Koronaviruksesta ja miksi en pelkää sitä… ainakaan vielä

“Hui kamala, rokottamattoman 4-kuisen kanssa matkaan koronaviruksen aikaan, miten uskallat?!” No iisisti. Sitä paitsi Mytty on rokotettu rokoteohjelman mukaan, eikä Koronaan oo mitään rokotetta muutenkaan. Ja mehän mentiin Arabiemiraatteihin, jotka on olleet erittäin tehokkaita koronavirukseen liittyen, emmekä mihinkään Wuhaniin. Jos mulla olisi ollut matka Kiinaan tiedossa (ei tuu muuten ihan muutenkaan olemaan, on mun kaikista vierailukohteista häntää pitävä sen suhteen, mitä tykkäsin), niin olisin sen perunut, mutta en mä näe mitää järkeä tässä vaiheessa perua reissua tai olla peloissaan lentämisestä tai reissaamisesta alueille, joissa epidemiaa ei ole. Ihan yhtä lailla se tauti voisi meidän perheeseen tarttua ihan missä tahansa muualla, johan sitä on ollut Suomessa, Helsinginkin alueella ja junassa matkustaneella. Ja mehän reissataan Mytyn kanssa junalla jatkuvasti. Ihan yhtä todennäköisesti sairastunut ihminen aivastaa Mytyn päälle täällä Suomessa junassa kuin Dubaissa.

Mun mielestä on ollut tosi mielenkiintoista seurata tätä Korona-keskustelua. Onhan tää ihan oman mittaluokkansa epidemia, jollaista ei kaiketi mun elinikänä ole vielä ollut toista. SARS nostatti uutisia pitkään, mutta se olikin huomattavasti tappavampi n. 10 % kuolinuhriprosentilla. Todetuista Koronatartunnoista tähän mennessä n. 3 % ovat olleet kuolettavia ja täytyy muistaa, että todennäköisesti luku on pienempi, sillä varmastikaan kaikkia sairastuneita ei ole testattu, varsinkin jos taudinmuoto on ollut lievä. Juu, tää on paljon pahempi kuin tavallinen influenssa, mutta paljon vähemmän kuolettava (ainakin tähän astisen tiedon mukaan) kuin esim. SARS tai vähemmälle huomiolle jäänyt MERS (jonka tappoaste oli yli 30% luokkaa). Tietyllä tapaa koen, että tällaiset taudit ovat luonnon oma keino taistella meitä ihmisiä vastaan. Näin ympäristökeskustelun aikana on mielenkiintoista huomata mm. se, että kolmessa viikossa Kiinan päästöt ovat romahtaneet 150 miljoonaa tonnia viime vuoteen verrattuna. Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat nyt siis noin neljänneksen alemmat kuin normaalisti helmikuussa. Pudotus vastaa lähes kolminkertaisesti Suomen vuosittaisia kasvihuonekaasupäästöjä. (Lähde) Ensinnäkin, kelatkaa, että Suomen kolmen vuoden päästöt on sitä, mitä siis tyyliin Kiinan yhden viikon päästöt on. Kelatkaa. Siks tuntuu aina välillä hieman kyseenalaiselta tää eurooppalaisten syyttelykulttuuri lennoista sun muusta, kun tää vaaka asettuu näin. Toki jokaisella teolla on pienen pieni merkitys, mutta yksittäisen ihmisen valinta on pisara valtameressä ja jotenkin tällainen uutisointi muistuttaa mua tietyllä tapaa meidän ihmisten voimattomuudesta. Mutta, tässä onkin mielenkiintoista nähdä, onko luonto sittenkin meitä vahvempi.

Pandemioita ja epidemioita maailmaan on mahtunut aika paljon. Mä koen jollakin tapaa, että ihmisen tietotaidon kehittyessä, ihmiset elävät “liian pitkään” ja tervehtyvät “liian usein” vakavistakin sairauksista. Kiva meille, mutta ylikansoittuminen ja ilmastokriisi on ihan täyttä totta. En tietenkään sano, että jeejee, korona, toivottavasti 25% maailman väestöstä pyyhkiytyy pois, en oo ihan niin oman elämäni Thanos. Mutta tällaiset epidemiat on vaan luonnon oma keino vaikuttaa tapahtumiin. Tai sit kyseessä on joku pirullinen poliittinen salaliitto. Kukapa tietää.

En lähe tässä sen enempää foliohattuilemaan vanhoilla kirjoilla ja niiden jutuilla, Jenkkien ja Kiinan välisellä sodalla ja mahdollisilla poliittisilla ja taloudellisilla vaikuttimilla tässä asiassa. Ne on ihan vaan spekulaatiota ja jokaisella on oikeus omaansa. Mua kuitenkin kummastuttaa tää tietynlainen pelottelu ja mylly, mikä asiassa on. Kyllä, 87 000 ihmistä on todistetusti sairastunut tähän. Nyt Suomessakin jo viisi tapausta, joista yksi lapsi. Paniikki on valmis alkamaan, Mutta, hold on. Sairastuneita on ollut Kiinassa lähes 80 000, mutta toisaalta Kiinan väkilukukin on lähes 1,4 miljardia ihmistä, eli tähän mennessä Korona on koskettanut noin 0,005% kiinalaista. Loput 7000 sairastunutta on jakautunut sinne tänne; isosti Etelä-Koreaan, jonka osuus on 3700 ja Italiaan, jossa on n. 1200 tapausta. Uhrejakin tällä taudilla on jo lähes 3000. Muualla kuolemantapaukset on yksittäistapauksia, Kiinassa niitä on ollut lähes 3000 ja Iranissa 54, mikä on ollut korkea lukema suhteutettuna sairastuneisiin. Kun katsoo vielä tarkemmin tautiin menehtyneiden tietoja Euroopassa, aika paljon toistuu sama. Vanhat ihmiset (70+), joilla on jo jokin vakava sairaus. Kamalaa tietenkin, jokainen henki on arvokas. Mutta, näin pienten lasten äitinä on ollut helpottavaa nähdä, että jostakin syystä tämä tauti ei joko tartu yhtä herkästi lapsiin tai on heillä hyvin lievä ja sen takia, en tätä mitenkään erityisemmin ole osannut pelätä. Asiantuntijatkaan eivät osaa selittää miksi Koronalla on vähemmän lapsiuhreja, mutta trendi on sama kuin aikanaan SARSissa. Se on kyllä erittäin positiivista meidän kaikkien kannalta, koska lapset on aivan todella pahoja taudinlevittäjiä.

Mä oon ennenkin kirjoittanut siitä, etten pelkää reissaamista. Tai en ainakaan anna pelolle sijaa ja tee valintojani epätodennäköisiin pelkoajatuksiin pohjaten. Terrori-iskut Euroopassa eivät saa mua välttämään Euroopan pääkaupunkeja, eikä koronavirus aiheuta mussa akuuttia pelkoa ja halua lukittautua kotiin ja pitää lapseni suojassa. En toisaalta arvsotele ketään, joka päättää toimia toisin. Itse koen, että ensinnäkin, näyttää siltä, että virus ei ole poikkeuksellisen vaarallinen pienille lapsille. Toiseksi, lasten kanssa on aina sairastumisen riski ellei ole valmis jättämään kaikkia tapahtumia, leikkipaikkoja, päiväkoteja ja kouluja väliin. Eräs tuttu meni vauvansa kanssa neuvolaan Huittisissa ja sattui siihen aikaikkunaan kun siellä oli tuhkarokko-potilas. Elämä tapahtuu vaikka kuinka me suunnitellaan. Pitäisi elää karanteenissa, ja menettää elämää aika paljon, jos kaikkea pelkäisi. Joo, en suin päin suuntaisi Wuhaniin tai nyt välttämättä Italiaankaan juuri nyt, mutta en mä näe mitenkään niin pelottavaksi nyt liikkua julkisilla paikoilla, matkustaa lentokoneella tai tehdä muutakaan. Elää normaalia elämää. Joidenkin mielestä olen ehkä tyhmänrohkea, mutta monet saattavat olla mun mielestä liian herkkiä panikoimaan. Jokainen toimikoot sen mukaan, mikä sopii heille parhaiten. Itse koin, että on todennäköisempää olisi saada influenssa Suomessa vauvalle kuin Korona Arabiemiraattien matkalla. Harkitsemme vielä toista reissua tässä kevään aikana, mutta nyt ollaan sellaisessa “katsotaan miten tilanne etenee”-tilassa sen suhteen.

Mun mielestä huolestuttavinta tässä tilanteessa on tietynlainen sekopäinen lietsottu paniikki, jossa jokainen nuhanenä tulkitaan Koronaksi ja ihmiset pelon keskellä alkavat sättiä ja syyllistää ja arvostella. Flunssa vaan sattuu kuulumaan tähän vuodenaikaan aika vahvasti, joten ihan turha on mulkaista jokaista yskäisyä ja niiskutusta. Muistan kuinka ebolaepidemian aikaan matkustimme Gambiaan (jossa ebolaa ei ollut yhtään sen enempää varmistuneita tapauksia kuin Suomessakaan siinä vaiheessa) ja sain osakseni ties mitä syyttelyä siitä, kuinka tuon ebolan Suomeen ja sairastutan koko kansan 😀 Oikeesti. Siis mä matkustin Lontoosta (ei ebolaa) Gambiaan (ei ebolaa) ja takaisin Lontooseen, mutta jotenkin olisin tappanut koko Suomen. Okkipokki. Tässä on vähän samanlaista ilmassa nyt kun jokaista lentomatkaa kohdellaan kuin Koronaviruksen petrimaljaan sukeltamista. Sen sijaan, että panikoitaisiin, voitaisiin muistaa sellaiset yksinkertaiset ohjeet, mitä terveydenhuolto jakaa. Käsipesua, hyvää hygieniaa ja järjenkäyttöä. Mä “rakastan” aina näitä uutisia miten siellä sun täällä maailmankolkassa on hengityssuojaimet loppu, vaikka on jo kerrottu hyvin selkeästi, että ne eivät auta tässä tilanteessa. Siis terveydenhuollon ammattilaiset ei saa maskeja, joita tarvitsevat työssään, koska jengi stokkaa niitä kuin maailmanlopun varalle, vaikka niistä ei oo hyötyä. Ihan totta ihmiset.

Tän joukkohysterian yks riski on musta se, että jengi ottaa oikeutta omiin käsiin ja alkaa riehumaan väärien hälytysten seurauksena. Ja toinen riski on ehdottomasti tietynlaisen rasismin lisääntyminen. Vähän sama kuin terrori-iskujen aikaan ihmisten yleinen mielikuva Lähi-idästä tulevia kohtaan muuttuu ja he kokevat paikoitellen kamalaa kohtelua. Ei ees tarvii olla kotoisin Lähi-idästä, riittää, että näyttää siltä. Sä voit olla paljasjalkainen harras katolinen lontoolainen, mut sua kohdellaan ku jotain jihadistia. Tässä on vähän kanssa samanlaista riskiä Kiinaa ja kiinalaisia kohtaan. Luin jonkun artikkelin tähän liittyen (en äkkiseltään enää löytänyt) ja siinä oli aika mielenkiintoista ja vähän hurjaakin statistiikkaa.

Kyllä mä voin sanoa, että reissussa isoissa väkijoukoissa vedin Myttyskän vaunukoppaa enemmän kiinni ja jossain täydemmässä hississä läväytin eteen vaunuverhon. En kylläkään Koronan pelossa vaan ihan kaiken muun mahdollisen varalta. Koronan lisäksi maailmaan mahtuu miljoona muutakin tautia ja mä yritän pitää tuota pikkutyyppiä aina järkevässä määrin mahdollisimman suojassa, ihan myös Suomessakin. Esimerkiksi kun oltiin hänen kanssaan tosi pienenä mun siskoni häissä, en päästänyt siskoni ja hänen miehensä, Mytyn kummitädin ja äitini lisäksi oikeastaan ketään muuta koskemaan vauvaa. Nämä samat ihmiset olisin päästänyt myös sairaalaan meitä moikkaamaan. Taapero on musta vaikeampi pitää “suojattuna”. Se poukkoilee eestaas ja koskee joka paikkaa ja hyvä ettei nuole jokaista liukuportaiden kaidetta ja hissinappulaa. Vauva möllöttää vaunuissa aika suojassa. Vaikka ihmisillä on välillä ihan liiankin paljon intoa päästä vauvan lähelle. Usein vanhemmat naisihmiset haluavat kovasti tulla katsomaan ja koskemaan, mistä jälkimmäisen kiellän. Onhan vauvat ihania, mutta eipä tulisi mieleeni koskea toisen ihmisen vauvaa. Meinas tuolla Dubaissa itse asiassa hajota levy erääseen intialaiseen vanhempaan naiseen, joka hississä päätti laskea kätensä Myttyskän kasvoille ja vähän niinkuin heiluttaa niitä. Nappasin käden irti ja totesin, että älä koske. Hän pahoitteli asiaa. Tuskin tarkoitti pahaa ja ehkä oli pieni kulttuurierokin tässä, mutta eipä tulisi mieleeni koskea toisen lapsen kasvoja ja olin ihan raivoissani hetken. Mutta, en olisi reagoinut yhtään eri tavalla tilanteessa, vaikka kyseessä olisi ollut kiinalainen nainen.

Jollakin tapaa mussa asuu pieni sellainen kohtaloon uskoja. What will be will be. En edelleenkään sukeltaisi siihen petrimaljaan ja tekisi kunnon daredevilina kaikkea sellaista, jossa on hyvin todennäköistä negatiivinen lopputulema, mutta en mä jaksa stressaa ja pelkää mitään, missä on minimaalisen pienet todennäköisyydet. Ja tällä hetkellä koen, että jos meidän kohtalo on sairastua tähän virukseen, niin se tapahtuu ihan yhtä todennäköisesti täällä Suomessa kuin missä tahansa muualla. Tässä keskustelussa toivoisin, että pidettäis oikeesti järki päässä ja suhteutettaisiin asiat, koska turha paniikki ei kyllä auta yhtään ketään. Ja tietyllä tapaa myös luotetaan tähän meidän terveydenhuoltoon ja terveysviranomaisiin, jotka tekevät mun mielestä erittäin hyvää tiedotustyötä ja ovat onnistuneet aika hyvin kartoittamaan näitä tartuntariskejä ja toimintaa.

16 thoughts on “Koronaviruksesta ja miksi en pelkää sitä… ainakaan vielä

 1. Ai että! Puit just sanoiksi sen mitä yritin tänään töissä selittää! Niin samoja mielipiteitä asiasta.

 2. En kestä, mahtavaa, kaikki mitä ajattelen tästä asiasta on tuossa just näin! Ihan huippua! Iso kiitos tästä!! 🙌

 3. Toit faktat hyvin esiin, kiitos siitä. Voi rauhoittaa joitain panikoivia. Mittakaava on hyvä pitää mielessä, kun näitä juttuja tuodaan esiin. Ne suusuojat naurattaa aina, saasteita vastaan ymmärrän kyllä ja jos suojan pitäjällä on joku tarttuva tauti, mutta muutoin ne kuuluu hoitohenkilökunnalle.

 4. Iso syy, miksi kiinalaisten hiilidioksidipäästöt ovat niin suuret, on se, että Kiinassa tehdään valtaosa tuotteista, joita me täällä länsimaissa kilvan kulutamme, kiinalaiset itse elävät paljon vaatimattomammin – eli kiinalaisten päästöt ovat tavallaan meidän käsissämme: jos me kulutamme vähemmän, Kiina valmistaa tuotteita vähemmän ja näin myös kiinalaisten päästöt ovat pienemmät. 🙂

  1. Tämä. Ja kaikki lähes 8 miljardia ihmistä saa kyllä kätevästi jaettua “pienen Suomen” kokoisiin väkijoukkoihin, joista lähes jokainen voi sitten vedota, että kun me ollaan vain tällainen pieni 5,5 miljoonan ihmisen kaupunki/kaupunginosa/maa/saari/punatukkaisten joukko/harrastajaryhmä/tms niin ei meidän teoilla ole merkitystä kun naapurikaupungissa/toisessa ryhmässä on paljon enemmän teollisuutta/päästöjä”
   Yhden ihmisen teoilla ei ole iosoa vaikutusta, mutta usean yksittäisen ihmisen teoilla on. Suomessakin neljännes kaikesta energiankulutuksesta menee asumiseen, ja siitä noin 60% koostuu lämmityksestä. Jos jokainen suomalainen kotitalous siis laskisi kodin lämpötilaa parilla asteella, kokonaisvaikutus olisi jo todella suuri. Samoin jos jokainen suomalaisperhe päättäisi pitää kerran viikossa kasvisruokapäivän.

   Mutta koronan suhteen kyllä ihan samoilla linjoilla, melkoista hysteriaa. Toisaalta vaikka tauti ei kokonaisuutena katsoen ole kovin tappava, ovat ne vähäisemmätkin kuolemat turhia jos leviämistä voisi hillitä esimerkiksi sillä kunnollisella käsihygienialla…
   Pyörittelin kyllä silmiä kun luin että nuo hengityssuojaimet viedään hyllyistä heti kun niitä jossakin valikoimiin saadaan, vaikka sitä on jo toitotettu ettei niistä ole mitään hyötyä itsensä suojaamisen kannalta, vaan lähinnä tilanteessa jossa jo sairastunut haluaa pienentää riskiä muiden tartuttamiseen…

 5. Olen Korona-viruksesta kanssasi ihan samaa mieltä, mutta tekstissä pisti silmään eräs toinen kohta, joka jäi häiritsemään:

  „Ensinnäkin, kelatkaa, että Suomen kolmen vuoden päästöt on sitä, mitä siis tyyliin Kiinan yhden viikon päästöt on. Kelatkaa. Siks tuntuu aina välillä hieman kyseenalaiselta tää eurooppalaisten syyttelykulttuuri lennoista sun muusta, kun tää vaaka asettuu näin“

  Kiina on maailman suurin vientimaa eli Kiinassa valmistetut tuotteet eivät juurikaan päädy kiinalaisten käyttöön. Kiinasta tulee Eurooppaan enemmän tavaraa kuin mistään muusta yksittäisestä maasta (n. 20% kaikista tuonneista). Itseasiassa tarkistin asian ja tuo yhteistyökumppanisi, jonka sisustukseen liittyvä mainos on nyt ollut monessa blogissa esillä, tuottaa myös monet tuotteistaan juuri Kiinassa.

  Euroopassa ja länsimaissa jatkuvasti kasvava kulutusmyönteisyys aiheuttaa Kiinan valtavat päästöt ja lähtöpiste tähän on meidän länsimaalaisten asenteissa ja muuttuneessa elämäntyylissä, mihin myös jatkuva hupimielessä toteutettu lentomatkailu osaltaan liittyy.

  Lentäminen ja sen ympärillä pyörivä keskustelu syyllistämisestä liittyy tähän sillä tavalla, että länsimaissa vallitsee ja kasvaa kulttuuri, jonka mukaan kaikki pitää saada heti. Pitää uusia toimiva keittiö, koska vanha ei miellytä. Pitää lentää lomalle, koska huvittaa. Pitää ostaa uusi laukku, koska juuri sen väristä ei vielä ole kaapissa. Kuluttaminen ei siis enää ole laisinkaan tarve-, vaan puhtaasti haluperäistä. Tästä on tullut elämäntyyli, jossa omia valintoja ei enää kyseenalaisteta, koska niistä on tullut uusi normaali. Mutta jos suurin osaa maailman ihmisistä toimisi ja kuluttaisi tällä tavalla, niin maapallo tuhoutuisi muutamissa vuosissa. Sen takia mielestäni puhtaasti haluperäisestä kuluttamisesta, oli se sitten lentämistä tai tavaroiden ostelua, on ihan oikeutettua puhua ja siitä olisi aihetta tuntea syyllisyyttä, joka ehkä lopulta johtaisi tapojen muuttumiseen.

 6. Niinpä, kuten Sanna J. mainitsi… Kiinan päästöjä on aika turha verrata Suomen tai muun maailman päästöihin, kun suuri osa näiden muiden maiden ihmisten tavaroista on siellä tehtyjä… Myöskin on vähän turha verrata Suomen päästöjä Kiinan päästöihin kun maiden kokoero on aika suuri. Toki Kiinassa saastetta riittää, eikä heitä voi eikä saa siitä vastuusta luistaa.Mutta ei se niin toimi, että kun joku toinen tekee vielä pahempaa ja vielä enemmän, voi sillä oikeuttaa oman elämäntapansa.
  Suomalaisten hiilijalanjälki on keskimäärin 10 000 kg / vuosi. Maapallon kestokyky on 1000 – 2000 kg / henki / vuosi. Sen pitäisi olla ainoa vertailu mitä tässä kannattaa miettiä.

 7. Mun mielestä ihmisten panikointi on ihan tervetullutta, jos se opettaa ihmiset yskimään/aivastamaan ja pesemään kätensä oikein. Kyllä joku bussissa tai kaupassa vapaasti pärskivä ansaitsee kaikki mulkaisut, oli koronavirusta tai ei, koska sen aivastuksen peittäminen hihaan, kyynärvarteen tai nenäliinaan kuuluu perus käytöstapoihin. Lisäksi mua on aina hirvittänyt ihmisten käsihygienia, mikä yleisesti ottaen on huonoa, eikä käsiä jakseta pestä riittävän hyvin ja usein. Tämä on 100% se syy miksi norovirus kukoistaa vuodesta toiseen (yhdessä sen kanssa, että ihmiset eivät sulje wc-pöntön kantta ennen pöntön vetämistä, minkä vuoksi taudinaiheuttajia löytyi julkisista vessoista aivan kaikkialta). Toivottavasti edes tämä koronaviruspelko ajaisi ihmiset pesemään kätensä huolellisesti!

 8. HUS:n ylilääkärin mukaan joka 6. sairastunut tulee tarvitsemaan sairaalahoitoa korona viruksen aiheuttamissa oireissa. Kuolleisuuskin huomattavasti suurempi kuin kausi-influenssassa.

 9. Nyt flunssakautena kiinnittäisin silti huomiota mm. käsienpesuun ja yleensäkin kaikkien flunssien yms. välttelyyn.
  Ei se influenssa tai ihan tavallinenkaan flunssa ole kiva sairastaa, erityisesti pienen vauvan.
  Joten samalla kun vältetään sairastumista koronaan, niin vältetään niitä muitakin flunssia ja toimitaan sen mukaan.

 10. Ihmisiltä on unohtunut jo ihan 50 vuodessa miten vaarallisia virukset, bakteerit ja tartuntataudit on. Tuhkarokon keskimääräinen kuolleisuus (eli kaikki väestöryhmät ja eri epidemiat) oli noin 1 % ennen rokotteita ja jälkitauteja vastaan tehoavia antibiootteja. Tuberkuloosiin kuolleisuus on pahimmillaan 1930-luvulla ennen mitään lääkkeitä n. 0,3 %. Tähän kun lisää kurkkumädän ja hinkuyskän niin ollaan ihan koronan luvuissa. Ei ihmiset tuolloinkaan jättäneet elämättä. Opettelivat vain pesemään käsiään, toimimaan viranomaisten ohjeiden mukaan ja elivät elämäänsä. Ihmisten ja ihmiskunnan elämään nyt vain kuuluvat epidemiat ja pandemiat. Me ollaan vain onnistuttu unohtamaan se. Ja nyt on kuitenkin todennäköistä, että koronaankin kehitetään toimiva rokote.

 11. Eikö ole vähän näköalatonta vertailla vain kuolleisuusprosentteja? Korona-epidemia ei ole joidenkin arvioiden mukaan saavuttanut vielä edes huippuaan, ja se on jo nyt vaatinut enemmän kuolonuhreja kuin SARS ja MERS yhteensä! Tuskin kukaan terve suomalainen varoo tartuntaa peläten kuolevansa siihen itse. Monien lähipiiriin kuuluu mm. vakavasti sairaita rakkaita, vauvasta vaariin, joita ei halua tartuttaa.

 12. Taas vois allekirjottaa tän tekstin täysin omana lausuntonani. Seuraavalle vauvan kanssa reissaamista ihmettelevälle linkkaan tän!

 13. Sr, mikä kannattaa muistaa kun vertailee tätä tilannetta SARSiin ja MERSiin, on että corona tarttuu todella paljon helpommin.

  SARSiin sairastuneita oli kokonaisuudessaan noin 8500,ja MERSiin vain 2500. Varmistuneita coronavirustapauksia on nyt jotain 90 000. Siis yli 8 kertaa enemmän kuin SARSia ja MERSiin yhteensä. Siitä voi sitten laskea miten ne kuolleisuusprosentit vertautuu. (Jos ei jaksa laskea: coronaan kuolleita on jo nyt tuplasti sen mitä noihin kahteen kuoli yhteensä.)

  En tarkoita että nyt pitäisi panikoitua, edelleen todennäköisyydet saada tartunta riskialueiden ulkopuolella on pieni. Mutta on tää kuitenkin aika paljon isompi juttu kuin nuo aiemmat epidemiat.

Leave a Reply