Mielipidemaanantai – Be A Lady They Said

Be A Lady They Said… Aika moni on varmaan kuullut tuon lauseen toistettuna yhä uudestaan Cynthia Nixonin äänellä. Miljoona käskyä meille naisille, kaikki ristiriitaisia. Kaikenlaista ulkonäkökeskeistä, mutta myös käyttäytymiseen liittyvä. Video ei herättänyt mussa mitään vahvoja tunteita heti alusta, vaan enemmän sellaisen “no, tätähän tää on”. Jenni näytti mulle tuon videon sillä aikaa kun syötin Myttyselle banaania naisille varatussa tilassa Dubai Mallilla ja kesken banaaninsyötön en jäänyt pohtimaan tätä asiaa sen kummemmin. Mun mielestä naisten kohtaamista paineista puhutaan nykyään tosi paljon (mikä on hyvä asia!), joten ei tää sinänsä mun mielestä kovin mullistava video ollut, vaikka toteutus olikin ihan mielenkiintoinen. Se, mistä mä en kuitenkaan tykkää, on sen esiin kaivama turha vastakkainasettelu. Ensinnäkin, myös miehet kohtaavat valtavasti ulkonäkö- ja menestymispaineita elämässä. Siinä missä tytöille hoetaan tiettyjä juttuja ja näytetään prinsessoja esikuvina, pojille näytetään supersankareita. Paineet on erilaiset, mutta niitä on ihan jokaisella. Miehellä, naisella ja kaikella siltä väliltä, miksi kukakin itsensä lukee.

Jo heti ensimmäisen kohdan aikana tulee myös tässä videossa ilmi miehet… “Don’t show your shoulders. Cover up. Leave something to the imagination. Dress modestly. Don’t be a temptress. Men can’t control themselves. Men have needs. You look frumpy. Loosen up. Show some skin. Look sexy. Look hot. Don’t be so provocative. You’re asking for it. “ Ja vaikka suoranaisesti sitä ei missään sanota, kuka on se käskijä, niin kyllähän tässä videossa osoitetaan syyllistävällä sormella miehiä kohtaan. Mutta, itselleni tulee näistä kaikista käskyistä mieleen lähinnä toiset naiset. Jos katson listan läpi siitä, mitä kaikkea tuolla videolla käydään läpi, näitä paineita on elämässäni asettaneet mun harteille kannettavaksi 95%:sti muut naiset. (EDIT: Korjataan nyt tähän huonosti muotoiltu ajatus, ettei kaikki takerru siihen. Mun mielestä tällainen ajatusmaailma, että men have needs yms. on se osa tätä videota,joka tavallaan syyllistää miehiä ja saa tämän kuulostamaan siltä, että miehet vaativat tiettyjä asioita naisilta. Tietyt asiat esitetään ikään kuin sellaisina, mitkä on ominaisia miehille, vaikkei se välttämättä olisi nykypäivänä mitenkään paikkaansa pitävää. En väitä, että tämä video on sinällään miesvihainen, vaan että se herättää keskustelua, joka ryöpsähtää helposti miesvihan puolelle ja että moni näistä ajatuksista, huolimatta siitä, kuka ne esittää, olisi jotenkin mieslähtöisiä. Tän videon ympärillä näkyneet kommentit on paikoitellen olleet mun mielestä juurikin todella miesvihaisia tai mediaa syyttäviä, mutta harvemmin syyttävä sormi on kääntynyt naisiin itseensä.)

Mun blogin seuraajakunnasta 97% on naisia ja mä oon kuullut niin järkyttäviä juttuja mun ulkonäöstä näiden vuosien varrella, ettei mitään järkeä. Olin vuosia liian laiha, nyt olen liian lihava. Nenä on pielessä, silmät, ripset, hiukset, leuka, posket, kaksoisleuka, kaikki on pielessä. Yhden mielestä hyvä on toisen mielestä huono, eli jos tilanne olisi toisinpäin, se olisi toisinpäin huono. Äitiyden myötä paineet naisena on ihan järkyttävät. PITÄISI tehdä niin ja näin ja noin ja jos ei tee, on huono äiti. Ja jokaisella naisella on oma näkemys siitä niin ja näin ja noin. Kun lopetettiin imetys 7,5kk kohdalla Danten kanssa, oli se väärin. Kun nyt taistelen saadakseni Myttysen takaisin tissille, “miksi taistelet, eikö olisi lapsellekin parempi jo lopettaa?”. HUOH.

Mietin noita lauseita videolla. “Miehet tykkäävät sellaisesta ja tällaisesta, miehet eivät pysty kontrolloimaan sitä ja tätä.” Sitten mietin omia kokemuksiani elämän varrelta. Kun sain tyrmäystippoja, mun miespuoliset tutut ja ystävät tuomitsi asian ilmiselvästi ja suoraoikoiseti. Ilman mitään muttia. Niitä “mutta olitko humalassa?” ja “oot niin bimbo, että ansaitsit sen!” -tyyppisiä kommentteja tuli mua seuraavilta naisilta. Oon blogini ja someni kautta esillä tuhansille. On satoja mielipiteitä siitä, miten näyttäisin paremmalta. Tummana vai vaaleana, laihana vai isompana yms. Mielipiteitä on toki ollut aina. Ja kaikki ulkonäköpaineiset mielipiteet, mitä oon ikinä saanut osakseni ja jotka vielä muistan, on tullut NAISILTA. Vanhemmat naiset kertomassa nuorille tytöille, mistä miehet tykkää ja ei tykkää ja miten pitää käyttäytyä ja miltä pitää näyttää. Juurikin tuossa Be A Lady They Said -tyylissä. Oon kuullut kaiken liian laihoista jaloista liian leveään turvonneeseen naamaan ja kaiken siitä, miten näyttäisin paremmalta kenenkin miehen mielestä. Kuulemma oma aviomiehenikin varmasti vilkuilee jo muualle kun olen tällainen valas. Aivan. Koska miestäni vartenhan mun pitäisi lähteä juoksemaan tonne 2 vk synnytyksestä, että olisin taas 19-vuotiaan minun mitoissani. Ja kuka tämän kommentin on sanonut? No toinen nainen.

Mun äiti on tarkoittanut aina hyvää, mutta hän on elämäni aikana päästänyt aika monta “Be a lady they said”-tyyppistä lausahdusta suustaan, tarkoittaen vain hyvää. Niin on varmasti monen muunkin äidit, tädit, mummot ja muut vanhemmat naisihmiset. Me ollaan kasvettu tietyssä naiseuden paineessa, mutta väitän, että siitä isompi osa on tullut naisilta kuin miehiltä. Muistan oman isäni kommentoineen ulkonäköäni tasan kerran millään muulla tavalla kuin kauniisti ja positiivisesti. Erään kerran kun elämässä oli vaikeampi vaihe, tulin Lontoosta kotiin, isäni näki mut kentällä ja totesi, että “Näytät tosi laihalta, ootko muistanut syödä, voitko hyvin?”. Siinäkään hetkessä ei ollut minkäänlaista painetta ulkonäköön tai muuhun liittyen, vaan ulkomuotoni toimi isälleni diagnoosina mun mahdollisesta huonosta olosta ja terveydentilasta. Mun isä ei oo ikinä tuottanut mulle ulkonäköpaineita, eikä yksikään terve parisuhde, jossa oon ollut. Jos joku mies on vihellellyt kadulla kun oon kulkenu nuorena tälläytyneenä baariin, ei se oo tuntunu millään lailla pahalta verrattuna siihen baarijonossa “huora!”-lausahduksen sähisseen mimmin kommenttiin.

Ja täähän ei millään lailla päde pelkästään ulkonäköön. Se pätee myös käyttäytymiseen, seksuaalisuuteen ja ihan omaan persoonaan. Ei saisi olla liian räväkkä tai liian hiirulainen, pitäisi tehdä niin ja näin töissä ja jos jollain naisella on 50 seksikumppania, niin sen voisi oikeastaan heittää roviolle. Auta armias, jos nainen sanoisi ääneen pitävänsä peppuseksistä tai suihinotosta. (Kuinka moni kavahti näitä kahta sanaa tässä blogissa, pienen vauvan äidin suoraan vaan tähän kirjoittamana? Koska eihän seksi ja vauvat kuulu samaan elämään ja naiseen, vaikka siis en tiedä miten neitseellisesti muiden lapset sitten syntyy.) Oma persoona pitäisi tukahduttaa, jotta olisi tietynlainen.

Mä en sano, etteikö naisten kokemat epäkohdat ole olemassa ja etteikö miehet vaikuttaisi niihin. Mua kuitenkin harmittaa tosi paljon usein vellova suoranainen miesviha, missä miehiä kohdellaan puheissa ja julkisuudessakin ihan kamalalla tavalla. Vaikka me edelleen kärsimme patriarkaalisen yhteiskunnan olettamista ja ajatuksista, niin se ei ole nykypäivän miesten vika. Ollaan esimerkiksi juteltu äitikavereiden kanssa siitä, miten töissä on otettu vastaan äitiysloma ja raskausuutiset. Miespomot ovat suhtautuneet asiaan poikkeuksetta aivan ihanalla tavalla, positiivisesti ja tukien. Naisten kohdalla tilanteet on menneet välillä vähän niin ja näin. Varmasti on paljon pielessä siinä, miten miehet kohtelee naisia ja millaisia vaatimuksia miehet osoittavat naisia kohtaan. Mutta mun oma henkilökohtainen kokemus on se, että naiset tekevät tätä vielä enemmän toisilleen. Blogikulttuuri on erinomainen esimerkki siitä, koska tää kerää itseensä tuhansia naisia, joiden palautetta ja ajatuksenvaihtoa saa lukea vuodesta toiseen ja siinä saa hahmotettua aika vahvan kuvan myös naisista.

Ja ei siinä, yli 90 % mun saamasta palautteesta on ihanaa ja positiivista ja tukevaa. Ootte mahtavia! Mutta joukkoon mahtuu myös todella kummallista juttua.

Musta tuntuu jotenkin pahalta, miten paljon miehiä teilataan näissä keskusteluissa. On ihan kamalaa, jos joku kokee miehiltä jatkuvasti tällaista painetta. Sitä en kiistä ja miehille tekee hyvää tällainen ajatusmuutos. Mutta täytyy muistaa, että myös me naiset vaaditaan miehiltä paljon ja ihan samalla tapaa miehillä on paineita elämässä, niin naisten kuin muiden miesten asettamia. Pitäisi olla hyvä duunissa, tienata paljon, olla hyvä isä, liikkua ja urheilla, olla sitä ja tätä. Be A Gentleman. Oon tonki lauseen kuullu aika usein elämäni aikana.

Mun mielestä Be A Lady They Said -on hyvä osoitus siitä, kuinka paljon vaatimuksia me naisina kohtaamme arjessa. Mun mielestä sen sanoma kannattaisi vaan ottaa vastaan niin, että riisuu miesviha-lasit silmiltä ja ottaa tän vastaan vähän eri tavalla. Se on kokoelma vaatimuksia, mitä me toisillemme tiedostamatta ja täysin tiedostaen asetamme. Äitikilpailulla, naisten välisellä turhalla nokkimisella, juoruilulla ja “en tarkoita pahaa, mutta olisithan sä sitä ja tätä jos tekisit niin ja näin” -tyyppisellä kommunikaatiolla ja kaikella vastaavalla. Mä ainakin koen, että iso osa näistä ajatuksista on tullut nimenomaan vanhemmalta sukupolvelta, ja nyt kun me olemme äitejä, tätejä, kummitätejä tai ylipäätään elämää kokeneita aikuisia naisia, on meidän aikamme ja paikkamme muuttaa yhteiskuntaa. Jos me lopetetaan toisten jenkkakahvojen ja kaksoisleukojen kauhistelu, selluliitillä retostelu ja rakkauskiloille naureskelu, niin me otetaan se ensimmäinen askel kohti parempaa huomista.

Syytön heittäkööt ensimmäisen kiven. Olen syyllistynyt ja syyllistyn itsekin tähän toimintaan. Yritän tietoisesti siitä pois. Yritän opettaa myös lapseni, poikani, siihen. Kun poikani kysyi minulta, miksi maalasin huuleni, piti hetkeksi pysähtyä miettimään vastausta. “Koska äiti tykkää siitä väristä ja se on minusta kiva”. Yritän vältellä vastaamista mihinkään asioihin käyttäen termiä ruma/kaunis tai “koska tytöt tekee niin”/”koska pojat tekee niin”. Hän ei saa kokeilla huulipunaa, koska lasten ei kuulu meikata, ja se on isompien juttu. Jos hän vielä 10-vuotiaana haluaa, saa kokeilla. Kynsilakkaa, helmikoruja ja huulipunaa. Ja hän saa myös nähdä äidin laitettuna minimekossa ja korkkareissa ja äidin trikoissa ja maihareissa ja hupparissa ilman meikkiä. Ja äiti on aina yhtä hyvä. Ja toivottavasti hän myös ajattelee niin elämässään kaikista naisista ja ihmisistä. Jotenkin toi video mun mielestä myös omalla tavallaan itsekin syyllistyy tähän samaan yhteiskunnan ajatusten toistamiseen. Aika paljon siinä videolla on kauniita malleja ja näyttelijöitä, naisia, joita pidetään yhteiskuntamme kauneimpina esimerkkeinä. Miksi pumppauspätkässä on Rachel McAdams, jota on yritetty “rumentaa”, mutta joka on varmasti upeamman näköinen tuossa kuin yksikään todellinen hetki, jossa väsynyt äiti pumppaa maitoja keskellä yötä raskausarpineen, löysine vatsoineen ja/tai tukkaan kuivahtaneine pukluineen? En osaa täysin selittää ajatustani, mutta jotenkin on musta kummallista, että yhteiskunnan ulkonäköpaineita arvosteleva video syyllistyy hieman samaan itsekin, ellei se ole sitten tehokeino, joka ei vaan toimi mulle. Eipä tossa videolla näy ihan hirveesti monimuotoisuutta, mutta ehkä tässä on tosiaan joku pointti, joka menee minulta ohi.

No anyway, sen sijaan, että jaoteltaisiin ihmiset ladies and gentlemen -tyyppisesti, voitaisko kaikki vaan pyrkiä olemaan parempia ihmisiä toisillemme ja itsellemme? Voisimme oppia jotain vauvoilta. Mikään ei oo niin siistiä vauvan mielestä kuin oma peilikuva. Sille leviää iso hymy. Voisimme suhautua niin jokainen itseemme. Täydellinen juuri tällaisena. Kun on tyytyväinen itseensä, ei tarvitse vertailla muihin kokeakseen paremmuutta. Ei tarvitse rinnastaa itseään toisiin ja yrittää polkea alas toista ihmistä asioista, jotka hänessä itseään ärsyttävät. Silloin voi antaa muidenkin olla tyytyväisiä itseensä. Koska yhden asian mä oon oppinut tässä vuosien aikana bloggaajana aika hyvin. Ihmisiä ärsyttää kaikista eniten se, jos joku (tässä tapauksessa minä) oon tyytyväinen itseensä, vaikka ei olekaan jonkun muiden asettamien meriittien mukaisesti täydellinen. Puhutaan itserakkaudesta, itsekehusta, narsisismista ja ties mistä. Mutta olisimmeko me kaikki vähän parempia, jos rakastaisimme itseämme ja viihtyisimme omassa ihossamme? Silloin kaikille olisi varmaan yks hailee valkaiseeko joku peräreikänsä, kun ei se varsinaisesti meidän omaa peräreikää kutittele.

Tavallaan tykkään tosta videosta. Se kelpaisi sellaisenaan tervetulo-materiaaliksi aloitteleville bloggaajille. Tai odottaville äideille. Kaikki mitä teet, on jonkun mielestä väärin. JOS ANNAT MUIDEN MÄÄRITELLÄ SINUT. Siitä huolimatta, että se on musta onnistunut video toivon, että tää video nostaa enemmän naisten välistä solidaarisuutta ja vähemmän miesvihaa, sillä uskon, etten ole ainoa, joka on kokenut elämässään enemmän paineita ja dumaamista muilta naisilta. Ennen kuin voimme vaatia miehiltä tiettyjä asioita, meidän on pystyttävä siihen itse ja näyttämään esimerkillä. Practice what you preach.

Ja mitä tulee muiden odotuksiin, paineisiin ja oletuksiin. Yksi juttu kannattaa aina muistaa.

You can please all of the people sometimes. You can please some of the people all the time. But you can never please all of the people all the time. Tykkään hurjasti tästä ajatuksesta. Jokainen voi miellyttää osaa ihmisistä aina tai kaikkia ihmisiä välillä. Mutta kukaan ei voi miellyttää kaikkia aina.

Jokainen voi kuitenkin miellyttää yhtä ihmistä aina. Itseään. Olla leidi tai olla olematta. Olla ihan mitä haluaa.

In a world where you can be anything… Be whatever YOU want to be. Mun mielestä jos me itse omaksutaan tämä asenne ja välitetään se meidän jälkipolville, niin meidän lasten aikuisuudessa ei enää oo tarvetta tällaiselle videolle.

Mitä ajatuksia tää video teissä on herättänyt? 

41 thoughts on “Mielipidemaanantai – Be A Lady They Said

    1. Jaa. Hieno teksti Stellalta, vaikka olenkin joistakin kohdin aivan eri mieltä. Ei minusta esimerkiksi ole mitään naisvihaa, jos viihtyy miesporukassa. Tekstit muuten on ihan tuttuja ja ymmärrän, mihin ne pohjautuvat, mutta mun mielipiteeni ovat minun omiani, ei jonkun vanhan patriarkaatin minun päähäni pakottamia, sillä mulla ei oo ikinä ollut vaikeuksia olla eri mieltä, kuin mitä minulle on yritetty tuputtaa “oikeaksi mielipiteeksi.”

 1. Olit kirjoittanut jälleen kerran niin ajatuksia herättävästi, kiitos!
  Puhut niin asiaa.
  Tunnen, että vuosien ajan olen kokenut monen moista arvostelua, laidasta laitaan. En nyt osaa nimetä yhtään hetkeä, jolloin mies olisi jotain asiaa minussa arvostellut. Koen itse, että kaikki arvostelu on minunkin kohdalla tullut toisten naisten suunnalta.
  Hassua esim. että ala – ja yläkoulussa suurin osa tytöistä kiusasi minua. Olin sitten poikien kanssa. No, mikäs sen jälkeen olin.. Ei varmaan ole vaikea kuvitella 😀
  No, kiitos vielä tekstistä. Olet loistava kirjoittaja ja osaat ottaa oikeasti kantaa. Arvostan sinua suuresti.

 2. Tuo esiintyvä taiteilija videolla on miehiä vihaava lesbo, joten enpä katso asian itseäni koskevan. Kukaan mies ei ole koskaan arvostellut minua eikä ulkonäköäni. Koskaan.

  1. En nyt oo tutustunut Nixonin ajatuksiin tarpeeksi osatakseni kommentoida tuon paikkansapitävyyttä, niin en lähde leimaamaan häntä ihan noin vahvoin termein 🙂 Mulle hän on aina Sinkkuelämään Miranda 😀

    1. Lesbous tai feminismi ei tarkoita todellakaan miesten vihaamista.
     Tämä on taas yksi naiseuden ikävistä stereotypioista.

 3. Mä en itseasiassa saanut mistään sellaista käsitystä, että videossa olisi nais- tai miesvihaa. Pakko kysyä, että miten miehet saadaan vedettyä jokaiseen asiaan mukaan? Miehet sitä, miehet tätä.
  Tässä olen samaa mieltä; miehet joinakin aikoina ovat pitäneet naisia nyrkin & hellan välissä ja naiset ovat palvelleet maata miesten jalkojen alta. Eihän tästä ole kuin ihan muutama vuosikymmen, kun oletuksena oli, että nainen ei luo uraa, mies luo uraa, nainen on kotiäiti, siivoaa, tiskaa, hoitaa lapset, on kauniina, miehen palkinto. Muutama vuosikymmen on lyhyt aika. Nykypäivänä miessukupuoli ei ole se, joka esineellistää naista samassa mittakaavassa, kuin aikaisemmin. Nainen tekee sen ihan itse. Nainen itse esineellistää itsensä somessa peppua keikuttelemalla, nänniä paljastamalla – ja se pitäisi lopettaa. Yksinkertaisesti vain lopettaa.
  Mun mielestä video oli loistava.
  Ja nyt…. Itse syyllistyt aivan täysin luomaan painetta itsellesi ja muille;
  “Miksi pumppauspätkässä on Rachel McAdams, jota on yritetty ”rumentaa”, mutta joka on varmasti upeamman näköinen tuossa kuin yksikään todellinen hetki, jossa väsynyt äiti pumppaa maitoja keskellä yötä raskausarpineen, löysine vatsoineen ja/tai tukkaan kuivahtaneine pukluineen? En osaa täysin selittää ajatustani, mutta jotenkin on musta kummallista, että yhteiskunnan ulkonäköpaineita arvosteleva video syyllistyy hieman samaan itsekin, ellei se ole sitten tehokeino, joka ei vaan toimi mulle.”
  Tämä on se syy, miksi näitä videoita tarvitaan. Tämä ei ole enää mielipiteeni, vaan totuus; aivan jokainen nainen kuvailemassasi tilanteessa on upea huolimatta siitä, kuinka “rumalta” näyttää. Myös sinä. Sinun naapurisi. Ystäväsi. Minä. Siskoni. Sinä juuri äsken loit paineen sille, että kuka tahansa ei voi näyttää Rachel Adamsilta noin arkisessa tilanteessa. Tosi asia on, että me kaikki näytetään parhaimmiltamme ja olemme paras itsemme, mitä pystymme missäkin sen hetkisestä tilanteessa olemaan.

  1. Videolla ei sinänsä olekaan miesvihaa, mutta videon ympärille on syntynyt paljon keskustelua, jossa on ihan suoranaista miesvihaa. Ja edelleen hyvin moni kokee, että juuri miesten takia naiset tekevät sitä sun tätä ja että se on miesten syytä. Ja tätähän myös video paikoitellen alleviivaa, että naiset tekevät asioita miesten takia eli miehet vaativat näitä asioita naisilta.

   Jokainen nainen saa ihan rauhassa keikuttaa peppua ja paljastaa nänniä, eikä kenenkään todellakaan tarvitse sitä lopettaa. Täytyy lopettaa uhriutuminen siitä, että se koetaan seksikkääksi, koska naisen kroppa on seksikäs ihan yhtä lailla kuin miehenkin. Jos haluaa julkaista itsestään materiaalia, jonka joku tulkitsee seksikkääksi, antaa niiden tulkitsijoiden niin tulkita. Mutta ei sitä todellakaan tarvitse lopettaa. Ei meidän tarvitse kavuta jonneki burkhan kätköihin kätkemään kupeitamme, koska joku saattaa pitää sitä seksikkäänä ja esineellistää meitä sen varjolla. Enkä usko, että kukaan sitä tekee esineellistääkseen itseään, vaikka tekisikin sen nauttiakseen kehuista. Missä menee raja? Saako rajata silmät ja korostaa niiden sinisyyttä? Jokuhan voi pitää sinisiä silmiä seksikkäinä? Saako punata huulet, vai tuleeko viettelijätär-olo?
   Sun mielestä video on loistava ja haluat, että naiset lopettavat itsensä esineellistäminen, mutta esineellistät itse vetoamalla siihen, että nimenomaan esimerkiksi pepun keikuttelu ja nänni on seksikästä.

   En myöskään ymmärrä kovin hyökkäävää asennetta tuohon Rachel McAdams-viittaukseen liittyen. En minä sanonut, että raskausarvet, löysät vatsat ja puklut on rumia. Just julkaisin itsestäni videon kun vauvani kuolaa koko naamaani iltapusuja ja en ole omasta mielestäni mitenkään edustavimmillani videossa. En ymmärrä syyttelyäsi, kun sinä itse käännät tän nyt kauniin ja ruman vastakkainasetteluksi. Pointtini oli se, että video syyllistyy siihen samaan, kuin mitä se arvostelee. Missä on “todelliset” naiset tällä videolla, erilaiset, monimuotoiset, selluliittiset ja raskausarpiset ihan yhtä lailla kuin mallinmittaiset, kiinteät ja yleisesti arvioiden kauniina pidetyt supermallit ja näyttelijät. Rachel McAdamsin pumppausvideossa on varmaan vähintään 10 hengen henkilökunnan stailaus, miksei tuota hetkeä olisi voitu ottaa tähän videolle jostain aidommasta tilanteesta?
   Kenenkään ei tarvii näyttää McAdamsilta ollakseen kaunis, enkä tarkoittanut, että kaikki muut ovat rumempia kuin McAdams, vaan musta on kummallista, että tässä käytetään esimerkkeinä näin epäaitoja tilanteita.

   1. En ole seurannut videosta herännyttä keskustelua. Jos se on herättänyt miesvihaa, ollaan aivan väärillä jäljillä. Sanoin “Mä en itseasiassa saanut mistään sellaista käsitystä, että videossa olisi nais- tai miesvihaa.” – ja pysyn siinä.

    En todellakaan, missään tapauksessa sano, että on naisen – tai miehen – vika, että häntä esineellistetään. Silti ajattelen somessa keikistelyn (nyt huom! sekä miehillä, että naisilla) vähän kaksipiippuisena juttuna. Kuvilla luodaan mielikuvaa. Samalla tavalla, kuin sinä luot mielikuvia itsestäsi ja elämästi somessa (instagram, blogi, etc.). Kautta aikojen sinäkin olet toitottanut lukijoillesi, että elämäsi ei vain sitä, mitä näkyy blogissasi ja taistelet luomiasi mielikuvia vastaan jok’ikinen päivä.
    Samalla tavalla, kun henkilö laittaa itsestään paljastavan kuvan nettiin, jokainen katsoja luo päässään oman mielikuvansa kyseisestä henkilöstä. Oli se mielikuva mikä tahansa, miksi laittaa itsestään “esineellistävä” kuva, jos ei ole valmis ottamaan syntyneitä mielikuvia vastaan?
    Jos monet, monet, monet, naiset laittaisivat itsestään ns. kotiäitikuvia, jossa pöytä on miehelle katettuna joka päivä, lapset puettuna nätisti ja koti on tiptop, syntyy mielikuva, että tällainen on “oikea nainen”. Tätä oikeaa naista aletaan ihailla.
    Somella on nykypäivänä valtava vaikutus ihmisten mielikuviin samalla tavalla, kuin aikanaan naistenlehdillä. 80- ja 90-luvuilla ihannoitiin laihuutta, pikkupeppuisuutta, anoreksiaa – ja sitä laihuutta oli naistenlehdet täynnä. Kaikki laihduttivat. Jos et laihduttanut, olit epäonnistunut. Miehet eivät näitä luoneet. Kuten miehet eivät ole luoneet nykypäivän somemaailmaa, jossa ihannoidaan valtavia peppuja (näin kärjistetysti).
    Mitä jos naiset alkaisivat luoda mielikuvia, jossa nainen ei ole “keikistelevä apina”? Itse mietin ainakin, että mielikuvani miehestä puku päällä on aivan erilainen, kuin mies, joka ilman rihmankiertämää pullistelee lihaksia (en nyt sano, että jokaisen pitäisi pukua alkaa käyttämään, vaan halusin antaa kaksi ääripääesimerkkiä).
    En nyt sanoisi, että nainen (tai mies) tulisi kauttaaltaan peittää. Sanon, että on kunnioittavampiakin tapoja tuoda itseään esille kuin ruumiin osien paljastelu tai niiden kokonaan peittäminen. Mutta kuten sanoin myös, tämä on kaksipiippuinen juttu, koska ajattelen myös, että jokaisen tulisi saada pukeutua kuten itse haluaa ilman, että kukaan sitä tulee kritisoimaan.
    Mä tulen kyllä varmasti ikuisesti seksualisoimaan sellaiset ruumiinosat, jotka mun mielestä on vain ja ainoastaan mun kumppanin tai mun itseni nähtäväksi ja kosketeltavaksi.

    Kirjoitin eilen kommenttini nopeasti, eikä tarkoitukseni missään tapauksessa ollut olla hyökkäävä.
    Ymmärsin kommentistasi nyt, että video olisi ollut sinusta todenmukaisempi, jos siinä olisi ollut “todellisia” naisia, eikä vain mallinmittaisia, kiinteitä ja yleisesti arvioiden kauniina pidettyjä supermalleja ja näyttelijöitä. Olen samaa mieltä kanssasi – nyt, kun ymmärsin sinut oikein – että video syyllistyy juuri siihen, mitä vastaan se taistelee, eli oikeastaan kusee omaan nilkkaansa. Naiset videoilla olisivat saaneet olla ns. monimuotoisempia. Mutta juuri tästä samasta syystä mä koen, että naiset somessa kusevat omaan nilkkaansa tekemällä todellisuudesta someystävällisiä. Ehkä tähän olisi voinut tiivistää tuon mun edellisen pitkän kappaleen 😀
    Ps. Sä olit siinä pusutteluvideolla Myttysen kanssa aivan yhtä upea, kuin Rachel Adams punaisella matolla laitettuna 10 ihmisen toimesta – tää oli mun pointti edellisessä kommentissa, ei siis ollut tarkoitus olla hyökkäävä 🙂

   2. Edellisen pitkän kommentin ja punaisen langan katoamisen seurauksena halusin vielä sanoa, että myös sinä – kuten kuka tahansa muukin nainen – saa satavarmasti aivan kamalia kommentteja tutuilta ja tuntemattomilta ihmisiltä, pääasiassa naisilta, ja mä olen kamalan pahoillani niistä!
    Voi kun naiset arvostaisivat itse itseään enemmän.

    1. Jos Anna et ole vielä kirjoittanut mielipide postausta tästä aiheesta niin ois kiva jos joskus innostuisit tekemään! 😀 En ota videoon sen enempää kantaa mut tästä aiemman kommentoijan mainitsemasta naisten “esineellisyydestä” ja pepun heiluttelu somekuvista olisi mielenkiintoista saada postusta! 😀 Oon samaa mieltä että kenenkään ei tarvitse lopettaa mitään keikistelyä, en ymmärrä miksi alastomuus, seksikkyys tai “somekeikistely” liitetään aina tähän. En itsekkään koe omakseni lisätä omaan someeni paljastavia kuvia itsestäni, mutta en ole ikinä ymmärtänyt vihaa mitä aiheeseen liittyy. Itse näen ihmiskropan kauniina, jota on esitetty kautta aikojen niin vaatteissa kuin ilman. Koen myös et some tarjoaa valtavasti valikoimaa mistä valita ja millaisia tilejä seurata. En siis halu hyökätä aiemman kommentoijan ajatuksia vastaan, mutta ois kiva lukea enemmän pohdintaa aiheesta. Oon lukenut sun blogia vuosia ja vaikka mielipiteemme eriävät välillä hyvinkin rajusti, nää postaukset on parhaita.

 4. Hyvä teksti ja olen todellakin samaa mieltä sun kanssa siitä kuinka naiset luo paineita toisilleen. Mä en kuitenkaan tulkinnut tuota videota niin että siinä olisi mitenkään miesvihasta kyse vaan just nimenomaan siitä kuinka nainen sanoo toiselle naiselle ”eivät miehet pidä tuollaisesta” Siis mitä naiset olettavat miesten haluavan. En tiedä saitko kiinni tästä mun pointista?😅

  1. Joo, sain. Mä ehkä ilmaisin huonosti tän asian, mutta siis en sano, että video itsessään on miesvihaa täynnä, mutta mun mielestä video ruokkii sellaista keskustelua, jossa miesviha pääsee valloilleen. Juuri tuolla ajatuksella, että “men can’t help themselves / give him children” yms. ikään kuin miehet vaatisivat näitä asioita, eivät voi itselleen mitään ja tämän paineen alla heikot naiset tekevät niin ja vaativat muitakin niin tekemään. Ymmärrätkö mitä tarkoitan? Mä oon nähnyt tosi paljon kommentteja tän videon ympärillä just siinä, että “jeejee girl power, miehet on sikoja”, ja kuten sanoinkin, toivon tän herättävän enemmän solidaarisuutta naisten kesken kuin miesvihaa 🙂

 5. You can be the ripest, juiciest peach in the world, and there’s still going to be somebody who hates peaches.

  ✌️

 6. Mua häiritsi videossa myös se, että haluttiin muka näyttää tavallisia naisia todellisissa arjen tapahtumissa, mutta sitten näytettiinkin vain huippumalleja ja kauniita näyttelijöitä, jotka oli maskeerattu näyttämään ns. vähemmän kauniilta, mutta jotka silti näyttivät kauniimmilta kuin 99% naisväestöstä. Enkä nyt sano etteikö omasta mielestäni jokainen keskiverto pumppaava äiti olisi kaunis, mutta miksi heitä ei sitten kuitenkaan voinut videolla näyttää? Minulla meni sen takia vähän maku tähän kampanjaan.

 7. Minusta ei tarvitsisi erikseen määritellä, kumpaan sukupuoleen kuuluvat niitä paineita asettavat, mikä olikin hyvin toteutettu videolla, sillä uskon myös sellaisen “No kyllä naisetkin”, “Tässä se nähdään kuinka nainen on naiselle susi” vain lisäävän naisten negatiivista suhtautumista toisiinsa, kun tuollaisista uskomuksista tulee itsensä toteuttavia ennusteita. Tietenkin naisetkin yrittävät kipata noita itsekin kohtaamiaan ikäviä paineita muidenkin niskoille, mutta eivät naiset niitä yksin ole olleet luomassa, kehittämässä ja ylläpitämässä.

  Sen tiedostaminen että monet naiset ovat sisäistäneet tuollaisia asioita huomaamatta lainkaan kyseenalaistaa niitä on varmasti vain hyvä asia, kunhan keskustelun sävy ei ole sellaista perinteistä “Nainen on naiselle susi – se on fakta se”-diipadaapaa.

 8. Niin, ihan hyviä pointteja. Mut pisti miettimään, eihän tota kyllä miehille edes ole tarkoitettukaan vaan enemmänkin kaikille. Sehän oli varmasti sen videon tarkoitus; tuoda esille ennakkoluuloja, kommentteja ja ”sääntöjä”, joita naiset kohtaavat päivittäin ja saavat niitä KAIKILTA. Ei pelkiltä miehiltä, ei pelkiltä naisilta. Vaan just nimenomaan kaikilta. En myöskään usko et video tehtiin sormi osottaen miehiä. En ollenkaan. Naiset osaavat olla toisilleen kyllä todella ilkeitä ja näästejä. Ja sitä just tuodaan tolla videolla esille.

 9. Mä taas en ymmärtänyt tuota videota miesten vaatimuksena naisille vaan yhteiskunnan/median vaatimuksina naisille. Ja ihmettelin että mitä medioita naiset seuraavat jos kuulevat niistä tuollaisia vaatimuksia. Koska en itse ainakaan koe että esimerkiksi tv-ohjelmissa tai lehdistössä tuollaisia paineita asetettaisiin.
  Sosiaalinen media on sitten oma lukunsa ja siellä mielestäni pätee juurikin tuo, että naiset asettavat itselleen ja toisilleen paineita. Toivoisin että kaikki tytöt ja naiset olisivat niin sinut itsensä kanssa että ulkopuolisten mielipiteet eivät hetkauttaisi, vaikka kuinka joku sanoisi laihaksi, lihavaksi tai miksi ikinä.

 10. Kannattaa muistaa myös, että olet aina (tai ainakin niin pitkään kun blogia olet kirjoittanut) ollut paljon itseäsi laittava, ripset yms ovat aina valmiina ja laitat aina hiukset jne. eli olet ns. aina “edustava” ja sellainen mitä monet miehet tuntuvat pitävän naisen normina ja sellaisena “miltä naisen kuuluukin näyttää” (iso yleistys miehistä, mutta silti). Olet myös suurimman osan elämästäsi ollut varsin solakka mutta silti isohkorintainen. Jos olisit ollut ns. luomumpi, olisit saattanut saada reilusti enemmän kommentteja miehiltä siltä miltä sun “kuuluisi näyttää”. Nyt kuulut ehkä siihen kastiin, mitä jotkut miehet käyttävät näyttääkseen muille naisille miltä hekin voisivat näyttää jos vähän tsemppaisivat. Pointti on siis se että ehkä olet jo useimmille miehille ns. valmis pakkaus ja ne v-ttumaiset kommentit säästetään sitten muille naisille jotka muka tarvitsevat vielä vähän apua.

  1. Mie oon ollut ja oon edelleen se nainen kuka ei meikkaa. En oo mikään hoikka, muodot mulla joo on mutta myös ylimääräistä. Pitkään (yli 19vuotta) menin lyhyillä (korvat peittyy, ei enempää) hiuksilla. Ja silti ainoat kommentit mitä miehiltä oon saanut on yläasteen pojat, kun on huudellut mun pukeutumisesta (emo, scene, j-muoti miten nyt tahtoo ajatella). Toisilta tytöiltä sen sijaan oon kuullut kuinka oon lihava ja päästänyt itseni huonoon kuntoon (olin 14vuotias, kun jälkimmäinen tuli). Ja silloin olin ainakin 10kg kevyempi ennen rintojen ja takapuolen kasvamista, lihavasta kaukana. Vaikken oo ikinä oikeastaan sopinut kauneusihanne muottiin miehiltä on kaikista vähiten tullut negatiivista palautetta. Nyt 20vuotiaana mulla on pidennykset ja panostan ihonhoitooni ja ulkonäkööni ylipäätään enemmän, koska nautin siitä. Mun mies rakastaa sitä mun vartalossa, että siinä on muotoja eikä ole se kroppa mikä mulla oli 14vuotiaana kun mukamas olin lihava. Raskaana ollessa ku mulla on kaikkea muuta kuin kiva olo vatsani kanssa mies päivittäin muistuttaa kuinka kaunis olen edelleen. Koskaan en terveissä suhteissani ole kuullut kommentointia negatiivisesti ulkonäöstäni. Ja kaikki panostus minkä olen tehnyt on puhtaasti itseäni varten. Kaikki miehet eivät tykkää samasta. Mun miehelle oon yhtä täydellinen collarit jalassa kuin mekko päällä laittautuneena.
   Lyhyesti mun pointti on se et on väärin sanoa et Anna ei kohtaa miehiltä palautetta, koska on ns ”valmispaketti” ja sellainen mistä muut miehet haaveilevat. Miehet tykkäävät aivan eri asioista ja yleensä se oma rakas on täydellinen juuri sellaisena kuin on. Ja jos ei ole ja miehen mielipiteen vuoksi pitäisi itseään muuttaa mies vaihtoon. Mun eksä vihasi sitä, että laittauduin koska se teki musta pinnallisena, samanlaisen kuin muut. Laittautumista oli kasvonaamiot, hiusten suoristaminen ja pahimpana meikkaaminen tai kivojen vaatteiden pitäminen. Tämän vuoksi hän on eksä. Nykyinen mies hyväksyy mut meikittä ja jos meikkaa on sekin ok. Kyllä hänkin siitä saa varmasti irti jos laitan kivat vaatteet päälle ja tukka on nättinä. Miksi hän ei sais ottaa siitä jotain irti jos minäkin siitä nautin.

 11. Heippa! usein ongelmana on juuri ’internalized misogyny’ eli opittu naisviha, jota naiset usein jopa tiedostamatta toistaa myös omassa toiminnassaan muita naisia kohtaan. Mutta mistä tämä misogynia on sitten opittu – tässä voimme sitten katsoa yhteiskuntaa, ja sitä roolia mikä naisille on annettu. Margaret Atwood kiteyttää tämän hienosti ” You are a woman with a man inside watching a woman. You are your own voyeur.”

 12. Mielenkiintonen tulkinta! Mä oon miettiny et tuota “miehillä on tarpeita eikä ne osaa kontrolloida itseään”kyl tulee oletuksena vastaan, mut käsittääkseni sitä pidetään myös selityksenä eikä “oikeutena”. Ite oon miettiny, et myös miehet kärsii noista olettamista ja niitä tekee sekä miehet että naiset. Jotenkin tulkitsin noi kaikki videon lausahdukset yleisesti asioina, joita kuulee vähän keltä vaan sukupuolesta riippumatta. Oma kokemus on se, että vähän kaikki toistetaan näitä yhteiskunnan ajatuksia, osa vähän kritiikittömästi ja osa vähän vähemmän.

 13. Aamen! Kiitos Anna – jälleen – mahtavasta kirjoituksesta, olen niiiiin samaa mieltä! 🙂
  Olen aina tullut paremmin juttuun miesporukassa juurikin sen takia, että ne ovat “armollisempia” ja mielestäni jopa aidompia kuin naisporukat. Saa olla oma itsensä ja tehdä asiat itsensä vuoksi. Naisten keskellä tulee tarve olla parempi/kauniimpi/laihempi/mitäikinä..koska naiset osaavat olla todella julmia. Ja kuten itsekin sanoit, syytön heittäkööt ensimmäisen kiven, en ole täydellinen – mutta opettelen olemaan lempeämpi. Taito, jota oppii myös iän myötä. Ja tiedostan, että elämme patriarkaalisessa maailmassa edelleen. Oman elämäni olen kuitenkin aina kokenut helpommaksi miesten seurassa ja naispuoliset ystäväni ovat jääneet elämääni “tarkan seulan” jälkeen – lähinnä siis sellaisen, että on voinut olla aidosti oma itsensä. En tiedä muotoilenko ajatukseni typerästi, mutta toivottavasti tässä oli jotain järkeä 😀

  Kiitos vielä tästä(kin) postauksesta, osasit muotoilla ajatukseni paremmin 🙂

 14. En tarkota vähätellä sitä mitä naiset tekee ja noi sunkin esimerkit on karmeita. Mulle on kuitenkin osunut kohdalle nimenomaan miehiä, tuntemattomia miehiä eri paikoissa jotka on haukkuneet mun ulkonäköä esim ihan kadulla selvinpäin. Siis tyyliin tissit on liian pienet ja perse huono tai maha näyttää siltä ku oisin raskaana. Ja no, varsinkin just tietynlaisia tissejä oon kyllä kuullut monien miesten haukkuvan. Jopa mun kaverimies otti kännissä tissistä kiinni ja sanoi että on kyllä olemattomat 😀 Kai ne sit on niin pettyneitä mun vartaloon ettei malta olla sanomatta.

 15. Kylla mun mielesta tuossa videossa mennaan syvemmalle kuin vain siihen naisten valiseen ‘ulkonako kamppailuun’. Olen itsekin ollut sita mielta, etta mita paremmalta naytan sita ilkeammin vastaantulevat naiset minua katsoo. Tuossa videossa puhutaan hyvin syvalle juurtuneesta miesten ‘oikeudesta’ arvioida ja kommentoida naisia. Oma pomoni on minua nuorempi ja hyvin testosteroni johtoinen maailman napa (ei edes komea) ja viikottain/paivittain puhuu hyvin alentavasti naisista.

 16. Aiheesta keskusteltiin myös jossain muualla (en muista nyt missä) ja luin siinä erään miehen kommentin, joka sanoi että hänestä on harmillista, että videosta tehdään vastakkainasettelu. Että taas kun naisten puolesta on tehty kampanja, niin kysytään, että mites miehet? Heilläkin siis on paineita ei kieltänyt sitä, mutta sanoi, että hän näkisi hienompana vastauksena tälle videolle miesten tekemän videon, jossa miehet antaisivat tukensa naisille. Wouldn’t that be something.

 17. Tämä kommentti ei liity tähän tekstiin mitenkään, en ole sitä vielä lukenut, mutta katsoin just tuon instagram storysi jossa puhut lapsen kiintymyssuhteesta jne ja olet niin täysin oikeassa! Olet tosi hyvä äiti kun ajattelet epäitsekkäästi nimenomaan lapsesi parasta! Sitä ei kaikki vanhemmat tee. Ja kun se kiintymyssuhde menee p*rseelleen niin sen kanssa sitten painitaan koko aikuisuus ja mietitään mikä itsessä on vikana ja miksi omassa parisuhteessa on ongelmia jne. Taustalla nimenomaan se lapsuuden kiintymys ja itselleni tämä valkeni vasta parinkympin loppu puolella. Minulla on ristiriitainen kiintymyssuhde omaan äitiini ja se on aiheuttanut elämässäni aivan järjettömän paljon kipua ja tuskaa. Hienoa nähdä kaltaisesi nuori nainen äitinä joka ajattelee tällaisia asioita, itse teen myös kaikkeni että omille lapsilleni syntyisi turvallinen kiintymyssuhde minuun, mikäli lapsia minun kohdalleni joskus suodaan.

 18. Mä en katsonut videota, koska en ymmärrä englantia riittävän hyvin. En siis itse videoon ota minkäänlaista kantaa, tietenkään.

  Sun teksti oli kuitenkin hyvä, jopa näkemättä videota. Mulla on vähän erilaiset kokemukset, mutta silti aika samanlaiset näkemykset. Riippuen asian rajauksesta mun kokemus on se, että saanut (tämän aihealueen sisällä) miehiltä enemmän lokaa niskaan kuin naisilta tai sitten melkein 50/50. En kuitenkaan ole miesvihaaja, mutta pystyn joissain määrin ymmärtämään sitä, että miksi nainen siihen voi päätyä. Yhtälailla kuin mies voi päätyä vihaamaan naisia tai ylipäänsä ihminen voi päätyä samalla tavalla vihaamaan jotakin järjen vastaisella tavalla. Niin voimakas viha on reaktio jostakin. En silti siis kannata miesvihaa, naisvihaa tai muutakaan vastaavaa. Sen sijaan, että myrkyttää ympäristöään pitäisi hankkiutua ammattiavun piiriin.

  Tuo on erittäin totta, että myös miehillä on omat paineensa siinä missä naisillakin ja naiset osaavat olla toisilleen hyvinkin myrkyllisiä. Oman kokemusten perusteella sanoisin kuitenkin, että ihmisen myrkyllisyys toista kohtaan (ihan vain tämänkin asian sisällä) ei riipu sukupuolesta vaan ihmisestä. Yhtälailla miehet asettaa naisille noita samoja paineita, mitä kuvasit naisten asettavan toisillensa. Ei nämä asiat siis sukupuolisidonnaisia ole ja se, mitä kukin kohtaa elämässään riippuu lähtökohdista, siitä keitä elämässään kohtaa jne.

 19. Jenkeissä naisviha, naisten syyllistäminen ja uhrien syyttäminen on todella paljon yleisempää kuin täällä. Siellä ihan oikeasti edelleen käytetään niitä miehen tarpeet -argumentteja, ihan oikeusjutuissa ja tuomioissa asti. Sen kun pitää mielessä katsoessaan tätä jenkkivideota, vastakkainasettelu on helpompi tajuta. Esim siellä voi selvitä raiskauksesta ehdollisella, koska on niiin kunnollinen mies eikä haluta pilata tulevaisuutta (tää jätkä oli siis videoinut itse raiskauksen…) ja nainen joutuu abortista murhasta vankilaan. Aika eri kulttuuri kuin täällä. Ja joo, ei tosiaan kaikki miehet, mutta jostain syystä nuo lait ei siellä siltikään kohene.

 20. Mua ärsytti niin paljon yläastella kun meillä oli koulussa seksivalistusta ja se terveystäti toitotti tuhat kertaa että tytöt, älkää sitten suostuko anaaliseksiin, se pilaa sulkijalihaksen. Sitte kysyin siltä että mikset sano tuota myös pojille niin sieltä tulee vastaukseksi: no se on jokaisen oma asia mitä tekee. …???!!

 21. Minä olen saanut kaikista törkeimmät ja loukkaavimmat kommentit nimenomaan miehiltä. Ne, jotka ovat satuttaneet syvältä ja jättäneet pahimmat jäljet. Ehkä juuri sen takia ne ovat satuttaneet niin paljon, kun olen ollut kasvava nuori nainen, enkä ole ehtinyt kasvattamaan tervettä itsetuntoa ja olen ollut keskeneräinen niin fyysisesti kuin henkisesti. Myös asiat, joita olen kuullut poikien/miehien sanoneen peruskoulussa ja lukiossa muille tytöille ovat olleet ihan kamalia. Täytyy kyllä sanoa, että naisten kanssa tunnen oloni turvallisemmaksi tietyssä mielessä. Ehkä mun elämään on sitten “siunaantunut” näitä mieskusipäitä enemmän kuin naiskusipäitä… Että en nyt ihan allekirjoita tuota, että nainen on naiselle susi…. Onneksi niitä hyviä kokemuksia on kuitenkin tullut niin miesten kuin naisten kanssa, ja usko ihmiseen hyvyyteen on säilynyt. Itse olen yrittänyt kasvattaa molemmista pojistani muita ihmisiä arvostavia ja ei-pinnallisia omalla esimerkilläni. Ehkä noissa nuorissa on se tulevaisuus tässäkin asiassa 🙂

 22. Jos sinua ei ole miehet haukkuneet/huoritelleet olet kyllä säästynyt paljolta, mutta se ei tarkoita sitä että muutkin naiset olisi. Tiedän monia tapauksia itseni mukaanlukien että myös nuorille tytöille ja naisille on miehet (osa exiä, osa ohikulkeneita kaduntallaajia) huutaneet rumasti huorittelut ilman mitään syytä kyllä sitä tapahtuu ja paljon. Hyvä ettet ole koskaan ollut sellaisessa huonossa suhteessa jossa kaikki on aina vain naisen syy ja nainen on h’ra jos ei ilmoittele heti kun menee ovesta ulos. Valitettavasti yhä tänä päivänäkin moni nainen elää sellaisessa suhteessa pakosta tai omasta tahdostaan. Voi olla että sinun kohdallesi on osunut naishaukkujia siksi koska blogisi aihepiiri koskee eniten naisia, jos kirjoittaisit vaikkapa autoista perheen ja merkkituotteiden sijasta saattaisi sinulla olla runsaasti mieslukijoita ja meno toinen

  1. Jep, ja blogeissa/foorumeissa, joissa käsitellään esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksia, feminismiä, yht.kunnallisia epäkohtia (ja erityisesti nainen on aiheesta puhujana) kommentointi on järkyttävää naisvihaa, juurikin miesten puolelta. Jos joku kaipaa tästä lisää, voin vinkata linkkejä aiheesta tehtyjä tutkimuksia myöden.

   Toki tälläisissa blogeissa, joista suurinosa lukijoistakin on naisia, eikä aiheet monesti herätä miesten mielenkiintoa on selvää että vihaajat ovat myös naisia.

Leave a Reply