Nainen

Olen nainen, äiti, vaimo, tytär, sisko, ystävä, serkku, miniä, käly… Olen opiskelija ja oman osakeyhtiöni toimitusjohtaja. Olen yrittäjä ja kotiäiti kahdelle pienelle miehenalulle. Olen upseerin vaimo ja upseerin tytär. Olen vapaa. Tämä kaikki ei olisi ihan kaikkialla mahdollista.

Olen kunnianhimoinen kilpailija, seikkailijaluonteinen lautapeli-intoilija, huono häviäjä ja joukkuelaji-urheilija. Olen kukkiin hurahtava esteetikko, maalauksen kanssa kokeileva harrastelija, innokas kakkukoristelija ja suklaa-addikti. Olen merkkilaukku-intoilija ja alennushaukka. Sokerihiiri ja viini-intoilija. Olen kovapäinen ja herkkä, vahva ja hellä. Olen samaan aikaan tuhat erilaista asiaa samassa ihmisessä. Olen joka päivä sitä, mitä haluan olla.

Minun ei tarvitse olla mitään. Minun ei tarvitse miellyttää ketään.

Olen vapaa.

Olen nainen. Suomessa. Vaikka tänään on Naistenpäivä, tunnen itse asiassa suurta kiitollisuutta siitä, että olen suomalainen. Suomalainen nainen. En ehkä haluaisi olla missään muualla nainen ennemmin kuin Suomessa. Itsenäisyyspäivänä usein muistamme kuinka mahtavaa on olla suomalainen ja asua Suomessa. Naistenpäivänä moni muistaa, että jokainen päivä pitäisi olla naistenpäivä, naisten tukea toisiaan ja ylipäätään kaikkien kohdella toisiaan tasavertaisesti. Juuri tänään olen kiitollinen siitä, että olen suomalainen nainen ja yritän muistaa olla siitä kiitollinen jokainen päivä. Täällä mä saan herätä joka päivä pitämättä naiseuttani kahleina, vaan vapautena ja mahdollisuutena.

Meillä on edelleen lasikattoja rikottavana ja paljon tehtävää. Siitä pitää puhua, joka päivä ja jatkuvasti. Asioiden on paikoitellen muututtava vielä lisää. Se on meidän käsissämme. Me kasvatamme tulevan sukupolven. Meidän tytöt; tulevan sukupolven itsenäiset, vahvat mielettömät naiset, joille maailma on auki. Meidän pojat; tulevan sukupolven ennakkoluulottomat tasa-arvoa itsestäänselvästi kannattavat miehet. Meidän käsissämme on kasvattaa tasa-arvoinen tulevaisuus Suomessa. Se on aika mieletöntä.

Me olemme naisia. Me olemme vapaita. Tulevaisuus on meitä varten ja meidän käsissämme. Keskitytään siihen, millaista voi olla vuosien päästä, ei sellaista mitä oli vuosia sitten. Katse tulevaan. Uskon, että silloin on vieläkin parempaa olla nainen.

Leave a Reply