Helpot jouluherkut

Kotitekoiset jouluherkut kuuluu mun jokajouluiseen lahjaperinteeseen. Tällä kertaa tein mun jo vuosia tekemien piparminttu-kindereiden lisäksi uutta suklaayhdistelmää, suklaatalon,koristeltuja pipareita  ja Baileys fudgea. Jälkimmäinen kokeilu oli osa yhteistyötä Bailey’sin kanssa ja sen ohjeet löytyvät Instagramin puolelta 🙂

Mutta ne muut.

Aloitetaan niistä pipareista, koska suklaatalo liittyy niihinkin. Ensimmäinen virhe, jonka kukaan voi tehdä, on ostaa sitä kaupan valmista piparipursotusainetta. Voi hyvä luoja, en ymmärrä miten kukaan voi koskaan saada sillä mitään tehtyä! Multakin kysyi moni, että miten sen saa noin tasaisesti mihinkään? No ei mitenkään 😀

Pikeeri kannattaa tehdä itse ja se on oikeesti helpointa ikinä! Mä käytän tällaista ohjetta:

PIKEERI:

1 kananmunanvalkuainen
1 tl sitruunamehua
n. 3 dl tomusokeria

(“Noin”, koska riippuu millaista pikeeriä haluaa. Jos haluat täyttää isoja alueita, niin hieman vajaa 3 desiä riittää. Jos taas haluat tehdä pikkupikkupiperrystä, joka ei “valu” yhtään ja tarkkaa rajaa, niin hieman reilu 3 dl on paikallaan. Jos jää liian juoksevaksi, lisää tomusokeria, jos menee liian napakaksi, lisää pari pisaraa vettä tai maitoa)

   

Pikeerin tekemiseen menee vajaa 5 min, ja tarvitset siihen vatkaimen, pursotuspussin ja tyllan. Pyöreä tylla on kaveri, Wiltonin 1 tai 2 paras! 2 saa hieman isompaa, 1 on paras, jos haluaa tehdä ohutta tarkkaa viivaa. Vatkaa kevyesti (20sek) valkuainen saippuaveden näköiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon teelusikallinen sitruunamehua ja desi kerrallaan tomusokeria samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes pikeeri alkaa tuntia tarpeeksi jämäkälle. Menee ehkä pari minuuttia kaiken kaikkiaan. Kun pystyt nostamaan vatkaimella korkeita hippuja, jotka jää pystyyn, oot valmis. Sit pikeeri pursotuspussiin ja hommiin!

Jäähtyneiden pipareiden päälle sitten pursottelee sillä nr. 1 -tyllalla mitä ikinä kuviota. Pikeeri kuivuu tosi nopeesti, joten laita pussinsulkija tai ponnari tms. pussin toiseen päähän, äläkä jätä tyllapäätä auki, muuten saat kaivella kovettunutta pikeeriä pois. Sama pätee koristeluun. Nätin sydämen saa tekemällä vierekkäin kaks palloa ja vetämällä niistä vaikka hammastikulla toisiaan kohti, että tulee yhteinen kärki. Jos pursottelen pipariin 8 sydämen pallot valmiiksi, puolessavälissä sydämiä alkaa olla jo vähän kovettunutta pikeeri. Se oikeasti jämähtää nopeasti! Suosittelen astetta isompia pipareita, koska pieniin pipareihin mitään mielekästä kuviota on vaikea tehdä.

Pikeerin valmistus: 10 min. Pikeerillä koristelu: Vaarallisen hauskaa hupia, jonka jälkeen huomaat olevasi hereillä klo 2 yöllä.

Sama pikeeri käy hyvin suklaataloon, joka on tosi helppo tehdä.

SUKLAATALO

Tarvitset 6 levyä suklaata tai vähemmän, riippuen kuinka ison tai pienen talon haluat tehdä.

Leikkaa suklaista seuraavanlaiset palat: Vaakana (ruutu leveänä) kaksi seinää, joissa on 5 palaa leveyttä ja 4 korkeutta. Kaksi seinää, jotka on päädyt, eli viistokattokolmiot huomioitu. Eli pystyssä olevia neliöitä kolmen rivin verran ja kahden rivin kohdalta kolmio (katso alempana) Ja kaksi kattopalaa, vaakana 6 palaa leveyttä ja 4 korkeutta. Sulata loput suklaat (pieni osa riittää) mikrossa tai vesihauteessa. Musta turvallisin on mikro. Laita mikronkestävään kulhoon palat, pidä mikrossa 45 sek, sekoita ja toista. Toisen tai kolmannen kerran jälkeen suklaa on sulaa. Muista sekoittaa aina 30-44 sek välein, älä jätä liian pitkäksi aikaa. Mieluiten ilman kupua, koska jos lämmöstä mikrossa menee höyryä kupuun ja se tulee kosteutena suklaaseen, menee koostumus pilalle herkästi.

Suosittelen myös leikkaamaan suklaan ulkoreunat tasaiseksi, sillä ne on viistot ainakin Fazerin suklaassa, joten seinän paikallaan pysyminen on haaste.

Jos haluat helpottaa elämää, osta yksi sokerimassa -paketti (valkoinen), levitä se tarjoiluvadille tai lautaselle lumipohjaksi ja asettele suklaat siihen. Saat ne tosin pysymään sulaneella suklaallakin. Suklaa kannattaa leikata huoneenlämpöisenä (kylmänä hankala), mutta kasata kylmänä. Ennen kuin laitat huoneenlämpöisen suklaan jääkaappiin, koristele sen seinät, muttei kattoa. Koska trust me, pystyssä koristelu on hankalaa 😀

Mä leikkasin kaulitusta sokerimassasta oven ja ikkunan ja koristelin pikeerillä ja sokerihelmillä/suklaahelmillä ja nonparelleilla. Sitten jääkaappiin hetkeksi. Yksi seinä kerrallaan sivele sulanutta suklaata pohjaan ja kiinnitä tarjoilualustaan tai leivinpaperille, jos haluat pystyä siirtämään taloa helpommin. Tue seiniä vaikka mukilla tai jollain vierestä, jos eivät tunnu pysyvän pelkästään sulassa suklaassa / sokerimassan päällä. Asettele neljä seinää vierekkäin ja sivele reunoille sulaa suklaata. Kun seinät on jääkaappikylmiä, sulanut suklaa liimaa ne aika tehokkaasti yhteen ja jähmettyy siihen. Voit siirtää hetkeksi jääkaappiin jähmettymään ennen kuin laitat katon. Sulalla suklaalla onnistuu senkin kiinnitys ja jos käy niin kuin mulla, että vähän on vinossa palat, niin ei haittaa, pursottelee sinne vaan reippaasti tota pikeeriä, se pitää sen kyllä paikallaan!

Katon koristeluun meneekin sitten pikeeriä ja kaikkea, mitä itse haluaa, kannattaa muistaa se pikeerin nopea jähmettyminen, eli yks osio kerrallaan ja kaikki nonparellit ja muut härpäkkeet äkkiä paikalleen, ennen kuin jähmettyy 🙂

Sit koko komeus jääkaappiin tarjoiluun asti.

HOMEMADE SUKLAA – PASSIONHEDELMÄ/SALMIAKKI-KINDER 

Sulata valitsemaasi maitosuklaata ja kaada se leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele päälle Turkinpippuri-murua (leivontaosastolta löytyy) ja kuivattua passionhedelmää (en enää ees muista mistä ostin tätä, eli en tiedä saako Suomesta, koska veikkaan, että tää on tullu Briteistä, ja sattu olemaan vielä ihan pätevää), mutta jos et löydä passionia, käytä leivontaosastolta löytyvää vadelmaa, jota mulla ei tällä erää ollutkaan, toisin ku kuvittelin ja päätin vähän kokeilemaan. Salmiakki ja kirpeä hedelmä (tai vadelma) on täydellinen makukombo! Anna maitosuklaan jähmettyä jääkaapissa sillä aikaa kun sulatat valkosuklaan. Sitten se maitosuklaan päälle ohueksi kerrokseksi ja reippaasti salmiakkia ja kuivattua passionia/vadelmaa pintaan. Ja jääkaappiin yön yli. Seuraavana päivänä terävällä veitsellä epämääräisen kokoisia paloja siitä ja tarjoiluvadille. Avot!

Ohje on sama piparminttusuklaalle, mutta siinä päälle tulee rouhittua piparminttua. Ja ohjehan sopii about mille tahansa makuyhdistelmälle. Helppo ja nopea lahja tai jälkkäri joulupöytään mikä tahansa näistä 🙂

Napatkaa ohje talteen ja heti tänään tekoon tai sitten esimerkiksi uutta vuotta silmällä pitäen 🙂 

7 thoughts on “Helpot jouluherkut

  1. Itsetehty pikeeri on kyllä must ja todella helppo tehdä. Kananmuna-allergisen lapsen äitinä vinkkaan, että aquafaba (eli kikherneliemi) toimii tässäkin, eli vegaanisen pikeerin saa kun korvaa kananmunan kikherneliemellä (se on kuin taikaa, sama homma marenkien kanssa).

  2. Upeita herkkuja!

    Osaatko sanoa, missä vika, kun en päässyt varaamaan aikaa valokuvauksiin tammikuulle? Vai tuleeko ajat vasta myöhemmin?

  3. Heippa!
    Ihanaa kuviointia , herkkää ja kaunista.
    Minua pisti silmään tuo valkoinen nutcracker figuuri, mistä moinen löytö? Todella kiva ilmestys 😊 Tämmöinen meille myös ensi jouluksi koristamaan eteisen pöytää.

  4. Aivan super-upeita nämä! <3 ensi vuonna ehdottomasti kokeiluun etenkin tuo suklaatalo (täytyy ehkä treenata ennen Joulua jo pari kertaa..)!

Leave a Reply