Saako lapsiasiakkaat rajata pois?

Mä oon pariin otteeseen puolustanut lasten kanssa liikkumista ja oonkin vahvasti sitä mieltä, että lasten kanssa on hyvä mennä ja kokea ja nähdä, niin ne lapsetkin oppii miten käyttäytyä ja missä 🙂 Mutta samalla kun oon hurahtanut tähän äitiyteen, mä oon vahvasti sitä mieltä, että on ihan OK, että olisi tai on sellaisia paikkoja, jonne lapset eivät ole tervetulleita. Musta on itse asiassa jotenkin tympeetä, että helposti yritykset saa tylyn tai huonon maineen, jos joku mamma loukkaantuu siitä, että hänen lapsensa eivät ole tervetulleita jonnekin. Koska vaikka fiilaan mun muksuja ja fiilaan niiden kanssa asioiden tekemistä, ei mulle olis lainkaan ongelma, jos joku paikka ilmoittaisi, ettei ole lapsiystävällinen.

Tää on jo pidempään pyörinyt mulla mielessä aiheena ja oon tästä jutellu muutaman tutun ja läheisen kanssa ja mut on aina yllättänyt ihmisten mielipide tässä, sillä moni on eri mieltä, lapsettomat ihmiset varsinkin. Tää tuli taas mieleen kun istuin junavaunussa ja lähipenkeillä äiti luki kahdelle pienelleen satuja ja höpisi heille kaikkea normaalia mitä äidit nyt lapsille höpisee, mm. kakkavaipasta. Ja mulle tuli sellanen “ähhh, ei nyt!”-fiilis hetkeksi itelleni. Koska oon ekaa kertaa vajaan vuorokauden pois lasten luota ja Mytyn luota siis ikinä, ja haluaisin olla vaan “lapsettomassa” tilassa hetken, missä vaipat, sadut ja hälinä ei pääse mun tajuntaan. Ja siis tämähän ei mitenkään ole tuon äidin vika, vaikutti ihanalta äidiltä, joka luki lapsilleen iloisella äänellä. Junassa en voi odottaa muutakaan, olen täysin vapaa kulkemaan autolla, jos en halua kuulla ketään ja olla yksikseni. Eli tämä ei siis liity tähän tilanteeseen, vaan aihe itsessään tuli taas mieleeni nyt.

Nimittäin, vaikka oonki nykypäivänä sellainen kunnon mamma, joka tietää lastenvaatedroppien värit ja intoilee lasten tanssitunteja, asuu minussa silti se aikuinen ihminen, joka nauttii myös ajasta ilman lapsia. Omia tai kenenkään muunkaan. Ja siksi musta olis ihan täysin fine, että olis paikkoja, minne lapsia ei tuotaisi. (Kyllä, myös niitä omia kullannuppujani). Joskus juttelin erään tutun ravintoloitsijan kanssa ja pohdittiin tätä vauvatreffaamista mammaporukalla yrittäjän näkökulmasta. Päivän kiireisimpään aikaan pienehköön ravintolaan saattaa ampaista 6 naista lapsineen, ja tilaukset ovat luokkaa 8-12 euroa per aikuinen+lapsi, ja sitten pitäisi olla syöttötuoli kaikille tai on harmillista ja sit sitä ja tätä erikoisuutta lasten ruokavalioon sopien ja koska kiirehän ei ole minnekään, niin siellä ravintolassa voi hujahtaa parikin tuntia. Vähän aikaa sitten joku muuten marisi siitä, että joutui maksamaan 2 euroa oman 1v. lapsen ruokailusta kun yleensä lapsi pääsee vaikka buffassa ilmatteeks. No tuota. Oman sormiruokailijani tuntien, vaikka kuinka yrittää pitää sen lapsen tekemisen järkevänä, niin siellä tulee sotkua kyllä yli sen parin euron edestä. Maksan aina mielelläni lapset, pahoittelen aina jos lattialle tulee sotkua, koska 10kk on vahvassa “minäitse!”-vaiheessa ja haluaa syödä kaiken itse, mutta 60 % päätyy lattialle. Hotellibrekulla kävin viimeksi kysymässä rikkalapiota ja melko usein kyykkään edes pahimmat pois märkäliinoilla siitä lattialta, ettei näytä ihan hirveelle se ruokapaikka meidän jäljiltä. Vaikka lapsi syö omia ruokia, on sitä sotkua aina kyllä sen lapsen maksun edestä 😀

Eksyin aiheesta. Anyway. Mä tavallaan ymmärrän, miksi äitejä pienten lasten kanssa välillä inhotaan liikenteessä. Vaunut vie tilaa tosi paljon, lapset käyttäytyy ennakoimattomasti ja metelöivät ja aiheuttavat erikoisia tilanteita. Sotkevatkin. Ja usein äidit (minä etunenässä) on niin keskittyneitä siihen oman jälkeläisensä tekemiseen, että välillä saattaa unohtua kiitos ja anteeksi ja vaikka mikä muukin. Ja jos asiaa miettii kylmästi yrittäjän näkökulmasta, niin rahallisesti äitiporukka ei tuo taloon ihan hirveästi ropoja, mutta lisätyötä se tuottaa ja erilaisessa elämäntilanteessa kuin nyt, myös vie paremmin maksavilta asiakkailta tilaa istuessaan kahvikupin kanssa 2h pienehkössä paikassa, jossa muille ei olekaan sitten enää tilaa. Ja auta armias, jos syöttötuoleihin ei ole investoitu, some-palaute laulaa. Juttelin tän tuttavan kanssa ja hän totesikin aika yksioikoisesti, että lounaan jälkeen saa olla pesemässä kaikki ikkunat ja ovet alle metrin korkeudelta ja paljon asiakkaita joutuu käännyttämään pois, vaikka viimeinen 1,5h siitä istuskelusta on tuonut kassaan 0 euroa, korkeintaan kahvikuppia on santsattu. Mutta kun ei voi laittaa tietoa siitä, että ei halua ruuhka-aikaan pikkulapsi-asiakkaita. “Se olis itsemurha”. Niin, niin se ehkä olis. Mutta ei sen musta tarttis olla.

Näin äitinä ajattelen niin, että jos mä tietäisin, että joku ravintola ei halua lapsiasiakkaita tietyissä tilanteissa, niin mä en vaan menis sinne lasten kanssa. Ei se mun silmissä siitä huonoa tekis, en vaan menis lasten kanssa. Mutta hmmm. Entäs kun olisin liikkeellä ilman mun kullanmuruja ja haluaisin olla rauhassa? Ai että, mä menisin viivana sinne 😀 Nimittäin rehellisesti voin sanoa, että näin äitinä hakeudun lounaalla jonnekin kauas lapsista, jos olen ilman omiani. Nimittäin mä vedän sitä ruokasirkusta himassa ihan tarpeeksi, enkä mä oikeesti halua seurata sitä muiden tekemänä kun saan syödä ilman sitä lusikoiden nostelua, suostuttelua ja sotkua 😀 En ole sen parempi äiti, tota mun lapset tekee ihan yhtä lailla, mut jos voin valita paikan, missä ei tarvii olla lasten lähellä kun en oo lasten kanssa, niin mielelläni valitsen moisen 😀 Mun mielestä lapsia ehdottomasti kuuluu viedä ravintolaan ja syödä lasten kanssa ulkona, ja ne joita asia häiritsee, on hyvät ja siirtyy itse. Enkä kyllä alkaisi valittamaan yhdestäkään paikasta, jossa ei ole syöttötuolia tjsp. Meen sellaiseen, jossa tiedän, että niitä on tai syödän sen lapsen rattaissa. Ja jos rattaiden kanssa ei pääse, niin ei sekään ole ongelma. Ei tarvii mennä sinne pienimpään raflaan. Ja tää ei nyt tarvii tää postaus äitien hyökkäystä siitä, miten miehetkin manspreadaa pienis kahvilois niin ettei pääse ohi tai teinijengi levittäytyy ja vaan kaks maksaa. Joojoo, tiedossa on sekin, mut omaa toimintaa voi muuttaa, toisten ei.

Mut niin. Mä oon kokenut yllätyksekseni aika vahvaa vasta-argumentointia aina kun oon sanonut, että mun mielestä lentokoneen ykkösluokka sais olla lapseton. Tai koneessa vois olla K18 ykkösluokka ja tavallinen, jos on iso kone. Vasta-argumenttina on aina se, että mitä jos ne vanhemmat ostaa lapsellekin sen kalliin lipun, niin saa se siellä olla. Joojoo, toki saa olla. Mut jos mietin, että mä säästäisin pitkään ostaakseni lennot ykkösluokassa vaikka häämatkalle ja sit mun takana istui joku Deen kaltainen 3-v papupata selittämässä kaiken mahdollisen, niin ai että. Mieluummin ei. Ja ymmärrän kyllä, että sillä lapsella on se sama oikeus olla siellä, ja koskaan ei voi tietää, vaikka sen häämatkaidyllin pilaa piereskelevä tai juopotteleva aikuinen, mut lähtökohtaisesti mun puolesta ois täysin OK, jos ois ykkösluokka lennolla, missä ei ois alle 15v. lapsia. Tästä saa olla eri mieltä, mutta musta on jotenkin harmillista, että tää on myös asia, mitä moni yritys ei uskaltaisi sanoa ääneen. Leimautuisi lapsivihaajaksi tai mitä ikinä. (En itse asiassa tiedä onko tällaisia olemassa)

Mun mielestä myös tiettyihin ravintoloihin sais aina olla ikärajoitus. En mä esim. omien lasten kanssa just nyt tässä elämäntilanteessa haluais mennä minnekään superfancyyn fine diningiin. Mä kyllä jaksan niitä, mut jolleki se ilta siellä fine diningissa on harvinaista herkkua ja mä en haluis, että mun skidit pilais sitä olemalla… no lapsia. Kaikki kun ei tykkää lapsista, ja sekin on musta OK. Junissakin on Ekstra-luokkaa ja leikkipaikkaa ja perhehyttiä ja työskentelyhyttiä. Mutta niin vaan saa lapset olla siellä työskentelyhytissäkin mukana. Jos varaisin vaikka 4h junamatkalle hytin, ja haluaisin oikeesti tehdä töitä, niin vähän saattais ärsyttää, jos siellä olis mekkaloiva taapero kyydissä koko ajan. Tai nyt kun oon menossa ilman lapsia ihanalle illalliselle yhteen lempiravintoloistani, niin mielellään jättäisin kaiken lapsiin liittyvän kotiin. En mä ketään pahalla katso, jos ovat lasten kanssa lapsille sopivalla ja lapsille sallitulla paikalla, koska eivät he tee mitään väärin.

Kauneushoitolat, kampaamot, ravintolat, kuljetusyhtiöt, monen alan yrittäjät… Mun mielestä jokainen saisi valita asiakaskuntansa (syrjimättä ketään) ja siitä ei pitäisi tuomita. Mä menin viimeksi kampaajalle alkuillasta ja meillä oli vähän tiukilla miehen kanssa vanginvaihto, niin kysyin kampaajalta onko muita paikalla silloin kun pohdin olisko OK ottaa nuo mukaan ensimmäiseksi 20 minuutiksi. Kun kuulin, että on muitakin asiakkaita, tein muita järjestelyjä.

Lähtökohtaisesti lapset kyllä osaa käyttäytyä ja esimerkin kautta heitä opetetaan, mut jotenkin mä koen tietyt paikat sellaiseksi, että siellä ei tarttis olla muksuja mukana. Vaikka kuinka maksaisi saman verran kuin aikuinen tai mitä ikinä, niin en tiedä. Hyväksyn sen, ettei kaikki tykkää lapsista, kaikkien ei tarvii tykätä lapsista (kunhan kohtelee kaikkia lapsia kohteliaan ystävällisesti) ja että on paikkoja, minne tietää voivansa mennä ilman, että lapsia on paikalla. Nimittäin tietynlainen käytös on aikuisilta törkeää ja lapsille hyvin lapsenomaisen normaalia. Kakkahätä ilmoitetaan kuuluvasti ravintolassa. Äänentaso nousee jatkuvasti ja puhetulva voi olla loputon. Äkilliset liikkeet, innostunut singahtaminen jonnekin jne. Lapsethan eivät ole pahoja tai tuhmia tai tyhmiä. He ovat lapsia, he käyttäytyvät ikäsopivalla tavalla ja se ei mun mielestä käy aina yksiin kaikkien paikkojen kanssa.

Eikä nää asiat oo niin mustavalkoisia ja yksiselitteisiä. Sillä iteki oon ollut just tällä viikolla hammaslääkärissä Adrianin kanssa kun meni aikataulut reisille. Soitin päivää etukäteen ja kysyin onko OK, että otan mukaan ja että on täysin OK, jos ei sovi. Ei se mikään hammaslääkärikäyntien kärkipäästä ollut, mutta pysyi rattaissa ja vinku vaan välillä ärsytystään. Tuskin meni hammaslääkärin päivä pilalle. Kynsihuollossakin se on joskus ollut mukana luvalla, kun oon etukäteen tiedustellut tilanteen ja paikalla ei ollut muita. Kun oon yrittäjäystäviä kuunnellut vähän eri aloiltakin, niin on tullut usein sellainen ajatus, että etukäteen tiedustelemalla ja anteeksi pyytämällä saa aika erilaisen vastaanoton muutenkin kuin vain olettamalla, että omat jälkeläiset saa tehdä mitä lystää.

Jotenkin tässä asiassa harmittaa välillä vähän molemmat puolet. Toisaalta se, että lasten kanssa liikkuessa kohtaa ihan turhia ennakkoasenteita, mutta myös se, että nykypäivänä kun yksilönvapautta koko ajan korostetaan, tuntuu että monesti se vapaus katoaa monessa kohtaa ja tietynlaisesta, perustellustakin, toiminnasta kokee brändi tai palvelu ihan hirveän riepottelun, vaikka sillekin olisi varmasti kannattajansa. Mun mielestä maailmassa on kuitenkin tuhansia paikkoja, minne voi mennä lasten kanssa, joten jos jonnekin lapsiperheet eivät ole toivottuja, onko sekään niin vaarallista?

Mutta niin, mitä mieltä te olette? Paheksuisitteko lentoyhtiötä, joka kieltäisi lapset ykkösluokkaan tai ravintola, joka ilmoittaisi esim. viihtymisen maksimiajan tai kieltäisi vaikkapa lastenvaunut tai suoraan ilmaisisi, että lapsiasiakkaat eivät ole toivottuja? Mitä mielipiteitä asia teissä herättää?

35 thoughts on “Saako lapsiasiakkaat rajata pois?

 1. Loistava kirjoitus, näitä odotellessa! Erityisesti nuo lentokoneiden lapseton ykkösluokkavaihtoehto ja lapsettomat ravintolat olisi tervetulleita, mutta tuntuu tosiaan että harva yritys uskaltaisi ilmoittaa tästä kun lynkattaisiin heti.

 2. Mista nuo lapsien lakit on? Minka merkkisia? 😍 Mulla syntyy esikoinen alkuvuodesta ja aina ihaillut naita pom pom hattuja sun kuvissa, ja haluaisin samanlaisen pojallemme.

 3. Todella hyvä kirjoitus! Lentokoneissa vois muutenkin kuin ykkösluokassa olla järjestetty niin, että lapset olisivat yhdessä osassa konetta 🙂

 4. Todella hyvä kirjoitus. Eräässä suosikkiravintolassani (pieni tila, suosittu lounaspaikka), on viihtymisen maksimiaika (koskien siis kaikkia asiakkaita), sekapöydät, terassille vapaasti vaunujen kanssa, mutta tilan puutteen takia vain yhdet vaunut kerrallaan sisään ravintolaan, ja kohteliaasti myöskin kerrotaan, että syöttötuoleja on valitettavasti vain yksi kappale. Säännöt on kohteliaasti ja selkeästi ilmoitettu ja perusteltu, eikä nähdäkseni ole herättäneet närää. Varmaankin siksi, että mesta on tosi suosittu, ja kaikki tajuaa, että jos joku seurue asuu siellä tunnin lounasajalla (lapsia tai ei), harvempi asiakas saa sen herkullisen lounaan. Kaikki tilassa käyneet myöskin tajuaa, että siellä on se yksi nurkka, johon vaunut kätevästi saa pöydän viereen, ja muuten ne tekis sekä asiakkaiden, äidin, sen lapsen että henkilökunnan elämästä vaan vaikeaa tilan puutteen takia. Toivoisin tällaista järkevää kulttuuria enemmän!

 5. K18-hotellejahan on eikä niitä kai mitenkään pahalla katsota. Me oltiin viimeinen (tai no, viimeinen 20 vuoteen :D) yhteinen aurinkolomamme sellaisessa adults only hotlassa kun olin esikoisesta raskaana. Ihan just siksi että ajateltiin että ne uima-altaalla mekastavat lapset ovat seuranamme seuraavat vuodet reissussa.

  Mun kokemus kyllä on se, että jos menee fine diningiin esim. 19 jälkeen niin on äärettömän epätodennäköistä että siellä olisi kellään lapsia. Et ehkä 99% perheistä ymmärtää ihan itsekin missä lapsen kanssa on edes miellyttävää olla (en itse ymmärrä miksi menisin ilta-aikaan ainoana lapsiperheenä vähän niin kuin häpeämään olemassaoloamme fine diningiin :D) niin siksi ravintolat ehkä kokevat että yksittäistapaukset nyt sitten “siedetään” eikä haluta tehdä siitä lapsikiellosta numeroa jos joku nyt kaks kertaa vuodessa jostain ihmeellisestä syystä tulee klo 20 lauantaina vetään maistelumenua kolmeks tunniks vilkkaan ja äänekkään taaperon kanssa…

  Ja samaa mieltä, lennolla voisi olla myös lapseton luokka mutta ehdottomasti myös ymmärrän miksi parempaan luokkaan moni haluaa tuoda lapsen, kun mahtuu nukkuu paremmin ja siivoileen sotkut paremmin ja viihdyttään lasta paremmin ja näin.

  1. Tämän osalta muistuttaisin myös, että lapset kasvavat. On ihan eri asia mennä sinne fine diningiin vauvan ja taaperon, kuin vaikkapa 8 ja 6 -vuotiaiden lasten kanssa, jotka ovat kokeneita ravintolakävijöitä. Meillä miehen kanssa harrastetaan fine diningia ja ollaan aina koko perheelle fiilistelty näitä kokemuksia. Tässä taannoin kun lapsenvahdit yllättäen peruivat, lapset olivat tosi innostuneita, että pääsevätkö he nyt mukaan ja yhden tähden helsinkiläisessä Michelin -ravintolassa 8 ja 6 -vuotias toivotettiin oikein tervetulleiksi. Kieltämättä saapuessamme pieneen ravintolaan lasten kanssa klo 19:30 tunsimme sellaisen painostavan tuijotuksen koko muulta ravintolasalilta. Kas kummaa, eipä meihin sen enempää huomiota kiinnitetty kun ilta eteni ja lapset jaksoivat hyvin vetäistä koko maistelumenun. Tietysti lasten kanssa on aina riski, että jos jollekulle sattuu nyt känkkäränkkä päivä, niin sille voi olla hankala tehdä mitään – tarvittaessa on sitten vain lähdettävä pois muita häiritsemästä. Mutta vähän vanhempien lasten kanssa myös fine dining voi toimia oikein hyvin, kunhan lapset tietävät miten ravintolassa käyttäydytään.

   Ja noihin lentoihin myös muistakaa, että pikkukoululaiset on tosiaan aivan eri asia kuin pikkuvauvat tai leikki-ikäiset. Niitä pikkukoululaisia häiritsee todellakin myös, jos joku vauva rääkyy koneessa, eivätkä saa sen vuoksi vaikka yölennolla nukutuksi -> myös pikkukoululaisista tulee kiukkuisia. Sikäli on varmaan ihan perusteltua, että lapset sijoitellaan koneessa erilleen, koska myös lapset häiritsevät toisiaan, eivät vain aikuisia ja lasten hermostuneisuus yleensä tarttuu toisiin lapsiin, jolloin seurauksena häiriö lähtee kertaantumaan ja paisumaan entisestään.

   Ja omaan lapsivapaaseen voi suhtautua niinkin, että eipä häiritse tuo itku tai vininä yhtään – kun mun ei kerrankaan tarvitse tehdä sille yhtään mitään 🙂

   1. Kyllä kyllä, samaa mieltä 🙂 Ja just se, että 8- tai 10-vuotiaan kanssa saa neuvoteltua sitä käyttäytymistä ihan eri tavalla kuin vaikkapa 3-vuotiaan tahtokohtauksen keskellä 😀 Eli riskit on musta vähän erilaiset siinä. Ja lentokoneessa useamman kerran vauva-suman keskellä lentäneenä pakko sanoa, että se on vielä huonompi idea. Just ku yks väsyny nukahtaa, toinen itkee, ja sit herättää toisen ja sitten mennään. Loputon itkukierre kun väsyneet lapset herättelee toisiaan vuorotellen, ja kukaan ei saa nukuttua 😀 Eli vauvat ja pienet lapset ihan mielellään eri puolelle lentokonetta, mutta jos olisi “lapseton” osa koneesta, maksaisin mieluusti lisähintaa siellä istumisesta, jos olisin ilman lapsia lennolla 😀 Tai sitten en. Riippuu varmaan siitä, mikä olisi matkan tarkoitus 🙂

 6. Omat lapseni ovat jo lähes aikuisia, mutta muistan hyvin tuon kaipuun lapsivapaaseen aikaan. Kokemukseni mukaan junissa, busseissa, kahviloissa ja ravintoloissa aikuiset aiheuttavat vähintään yhtä paljon häiriötä kuin lapset. Livetapaamisessa muistellaan edellisviikon ryyppyjuhlia suureen ääneen. Välillä otetaan wa-puheluita sille, joka ei paikalle päässyt. Junassa riidellään kovaan ääneen puolison kanssa. Onhan näitä esimerkkejä.

  Aikuisella pitäisi olla sosiaalinen koodisto hallussa, siksi siedän häiritsevää käytöstä heiltä paljon huonommin kuin lapsilta. Jos taas tiedän kaipaavani esim. junassa hiljaisuutta, varaudun korvatulpilla tai vastamelukuulokkeilla. Ilta-aikoina fine diningissa en muista koskaan olleeni pikkulasten kanssa samaan aikaan.

  Ihmisten lokerointi ja ulkopuolelle jättäminen sukupuolen, iän yms. mukaan on aina syrjivää. En hyväksy syrjintää millään perusteilla, ja siksi välttelisin myös lapsikielteisiä ravintoloita. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa moneen asiaan: Jos tiedän kaipaavani ennen kaikkea hiljaisuutta, ravintola tai kahvila ei ole oikea paikka. Silloin voi ottaa herkkueväät ja ystävän matkaan ja mennä rauhalliselle rannalle eväitä nauttimaan.

  1. Oon samaa mieltä tästä, puist hyvin omat ajatukseni sanoiksi. Jos kannattaa tasa-arvoa yhteiskunnassa, ei voi musta allekirjoittaa sitä, että lapsia sen enempää kuin vaikka senioreja, kehitysvammaisia, kieltä X puhuvia tai kovaäänisiä aikuisiakaan olisi ok sulkea palveluiden ulkopuolelle.

   1. No mutta kyllähän ravintola saa laittaa ikärajaksi K24, vaikka alkoholia saa käyttää 18v.? Onko se syrjintää?
    Ja kyllä käsittääkseni kovaa kailottavaa ihmistä voidaan pyytää olemaan hiljempaa ja jos ei niin tee, voidaan poistaa tilanteesta. Onko se syrjintää? Entäs esim. Flow-festarin K18 ikäraja?

  2. Minusta tulee kunnioittaa kaikkia asiakkaita, niin lapsia kuin aikuisia. On Italiassakin lapsivapaita ravintoloita, olen tällaisessa käynyt Milanossa.

   Eli on vain hyvää palvelua, että on ravintoloita sekä lapsiperheille, että heille jotka haluavat illalistaa rauhassa. Silloinhan kaikkia mielipiteitä kuunnellaan ja kunnioitetaan. Minä en näe tässä ongelmaa. Eivät lapset mitenkään kärsi tästä, eivät he ymmärrä eivätkä edes muista isona ravintolakäyntejä ihan pienenä.

 7. Asiaa Anna, lapset on lapsia ja aikuiset haluaa joskus olla aikuisia ja aikuisten kesken. Näitä opetustilanteita lapsille en halua harvojen ravintolakäyntieni takia sietää, pitäisin hyvänä asiana, jos tietäisin ehdottomasti lapsivapaan ravintolan, junanvaunun, hotellin, lennon tms. Useinhan lapsilta ei peritä hintaa ruokailusta, lomamatkoista tai lennoista tiettyyn ikärajaan asti, minä yksinäisenä maksan tuplasti hotellihuoneestakin, että saan sen itselleni. Ja kyllä, matkustan ja käyn ravintolassa myös yksin, ystävien sekä aviomieheni kanssa, ilman lapsia.

 8. Hyvä kirjoitus! Lentokoneen lapseton 1.luokka ois kyllä täydellistä! Kaikkialle lasten ei vain tarvitse päästä ennen tiettyä ikää, eikä siinä pitäisi olla mitään väärää.

  Itse aina pyrin valitsemaan reissatessa ulkomailla sellaisen hotellin, missä jälkikasvun ikäraja on 15vuotta.

 9. Mä olen ollut sun kanssa monessa asiassa eri mieltä,mutta tässä asiassa kyllä komppaan sua. Mä itse olen lapseton,mutta pääsääntöisesti mun puolesta saa ja pitää lasten kanssa käydä ja tehdä asioita,mutta on niitäkin paikkoja,joihin en kaipaa lapsia. Just esimerkiksi nää fine dining paikat myöhään viikonloppu iltana.

 10. Mun mielestä tuossa vois olla yrittäjälle hyvä tapa markkinoida lapseton ravintola siten, että aikuisten hengähdyspaikka – ei korostettais sitä että lapset ei saa tulla tänne vaan sitä ”oman ajan viettopaikaksi.” Juurikin tuosta näkökulmasta jonka nostit, että menisit itsekin ilman lapsia mielellään sellaseen johon lapset ei oo tervetulleita.

 11. Olen näköjään vastarannan kiiski ja eri mieltä muiden kirjoittajien kanssa. Omat silmäni “aukenivat” tälle aiheelle kun asuimme kauan sitten Italiassa jossa lapsia oli niin joka paikassa että olisi ollut silkkaa itsensä kiusaamista alkaa ärsyyntymään lasten läsnäolosta.

  En ehkä varsinaisesti paheksuisi lapset poissulkevaa yrittäjää mutta olisin aika masentunut siitä että lapset edelleen Suomessa ovat jotain friikkejä. Minusta on aivan itsestään selvää mennä lapsiperheenä syömään vaikka siihen vähän hienompaankin ravintolaan, ja jos ravintoloitsijan näkökulmasta miettii niin parhaimmillaan hän saa samalla kokonaisen pitkäaikaisen asiakasperheen joka luultavasti syökin aina vähän enemmän ja enemmän 🙂

  Onneksi kotikaupungissamme on nykyään valtavan hyvä ja laaja ravintolatarjonta, ja vuosien varrella palvelu on muuttunut aina vain “kosmopoliittisemmaksi” – ja samalla lapsimyönteisemmäksi.

  Ja kyllä mekin käymme joskus aikuisten kesken fiinisti iltaa viettämässä, ja jos samalla kertaa kyseiseen ravintolaan sattuu perheitä pienempine jäsenineen, pistän sen ilolla merkille 🙂 Lapset ovat ihmisiä myös, ja yhtä lailla potentiaalisia tulevia asiakkaita kuin aikuisetkin.

   1. Eihän kyse ollut siitä, etteivät saisi missään kuulua, vaan siitä, että olisiko ok. jos olisi olemassa paikkoja jossa eivät kuuluisi.

    1. Tässäpä tämä kiteytys, että rajoitus ei mun mielestä ole mitään syrjintää tässä tapauksessa 🙂

  1. Itsekin lasten kanssa aikoinaan Italiassa asuneena haluaisin huomauttaa, että lapset Italiassa ja Suomessa kasvatetaan huomattavasti eri tavalla, mitä tulee ravintolassa käyttäytymiseen. Suomessa ravintolaan todellakin ängetään suurilla rattailla ja äidit vaativat kaiken huomion, koska heillä on lapsi. He ovat hyvin päällekäyvää porukkaa, joilla on vain oikeuksia ja muilla ravintolassaolijoilla on heidän mielestään vastaavasti vain velvollisuuksia, kuten ottaa kaikessa huomioon nämä äiti-lapsikombot. Tämän saman tavan nämä pienet lapset sitten oppivat eli öykkäröinnin ja huonot käytöstavat. Italiassa tullaan ilman rattaita sisään tai maksimissaan pienillä matkarattailla, lapsi istuu pääasiassa melkoisen hiljaa omalla paikallaan tai jos hän lähtee liikkeelle, niin sekin tapahtuu muita häiritsemättä. Nämä lapset on vauvasta asti opetettu käyttäytymään ravintoloissa ja ihmisten ilmoilla.

   Myönnän hieman kärjistäväni ja todella rankalla kädellä yleistäväni, koska sekä Italiassa että Suomessa on luonnollisesti poikkeuksia, mutta ihmisten mielipiteet ikävä kyllä tällaisissa asioissa perustuvat juuri niihin huonoihin kokemuksiin eli juuri tuohon kuvaamaani suomalaisversioon.

   1. Njoo, tätä en ehkä ihan allekirjoita, enkä tarkoita postauksella sitä, että lapset yleisesti ottaen käyttäytyvät huonosti. Hyvinkin käyttäytyvä lapsi on kuitenkin lapsi, eli omalle ikäkehitykselleen sopivia asioita höpisee ja puuhaa lapsenomaiseen kehitykseen sopivalla tavalla. Ei siinä ole vikaa. Kuten ei mun mielestä siinäkään, että jotkut paikat voisi tietää ihan sellaiseksi, missä ei tarvitse olla lapsia, ja sinne mä ainakin ihan mielelläni näin äitinäkin suuntaisin silloin kun haluaisin viettää lapsetonta aikaa 😀

 12. Olipas hyvä kirjoitus ja komppaan täysin! Varsinkin tuo ykkösluokka ja junien työskentelyhytyt! Mä en tajua, miten joku kehtaa tuoda työskentelyhyttiin lapset? Eihän sinne leikkivaunuunkaan ne työskentelevät mene ja vaadi täyshiljaisuutta. Suomessa on monesti unohdettu hyvä tavat ja se, miten käyttäydytään. Lasten kanssa kun ei ihan jokapaikkaan tarvitse minusta mennä tai päästä. Siksihän juuri on leikkipuistot ja juurinkin lapsiperheille suunnatut puistot ym. Eikä näistä lapsettomat valita. Moneen paikkaan on ihan ok mennä lasten kanssa, mutta vanhemmilla pitäisi olla pelisilmää, että milloin ja mihin on ok mennä vaikka niillä vaunuilla.

  1. Oikeasti, tuoko ihmiset pikkulapsia työskentelyhytteihin?? Mikset sanonut asiasta konnarille? Vai kertooko vr jossain sivuillaan että “Me nyt siis tiekkö brändättiin nää hytit tälleen tärkeenkuulosesti mut siis joo tota, saa näihin parkuvien ja riehuvien penskojenkin kaa tulla”

   1. En ehkä välitä tavastasi puhua lapsista tässä yhteydessä, ja ei, en sanonut asiasta konnarille, kun ei ne mua oo häirinneet millään lailla ja osaan siirtyä tarvittaessa. Ja ei ne lapset siellä parkunu tai riehunut ja ei niihin ole rajoitusta siitä, kenelle sinne saa tai ei saa ostaa lippua, mutta kyllä, on useamman kerran ollut työskentelyhytissä lapsia 🙂 Ehkä pitäis olla, niin ymmärrettäis paremmin, mutta toisaalta VRn varauspalvelu ei ole sieltä toimivimmasta päästä muutenkaan aina, eli se varaus voi vahingossakin tulla hyttiin.

    1. Yhdessä VR:n junan työskentelyhytin muistan ainakin olleen vähän kuin yhdistelmä työskentely- ja leikkitilaa: oli pienet pöydät ja pistokepaikat läppäreille, ja toisessa nurkassa lasten leluja 😀
     En tiedä mikä logiikka tuon järjestelyn takana oli, ehkä kyseisessä taajamajunassa ei ollut muita tuollaisia suljettavia olevia rauhallisia tiloja. Lippu ei kuitenkaan maksanut sen enempää kuin tavallinen istumapaikka, niin en viitsinyt hermostua, napit korviin ja huomio omaan näyttöön.

     Yleisesti olen kyllä Annan kanssa samaa mieltä tästä asiasta, lapset ovat ihania mutta eivät aina ja joka paikassa 😀

 13. Hear Hear!

  Tässä on pakko mainostaa Pohjois-Karjalan helmeä Kolia: siellä Koli Spa´ssa on ikäraja klo 16 jälkeen 18!!
  Oi autuutta, oi ihanuutta!

  1. Mun mielestä itse asiassa aika monessa spa:ssa on tietyn kellonajan jälkeen ikärajaus, mikä on musta tosi hyvä 🙂

 14. Tuntuu siltä että aina kun puhutaan lapsista ravintoloissa/julkisissa/kampaamoissa, tarkoitetaan vauvoja tai taaperoita.
  Minun on hyvin vaikea ymmärtää ketä ja millä perusteella esimerkiksi 10-vuotias lapseni häiritsee vähän hienommista ravintolassa. Isommasta lapsesta ei ääntä lähde sen enempää (yleensä vähemmän) kuin ravintolassa asioivista aikuisista. Pientä vauvaa en kyseiseen paikkaan toisaalta ehkä toisi, lähinnä oman mielenrauhan vuoksi.

  1. Tää oli ehkä mun virhe, kun en rajannut tarkoittavani pieniä lapsia, enkä teini-ikäisiä. Toki oletin asian olevan aika selvä postauksessa, jossa puhuttiin lastenrattaista, vauvatreffeistä, syöttötuoleista ja sormiruokailusta. Oletan, että 10-vuotiasta nämä eivät enää koske 😀 Mutta tosiaan, postaus koski lähinnä alle kouluikäisiä lapsia, jos se nyt jäi jotenkin epäselväksi tästä kuitenkin 🙂
   Mulla on ehkä omassa mielessä sellainen jako kuin lapsi – koululainen – nuori – aikuinen, mikä ei kyllä varmasti pohjaa yleiseen mittataulukkoon, mutta oletin postauksesta selviävän ikäluokka ihan hyvin esimerkeistä. Toisaalta ikärajaus on hankala, sillä ei 4vk vauvakaan ketään “häiritse”, kun möllöttää paikallaan, mutta on hän silti vauva ja lapsi.

 15. Mikään ei liene yrittäjää rajaamasta lapsiasiakkaita pois? En kyllä ole koskaan Suomessa kokenut lapsia häiritsevänä asiana illalla ruokaillessa, etenkään fine dining tason ravintoloissa pikkulapsia en ole koskaan tavannut iltaisin vaikka paljon syön ulkona töiden vuoksi. Oman taaperon kanssa kyllä syödään iltaisin ulkona, mutta varmistetaan myös, ettei hän häiritse muita. Jos lapset tottuvat ulkona syömiseen, ongelmia on harvoin. Jokaisella asiakkaalla on kyllä vastuu lapsistaan ja esimerkiksi siitä, ettei anneta juosta ympäriinsä. Kaipaisin Suomeen kylläkin esimerkiksi kauneuspalveluita, missä olisi lapselle leikkinurkka ja mahdollisuus vaikka videoita katsella, tällöin käyttäisin palveluita huomattavasti enemmän, myös urheilupaikat, missä lastenhoitomahdollisuus.

 16. Loistava kirjoitus! 🙂
  Itse lapsettomana arvostaisin sitä, että olisi paikkoja (vaikka juuri lentokoneen ykkösluokka ja jotkut fine dining-ravintolat), joihin lapsia ei saisi tuoda. Pointtina juurikin tuo mainitsemasi asia, että lapsia kuuluu viedä erilaisiin paikkoihin ja heille tulee näyttää millaista elämä on kotiseinien sisällä ja millaista käytöstä se vaatii – lapsilta vaan ei voi mitenkään vaatia samoja asioita kuin aikuisilta, jotka nekään kaikki eivät tunnu osaavan käyttäytyä tietyissä paikoissa tai tilanteissa….mutta enivei. Olen kanssasi (jälleen kerran) samaa mieltä ja arvostan etenkin sitä, että sinä vanhempana uskallat ja haluat avata sanaisen arkkusi tällaisessa keskustelussa, joka monia vanhempia saattaa tuohduttaa.

Leave a Reply