto toiselta vaikuttajalta. Käsittämätöntä on minusta myös joukkolynkkaus somessa (pelkästään toisen tarinaan / olettamiin perustuen, yrittämättä edes asettua toisen asemaan ja ymmärtää syitä), cancel-kulttuuri ja se, että lynkkaus johtaa pahimmillaan jopa tappouhkauksiin saakka. Tämä jos mikä on järkyttävää! Teette niinkuin parhaaksi perheellenne näette.❤️

  1. Ei käsittääkseni ole mitään ‘sanomatonta sääntöä’, sanotusta puhumattakaan, että some vaikuttajat eivät voisi kommentoida toistensa tekstejä. Jos joku on väärässä, on oikeus ja kohtuus, että kollega jolla on yhtä suuri tai jopa suurempi näkyvyys, oikaisee asiaa. Se ei ole kiusaamista, se on juuri sitä vaikuttamista.

 13. Tää tilanne on sun osalta tosi kurja, vielä kurjempaa tästä tekee sen että oot jo ns tottunut olemaan haukuttavana. Ja tottakai Iltalehden jutuista ja muiden julkaisuista saa sen kuvan, että oot itsekäs ja haluat vaan auringonlämpöön eikä sua kiinnosta pätkääkään korona. Se kerää enemmän klikkauksia ja tottakai Iltalehti on ainoa oikea totuus.

  Tsemppiä ja ihanaa että lapsesi voi paremmin!❤️

 14. Jos henkilö käy ennen lähtöä testeissä, tullessaan testissä ja on palatessa 2 vkoa karanteenissa testien lisäksi, niin mikä tässä nyt on ongelma ihmisille? Ihan yhtälailla sen koronan on saanut miljoonat ihmiset ihan ilman matkustamistakin. Ja niin kauan kun testaillaan ja ollaan omaehtoisessa karanteenissa, niin riskit on aika pienet muille ihmisille. Koronan voi saada lähikaupasta siinä missä Dubaistakin.

  1. Ennen lähtöä pelkkä testissä käynti ei riitä. Korona voi iskeä esim. 14 vuorokauden kuluttua altistumisesta. Jos olet altistunut esim.kuusi päivää sitten, menet tänään testiin ja saat negan ja tyytyväisenä matkustat huomenna ja oireet iskeekin ylihuomenna olet matkustanut ja ollut lentokoneessa altistaen muita ihmisiä. Nykyisessä maailmantilanteessa pitää ottaa huomioon myös se ettei tietämättään altistaisi muita vaaralliselle taudille. Se ei ole puolustus että Korona voi saada mistä vain.

   1. Mutta mikä tässä on nyt se ongelma? Koronan voi saada mistä vain, kyllä. Lentokoneessa on käsittääkseni maskipakko. Tässä ei ole nyt yhtään mistään muusta kyse, kuin ihmisten sairaalloisesta kateudesta. Esiintyyköhän tälläistä kateutta muissakin maissa tässä määrin, vai liekö ihan suomalainen vitsaus.

 15. <3 Voimia ja jaksamista. Mutta ennen kaikkea terveyttä ja parempaa vointia etenkin pienelle.
  Jokainen arvioi oman perheensä tilanteen, kukaan muu ulkopuolinen ei siitä tiedä yhtään mitään.

 16. Ihanaa turvallista reissua sinne 🙂 mä itse olen täysin kyllästynyt tähän, että mollataa toisia sosiaalisessa mediassa henkilökohtaisesti. Tämä koronaaihe keskustelu on hyvä mutta vinkkinä tälle bloggaajalle, älä liitä sitä suoraan nimellä johonkin tiettyyn henkilöön. Työskentelen itse sosiaalialalla nuorten keskuudessa ja olen huomannut tämän saman ilmiön korona aikana vielä vahvemmin mm. Haukutaan nimellä jodellissa jne. Mun mielestä tuon bloggaajan kannanotto sinusta tässä kontekstissa oli täysin väärin ja ruokkii myös tätä mollauskulttuuria.
  Toivottavasti myös tämä bloggaaja ymmärtää myös sinun ja tämän minun näkökulman tilanteeseen 🙂 matkustaa voi suomen ja sen kohdemaan rajoitusten ja suositusten mukaan turvallisesti, kun on menossa pidemmäksi aikaa esim vaihtoon tai työharjoitteluun. Ja noudattaa karanteenia kun palaa Suomeen ohjeiden mukaan 🙂
  Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi 🙂

 17. Hei Anna,

  terveisiä Lempäälästä. Meillä oli aamulla -22 astetta. Toivottavasti siellä on vähintään samat lukemat ilman miinusmerkkejä. En seuraa sinua, enkä Karoliinaa, vaikka teidät molemmat nimeltä tiedänkin. Karoliinan tapa nostaa itseään ja tuoda omaa paremmuuttaan esiin painamalla sinua alas on mielestäni kuvottavaa. Kokeneena media-alan ammattilaisena hän varmasti ennakoi tämän myrskyn ja päätti silti hyökätä sinua vastaan. Se on kiusaamista. Tsemppiä sinulle ja perheellesi, toivottavasti saat jätettyä typerät kommentit omaan arvoonsa ja nautittua reissusta.

  1. Samaa mieltä tämän kommentin kanssa. Joku kansanedustaja muistutti samasta asiasta, vaikka täysin eri teemaan liittyen. Eli kuinka alas muut pitää painaa, jotta itse tulee näkyviin? Toivon pelkkää hyvää sekä Annan perheelle että Karoliinan vanhemmille. (Ja toki ymmärrän senkin, että Karolla on kova huoli, mutta ei se ole Annan vika.)

 18. Tämän päivän IS täynnä julkkiksia jotka jatkavat lomailua koronasta huolimatta. Miksei niistä ole kohuttu jo vuoden ajan?
  Sun perhe, teidän päätökset ja teidän lapset.
  Nauttikaa lomasta ja auringosta ja siitä jos lapsen oireet helpottavat. Veikkaan että kontakteja siellä on vähemmän kuin olisi Suomessa.

 19. Meidän lähikaupassa käy monta kertaa viikossa sankkana joukkona läheisen raksan miehiä ilman maskeja ja turvavälejä. Kukaan ei kirjoita heistä syyllistäviä postauksia. Ja tämä ilmiö on muuallakin Helsingissä kuin meidän lähellä.
  Millä tavalla testattu perhe, joka matkustaa täysin ymmärrettävistä syistä lämpimään, on suuremman syyllistämisen ansainnut?
  Koronan voi saada missä tahansa.
  Miksi toinen bloggaajanainen maalittaa juuri teidän perhettä? Minusta tämä on aika kyseenalaista, mielenkiintoistakin. Kyseenalaista siksi, että teillä on pieniä lapsia. Mielenkiintoista siksi, että Dubaihin matkustaa monia julkkiksiakin, myös miehiä. Heistä ei ollut mainintaa.
  Ylipäänsä koronasyyllistäminen on nyt jonkinlainen kansanhuvi. Kun kerroin työporukassa ymmärtäväni niitä yli 70-vuotiaita, jotka kielloista huolimatta tapaavat toisiaan kahvilassa, sain hirveän saarnan. Ymmärrykseni koski sitä, että nämä ihmiset tarvitsevat seuraa. Myös mielenterveys on tärkeä.
  Korona-aikana tuntuu unohtuvan se, että on muitakin sairauksia ja vaivoja, inhimillisiä tarpeita.
  Hyvää loman jatkoa perheellesi!

 20. Kyllä mä ihmettelin kun postasit Instaan että lähdette reissuun. Totesin, etten itse lähtisi. Ja jatkoin sitten päivääni ihan normaalisti. En alkanut selaamaan matkakohteiden sivuja, pakkaan laukkuja tai tarkistaan passin sijaintia. En myöskään alkanut tehtaileen tappouhkauksia tai rynnännyt näppäimistö sauhuten vauvapalstalle. Sitten tuli eteen Iltiksen juttu toisen blogaajan närkästyksestä, ja sen jälkeen oonkin seurannut tätä tiiviisti ja ärsyyntynyt ja pyöritellyt ja jopa käynyt aiheesta kiivasta viestinvaihtoa watsapissa kaverin kanssa. Senkin ajan olisin voinut käyttää vaikka vauvalle kujerteluun. Päällimmäiseksi tästä koko showsta jäi mieleen, että edelleen nainen on naiselle susi.
  Ylipäänsä tähän matkustamiseen, en itse lähtisi, enkä kannusta muitakaan matkustamaan. Mutta en mä kaupassakaan mee uhkaileen niitä joilla ei ole maskia, saati huutele että toivottavasti niiden lapset kuolee. Heillä on syynsä olla käyttämättä maskia, niin kuin niilläkin jotka matkustavat. Niin kauan kuin lakia ei rikota, ei olla selvitysvelvollisuudessa muille oman elämän valinnoista. Aiheesta voi keskustella, mutta loppujen lopuksi on hyväksyttävä se, että jokaisella on oikeus elää omaa elämäänsä lakien määrittelemissä puitteissa (käsi sydämellä kuinka moni perusterve riskiryhmään kuulumaton on koko pandemian ajan noudattanut kaikki ohjeistuksia tarkasti).
  Toisen vaikuttajan postaus oli ihan aiheesta, mutta sen punainen lanka hukkui tähän maalittamiseen ja koko hommasta paistaa katkeruus jostain. Toivoisin vaikuttajille vastuuta myös siitä, ettei näitä alustoja käytettäisi kollegojen mustamaalaamiseen. Varsinkin kun tietää, kuinka pimeitä tyyppejä ja lynkkaysmeininkiä ruutujen toisilta puolilta löytyy.

 21. Kommenttini ei nyt liity siihen onko matkan syy hyväksyttävät vai ei, mutta julkaisemalla nimenomaan tekstin jossa kerrot, että lapsi ei voi hengittää ulkona kylmällä, ulkoilun jälkeen tuntuu että on tarve soittaa ambulanssi ja on käsittämättömiä oireita, ei voi olettaa että ihmisiä ei kiinnostaisi. Itseäni henkilökohtaisesti ei kiinnosta kenenkään, edes omien tuttujen sairauskertomukset, mutta tottakai kun vihjaillaan jostain super harvinaisesta ja vakavasta, joka paranee vain lämpimässä niin kiinnostus nousee ja haluaisin ehdottomasti tietää mistä on kyse. Tämä ei tietenkään tarkoita, että sinun kuuluisi näitä tietoja kenellekään jakaa, mutta tuollainen on omiaan keräämään kiinnostusta. Vähän sama kun ihmiset julkaisevat facessa kuvan sairaalasta “täällä taas”, mutta eivät suostu kertomaan miksi ovat siellä ellei lähetä yksityisviestiä ja maanittele toista kertomaan ja sitten aletaan puhua seläntakana, koska onhan tuo vähän huomion hakemista. Helpommalla pääsisi, jos jättäisi mainitsematta. Antaa ihmisten sitten spekuloida, jos se ei sinua liikuta ja sairaus on oikeasti niin erikoinen että sitä ei perusgooglettelulla löydä.

  1. Mä en ole missään sanonut, että paranee lämpimässä. Lämpimässä ei vaan ole sitä triggeriä, eli kylmää.
   Muilta osin vastasinkin jo postauksessa.

 22. Kirjoitit teidän koko perheen käyneen tuplatestauksessa ennen matkaa. Kysyn ihan mielenkiinnosta, että oliko ohjeena kuitenkin olla kotikaranteenissa ennen reissua? Jos pohditte lähtöä viime metreille saakka, vierailitte (ainakin kirjoitusten mukaan) Tampereen eri kohteissa ja lapsikin päiväkodissa. Miten tuplatestaus siis käytännössä onnistui?

  1. Ei ollut ohjeena karanteeni ennen lähtöä. Ei Suomessa, ei Dubaissa. Ohjeena ainoastaan tietyn aikavälin testaus ja paluussa karanteeni tai omaehtoinen sen lyhennys. Huomaathan myös, että moni tapahtuma blogissa ja instassa on viiveellä. Esim. hääpäiväämme vietimme 23.1. Vaikka julkaisut olivatkin 2-3 vk myöhemmin.

   1. Viivettä tulee, se on ihan ymmärrettävää tietysti. Mutta päiväkodissa ilmeisesti lapsi oli normaalisti perjantaihin saakka ja ainakin huskysafarilla kävitte viikko ennen reissua. Missä välissä testaukset siis tehtiin? Suositushan on edelleen odottaa kotona tulosten valmistumista.

    1. Lapsi kävi tammikuussa yhden päivän hoidossa ja tästä syystä se oli ensimmäinen ja ainoa. Isoveli oli päiväkodissa. Testit oli safarin jälkeen ja testituloksia matkaa varten ei tarvitse odottaa kotona, koska testaus ei tapahdu koronaepäilyn vuoksi.

 23. Olette varmasti tehneet päätöksen matkalle lähdöstä oman perheenne hyvinvointia aatellen noudattaen yleisiä turvallisuusohjeita. En sitä epäile ollenkaan. Se mikä tässä laittaa mietityttämään on se että kenellä on se oikeus tehdä se päätös että juuri minulla tai läheisilläni on tarpeeksi “hyvä syy” matkustaa näinä aikoina. Voimmeko siis olettaa että kaikilla jotka noudattavat turvallisuusohjeita..?Silloinhan matkailua voitaisiin avata laajemminkin, suosituksia poistaa ja maiden rajoja avata jos se kerran on turvallista. Ikävä kyllä näin se ei ole. Nämä kaikki perkeleen muuntovirukset ovat ikävä kyllä tulleet mm. Suomeen rajojen ulkopuolelta. Huolimatta siitä kuinka turvalliseksi matkailu ja rajojen ylitys on koitettu tehdä, se ei ole täysin turvallista. Ikävä kyllä. Todisteet siitä ovat aika selkeät. Se, että itse tekee parhaansa että matkailee turvallisesti ja vastuullisesti on hyvä, mutta se ei takaa sitä ettei asiassa voisi käydä hieman huonosti. Ei kukaan voi tietää onko lentokoneessa vieruspenkillä istuva näin valveutunut ja vastuullinen matkaillessaan.. Esimerkiksi. En siis tuomitse, en lynkkaa.. Tämä on mielenkiintoinen ja ajankohtainen asia mielestäni pohtia ja olisi kiva asiasta jutella ilman vauhkoamista puolin ja toisin.

  1. Suomessa on jo oma muuntovirus. Ja matkustussuosituksia ei olisi, jos matkustettaisiin vastuullisesti, eikä silloin myös tuhannet matkailualalla olisi lomautettuna tai irtisanottu.
   Dubaissa on esim. valittu, että 2 negatiivista testiä ja mahdollisesti testi kentällä on riittävän hyvä todiste siitä, ettei ole koronaa. Korkea omakustanneriski lentää tänne oireisena eikä ees pääse ilman testiä. Suomi laittoi matkustussuositukset kun joku ei noudattanut ohjeita ja jakoi muunnosta ympäriinsä. Lentokoneissa on tehty turvallisuusvalintoja ja tutkimusten mukaan lentokoneissa tarttuvuus on erittäin matalaa ja tarttuvuusluvut altistumisista lennoilla on mitättömän pienet. Maskit vähentävät entisestään ja ne on pakko olla koneissa. https://www.military.com/daily-news/2020/10/15/its-almost-impossible-get-covid-19-airplane-new-military-study-suggests.html

   Lähteitä on superpaljon tuolle. Mitä tulee kenttiin, niin siellä pätee samat kuin ostoskeskuksissa tai missä vaan. Turvaväli ja hygienia. Me ei esim. myöskään lentojen aikana noustu kertaakaan paikaltamme, ei ollut tarvetta.

   Jos kaikki noudattaisivat ohjeita, niin matkailussa ei olisi mitään ongelmaa. Meillä on esim. täällä ollut vähemmän kontakteja kuin Suomessa, ihan selkeästi vähemmän. Mutta tässä ollaankin monelta osin liian tiukoissa rajoituksissa sen takia, että osa liihottelee baariin suoraan lennolta. Myös koronan potentiaaliset riskit eivät voi ja saa ylittää muita todennäköisempiä terveysriskejä tai vaikka lasten oikeuksia nähdä toista vanhempaansa jne.

   1. Tarttuisin tuohon kommenttiisi, että “jos kaikki noudattaisivat ohjeita, niin matkailussa ei olisi mitään ongelmaa”, sillä eihän tämä pidä paikkaansa. Vaikka kaikkia suosituksia esimerkiksi juuri testaamisessa ja maskien käytössä noudattaisi matkustelussa, on aina riski silti sairastua ja saada tartunta tai tartuttaa muita. Riski vähenee kyllä todella pieneksi, mutta esimerkiksi eiväthän maskit ole 100% suojaa antavia. Myöskään se, että kohde maahan pääsee kunhan on kaksi negatiivista koronatestiä ei takaa etteikö henkilö voisi silti olla sairastava, sillä korona näkyy testeissä viiveellä. Saatat olla siis sairastava, lentää maahan kahdella negatiivisella testillä, ja alkaa oireilemaan vasta toisessa maassa vaikka tartunnan olisikin saanut jo kotimaassa. Tämän viiveellä testeissä näkymisen vuoksi esimerkiksi koronavilkun välähtäessä pitäisi olla karanteenissa koko kahden viikon ajan, vaikka kävisikin testissä saaden negatiivisen tuloksen.

   2. Kiitos vastauksesta. Olen osittain ihan samaa mieltä monesta asiasta. En kuitenkaan uskaltaisi sanoa että vastuullinenkaan matkustelu tällä hetkellä olisi turvallista. Tänään on juu uutisoitu uudesta kotimaisesta muuntoviruksesta. Britti-ja afrikan versiot on kuitenkin tuotu kiistatta rajojen takaa.En jaksa uskoa että kukaan niitä tahallaan levittää vaan luulen että valtaosa matkailijoista tekee parhaansa ollakseen vastuullisia.Ainakin haluaisin niin uskoa😬 Aina se ei vaan riitä. Rajatestauksia on tehty jo kuukausia, siitä huolimatta koronatilanne pahenee. Suomi on selviytynyt toistaiseksi suht hyvin,mutta se ei ole itsestäänselvyys. En uskaltaisi kritisoida rajoituksia sillä osittain niiden takia tilanne pysyy jotenkin hallinnassa..toistaiseksi. Tosin myönnän että osa niistä rajoituksista on ristiriitaisia.. Olen terveydenhuollossa töissä ja näen paalupaikoilta miten tämä tauti käyttäytyy. Se tuo tiettyä nöyryyttä ja pelkoakin asiaa kohtaan.. Tehohoitopotilaiden määrä on täällä tuplaantunut lyhyessä ajassa.. Se huolettaa todella paljon. Määrä nousee jälleen koko ajan.. Luotan edelleen THL:n suosituksiin ja seison niiden takana, ei minulla tai sinullakaan ole sellaista tietoa ja taitoa hallita tätä tilannetta tai kyseenalaistaa päätöksiä ja suosituksia mitä he siellä tekevät. Minä en ainakaan uskaltaisi.

  2. Tätä mäkin pohdin. Onko siis oikeutettua että kaikki, joilla on mielestään riittävä syy matkustaa, matkustavat? Nähdäkseni koronan kuriin saaminen edellyttää sen, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja noudattavat suosituksia. Muuten lähtee helposti “jos kerran säkin niin mäkin” -hyrrä pyörimään eikä tilanne ikinä normalisoidu. Mitä useampi lähtee mukaan tähän “turvalliseen Dubain reissaamiseen”, sen todennäköisempää on että joku ei huolehdikaan turvallisuudesta ja se on ongelma. Kyse ei siis niinkään ole yksittäisestä matkustajasta, vaan siitä mitä se viestii. Varsinkin jos on vaikuttajasta kyse. Hyvin todennäköisesti joku saa siitä kimmokkeen lähteä itsekin reissuun.

   On myös muistettava että moni alkaa olemaan aika loppu tän koronan vuoksi ja ulkomaan reissu kelpaisi. Tuntuu nurinkuriselta että itse pidättäytyy jostain yhteisen hyvän vuoksi samaan aikaan kun toiset matkaavat rannalle. Tappouhkaukset ja asiaton, henkilökohtaisuuksiin menevä kommentointi on kuitenkin käsittämätöntä tällaisen vuoksi.

 24. Emmä ole ikinä talvella ulkona juuri lainkaan, on kokeiltu ja ei tunnu pahalta. Kylmä ei ole kivaa, sisällä on.

  Ei ole epäinhimillistä olla sisällä.

  Eikä meillä tule tästä eteenpäin edes olemaan pakkasia kahta kuukautta.

  Musta on vähän epäinhimillistä, että mun puolison perheenjäsen kuoli ja ei päästy sanomaan hyvästejä koronan takia, koska matkustus nyt on vastuutonta. Ei käyny mielessäkään lähteä maahan, jossa on nelisen tuhatta tartuntaa päivässä kuten teidän kohteessa.

  1. Kannattaapi samalla katsoa testattujen määrät ja positiivisten testien prosentit. Suomessa 7%, täällä 2. Testausmäärät 30-kertaiset ja rokotuksia jaettu jo puolelle väkiluvusta.

 25. Lopultahan tässä koko jupakassa on kuitenkin kyse yhdestä ja samasta asiasta: suunnaton huoli omasta ja läheisten hyvinvoinnista. Niin kovin ymmärrettävää, ja jopa inhimillistä ,on koittaa etsiä syyllistä ja toisaalta vastuunvapautusta muualta, kun oma päällimmäinen tunne on epätoivo. Sitä uskoo viimeiseen asti toimivansa itse oikein ja jos jonkun käytös tästä poikkeaa, tuomitaan se herkästi vastuuttomaksi, tietämättä toisen todellisuudesta ja motiiveista juurikaan mitään.

  Emme voi kuitenkaan tietää mitään, ellemme ole valmiita avaamaan keskustelua ja kertomaan asioistamme, siksi tämä kirjoitus oli arvokas. Kiitos siitä! Jokaisen olisi hyvä miettiä, missä ja miten näitä keskutelunavauksia esitetään.

 26. Jos matkalle lähdettiin ensisijaisesti hoitamaan kuopuksen ulkoilun puutetta, niin miten olette osanneet siirtää miehesi pitkät lomat talvelle jo viime kesänä? Kesällähän ei ollut mitään indikaatiota siitä, että korona tulisi hellittämään, koska rokotteista ei ollut tuolloin tietoakaan. Ettekö varannut lennot jo syksyllä, ennen ensimmäisiäkään pakkaskelejä? Aikamoinen sattuma, että juuri nyt lapsi ei kestäkään kylmää, ja tähän oli varattu tällainen pitkä etelänmatka samalle ajankohdalle.

  1. Lennot on varattu 29.1. Asuminen varattu 4.2. Haluatko tilausvahvistukset meiliin? 🙂
   Miehen lomia ei ole siirretty, hän on isyysvapaallaan. Lapsella on myös hoitopaikka, josta maksetaan tältäkin ajalta, vaikkei voinut siellä aloittaa, juurikin tämän terveysasian takia. Myös toiselle lapselle ei olla haettu vapaata päikystä, koska ei tiedetty tarpeeksi ajoissa lähdemmekö vai emme.

 27. Olen pahoillani että kimppuusi käytiin. Itse olen kärsinyt pahasta atooppisesta ihosta vauvasta saakka ja ainoa auttava hoito on ollut matkustaminen lämpimään. Kaikkea on lääkäreiden toimesta kokeiltu ja olen ollut osastollakin lukemattomasti. Ihmiset eivät usein muista, että tiedämme varsin vähän toistemme elämästä ja tuomitsevat heti. Tsemppiä ja nauttikaa!❤️ Elämä on tehty elettäväksi.

 28. Voi kun ihmiset laittais asiat oikeaan kontekstiin. Haloo, yhden perheen matka tikun nokkaan ja iltapäivälehtiin, vaikka rajoituksia noudattamalla (karanteeni+testit) ainoana todellisena riskinä on, että sairastutte itse (mikä voi tapahtua myös suomessa). Koska olette nuoria ettekä riskiryhmää, niin todennäköisyys sille, että kuormittaisitte suomen terveydenhuoltoa (jos sairaus teihin iskisi) on todella pieni. Sitäpaitsi nythän vähennätte matkallanne suomalaisen terveydenhuollon”kuormitusta” (jos lapsen viemistä lääkäriin voi tällä termillä kutsua) jos pikkuisen terveys lomareissun ansiosta kohenee, jolloin lääkärireissuja ja hoitoa tarvitaan ehkä vähemmän.

  Olen jonkin verran seurannut myös kolmistaan blogia ja ymmärrän kyllä kritiikin matkustelua kohtaan, varsinkin kun perheessä ollut vakava tautitapaus. Lähestymistapa oli mielestäni kuitenkin todella ikävä ja syyllistävä. Oman mielipiteen matkustamisesta olisi voinut tuoda esiin yleisellä tasolla leimaamatta ketään yksittäistä henkilöä. Ylipäätään en voi ymmärtää tätä nykyistä ilmapiiriä, missä keskitytään mielummin vahtimaan muiden tekemisiä tai tekemättä jättämisiä ja koronan varjolla hyökätään kimppuun milloin mistäkin asiasta. Jos kaikki keskittyisivät vain siihen omaan tekemiseen ja antaisivat muiden tehdä omat valintansa rajoitusten sallimissa puitteissa, niin olisi kaikilla vaarmasti helpompi olla.

  Huh, tulipa melkoista tajunnanvirtaa :D. En ole aikaisemmin tainnutkaan kommentoida, mutta olen blogiasi seurannut jo jonkin aikaa ja se on antanut vertaistukea pikkulapsiarkeen, herättänyt ajatuksia ja tuonut ihania hengähdyshetkiä hektisiin päiviin. Joten iso kiitos siitä <3 Ja ihanan rentouttavaa ja auringon täyteistä reissua koko perheelle!

 29. Karoliinan kaksoismoraalit todella hämmentää tässä tapauksessa. Hänen itsensä on täysin ok ”mielenterveyden takia” rikkoa useita suosituksia useaan otteeseen: nähdä ystäviä (monikossa), käydä ravintoloissa ja kaupoissa, ilman testejä, ja kertoa tästä vaikuttajana. Kun sä lapsen terveyden takia teet parhaan mahdollisen valinnan, testaten ja varoen, yhtä suositusta rikkoen, sua on ”pakko” maalittaa. Miten Karoliina on tässä, suosituksia rikkovana vaikuttajana, joka ei edes mainitse testejä omien valintojensa kohdalla, oikeutettu maalittamaan sua? Eikö juurikin tuo arkisten, joka päiväisten riskien ottaminen toistuvasti ole paljon pahempi asia? Sehän altistaa moninkertaisen määrän ihmisiä kuin yhden perheen lentomatka.

  Toinen, mikä on todella oksettavaa on peesaajien ja lehtien toimittajien toiminta ilmiselvästi tunteita herättävässä aiheessa. Kaksplus päätti tehdä avoimen vihamielisen jutun susta ja haastatteli siihen maalittajan KAVERIA, joka ei edes liity asiaan mitenkään. Ei maalittajana eikä kohteena. Aivan käsittämätöntä. Olet täysin avoimesti ja selkeästi moneen kertaan kertonut että taustalla on vakava terveyshuoli – on näiden vaikuttajien täysin tietoinen, oma valinta rakentaa matkasta mielikuva ”aurinkolomana”. Eikö tässä ole mitään vastuuta?

 30. Muistan kun teit Instassa kyselyn että jos lähdette matkalle, millä tavoin seuraajat haluavat saada sisältöä. Sait jo ennakkotietoa hyvin millä tavalla lähtöön voisi suhtautua ja seuraajat myöskin olivat varautuneet että saatat lähteä matkaan. Hämmästyttää siis miten ihmisille tuli niin suurena yllätyksenä että lähdit. Tavallaan teit vielä enemmän mitä jotkut vaikuttajat tekevät ja pidit seuraajat mukana. Siihen katsuttuna myrsky oli kyllä suhteettoman suuri. Ei sinulla olisi tarve selitellä yhtään kellekään enää. Nauti huolettomammasta ajasta, toivottavasti ruoka ja uni maistuu jälleen 🙂

  1. Koko myrskyn aloittanut vaikuttaja on itsekin vastannut tähän kyselyyni. Ei tosin ottanut muuten mitenkään yhteyttä.

 31. Hyvä, että päädyit kirjoittamaan tämän tekstin! Itsekin tuomitsin lähtemisenne heti alkuun, tietämättä taustoja. En edelleenkään hyväksy matkustamista tänä aikana ja tuomitsen koronaan välinpitämättömästi suhtautuvat ihmiset mielessäni ankarasti. Kuitenkin, luettuani tekstiäsi, tuli jotenkin ymmärrys päätöstänne kohtaan vaikka yksityiskohtia en tiedä eikä minun tarvitsekaan. En aina näiden vuosien aikana kun olen seurannut blogiasi, ole ollut asioista samaa mieltä ja olen ärsyyntynyt kärkevistä teksteistä tai kommentteihin vastaamisesta, mutta jokin kuitenkin saa seuraamaan yhä edelleen. Ehkä erilaisuus kiinnostaa ja näen kuitenkin myös paljon samaa, mitä tulee lapsiperhearkeen yms. Enkä todellakaan hyväksy tuollaista hyökkäystä ja epäasiallisia viestejä, jotka selkeästi tulevat mielisairailta ihmisiltä. Tsemppiä! Asemasi ei tosiaan käy kateeksi, mutta olet kyllä osoittanut vuosien varrella olevasi vahva ihminen ja kestät tällaisen vaikkei todellakaan tarvitsisi.

 32. En ole sua aiemmin seurannut, vaan päädyin puhtaasti Emmi Nuorgamin somen kautta tänne. Ja olin kuullut vain osan tarinasta. Halusin vain tulla sanomaan, että on suuri vääryys, millaisen vihapommituksen keskelle olet joutunut. Mikään ei oikeuta ihmisiä tuollaiseen. Ja vaikka en kannata matkustamista etenkään korona-aikana, minä ymmärrän! Ymmärrän, että sun oli tehtävä näin ja toivon aika usein, että ihmiset käyttäisivät enemmän energiaa siihen, että yrittäisivät ymmärtää, kuin siihen, että vihaisivat niin helposti. Tsemppiä tulevaan, koko perheelle ❤️

 33. Saako kysyä onko tässä kyse esim. pakkasesta aiheutuvista korvatulehduksista tai astmasta? tiedän ne oireet hyvin, mutta en silti matkustaisi (ilman rokotetta) ulkomaille juuri nyt. Lapset voivat leikkiä sisälläkin, jos pakkasesta ilmaantuu kovia oireita. Kivaahan se ei ole olla pelkästään sisällä,mutta monissa muissa maissa lapset ovat joutuneet olemaan pidempiä aikoja karanteenissa sisällä 3-5kk aikoja, näin taisi olla viime keväänä mm. Espanjassa. Suomen koronasäännöt ovat vieläkin todella lieviä, verrattuna muihin maihin. Mitä jos me kaikki suomalaiset varaisimme just nyt matkat? tilanne on todella vaikea moniltakin osin. Toivon että otatte koronarokotteet ja että harkitsette seuraavaa matkaa tarkemmin.

 34. Saamasi palaute on ollut osittain vastenmielistä, ja toivotan sinulle jaksamista sen keskelle.

  Miehelläni on sairaus, jonka vuoksi hän ei voi pahemmin pakkasella käydä ulkona, joten minulla on jonkinlainen näkökulma asiaan. Valintanne lähteä ulkomaille on ymmärrettävä. Veikkaan että se aiheuttaa osittain ihmisissä ärtymystä hyväosaisuutenne vuoksi. Sairaudenkaan edessä ihmiset eivät ole tasavertaisia, sillä joillain on mahdollisuus saada hoitoa, ja jopa matkustaa mukavuuden vuoksi ulkomaille, kun taas joillain samassa tilanteessa olevilla ei ole (Suomessakaan) ole mahdollisuutta saada edes hoitoa. Täysin ymmärrettävää, että hyväosaiset käyttävät etujaan hyväksi, mutta ymmärrettävää on myös se, että tässä maailman kriisitilanteessa, se luo surua ja ahdistusta ympärillä oleville, joilla ei ole rahan tuomaa turvaa. Olet toiminut inhimillisesti ja hyvänä äitinä, mutta myös vastuuttomasti. Se ei kuitenkaan tarkoita että sinun pitäisi kokea ahdistusta valinnoistasi. Asia on miten on.

  Toivon kaikkea hyvää lapsellesi ja koko perheellenne. <3

 35. Se on kuule ihan yks ja hailee mitä teet, mitä sanot tai mitä et sano, porukka kirkuu kuorossa vaikka seisoisit päälläs. Suomessa on nykyään ilmapiiri sellanen ettei mitään positiivista nähdä missään eikä kenessäkään. Tuntuu että oikeen kilpaillaan siitä että kuka sanoo rumiten. Ihmisillä tuntuu olevan loputtomasti aikaa vatvoa ja kytätä toisten tekemisiä ja sanomisia. Laita yksi kuva itsestäs ja siihen teksti että kattokaa! Mulla on uus otsatukka. Kommentit on: se peittää otsaryppyjään, huomasitteko ku sillä on mustapää nenässä (näkyy 1000x suurennoksessa), kukahan ton leikkas? Huonosti leikattu, se vaan istuu kampaajalla eikä hoida lapsiaan. Ja tätä samaa loputtomiin.. jännä et on vähän negatiivinen ilmapiiri.

  Sitte porukka vinkuu kun ei kerrota mitään ja nettiin laitetaan kuvia pelkästään taivaanrannoista (siinäki helvetti horisontti vinossa ku vatupassilla tarkistin) ja teemukeista (ruma kuppi ja pahaa teetä).

  Uskomatonta kuraa tää nykymeininki

  Eli nauti lämmöstä, yhtälailla olis narinaa tullu vaikka olisitte kaivauttaneet takapihallenne doomsday-bunkkerin ja istuisitte siellä askartelemassa porukalla foliohattuja loppuvuoden.

 36. Eli sinusta on ok, vaikka koko Suomi lähtisi nyt matkalle lämpimiin maihin ja kun kysytään, että miksi, niin sitten sanotaan vaan että siksi. Ja sen täytyy riittää.

  1. Aika kovaa settiä, että kaikkien suomalaisten joukkopako ulkomaille ja sen syyt sälytettäisiin yhden vaikuttajan niskoille. Annalla on esim Instassa himpun alta 25 000 seuraajaa. Suomalaisia on noin 5,5 miljoonaa. Vähän suhteellisuudentajua näihin skenaarioihin, pliis.

 37. Kyllä tämä blogimaailma on kerrassaan aivan järjetöntä. Ihmiset kertovat avoimesti omasta elämästään, lapsistaan, parisuhteestaan kaikenmaailman uppo-oudoille ihmisille. Sitten muut pilkkaavat, opastavat, määräävät yms., miten jonkun heille täysin tuntemattoman ihmisen pitäisi olla ja elää !!
  Ketä tämä palvelee ?! Elääkö nykyihmiset toisten ihmisten elämää ? Ja toisaalta, eikö mikään tunnu miltään, ellei sitä jaa koko maailmalle ?
  Jos joku arvostelisi minun matkaani aurinkoon tms. En vastaisi millään tavalla näille pesservissereille. Sillä nämä tuomitsijat juuri haluavatkin riitaa aikaiseksi ja nauttivat, kun saavat toiselle pahan mielen. Kotkat lentää, kanat kaakattaa !
  Hyvää lomaa perheellesi!

 38. Jäin tässä vielä pohtimaan sitä, että miksi Anna juuri teidän perhe on niin etuoikeutettu, että voitte matkustaa hoitamaan lapsianne etelän lämpöön? Minun lapseni kärsivät vakavasta atopiasta eikä ulkoilu täällä Pohjois-Suomessa ole millään tavalla mahdollista tällä hetkellä. Pyöritään pienissä piireissä ja hoidetaan lapsiemme sairautta kaikin mahdollisin tavoin, mutta tuntui vastuulliselta jättää joka talvinen auringon tankkaus etelässä väliin tässä maailman tilanteessa. Mikä oikeuttaa sen silti teidän perheelle? Perusteita matkustaa nimittäin löytyy varmasti monelta, mutta mitä tapahtuisikaan, jos kaikki matkustaisivat?

  1. Käsittääkseni kukaan ei teitä estänyt vaan se oli oma valintanne. Se miltä pohjalta valinnan teitte, ei ole minun syytäni, ihan yhtäläinen oikeus teillä olisi matkustaa. Jos kaikki matkustaisivat vastuullisesti, tuskin mitään radikaalia tapahtuisi.

  2. Terveisiä Rovaniemeltä! Meillä on kahdella lapsista atopia, yhdellä vaikea astma. Näiden sairauksien kanssa vuosia eläneenä voin sanoa, että tähän mennessä lastemme terveydentilaan ei ole vaikuttanut se, lähteekö joku muu etelän lämpöön vai ei. Niihin on vaikuttanut se, mitä päätöksiä me olemme perheenä tehneet. Me emme lähteneet aurinkoa tankkaamaan koska matkustuksesta on tehty koronan takia vaikeaa, ja päädyimme siihen, että kolmen lapsen kanssa ja rajallisin aikaresurssein emme pysty matkustamaan turvallisesti. Emme katkeroituneet tästä perheenä, sillä emme muutenkaan pysty tekemään samoja asioita, joitapa vaikka sinkkuperhe tai etätöitä tekevä perhe voisi tehdä. Siksi on vähän hassua kommentoida ihmisten oikeuksista, kun normitilanteessakaan kaikilla ei ole mahdollista tehdä kaikkea. Oikeus kuitenkin säilyy, kun lain puitteissa toimitaan. Vähemmän vaikeaa kevättä teidän perheelle, ehkä tästä koronastakin vielä selvitään inhimillisesti!

 39. Tsemppiä! Itseä huolettaa tässä koronatilanteessa ihmisten jaksaminen. Suomalaiset ulla taalasmaat on upgreidattu ihan uudelle levelille viimeisen vuoden aikana 😂 voin vaan kuvitella minkälaisen arvostelun kohteeksi esimerkiks te vaikuttajat joudutte kun tällaisena tavan tallaajanakin pelkät ruokakauppareissut on jotenki tosi raskaita. Anyhows toivottavasti saatte ratkaisun/helpotusta lapsen tilanteeseen ❤️ Ihanaa kevättä 🌷🌷🌷

 40. Todella paljon myötäeloa täältä Suomineidon päälaelta. Uskon ja tiedän, että teet varmasti niin kuin on paras mahdollinen sinulle ja perheellesi. Olen seurannut blogiasi aivan sen alkumetreillä saakka ja se on elänyt mukanani.Koskaan en ole kommentoinut mitään, mutta nyt tuli tunne, että hei vain täällä ollaan. Uskoisin tuntevani “some” Annan, en voi tietää mitään sun oikeesta minästä ja arjesta. Halusin ilmaista tukeni sulle ja perheellesi. Oikein ihanaa lomaa! Nauttikaa täysin rinnoin☺️👍

 41. Älyttömintä tässä kohussa on mun mielestä se, että toinen osapuoli nyt puolustelee toimintaansa sillä, että kritiikki ei ole kiusaamista. Sitten kun seuraajana kirjoitin hänelle hyvin asiallisen kommentin siitä, että kritiikki ei tosiaan ole kiusaamista mutta se tapa jolla kritiikki annetaan, voi olla, hän jättää tämän kritiikin itseään kohtaan julkaisematta. Eli kritiikki on oikeutettua, jos hän sen antaa mutta häntä ei saa kritisoida 🤷‍♀️ Kritiikin voi antaa somen kautta kuitenkin monella tavalla. Voi tuomita suoraan asiaan sen enempään perehtymättä tai sitten voi vaikka esittää asiallisen kysymyksen matkan tarkoituksesta sen palmukuvan alla. Veikkaan, että lopputulos ja kohun määrä on hyvin erilainen.

  Surullisinta hänen kirjoituksessaan on minusta se, että hän antaa ymmärtää, että lapsen sairauden takia matkustaminen tällä hetkellä on kyllä hänestä ihan ok,mutta jos on vaikuttaja, näin ei kuitenkaan voi toimia (tai vaikuttajan pitäisi matkustaa salaa, mikä tuskin onnistuu, jos on vaikuttaja) Eli minä voisin perheeni kanssa matkustaa koska en ole vaikuttaja mutta sinä et. Ja vanhemman työn takia toisella lapsella ei ole oikeutta olla siellä, missä hänelle on sillä hetkellä parasta mutta toisella lapsella taas on oikeus, koska vanhemman työ ei ole julkinen. Niin surullista!

 42. Piipahdin lähikauppaan, reissu kesti n. 10min. Kassajonossa tajusin, että mullahan ei ole maskia! (se oli taskussa) Samantien alkoi edessäni oleva rva kovaäänisesti sättiä ja haukkua minua. Tulen ja saastutan kaupan (turvavälit ja aikarajat toteutuivat), toivottavasti et pääse teholle kun sairastut! hän toitotti vielä viimeiseksi. No joo, olen töissä teholla, tarvittaessa hoidan hänetkin. .. ja ei en ole yli-ihminen vaan realisti.
  Tsemp! Anna, jos joskus ikinä lähdet politiikkaan annan ääneni sulle!
  Tämä somekiusaamisvimma on järkyttävää luettavaa!

  https://yle.fi/uutiset/3-11654796 -niistä maskeista!

 43. Ymmärrän läyhääjiä. Kateus pistelee pirun kipeästi täällä pakkasen keskellä. Voi jumaliste mitä sitä itsekin maksaisi, että pääsisi vihdoin lomalle lämpimään. Kyllähän se nyt kirvelee nähdä, että joku muu pääsee. Hitsi vie. Myönnetään se nyt rehellisesti kaikki, pliis.

  Itse en lähde, koska en kestäisi edes pienen piirin arvostelun kohteeksi joutumista. Meidän perhe on jo koronan sairastanut, joten omasta puolestamme lähtisimme vaikka heti ilman pelkoa. Sinun tilanteessasi reissun hinta on kyllä kohtuuttoman korkea nyt. Kohu laantuu ja ihmiset unohtaa… viimeistään sitten, kun pääsevät taas itsekin matkustamaan. Hyvää vointia perheellesi.

 44. Huhhuh. Kyllä tekee pahaa, kun luin sun saamaa kommentointia. Parasta mahdollista vointia teidän junnulle ja ihanaa oloa koko perheelle tästä paskamyrskystä huolimatta! 🙂

 45. Astma ja Suomen sääolot on joillekin tosi hankalia, varsinkin jos on vielä kaiken lisäksi atopia. Jotkut joutuvat olemaan sisällä jopa aikuisiälläkin. Itse harkitsin tuossa tilanteessa ulkomaille muuttamista kuin jatkuvaa pakenemista ulkomaille tiettyinä kuukausina, siis jos tuo nyt astmaksi osoittautuu. 😉

Leave a Reply