RESEPTIKORNERI – Muurahaiskeot

Jotai muutakin kuin koronaa. Ehkä jo aikakin? Jos oon ihan rehellinen, niin mielessä on tänäänkin pyörinyt koko päivän koronakoronakorona, mut yritän pitää siitä puhumisen määrän nyt vähän vähemmällä täällä, kun mä luulen, että muillakin on tää sama ku mulla, että tuntuu että päähän ei kohta mahu muu. Paitsi sokeri. Sokeri mahtuu sinne aina. Niinpä ajattelin VIHDOIN jakaa maailman simppeleimmän jälkiruoan ohjeen.

Tää on mun lapsuuden megaherkku, mitä sai välillä juhlissa ja tää oli mun suosikkijuttu ever.

Jos oot laiska, niin tarviit tähän kolme valmista ainesosaa. Jos oot ahkera, teet taikinan itse. Suosittelen valmistaikinaa, jos haluaa helpon, mutta jaan tässä alla hyvän ohjeen taikinaan, jos haluat tehdä alusta asti itse (piirun verran parempaa).

Nää on siis muurahaiskekoja, muraveiniki venäjäks, mun omalla pikkulisäyksellä, eli noilla saksanpähkinöillä.

TARVITSET: 

1 pkt Pakaste-murotaikina (tää on tarkkaa, tän täytyy olla Sunnuntai!)
1 prk aramellisoitu kondensoitu maito (saa isoista ruokakaupoista leivontahyllystä tai Venäjä-hyllystä)
400 gr saksanpähkinöitä

Jep, et tarvii muuta.

Raasta keksitaikina suoraan pakastimesta (raakana ja kylmänä) leivinpaperille isolla raastimella. Tasoittele se ohueksi kerrokseksi leivinpaperille ja laita uuniin suunnilleen vartiksi 200 asteeseen. Kun alkaa ruskettumaan reunoilta jo reippaammin, niin pois. Vedä keksimuru kaulimella pieneksi. Ei sileeksi, mutta pieneksi. Vaihtoehtoisesti voit vaan käsin puristella sitä pienemmäksi. Koostumus on vähän samanlainen kuin esim. keksit voileipäkakun pohjalla. Sitten sama homma saksanpähkinöille, eli kaulimella pieneksi. Sekoita nää kaks keskenään. Sit ala lisäilee joukkoon kondensoitua karamellisoitua maitoa. Mä käytän n. 2/3 purkkia tähän. Vähän silleen fiilispohjalta. Kun koostumus on sellainen, että se on tahmea kauttaaltaan, eikä kuiva, niin oot valmis. Käytä vapaavalintaista muottia tehdäksesi tästä kakun, josta voi sitten leikata paloja tai jotain muottia, jolla saat yksittäisiä pieniä kekoja. Ja sit jääkaappiin. Jos oikeen innostut, koristele jollain, esim. tomusokerilla. Tää on aika tahmeeta ennen ku menee jääkaappiin, kannattaa virittää elmukelmua muottiin, jota haluat käyttää, että ton massan saa sieltä ulos. Mä käytän miehen kahvimittaa, ku siinä on kahva ja sen voi täyttää tolla massalla ja sit heilauttamalla sen saa sieltä tipahtamaan ku hiekkakakun muotista.

(Raastettu murotaikina – Uunista tullut murotaikina, jota vielä hienonnan vähän – Kaulitut saksanpähkinät 
Valmis materiaali muotteihin
Saksanpähkinät saa hyvin pienemmiks kaulimella pyörittäen – Kondensoitua maitoa 1/2 ensin joukkoon ja sit pikkuhiljaa lisäten tarvittaessa – Paras kondensoitu maito)

Maailman helpoin jälkiruoka, aivan törkeän kamalan addiktoiva ja ihan hirvee kalori- ja sokeripommi. Tää kannattaa varata vaan järkyttävimpiin menkkakipuihin, särkyneen sydämen tuskiin tai siihen, että yrittää kerätä kiloja jenkkakahvoille. Kannattaa puolittaa määrä, ellet tee tätä juhliin, koska noi säilyy jääkaapissa sen 3-4 päivää erinomaisen ongelmitta ja siinä ajassa niitä tulee huomaamattomasti napsittua lisäten vyötärölle pari kiloa.

Helppo, kamala, ihana jälkiruoka, johon on koukussa tällä hetkellä muutama muukin meidän lähipiirissä. Empiirinen tutkimukseni on muuten se, että mikään muu valmis-murotaikina ei oo yhtä hyvä ku Sunnuntain. Ajaa asiansa, mutta maistuu ihan erille. Yksi erä meni melkein roskiin (Kymppi, liian vaniljainen tms.) ja joku muukin oli väärä.

Ite saat tehtyä alusta loppuun tällä ohjeella:

TARVITSET:
200 gr voita
1 kananmuna
4 rkl maitoa
100 g sokeria
1/2 tl ruokasoodaa
(+/-) 500 gr jauhoja
Pähkinät + kondensoitu maito

Sulata voi, lisää joukkoon maito, kananmuna ja sokeri. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon ruokasooda. Sitten desi kerrallaan lisätään jauhoja ja sekoitetaan käsin taikinan joukkoon. Sit ku taikina ei enää tartu sormiin, on se valmista. Muotoile taikinasta “levymäinen” ja laita pussiin ja pakkaseen tunniksi. Kun taikina on kylmää ja kovaa, raasta isolla raastimella kuin juusto ja laita uuniin.

Perkele. Pakko mennä ehkä tekee uus erä, ku viimeks tein tammikuussa.

8 thoughts on “RESEPTIKORNERI – Muurahaiskeot

 1. Mihin yleensä käytät lopun kondensoidun maidon? En oo koskaan käyttänyt niin, mietin onko muita kun herkkuja mihin saa laitettua?

  Menee kyllä testilistalle heti kun uskaltaa nähä kavereita isommalla porukalla.

  1. Mä oon tehny kerran kotitekoista jätskiä (meillä jätskikone), pirtelöön tai sit esim. macaronsien sisälle tulevaan täytteeseen / leivontaan muuten. Se säilyy avattuna jääkaapissa muutamia päiviä ihan hyvin 🙂

 2. Mitä “perinteisiin” kekoihin tulee, jos saksanpähkinät on sun oma tuunaus? 🙂 En oo ikinä kuullut näistä ja kiva, että teet reseptejä tällaisiin ei niin perinteisiin herkkuihin. Kuulostaa ihan super helpolta just niihin pahimpiin makean himon hetkiin.

  1. Vaan noi muut 😀 Eli tosiaan, saksanpähkinät on se lisä. Mut tätä voi alkaa jalostaa erilaisin pähkinöin. Täytyy testailla. Ja seuraavaks kokeiluun piparit 🙂

 3. Onko ihan kerettiläistä tai muuten väärin, jos käyttäis valmiita murokeksejä muruiksi? Olis aika hyvä ohje mökille, kun ei tarttis uunin kanssa pelata…

  1. Väittäisin, että toimis erittäin hyvin. Meinasin jouluks kokeilla kans pipareista tätä samaa, että miten toimis 🙂

 4. Ai että, hampaita alkoi kolottamaan jo lukeminen. Pakko siis testata! 😀

  “Koostumus on vähän samanlainen kuin esim. keksit voileipäkakun pohjalla”
  Tarkoittanee juustokakkua? ;P

Leave a Reply