Yritysrahoitus

Todellinen tämän hetken kuuma peruna, eli Business Finlandin rahoitukset. Eilen sain paljon toiveita siitä, että kirjoitan asiasta ja olin jo kirjoittamassakin juuri tästä Mielipidemaanantain, mutta en vaan eilen jaksanut kirjoittaa mistään keskittymistä vaativasta. Nyt onkin hyvä hetki tästä kirjoittaa, kun mun yritys on vedetty tähän uutisointiin muutenkin mukaan.

Kun tämä Korona-tilanne lähti etenemään, valtio mahdollisti yritysten rahoittamisia erilaisten instanssien kautta, mm. Business Finlandin kautta. Nyt kun näistä rahoituksista on hyvinkin sensaatiohakuisesti ihmetelty valtamedioissa, ei ole monelta varmastikaan jäänyt huomaamatta, että myös oma yritykseni on hakenut, ja saanut, tukea. Jos ette ole tutustuneet korona-rahoitukseen, niin tästä voi lukea lisää ko. rahoituksesta ja siitä, mihin se on suunniteltu. Rahoituksia oli jaossa kahdentyyppistä ja suuruista. Maksimissaan 10 000 € esiselvitysrahoitusta, jolla “yritys voi selvittää ja suunnitella itselleen uusia liiketoimintoja, korvaavia alihankintaketjuja ja tuotannon organisoimista koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen.” ja isompaa pottia kehittämisrahoitukseen. Hakuehdot ovat muuttuneet viikko sen jälkeen kun itse jätin hakemukseni ja silloin tämä ehto muuttui sellaiseksi, että BuFi:n kautta rahoitusta on voinut hakea vain vähintään 6 hlöä työllistävät firmat.

En halua omassa postauksessani ottaa kantaa siihen kuka on hakenut rahoitusta ja saanut ja millaisia summia. Valtamedia on ottanut pariksi silmätikuksi isomman rahoituksen saajia, mutta en koe omalta osaltani mitään tarvetta puida sitä asiaa, sillä en tiedä heidän yritysten tilannetta, rahojen käyttötarkoitusta tai muutenkaan heidän hakemuksen sisältöä. Minä en ole oikea ihminen ottamaan kantaa siihen, kuka sai ja miksi ja miten paljon, sillä se ei ole minun harkintavallassani vaan BuFin, päätös on siellä tehty ja se on niin asiantunteva kuin tilanteessa voi olla. Virheitä on voinut sattua, sitä varten on omat tarkastustoimiijansa. Omalta osaltani voin mielelläni kertoa rahoituksesta, sillä kokemus oli itselleni ensimmäinen laatuaan. En ole hakenut ikinä rahoitusta, starttirahaa tai muuta vastaavaa, joten en edes tiennyt, miten tällaista haetaan ja mitä se kattaa. Tämä minun yritykselleni saama rahoitus on nimenomaan sellainen, jolla kattaa selvityskuluja siitä, miten yrityksen toimintaa voidaan kehittää tai muuttaa niin, että yritys pärjää korona-ajan yli ja menestyäkseen jatkossakin. Mun yrityksen liikevaihto oli 2018 lähes neljännesmiljoonan ja työllistin itseni lisäksi yhden ihmisen. Mun yritystoiminta ei olle = tämä blogi, vaan mun yritys tekee paljon muutakin. En koe velvollisuudekseni eritellä kaikkea yritykseni toimintaa blogissani enkä myöskään halua jakaa kaikkea näin julkisessa kanavassa.

Tiedän, että 10 000 € kuulostaa isolta summalta, ja niin se onkin. Mun yrityksen tapauksessa normitilanteessa kyseessä on alle yhden kuukauden liikevaihto. Haluaisin tässä hetkessä myös pysähtyä muistuttamaan, että liikevaihto ei missään nimessä ole minun suora tuloni vaan yritykseeni sisään tuleva raha, josta lähtee ihan todella paljon pois vielä ennen kuin siitä nostan palkkaa ja siitäkin maksan veroa. Ja mitä jää yrityksen voitoksi, siitä maksan myös yrityksenä veroja.

Miksi hain rahoitusta? Koska monet tämän kevään ja kesän sovituista projekteista jouduttiin siirtämään tai peruuttamaan sen vuoksi, miten Korona vaikuttaa tilanteessa matkustuskieltojen, tapaamiskieltojen ja tapahtumien vuoksi ja tämä vaikutti osittain niin, että projektien valmisteluihin on mennyt jo kuluja, mutta niistä ei tule tuloja yritykseen. On hienoa, että joillain bloggaajayrittäjillä menee tässä hetkessä niin hyvin, että heihin tämä ei vaikuta. Olen vilpittömästi iloinen heidän puolestaan. En ehkä ymmärrä tarvetta lietsoa väärinymmärryksiä asiassa ja kutsua kollegoita röyhkeiksi tai ahneiksi tuntematta asiaa yhtään enempää, mutta jokainen toimii omalla tavallaan. Olen kuitenkin vilpittömän iloinen siitä, että korona ei koske bloggaamista sellaisenaan mitenkään niin merkittävästi juuri nyt, vaikka pitkäkestoiset vaikutukset ovat varmasti hieman kysymysmerkki meille kaikille. Valitettavasti omat suunnitelmat tälle vuodelle olivat sellaisia, että korona vaikutti reippaastikin oman yritykseni (enkä puhu nyt pelkästään blogista) tekemiseen, ja sitä kautta myös omiin alihankinta-suhteisiin. Tältä pohjalta tein hakemuksen Business Finlandille, jotta voisin tehdä selvitystä siitä, miten nämä asiat voisi tehdä eri tavoin ja miten voin kehittää oman yritykseni toimintaa niin, että sen liiketoiminta jatkuu menestyvänä myös koronan jälkeen. Hain rahoitusta sillä ajatuksella, että sellainen myönnetään, jos asiassa asiantuntevat näin kokevat tarpeelliseksi. Ja näin kävi.

Moni on tuntunut ymmärtävän väärin ihan tarkoituksellakin nyt tämän BuFin antaman tuen. Kyseessä ei missään nimessä ole kymppitonni tilille ja adios. Hakemusvaihessa tulee eritellä ne selvitysasiat, joita tekee tietyssä aikataulussa, mitä kuluja niistä syntyy ja mihin ne kulut menevät ja tämä kaikki tulee raportoida takaisin BuFille. Koko summaa ei suinkaan saa tilille kerralla, vaan BuFi maksaa 70 % rahoituksesta ennakkoon ja loput saa loppuraportin jälkeen. BuFin tuen saadakseen on pitänyt yrityksen olla elinkelpoinen jo ennen tätä tilannetta, esim.  verovelkoja ei saa olla. Tämän tuen edellytyksenä ei ollut se, että yritys menee konkurssiin ilman tai mitään muutakaan. Tämän yritystuen tarkoitus oli nimenomaan tukea yritystä siinä työssä, mitä yrittäjä joutuu tekemään ja mahdollisesti ostamaan muilta, jotta saisi uudet toimintamallit yritystyölleen jatkossa. Omasta hakemuksestani isompi osa rahoituksen varoista tulee menemään toisiin yrityksiin kustannuksina liiketoiminnan kehittämiseksi ja haluan uskoa, että tämä palvelee useampaa kuin yhtä yrittäjää. Yhden saama rahoitus ei ole toiselta pois ja jos joku tapahtuma-alan yrittäjä, ravintola-yrittäjä tai matkailualan yrittäjä ei ole saanut hakemaansa tukea, se ei ole niiden vika, jotka tuen saivat. Joillakin on ollut parempi asia, mutta huonompi hakemus ja se on tietenkin harmillista. Valitettavaa on toki myös se, että moni nippanappa pärjäävä yritys ei ole saanut rahoitusta, kun taas moni yritys, joilla menee ihan hyvin, ovat sen saaneet. Tämä yritystuki on kuitenkin otettu käyttöön talouden elvyttämisen vuoksi, ei pelkkänä pelastustoimena muuten konkurssin kohtaaville yrityksille. Ja siinä missä rahoitusta ei voi saada esimerkiksi markkinointikuluihin, välillisesti monet yritykset voivat hyötyä tästä sillä, että rahoituksen saaneet yritykset voivat tehdä esim. alihankintaa yrityksiltä suoraan.

Näin yksinyrittäjänä mulla kävi tuuri siinä, että hain rahoitusta vielä kun sitä yksinyrittäjille tarjottiin. Mua harmittaa valtavasti se, että moni yksinyrittäjä jää kunnan rahoituksen varaan, joka on hyvin pieni ja jonka hakeminen on tehty melko haastavaksi. En ole hakenut tai hakemassa kunnan rahoitusta, sillä minulla ei mielestäni ole siihen edellytyksiä, eli en siitä ihan hirveästi tiedä, mutta mitä tiedän, niin se on todella hankala ja epäreilu monelle yksinyrittäjälle ja ns. väliinputoajalle. Se rahoitus on tarkoitettu nimenomaan kiinteiden kulujen ja esim. vuokrien kattamiseen tilanteissa, joissa kassavirta on heikentynyt, ja siksi en ole sitä hakenut, sillä tällaisia kiinteitä akuutteja kuluja minulla ei ole. En myöskään kokenut omakseni hakea tuota isompaa kehittämisrahoitusta, koska en kokenut oman tilanteeni olevan sellainen, että tekisin isommankin kehitysprojektin tässä asiassa, vaan nimenomaan tämä esiselvitysrahoitus tuntui oikealta minun tilanteessani ottaen huomioon sen, miten korona on vaikuttanut yrityksen sovittuihin ja suunniteltuihin toimiin huhtikuusta heinäkuuhun.

Ymmärrän, että asia herättää varmasti monissa ihmetystä ja harmitustakin. Haluan kuitenkin selventää ja hieman oikoa väärinymmärryksiä. Nimittäin tämä yrityksen saama tuki ei ole sellainen, joka menis mun rikastumistilille (I wish there was one :D) ja makaisin laakereillani tässä tyytyväisenä siihen, että sain jonkun isomman summan rahaa tililleni. Ei, tällä esiselvitysrahoituksen summalla, joka minulle tulee, rahaa tulee leviämään useammalle muullekin yrittäjälle ja tämä rahoitus on hyvin tarkkaan valvottua sen osalta, mihin rahat menevät ja mitä niillä tehdään. Hyväksytty suunnitelma on ollut sellainen, että rahoitus on nähty tarpeelliseksi tilanteessa ja rahoituksen joutuu palauttamaan, jos rahat on käytetty väärin. Voi olla, että on vaikea hahmottaa tässä tilanteessa tätä asiaa sen tarkemmin, sillä moni mun seuraaja näkee mun osakeyhtiön = blogi. Asia ei kuitenkaan ole näin ja vaikka yritykseni ei työllistä tällä hetkellä lisäkseni muita työntekijöitä, luo oma yritykseni ympärilleen liiketoimintaa yhteistyöllä muiden yrittäjien kanssa ja alihankintaketjuin. 100 % blogin ympärillä olevalle yrityksellekin tämä rahoitus voi olla tarpeellinen, en halua tuomita sellaistakaan tilannetta, kun en sitä tunne muiden kohdalta kuin omalta kohdaltani.

Ymmärrän, että tilanne on tällä hetkellä monilla taloudellisesti epämiellyttävä ja se varmasti aiheuttaa ikävääkin suhtautumista asiaan, mikä kumpuaa siitä omasta tilanteesta. On hyvä tässä hetkessä muistaa, että jos minä saan jotakin, se ei ole toiselta pois. Omalta osaltani toivon, että kesällä voin kertoa teillekin tarkemmin, mitä muutoksia mun yritystoimintaan tulee ja miten tämä korona on vaikuttanut, mutta sen aika ei ole nyt. Oma osakeyhtiöni on ollut toiminnassa vasta pari vuotta ja toivon tietenkin, että jatkossa asiat menevät yhtä hyvin kuin tähän asti. Olen kiitollinen saamastani rahoituksesta ja teen kaikkeni käyttääkseni sen mahdollisimman hyvin ja niin, että sen kautta saan levitettyä ympärilleni mahdollisimman hyviä ratkaisuja monien muidenkin yrittäjien suuntaan. Olin jo hakuvaiheessa tietoinen siitä, että kaikki rahoituksensaajat ilmoitetaan ja rahoitussummat ovat julkisia, enkä mitenkään häpeä asiaa, ja siksi halusin myös kertoa oman näkökulmani asiaan. Sain tiedon oman hakemukseni menestymisestä vasta viime viikon lopulla, joten en ole asiaa vielä blogissani sen takia edes käsitellyt, mutta nähtävästi valtamedia ehti edelle, joten halusin kertoa omankin näkemykseni asiaan.

Mulla ei asiaan ole oikeastaan tämän enempää sanottavaa. Iso osa siitä, mitä juuri nyt teen on salassapidon alaista, sillä mun yrityksen kehityshankkeisiin liittyy muitakin tekijöitä. Toivon, että ymmärrätte, etten voi asiassa olla tämän avoimempi monistakin syistä. Sinänsä ymmärrän tässä asiassa monien ihmisten ymmärtämättömyyden, sillä moni ei vieläkään ymmärrä bloggaajien ja vaikuttajien yritystoimintaa eikä edes voi tietää kaikkia sen isomman kokonaisuuden osia. Ehkä harmillisinta tässä on ollut muutamien kollegojen raju ulostulo asiassa ja yleisesti ilmapiiri, jossa vedetään mitä kummallisimpia kytköksiä eri asioissa. No, kukin tyylillään.

Joka tapauksessa, tässä oma näkemykseni asiaan, toivottavasti tämä selventää näkökulmaani edes hieman.

212 thoughts on “Yritysrahoitus

  1. Tukea myönnetään koronakriisistä kärsiville yrityksille eikö? Miten yrityksesi kärsii siitä, sitä ehkä kannattaisi korostaa ja selittää.

  2. Huhuh mitä kommetteja. Mistä näitä ihmisiä tulee?!? Moni ei todellakaan näytä ymmärtävän minkälaisesta tuesta on ollut kyse eikä nähtävästi osaa ottaa asioista selvää. Ja nää lehtijutut vaan pahentaa mun miestä asiaa. Niillä ei tunnu olevan mitään vastuuta avata, että minkälaisesta tuesta on kyse.

    Hirmuisesti tsemppiä !

  3. Hei Anna. Mielenkiinnosta kysyisin, mistä ajattelet 2000 € yksinyrittäjän tuen olevan hankala hakea ja saada? Käsittelen hakemuksia ja puollan päätöksiä päivittäin. Tuen saa käyttää kaikkeen yritystoiminnan kulujen kattamiseen, vuokra on yksi esimerkki. Myös sinä olisit tuen piirissä, sillä oletan kriisin takia tulojesi tippuneen yli 30 % 16.3 jälkeen. Toivon kovasti, että tukea ymmärrettäisiin hakea ympäri Suomen. Kriteerit ovat joka kolkassa samat. Kaikkea hyvää yritystoimintaasi nyt ja tulevaisuudessa.

  4. Tsemppiä tämän kaiken keskellä! Itse olen vain niin väsynyt ja todella surullinen tästä kaikesta, kuinka ihmisillä on aikaa ja tarvetta haukkua, ja sitten kun puolustaudut niin et kestä ”asiallista kritiikkiä”… Siis huh verenpaineet nousi kun täälläkin näitä kommentteja luki 🙁 Kiitos ihanasta blogista äläkä anna ilkeiden ihmisten lannistaa ♥️

Leave a Reply