Kiltti Kauraslice

Jaiks, tää on jo toka postaus, jonka julkaisen uudella koneella, ja ensimmäisellä PC:lläni yli kymmeneen vuoteen. Apua. Oon ihan vähän hukassa tän kanssa vielä, kun en oo ees kunnolla asentanut tätä vielä vaan oon heti hypänny hevosen selkään ja alkanut naputtelemaan. On vaan niin mieletöntä, kun on kosketusnäytöllinen läppäri, niin en oo malttanut odottaa käyttöönottoa. No, oli pientä seikkailua kun ei oo kuvankäsittelyohjelmia tai mitään vielä tässä koneella, mutta jos mä nyt alkavalla viikolla malttaisin ottaa tän kunnolla käyttöön 😀

Sitä ennen mä tulin jakamaan lupaamani ohjeen kaurasliceen. Tässä on itse asiassa taustalla tarina. Viime talvella Aussi-reissussa rakastuimme Carmans Kitchenin Oat Sliceihin ja yritin selvittää saako niitä jostain Suomeen. No ei saa, joten ei muuta ku omaa samantyyppistä ohjetta kehittämään. Muutama kokeilu myöhemmin väitän löytäneeni täydellisen yhdistelmän, joka ainakin meidän perheessä toimii hyvin.

Kaurasliceissa on mun mielestä tärkeintä se, että ne on terveellinen välipala, jossa ei oo piilosokereita tuhoamassa taaperon hampaita. Nää toimii meillä tällä hetkellä hyvänä terveellisenä ja kevyenä välipalana pahimpaan nälkään, retkelle tai vaikka leikkipuistoon, ja on maailman helpoin ja nopein ohje. Ohje on maidoton, vehnäjauhoton ja sokeriton, mutta kauraslicet on silti ihan superhyviä! Sen takia nimessä on sana “kiltti”, sillä tää on vähän sellainen “no naughties” -ruoka 🙂 Ja mä oon korvannut näillä nyt aamupuuron, koska en oo kaurapuuro-fani lainkaan, mutta se olis melkein paras aamupala, jolla laittaa päivä käyntiin.

Kauraslicet:

2 pikkupurkkia omenasosetta (n. 250 gr)
0,5-1 omena raastettuna
6 dl kaurahiutaleita
1 dl kookosöljyä
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
ripaus kanelia
n. 0,4 dl vaahterasiirappia

Oman maun mukaan lisäyksiä, kuten pähkinöitä  jne. Mä käytin kookoshiutaleita ja pekaanipähkinöitä.

Sekoita kaikki ainekset yhteen. Mä yleensä sekoitan ensin haarukalla kaikki noi “kosteat” aineet ja sit vikaks kuivat ja lastalla tasaiseksi.

Sitten vaan leivinpaperin päälle ja uuniin n. 170-200 asteeseen n. 15-20 minuutiksi, uunista riippuen.

Anna jäähtyä hieman uunista pois tultua ja leikkaa sopiviksi paloiksi. Mä laitan nää jääkaappiin ja siellä säilyvät hyvin muutaman päivän. Sieltä on sitten helppo nappailla pikkunälkään tai välipalaksi 🙂

Me syödään tätä usein ihan sellaisenaan, mutta toimii hyvin esim. jugurtin ja marjojen kanssa granolan sijaan. Ja sellaisena se toimi esimerkiksi eilen erittäin hyvin jälkkärinä, kun en ollut tehnyt erikseen jälkiruokaa kun oli vieraita 🙂

Slicet on suoraan uunista aika pehmeitä ja hajoavat helpohkosti, mutta hieman jäähdyttyään pysyvät paremmin kasassa. Mutta näiden ei ole tarkoitus olla sellaisia keksimäisen kovia, vaan enemmän sellaisia “chewy” pehmeitä.

Mulla korvaa tää tällä hetkellä aamupalapuuron ja nähtävästi tänään myös iltapalan, koska tein tämän annoksen äsken itselleni, kun en jaksanut sen kummempaa iltapalaa alkaa väsäämään. Lounas oli tänään vasta 15 aikaan, joten ei ole tämän isompi nälkäkään vielä 🙂

 Kannattaa kokeilla, ei mene kuin hetki valmistaa ja on tosi hyvää ja monipuolisesti käy moneen arkihetkeen tämä 🙂  

16 thoughts on “Kiltti Kauraslice

 1. 0,4dl siirappia, mutta sokeriton? Ohje vaikuttaa hyvältä ja testiin menee, mutta kyllähän tässä pientä lasta ajatellen sitä sokeria on ihan riittävästi 😃

  1. Niin, huonosti sanottu. Vaahterasiirapin voi korvata hunajalla, stevialla tai jättää kokonaan poiskin 🙂 Teen usein Dantelle makeuttamattoman version 🙂 ja tosta tulee n. 16 palaa, eli joka palassa on n. 0,025 dl vaahterasiirappia per annos, eli en näkis tota huolestuttavana määränä. Varsinkin kun ottaa huomioon, että vaahterasiirappi ei ole mitenkään suoraan verrannollinen sokeriin ja siinä on itsesäänkin terveellisiä puolia 🙂

  2. En minäkään sanoisi siirappia sisältävää ohjetta sokerittomaksi, mutta ihan hyvän kuuloinen ohje. Voikohan kookosrasvaa korvata jollain muulla?

   1. Sen voi jättää vaikka kokonaan pois, se on vaan antamassa makua, eikä välttämätön lainkaan 🙂 Voit myös laittaa hunajaa tai mitä ikinä makeutukseksi 🙂

  1. Epäilen että rypsiöljyn kanssa ei toimi niin hyvin. Kookosöljy on viilentyessään kiinteää ja auttaa täten varmasti pitämään jäähtyyneet/jääkaappikylmät palat helpommin koossa. Jos kookosöljyn haluaa korvata, niin uskon että oikea voi ajaisi samaa asiaa. Eli jos rypsiöljyä käyttää, niin paloista ei välttämättä tule niin kiinteitä. Toki kokeilemalla selviää, hyvältä lopputulos varmasti silti maistuu. 🙂

   1. Näin juuri, en rypsiöljyyn lähtisi vaihtamaan, ennemmin johonkin pähkinävoihin tai voihin. Mulla ajatuksena nimenomaan se kookoksen maku noissa, joten en valitettavasti osaa sanoa, millä sen voisi korvata 🙂

 2. Kuulostaa hyvältä! 🙂 Onko ajatuksia tai kokemuksia toimiiko yhtä hyvin jollain muulla rasvalla kuin kookosöljyllä? Ei kuulu omaan vakiokalustoon niin ois kiva jos pystyisi modaamaan reseptin sellaiseksi että ainekset löytyy omasta kaapista aina 🙂

  1. En osaa valitettavasti sanoa, kun mä nimenomaan oon hakenut sitä kookoksen makua tohon, niin oon aina käyttänyt kookosöljyä. Varmaan tavallinen voi ajaisi sen saman asian itse asiassa, koska jähmettyy jäähtyessään. Mutta kookoöljyä kannattaa hankkia kotiin, sehän on ihan mielettömän monipuolinen tuote!! 🙂 Ruoanlaiton lisäksi naamioissa, meikinpoistossa, aurinkoa saaneen ihon kosteuttajana ja vaikka missä! Ehkä yksi monipuolisimpia tuotteita, mitä keittiöstä löytyy 🙂

   1. Mä sit taas just en tykkää kookoksen mausta 😀 Mutta toi pähkinävoi kuulostaisi omaan makuun just eikä melkein! Täytyykin laittaa testiin 🙂

 3. Testiin menee. Muistuttaa omaa englannin ajan herkkua, Flapjack, joka kylläkin sisältää voita ja ehtaa sokeria, ihan koko rahan edestä. 😅

 4. Ai miten ihana postaus taas kerran, suurkiitos toimivasta reseptistä!! Korvasin siirapin hunajalla ja jätin allergian takia pähkinät pois, ja hyvää tuli (halusin myös testata ekalla kerralla tosi pelkistettyä versiota)!

  Meillä on muutto edessä kuun lopulla, niin tein tätä evääksi huomista seinien maalausurakkaa varten ☺ Luulen, että nää tulee olemaan hitti 💕

 5. Kuulostaa tosi hyvältä, tätä pitää ehdottomasti kokeilla! 🙂 miten säilytät näitä,jääkaapissa? Kuinka kauan säilynee hyvänä suurinpiirtein?

 6. Moikka,

  Innostuin heti kokeilemaan, mut ei ollut omenasosetta, niin käytin vähän lantrattua päärynäsosetta, ei ollut kaurahiutaleita ni käytin 4viljaa ja ei ollut vaahterasiirappia, niin käytin hunajaa. Eikä tullut kyl kauheen hyvää minun mielestä. Että oliko noi mun vaihdokset nyt se syy vai vaan makuasia, mitä luulet? Eli kokeilen ko joskus vielä ihan prikulleen noilla mitä sun ohjeessa on. Ite aattelin et noi mitä vaihdoin pelittäisi ihan hyvin.

  Se on muuten sanottava samaan syssyyn, vaikka ei nyt tähän suoraan liitykään, että kun alkaa pienille tekemään vaikkapa Simppelin sormiruokakeittiön ohjeilla muffinseja ja milloin mitäkin, ja tää sun leipänen menee vähän samaan kategoriaan, niin yllättävän paljon ohjeisiin tulee kananmunaa, kookosrasvaa, öljyä…Et ei ne sit tunnukaan niin kovin terveellisiltä enää. Mutta, ovat varmasti silti parempi vaihtoehto kuin valkoinen sokeri, että eipä siinä. Tää tuli vaan mun mieleen, kun eilen leivoin enemmänkin tällaisia “terveysherkkuja” ja leivontatuokion jälkeen oli mennyt purkki kookosrasvaa. Ja loppuhuipentumana taapero heitteli viikunakeksit ja luumumuffinsit lattialle 🙈🤣

  1. No siis tietty voi olla makukysymyskin, mutta kokeile alkuperäisohjeella, niin sitten tietää varmasti! 🙂
   Ja siis meille ainakin sanottu ihan neuvolassa lisätä lapsen ruokiin rasvoja, kun tää meidän 8kk laahaa painoa vähän miinuksilla, kun taas pituutta tulee reippaasti. Eli käytän surutta kyllä noita ihan luvalla lapsille 🙂 valkoista sokeria pyrin välttää lapsille, mutta esim. vaahterasiirappia en nää niin pahaksi lainkaan 🙂

Leave a Reply