Mielipidemaanantai – Puoskarilaki

Mä törmäsin viime viikolla yhteen kirjoitukseen, mikä meinas oikeesti viedä järjen. Eräs luontaishoitola osasi kertoa, että kehoon kertyneiden myrkkyjen tähden on olemassa ADHDta, ADDta, dementiaa, Alzheimeria ja Asbergeria. (Her word, not mine, mä tiedän, miten se kirjoitetaan  ja siihen ei kuulu b-kirjainta :D). Tämä täti osasi satuilla kolmelta lapseltaan KEHITYShäiriön parantaneesta tutkijasta ja kertoi miten kaikki mahdolliset asiat, häiriöt, taudit ja erilaisuudet oli kaikki rokotteiden ja lääkkeiden syytä. Agressiivisuus ja syöpä iskettiin samaan listaan ja joukosta löytyi myös nämä kaikki. Hänen tarinointinsa mukaan hänen luonnonmukainen hoito voisi parantaa about mitä tahansa. En tiedä pöyristittikö mua enemmän se, että tämä sama täti kertoi tekevänsä lapsettomuushoitoja vai se, ettei hän edes osannut kirjoittaa Aspergeria oikein (virhe oli useammassa kohtaa, se ei ollut typo). No anyway. Kyseessä ei ollut Maria Nordin, joka on niittänyt kyseenalaista mainetta Suomessa jo vaikka kuinka paljon, vaan joku toinen. Osui silmään, kun ensilauseissa oli ADHD ja luin hämmentyneenä loppuun. Vähän samalla fiiliksellä kun olen seurannut Maria Nordinin lausuntoja aurinkolaseista ja aurinkovoiteista ja ties mistä kaikesta.

Puoskarilakihan on Suomessa ollut valmisteilla jo vuosikymmen takaperin ja nyt se on taas kansalaisaloite-vaiheessa, mutta kerännyt tässä kolmen kuukauden aikana yllättävän vähän nimiä, reilu 9000. Tää ihmetyttää mua. En siis oo itsekään allekirjoittanut tätä, koska oon kuvitellut asian olevan työstössä jo paljon pidemmällä. Toki kun kaikkea mahdollista valvotaan lähes holhoukseen asti, tämäkin on tarkkaan valvottua? Ai ei?! Bloggaajana mä joudun olemaan ihan hirveän tarkka kaupallisten yhteistöiden suhteen. Jos lapseni saa palapelin ja se näkyy kuvassa ja ihastelen, että onpas kiva, mä merkitsen sen saaduksi tuotteeksi tai kaupalliseksi yhteistyöksi, vaikka se palapeli olisi putkahtanut meille ilman mun tietoa, eikä mistään näkyvyydestä olisi sovittu mitään. Kaupallisten yhteistöiden merkitsemistä on puuhailtu ties minkä instanssin toimesta ja erilaisia sääntöjä on viritelty tässä vuosien aikana. Vieläkään mitään langettavaa ei tässä ole, vaan asiassa voi korkeintaan mainostaja saada varoituksen, jos vaikuttaja toimii väärin/epäasiallisesti. Varoituskaan ei paina kyllä yhtään mitään, on julkinen nuhtelu korkeintaan. Jos riisuu tän asian, niin mikä on piilomainonnan vaarallisin seuraus? Se, ettei kuluttaja osaa arvioida kaupallista sisältöä lukiessaan, mikä osa on kaupallista ja mikä ei. Ostaa palvelun tai tuotteen tietämättä hyötyykö vaikuttaja siitä mitään. Joku arvioi kehujen aitoutta sen mukaan, onko kaupallinen vai ei, sillä kaikki eivät tietenkään mainosta vain oikeasti hyvänä pitämäänsä, vaan rahan kiilto silmissään. Valitettavasti. Eli ehkä joku mainostaa vaan rahan vuoksi ja joku ostaa ja pettyy tuotteeseen. Käytännössä tämä on oikeastaan se vaarallisin skenaario kaupallisten yhteistöiden merkitsemisessä. Asia on ollut kuitenkin ihan hirveästi framella ja sitä on luukutettu ihan hirveästi. Melkein voisi kuvitella, että piilomainonta olisi hengenvaarallista. Se ei ole, mutta puoskarointi on.

Mä en ole mikään vaihtoehtoishoitojen vihaaja. Tavallaan mä ajattelen, että kullekin omansa. Jos joku uskoo kivienergiaan ja reikihoitoihin, ei ole multa pois. En ole mustavalkoinen tässä asiassa. Olen käynyt osteopaatilla, akupunktiossa ja vyöhyketerapeutilla. Herrajumala mä olin jopa synnyttämiseen erikoistuneella shamaanilla, joka oli yks mun elämäni hullunkurisimpia ja hauskimpia puolituntisia ja myös tosi avartava kokemus, mutta lähtökohtaisesti mä jaan asiat tutkittuun lääketieteeseen ja vaihtoehtohoitoihin, joista toisen näen tärkeänä ja toisen ehkä hyvää mieltä tuovana ja mahdollisesta auttavana tiettyihin asioihin. Placebo-vaikutus on vahva ja moni voi hyötyä jostain vaihtoehtohoidosta ihan tosi merkittävästi, enkä kyseenalaista sinänsä ketään, joka käyttää jotain täntyyppisiä luonnollisen parantamisen palvelua. Voi olla, että ADHD:n tyyppinen neuroepätyypillisyys voitaisiinkin “hoitaa” luonnollisin menetelmin erilaisin valmennuksin ja terapioin, lääkkeettömästi, ja sitähän tehdään ADHD:n hoidossa. Alzheimeriakin voidaan ymmärtääkseni jonkin verran jarruttaa ja ennalta ehkäistä, mutta nää on yksittäisiä asioita. Kun keskusteluun tuodaan kehitysvammat, syövät ja rokotukset, aletaan olla tosi vaarallisilla vesillä.

Kun uskottavan oloinen ystävällinen ja asiallinen ihminen mainostaa aurinkolasien haittoja, aurinkosuojien turhuutta ja sitä, että voi parantaa ties mitä kaikkea huonosta näöstä migreeneihin ajattelemalla oikein, mä näen punaista. Itse näen kaiken sen paskanjauhannan läpi, mutta kaikki eivät.

Palataan siihen piilomainontaan. Sillä halutaan suojata kuluttajaa, joka on vietävissä. Kuka suojelee tätä samaa kuluttajaa näiltä ihmisiltä, jotka lupaavat rahaa vastaan parantaa ties minkä kaiken? En näkisi näitä ihmisiä pahoina, jos he tekisivät tämän omastaa halusta auttaa, höperöydestä ja uskomuksestaan. Niin kuin mummot, jotka suosittelee ties mitä kuusenkerkkää korvatulehdukseen. Mutta kun näillä aloilla liikkuu isot rahat, ja ihmisten tuskalla, kivulla, huonolla voinnilla ja sairauksilla rahastetaan. Epätoivo on vahva tunne, ja sitä hyödyntää niin moni puoskari tässäkin maassa, että ei edes naurata. Mä oikeasti ymmärrän tän. Jos joku ois sanonut mulle 5kk sitten, että Mytyn rintaraivarit paranee sillä, että mä syön pelkkää anjovista viikon ja hytkytän tissejäni macarenan tahtiin, niin olisin varmaan kokeillut sitä yön epätoivoisina rintaraivari-hetkinä. Varsinkin jos mulle olis luvattu, että tämä varmasti hoitaa tilanteen. Mä onneksi kävin asiansa osaavalla kätilöllä, joka on perehtynyt imetysohjaukseen ja kun mitkään oikeasti hyväksi havaitut konstit ei auttaneet, hän neuvoi minua antamaan itselleni armoa ja ruokkimaan lapseni pullosta. Jos lapsellani olisi jokin vakava sairaus tai häiriö, ja mulle luvattaisiin hänen paranemistaan luonnonmukaisin menetelmin, niin mä varmaan kokeilisin epätoivoissani. En nosta itseäni kenenkään yläpuolelle. Kun elämässä on ollut pieniä epätoivon hetkiä, olen kokeillut mulle annettuja keinoja. Oon kääntynyt vaihtoehtoishoitoihin ja taikauskoonkin.

Mun edesmennyt isoäiti pesi lapsena mun kasvoja samalla yhtä rimpsua mantraten. Ei hän kovin uskonnollinen ollut, mutta jotain siunausta sillä hän haki mun elämäni polulle. Kun esikoiseni itki 1-kuisena täysin epäselvästä syystä tulevaa hirvittävää kipuitkua, itkin hänen kanssaan. Kerran kannoin hänet lavuaarin eteen, pesin kasvot samaa rimpsua hokien. Minä, todellinen realisti ja skeptikko, käännyin hädän hetkellä korkeampien voimien puoleen. Naurattaa jälkeenpäin, mutta enpä kokenut voivani hävitä tilanteessa mitään. Onneksi joku fiksumpi osasi miettiä refluksia ja joku erittäin fiksu länsimaisen lääketieteen edustaja löysi aiheuttajan ja korjasi ongelman, kireästä kielijänteestä johtuvan refluksin, ja mun vauvan ei tarvinnut enää itkeä liekeissä olevaa ruokatorveaan. Joku uskovainen ehkä näkee tämän korkeampana johdatuksena, jossa korkeampien voimien käsi johdatti mut tämän lääketieteellisen ahaan äärelle, mutta no, uskokoot ken haluaa mihin haluaa.

Kunhan se uskominen ei ole henkeen ja terveyteen vaarallista.

Kun ratkaisuja haetaan oman mielen hoitamisella ja luontaishoidoilla, saattaa jäädä se elintärkeä lääketieteellinen hoito hakematta. Kun sulle tuodaan nenän eteen lupaus parantaa ja hoitaa samalla demonisoiden lääketiede, epätoivon hetkellä voi valita sen polun, jolla tilanne pahenee, eskaloituu ehkä jopa hengenvaaralliseksi. Kouluttamattomat (tai aivan eri alalle kouluttautuneet) asiantuntijat neuvovat väärin, ehkä jopa vaarallisesti, ja tilanne voi olla lopuksi karmaiseva. Tai tilanne voi oikeasti olla parantumaton, jolloin virheellinen toivo voi johdattaa pois oireiden asianmukaisesta hoidosta ja pahemmman tilanteen ennaltaehkäisystä. Tai sit se hyvä mieli ei jumalauta suojelekaan sitä lasta ihosyövältä ihan samalla tapaa kuin aurinkosuoja, mutta se tieto tulee ihan inasen liian myöhään. Ja kun ihminen joutuu mahdollisesti luopumaan läheisestään, on sairasta, että joku rahastaa tilannetta niin, että turhan mielenterveyttä syövän toivon lisäksi hän menettää myös rahansa.

Koska siitähän tässä on kyse. Ei nämä ole mitään kylähulluja noitia, jotka hyvyyttään keittelevät vähän sammakkolientä kaikkien tautien hoitoon. Nämä ovat voittoa tavoittelevia yrityksiä, joiden kohdeyleisössä on epätoivoisia, toiveikkaita ja pelokkaita kuluttajia.

Miksi puhuin aiemmin kaupallisista yhteistöistä? Eivät ne sinällään tähän liity. Niitä vaan siis säädellään ihan hirveän tarkkaan. Sinänsä vaaratonta tai matalaa vaaraa aiheuttavaa toimintaa. Samaan aikaan kukaan ei estä mainostamasta ties mitä höttöä, jos sen vaan muotoilee tiettyjen vähäisten rajoitusten ympärille. Sen sijaan, että luvataan parannus, kerrotaan tapauksista, jossa näin on käyty antaen mielikuva, että näin usein tapahtuu. Kosmetiikkayritykset, lastentarvikeyritykset, ruokayritykset ja vähän kaikki tässä maailmassa on erittäin tarkkaan säädeltyjä. Ei saa puhua siitä ja tästä ja tuosta, pitää ilmaista se ja tämä ja tuo ja kaiken pitää olla tutkittua. Oletteko esim. koskaan törmänneet sanaan vieroitusvalmiste? Minähän en siis suinkaan syötä lapselleni korviketta, kuten sanon, vaan vieroitusvalmistetta. Tarkkaa on määrittelyn suhteen. Itse asiassa näinkin tarkkaa on äidinmaitokorvikkeeseen ja vieroitusvalmisteeseen liittyvät asiat. Voimariini muuttui oivariiniksi ja auta armias, jos joku käyttää feta-sanaa salaattijuustosta, mut se on täysin OK, että joku kertoo rokottamattomuuden ja luontaishoitojen parantavan Asbergerin. Ei ole todellista.

Terveydenhuollon ammattilaiset ovat tarkkaan valvottuja, humpuukia tarjoavat rahastajat eivät käytännössä lainkaan. Tää on musta käsittämätöntä. Musta on jotenkin erikoista, että monessa asiassa mainostaminen on hirveän tarkkaan säädeltyä sanoja ja muotoilua myöten, ja esimerkiksi kaupallisen yhteistyön merkinnän sijainti kuvan alla tai päällä voi olla jotenkin isokin juttu, mutta samaan aikaan joku voi tehdä tiliä kauppaamalla ihmisille tyhjiä ja terveydelle vaarallisia ajatuksia. Itse allekirjoitan tuon aloitteen asap ja toivon, että moni muukin. Ja toivon, ettei kukaan mene lankaan tällaisessa.

Jokainen päättää toki omasta terveydestä itse, mutta älkää tehkö sitä harhaluulossa siitä, että a) monilla näistä ihmisistä olisi mitään elämämkoulua parempaa osaamista tai b) “hyviä aikeita”, ellei sellaiseksi lasketa oman kukkaron lihottamista täysin tuulesta temmatuilla väitteillä. Kuunnelkaa tutkittua tietoa, tutustukaa itse tutkimuksiin tarkemmin tarvittaessa. Suomalainen lääketiede on ihan mielettömän hienolla tasolla, eikä syöpiä ja autoimmuunisairauksia parannella hyvillä ajatuksilla. Itse ainakin arvostan sitä, ja toivon todella, että propagandaa suoltavat puoskarit saadaan valvottua jatkossa paljon tehokkaammin.

29 thoughts on “Mielipidemaanantai – Puoskarilaki

 1. Todella hyvä postaus ja hyvä esimerkki kyllä tuo kaupallisten yhteistöiden merkitseminen. Varsinkin esim. IG stooreissa saa olla tosi tarkka, kun maininta pitää olla jokaisessa kuvassa ja samaan aikaan sitten saa vapaasti esittää kyseenalaisia väitteitä terveyteen liittyen, omaa agendaansa ajaen. 🤯 Vastuu on vaikuttajalla ja mainostajalla kaupallisten yhteistöiden kanssa, mutta vastuu pitäisi ehdottomasti olla näilläkin, joiden vinkit saattavat aiheuttaa vakavaa haittaa muiden terveydelle. 🤔

  1. Juuri näin. Ja jos nyt niitä sammakkoliemireseptejä jakaa muuten vaan, niin asia erikseen, mutta kun kyseessä on rahaa brändillään ja tähän liittyvällä työllä tekevä ihminen, niin miksi tässä ei ole vastuuta? Ne on mainoksia, vaikka se yhteys voi vaikuttaa epäselvältä.

 2. Aivan samaa mieltä 😅
  Sanoisin myöskin, ja olen tämän aikaisemminkin sanonut; aivan kaikkien vaikuttajien tulisi ottaa vastuu omasta mainonnastaan ja brändistä – ei vain näiden huuhaapuoskareiden, koska kaikilla ei ole sitä ns. tervettä maalaisjärkeä ja varsinkin lapset & nuoret voivat olla hyvin ns. vietävissä.

 3. Ihanaa, että kirjoitit tästä! Ja todella rohkeaa myös, sillä nuo ”hihhulit” ovat osittain äärimmäisen sekaisin olevaa väkeä… Se määrä salaliittoteorioita, vanhentuneita tutkimuksia, huonolaatuisia tutkimuksia ja huhupuheita mitä ne kaivelevat esiin… Huh huh.

  Olen itsekin kauhealla epätoivon hetkellä käynyt jollain yrttitohtorilla. Taisi olla ayurvedaa tai vastaavaa, mutta vaikka muutin ruokavalioni useaksi kuukaudeksi ja popsin niitä ”tohtorin” kauppaamia kalliita yrttejä, ei tilanne tietenkään muuttunut mihinkään suuntaan. Tai siis muuttui kyllä – kärsin siitä vastenmielisestä ruokavaliosta vielä kaiken muun päälle 😀 Lopulta menin oikealle lääkärille, jonka kommentti oli lähinnä ”typerä nainen” ja sain reseptin lääkkeisiin, joilla vaiva parani viikossa, vaikka ei tosin ihan ilman sivuvaikutuksia ja joudun edelleen syömään lääkettä tai vaiva palaa, mutta ainakaan en kärsi enää. Tunsin itseni aivan idiootiksi.

  Ja minä olen kahden lääkärin lapsenlapsi ja akateemisesti koulutettu ja silti hädän hetkellä, kun tuntui ettei mikään muu auta, kannoin rahani huijarille. Ja kyse oli useista sadoista euroista.

  Sen sijaan koen erilaiset rentoutushoidot kuten aromaterapian yms itselläni todella toimiviksi, mutta niistäki pitäisi mielestäni puhua todenmukaisesti tyyliin ”voi auttaa rentoutumaan” ja ei heittää mukaan muita terveysväittämiä!

  Todella tärkeää, että tämä aloite menisi läpi, eli toivottavasti mahdollisimman moni allekirjoittaa!

 4. Kiitos, olen ihan samaa mieltä näiden huuhaahoitojen epäeettisyydestä, ja ihmettelen miten kukaan uskoo tuollaiseen huuhaahan… vaikka juuri ne epätoivoiset ihmisethän näitä ostavat. Kyllä itsekin ostelen kaikkea luontaistuotehömppää ja uskon niiden auttavan alkavaan flunssaan eli en toki itse ole sen parempi.

  Rokotteiden, tutkitun tiedon ja länsimaisen lääketieteen epäarvostus on mielestäni uskomatonta. Tämä kuitenkin voi johtua tutkimusten ja näiden johtopäätösten vaikeaselkoisuudesta. Olen itsekin korkeakoulutettu, mutta jos aihealue ei ole minulle tuttu voin joutua käyttämään tuntikausia, että ymmärrän edes tutkimusaiheen. Tutkimusartikkeleita ei juurikaan julkaista suomeksi, ja omassa tuttavapiirissä nämä rokotekriittiset huuhaa-hoitoja ostavat eivät osaa englantia. Lisäksi tiedejargoni voi olla hyvin luotaantyöntävää, jos ei ole muutenkaan koskaan oppinut nauttimaan lukemisesta. Monesti myös tutkimustiedon tuottaminen ymmärrettävään muotoon on ikäänkuin ”hyväntekeväisyyttä” koska harva tutkija saa lisää palkkaa twitteriin tai blogiin kirjoittamisesta. Toki onneksi moni kokee tämän tärkeänä ja esimerkiksi Juhani Knuuti on tehnyt arvostettavaa työtä.

  Itse liputan aina koulutuksen puolesta ratkaisuna moniin ongelmiin, mutta en tiedä sitten olisiko tämä ratkaisu suurempaan tutkimustiedon arvostamiseen. Puoskarihoitolaki on toki yksi askel mutta onko tässäkään riittäviä resursseja valvontaan? Esim eläinsuojelulakikin kieltää monet asiat mutta eläintenpitokiellon valvonta on käytännössä olematonta :/

 5. Olin tulossa kirjoittamaan että Aamen! , mutta joku muu oli saman ehtinyt ensin 😀
  Ihanaa että nostit tämän asian esiin!

 6. Yhdyn taas moniin kohtiin kirjoituksessasi. Mä nään tän vähän kaksipiippuisena juttuna;
  Ei toki ole itseltäni pois jos joku kokee itselleen toimivaksi jonkun tuottaman “auran saneerauksen” (jepp tämäkin on ollut mainostettu palvelu 😩) niin hieno homma ja käy ihmeessä saneeraamassa toistekin.
  Kun taas ajattelen sen saneerajan puolta niin väistämättä tulee mieleen että siinä käytetään hyväksi ihmisten hyväuskoisuutta ja kääritään vaan hyvät rahat.
  Mutta sitten on niitä saneeraajia jotka uskoo omaan juttuunsa ja kokee myyvänsä oikeaa apua (kuten tämän esimerkin tyyppi joka kertomansa mukaan pystyi muodostamaan mm. itsensä ympärille sellaisen “kuplan” että siitä ei edes tupakansavu läpi päässyt – näin ollen oli turvassa passiiviselta tupakoinnilla.. jep), ei aiheuta mitään vaaraa toisen terveydelle ja vastaanottajakin kokee että nyt on sitten kirkas aura taas hetken, niin tavallaan kai siinä tarjonta kohtaa kysynnän ja kaikki on tyytyväisiä.

  Itsekin kerran turvauduin luontaishoitoihin ja avoimin mielin lähdin kokeilemaan. En ihan päässyt kiinni ajatukseen että traumani oli tyyliin jossain varpaan välissäni jumissa ja pitäisi vain vapauttaa, mutta voin uskoa että joku joka siihen uskoo voi saada tarvitsemansa apunsa ajatuksesta että nyt on trauma vapautettu ja askel keveämpi.

  En siis suoraan ajattele vaihtoehtoishoitojen olevan pelkästään pahasta, mutta nimenomaan jos liikutaan ihmisen terveydelle vahingollisissa palveluissa, omien uskomusten myymisenä faktana tai käytetään toisen ahdinkoa hyväksi, niin silloin ollaan väärillä vesillä.

 7. Mä luulen, että puoskarilakia on hidastanut kovasti:

  a) näiden hoitojen kiistaton suosio = raha liikkuu
  b) rajanvetokysymykset, luomueläimiäkin hoidetaan homeopatialla……….
  c) osa terveydenhuollon ammattilaisista on kalleellaan näihin
  d) byrokratian määrä, jos oikeasti alettaisiin säädellä, ei ihan läpihuutojuttu kun kenttä on niin levällään

  Ja erityisesti…

  e) kukaan poliitikko tai poliittinen ryhmä ei halua näitä puolustavien vihoja päälleen.

  Ja koita siinä sitten olla uskottava, kun seiskan kannessa 70-vuotias aromahieroja kostein silmin pelkää lisätulojensa puolesta, vaikka tarkoitus olisi vaan saada MN:n kaltaiset rahastajat aisoihin.

  Mutta ihan samaa mieltä siitä, että on käsittämätöntä kuinka paksua pajunköyttä voi pistellä kaupan, ilman, että siitä on mitään vaaraa joutua vastuuseen.

 8. Mielenkiintoinen ja ehkä hieman (rivien välistä luettuna) epäkunnioittavaa tekstiä joitaki ihmisiä (Esim. Tätä Maria Nordinia) kohtaan tämä kirjoitus.

  Vaikka selvästi yrität pukea asiasi kunnioittavaan sävyyn, tulee tästä sellainen fiilis, että ei olisi mitään merkitystä niiden ihmisten kokemuksilla jotka ovat esim. Hyötyneet erilaisista hoitomenetelmistä sillä ne eivät nojaa lääketieteeseen mitenkään, niin ne saavat äänensävyssäsi ikävän asenteen.

  Itse ainakin haluaisin kunnioittavammin puhua sekä kuunnella toisinajattelijoista enkä tuollaista epäkunnioittavaa energiaa purkaa ulos itsestäni heitä kohtaan..

  1. Mietin aika pitkään, viitisinkö avata sanaista arkkuani tästä…

   Jos olet lukijana aistivinasi jotain ehkä epäkunnioittavaa energiaa rivien välissä, olet todennäköisesti oikeassa.

   Ihmiset, jotka rahastavat toisten hädällä, mutta eivät ota mitään vastuuta tekemisistään tuppaavat herättämään sellaista energiaa monissa.

   Esimerkiksi tämä rva Nordin myy verkkokurssia lähemmäs satasen hintaan. Kyseisellä kurssilla ‘kehon sisäinen voima’ valjastetaan ihmisen käyttöön, ja tämän avulla paranee melkeinpä mikä vaan oire. MN ei itse paranna, saatika hänen menetelmänsä. Ihminen parantaa itse itsensä. Joten jos mitään ei tapahdu, niin vähän niinkuin oma vika, ehkä et vaan meditoinut oikein? Mielestäni tämä asenne on kuvottava ja vastenmielinen, ja ei varmasti ainakaan kannusta avaamaan sanaista arkkua tilanteessa, jossa se satasen kurssi ei sitten toiminutkaan. Tai jossa ne parin tonnia jotka ehti hölvätä energiahoitajalle eivät sitten hidastaneetkaan nivelrikkoa. Tai kun lapsella sitten on pysyvä kuulovaurio pitkittyneen korvatulehduksen myötä, kun kierrettiin puoskarilta toiselle terkkaria vältellessä.

   En tiedä kurssista, mutta ainakin MN instassa ja blogissa toistuvasti puhutaan lääkevastaisesti ja viimeismpänä lööppeihin ovat päässeet hänen kyynpurema kissansa ja koiran hyökkäyksen kohteeksi joutunut kana. Kissa ei saanut mitään hoitoa, vaan ihanan luonnollisesti yrjöili ja oli heikkokuntoisena monta päivää kotona, kanaa lääkittiin pihkasalvalla. Kipulääkkeitä ei saanut kumpikaan. Minä olen ihan valmis purkamaan epäkunnioitavaa energiaa tälläisiä tyyppejä kohtaan, ihan rivilläkin.

   MN ei toki suoraan kehota tekemään mitään hengenvaarallista, ja AVIn uhkasakon myötä postauksien perään on ilmestynyt lain kirjaimen täyttävä disclaimeri siitä, että lääkäriinkin on hyvä mennä jos on kipeä. Mutta jos 98% prosenttia sisällöstä mollaa lääketiedettä ja hehkuttaa sisäistä viisautta, niin minkähän osan keskiverto kuluttaja sieltä poimii? Entä se, joka epätoivoisena etsii helpotusta oloonsa? Ihminen, joka on kriisissä? Ihminen, joka pelkää, että omituiset oireet ovatkin jotain vakavaa eikä tahdo mennä lääkäriin?

   Länsimainen lääketiede kaikista puutteistaan huolimatta perustuu kuitenkin siihen, että ihmiset ovat testanneet, testanneet, tukineet ja testanneet parhaimmillaan kymmeniä vuosia jonkin asian hoitoa. Tämän lisäksi lääkärit käyvät läpi varsin perusteellisen koulutuksen. Sen jälkeen he ovat vastuussa siitä, että potilaille tarjotaan tarkoituksenmukaista ja toimivaa hoitoa. Jos tämä ei toteudu, voi aina valittaa valvontakoneistolle ja lääkäri voi pahimmillaan menettää lupansa. Tähän kolossiin rinnastettuna….niiden muutamien energiahoidoista hyötyneiden kokemuksilla ei oikeasti ole kuin anekdoottista painoarvoa.

   Henkilökohtaisesti näen, että jokainen täysivaltainen on yksilönä vapaa itse valitsemaan, miten itseään hoitaa tai jättää hoitamatta. Se, mikä saa minut näkemään punaista on rahan nyhtäminen kipeiltä, väsyneitä ja haurailta ihmisiltä. Tätä parjattua modernia lääketiedettä saa suomessa mainostaa hyvin valvotusti, mutta entäpä vaihtoehdot? Kunhan et suoraan kirjoita, että kaikki paranee niin melkein mitä vaan saa syöttää yleisölle. Muutama tunnelmallinen, luontoasyleilevä metsäkuva ja linkki kurssille biossa? Lukijoiden lähettämiä onnistumistarinoita? Tarinatalouden oppikirjasta olevia kertomuksia omasta heräämisestä itsensäparantamisen iloihin? Siitä vaan tulille, korkeintaa huomatus tai sakkoja, mutta nehän vaan kertovat siitä, ettei paha big pharma haluaisi sinunkaan tietävän totuutta?

   Puoskarilakia tarvitaan siihen, että terveydenhoidon kanssa tekemisissä olevat ‘vaihtoehdotkin’ pelaisivat samoilla säännöillä, kun kerran samalla kentällä jo ollaan. Nykytilanteessa puoskaroinnin vastuullisuus on ihan puoskarista itsestään kiinni, ja valitettavan harvoin olen nähnyt kovin ponnekkaita yrityksiä erityisen vastuulliseen toimintaan.

 9. Olen vuosia ollut ajamassa tätä “puoskarilakia”, mutta se on aina tyssännyt siihen, ettei voida edes määritellä ketkä tämän lain piiriin kuuluisivat. Osittain siksi, että osa uskomushoidoista on luokiteltu jopa käypähoitosuosituksissa käytettäviksi ja osittain siksi, ettei osata päättää laitetaanko kyseinen puoskaroinnin suitsimispykälä jo olemassaoleviin terveydenhuoltoa sääteleviin lakeihin kuten Ruotsissa ja jota lääkäriliitto vastustaa (ei halua tulla yhdistetyksi uskomushoitoihin mitenkään) vai tulisiko kyseeseen ihan oma lakinsa, joka on hyvin pitkä prosessi kaikkine valmisteluineen.

  Tällaista lakia vastustetaan myös kynsin ja hampain, koska Suomessa on perustuslain suoma elinkeinovapaus ja perustuslaki myös antaa vapauden päättää omista asioistaan, puhumattakaan potilaan asemasta ja oikeuksista annetussa laissa, jossa korostetaan hyvin voimakkaasti itsemääräämisoikeutta esimerkiksi puoskareiden käytöstä Puoskarilaki kaikissa muodoissaan astuisi näiden lakien varpaille ja toisaalta ainoa ryhmä, jota on tarve suojella eli lapset, suojellaan jo nyt erilaisilla lastensuojelulaeilla.

  Tämä on todella kinkkinen asia, koska toisaalta aikuisella, oikeustoimikelpoisella ihmisellä tulisi aina olla oikeus päättää omista asioistaan, mutta toisaalta hänellä tulisi olla oikeus tietää mitä valitsee eli mainonnan tietojen olisi oltava tutkittuun tietoon perustuvaa kuten suurin osa lääketieteellisestä hoidosta on, mutta uskomushoidoista taas ei juuri ainutkaan.

 10. Moi! Hei ei liity asiaan mitenkään, mutta mikä sen vadelmatilan nimi on jossa olette viime kesänä käyneet? Asustelen myös Pirkanmaalla ja haluaisin mennä poimimaan 🙂

 11. Siis politiikkahan etenee sillä lailla, että pitää tietyllä puolueella olla tahto ajaa juuri sitä tiettyä asiaa juuri sinä tiettynä ajankohtana, ja jotta asia menisi eduskunnassa läpi, pitää vielä käännyttää riittävän iso porukka muista puolueista tämän asian taakse. Välillä tehdään ihan lehmänkauppoja eli sovitaan, että jos te kannatatte nyt tätä, me kannatetaan sit ensi kerralla tota.

  Puoskarilain luonnos on ollut valmiina jo ties kuinka kauan. Kukaan riittävästi vallan kahvassa oleva ei ole vain katsonut sitä niin tärkeäksi, että laittaisi asiaa eteenpäin. Erityisen kiukkuinen olen Sipilän hallituksen ministereille, erityisesti Annika Saarikolle, siitä etteivät ole pitäneet tätä tärkeänä. Olisi voinut ryhtyä toimeen heti hallituskauden alussa, mutta ehei, jättivät viime metreille ja sitten hymistelivät että nyt saatiin hyvään alkuun, seuraavat saavat sitten jatkaa. https://yle.fi/uutiset/3-10463143

  (Saarikko on jostain syystä lehdistön kultalapsi, hänestä ei koskaan sanota yhtään pahaa sanaa, eikä hänen toimiaan kyseenalaisteta. Gradunsa Saarikko on tehnyt mediatutkimukseen Matti Vanhasen avioerouutisoinnista, joten eiköhän hän ole siinä oppinut kuinka medialle kantsii puhua.)

  1. Ei politiikka ole pelkkää lehmänkauppaa, ja aina ei yksinkertaisesti voi ajaa tärkeinä pitämiään asioita, koska maamme on demokratia ja eduskunta päättää asioiden tärkeysjärjestyksen. Siinä ei yksittäin peruspalveluministeri voi juurikaan mitään. Tärkeysjärjestyksessä on ohi mennyt mm. vanhuslaki, terveydenhuoltolaki, sikainfluenssa, covid-19 jne.

   Kun esimerkiksi peruspalveluministeri Paula Risikko perusti 2008 työryhmän pohtimaan vaihtoehtohoitojen valvontaa, niin lakia valmistellut työryhmä laati mietintönsä, mutta mietintö jäi terveydenhuoltolain ja sikainfluenssan jalkoihin.

   Seuraavan hallituksen aikana taas peruspalveluministerin postia hoiti ensin Maria Guzenina-Richardson, jonka mukaan sote-uudistus, vanhuspalvelulaki ja lastensuojelulaki menivät puoskarilain valmistelun ohi.
   Guzenina-Richardsonin jälkeen peruspalveluministerin paikan otti Susanna Huovinen. Hän taas vetosi työaikansa menevän täysin soten läpiajamiseen, eikä puoskarilakiin ollut aikaa kajota.

   Edellisellä hallituskaudella 2018 Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko taas päätti lakivalmistelun uudelleenkäynnistämisestä, mutta lopulta häneltä menivät kaikki paukut sanojensa mukaan vanhuslain valmisteluun ja hän sanoi lain siirtyvän seuraavalle hallituskaudelle. Nykyisen hallituksen ohjelmassa koko puoskarilakia ei ole kuitenkaan enää ollenkaan.

   Kyseinen laki on nyt roikkunut 12 vuotta jossakin, ja jäänyt aina kiireellisempien asioiden jalkoihin. Nyt meillä on korona ja orastava lama, asioita, joihin hallituksen on jälleen pantava kaikki voimansa eli puoskarilaki jäänee taas jalkoihin.

 12. Tätä en ole koskaan ymmärtänyt, että miksi tykkäät dissata kirjoitusvirheiden tekijöitä näin paljon? Että ihan moneen kertaan sille naureskelet tässä postauksessa. Samoten myös usein monen kommentoijan kirjoitusvirheitä naureskelet ja mollaat ja yrität sillä tavoin saada jonkinlaisen yliotteen “näpäyttämällä” heitä. Onko siis sinun kirjoittama”agressiivisuus”ja “pöyristitti” vain typoja vai vain tietämättömyyttä, että ne kirjoitetaan aggressiivisuus ja pyöristytti? Entäs resepteissä sinun lyhenetämä gr vaikka gramman lyhenne on g? Ymmärrän, netissä me kommentoijat olemme sinulle kasvottomia anonyymeja, joten tavallaan meillä on sinuun nähden etulyöntiasema, joten lienee olet ajatellut, että kirjoitusvirheiden hakeminen on yksi keino yrittää lyödä kasvotonta anonyymia kommentoijaa “vyön alle”? Oli miten oli, toivotan hyvää kesää ja miellyttäviä kesälomasäitä!

  1. Hei,

   Jos olisin äidinkielen opettaja tai kielitieteilijä, tai jos tämä olisi tieteellinen julkaisu, olisin huolissani suomen kielen taidostani. Ensinnäkin en naureskele, kauhistelen. Jos joku lupaa parantaa Aspergerin, olettaisin asiassa osaamista sen verran, että osaa kirjoittaa sen oikein. Kyseessä kuitenkin teksti, jossa tämä oli väärin monta kertaa, eli ei ole typo. Sun esimerkit taas on. Toisesta tippunut tuplakirjain ja toisessa pitäisi lukea pöyristytti. Typo. Luulitko mun tarkoittavan pyöristyttämistä vai sattuiko sinulle minua korjatessasi typo?
   Grammoista en edes tiennyt, että gr on vanhentunut ja g on oikea, musta se on hassu, mutta käy järkeen, kun eihän se ole kgr. Kiitos siis huomiosta, täytyy opetella käyttämään tuota oikeaa lyhennettä.
   Mitä tulee lukijoiden korjaamiseen, ei kyseessä ole mikään vyön alle-juttu. Voisinpa väittää, että viimeisen 5v bloggaamisen aikana en oo korjannut kirjoituksia kuin max. 10 kertaa, mikä on reilussa 1000 postauksessa ja reilussa 10 000 kommentissa aika promilleja. Lähtökohtaisesti lähden korjaamaan, jos joku minua kouluttaa ja vaatii olemaan parempi ties missä kaikessa vähän muistutuksenakin siitä, että nobody is perfect. Jos löydät yhdenkin kommenttivastauksen, jossa korjaan kirjoitusta kommentissa, jossa ei kritisoida minua, niin virkistäthän minunkin muistia, että voin oppia siitä 🙂

   1. Eli jos joku kritisoi sinua asiassa x, on loogista ja kohtuullista alkaa pilkata kirjoittajan kirjoitustaitoa ideana ”nobody’s perfect”? Erikoinen logiikka. Kovasti tulee ”se koira älähtää johon kalikka kalahtaa”-fiiilis tällaisista kun ei edes voi pysyä asiassa vaan alkaa pilkata ihan jostain asiaankuulumattomasta. Entä jos sinun pojillasi aikanaan olisi lukihäiriö?
    P.S. Minua olet juuri tuosta agressiivisuus/aggressiivisuus-virheestä pilkannut. Jännää, että sinulla se on typo, toisella tyhmyyttä.

    1. Yleensä olen korjannut toisen kirjoitusta, jos hän on korjannut minun kirjoitusta. Poikani ei liity asiaan. En muista ikinä korjanneeni kenenkään kirjoittamana aggressiivisuus sanaa, varsinkaan ketään tyhmäksi sanoen siinä, joten kerrothan missä postauksessa tämä on ollut, helpompi puhua asioista, kun on jotain pohjaa 🙂
     Hain myös kaikin tavoin historiasta tähän liittyviä kommentteja, enkä sellaisia löydä. Toivoisinkin ton aika vahvan väitteesi (= olen pilkannut sinua) tueksi jotain esimerkkiä 🙂

 13. Postaus oli tärkeä ja asiapitoinen, kiitos siitä. Yhteen pätkään on pakko puuttua kuntoutusalan ammattilaisena ja terapeuttina, ja pätkä on tämä: “Voi olla, että ADHD:n tyyppinen neuroepätyypillisyys voitaisiinkin ”hoitaa” luonnollisin menetelmin erilaisin valmennuksin ja terapioin, lääkkeettömästi, ja sitähän tehdään ADHD:n hoidossa.”

  En ole aivan varma, tarkoititko “luonnollisilla menetelmillä” lääkkeettömiä menetelmiä. Haluaisin kuitenkin painottaa, että kuntoutus (=terapiat) ei mene samaan nippuun marianordinien ja kuukiviparantajien kanssa, vaan kuntoutus perustuu muiden lähitieteiden ohella lääketieteeseen, ja pyrkimys on aina toimia näyttöönperustuvasti ja tutkituin menetelmin. Tämän todennäköisesti tiedätkin, mutta virkkeen muotoilu oli hieman harhaanjohtava, ja muiden lukijoiden tähden haluan ehdottomasti asiaa tarkentaa.

  Totta on sekin, että esimerkiksi ADHD:n kuntoutuksessa käytettyjä kuntoutusmuotoja (esim. neuropsykologinen kuntoutus, toimintaterapia) ei ole esimerkiksi Käypä hoito -suosituksissa voitu täydellä varmuudella todeta täysin näyttöön perustuvaksi esimerkiksi ADHD:n hoidossa, mutta erityisesti toimintaterapiaa käytetään lasten ADHD-kuntoutuksessa paljon. Kuntoutuksen vaikuttavuustutkimusta on haastava tehdä RCT-asetelmilla, mikä vaikeuttaa olennaisesti vahvan näytön tutkimusta. Lisäksi haluan tähän samaan hengenvetoon todeta, ettei kuntoutuminen ADHD:n yhteydessä tarkoita “parantumista”, vaan sitä, että ihminen voi osallistua itselleen merkityksellisiin elämän osa-alueisiin siitä huolimatta, että hänellä on ADHD. Tavoitteena kuntoutuksessa voi olla vaikkapa opiskelun sujuvoituminen, itsestä huolehtimisen kehittyminen tai kykeneminen osallistua mieleiseen vapaa-ajanviettoon.

  1. Juuri tätä tarkoitin, että luonnollisin menetelmin, eli lääkkeettömästi ja juuri siksi sana “hoitaa” on lainausmerkeissä, koska eihän sitä pois voi hoitaa, vaan hallita/helpottaa jne. terapialla ja valmennuksella, jotka kaikki pohjaa lääketieteeseen, mutta on lääkkeetöntä 🙂 Ja en todellakaan rinnastais näitä terapioita koskaan just tällaisiin puoskareihin. Arvostan kaikki länsimaisen lääketieteen osat korkealle! 🙂

  2. Ite diagnosoituna nepsy-tyyppinä & toimintaterapiaa saaneena aattelen sen niin, että toimintaterapian pointti olis löytää keinoja, kuinka voi olla oma nepsy-itsensä tässä vallitsevassa maailmanjärjestyksessä. Ts. tavoitteena ei kuitenkaan liene järjestää viikossa autistista neuronormaaliksi -bootcampia ja/tai jonkinlaista eheyttämishoitoa epäneurotyypilliselle.

 14. Erinomainen postaus👌! Amen sister sanon minäkin, ja ilman muuta kävin allekirjoittamassa vetoomuksen puoskarilain puolesta, jo jokin aika sitten.

  Korona-aikahan on saanut pahimmat hörhöt liikkeelle. Ylpeillään sillä ettei todellakaan aiota ottaa rokotetta, käytetä maskia ja korona on, jollei nyt ihan vaan pelkkä Bill Gatesin salaliitto maailman väestön vähentämiseksi…niin vähintään vahvasti liioiteltu ja D-vitamiinilla siitä selviää.
  Maria Nordin on myös minun viihdykkeeni ajoittain 😅 Hänenhän mukaansa esimerkiksi sairaalatyöntekijät eivät olisi saaneet keväällä pitää suojapukuja sairaalan osastoilla korona-potilaita hoitaessaan. Se kun pelottaa potilasta ja täten paranemista ei tapahdu.

  Kiitos hyvästä, ja etenkin näinä aikoina tarpeellisesta postauksesta oikean tutkimuksen ja lääketieteen puolesta ❤️

 15. Oletko perehtynyt ja kokeillut Marian kurssia? Mielen voima on valtava niin hyvässä kuin pahassa. Me luomme oman todellisuutemme, kaikki on energiaa. Ja me kaikki ollaan siinä samassa, tahdoimmepa tai emme, uskommepa tai emme.Myös sinä ❤️ Sillä muutetaan vielä maailma.

  1. Marian höpinät on turhinta ja vaarallista, mitä Suomessa oon hetkeen nähnyt. Sääli, että siihen puoskarointiin menee niin moni.

Leave a Reply