Auringon perässä, auringolta suojassa

 

Reissuun lähtiessä tuli pakattua Suomesta omat luottotuotteet mukaan taas kerran. Viisi lippistä kolmeksi viikoksi taaperolle (kyllä, viisi, koska jatkuvasti uiva lapsi vaihtaa lippistä pari kertaa päivässä), 4 uv-pukua ja kolmet aurinkolasit. Meillä otetaan auringolta suojautuminen vakavasti. Vaikka nuorempana olin todella höveli oman ihon suojaamiseni suhteen, niin tässä olen tehnyt ison muutoksen lasten myötä. Rusketus ei ole asia, jonka vuoksi riskeeraisin terveyttäni lainkaan. Ja se pätee ehdottomasti myös lapsiini.

2-vuotiaamme tietää, että kun mennään ulos lämpimällä, laitetaan aurinkorasvaa. Me ollaan käytetty tosi paljon niin reissuissa kuin Suomen kesässä Nivean aurinkorasvoja. Niveat oli käytössä jo mun lapsuudessa ja ne on sellainen varma ja tuttu merkki ainakin mulle. Meillä on käytössä koko perheellä SPF50+ rasvat, ja oon tykästynyt tuohon Sensitive-sarjaan, joka on hajusteeton. Taapero tykkää laittaa aurinkorasvaa eikä vastustele lainkaan sitä enää. Itse asiassa päinvastoin perheen pienin saattaa hyvinkin muistuttaa, että jäi joku kohta rasvaamatta. Kertaakaan ei pikkuherra ole vielä palanut, ja tavoite on, ettei koskaan palakaan. On ihan typerää hukata yhtään loman iloa ja ulkonaoloa palaneen ihon hoitamiseen, puhumattakaan terveysriskeistä palaneen ihon myötä. Lapsuudessa koetut auringon ihovauriot, kuten palaminen, ovat vahvasti sidoksissa ihosyöpään sitten myöhemmin.

Me tykätään sekä pumppupulloista että tuosta roll-onista. Dante tykkää avittaa aina myös isin tai äidin rasvailua ja suihkii aurinkorasvaa sinne tänne. Vaikka tiedostan auringon riskit, ei se tarkoita etteikö me nautittaisi ihan valtavasti kesästä ja aurinkoisista keleistä. Me ei lähdetä lomalle koskaan palvomaan aurinkoa ja ruskettumaan, mutta uinti-fiilistelijän kanssa tulee väkisinkin vietettyä monta tuntia päivässä ulkona. Dante viihtyy uima-altaassa erittäin hyvin ja usein me vietetään 2-3 tuntia päivästä vesileikeissä. Siihen päälle vielä kaikki muu ulkona olo, sillä ei tällaiselle matkalle lähdetä viettämään aikaa sisätiloissa. Vauva kulkee meillä vielä päästä varpaisiin peitettynä / vaatetettuna, mutta taapero leikkii yleensä normaaleissa vaatteissa ja SPF50-rasvalla kaikkialta rasvattuna tai ui uv-puvussa ja rasvaa lisäillään vesileikkien pitkittyessä. Tuo roll on -tuote on ihan huippukätevä lisäämään aurinkorasvaa kesken päivän, kun se on nopea levittää ja aurinkorasva imeytyy hyvin. Tän saa helposti taapero laitettua ihan itsekin, mikä on hänestä hurjan kivaa. Tuotteet on tosi helposti levittyviä, eivätkä tahraa mikä on ihan kiva, koska tuo levittäminen on pienillä käsillä aika liberaalia ajoittain 🙂

Jos käytätte lapsilla aurinkorasvoja, niin suosittelen ehdottomasti hankkimaan lapsia varten kehitetyt aurinkosuojat, sillä niissä on tarkimmat turvallisuusvaatimukset. NIVEA SUN Kids Sensitive Protect & Play aurinkotuotteet on kehitetty nimenomaan lasten herkälle iholle ja ne on lastenlääkärien hyväksymiä. Sensitive Protect & Play -tuotteet on hajusteettomia, ne ei sisällä väriaineita ja kaiken lisäksi kaikki NIVEA SUN-tuotteet on ”reef safe”, eli ne eivät sisällä koralleille haitallisia UV-suojia. Nivea on itse asiassa maailman aurinkosuojatuotteiden johtava merkki ja Nivea tekee koko ajan paljon työtä sen eteen, että myös tuotteiden ympäristökuormitusta vähennetään mahdollisimman tehokkaasti, esimerkiksi osa tuotteista on nykyään myös koostumukseltaan biohajoavia.

Mä ite viihdyn tällä hetkellä tosi paljon jossain varjossa ja peittävissä ilmavissa vaatteissa, koska mulla on melkein koko ajan vauva kanssani ja hänen paikkansa ei ole suorassa auringossa, ainakaan pitkiä aikoja. Rasvaan silti itseni aina päästä varpaisiin jo ennen uloslähtöä ja läträän kasvojen aurinkosuojalla ulkona. Näin 30 rajapyykin jo hetki sitten ylitettyäni vanheneminen ja rypyt ovat väistämättömästi edessäni ja auringon vaikutukset ihon vanhenemiseen on kiistattomat. Haluan huolehtia kasvojen ihosta mahdollisimman tarkkaan, koska siinä vanhenemisen jäljet ovat kaikista helpoiten näkyvissä aina. Hattu tai huivi päähän, isot aurinkolasit kasvoille ja vähintään SPF30 -kasvorasvaa kasvoille. Nivean kasvojen aurinkorasva on siitä ihana, että sen koostumus on tosi kevyt ja liukuva, joten sen päälle voi helposti laittaa meikin, jos on lähdössä vaikka kaupungille tai muualle kuin uima-altaalle pulahtamaan 🙂

Muistattehan lomalle lähtijät, että kasvoille pitäisi aina laittaa n. 3 ml aurinkorasvaa! Aikuiselle pitäisi laittaa noin 30 ml aurinkorasvaa ja lapsellekin suositus on 20 ml. Mä törmäsin tähän ohjeeseen vasta viime vuonna ja opin siitä, että oon aina laittanut liian vähän rasvaa. Vaikka nää tuotteet on vedenkestäviä, niin suosittelen lisäämään tuotetta pitkien vesileikkien jälkeen ja lapsille suositus on tosiaan aina tuo SPF50-suojakerroin.

Muistakaa siis ehdottomasti talvilomalle lähtijät suojata talvi-iho erittäin huolellisesti! Eikä talviauringossakaan ole haitaksi kasvojen rasvaaminen aurinkosuojalla, sillä aurinko voi olla myös talvella hyvinkin vahva.

2 thoughts on “Auringon perässä, auringolta suojassa

  1. Kannattaa muistaa, että jo pelkkä ruskettuminen on seurausta auringonvalon aiheuttamasta ihosolujen DNA-vauriosta. Eli DNA-vaurio käynnistää pigmentintuotannon eli ruskettumisen. Eli palaminen ei ole se ainoa asia jota kannattaa välttää…

  2. Nivean aurinkotuotteet on kyllä hyviä! Mun lemppari on kans suihke.

    Huippua kun otat auringon vaarat nykyään vakavemmin! Tuli mieleen kun luin blogiasi aussiaikoinasi, jolloin olit ruskea kuin papu 😅 niin sitä eletään ajan mukana.

Leave a Reply