Pähkinäinen salaattikastike ja muita grillipöydän herkkuja

Keksin vähän aikaa sitten ihan täydellisen salaattikastikkeen ohjeen ja ajattelin jakaa teille muutaman kastike/-dippiohjeen, joita käytän tosi usein 🙂 Sain nimittäin mahtavan mahdollisuuden tehdä yhteistyötä legendaarisen Salakis Turkkilaisen jogurtin kanssa ja koska mä oon käyttänyt elämäni aikaa varmaan kohta jo tuhansia euroja ko. tuotteeseen, oli kiva päästä jakamaan teidän kanssa muutama mun tärppi kesän grilliherkkujen kylkeen. Meillä on aina maustamatonta jogurttia jääkaapissa. Syödään yleensä aina miehen kanssa aamulla joku smoothie bowl, jogurttia lisukkeineen tai jotain sen tyyppistä. Lisäksi käytetään turkkilaista jugua tosi monessa asiassa. Jokainen varmaan tunnistaa tämän jogurttipurkin, mitä löytyy varmasti melkein mistä tahansa kaupasta. Suosittu tuote on voittanut suomalaiset puolelleen, koska tämä jogurtti on todella monipuolinen tuote, mitä voi käyttää melkein missä vaan. Mieto, kevyen hapan ja kermainen jogurtti toimii jälkkäreissä, sellaisenaan tai suolaisessa. Mä sekoitan tähän välillä ihan dippipussin ja käytän dippinä, tai teen kokonaan itse dipin, ja käytetään jogurttia yllättävänkin paljon arjessa. Ollaan kokeiltu näitä “maa”-juguja muutamaakin, mutta vain turkkilainen ja kreikkalainen ovat jääneet käyttöön. Palvelevat hieman erilaista tarkoitusta, ja ruoanlaitossa turkkilainen on musta ehdottomasti monipuolisin!

Mä tein tällä kertaa meille grillipöytään hunaja-bbq -ribsejä (keitän ribsit cokis-vesi -sekoituksessa ja sekoitan 50-50 hunajaa ja bbq-kastiketta, ja annan lihan marinoitua pussissa yön yli, minkä jälkeen ribsit käytetään grillissä ja sivellään samalla suhteella hunajaa ja bbq:ta, että niistä tulee kivan stickyt). Kylkeen tuli bataattia ja salaattia. Näiden kylkeen tein kahta erilaista dippiä ja salaattikastiketta. Toi salaattikastike on musta ihan superhyvää, joten suosittelen kokeilemaan! Meillä meinas illallinen jäädä lyhyeks tuolla terassilla, kun ulkona alkoi tihkuttamaan, mutta onneksi se meni ohi heti eikä tarvinnut heti kerätä kaikkea takaisin sisälle. Suomen kesä on arvaamaton, mutta nää ulkoillalliset valoisassa kesäsäässä on kyllä parasta mitä tiedän! 🙂

Salaattikastike

maapähkinävoita
turkkilaista jugurttia
inkivääriolutta (alkoholitonta)
vettä

Mä sain tän sekopäisen idean ihan niin, että teki mieli pähkinäistä kastiketta salaattiin ja edessäni oli avattu alkoholiton inkivääriolut. Sekoitin turkkilaista jugurttia n. 60% ja maapähkinävoita 40%-suhteella ja sekoitin joukkoon lorauksen inkivääriolutta ja ihan pikkuisen vettä, että kastikkeesta tulisi juoksevampaa. Aivan superhyvää! Toimii varsinkin salaattiin, jossa on omenaa, koska mikä on muka parempaa kuin maapähkinävoi omenalohkojen kanssa? Turkkilainen jogurtti pehmentää maapähkinävoin makua vähemmän makeaksi ja koostumus on ihanan samettinen. Kannattaa kokeilla! 🙂

Lisäksi tein tosiaan kaksi eri mun suosikkidippiä, jotka on tosi nopeat ja helpot arkiruoassa mihin tahansa. Avocadotahna tex-mexin kylkeen tai kesäkurpitsa-ranskalaisten kaveriksi, tsatsiki mihin tahansa ruokaan, mutta erityisesti esim. kalaruokien kanssa.

 

Avocado-tahna 

2 avocadoa
1,5 dl turkkilaista jogurttia
mausteita oman maun mukaan, mulla hieman parmesaanisuolaa
1/2 – 1 limen mehu

Hurauta aineet sileäksi blenderillä ja nauti.

 

Tsatsiki 

1 pkt fetaa (n. 200 gr)
1/2 iso kurkku raastettuna isolla raastimella
1/2 – 1 limen mehu
1-2 dl turkkilaista jogurttia
suolaa ja pippuria (ja korianteria, jos siitä tykkää!!)

Murusta feta kulhoon ja haarukalla melko pieneksi. Lisää joukkoon raastettu kurkku (ei tarvii puristaa mehuja pois), lisää joukkoon puristettu limemehu ja turkkilaista jogurttia sen verran, että koostumuksesta tulee mieluinen. Lisää joukkoon mausteita oman maun mukaan, ja tarjoile.

Mä rakastan bataatin ja tsatsikin yhdistelmää ja toi avocado-tahna on tosi monikäyttöinen ja on korvannut meillä usein guacamolen. Esim. vähän vahvempin sipsien kaverina tää on ihan superhyvää!

Ennen kuin peset blenderin avocado-tahnan jälkeen, samalla koneella saa helposti hurautettua jälkiruoan, eli kylmän smoothien

 

Vadelma-mango -smoothie 

Kourallinen pakastevadelmia
Kolme kourallista pakastemangoa
2 dl turkkilaista jogurttia
loraus vaniljakastiketta
1 dl vettä
1 banaani

Heitä kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaisen sileäksi. Välipalana smoothieen voi laittaa joukkoon myös proteiinijauhetta, mutta jälkiruoaksi tää kannattaa tehdä vaniljakastikkeella ilman muita lisäyksiä. Käytä kylmiä pakastemangoja ja -vadelmia, niin smoothie on kylmää ja paksua, ja siinä saa nätisti pysymään koristeet pinnassa. Mä käytän tätä jogurtti – banaani – vesi -pohjaa melkein kaikissa smoothieissa ja vaan sisältö muuttuu, mutta itse asiassa avocado on banaanin rinnalla toinen superhyvä ainesosa smoothieen. Avocado-smoothieista tulee yleensä vielä vähän pehmeempiä kuin muuten.

       Sellaiset ohjeet tällä kertaa! Meneekö joku näistä kokeiluun? 

4 thoughts on “Pähkinäinen salaattikastike ja muita grillipöydän herkkuja

  1. Perinteinen Zaziki on jugge,kurkkuraaste,valkosipuli,suola, mp. Tilli/korianteri
    Kastikkesi on varmasti hyvää!
    Uusi nimi uudelle dipille/soosille ja niitähän on kiva keksiä ja tehdä.

    1. On, se meni jo jälkkärinä vieraiden käydessä, niin teen huomiseksi uuden, laitan samantien sit blogiin kuvineen 🙂

Leave a Reply