Force Majeure

Korona tulee osumaan lujaa talouteen ja sitä kautta yhteiskuntaan. Jonkun lukemani arvion mukaan ensi vuonna Suomen talous kutistuu 14 % ja työttömyys syöksyy entistä kovemmaksi. Valehtelisin jos väittäisin, etten olisi itsekin mennyt nukkumaan hieman huolissani tulevasta ajasta. Jo pelkästään tällä viikolla on pitänyt siirtää pari yhteistyötä tulevaisuuteen, sillä niiden toteuttaminen ei nyt ole mahdollista. Se näkyy omassa tilipussissa. Ja varmasti tämä pandemia näkyy kaikkien muidenkin, niin Suomessa kuin maailmalla.

On ollut surullista lukea naisyrittäjien ryhmässä erilaisia tarinoita. Tämä tulee iskemään kovan loven pienyrittäjien arkeen. Isot yritykset pärjäävät todennäköisesti hieman paremmin, mutta niissäkin alkaa tapahtumaan. Liikevaihdon tippuessa on pakko alkaa irtisanomaan ihmisiä ja niin moni ala kärsii tästä tilanteesta, että voittajia ei oikeastaan ole. Ehkä suoratoistopalvelut ja e-kirjat kukoistavat tässä tilanteessa, mutta siinäpä melko lailla se. Jo nyt on tiedossa lomautuksia ja monilla on jo nyt huono tilanne. Kulttuuri- ja tapahtumatuotantopuolella tulee olemaan vaikeaa. Pienyrittäjillä tulee olemaan vaikeaa. Muskarit on peruttu, temppukerhot on peruttu, luistelukoulut, vauvauinnit ja muut on peruttu. Palveluntarjoajille tämä tarkoittaa sitä, että rahaa ei tule sisään, eli ei ole mistä maksaa työntekijöille. Kyllä sitä itsekin eilen mietin, miten paljon rahaa meni taivaan tuuliin. Ollaan maksettu kaikki poikien harrastukset etukäteen tänä keväänä ja niihin hujahti reilu 500 €.

Uintikoulu, luistelukoulu, muskari ja temppukerho. En lähde perimään takaisin maksuja mistään näistä. Ei nyt ollut mitään keikkalippuja tai vastaavia taskussa, mutta jos olisi, niin en perisi niitäkään järjestäjältä takaisin. Ahdinko tulee koskemaan todennäköisesti kaikkia, mutta mulla on ollut varaa aiemmin maksaa nämä lasteni harrastukset ja omat menoni ja nyt kokisin vääräksi vaatia niitä takaisin. Tilanne on force majeure, tähän ei olisi meidän temppukerhot tai lastenharrastukset voineet varautua. Toisaalta yrittäjänä tiedän, kuinka Excel täyttyy tulevista töistä ja tuloista ja yrityksen menoja mitoittaa niiden mukaan. Monessa tapahtumassa tai toiminnassa on iso osa työtä tehty jo etukäteen. Ohjaajien rekry on maksanut, toimintasuunnitelmat, tilavuokrat, ymsyms. Ymmärän myös heitä, joille lapsen harrastus on pois vaikkapa laadukkaammasta ruoasta ja jokainen euro on tärkeä, varsinkin tässä tilanteessa. En syyllistä heitä lainkaan, jos he toivovat osaa maksuistaan takaisin. Vetoan ehkä heihin, jotka ovat siellä ylemmässä tuloluokassa tai heihin, joilla on säästöjä, sijoituksia ja omaisuutta ihan mukavasti. Meihin, joille se muutama kymppi erilaisista menoista ei oikeasti kaada maailmaamme. Mutta nyt on todella tärkeää tukea meidän suomalaisia toimijoita, suomalaisia palveluntarjoajia ja suomalaisia yrityksiä ylipäätään.

Mulla on kahden viikon päästä kampaaja ja vähän sen jälkeen ripsihuolto varattuna. Aion mennä, jos vaan olen tervehtynyt (tästä, mikä vaikuttaisi olevan poskiontelotulehdus). Vaikka todennäköisesti kaikki sen kummemmat menot on nyt hetkeksi jos toiseksikin peruttu, niin käyn kampaajalla ja ripsihuollossa itseni vuoksi, omaksi ilokseni. Jos vaan nämä yrittäjät pitävät puljua auki ja ovat auki, niin minä ilmestyn paikalle.Pohdin minäkin jo eilen sitä, että olen ilmoittautunut ja maksanut kakku- ja macaron-workshopit, joista maksoin yli 200 €. Ne on pieniä muutaman hengen tapahtumia, jotka toivottavasti edelleen pidetään. Jos ei, niin en siltikään vaatisi rahojani takaisin. Yritän haistella tällä hetkellä Facebookin ryhmissä tunnelmia ja ajatuksia ja ehkä bongata suomalaisia yrittäjiä. Pieniä suklaan ja makeisten valmistajia, leipojia jne. Juuri eilen törmäsin erääseen yrittäjään, joka oli kokenut yhden asiakkaattoman päivän ja vienyt samantien tarjontansa nettiin. Tilauksia oli kuulemma tullut ja niin minäkin varmasti tulen hyödyntämään tuota hänen verkkokauppaansa.  Tulen varmasti tervehdyttyäni tukemaan myös ravintoloita, jotka ovat auki. Vähintäänkin hakemalla ruoan välillä mukaan. Pyrin jatkossakin käyttämään samoja palveluja, käymään hierojalla ja fyssarilla. Suomalaisista yrittäjistä on vaikeaa välttämättä keksiä hyviä yrityksiä, joihin keskittyä. Markkinointi on kallista ja pienet yrittäjät jää isojen, hyvin maksavien jalkoihin.

Kyllä huolestuttaa. Mutta omassa tapauksessani ei kuitenkaan aivan älyttömästi. Bloggaajana tuloni varmasti romahtavat, mutta onneksi mieheni työpaikka on sellainen, mihin tilanne tuskin vaikuttaa radikaalisti. Perus-toimeentulomme säilyy ja saamme maksettua kotimme, perheemme ruoan ja ylläpidettyä auton ja vakuutukset. Kun ei voi reissata, ei tule siitä kustannuksia. Ja kaikki muu meillä oikeastaan jo onkin. Koti ja piha nousee arvoon mittaamattomaan tällä hetkellä, kun pitää keksiä, missä viihtyä. Tätä kirjoittaessa Dante on isin kanssa metsäretkellä, joten tekemistä kyllä riittää ilmaiseksikin. Kieltämättä ensimmäinen ajatukseni oli se, että pitää omiakin menoja nyt tarkastella tosi tarkkaan ja lyödä säästöliekki päälle. Karsia ylimääräinen. Mutta, se ei ole ratkaisu. Samalla kun tulot tippuvat, tulee säästettyä, kun ei mene päivittäin rahaa kahvitreffeihin tai hoploppeihin tai isoja summia reissuihin ja tapahtumiin. Se on pois kahvilayrittäjiltä ja tapahtumajärjestäjiltä, ja kun sitä rahaa jää hieman omaan sukanvarteen noista asioista, niin olisi tärkeää käyttää se täällä Suomen sisällä siihen, että kukaan ei jäisi ihan tyhjän päälle. Ilman omaa syytään.

Kuluttajien muuttuessa säästeliääksi ja varovaiseksi, näkyy se jokaisen arjessa, eikä se pidemmän päälle palvele ketään. Turhaa ei vieläkään tarvitse ostaa ja ympäristön kuormitusta tulee ajatella hankinnoissa. Mutta kotimaiset palvelut, kotimaiset tuotteet ja kotimaiset yritykset tarvitsevat nyt sitä, että kaikki puhaltaa yhteen hiileen, että tämä taloustilanne ei ole täydellinen katastrofi. Moni ala tulee tarvisemaan elvytystä. Vaikka pahin epidemia-aalto saataisiin kuriin täällä, jäävät matkustusrajoitukset ja maailman tilanne haittaamaan todella montaa alaa. Matkanjärjestäjiä, turismin puolella toimivia ynnä muita. Kenenkään ei nyt pitäisi hieroa tyytyväisenä käsiään yhteen. Vaikka tästä ON positiivisia seurauksia esim. ilmastonmuutosta ajatellen ja niin, että ihmiset harkitsevat ehkä kulutustaan tarkemmin, on silti tärkeää elvyttää myös taloutta sen syöksyessä. Hysteria ja paniikki säästämisessä ja kirstujen sulkemisessa on pitkässä juoksussa todella vaarallista nimenomaan tässä asiassa. Olen jopa nähnyt iloisia ja vahingoniloisia ajatuksia tämän tiimoilta. Miten rikkaat pahat yritykset ja yrittäjät tulevat kärsimään. Niin. Suomalainen kai ihan todellakin on valmis antamaan pois 50 €, ettei naapuri saa 100 €. Ei palvele ketään ne kyykkäävät yritykset. Ne kyykkäävät yritykset kun maksavat palkkaa työntekijöille, toimivat tilaajina muille yrityksille ja maksavat yritysveroa. Ja ne yritysten työntekijät maksavat veroa. Ja niillä veroilla rahoitetaan aika paljon. Mukaan lukien se koronahoito sairaaloissa.

On ollut mielenkiintoista katsoa ihmisten stressiä ja suruakin. Rahastojen arvot sulavat, osakkeet menettävät arvoaan. Säästösuunnitelmat ottavat osumaa. Nyt ei ole aika harmitella sitä, että ei pääsekään eläkkeelle 45-vuotiaana. Nyt ei ole aika pelkästään lepuuttaa sitä rahaa tileillä odottamassa pahempia aikoja.

Harkitkaa tarkoin, minne menette tässä tilanteessa. Harkitkaa myös se, minne jätätte menemättä. Vaikka olette oireettomia, saatatte olla potentiaalinen koronaviruksen levittäjä. Tätä on meille nyt toitotettu ja se pitää ottaa tosissaan. Se ei kuitenkaan tarkoita ihan kotiin bunkkeroitumista. Itse menen kampaajalle ja ripsihuoltoon autolla ja vältän ihmiskontakteja ja väenpaljoutta. Uskallan mennä kakkukoulutukseen, johon on alle 10 paikkaa. Harkitkaa myös tarkoin, kehen ja miten teidän peruuttamiset ja rahan takaisin vaatimiset vaikuttavat. Harkitkaa tarkoin, miten voitte tällä hetkellä käyttää paremmin kotimaisia yrittäjiä kansainvälisten jättien sijaan, jotta se raha, joka liikkuu, liikkuu tasaisemmin. Harkitkaa tarkoin, kuinka paljon tulee säästää pahan päivän varalle ja kuinka paljon liiallinen säästäminen myös vaikuttaa siihen pahan päivän tulemiseen monille. Joka paikassa näkyvät tekstit siitä, että talous tulee dyykkaamaan pitävät paikkaansa ja ne pelottavat. On tärkeää, että se pelko ei aiheuta enemmän hallaa kuin tämä tilanne itsessään. Tämä vaikuttaa vahvasti vähän kaikkiin. Pitopalveluihin ja juhlajärjestäjiin, kampaajiin ja meikkaajiin, valokuvaajiin ja kakuntekijöihin, kukkakauppoihin ja kahviloihin.. Todella moneen alaan. Ja moni näistä on nimenomaan naisyrittäjä-vetoisia pieniä yrityksiä.

Yrittäjille ja yrityksille toivon tsemppiä ja jaksamista tässä ajassa. Toivon myös päättäjien taholta nopeaa reagointia ja innovatiivisilta nopeita alustoja kriisin ajaksi. Nyt kun toiset alat kärsivät, toisilla on kysyntää. Sairaanhoitajia, terveydenhuollon ammattilaisia ja esim. ruokakuskeja ja ruokakaupan keräilijöitä tarvitaan nopeasti sijaistamaan. Sosiaalinen media ja internet tarjoaa mahdollisuuden skipata pitkälliset rekrytoinnit ja tasapainottaa tilanteita hetkellisesti. Tai näin ainakin näen asian omassa mielessäni. Jos tuntuu, ettei omia töitä nyt riitä, niin voisin mieluusti palata takaisin nuoruuteni työpaikkaan, eli ruokakauppaan ja keräillä ostoksia vietäväksi riskiryhmän kotiovelle. Tämä on myös mahdollisuus. Mahdollisuus tarkistella meidän jokaisen toimintamalleja ja sitä, miten toimimme. Tarviiko meidän lennättää työntekijöitä palavereihin jatkuvasti? Voiko meillä olla erilaisia tapoja tehdä töitämme? Äiti-vauva -jumppamme meni kiinni ainakin huhtikuun loppuun asti, mutta se järjestetään virtuaalisena. Vaikka varasin kurssin tutustuakseni muihin äiteihin ja saadakseni seuraa vauvalle, aion käyttää palvelun silti omassa olohuoneessani.

Korona ei nyt mittaa pelkästään meidän kykyämme katsoa tilannetta muiden silmin ja pysytellä omista hupeista ja nautinnoista pois muiden terveyden ja hengen vaalimiseksi. Se mittaa myös suomalaisten yhteen hiileen puhaltamista myös taloudellisesti. 

Kuten edellä mainitsin, pienten suomalaisten yritysten tilanne on monella alalla hankala ja monella on jo nyt järkyttäviä lovia tilauksissa ja kassavirrassa. Samaan aikaan rahaa markkinointiin ei ole. Mä haluan nyt tarjota omia medioitani siihen, että tuon näitä yrityksiä esille mun blogissa ja Instagramissa.

JOS sinulla on yritys, johon nykytilanne vaikuttaa todella vahvasti, mutta osaamisesi ja tarjontasi tuo lisäarvoa tässä tilanteessa muille, niin laita minulle sähköpostia anna @ mungolife.fi tai DM Instagramissa @mungoanna. Aion kerätä kerran viikossa blogiini tai instagramiini joitakin tätä kautta löytyviä yrityksiä veloituksetta. Ei tämä tietenkään kenenkään kassavirtaa eheytä, mutta ehkä se auttaa, edes vähän. Ymmärrän, että kaikilla on nyt vähän raskaampi kevät tulossa, mutta monia aloja tämä koskee erityisesti, ja toivon pystyväni omalta osaltani edes hieman helpottaa tilannetta. 

24 thoughts on “Force Majeure

 1. Se 14 % työttömyyttä jne ennustellut on muiden ekonomistien mukaan täysi pelle, joka maalailee maailmanloppua joka vuosi. Siksi onkin “pääekonomisti” vain ihan itse perustamassa yksiryisyrityksessään.

 2. Todella hyvä postaus, täyttä asiaa! Hienoa, että nostat yrityksiä esille! Nyt tarvitaan juuri sitä yhteen hiileen puhaltamista.

 3. Olipa erinomainen postaus ja aivan mahtavaa, että otit kantaa tähänkin puoleen koronasta. Kumpa kaikki lukisivat tämän ja ymmärtäisivät pienyrittäjien mahdollisen ahdingon.

 4. Meidän perheessä korona on tähän asti vaikuttanut suuresti juurikin perheen harrastamiseen.

  Meillä on lapsilla kalliit harrastukset, 4 soitinta yhteensä, ja kilpalajit: taitoluistelu, jääpallo, salibandy, voimistelu. Ei tullut mieleenkään vaatia “menetettyjä” kuluja takaisin, nämä seurat ja yksityiset musiikkikoulut tarvivat kyllä tulonsa.

  Harrastamme paljon, joten pakollinen tauko on toisaalta perheeseen ihan tervetullut, vaikka kyllähän se harmittaa kun kilpailut, näytökset ja kaikki muu mukava odotettu jää nyt väliin. Toisaalta matkustuskuluja vaikka näihin kilpailuihin esim. tulee nyt vähemmän.

  Kuitenkin moni peruuntunut kilpailu ja näytökset tullaan luultavasti pitämään myöhemmin syksyllä, joten hotelleihin ja matkustamiseen varattu raha sinänsä tulee vielä käyttöön kun se on turvallisempaa.

  Hyvä postaus,paljon ajattelemisen aihetta.

 5. Tää on mietityttänyt itseälin kovasti. Vaikka minulta tuskin työt on ensimmäisenä loppumassa (sairaanhoitaja) niin kyllä miehen kohtalo kaupan alalla huolettaa, vaikkei meidän talous siihen vielä kaatuisikaan jos toisella ei ole töitä.
  Aion tehdä osani ,pitkälti samoin keinoin kuin sinäkin. Tosi upeaa kyllä, että blogisi kautta voit tuoda yrityksille näkyvyyttä ja auttaa sitä kautta lisää! Jään kuulolle. 😊

 6. Hienoa Anna, että nostat tämän näkökulman esiin! Olen itse myös miettinyt, miten paljon tämä tilanne vaikuttaa tapahtumajärjestäjiin, Finnairiin ja muihin pienyrittäjiin. Toivottavasti ihmiset uskaltavat (terveinä tietysti, ettei sairastuta yrittäjää) käyttää palveluja korona-aikana. 🙂

 7. Italiassa on jo monin paikoin ulkonaliikkumiskielto. Kampaamo- ja kauneuspalveluihin ei täten pääse. Samoin vanhimmat koronapotilaat joudutaan jättämään ilman tehohoitoa kotiinsa . Sairaaloissa on tilaa ja resursseja hoitaa vain nuorempia. Italiassa asuvat ystävät ovat näin kertoneet. Myös blogistit ovat tästä kirjoitelleet ja ihmetelleet Suomen hidasta toimintaa. Nyt myös THL on myöntänyt että Euroopan tilanne on huonompi kuin on luultu.
  Suomi on heidän mykaansa noin 1- 2 vko Euroopan koronatilannetta jäljessä.

 8. En voi olla ajattelematta toisaalta sitä, että jos tämä koronavirus johtaisi kapitalistisen yhteiskunnan sortumiseen… niin olisiko se loppujen lopuksi huono juttu? Epidemia-alueilla päästöt ovat jo tippuneet jopa merkittävästi. Uskon, että tämä pandemia on maapallon tapa taistella meitä saastuttajia vastaan. Ihmiset eivät pysty maapalloa tappamaan, vaan kyllä se ennemmin tappaa meidät. Tämä tilanne on pakottanut ihmiset pysähtymään ja miettimään omaa toimintaansa, kuten matkustamisen järkevyyttä ja kulutustottumuksiaan, ja tajuamaan mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Pandemia on siis tuonut mukanaan myös, jos ei nyt hyviä, niin ainakin tarpeellisia asioita.

 9. Todella hyvä ja tärkeä postaus, erityisesti tarjoamasi apu muille yrittäjille on huippujuttu! Asun ulkomailla ja tilanne on jonkin verran edellä täällä. Seuraan hyvin läheltä kuinka menestyvä perheyritys on ottanut osumaa ja on ajautunut jo melko suuriinkin ongelmiin hyvin lyhyessä ajassa. Tilanne todellakin vaikuttaa varmasti meihin jokaiseen jollakin tasolla ja seuraukset ovat kauaskantoiset, nyt apu ja välittäminen ovat avainasemassa!

  Aurinkoista kevättä kaikesta huolimatta 🙂

 10. Arvostan! Monilla yrittäjillä on varmasti tosi tiukka paikka. Itse jouduin eilen soittamaan pitopalveluyrittäjälle ja perumaan ruokatilauksen, sillä ensi viikolle suunniteltu yhdistyksen tilaisuus joudutaan siirtämään jonnekin tulevaisuuteen. Tuli tosi paha mieli siitä, että näin piti tehdä, koska en varmasti ollut ainoa, joka tuollaisen puhelun soitti. Teki mieli kysyä, haluaisiko hän silti periä jonkun ns. varausmaksun meiltä, vaikka näin ei yleensä ole tehty.

  Sitten taas toisaalta, miehen kanssa juteltiin tänään että tulevana kesänä varmaan tavallista isompi osa ihmisten lomarahoista jää Suomeen ja suomalaisille yrittäjille, mikä on ihan loistojuttu. Kunhan vaan uskallettaisi käyttää sitä rahaa eikä jemmattaisi kaikkea sukanvarteen.

 11. Tällaiselle vähävaraiselle tämä ei näy oikein mitenkään. (Emmekä ole edes köyhimmästä päästä.) Rahaa ei ole muutenkaan kalliisiin harrastuksiin, useisiin hoplopkäynteihin, ravintolassa syömisiin kuin max kerran kuussa ym ym. keikoilla käynteihin. Kalenteri siis näyttää samalta kuin ennenkin. Hauskaa hupia ihmisille miettiä, että mitäs nyt tehdään, kun ei voi mihinkään juttuihin lähteä. Jos mentäis vaikka leikkipuistoon tai metsäretkelle. Mutta vähävaraiset ovat tätä harrastaneet jo kauan, kun muutakaan ei ole. Mutta tällaista se on vähävaraisen elämä, nyt sen voi kokea moni varakkaampi, vaikka heille se onkin mukava irtiottoarjesta ja kiva hengähdystauko harrastuksista 🙂

  Itse olen onneksi töissä sairaanhoitoalalla eli töitä riittää, mistä olen kiitollinen.

 12. Tulin varta vasten kattomaan, oisko sulla postausta tähän liittyen. Arvasin, että sulla on sana hallussa ja löydät tästä kulmia, joiden avulla on helpompi selittää tätä hommaa niille, jotka ei tunnu millään käsittävän. Et pettänyt taaskaan, erinomainen kirjoitus. <3

 13. Moikka! Todella hyvä ja tärkeä postaus, kiitos siitä.

  Itse olen opiskelija ja töissä urheiluseurassa, missä työt loppuivat nyt ainakin seuraavaksi kuukaudeksi. Tältä viikonlopulta peruuntui järjestämämme iso tapahtuma, josta normaalisti saamani tulo on minulle merkittävä. Harmittaa varsinkin, kun olin tähän monta työtuntia ennakkoon käyttänyt. En tiedä, miten tilanteessa tullaan toiminaan, saammeko me ohjaajat palkkamme vai emme, vaikka toimintaa ei ole. Kauhistuttaa, sillä säästöjä ei juurikaan ole. Toivon kaikkien puolesta, että tilanne menee nopeasti ohi!

  Kaikesta huolimatta ihanaaa ja aurinkoista kevättä sinulle ja perheellesi! 🙂

 14. Hieno postaus! On kyllä todella sydäntä särkenyt ajatella varsinkin pk-yrityksiä ja palveluyrittäjiä. Monilla voi juoksevat kulut mennä, ja hupsheikkaa, yht äkkiä kassavirta ehtyykin. Toivon todella, että esim. tilojen omistajilla olisi pelisilmää jos vaikka vuokranmaksu sakkaa koronan takia. Ei ole kenenkään etu, että talous syöksyy hallitsemattomasti ja yrityksiä joutuu ahdinkoon. Se aiheuttaa vain kurjuutta! Uskallanpa väittää, että harva näistä vahingoniloisista on mitään linkoloita omavaraistalouksissaan, vaan hekin hyötyvät siitä, että toiset yrittävät ja kantavat siten tällaisia suuria riskejä, ja että on ihmisiä jotka jäävät antamapuolelle verotuksessa…

  Ihan ehdottomasti solidaarisuus nyt suomalaisia yrittäjiä kohtaan, ja kaikin turvallisin tavoin heitä tukemaan. Ehkä niitä rahoja voisi käyttää vaikka hake away -ruokiin ja epidemian laantuessa kaikki etsimään ja käyttämään uusia palveluita suomalaisilta pk-yrityksiltä? En voi kuin toivottaa tsemppiä yrittäjille. Nyt puhalletaan yhteen hiileen niin selvitään kyllä 🙂

Leave a Reply