Rohkeaa tulevaisuuden turvaamista

Mä olen jossain asioissa tosi taikauskoinen ihminen ja oon just se tyyppi, joka on ensimmäisenä kieltämässä miestäni kehumasta hyvin nukuttua yötä “ettei vaan jinxais sitä”. Se on osa mun kasvatusta perheessä, jossa on oltu taikauskoisia aina. Mutta jotenkin tämänkin kasvatuksen keskellä musta on tullut tietyissä asioissa todella käytännönläheinen. En koskaan pelännyt kuolemaa ennen kuin sain lapsia. Nyt kuolemanpelko on läsnä joka ikinen päivä. Pienenpienenä äänenä takaraivossa. Lasten saannin myötä päässäni on risteillyt varmaan tuhansia “mitä jos?” -skenaarioita.

Hirveintä, mitä voisin kuvitella perheelleni tapahtuvaksi, olisi se, että menettäisimme jonkun tästä meidän perheestämme. Sitä ei korvaisi mikään. Ei mikään. Mutta niin vaan ensimmäisen lapsen synnyttyä yksi ensimmäisiä tekojamme oli henkivakuutuksen hankkiminen. Jos jommalle kummalle vanhemmalle sattuisi jotain, olisi se kamalaa, mutta henkivakuutus takaisi sen, että se toinen vanhempi ja Dante eivät jäisi tyhjän päälle taloudellisesti. Suru vie oman aikansa ja surun keskellä hetkellinen työkyvyttömyys on täysin mahdollista. Järkyttävästä surusta toipuminen vie aikaa ja silloin ei tarvitse lisäksi muita murheita, kuten taloudellisia paineita omakotitalolainan maksamisesta. Meidän henkivakuutukset on mitoitettu niin, että puolison menehtyessä hänen osuutensa talon lainasta tulee henkivakuutuksesta ja lisäksi jää rahaa hautajaiskuluihin ja siihen, että pääsee jaloilleen.

Mulle henkivakuutus on keino varmistaa, että lapseni saavat 100% tuen ja läsnäolon mieheltäni, jos minulle käy jotain. Mieheni ei tarvitse silloin miettiä ensi töikseen laskuja ja lainanlyhennyksiä, vaan hän voi keskittyä tukemaan lapsiamme, hoitamaan myös omaa surua ja henkistä jaksamistaan ja opettelemaan toimimaan arjessamme ilman minua. Olen joskus istunut alas ja miettinyt, mitä tapahtuisi, jos minua ei olisi? Kun minut olisi tuhkattu ja elämä jatkuisi tänne jäävillä, niin mitä sitten tapahtuisi? Todennäköisesti perhe joutuisi muuttamaan. Pois tästä talosta, joka on lapsillemme koti, arki ja se paikka, jossa myös minä olen aina ollut. Lapsille vanhempien menettäminen on jo itsessään hirveää, joten mulle on ajatuksena hirveän tärkeää, että kamalimmankin sattuessa, he saavat pitää kodin turvan. “40 % suomalaisista arvioi, että puolison menehtyminen tarkoittaisi myös muuttoa omasta kodista.” Henkivakuutuksella me ollaan pyritty varmistamaan, että sitä pakkoa ei tulisi.

En koe, että puolisolleni voisi laittaa arvoa. Ei hän ole 100 000 euron arvoinen. Tai 200 000. Tai minkään summan. Hän on korvaamaton. Henkivakuutus ei laitakaan hintalappua puolisolle, isälle tai äidille tai kenellekään muullekaan. Henkivakuutus on se summa, jolla menehtyneen henkilön perhe pystyy jatkamaan elämää taloudellisesti tasapainoisesti ilman lisämurheita. Monen perheen arki on suunniteltu kahden vanhemman tulojen ympärille ja toisen menehtyessä, ollaan usein taloudellisesti hankalassa tilanteessa. Puhumattakaan yksinhuoltajaperheiden tilanteesta.

Henkivakuutus on yksi niitä laskuja, joita maksan ilolla. Se on yksi niitä asioita, joita toivon, ettei minun tarvitse koskaan hyödyntää. Kuten lähes kaikissa vakuutuksissa, maksaessani henkivakuutuksesta, tiedän mistä maksan. Maksan mielenrauhasta. Maksan siitä tiedosta, että minun ei tarvitse olla huolissani lasteni ja puolisoni taloudellisesta tilanteesta, jos minulle käy jotain. Olen nuori ja terve, joten minulla ei ole akuuttia pelkoa omasta hyvinvoinnista. Tämä ei kuitenkaan tee henkivakuutuksesta millään lailla turhaa. Elämää on mahdoton ennakoida. Mitä tahansa voi tapahtua. Ja omien rakkaimpien turvaaminen on mulle kaikista tärkeintä. Saan mielenrauhaa ja hyvää oloa siitä tiedosta, ja se on henkivakuutusmaksumme arvoinen asia. Henkivakuutus ei ole jinxaamista, se ei ole pelottelua tai paniikkia. Henkivakuutus on rohkea ratkaisu. Se on rohkeutta ymmärtää oma kuolevaisuus ja se, mitä vaikutuksia sillä on läheisiin. Vanhempana se on rohkeutta ymmärtää, että olen lapsistani vastuussa sekä nyt, että silloin jos minua ei ole. Kasvatukseni ja minulta saadut tiedot, taidot ja muistot ovat heillä aina mukana, olin täällä tai en. Vanhemmuus on huolta ja pelkoa siitä asti kun raskaustesti näyttää positiivista. Vakuutus on minun tapani ajatella, että pystyn huolehtimaan lapsistani edes jollakin tapaa, jos minun aikani heidän kanssaan jääkin lyhyeksi. Maksan myös siitä, että minun menehtyessäni, miehelläni on rauha surra ja järjestää asiat uudelleen. Lisäksi henkivakuutus kattaa mahdollisen perintöveron kuluja niin, mikä voi monessa tilanteessa osaltaan helpottaa arjen ja rutiinien jatkumista samanlaisen.

Henkivakuutus, kuten kaikki muutkin vakuutukset, on hyvä pitää ajankohtaisena ja kilpailuttaa. Mä olin ihan järkyttynyt hintaerosta, kun rupesin kilpailuttamaan tätä. Ifin henkivakuutus räätälöidään tarpeiden mukaisesti. Voit valita vakuutussumman, ja pienen henkivakuutuksen saa hyvinkin edullisesti. Pienikin vakuutus on parempi kuin ei mitään, mutta kannattaa miettiä tarkkaan se, mikä on taloudellisesti arvioiden oikea summa tällaisen varalle. Hautauskulut ja asioiden selvittelyt voivat maksaa ja oma poismeno voi lamaannuttaa esimerkiksi vanhemmat. Näin voi taata myös muille läheisille kuin lapsille ja puolisolle sururauhaa. Vakuutuksen edunsaajaksi tulee omaiset, mutta edunsaajan voi vaihtaa. Meillä oli edunsaajana henkivakuutuksissa ensin Dante, ja kun Mytty syntyi, päivitimme vakuutuksia niin, että molemmat lapset ovat edustettuna. Emme ole toistemme edunsaajina, sillä jos meille jotakin sattuu, haluamme, että nimenomaan lasten tulevaisuus on turvattu ja se, että lapsemme ovat suoria edunsaajia, on verotuksellisesti arvioiden järkevää.

Ifin henkivakuutuksen sivulla on helppo ja nopea laskuri henkivakuutuksen hinnalle. Henkivakuutus on erihintainen kaikille, sillä sen hintaan vaikuttaa mm. ikä. Mun vakuutus on hieman edullisempi kuin mieheni, sillä mieheni on hieman vanhempi. Ifin henkivakuutuksen iso iso plussa on heidän yhteistyö eri järjestöjen kanssa ja jos kuuluu Ifin ja vakuutuksen myöntäjäyhtiö Kalevan yhteistyöjärjestöön tai -liittoon, sekä järjestöön kuuluva, että puoliso ovat oikeutettuja edullisempaan vakuutukseen. Itse asiassa Suomen edullisimpaan hintaan. Järjestölista on KATTAVA. Siihen kuuluu oikeesti todella moni liitto ja järjestö.

Me laskettiin uusi henkivakuutus itsellemme, sillä mieheni kuuluu liittoon työnsä puolesta ja pariturvalla hintaero oli ihan tolkuton. Meidän korvaussumma lähes tuplaantui, mutta samalla hintaa jäi yli 300€ vähemmän maksettavaksi vuosittain. Meidän edellinen henkivakuutuksemme oli aika linjassa muidenkin kanssa, mutta Ifin järjestöalennuksella ja pariturvalla hintaero oli merkittävä. Ifin henkivakuutuksen pariturva on todella kätevä, jos on pariskunta tai aviopari. Pariturvalla vakuutettuina meillä on siis sama vakuutussumma (200 000€), ja omat edunsaajamme (jotka meidän tapauksessa on samat, eli lapsemme). Jos toiselle meistä sattuu jotain, toisen edunsaajat saavat koko summan. Jos molemmille meistä käy jotakin samanaikaisesti, edunsaajamme saavat tuon summan puoliksi. Yhdessä ja erikseen olemme samanarvoisia.

Vakuutusasioissa kilpailuttaminen on oikeesti hyvin tärkeää ja eri vakuutuksissa eri vakuutusyhtiöt tarjoavat mahdollisesti parempia kokonaisuuksia. Pahan päivän varalle varautuminen ei ole rahankiilto silmissä asioiden mitoittamista rahalla tai jijnxaamista. Vakuutus tuo turvallisuuden tunnetta, kontrollin tunnetta ja ainakin mun mielessäni tekee kamalimmistakin peloista jotenkin hallittavia omassa mielessä. Tämä on se raha, jota toivon, ettei kukaan meistä koskaan saa. Mutta silti maksan mielelläni joka vuosi siitä, että se on turvanamme. Maksanhan kodin turvajärjestelmästäkin, vaikka toivon, ettei kodillemme käy mitään ja kodissamme on paljon minulle tunnearvollisesti korvaamatonta. Maksan mielenrauhasta, ja tiedosta, että olen varmistanut lapsilleni edes jonkinlaista turvallisuutta mahdollisen kriisin keskelle.

Joko teillä on henkivakuutus? Vaikuttiko lasten saaminen sen ottamiseen, kuten meillä, vai oletteko varautuneet jo aiemmin? Jos henkivakuutusta ei ole, niin miksi ette ole sellaista hankkineet? 

7 thoughts on “Rohkeaa tulevaisuuden turvaamista

  1. Jes hyvä, että tästä puhutaan! Tää on tärkeä juttu myös pariskunnille kenellä yhteinen asunto/asuntolaina. Mietin vain tuota, että jos teillä on pojat edunsaajina, niin silloinhan jäljelle jäävän puolison ei ole mahdollista maksaa summalla omissa nimissään olevaa asuntolainaa pois, koska rahoista tulee lasten omaisuutta ja laina ei sitä ole:) Toki tuo saattoi olla tekstissäsi esimerkin omainen käyttökohde henkivakuutussummalle. Mutta muita vakuutusta pohtivia varten myös tämä näkökulma tietoon!

    1. Hyvä huomio! Meillä on otettu tämä huomioon ja henkivakuutus on liitetty asuntolainaan niin, että ensin lyhentyy toisen osuus lainasta ja lopuissa on sitten lapset edunsaajana. Se ei tullutkaan tuossa kirjoitettua auki, mutta aivan ehdottomasti juuri kannattaa järjestää asia niin, että se perheen koti pysyy perheellä ilman taloudellisia ponnisteluja silloinkin, jos toinen puolisoista menehtyisi 🙂

  2. Kannattaa huomioida että vakuutus kattaa myös ulkomailla käyvän kuolemantapauksen. Tuttavan mies kuoli yllättäin perheen yhteisellä lomamatkalla ja vakuutus ei korvannut euroakaan vaikka henkivakuutusta oli maksettu vuosikausia 🙁

    1. En ainakaan meidän vakuutusehdoista löytänyt tähän liittyen mitään kohtaa, täytyykin tarkistaa asia vielä tarkemmin 🙂 Saanko kysyä mikä vakuutusyhtiö oli kyseessä?

  3. Kauhee kun rupes ihan itkettämään kun luin tätä, just toi että tämä on se raha jota ei toivo kenenkään koskaan saavan. Oon ilmeisesti vähän herkillä 😀 ei oo edes omia lapsia mutta silti tää teema on musta tosi koskettava ja törkeä! Teillä on ihana perhe 😍

  4. Tosi hyvä että kirjoitat tästä, aihe ei ole todellakaan kaikille tuttu! Itse yritän juuri keksiä keinon, millä henkivakuutuksiin tottumaton mies saataisiin uskomaan, että en ole rahan perässä, kun toivon että meillä sellaiset olisi. Aihe on niin arka että loukkaa helposti, jos toinen ei ymmärräkään asiaa samalla tavalla.

Leave a Reply