Ompusta PC:hen – MateBook X Pron ensikosketukset

Ja niin tuli se päivä, kun meidän kotiin tuli PC. Jep, 10 vuotta Macbookin kanssa meni oikein mallikkaasti, läppäreitä taisi olla jo neljäs menossa ja vuosien varrella kieltäydyin kokeilemasta monia läppäreitä. Yksi vieraileva PC oli kokeilussa ja vaikka se hyvä olikin, palasin Macbookiin. Huaweilta on jo pari vuotta tarjottu PC:tä kokeiluun, mutta en ole lähtenyt. Vaikka olen rakastanut mun Huawein puhelinta, niin läppärissä mä liputin Applen puolesta pitkään. Nyt kuitenkin mun suosikkiläppäri on lopetettu ja kun en osannut päättää, mitä otan seuraavaksi, päädyin ratkaisuun, jossa annoin PC:lle tilan ja päätin kokeilla Huawein uutta läppäriä, Huawei MateBook X Pro -kannettavaa, jossa oli paljon erilaisia herkkuja ja joka vaikutti lupaavalta.

Mun mielestä Applen puhelimesta aikanaan siirtyminen Androidiin oli tosi helppoa, mutta tää Macista PC:hen siirtyminen ei sitten ollutkaan ihan niin sulavaa. Olen tottunut tässä vuosikymmenen aikana tiettyihin erityispiirteisiin ja olen tykännyt niistä käytössä paljon. Toisaalta, lihasmuistin heiketessä kun käytin Matebookia pari viikkoa, alkoi ne unohtumaan ja omat asiat löytymään paikalleen.

Huawei Matebook pyörittää Windows 10 ja mulle siis ehkä suurin haaste oli nimenomaan ohjelmistopuolella, nimittäin mulle on ihan sama onko mun läppärissä omppulogoa, vaan enemmän mulla alkaa heti tökkimään Windowsin kanssa käyttöönotto. Tässä koneessa oli kuitenkin nimenomaan hardwaren puolella niin mielenkiintoisia etuja, että ylitin nämä käyttöönoton alun haasteet Windowsin osalta ja yhteistyö uuden läppärin kanssa muuttuikin aika saumattomaksi.

Ensinnäkin, mä rakastan sitä, että tässä on kosketusnäyttö ja koneen saa ns. tabletti-tilaan, jossa ei tarvii hiirtä tai näppistä. En oo ihan hirveeti tablettitilaa käyttänyt, mutta tuo kosketusnäyttö on tosi kiva, esim. kuvia selatessa, kuvia käsitellessä ja siirrellessä asioita näytöllä. Tämä kosketusnäyttö-ominaisuus ei välttämättä monille ole välttämätön (mullekaan), mutta se on kiva lisä varsinkin sellaisella, joka käsittelee paljon kuvia. Ainakin mun mielestä tää toimii tosi kivasti just sellaisessa tilanteessa.

Huawei MateBookin trackpad toimii tosi kivasti ja pehmeästi ja esimerkiksi kuvankäsittely toimii tosi hyvin tällä. Toimintaa pystyy ite määrittelemään tosi paljon asetuksissa ja erilaisia tapoja käyttää trackpadia on monia. Mihin suuntaan swaippaa milläkin sormimäärällä ja just kaikki sellaiset onko tuplasormipainallus hiiren oikea vai oikea alakulma vai mikä ikinä. Näppis on sulava ja hiljaisempi kuin mihin oon tottunut, pehmeämpi käyttää. Hauska juju tässä on näppikseen upotettu kamera, joka on piilossa. Mä oon itse asiassa teipannut mun koneen kameran jo monta vuotta kuultuani jotain kauhutarinoita noiden hakkeroimisesta ja jotenkin inhoan sitä kun kamera on koko ajan tavallaan valmiina auki. Huaweissa kamera on upotettu näppikseen niin, että se pitää erikseen painaa esiin. Pienenä miinuksena se, että kamera tulee hieman alaviistosta, varsinkin kun on tottunut katsomaan näyttöä katsoessaan kameraan, ja nyt pitää katsoa muutama sentti alemmas. Kameran sijoittaminen siihen näppiksen joukkoon mahdollistaa myös sen, ettei se vie näytöltä tilaa lainkaan. Huawei Matebook ei ole merkittävästi isompi kuin mun Macbook 12”, mutta näyttö tässä on tosi paljon isompi.

Toinen kiva lisä on tuo läppäriin upotettu sormenjälki. Mä oon ajoittain vähän maaninen mun läppäristä, koska tässä on mun koko elämä ja on tosi kiva, että se menee suojattuun tilaan halutessani tosi nopeasti, eikä sitä saa auki kuin sormenjäljellä. Ja itse asiassatuo sormenjälkilukija on ihan supernopea! Näppiksen yläpuolella oleva erillinen sormenjälkinappi on tosi kätevässä paikassa ja koneen saa avattua ihan sekunnissa. Näyttö on merkittävä parannus siihen, mihin olen tottunut, sillä tämä on isompi ja toistaa värit paremmin, on jotenkin kaikin puolin parempi. Myös muistipuolella tää voittaa edeltäjän mun tapauksessa täysin, sillä tässä on 1TB muistia. Kamalaa, mun oikeesti vahva tarve siivota tietokone just katos täysin, koska tässä on tuplasti muistia edeltäjään nähden.

Paras juttu mulle on tietokoneen ja puhelimen saumaton yhteistyö. Ensinnäkin Huawei ID cloudin käyttö on ihan mieletön helppous arkeen puhelimen kanssa. Kaikki mun kuvat menee automaattisesti pilveen ja sieltä ne saa mihin tahansa helposti. Mutta tässä on vielä yksi lisäominaisuus. Nimittäin voin käyttää puhelintani läppärin näytöllä. NFC-yhteydellä riittää, että laitan puhelimen tuohon trackpadin viereen hetkeksi ja sen jälkeen puhelimen näyttö ilmestyy koneelle. Sieltä voin tiputella kuvia suoraan koneelle tai meiliin tai mihin tahansa.

Oon nyt pari viikkoa tätä käyttänyt ja yrittänyt siirtää kaiken toimintani tähän läppäriin. Vielä on siivottavaa mun edellisellä koneella, ennen kuin siirrän kaiken tähän uudelle, mutta hyvältä vaikuttaa nyt. En vielä osaa sanoa tulenko täysin luopumaan Macistani ennen kuin siitä lähtee kokonaan henki, mutta tällä hetkellä näyttää lupaavalta. Vielä olen hieman siinä vaiheessa, että Windows on vähän vieras, mutta koko ajan enemmän ja enemmän tuntuu omalta. Läppärin erityispiirteet kyllä saavat sen ehdottomasti houkuttelevammaksi. Yksi miinus tulee mieleen, nimittäin tämä lämpenee ladatessa jonkin verran. Ei niin pahasti, etteikö voi pitää sylissä, mutta kuitenkin niin, että tuntee eron. Toisaalta niin tekee myös mun Applen läppäri.

Tehokkuudeltaan ja nopeudeltaan tää yllätti mut, sillä on nopeampi ja tehokkaampi kuin Macbook. Esimerkiksi Lightroom availee usein Macilla pitkään, koska on painava ohjelma. Matebookilla tää avaa tosi nopeasti ja lataa koko kuvakirjaston nopeammin esiin. Lisäplussana sanottakoot vielä se, että olen tottunut siihen, että läppärissäni oli vain yksi paikka laturille ja yksi kuulokkeille. Jälkimmäinen oli aika turha, kun on langattomat kuulokkeet, eli kaikki koneessa piti käyttää yhden piuhan paikan kautta. Laturi, muistikorttilukija jne. Huaweissa on kaksi paikkaa + USB-paikka, jolle ainakin itse löydän edelleen aina käyttöä, mm. tulostimen yhdistämisessä (mun tulostin on vanha, mutta toimii hyvin, joten en oo halunnut vaihtaa langattomaan). Ennen siirsin mun kamerasta kuvat muistikortin kautta koneelle ja aina piti olla muistikortinlukija matkassa mukana. Jos siirsin ne puhelimeen, niiden siirtäminen koneelle vei aikaa. Nyt yleensä nappaan kuvat suoraan puhelimeen Wifillä ja saan ne vaan kosketusnäytöllä siirtämällä puhelimesta haluamiini kansioihin koneella. Oon edelleen siitä vanhanaikainen, että tykkään säilöä kuvia pilvipalvelimen lisäksi ihan fyysisesti koneella.

Huawei MateBook tuli myyntiin viime kuussa Suomessa ja sitä saa kahdella eri muistilla ja kahdessa eri värissä. Mulla on tää teräksenharmaa kokeilussa, mutta tuo smaragdinvihreä oli mun mielestä aivan upea! Jos teillä on Huawein puhelin ja haluatte saumattoman yhteistyön kannettavan ja puhelimen välillä, lämmin suositus tälle. Jos hakusessa on uusi PC, niin kannattaa ehdottomasti tutustua. Ja jos olette mun kaltaisesti 1/3 elämästänne olleet omenakannettavan kanssa tiiviissä symbioosissa, niin kannattaa silti tutustua. Tää on ollut helpompaa kuin luulin ja erityispiirteidensä vuoksi laite on paljon kiinnostavampi. Se, osaako siirtyä Windowsiin on sitten jokaisen oma päätös tehdä. Mulla on nyt jonkun aikaa molemmat koneet, sillä en oikein uskalla myydä konettani eteenpäin kuitenkaan ja sitten kun tästä mun ompusta alkaa tehot hiipua, saa Dante sen omakseen. Tällä hetkellä huomaan ottavani useammin esiin Huawein läppärin, joten eiköhän parin kuukauden siirtymävaiheen jälkeen tulla näkemään sellainen tilanne, että musta on tullut virallisesti PC-tyttö. No, katsotaan. En voi vannoa 100% rakastavani tätä laitetta, koska vuosikymmenen tarinaa omenaisen kanssa ei ihan heti unohda, mutta olen erittäin positiivisen yllättynyt siitä, kuinka tehokas ja nopea on tämä kone ja kuinka saumatonta käyttöä saa kun yhdistää tämän ja Huawein puhelimen.

Mulle yksi iso tekijä on se, etten näe missään nimessä paluuta iPhoneen ainakaan nykytilanteessa, missä en koe sen kehittyneen puhelimena nimeksikään hinnan jatkuvasti noustessa. Koen jatkuvasti saavani enemmän ja parempaa irti mun Huawein puhelimelta. Nykyisin myös mun läppärin ja puhelimen suhde on muuttunut aika paljon. Ennen kuvasin enemmän järkkärillä, siirsin kuvat koneelle, käsittelin ja otin käyttöön. Nyt käytän konetta enimmäkseen pitkien tekstien kirjoittamiseen, sillä mun Huawei P40 Pro -kamera on sellainen, että järkkäri jää enemmän ja enemmän jäähylle. Kun kuvankäsittelyohjelmatkin saa puhelimeen, niin huomaan mun kaiken tekniikan käytön olevan enemmän ja enemmän puhelinvoittoista. Näin ollen mulle on tosi tärkeää saumaton yhteistyö puhelimen ja koneen välillä. Vuosien kokemuksella voin sanoa, että Applen kone ja Huawein puhelin toimii erittäin hyvin yhteen, varsinkin Huawei ID Cloudilla kun pystyy tosi nopeasti siirtämään asioita, mutta kyllähän yhdistelmänä saman merkin läppäri ja puhelin on voittamaton. Sikäli kun itse koen tällä hetkellä läppärin olevan puhelimen taustatuki, niin uskon mun valinnan kääntyvän tähän Matebookiin, sillä se täydentää mun puhelinta ja tuo siihen lisää käyttömahdollisuuksia. Aika näyttää, alkukosketus on erittäin positiivinen 🙂

Onko tää teille jo tuttu? Ja onko muita, jotka ovat meinanneet vaihtaa Macista PC:hen? 

Psst! Tsekatkaa mun IG storyt, siellä on muutama video näiden toiminnallisuuksista 🙂 

One thought on “Ompusta PC:hen – MateBook X Pron ensikosketukset

  1. Mulla on Huawein Matebook, jonka sain uudeksi työkoneeksi muutama kuukausi sitten. Tää postaus oli sikäli tosi hyödyllinen, että nytpä selvisi mullekin, mistä toi kamera löytyy! Näin Teams-palaverien kulta-aikana oon kuvitellut, että ehkä se on vaan rikki uudessa koneessani… 😀 Kameran (kuviteltu) puute ei sinänsä oo häirinnyt, mutta on ihmetyttänyt, kun Teamsiin liittyessä näkyy vaan pelkkä musta ruutu. Täytyy sanoa, että tällaiselle webkameroiden suhteen hippasen neuroottiselle sopii oikein hyvin toi ylösnouseva näppäin, josta varmasti huomaa milloin kamera on käytössä ja milloin ei!

    Tykkään kyllä paljon sekä mun Huawein työkoneesta että omista Macbookista + iMacista. En pystyisi luopumaan ompuista kovin helposti, mutta näin on oikein kiva, että saa tavallaan parhaat molemmista maailmoista. 🙂 Töissä on aina ollut PC käyttiksenä, ja täytyy sanoa että tämä mun Huawei on ollut miellyttävin käyttää tähän mennessä.

Leave a Reply