Miten korona vaikuttaa elämäämme nyt?

Siitä ei ole kuin vajaa kaksi viikkoa kun kirjoitin tämän tekstin koronasta ja siitä, miksi en pelkää kyseistä virusta. Eilen pohdin miehen kanssa, pitäisikö meidän tehdä jotain hankintoja kotiin koronan varalta. Korviketta, lastenruokia, ehkä muutama valmiiksi tehty lasagnevuoka jääkaappiin ynnä muuta sellaista. Viimeksi kirjoitin miksi en pelkää koronavirusta, ja nyt lähes kaksi viikkoa myöhemmin olen ihan tyytyväinen, että lisäsin tuohon tekstin perään jo silloin lauseen “ainakaan vielä”. En minä nytkään pelkää itse virusta. Se onneksi tuntuu kohtelevan lapsia lievästi ja lapset muutenkin tuntuvat vähemmän saavan tuota virusta. Lähipiirissämme ei ole hirveästi ketään riskiryhmään kuuluvia (sairaita lapsia tai vanhuksia), joiden terveyden puolesta kantaisin erityistä huolta. Mutta, kuten eräs tuttu hyvin asian ilmaisi, iästä riippumatta jokaisella meillä on rakkaita ihmisiä, eikä heidän tärkeytensä katso ikää. Vaikka on helpottavaa ja epidemian kannalta erittäin positiivista, että pieniin lapsiin korona tarttuu vähemmän, ei se siitä kivaa asiaa tee, eikä läheisen isovanhemman poismeno tällaisen viruksen takia ole varmasti kellekään helppoa.

Vaikka en pelkää oman perheen kohdalle koronavirusta edelleenkään, niin tiettyjä huolenaiheita se herättää ja mietityttää tietenkin miten toimia, jos joutuukin karanteeniin.

Meillä on onnekas tilanne. Mä voin tehdä töitä kotoa etänä, lapset ovat suurimmaksi osin kotona hoidossa ja mies on vanhempainvapaalla. Kaksi viikkoa karanteenia ei vaikeuttaisi meidän elämää ihan hirveesti. En siis ole varautumassa maailmanloppuun korviketta stokkaamalla, vaan siihen, että jos nakki napsahtaisi olla 2 vk karanteenissa, niin sen voisi toteuttaa mahdollisimman helposti. Onneksi on oma piha ja oma koti, niin tässä pärjää ihan hyvin lukittautumalla tähän. Rupesin oikeastaan eilen asiaa tuumailemaan, kun imusolmukkeet kaulassa kipeytyivät ja kurkku oli hieman karhea ja käheä ja totta kai ensimmäisenä tuli mieleen… korona. Ei mulla mitään koronaa ole, en oo ollut altistuksissa tietääkseni kehenkään ja tämä lienee ihan vaan kroppani tapa reagoida tämän viimeisen viikon ylikuormittumiseen kiitos erään huonosti nukkuvan hampaita tekevän mytyn. Mutta kyllä siinä heti alkoi miettimään, että mitä jos ja olisimmeko varautuneita siihen ja mitä nyt teen lähipäivät. Onneksi ollaan melko hyvin varauduttu ja mä voin tarvittaessa olla aika hyvin kotosalla. Varmuuden vuoksi.

Onneksi Suomessa kulkee hyvin ruokatilaukset ovelle, lämpö ja sähkö pelaa ja jokainen meistä pärjää kaksi viikkoa kotioloissa tarvittaessa. En sinänsä ole huolissani siitä, jos joutuisi jättämään väliin asioita. Mä oon yleisesti ottaen varovainen sen suhteen, lähdenkö kipeänä minnekään, koska en halua tartuttaa muita. Vaikka en pelkää siitä, mitä joku tauti tekisi omalle perheelle, en halua ottaa riskiä, että omalla tartunnalla sairastutan muita. Oli se sitten ihan kausiflunssa tai joku pahempi.

Ollaan seurattu tilannetta silmä kovana. Luvut sen kuin nousevat, epidemia on pandemia ja moni maa alkaa olemaan kiipelissä tän homman kanssa. Tiedostan hyvin vahvasti sen, että Suomi ei ole valmis tällaiseen, Suomen terveydenhuolto ei ole valmis tähän. Siksikin on tärkeää, ettei tästä tehdä hysteriaa. Kyllä, ensimmäisen yskäyksen kohdalla eilen olin lähestulkoot soittamassa koronapuhelimeen. Mutta, ei ole mitään järkeä ruuhkauttaa jo valmiiksi ruuhkaisia labroja, kun ei ole oikeasti mitään syytä olettaa koronaa meidän kohdalla. Otin tosin yhteyttä etälääkäriin ja tuomio oli se, ettei syytä tulla testeihin, vaikka lentokentillä olinkin 12pv sitten. (EDIT klo 18.00. Jaaha. Toinen lääkäri sanoi, että tartunta on mahdollinen ja odotella huomiseen lisätietoja kotona. Olen siis huomiseen asti kotona.) Toisaalta, jos ennusteita on uskominen, n. 70 % kaikista meistä tulee sairastumaan koronaan enkä yhtään tiedä onko tässä kohtaa enää niin itsestäänselvää tuo testaamisen raja (epidemia-alue + oireet). Tauti nimittäin leviää jo laajasti, eikä kaikkia altistuneita saada mitenkään pidettyä muiden ihmisten läheltä. Varsinkin kun vielä eiliseen asti Suomeen lennettiin esimerkiksi Italian epidemia-alueelta. Kyse ei ole enää tämän taudin pysäyttämisestä, vaan sen hidastamisesta. Jos sen hidastaa, on terveydenhuollollamme jotain rahkeita selvitä tästä. Ja siinä tulee mun mielestä jokaisen vastuu tähän esille.

Tää on pyörinyt tosi paljon mun mielessä. Tämän vaikutus yhteiskuntaamme ja maamme taloudelliseen tilanteeseen. Tämän vaikutus omaan vuoteen ja erilaisiin tapahtumiin / matkoihin ja muuhun. Tämän vaikutus omiin sijoituksiin ja työsuunnitelmiin. Olen perunut jo pari isompaa tapahtumaa pois kalenteristani ihan vaan senkin vuoksi, että ne eivät olleet itselleni kovin merkityksellisiä, mutta niissä oli tiedossa isoa väkimassaa. Mun mielestä tällä hetkellä jokaisen velvollisuus on tehdä omansa tämän eteen. Kaikkialla puhutaan käsihygieniasta ja käsienpesusta ja siitä, että ei yski omiin käsiinsä ja mitä vielä. No hei, eiks tän nyt pitäis olla asia, johon satsataan muutenkin? Miten aikuisille ihmisille on niin vaikeeta käsienpesu, jos mun 2-v. muistaa aina, että kädet pitää pestä saippualla ennen ruokaa, vessassa käymisen jälkeen ja aina kotiin tullessa tai ennen kuin syö jotain. Päikyistä ja kouluista tulee ohjetta pitää lapset kotona, jos on hengitystiesairauden oireita. Hyvä, että tätä teroitetaan nyt erityisen tarkkaan, mutta kyllähän tän pitäisi olla itsestäänselvää. Aika monta rs-virusta ja norovirusta ja muuta jäisi todennäköisesti kärsimättä kun jengi malttaisi pysyä sairaana kotona ja muistaisi käsihygienian muutakin kuin pandemian aikana.

Lisäksi mun mielestä jokaisen pitää nyt hieman punnita tekemisiään. Onko pakko lähteä jonnekin reissuun? Harvoin on. Me ollaan peruttu kevään kaikki reissusuunnitelmat tällä hetkellä kokonaan. Itsekkäästi ajatellen, ei tiedä missä homma leviää käsiin seuraavaksi ja en halua olla jumissa karanteenissa muualla kuin kotona. Epäitsekkäästi ajatellen, mun mielestä nyt koko maailma vois pitää kuukauden tauon reissaamisesta niin saatais tätä hommaa ehkä hallintaan. Talous kärsii, kyllä, mutta enemmän se kärsii, jos tää pandemia leviää ihan täysin hallitsemattomasti. Sen sijaan ihan kaikkea tekemistä en koe tarpeelliseksi lopettaa. Ei ehkä olla menossa ensi töiksi HopLopiin tai massatapahtumaan, mutta päiväkodissa, vauvauinnissa ja muskarissa käy lapset normaalisti. Ei ole pienen harrastusryhmän vastuulla jättää harrastukset jäihin vaan pätkääkään oirehtivien vastuulla olla tulematta harjoituspaikalle. Kuitenkin kaikki turha Hoplopeilu/kauppakeskuksessa turha käyminen/ynnämuu on nyt vähän pannassa. Ystäviä ja läheisiä aiomme nähdä edelleen, mielellään jonkun kotona ja juuri tällaisissa kontrolloiduissa pienten porukoiden tapahtumissa kuten. muskarissa käyminen on mun mielestä täysin OK, kun mahdollisen tartunnan/altistumisen tullessa tietoon, tulee se kävijöiden tietoon. Täysin emme siis aio mennä off-grid, mutta hieman skaalataan tekemisiämme.

Mun mielestä tällä hetkellä on selvää jakautumista ihmisten joukossa. Ääripäinä niihin, jotka haluaa linnottautua kotiin ja odottaa koko homman ohimenoa ja niitä, jotka eivät ehkä välitä tarpeeksi, vaikka olisi oireita ja syytä epäillä tartuntaa. Kollegani Hanna ilmaisi mielestäni hyvin. “Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään häpeätauti.”Mun mielestä jokaisen pitää miettiä omat valinnat sen suhteen, mistä ei arjen toimivuuden kannalta voi tai halua luopua ja muiden on arvostettava sitä valintaa, koska meillä kaikilla on erilaisia vaikuttimia. Menee hysterian puolelle, jos terve jengi jää töistä kotiin lasten kanssa, vaikka töissä, päikyssä tai lähipiirissä ei ole tartuntoja ja jos jokaista vähän niiskauttavaa tai yskäisevää katsotaan heti pahasti. Valitettavasti kun kaikki muut tälle vuodenajalle ominaiset taudit eivät ole jääneet lomalle vain koronan takia, vaan ihan samat flunssat ja norot jyllää! Pandemia tosiaan voi kestää jopa 1,5v, eikä varmaan kukaan voi olettaa, että siksi aikaa koko maailma pysähtyy täysin.

Vähän ärsyttää tällä hetkellä katsoa tilastoja. Kun Suomen kokoisessa maassa on jo 60+ tartuntaa ja vieressä Venäjällä on muka 28 ja yli miljardin väkiluvun Intiassa 73, niin come on. Fakta on, että tartuntoja on paljon enemmän kuin mitä on tutkittu tai tiettyjen maiden tapauksessa ilmoitettu. Pään iskeminen pensaaseen ei nyt auta ketään, koska miten leviämistä voidaan hidastaa, jos sitä ei edes myönnetä? Ja kun järkikin jo sanoo, että näihin kaikkiin ilmoituksiin ei yksinkertaisesti voi luottaa, niin Mä en itse asiassa pidä mitenkään ylimitoitettuna Jenkkien ratkaisua maahantulokiellosta tai Israelin ja El Salvadorin kaltaisia toimia. Ihmisten liikkumisen vapaus on tärkeää ja itsekin rakastan matkustamista, mutta tää on mun mielestä ehdottomasti tilanne, jolloin yksilönvapautta saa rajoittaa. Raja on toki hankala vetää, mutta reagoinnin pitäisi olla nopeaa jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa. Kun päikyt ja koulut menevät kiinni, joutuvat työssäkäyvät ihmiset järjestämään elämää uudelleen. Monille perheille kotiin jääminen varmuuden vuoksi ei ole vaihtoehto, sillä työnantajat eivät maksa siitä, että ollaan kotona varmuuden vuoksi.

Koronan taloudelliset seuraukset tulevat todennäköisesti olemaan ihan katastrofaaliset, ja niiden seurauksia seurataan varmasti vielä parin vuoden päästä. Mutta nyt olennaisinta olisi jokaisen tehdä voitavansa sen eteen, että Suomen terveydenhuoltojärjestelmä ei dyykkaa tässä tilanteessa. Joidenkin arvioiden mukaan tämä kriisi kestää 3-6 kk kovimmillaan ja 1,5v kaiken kaikkiaan. Leviämistä ei enää voida pysäyttää. Mutta se olisi elintärkeää hidastaa, ja sitä kautta porrastaa.

Itse olen sujut sen kanssa, että näillä arvioilla on melko todennäköistä, että minä ja koko perheeni sairastuu jossakin vaiheessa koronaan. Voin vain toivoa parasta ja varautua olemaan kaks viikkoa pois maailman menosta. Ollaan varauduttu nyt sairastumiseen niin, että pakastimessa on ruokaa, korviketta ja muita perustarvikkeita on, peruslääkkeitä ei onneks käytetä, mutta lasten parasetamolia yms. ollaan tarkistettu, että on. Ollaan varauduttu siihen, että tarvittaessa ollaan kotona kaksi viikkoa ilman ulkopuolista avuntarvetta. Lisäksi jos täytyy lähteä jonnekin, niin pyritään liikkumaan autolla junan sijaan ja tehdään sellaisia pieniä valintoja joka päivä. Tilanne voi taas olla hyvin eri parin viikon päästä.

73 thoughts on “Miten korona vaikuttaa elämäämme nyt?

  1. Tässähän juuri hienosti Juulia näyttää sen, mikä on koronan suurin riski. Tällainen törkeä sheimaaminen ja tästä häpeätaudin tekeminen ja asennevammat, joiden takia ihmiset eivät edes uskalla mennä minnekään, vaikka heillä olisi allergiaoireita ja aivastaisivat julkisesti 😀 Ensinnäkin, mistä päättelit, että ollaan koko perheenä oltu kaupassa, eikä että esim. niin, että mieheni olisi hoitanut kauppareissun? Oletuksen perusteella tuomitset asian. Toiseksi, jos olen ollut yhteydessä terveydenhuoltoon, mulle on sanottu, että ei syytä tulla testeihin, mä en oo ollu kenenkään altistuneen kanssa tekemisissä tai matkustanut epidemia-alueella ja ollut lentokentälläkin 2vk sitten, niin kyllä oletus on hyvin vahvasti se, että mä voin käydä kaupassa. Ilman, että joku tulee siitä huutelemaan jotain “mitä helvettiä?!” yhtään mihinkään. Ja ei, en epäile itselläni koronaa.
   Check yourself.

   1. Anteeksi vaan Anna, mutta koronan suurin riski on se, että se on kuolemanvakava tauti erityisesti riskiryhmiin kuuluville. Jos sinä itse tai läheisesi kuuluisivat näihin riskiryhmiin, olisi suhtautumisesi luultavasti hyvin erilainen. Joten, check yourself.

    1. Kyllä. Ja jos mä kuuluisin riskiryhmään tässä pandemia-tilanteessa MÄ en menisi kauppaan. Mä jättäytyisin pois riskitilanteista, enkä luottaisi elämääni sen käsiin, että kaikki muut (esim. he joilla ei syytä olettaa koronatartuntaa, mutta tietämättään on se) niin tekevät.

     1. Huhhuhh… Kyllä nimenomaan niiden, jotka havainnoivat itsellään oireita, on jäätävä sieltä kaupasta pois. Mitä apua riskiryhmien kaupassa käymättömyydellä olisi kenellekään muulle kuin heille itselleen? Sen sijaan mahdollisen taudinkantajan mennessä kauppaan VIRUS LEVIÄÄ. Mikä tässä on näin vaikeaa ymmärtää 🤦‍♂️

      1. Se, että kaikki meistä eivät ole taudinkantajia? Se, että jos ei ole syytä olettaa koronaa, niin karhea kurkku tai kutisevat silmät ei ole syy jäädä kahdeksi viikoksi kotiin. Mut hei, hyvää pikku hysteriaa sinnekin 😀

       1. Eivät kaikki flunssaiset ole taudinkantajia, tietenkään. Sen lisäksi, ettet voi tietää oletko perusflunssassa, mieti elimistön puolustuskykyä. Jos sinä menet pärskimään shoppailureissullasi flunssaisena, joku muu saattaa saada flunssan. Tämä heikentää henkilön vointia ja elimistön puolustuskykyä, mikä taas altistaa sille, että korona iskiessään iskee tavallista pahemmin – etenkin, jos on jo valmiiksi riskiryhmässä.

    1. Jos haluaa tahalteen väärinymmärtää, niin toki sit saa huudella muille pään pyllystä ottamista. Jos taas haluaa yrittää avata silmiä ja ymmärtää oikein, niin tosiaan korona-taudin kovin riski on kuolema. Tämän sekopäisen hysterian pahin seuraus on kyllä tällainen sheimaus ja tuomitseminen tässä tilanteessa, koska se voi kärjistyä pahastikin. Että kiitos vaan, oma pääni on tukevasti harteilla, ei perseessä 🙂

 1. Nyt käsi sydämelle, Anna. Suhtautuisitko samoin, jos pienet lapset pset olisivat pahimmassa kuolemanriskiryhmässä ja kuulisit itsellään virusta epäilevän olleen samaan aikaan kauppahyllyillä teidän kanssa

  1. Nyt järki käteen ja lukemaan uudelleen tekstini ilman ennakko-olettamuksia 🙂

   Jengi vois myös muistaa, että tavallinen flunssa ei lähtenyt kesälomille 🙂
   Jos pienet lapset olisivat pahimmassa riskiryhmässä, linnottaisin heidät kotiin enkä menisi minnekään itsekään, koska he olisivat riskiryhmää. Ja koska tuolla hiihtelee jengiä tietämättä onko koronaa vai ei, niin suosittelen nimenomaan riskiryhmässä olevia pysymään kotona.

   1. Hallituksen ja THL:n linjaus on että jos on pieniäkin oireita, jäädään kotiin. Ei arvota itse onko se perusflunssaa vai koronaa. Mutta miehesi siis teki ostokset? Eihän tässä sitten hätää ole jos olet ollut kotona 😊

    1. Jos jokainen, jolla on imusolmukkeet turvonnu ja kurkku käheänä, jää himaan, niin aika rajua on 😂 Enpä oo nähny linjausta, jossa käsketään jäämään kotiin, jos ei oo koronan oireita eikä oo ollu epidemia-alueella.

      1. Jäätkö sä kotiin, jos sä aivastat? 😂 Siis ihan totta. Nyt silmä päähän ku lukee näitä kirjoituksia 😂

       1. En jää kotiin, jos aivastan. Mutta jos epäilisin koronaa, niin kyllä jäisin? Varsinkin, jos epäilisin niin voimakkaasti, että ottaisin yhteyttä lääkäriin asti. Ja olisin matkustanut hiljattain lentämällä.

        Joka tapauksessa, koittakaa pysyä terveinä. Tämä tauti tulee kaatamaan varmaankin kaiken ikäisiä, ei vain vanhuksia. Kaataa ehkä myös maailmantalouden, lamaahan tässä onkin jo odotettu 🙂

        1. Niin, ja minä kun en millään lailla epäile, että mulla olisi korona? 😀 Enkö sen aika selkeesti kirjoittanut tohon postaukseenkin. En vaan pidä itseäni minään ylijumalana, vaan vaikka en itse usko, että mulla on korona, niin päätin vielä konsultoida lääkäriä 😀 Mun lentämisestä on myöskin jo se 2vk, joten sen vaikutus tähän on huomattavasti epätodennäköisempi kuin sen, että olin ruokakaupassa 4pv sitten täysin terveenä. Jos siis mulla on korona, eikä esim. ihan normaali joku virus tai vaikkapa allergia.

     1. Koronan ensioireet on ihan tavallisen flunssan oireita. Tiedän koska läheiseni sairastaa. Ja kyllä, jos on flunssaoireita, suositellaan jäämään kotiin töistä, koulusta jne.

   2. “Ja koska tuolla hiihtelee jengiä tietämättä onko koronaa vai ei, niin suosittelen nimenomaan riskiryhmässä olevia pysymään kotona”

    Voi Anna 🙁 todella surullista, kun niin moni tuntuu ajattelevan näin. Että eihän tää ole kuin pikku flunssa, vähän voi käydä kaupassa. Pysykööt ne riskiryhmät kotona, pääasia että MINÄ saan tehdä juuri niin kuin huvittaa. Onko käynyt mielessä, että ei kaikille riskiryhmiin kuuluville välttämättä ole mahdollista jäädä 100% kotiin? Ei kaikki asu alueella, jonne sittarin iloinen poika käy tuomassa ruoat kotiovelle, tai sitten se ei ole taloudellisesti mahdollista. Aika moni hasvoittuvassa asemassa oleva on myös taloudellisesti kurjassa tilanteessa, minkä vuoksi ei voikaan rahalla vaan tilata kotiovelle kalliita muonia viikosta toiseen. Kyllä se on jokaisen oireilevan asia jäädä kotiin, niin epidemiaa saataisiin hidastettuna, henkiä säästettyä ja terveydenhuollon kantavuus pelastettua..!

    1. Voi Nimetön, kun tauti leviää oireettomanakin eikä kaikki oireelliset vaan tule jäämään kotiin, sunkin mainitsemista syistä se ei välttämättä ole mahdollista kaikille ja jos ei ole oireita, niin ei jengi pysy kotons, varsinki jos tuntuu siltä, että asia ei kosketa itseään tai ole itselle vaaraksi. Niin kyllä mä suosittelen erityisesti riskiryhmille pysyä kotona aina kun vaan mahdollista tässä tilanteessa.

  1. Mä en voi käsittää noin törkeää ja tuomitsevaa asennetta, ilman mitään tietoa vaan oletuksiin pohjautuen 😂 Mutta meitä on moneen junaan.

 2. Voi että sä saat paskaa niskaan näillä postauksillas välillä. Minusta oot ihan oikeassa ja toivosin, että jengi herää tällasten kirjotusten myötä tähän tilanteeseen. Jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa tän taudin leviämiseen.

 3. Ihmisten terve järki katoaa tälläsessä tilanteessa. Jokainen pieni flunssan oire ei tarkoita koronaa, varsinki ku miettii kuinka paljon normaalistikin flunssaa on liikkeellä tähän aikaan vuodesta. Kaikki terveydenhuolto palvelut ruuhkautuu ku mennää paniikissa nuhan takia sinne. Etenkin ku se ohje on pysyä kotona vaikka olisi syytä epäillä koronaa 😀 Melko epätodennäköistähän se sinunkin kohdalla on, kun jo lähes kaksi viikkoa siitä lentokentällä olemisesta aikaa ja olettaisin että olet käsihygieniasta huolehtinut. 🙂

  1. Juuripa näin. Mulla on siis hyvin todennäköisesti joko tavallista flunssaa tai vielä todennäköisemmin allergiaa, koska nyt on illasta alkanu silmät kutisee. Mutta ajattelin nyt kuitenkin varmistua asiasta ja antaa itseäni viisaampien ratkaista tarve testille.

   En usko että lentikentällä olosta 2 vk päästä alkaisi oireet, mutta toki olen voinut sen saada mistä vaan täällä Suomessakin.

   1. Hei, mua ihmetyttää, että eihän lääkäri voi puhelinsoiton perusteella todeta tartuntaa? Sama kuin luottaisi ennustajaan. Flunssaoireet voi yhtä lailla olla normaalia flunssaa kuin koronaviruksen alkuoireet. Uskoisin, että linjat ja terveyskeskukset on nyt niin tukossa, että kaikkia ei voida tai kannata kehottaa paikan päälle testeihin. Mummini soitti lääkärille myös, kun kuume nousi yllättäen. Sanottiin, että ei ole koronaa, pysy vain kotona.

    1. Ei voikaan. Mulla on aika hyvin tiedossa missä oon kulkenut ja mennyt, joten ajattelin että on mun “velvollisuus” antaa lääkärin päättää kannattaako tilanne mun osalta seurata. Olin itse asiassa yllättyny kun lääkäri sanoi, että voi olla paikallaan testaus, koska en itse usko koronaan. Mutta niinhän se just leviää, että lieväoireiset ei epäile mitään eikä edes välttämättä osaa olla pois julkisilta paikoilta. Lääkäri ei sanonut, että on korona vaan että mahdollisuus on ja olisi hyvä pysyä kotona siihen asti että hän palaa asiaan.

     Mutta niin, itse uskon että tää on flunssaa tms.

 4. Mä mietin mistä tuo 70% arvio on napattu, tänään nimittäin THL kommentoi että pahimmillaan (!) 35% suomalaisista saa tartunnan.

   1. Jännä toteamus, kun Covid-virus on uusi virustyyppi ja ollut tiedossa vasta muutaman kuukauden. Kyseiset luvut voi vetää pöytään kunhan tämä on kunnolla levinnyt, eikö? Kuolleisuus kun on 10-20-kertainen keskimääräiseen influenssaan verraten, niin jos levinneisyys on riittävä, niin kuolleita on vuodessa tietenkin huomattavasti enemmän.

 5. Sitten et varmaan ole lukenut uusimpia ohjeita joiden mukaan töihin ja päiväkotiin tulisi mennä vain täysin terveenä ei “oman jaksamisen mukaan” niin kuin normaali ohje sanoo. Saman voisi ajatella koskevan muutenkin harrastuksia ja kauppareissuja jne. Tällä hetkellä sairastumisriski alkaa olla korkea muuallakin kuin epidemia-alueilla.

  1. Jaa, laitatko linkin tähän ohjeistukseen, kiitos. Mä olen nähnyt nimittäin vain ohjeistuksen, että töihin/päiväkotiin ei tule mennä jos on hengitystieinfektion oireita ja on palannut epidemia-alueelta tai ollut tekemisissä sellaisen ihmisen kanssa. Postauksenki kirjoitin klo 14 päivällä, jolloin tämä oli mun viimeisin tieto.

   Nyt on näköjään 4h sitten tullut tällainen suositus:
   # Pidetään vähintään 1 m ‘turvaväli’ jokaiseen kanssaihmisen, jolla on flunssaoireita.
   # Pysytään poissa väenpaljoudesta ja tungoksesta.
   # Ei osallistuta tapahtumiin, yleisötilaisuuksiin tai isoihin kokouksiin (pidetään ne etänä).
   # Sairastetaan kotona.

   Tarkoittaako tämä jokaista pientä nuhaa? Kevyttä yskää, joka jatkunut 2vk? Oireita, jotka eivät liity mitenkään koronaan, kuten esim. silmien kutinaa? Ollaanko kotona 2vk siitä, kun tuli ekoja oireita vai siitä kun oireet loppui? Entä jos mulla on nyt karhea kurkku ja silmiä kutittaa, ja ollaan koko perhe 2vk kotona ja 10 päivää tästä hetkestä, lapsella alkaa vaikka nuha, ollaanko sitten taas 14 vrk kotona? Ja siis, meidän tapauksessa tää on mahdollista ja kaikkien hengitystietulehdusoireiden, kuten nuhan, yskän ja kuumeen kanssa ollaankin varuilta kotona. Mutta kysynpä nyt sulta, että miten tää käytännössä menee? Jos nelihenkisen lapsen perheessä yksi lapsi on hieman nuhainen, ja molempien vanhempien työpaikoilla tarvii olla paikalla töissä, eikä voi pitää etänä, niin miten homma siis toimii? Jääkö kaikki neljä lasta ja yksi vanhemmista kotiin ja yksi menee töihin? Vai koko poppoo jää kotiin? Kuka maksaa heille tästä mitään, kun ei ole mitään todettua sairautta tai tartuntaa eikä mitään lääkärin paperia?

   Ihan siis haluaisin konkreettisesti tietää, että miten tää homma asiaa hysterisoivien mielestä menee? Kuka maksaa näiden perheiden palkat tai vuokrat?

   Nyt sen verran sitä järkeä päähän, että tosiaan ne muut taudit ei oo lomalla sillä aikaa ku korona jyllää. Ihan samat pöpöt on meidän riesana kuin aina ennenkin.

   1. Olet kotona,jos tulee oireita. Jos oireet poistuvat pian, tuskin kyseessä on korona. Lapset ei mene päiväkotiin jos on pieninkin hengitystieoire. Ei tarkoita karanteenia, vaan varmuuden vuoksi oireisena ei lähdetä tartuttamaan muita.

    1. Juu, mutta uskaltaako lasta viedä vaikka päiväkotiin, jos lapsi oireeton, mutta toisella vanhemmalla yskä?

     1. Tämän haluaisin tietää itsekin! Soitin torstaina päivystykseen ja kerroin lievistä flunssaoireista, sain vastauksen, että ei ole koronaa eikä testejä tarvitse tehdä. Pitää kuitenkin olla kotona kunnes lievätkin oireet loppuvat. Samalla muut perheenjäsenet saavat saamani ohjeen mukaan liikkua normaalisti, mutta eikö ole ristiriidassa sen ohjeistuksen mukaan, että jos tartunta perhepiirissä on varmistettu, myös muut perheenjäsenet ovat karanteenissa kaksi viikkoa? Nyt en siis tiedä, onko flunssani koronaa vai ei, mutta muut perheenjäsenet saavat mennä vapaasti? Tämän epäselvän ohjeistuksen vuoksi koko homma tulee leviämään käsiin…

 6. Ihanaa, että joku puhuu tästä ilman hysteriaa! Itse oon raskaana, kesäkuun lopussa laskettu ja heinäallergia perussairautena mikä vaikuttaa mun hengittämiseen oleellisesti (happi ei kulje ilman kiekkoa ja lääkkeitä) mutten silti ole paniikissa. En näe mitään järkevää syytä stressata tästä, vaikkei tiedetä miten korona sikiöön vaikuttaa. Just olin flunsassa ja siitä toivun enkä edes ajatellut et mulla ois korona. Tää yli hysterisointi perus terveiden ihmisten keskuudessa on naurettavaa. Miksei samalla tapaa olla infulensasta huolissaan mikä tappaa yhtälailla sairaita ja heikko kuntoisia? Toivon et nää koronasta hysterisoivat ottavat infulenssarokotteet tai muuten ovat todella tekopyhiä kun koronasta ovat paniikissa mutteivat ota rokotetta infulenssaan muiden suojaksi. Tarpeeksi sairaalle ihmiselle pelkkä virtsatietulehdus voi olla tappava. Järetöntä maailman lopun pelkäämistä.

 7. Siis julistat tässä postauksessa jääväsi vapaaehtoisesti karanteeniin koronan takia, ja paskaa tulee tuulettimiin, koska tätä varten oli käytävä KERRAN kaupassa. 🤦

  1. Jep 😂 Ja parasta tässä on se, et se paska kaivetaan sieltä esiin ihan perustuen oletukseen, että juuri minä olin kaupassa, vaikka en oo asiaa mitenkään kommentoinut 😂 hyvä esimerkki ennakko-olettamaan perustuvan tuomitsemisen voimasta.

 8. Tänään ainakin meidän lapsen päiväkodista Tampereelta tuli ohjeistus, että kyllä, jos vähän nenä vuotaa tai on yskä niin hoitoon ei saa mennä. En itsekään tiedä mitä ajatella tästä, koska tuntuu että lapsien nenät vuotaa ihan jatkuvalla syötöllä koko ajan muutenkin, etenkin flunssakautena. Vielä muutama päivä sitten hoitajatkin naureskelivat, että eihän päiväkodissa olisi ikinä ketään, mikäli nenän vuotaminen olisi sinne este. Mutta tänään oli sitten toinen ääni kellossa. Ja sen mukaan on sitten vaan elettävä.

 9. En kyllä ymmärrä näitä kommenttien kirjoittajia, vai komentoiko tänne pelkästään superihmiset ja hysteerikot?
  Mielestäni Anna kirjoitit asiaa, korona pitää ottaa vakavasti ja taudin kulku hidastaa varotoimilla, MUTTA ei koko Suomen kansa voi linnoittautua kotiin odottamaan kesää ja taudin hiipumista. Tavalliset flunssat jylläävät ja mistä voi tietää saiko flunssan vai koronan kauppareissulla? Kuka hoitaa kaikki ne riskiryhmässä olevat jos hoitajat jäävät karheaa kurkkua tai nuhaa hoitamaan kotiin 2 viikoksi? Jos koulut ja päiväkodit suljetaan kokonaan, miten näiden lasten vanhemmat käyvät töissä?
  On eri asia jäädä kotiin, jos tietää itse, että mahdollisuus koronan saamiseen on todellisuudessa ollut ja hoitaa asiaa ohjeistuksen mukaan asiallisesti, kuin että hysteerisesti jäädään kotiin varmuuden vuoksi.

  1. Täällä Norjassa on laitettu kaikki koulut ja päiväkodit kiinni mutta esim. lapset joiden vanhemmat on hoitoalalla tai muilla kriittisillä aloilla töissä niin niille vanhemmille tarjotaan hoitoapua. Täällä on jo muutenkin laitettu aika paljon kaikkea kiinni ja ihan hyvä vaan koska tartunnat huitelee jo 800 lukemissa.

 10. Mää pohdin itse tässä vain sitä, että kun minä ja suurin osa työkavereista ollaan lapsellisia. Kaupan alalla. Me ollaan ne, jotka täyttää ison kaupan hyllyt. Mitä jos, yhtäkkiä ilmoitetaan että päiväkodit ja koulut on kiinni 2vko? Me jäädään lasten kanssa kotiin.
  Kukas sen ruuan siellä kaupan hyllyllä täyttää?

  1. Nuoret vuokratyöläiset? Mutta hyvä kysymys, ylipäätään mietin, eikö bussikuskeilla, taksikuskeilla, farmaseuteilla ja hoitajilla ole samanlaista turvaa siinä vaiheessa, kun virus jyllää pahimmillaan ja yhä useampi jää etätöihin.

 11. Hyvä kirjoitus, nuo alussa saamasi kommentit nyt olivat varmaan jotain trolleja tai muita hysteerikkoja. Ainakin ne kommentoijat olivat lukeneet ihan eri viranomaisohjeita kuin mitä itse olen löytänyt.

  Minäkin olen flunssassa (tuskin on koronaa, kun ei alkanut tyypillisillä koronaoireilla, enkä ole oleillut kriisialueilla jne.). Olen tullut ulkomailta vähän aikaa sitten, joten lentokentät on kyllä koluttuna. Mutta Helsingin seudulla on enemmän koronaa kuin siellä, mistä tulin. Että ei oikeastaan tullut edes mieleen alkaa etsiytyä johonkin koronatesteihin tai alkaa edes tosissaan miettiä, että tämä flunssa sitä olisi. Kuten kirjoitit, muut virukset eivät lomaile koronan jyllätessä. Tietenkin mieleen tulee, voiko flunssa olla koronaa, enkä ehdoin tahdoin menisi nuhaisena jotain vanhuksia tapaamaan.

 12. Samaa mieltä kanssasi!

  On hyvä seurata tilannetta ja ehkä maltillisesti varautuakin siihen, jos vaikka itsekin vielä joutuu karanteeniin. En toisaalta usko että ruoka kaupoista loppuu ja aina voi tilata kotiin oven taakse, mutta ehkä se tuo vähän mielenrauhaa, jos ei nyt ihan parissa päivässä ruoka lopu kotona kaapeista.

  Kaikenlainen hysteria vaan pahentaa asioita, saati että jotkut ottavat heti hyökkäyslinjan ja pyrkivät syyllistämään jokaista normiflunssastakin (todennäköisesti) kärsivää, että mitä ihmettä, miks et vaan pysy kotona… kuten tästäkin kommenttiosiosta huomaa. :/ Se ei auta yhtään ketään.

 13. Siis te ootte hamstranneet kuukaudeksi korviketta lapselle joka on käsittääkseni täysrintamaidolla(?) ja sitten sä ojennat ihmisiä että turha hysterisointi ja hamstraus pitää lopettaa.
  On toki liioiteltua sanoa että yhdestä aivastuksesta pitäisi jäädä kahden viikon karanteeniin kotiin mutta jos on matkustanut, on flunssainen ja herää epäily koronasta niin että haluaa asiasta lääkäriäkin konsultoida niin kyllä jokaisen tulisi ymmärtää että siinä vaiheessa pysytään kotona niin kauan kunnes varmistus lääkäriltä on tullut (kuten sinulle sueuraavana päivänä).
  Tämä Koronan iskeminen Suomeen ei ole yhtään mikään ihme näin hiihtolomaviikkojen jälkeen, se oli täysin odotettavissa oleva asia. Mutta ku just mun perheen pitää päästä lomalle ku just me tarvitaan nyt niin paljon aurinkoa. Tartuntoja onkin sitten tällä hetkellä tuohon eilen kirjoittamaasi nähden 2,5-kertaisesti eli vajaa 160.

  1. No, sun käsitys on väärä ja en tiedä mihin se perustuu. Olen jo useamman kerran sanonut Myttyskän olevan osittaisimetyksellä ja koska hän on rintalakkoillut nyt 3kk, en minä millään pysty pumppaamaan tarpeeksi maitoa hänen kasvavaan tarpeeseen. Ei hän paljoa korviketta vielä syö, mutta syö silti. En tiedä mitä sä pidät hamstrauksena, mutta mä oon laskenut, että meillä menee n. 2 pikkutetraa maitoa päivässä ja tarvitaan niitä siis 14ksi päiväksi noin 28 tetraa ja ostettiin 15 kpl lavan, 12 kpl lavan ja muutaman irrallisen meille kotiin nyt. Että jos sä nyt koet, että joku 30 pikkutetraa korviketta on hamstrausta, niin meillä on hyvin erilainen käsitys asiasta. Mä nimittäin otan ton määrän ihan normaalistikin, koska en mä jaksa joka 3 pv juosta ostamassa korviketta.

   Mä olen matkustanut kaksi viikkoa sitten. Maassa, jossa ei ollut tartuntoja. Olen tullut suoralla lennolla kotiin sieltä. Kellään lähipiirissä ei ole oireita. Ensimmäinen lääkäri sanoi, että ei ole koronariskiä ja sen pohjalta olen toiminut, ottaen huomioon, että en ollut yskinyt tai ollut räkäinen. Toinen lääkäri halusi tarkistaa asian tarkemmin.

   Hiihtolomaviikot ei vaikuta asiaan sinänsä millään tavalla, kyllä tämä olisi tullut tänne joka tapauksessa. On mun mielestä juurikin naurettavaa hysterisointia se, että syytellään tässä vaiheessa ihmisiä matkoista, jotka on suunniteltu monien toimesta viiiiiiikkoja etukäteen, ja joilla on menty tapaamaan sukulaisia ja läheisiä ja mitä vielä, ja kun se reissu on tapahtunut, on ollut viranomaisten ja asiantuntijoiden linjaus se, että saa mennä, kunhan ei mene Kiinaan. Mun mielestä on OK arvostella, jos joku on lähtenyt Italiaan viime viikolla, mutta ihmisten tuomitseminen jälkiviisaana asioista, joita ei tiedetty ennen, on vaan todella typerää. Mut ei siinä. Tää tilanne on kyllä osoittanut tosi hyvin, miten erilaisia ihmisiä on ja miten hienosti toiset käyttävät kriisitilanteita oman sädekehän kiillotukseen ja vikojen etsimiseen kaikkien muiden toiminnasta nojautuen uusimpiin suosituksiin. Onneksi rikoksia ei tuomita nykyhetken perusteella vaan rikoksen tapahtumahetken lakien perusteella. Sama ei näköjään päde sosiaalisessa mediassa.

 14. Haluaisin tietää mihin perustat väitteesi, ettei Suomi/suomen terveydenhuolto ole valmis ”tähän”, korona epidemiaa?
  Lisäksi kuulutat ihmisten kykyä arvostaa toisten tekemiä valintoja ja niiden vaikuttimia, mutta itse heti seuraavassa lauseessa tuomitset tietyt ratkaisut hysteriaksi.
  Blogia seuranneena tiedän, että olet helposti provosoituva ihminen, mutta usko etten viestiäni sellaiseksi ole tarkoittanut.
  Omien mielipiteiden kyseenalaistaminen ja vastuullinen kirjoittaminen; ovat varsinkin tälläisinä hetkinä erityisen tärkeää. (Viitaten ensimmäiseen kysymykseeni).
  -Tiina
  Yhteishenkeä kaikille!

  1. Ihan siihen perustan väitteeni, mitä on viranomaiset sanoneet, terveydenhuollon ammattilaiset kommentoineet ja mitä todennäköisyyslaskenta lukujen osalta osoittaa, jos Suomessa on tehopaikkoja ja terveydenhuollon ammattilaisia määrä X ja sairauden riehuessa niitä tullaan tarvitsemaan määrä Y ja Y>X. Mikään maa ei ole valmis siihen, että tämä epidemia osuu kerralla riskiryhmäläisiin tällä prosentilla, millä se on osunut ja siitä on hyvä esimerkki Italiassa. Toisin kuin monet luulevat, Italian terveydenhuolto ei ole omaamme lainkaan huonompi eli siellä ei nyt kuole porukkaa isolla prosentilla sen huonouden takia, vaan resurssipulan takia. Tällaista pandemiaa ei ole Suomessa jouduttu kokemaan (toisin kuin vaikka SARSin ja MERSin kokeneet maat, jotka ovat hoitaneet tätä tilannetta erilaisin valmiuksin) ja nyt kun tilanne leviää käsiin, ei budjetti riitä, vuodepaikat riitä, osastohenkilökunta riitä, JOS tämä tosiaan jatkaa nykytrendillä ja siksi on tärkeää, että riskiryhmäläiset eristävät itseään ja jengi tekee yleisesti ottaen järkeviä valintoja.

   Tää väitehän ei ole siis millään lailla tuulesta temmattu, vaan nimenomaan pohjaa siihen, mitkä on todennäköisyyslaskelmat ja tilanne Suomen terveydenhuollon puolella.

   1. Italian tilannetta ei voi verrata Suomeen. Italian ahdinko johtuu pitkälti siitä, että tilanteeseen reagoitiin liian vähän liian myöhään+kulttuuriset erot. Italian väestö on myös huomattavasti vanhempaa kuin Suomen.
    Suomi itseasiassa oppi paljon aikanaan sikainfluenssasta. Keskusvarastoja ja valmiustiloja parannettiin huomattavasti. Tämän hetkiset rajausten tarkoitus on juuri estää korkean tartuntapiikin kasvu, niin ettei terveydenhuoltohenkilökunta joudu liian tiukille. Taudin leviäminen olisi tasaisempaa ja hallitumpaa. Suomessa tällä hetkellä hengityskone mahdollisuudet ovat +400 hengelle. Isommaksi ongelmaksi syntyisi laitteita käyttämään osaavan henkilökunnan riittävyys, jos tauti pääsisi leviämään hallitsemattomasti hoitohenkilökunnan keskuudessa. Ruotsin tartunta tilastoja verraten, millä tahansa matematiikalla laskien Suomen tilanne on hyvä ja hoitoa saatavilla niitä tarvitseville.
    Parempi on välttää riskiryhmien sairastuttamista kiinnittämällä omaan tekemiseensä huomiota ja näin samalla pidetään tehohoidon saatavuus hyvällä tasolla ja näinhän juuri Suomessa tehdään. Itse lukisin mielelläni nämä terveydenhuollon asiantuntioiden kommentit jotka kiistävät tämän ja tukevat väitteitäsi.

    -Yhteiskunnan velvollisuus suojella heikompiaan.

   2. Mihin perustat väitteesi, että Italian terveydenhuolto on yhtä hyvää kuin Suomessa? Tuo on nimittäin niin täyttä puppua! Minulla on suht hyvä tietämys siitä, millaista on Italiassa opiskella lääkäriksi ja valitettavasti sitä touhua voisi verrata jo johonkin Intian tasoon. Eli ei todellakaan olla samalla tasolla täällä Suomessa. Kyllä täällä on selkeät toimintastrategiat pandemian varalle ja täällä osataan hoitaa asiat järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti. Kyllä mä vertaisin Suomen terveydenhuoltoa ennemmin Norjaan, jossa ollaan aika hyvin onnistuttu hoitamaan tässäkin tapauksessa sairastuneet. Eli luotan kyllä Suomeen terveydenhuoltoon. Sen sijaan suomalaisiin tavan tallaajiin en luota, jotka luovat tätä järjetöntä hysteriaa shoppailemalla kaupat tyhjiksi.

     1. Tuon raportin lähde on vuodelta 2000, eli en kyllä pitäisi kovin vertauskelpoisena. Uudemmat raportit tähän liittyen ovat sitä mieltä, että kärkipäässä on mm. Sveitsi, Norja, Tanska ja Hollanti.

 15. Hei, ihmettelen teidän päätöstä pitää lapset päiväkodissa. Sieltähän ne leviää? Reissut perutaan ja ruokaa hamstrataan, vanhemmat ovat kotona mutta lapset laitetaan silti päiväkoteihin 🤔 Näinhän se juuri valitettavasti leviää vaikka tekstissäsi on monia tosi hyviä pointteja!

  1. Anteeksi, onko mulla useampi lapsi päiväkodissa? 😂 Dante oli päiväkodissa viimeksi ke ja nyt päivä kerrallaan seurataan tilannetta, päiväkodin, kunnan ja THLn ohjeistusta. Ottamatta kantaa nimenomaan päikkyratksisuihin, en yhtään arvostele jos terveet ihmiset jatkavat normaalia elämää (pl. massatapahtumat ja lomamatkat) Menee hysterian puolelle, jos terveet ja hyvinvoivat vetäytyvät ihan kaikkialta täysin, ja jättäytyvät työelämästä. Kyllä pitää tässä hysteriassa järki pitää päässä jo ihan yhteiskunnan ja taloudellisen kantokyvyn puolesta. Me arvioidaan jatkossakin joka päivä tekemiset sen mukaan, mikä on ohjeistus viranomaisilta ja päikystä ja mennään päivä kerrallaan. Sitä paitsi juuri tämä kyseinen tauti ei näytä leviävän lasten joukossa. Eli on vähän ylivarjelua pitää terveetkin lapset pois hoidosta.

 16. No, koronan voi saada varsinkin eteläisessä Suomessa jo ilman altistusta epidemia-alueille tai kosketusta diagnosoituihin tapauksiin eli kuka tahansa voi saada sen mistä tahansa jos on saadakseen. Meillä on tällä hetkellä kolme ihmistä perheestä koronassa ja karanteenissa kotona. Kuopuksen (nuori aikuinen) ainoa oire on aivastelu sekä nuha, toisella aikuisista on lievän influenssan oireet ja toiselle tuli keuhkokuume. Kukaan meistä ei ole käynyt ulkomailla viimeisen kuukauden aikana tai tavannut ketään diagnosoitua tapausta. Emme olleet missään vaiheessa riskissä sairastua, emme olleet tavanneet ketään edes kausiflunssaoireisia tai muissakaan taudeissa olevia, ja meidän ei siis missään tapauksessa pitäisi olla koronaan sairastuneita mikäli näitä virkamiesten ohjeita uskoisi, mutta tässä sitä vain ollaan.

  Tottakai olen miettinyt keneltä tämä tuli ja myös sitä kenet olen mahdollisesti voinut tartuttaa ennen kuin oireet tulivat, mutta on kuitenkin ihan turha syyllistää ihmisiä tai katkeroitua, koska nämä tarttuu jos on tarttuakseen. Olenko sitten katkera jos esimerkiksi isovanhemmat sairastuvat ja kuolevat -kenties.

  1. Kovasti tsemppiä teille! Kiinnostaisi, miten pääsitte koronatesteihin, kun teillä ei ollut taustalla ulkomaanmatkaa eikä altistusta toisille sairastuneille?

   1. Meidän toinen aikuinen sairastui keuhkokuumeeseen ja päätyi päivystyksen kautta testeihin. Tulos oli positiivinen ja meidät koko perhe eristettiin. Tämän jälkeen lapsi ja minä saimme oireita ja meidät testattiin, koska olimme karanteenissa, ja tulokset olivat positiiviset. Ilmeisesti tällä hetkellä näitä testauksia ei enää tehdä edes karanteenissa olevilta uusilta oireilevilta

 17. Muuten samoja ajatuksia, mutta tärkeä fakta unohtui: korona voi olla vaikka oireita ei olisikaan. Kannattaa siis vielä harkita haluaako osallistua mihinkään toimintaa vai voisiko olla pari viikkoa ilman (lasten) harrastuksia.

  1. Lääkäriltä saamani ohjeistus oli tänään sellainen, että oireettomien ei tarvitse olla eristyksissä. Tämä tänään linjauksena, huomenna tilanne voi muuttua. Tämä eilinen postaukseni on sikäli jo “vanha”. Kysehän ei ole parista viikosta, vaan todennäköisesti epidemia kestää n. 3-6kk, ja on aika valtava paine erilaisille yrittäjille ja taloudelle, jos terveet asiakkaat eivät käytä erilaisia palveluja koko tätä aikaa. Siks tää on tosi kakspiippuinen juttu. Jokainen oireeton tehkööt miten parhaaksi näkee 🙂 Meillä on moni paikka jo perunut muutenkin lasten harrastusmahdollisuudet ajaksi X, mutta esimerkiksi vauvauinti on vielä kysymysmerkkinä, että pidetäänkö ja jos pidetään, niin meneekö perheen oireettomat sinne vai ei. Katotaan vähän kaikkea päivä kerrallaan, mutta toivoisin kyllä, että maan taloudellisen kantokyvyn takia joko tilanne menis nopeesti ohi ja että saatais elvytettyä normaalia arkea ja elämää.

 18. Vähän ristiriitaista tästä tekee sen, että kirjoitat onko pakko lähteä reissuun. Itse olit juuri ulkomailla. Ihmetyttää vaan.

  1. Niin? Ostettiin matka ennen ku koronaa oli ees Kiinassa ja lähettiin reissuun kun tilanne oli päällä vaan Wuhanissa. Nyt kun epidemia on päällä, kaikkien kannattaa miettiä tarkkaan, tarviiko matkustaa minnekään?

 19. Järkyttävää lukea tätä sheimaanista muilta, tää oli oikein hyvä kirjoitus Anna ja olen ihan samoilla linjoilla kanssasi. Ihmisiltä tuntuu puuttuvan loogisuus tässä asiassa kokonaan. Kysehän on nimenomaan siitä että suojellaan riskiryhmään kuuluvia, keille tämä virus todella voi olla tappava. Eihän kauppaan tai ulos kukaan voisi meistä mennä, koska jokainen meistä voi sairastaa sen oireettomanakin. Tätä leviämistä on vaikea siksi välttää. Joten jokainen teistä kommentoijista kun ajattelette noin typerästi niin saisitte itse jäädä sinne kotiin koska TE olette mahdollisia tartuttajia MYÖS, kenelläkään ei ole mitään varaa osoittaa ketään toista sormella. Sinä oireettomana saatat ennemmin levittää koronaa kuin nuhainen kaverisi jolla on ihan perus flunssa. Niinkuin Anna tuossa mainitsikin, muut pöpöt ei ole jääneet lomalle koronan tieltä 🙂 on älytöntä että kun järkevästi yrittää näistä toimista puhua niin lynkataan täysin. Median aiheuttama hysteria on tosiaan tehnyt tulosta 😀

  Lähtökohtaisesti riskiryhmäläiset jää sinne kotiin ja välttää ihmiskontakteja kaikkialla. Ja kyllä, koska on vaikea olla kotona täysin 100%, on ollut hienoa nähdä naapureiden eleitä olla auttamassa apteekki ja kauppakäynneissä esimerkiksi vanhusten puolesta. Tällä tavalla voimmekin suojella heitä 100%. Nyt järki käteen ihmiset.

Leave a Reply