Kajo

            

Ihastuin Melli Ecodesigniin ensihypistelyllä. Se on itse asiassa myös suurin harmini siinä, miten voin kuvailla Melliä. Nimittäin Melli pitää tuntea. Koska kyllä, puuvillaa on erittäin erilaista, ja Melli on omassa sarjassaan. Tilasin lapsilleni kaunista kuosia kotimaiselta yritykseltä ja kun tartuin vaatteisiin ensi kerran, iski lähes hämmennys. Miten voi olla näin pehmeää? Tästä alkoi tämä yhteinen taival Mellin kanssa. Instagram-viestistä ja myöhemmin palaverista Jyväskylässä ollaan tultu tähän hetkeen, jolloin voin jakaa kanssanne tämän minulle niin riemastuttavan uutisen! Nimittäin minä sain kunnian suunnitella kuosin Mellille ja tänään nuo vaatteet ovat ostettavissa Mellin verkkokaupassa!

Tämä mahdollisuus oli ehdottomasti yksi omia vuoden suosikkejani, nimittäin oman kuosin pukeminen poikieni päälle oli aika mieletön hetki. Ja no, sydän on hakannut melko lailla eilisillasta, kun lyötiin kellonaika lukkoon tälle. On jännittänyt, millaisen vastaanoton kuosi saa 🙂 Ja nyt on aika esitellä se ja kertoa hieman projektista 🙂

Jo pelkästään laatu olisi saanut minut faniksi, mutta kun vielä tutustuin Mellin taustajoukkoihin ja tarinaan lisää, olin myyty. Olen erittäin imarreltu, että sain suunnitella Mellille tämän pienoismalliston juuri vuonna 2020, kun kotimaisen työn tukeminen on tärkeämpää kuin ikinä ennen. Suomalainen lastenvaate-teollisuus on muutenkin lähellä sydäntäni ja on mielettömän hieno menestystarina kaikkineen, mutta Melli erottui tässäkin edukseen. Vaatteet nimittäin tehdään kaikki Suomessa ja kaikki materiaalipalat hyödynnetään tumppuihin, pantoihin, ponnareihin jne. Vastuullisuus ei ole pelkkää puhetta, vaan kaikin puolin määräävä tekijä Mellin tekemisessä. Mellin keskosille suunniteltu superpehmeä puuvilla on saanut minut rakastumaan, sillä pehmeydestään ja lempeydestään huolimatta, se ei mene miksikään käytössä tai pesussa. Meidän poikien vaatteita on pesty ja pesty ja pesty ja ne on edelleen kuin uusia ja ne kestävät aikaa, parin koon verran. Mellin koot on muutenkin reilumman kokoisia, mutta esim. mallistoni haalarissa pitkäikäisyys varmistettiin pitkillä taipuvilla pehmeillä resoreilla. Vaatteen käyttöikä on pitkä, Mellin vaatteet on suomalaista suunnittelua ja ne myös valmistetaan 100% Keski-Suomessa.

INSPIRAATIO

Taulu nr. 1.

Taulu nr. 2 

Kun sain mahdollisuuden toteuttaa pandemiavuoden uutta harrastustani, maalaamista, tähän projektiin, olin aivan onnessani. Tauluni inspiraationa toimi Suomen luonto näistä kuvista ja se sopi tähän vuoteen erinomaisesti. Nimittäin luonnossa tuli vietettyä tänä vuonna poikkeuksellisen paljon aikaa. Inspiraationa oli syysmetsä marjoineen ja tuo kaunis laskevan auringon kultainen kajastus jossain kuusimetsän takana. Se kaunis pehmeä valo, joka maalaa kaiken satumaisen kauniiksi. Halusin printtini palvelevan molempia sukupuolia tasaisesti, sillä sekin on omalla tavallaan vastuullista. Kun vaate ei ole selkeästi jollekin, on se kaikille, ja silloin sen elinikä on pidempi ja se palvelee useita. Materiaalissa ja printissä huomioitiin, ettei tausta ole liian tumma, vaan kestää kymmeniä ja kymmeniä pesuja. Malliston vaatteissa huomioitiin käyttömukavuus lapsilla, niissä ei ole ylimääräisiä nappeja, painavia vetoketjuja tai kireitä kauluksia. Halusin vaatteet, jotka vanhemmat pukisivat ilolla pojille ja tytöille ja usealle lapselle. Printin jatkuvuus katkeamatta oli huomioitu jo maalausvaiheessa, jotta yhtään hukkapalaa ei syntyisi sen vuoksi, ettei printtiä voitaisikaan kohdistaa kauniisti. Tämä lopullinen ei itse asiassa ollut ensimmäinen printtiehdotus. Ensimmäinen tauluni ei päässyt kankaalle asti, sillä sen kuvio oli liian hankala jatkaa digiprinttinä ja pääsin uudelleen maalaushommiin. Toinen taulu oli hieman kirkkaamman värinen ja vaaleampi, jotta se toimisi printissä kivasti. Tauluna tykkään paljon enemmän ensimmäisestä. Printtinä tästä jälkimmäisestä. Eri tarpeisiin maalaukset toimivat eri tavalla.

Ja niin syntyi Kajo.

Värivalinta oli sellainen, jossa jouduin hieman pohtimaan. Halusin vihreää ja halusin okraa, mutta halusin myös väriä. Varsinkin “poikien värien” puolella on yleensä tietyntyyppisiä kuoseja, joista halusin tehdä hieman erottuvan kuosin. Sellaisen, jonka vanhemmat haluaisivat pukea kelle tahansa lapselle. Koronavuosi toi omat ongelmansa aikataulujen suhteen, mutta kun vihdoin saatiin mallipala, niin olin varma, että tästä tulee juuri sellainen, kuin toivoin. Vaaleampi pohja oli tietoinen valinta, sillä se kestää paremmin pesuja kuin tosi tumma ja toisaalta, halusin kuosin olevan toimiva ympäri vuoden. Käyttöikää lisää printin ja vaatemallien neljään vuodenaikaan soveltuminen, joten tuo ajatus jatkui printin lisäksi vaatemalleissa. Mallistoni vaatteet ovat ohuita ja mukavia päällä, joten pitkähihaisia voi käyttää koko kesän, mutta 100% pehmeä puuvilla on ihana vaate lapsen kerrospukemiseen myös talvella. Turhat resorit on jätetty kaikesta pois ja vaatteiden mallit on pelkistettyjä käyttömukavuuden ja yhdistettävyyden vuoksi. Kuosi itsessään on näyttävä ilman krumeluurejakin, joten toivomani vaatemallit olivat hyvin simppeleitä. Ohut helposti pään yli vedettävä huppari, t-paita, mekko ja haalari. Perusvaatteita jokaisen lapsen kaappiin. Haalariin en voinut vastustaa laittaa noita suuria taskuja, jonne pikkuiset voivat jemmailla tuttia tai ylipäätään harjoitella taskujen käyttöä. Ohut materiaali  kuitenkin varmistaa, ettei haalari tästäkään huolimatta paina.

Kaikista tekemistäni projekteista olen erityisen ylpeä tästä projektista, jossa olen saanut olla mukana printin tekijänä, kuvaajana ja mallisuunnittelijana yhdessä Mellin kaavoittajan kanssa. Kun saatiin mallivaatteet mulle, oli studiolla kaikki valmiina ja mallit pyydetty kuviin. Sain siis toimia tässä projektissa monessa eri roolissa. Mun mallit oli ihania, ja oli ihana katsoa omia poikia tuossa kuosissa. Varsinkin kun vanhempi ilmoitti heti hupparin nähtyään, että “Se on äitin taulu”! Niin on! 🙂

Toivon kovasti, että printti miellyttää ja suosittelen kaikille kokeilemaan tätä tai mitä tahansa muuta Mellin vaatetta. Pehmeyttä ja tunnetta ei voi taltioida kuviin millään ja aika monta lastenvaatetta hypistelleenä voin sanoa, että nämä on omaa luokkaansa!

Haalarissa on otettu huomioon istuvuus isoille ja pienille lapsille ja se on pehmeää puuvillaa ja ohut niin, että se sopii turvakaukalosta päikkyvaatteisiin, sisävaatteiksi ulkovaatteiden alle tai kesähuppariksi. Huppu ei mene ulkovaattaiden alle epämukavalle rullalle, vaan on ohut ja laskeutuu pehmeästi. Isot taskut auttavat pientäkin harjoittelemaan taskujen käyttöä. Resorit vuorostaan antavat käyttöikää runsaasti, ensin taiteltuna ja myöhemmin avoimena. Kuvissa haalari oli 8-kuisella, 10-kuisella ja 14-kuisella ja kaikilla on samankokoinen 74/80 haalari. Mellin reilut koot huomioiden, kannattaa ottaa kokoa pienemmän numeron mukaan eikä kasvunvaraa tarvitse ajatella. 74-80 -kokoinen haalari todennäköisesti palvelee ainakin 86-senttiseksi asti, nimittäin kuvissa Adrianilla on tuo koko ja hän on juuri mitattu ja 81-senttinen. Haalarin hinta on 59€.

Ahh, vanhempien inhokkivaate, pään yli vedettävä huppari! Dantelle tämä oli ensimmäinen huppari, jonka sai vaivatta päänsä yli ilman apua. Kaula-aukon mallissa on huomioitu helppo pukeminen, mutta samalla se, ettei huppari repsota. Huppu on ohut ja ilmava. Malli on unisex ja rennon puoleinen, mutta on hurjan suloinen esimerkiksi leggareiden tai kapeiden housujen kanssa. Hupparissa ei ole nappeja, vetoketjuja tai ylimääräisiä saumoja lapsen mukavuudeksi. 105-senttisellä Dantella on päällä 98/104, joten istuvammaksi huppariksi suosittelen kokoa pienempää, rennommaksi omaa kokoa. Hupparin hinta on 42€.

Omat lapseni käytännössä elävät kotona Mellin T-paidoissa, jotka ovat pehmeitä kuin pumpuli. Unisex-paita ei ole leveä ja lyhyt, mutta ei kyllä varmasti purista mistään kohtaa, vaan on rennoksi suunniteltu. Ohut puuvilla toimii aluspaitana muiden vaatteiden alla erinomaisesti myös. Paita ei kutistu edes 60 asteen pesussa, kokemuksella uskallan luvata! Dantella on tästäkin kuvissa koko 98/104, eli menee pitkään sama koko, sillä hän on pitänyt Mellin vaatteissa tuota kokoa jo koosta 92 asti, alkuun toki teeppari oli hieman pidemmännäköinen päällä. T-paita on 29€.

Mekko tehtiin pitkähihaisena sen vuoksi, että pitkät ohuet hihat pitävät lämpimänä ilman alaosaa kylmemmällä ja kesällä suojaavat ihoa hieman auringolta. Ei toki ole kokemusta mekoista lapsilla sen kummemmin, mutta koen pitkähihaisen mekon ajatuksena monikäyttöisempänä. Pitkä rennonmallinen alaosa ei kiristä eikä purista, ja on tarpeeksi pitkä käytettäväksi kesällä ilman legginsejä. Malleilla on päällä sama 74/80 mekko, vaikka ikäeroa on puoli vuotta. Suosittelen ottamaan kokoa pienemmän kuin yleensä tai esim. 80-senttiselle 74/80 koon. Mekon hinta on 49€.

Kankaan leikkauksessa ylijäämäpaloista syntyneet pannat ja ponnarit kruunaavat asun ja sopivat kaikkiin vaatteisiin! Lasten panta on 20€, naisten 22 € ja scrunchie 8€. Mulla on useampi näitä Mellin scrunchieita ja on aivan ihanat käytössä!

Mitä olette mieltä tästä printistä kuosina?

Kiitos vielä Melli Ecodesign, tämä oli ihana projekti! Kiitos myös mun vieraileville malleille, te olitte aivan ihastuttavia!! ♥

Kuvatulva, koska en osannut valita. Nää oli kaikki niin ihania malleja ja niin omassa elementissään kuvauksissa! 

18 thoughts on “Kajo

 1. Aivan mahtavaa 😊 Olet kyllä mielettömän lahjakas monessa asiassa 😊 Onneksi olkoon. Näyttää upealta nuo vaatteet 😊

 2. Aivan täydellinen kuosi 😍 Tytöille “joulumekot” olleet etsinnässä ja eilen oli jo h&m:n ostsoskorissa yhdet mekot. Onneksi en niitä tilannut, kun muutenkin olen yrittänyt vähentää pikamuodin ostoa ja mieluummin ostanut käytettynä vähän vastuullisempia merkkejä. Nämä tulivat juuri oikeaan aikaan ja nyt tilaukseen lähti tytöille mekot ja minulle pompula 🤩 Eivätkä todellakaan jää pelkiksi joulumekoiksi. Tämä on ensimmäisen kerta, kun meille on tulossa Melliä 🤞

 3. Tosi ihana kuosi, ja kiva että toimii molemmilla sukupuolilla 👍 Mahtava mahdollisuus sulle päästä suunnittelemaan, onneks olkoon hienosta mallistosta!

 4. Tää on kiva yhteistyö! Ihanat kuvat ja suorastaan hurmaavat mallit! Pehmosilta ja mukavilta näyttää noi vaatteet <3

 5. Kaunis kuosi ja toimii upeasti vaatteissa. Todella onnistunut yhteistyö sanoisin (mallikuvia myöten ihania) ja Mellin laatu on kyllä mainiota. Onnittelut uudesta aluevaltauksesta!

  Meillä Mellin mitoitus on aina tuntunut naftilta (on jo aikaa kuin viimeiset Mellin 134/140 vaatteet jäi pieneksi), joten harmillisesti 135cm pitkälle ei näitä viitsi ostaa. Kuosista sanoisin, että olisi kyllä meidän tokaluokkalaiselle tytölle hyvinkin kelvannut (ja äidin mieleen myös :)).

 6. Siis emmää kestä noita sun malleja.😭 ❤️Niiin sulosia. Ja paljon onnea sulle tästä upeasta tilaisuudesta. Tuo kuosi on upea👌

 7. En saa ajatuksia järkeväksi kokonaisuudeksi, joten kokeillaan ranskalaisia viivoja 😀

  – Tosi mahtava tilaisuus sulle, olen iloinen puolestasi! Kiva, että sait yhdistettyä maalaamisen ja yhteistyön suosikkimerkin kanssa 🙂 Varmasti myös tosi kiva kokemus tällainen vaatesuunnittelu/-tuotantojuttu.
  – Superkaunis kuosi, ja tosiaan sopii aidosti sekä tytöille, että pojille 🙂
  – Tuotteiden hinnat yllätti positiivisesti. Oletin jo, että hinnat hipovat jotain sataa euroa ja sen yli.. (itsehän en tiedä lastenvaatteista mitään, enkä myöskään niiden hinnoista.. :D)
  – Mahtavaa, että kaikki tehdään kotimaassa ja rippeetkin käytetään hyödyksi.
  – Haluaisin päästä hypistelemään tuota kangasta, kun niin kehuit 😀

  Kaikin puolin tosi mahtava yhteistyö tämä! Varmasti menee kuin kuumille kiville 🙂

 8. Wau, wau, wau ja wau! 😍 Ihana kuosi ja erittäin onnistunut uusi aluevaltaus ❤️ Mikäli minulla olisi lapsi, pukisin hänet enemmän kuin mielelläni Kajoon 😊 Aikuisten mekossa kuosi toimisi myös hyvin! Printissä on sopivasti suomalaisuutta ja olet kyllä saanut vangittua siihen inspiraationlähteesi 🥰

  Onnea! ❤️

 9. Siis aivan mielentöntä, vaikuttajayhteistyötä parhaimillaan! 👏🏻 Ja kuten itse sanoit, niin tämä vuosi ei voisi olla parempi ajankohta tällaiselle projektille ❤️

 10. Tosi kaunis kuosi! Jäin miettimään haalarissa tuota valkoista vetoketjua, että olisiko joku muu kuosista napattu väri toiminut paremmin. Voisiko Suomessa ompelemista hyödyntää siinä, että ostaja saisi itse valita vetoketjun värin…? Vähän kuin tilaustuote.Sama haalarin resorien kanssa.

  Mutta t-paidassa ja mekossa näyttää kankaasta tehdyt resorit tosi hyviltä.

 11. Todella kaunis kuosi! Olet taitava maalari 🙂 Melli ei ole erityisen tuttu merkkinä vaikka kotimaiset lastenvaatteet ovat lähellä sydäntäni. Muistelen ehkä joskus messuilla katselleeni heidän tuotteitaan ja on meillä tytöllä yksi heidän mekkonsa, jonka on saanut isovanhemmiltaan. Olet oikeassa, että pitkähihainen mekko on paljon käytännöllisempi ja heidän materiaalinsa on kyllä huippuluokkaa 😊

 12. Ai vitsi, upee juttu!! Susta on kyllä kaikkeen! Muistan sun Nellyn malliston ja nyt tämä, sä oikeesti pystyt kaikkeen ♥️

Leave a Reply