Terveisiä Saudi-Arabian yltä

Terveisiä lennolta. Dante nukkuu ja mies viihdyttä Myttystää, joten ostin itselleni hetkeksi netin käyttöön ja ajattelin päivitellä pikakuulumisia 🙂 Lomalle lähtöä edeltävät päivät hujahtivat ohi ihan hetkessä ja siinä häsellyksessä ei paljoa ehtinyt blogia päivittelemään tai oikein mitään muutakaan tekemään. Kävin kaiken muun lisäksi Helsingin reissun kampaajalla ja yhdessä palaverissa, joten tosiaan lähtöä edelsi aikamoinen päivärumba. Yksi ylimääräinen stoppi ennen reissua oli muuten aika jännä, nimittäin kävin kielijänne-lääkärillämme. Juu, taas. Tällä kertaa itse asiassa vähän eri asialla.

Meillähän on siis molemmilla pojilla ollut kireä kielijänne, joka on leikattu molemmilta. Pienemmältä jo alle 2-viikkoisena, esikoiselta 2-kuisena. Mä oon aina ajatellut, että jos tämä tosiaan on perinnöllistä, niin tämä on perintöntä minulta, onhan mulla ollut lapsena r-vika ja nytkin sössötän s-kirjainta siihen malliin, että sen voi jo melkein sanoa s-viaksi. No kun poikien kielijänneoperaatioiden osalta olen ollut Facebookissa sellaisessa vauvan kireän kielijänteen ryhmässä, niin jokunen viikko sitten mun silmille pompsahti eräs keskustelu, missä pohdittiin aikuisen kielijännettä ja sen kireyttä sekä kireäkielisyyden mahdollisia vaikutuksia. Olipa muuten avartava kokemus. Mä en nimittäin oo koskaan 31-vuotisen elämäni aikana ennen tätä ajatellut, että mulla olisi kireä kielijänne, joka aiheuttaisi ongelmia. Mutta kun katsoin peiliin ja ensimmäistä kertaa ikinä katsoin miltä siellä oman kieleni alla näyttää, niin vähän sekä nauratti että turhautti. Vielä kun vertasin mieheni kanssa peilin edessä, oli vastaus jopa maallikon silmään ihan selvä. Ilta meni googlatessa ja kun lueskelin oirekuvastoa oli kuin olisin lukenut omaa terveyshistoriaa, etunenässä näiden hartia-/niskajumien puolesta, mutta aika monta muutakin kohtaa pystyin allekirjoittamaan aina purentakiskosta suu auki nukkumiseen ja huonoon ryhtiin.

(Kaksi vuotta sitten samoissa maisemissa, kuin minne nyt suunnataan. Voin kun Dante oli pikkuinen ♥)

Kielihän ei tunnu hirveän voimakkaalta ja olennaiselta osalta kroppaa, mutta se itse asiassa on ihan supervahva ja niinkin pienellä asialla kuin kielijänteellä voi olla valtava merkitys kielen liikkumiseen ja sitä kautta koko kropan hyvinvointiin. Varasin siltä istumalta ajan lääkäriin ja suuntasin tutulle lääkärille eilen. Käytiin vähän mun oireita (joita en oo koskaan ajatellut oireiksi, vaan mulle ominaisisiksi asioiksi) läpi ja kun lääkäri käski avaamaan suun ja näyttämään kieltä, ei siinä montaa sekuntia mennyt tuomioon, joka oli itelleki melko vahvalla oletuksella. “Tosi kireä”. Lääkäri ihmetteli, miten ylipäätään oon oppinut r-kirjaimen, mutta asiaa tarkemmin tutkittuaan totesi, että kompensoin tuota mun r-kirjainta paljon leualla itse sitä huomaamattanikaan ja sama pätee ylipäätään puhumiseen ja moniin äänteisiin. Kieli ei liiku oikein, joten joudun kompensoimaan sitä paljon puhuessani ja kaiken maailman yläkroppajumit ovat todennäköisesti tästä johtuvia. Puhumattakaan siitä, kuinka kiemuralla mä oon yläkropasta. Lääkäri otti kuvan ja näytti hieman sitä, miltä mun yläkropan linja näyttää nyt ja miltä sen pitäisi näyttää ja apua.

No, nyt olis sitten tarkoitus mennä aikuisena kielijänteen katkaisuun. Jahka lomalta kotiudumme ja toimenpide tuntuu oman panostamisen (jälkihoitovenyttelyt) osalta hyvältä, niin laitetaan tää kuntoon. On tosi mielenkiintosta huomata johtuuko nää mun hartia- ja niskaseudun jatkuvat jumit tästä ja muuttuuko asia leikkauksen myötä. Tosi hassua ajatella, että tällainen asia, joka tuntuu ihan pieneltä, voi vaikuttaa niin moneen asiaan mukaanlukien ihan vaikkapa mun hampaiden reikiintymiseen. Ois hurjan mielenkiintoista kuulla, onko mun seuraajista jollain leikattu kielijännettä aikuisena ja millaisia seurauksia siitä oli.

Mua jotenkin naurattaa tää asia. En ois ikinä ees ajatellut mitään kielijännettä, ellei olisi osunut osaava lääkäri Dantelle. Myttyskän kanssa osattiin jo tällä kokemuksella heti katsoa, että sama tilanne, mutta ei mulle oo tullu ees mieleen koskaan ajatella, että asia vaikuttaisi mullakin näin aikuisena. Oon vaan aina hyväksynyt hartiakivut sellaisena mulle tyypillisenä asiana (ne on AINA jumissa) ja nyt mielenkiintoista on nähdä mitkä muut asiat johtuvat tästä. Mä oon esimerkiksi luokattoman hidas syömään (työstämään ruokaa suussa) ja hengitän aina suun kautta (tällä on siis iso vaikutus mun hampaiden terveyteen, siitä on ollut puhetta hammaslääkäreidenkin kanssa). No, toimenpide on onneksi hyvin kivuttoman oloinen ja nopea homma, niin ihan mielenkiintoista on kyllä huomata, miten se sitten vaikuttaa yleisesti vointiin.

Sellaista. Muuten ei mitään uutta auringon alla. Tai no vaikka ja mitä uutta, mutta jotenkin omat ajatukset on jo niin tässä reissussa, etten osaa edes muistaa, mitä tämä viikko on pitänyt sisällään. Paitsi ihan kivankin yllätyksen. Nimittäin kampaajan tuolissa kun Noora irroitteli mun hiuspidennyksiä, hän pohdiskeli, että eipä niistä hirveesti oo enää lisäarvoa kun oma tukka on jo niin pitkä ja tuuhea ja kysyi, jos otettais ne kokonaan pois. Mä siinä kattelin sivusilmällä sitä ja totesin, että katotaan sitten kun ne on kokonaan pois, että miltä näyttää. “Ne on kaikki pois”. Jaha! Ja niin siinä sitten kävi, että sinne ne jäi. Tukka on hippusen lyhyempi ja ennen kaikkea selkeästi ohuemman tuntuinen, mutta myös täysin oma pitkästä aikaa! Puolitoista vuotta sitten leikattiin se lob, ja nyt on kyllä kasvanut ihan hurjasti tää tukka, en sitten tiedä onko raskauden ja hormonimuutosten ansiota vai minkä.

(Tää on muuten mulle ja Dantelle jo kolmas vuosi putkeen samassa paikassa lomalla samaan aikaan vuodesta, viime vuonna oltiin ihan samaan aikaan Jennin luona kyllässä kaksin tämän pikkuisen kanssa Myttysen ollessa ihan pikkukirppu mahassani 🙂

Meillä on tässä vielä kolmisen tuntia lentoa jäljellä. Tää koko lentoshow on ollut vähän hankala tällä kertaa. Meidän piti siis lähteä eilen illalla, mutta Finnair on joutunut muokkaamaan lentoja Iranin tilanteen takia ja normaalin reitin sijaan lennetäänkin Saudi-Arabian yli Dubaihin. Lento kestää noin tunnin pidempään ja kun reissaa kahden pienen kanssa, on sekin tunti lisää aina miinusta. Mutta enpä valita. Mieluummin pidempi lento kuin ohjus kylkeen. Olin kovasti suunnitellut, että yölennolla lapset nukkuisi ja me päästäis perille melko kivuttomasti, mutta meidän lento vaihdettiinkin aamulähtöön klo 7.55. Mä oon siis herännyt tänään jo 4 jälkeen. Aamupalaa, Myttyselle matkamaitojen pumppaamista ja kaikenlaista härdelliä sekä yhden hyvi uneliaan taaperon herätys. Oltiin ku oltiinkin aikataulumme mukaisesti autossa menossa kohti kenttää. Valitettavasti vaan meidän lento oli yli 2 tuntia myöhässä jonku jäätyneen oven takia, joten alunperin suunnitellun vajaan 7 tunnin sijaan ollaan täällä kymmenen tuntia. Mytty ei paljon tunnu välittävän, mutta taaperolle tuo paikallaan pysyminen on kyllä haaste 😀 Onneksi saatiin se unille. Ja onneksi on paikat economy comfortissa, jalkatilarivillä, niin tässä on ihan tilaa liikkua ja olla. Tosin tässä koneessa on joku ennätysmäärä pikkuisia ja tuntuu, että aina kun yksi nukahtaa, toinen herää ja äänten kakofonia on melkoinen. Ei mitään toivoa, että Mytty malttaisi rauhoittua imettääkseni, mutta onneksi on pumppu matkassa.

Nää siirtymiset on kyllä aina aikamoisia, mutta uskon, että aivan ehdottomasti sen arvoista, jahka päästään viettämään kolme viikkoa auringossa ja lämmössä. Vielä pitäisi sekoilla tuo lentokenttäosuus Dubain päässä kaikkien matkatavaroiden ja varmasti matkasta väsyneiden lasten kanssa ja sitten suunnata Ras al Khaimahiin, missä ollaan loman ensimmäiset pari viikkoa.

Eiköhän se hyvin mene! Palaillaan siis huomattavasti lämpimämmistä tunnelmista ihan pian 🙂 

7 thoughts on “Terveisiä Saudi-Arabian yltä

 1. Multa on leikattu kielijänne vähän yli 20-v. Hammaslääkäri silloin katsoi että kieleni on liian lyhyt ja nipsaisi kielijänteen samantien. Sitä olisi pitänyt jumpata ja venytellä sen jälkeen, mutta se oli niin kipeä monta päivää, etten juuri pystynyt. Sitten se varmaan palautui samanlaiseksi kuin ennenkin, luulen. Kieleni on edelleen erittäin lyhyt. R-vikaa minulla ei ole, tai korkeintaan hyvin hyvin lievänä. Omalta lapselta leikattiin kielijänne synnärillä mutta lievä r-vika jäi, lähes huomaamaton onneksi. Tokalla lapsella ei leikattu eikä ole r-vikaa. Itsekin nukun suu auki ja kärsin niskasäryistä ja päänsäryistä.

 2. Oletko tehnyt postausta vauvan kanssa matkustamisesta ulkomaille? Ollaan lähdössä kesällä rantalomalle silloin 7 kuukauden ikäisen vauvan kanssa ja kaikki kokeneen reissaajan vinkit olisi enemmän kuin tervetulleita 🙂

  Ihanaa lomaa teille!

 3. Minulla on ollut kanssa niin kireä kielijänne, että hammaalääkärit ovat aina ihmetelleet, miten osaan sanoa ärrän. Muistan kouluaikoina lähes aina hammaslääkärin ehdottaneen kielijänteen katkaisua. En suostunut. Aikuisena sen sitten tein. Toimenpide oli puudutuksessa nopea ja helppo. Mutta aivan hirveän kipeä jälkeenpäin. En pystynyt syömään ja puhumaan kivuitta moneen päivään. En saanut mitään venyttelyohjeita, enkä siis tehnyt kielijumppaa. Ei silti palautunut todellakaan ennalleen eli yhtä kireäksi. Hartia- tai pääkipuja ei ole ollut ennen tai jälkeen leikkauksen mitenkään toisistaan huomattavasti eroten.

 4. Hei! Tähän postaukseen liittymätön kysymys, oletko edelleen ollut tyytyväinen Chanel Mini Rectangular laukkuihin? Osaatko vinkata mistä voisin löytää omani joko mustana tai jokin vaalea sävy 🙂

 5. Tuli mieleen kysyä olisiko sinulla vinkkiä minne kannattaa valokuvia tallentaa/ säilöä? sinulla bloggaajana, ja äitinä kertyy varmasti kuvia 🙂

 6. Oho, eipä ole itsellekään tullut mieleen, että kireä kielijänne voisi vaikuttaa tuollaisiin asioihin aikuisiälläkin! Minulla oli lapsena pitkään R-vika, ja jossain vaiheessa todettiinkin että ellei se pian ala luonnistua, leikataan kielijänne. Pian tuon jälkeen opin kuitenkin päräyttämään R:n, joten jänne jätettiin katkomatta. Sössöässä kuulostaa tutulta täälläkin, mutta en ole osannut laittaa sitä(kään) tuon piikkiin!
  Jatkuvasti jumissa olevat hartiat olen kuitannut toimistotyöllä ja ominaisuudella, mutta täytyy perehtyä tuohon kielijänneasiaan tarkemmin! Olisipa kivaa jos noinkin nopealla toimenpiteellä saisi helpotusta jatkuvasti jumissa olevaan yläkroppaan…

 7. Hei,

  Mihin olet menossa kielijänneleikkaukseen. Ei olisi tullut edes mieleen, että kaikki vaivat mitä olen vuosikausia kestänyt voisi johtua kireästä kielijänteestä. Nyt heräsi kiinnostus ja haluaisin itsekin mennä konsultaatioon osaavan henkilön luokse. 🙂

Leave a Reply