Mielipidemaanantai – Megxit

Multa on usein kysytty mielipidettä Englannin kuningasperheestä, Meghanista ja Harrysta, Brexitista ja vaikka mistä entiseen asuinmaahani liittyen. Nyt kun on tämä “Megxit”, niin tämä kuningasperhe-ajatus on ollut aika ajankohtainen ja ajattelin siitä kirjoittaa oman mielipiteeni, varsinkin kun moni sitä IG-kyselyssäni toivoi. Brexit oli toki myös taannoin ajankohtainen, mutten voi väittää ymmärtäväni asiasta läheskään tarpeeksi, jotta voisin asiaa mitenkään kommentoida, sillä kyseessä on paljon koukeroisempi asia.

Mutta niin, Meghan ja Harry. Mä en oo koskaan ollut mikään erityinen Meghan Markle -fani, hän oli mun mielestä yksi Hollywood-näyttelijä muiden joukossa ja mulla ei ollut suuria tunteita häntä kohtaan. Rakastin Suitsia sarjana, mutta olisin fiilannut sitä ihan yhtä lailla ilman Meghanin Rachel-hahmoa. Mun suhtautuminen koko tähän Meghan & Harry -kuvioon olikin siis hyvin sellainen “aikapa sama” alusta asti.

Kuninkaallinen perhe on briteille ihan jotenkin megaiso asia, he ovat maan suurimpia julkkiksia ja kuningatar Elizabeth on kuin jumalasta seuraava tietyllä tapaa. Onhan hän ihan raudanluja monarkki, joka on hallinnut vuosia ja tietyllä tapaa yksi nykyhistorian merkittävimpiä hahmoja. Suomalaisten on varmasti vaikeaa ymmärtää kuninkaallisen perheen tärkeyttä briteille, kun meillä ei ole omia kuninkaallisia ja heidän rooli ei aukea samalla tapaa meille.

Pidänkö monarkkeja tarpeellisena Englannille? No en. Eikä futis ja pubikulttuurikaan varmaan tarpeellista ole Englannille, mutta onhan se valtavan iso osa koko tuota kulttuuria. Kuningatar Elizabeth ja kruununperijät ovatkin omalla tavallaan iso osa nimenomaan maan historian lisäksi nykypäivän kulttuuria ja tietyllä tapaa myös hyvin mielenkiintoinen osa yhteiskuntaa. Elizabeth on lähes palvottu. Charles oli pitkään vihattu. William on arvostettu ja kunnioitettu tuleva pitkäaikainen hallitsija ja Harry on ollut se suloinen ihana pieni hassutteleva raikulipoika, joka niin pienenä seisoi äitinsä hauta-arkun vieressä ja jäi ikuisesti koko maailman sydämiin.

Jos oon rehellinen, herttuatar Catherine ei oo koskaan herättänyt mussa suuria tunteita. Meghan vuorostaan on tullut tosi mielenkiintoiseksi nimenomaan tämän avioliiton myötä. On ollut todella mielenkiintoista, ja surullista, katsoa koko tätä kuviota. Musta on itse asiassa koko tämän episodin myötä kuoriutunut Meghan-fani. Mulla on tapana muutenkin kannustaa altavastaajaa ja Meghan on ollut törkeällä tavalla altavastaaja tässä Meghanin ja Harryn rakkaustarinassa tai lähinnä siinä, miten asiaa on myllytetty mediassa.

Kukaan meistä ei tiedä mitkä ovat olleet todelliset vaikuttimet heidän rakkaustarinassaan. Julkisuudessa pyöritetyt gold digger-vihjaukset Meghanista ovat olleet nimenomaan julkisuudesta lähteneitä veikkauksia, joita mikään ei ole vahvistanut. Kaikessa tässä mun mielestä kummallisinta on joku sellainen oletus, että Prinssi Harry ei olisi tarpeeksi rakastettava ilman, että olisi jotain taka-ajatuksia. Kaikesta julkisuuteen päätyneestä päätellen Prinssi Harry on ihan mahtava tyyppi, joka olisi varmasti erittäin rakastettava kumppani. Miksi on sitten niin mahdotonta uskoa, että Meghan olisi rakastunut häneen ihan sen takia, kuka hän on?

Meghanin haukkuminen onnenonkijaksi on jotenkin kummallista, varsinkin kun hänen kovimmat arvostelijat on yleensä kovin vannoutuneita Kate-faneja. Toisaalla on itsekin miljoonia tienannut näyttelijä, joka joutui luopumaan hyvästä työpaikasta ja urasta prinssinsä eteen, ja toisaalla suorastaan prinssin morsiameksi kasvatettu “tavallinen tallaaja”, jonka yliopisto-opiskeluvalintaankin vaikutti se, että siellä on hyviä potentiaalisia aviomiehiä tarjolla. Ensimmäinen on sellainen, josta ei koskaan tule hallitsijan vaimoa (Harry on vasta kuudentena kruununperijäksi tyrkyllä) kun taas toisesta tulee kuninkaan puoliso aivan varmasti.

Heti alusta Meghaniin suhtauduttiin rumasti ja koko ajan median tapa käsitellä asiaa on mennyt pahemmaksi. Täällä on muuten Mikaela Larsson tehnyt hyvän listauksen siitä, miten eri tavalla media on Meghania ja Katea kohdellut ja miten tyhjästä on revitty otsikoita Meghaniin liittyen. Suosittelen kaikkia lukemaan tuon. En osaa sanoa miksi tämä suhtautuminen Meghaniin on ollut median toimesta niin törkeää heti alusta alkaen. Ehkä sen vuoksi, ettei hän ole britti? Jo kertaalleen eronnut nainen? Vanhempi nainen? En tiedä, ehkä taustalla on vaan brittien suuri trauma edellisestä eronneesta amerikkalaisesta naisesta kuningasperheen osana. Oli miten oli, Meghanilla ei ollut mitään mahdollisuuksia, hänet tuomittiin heti kättelyssä. Meghanista tehtiin ikään kuin ilkeä kapinallinen, joka tarkoituksella rikkoi kaikkia mahdollisia sääntöjä… Hetkinen! Mitä sääntöjä? Mustaa kynsilakkaa iltatapahtumassa? No voi apua! On jotenkin surullista, miten ummehtunutta on kuningashuoneen meininki ylikonservatiivisten käytäntöjensä kanssa niin monessa asiassa. Jos Meghan ei halunnut tulla lehdistön pällisteltäväksi lapsensa kanssa heti synnytettyään, oli sekin väärin, koska kyllä Kate niin teki. Mua on oikein kyrpinyt lukea näitä Meghan-uutisointeja kun tuntuu siltä, että ihan hakemalla on haettu virheitä hänestä. Jotenkin tässä bloggaajien ja vaikuttajien arvostelukulttuurissa vähän turhankin tuttu ilmiö.

Mutta niin, en osaa sanoa miksi toiset päätyy median lellikeiksi ja toiset median kiusaamiksi. Kai se osittain on puhtaasti sitä, että kirjoitetaan sitä, mikä myy, mutta ei se ole pelkästään sitä. Mediahan kirjoittaa asioista usein niin kuin lukijat ne haluavat lukea. Jollakin tapaa luulen, että monet naiset Catherinea katsomalla ajattelivat, että kuka tahansa saattaa päätyä prinssin vaimoksi ja Harryn ottaessa puolisokseen menestyneen julkkiksen, kauniin ja menestyvän naisen, ehkä siinä yksinkertaisesti iski monille sellainen tietynlainen riittämättömyyden tunne ja kateus. Meghanista piti heti alkaa etsimään virheitä. Ja varsinkin kun Catherine sai “kilpailijan”, oli moni vannomaton Catherine-fani aivan käärmeissään Catherinelle.

Ja sitten on näitä Piers Morganin kaltaisia hahmoja. Morgan on läyhännyt tätä asiaa nyt kuin joku katkera eksä. Hän on itse myöntänyt olevansa katkera, koska Meghan “ghostasi” hänet ja ei halunnut olla enää hänen ystävänsä ja tällä hän on näköjään oikeuttanut sen, että Morgan lähes päivittäin on solvannut Meghania. Suoraan sanottuna se kertoo musta enemmän hänestä kuin Meghanista.

Tällaisessa myllyssä en ollut yhtään yllättynyt Megxit-uutisesta. Harry on vuosia halunnut pois julkisuudesta ja puhunut asemansa raakuudesta ja Meghanilla on elämä brittihovin ulkopuolellakin. Elämä, jossa varmasti myös Harry viihtyy, kun ei tarvitse olla koko kansan pällisteltävänä joka hetki. Olisi kamalaa joutua seuraamaan vierestä kun koko media ahdistelisi ja haukkuisi puolisoani milloin mitenkin. En kestäisi sitä lainkaan. Jo tässä omassa hyvin rajallisessa “julkisuudessani” pienessä suomalaisessa blogiskenessä eniten ovat satuttaneet tuulesta temmatut väitteet miehestäni ja lapsistani. Mua saa haukkua niin paljon kuin sielu sietää, jos se jonkun elämän paremmaksi tekee, eikä se satuta mua lainkaan. Mutta kun kohteeksi otetaan vaikkapa puolisoni, alkaa mulla savu nousemaan heti korvista. Olisi mun mielestä julmaa Harrylta vaatia Meghania vaan kestämään tuota kaikkea, kun hänen ei tarvitse. Harrylla ei ole hallitsijan vastuuta eikä koskaan tule olemaan Charlesin, Williamin ja Williamin lasten jälkeen. Harry ei jätä ketään roikkumaan tyhjän päälle lähtemällä kuningasperheestä ja kuninkaallisista tehtävistä, joista hän on halunnut ottaa etäisyyttä jo kauan sitten.

Mun mielestä tän koko Meghanin mediamyllyn huipennus on ollut nimi Megxit ja koko tästä asiasta uutisointi. Mitään mistään tietämättä on uutisoitu ikään kuin Meghan on päättänyt näin ja pakottanut näin. Miksei tämä ole Harxit? Harryhan siinä exittaa kuningasperheen tehtävistä. Ja mistä tulee tämä ihmeellinen oletus monessakin uutisoinnissa siitä, että nainen pakottaa ja mies vikisee. Tätäkin on kommentoitu tyyliin “Voi voi, Harry-parkaa viedään kuin pässiä narussa, toivottavasti ei havahdu tähän ja kadu myöhemmin.” Harry on koulutettu, hyvin kasvatettu etuoikeutettu mies, jolla pitäisi olla ymmärrystä, tietoa ja neuvonantajia elämässään auttaa tekemään tämän päätöksen. Jos hän on tossu, joka toteaa jokaiseen asiaan “yes dear” ja myöhemmin katuu asiaa, on se tossuus ollut myös hänen valintansa. Kaikesta hänen julkisuuskuvasta ei vaan tule sellainen olo, että Harry olisi ihan kynnysmatto.

Tää on yleisesti ottaen laajempikin ilmiö. Kun naisesta ei pidetä tai media haluaa antaa naisesta tietynlaisen kuvan, mies otetaan siihen kärsijäksi rinnalle. Kyllä jokaisen aikuisen pariskunnan pitäisi sen verran olla itsenäisiä aikuisia ihmisiä, että kykenee tekemään omat päätökset itse vierittämättä syytä kenenkään niskaan. En mä esimerkiksi koe, että mut olis pakotettu muuttamaan pitkin Suomea mieheni uran perässä, vaan olen itse sen aktiivisen valinnan tehnyt. Olen asettanut vaakaan tietyt asia ja tämä lopputulos oli paras meidän yhteisen elämän kannalta. Ei ole lainkaan mahdotonta minun uskoa, että niin ovat tehneet myös Meghan ja Harry. Jos Harry myöhemmin valintaansa katuu, niin se on hänen valinta, jota hän katuu. En nimittäin näe, millä tarkalleen ottaen Meghan voisi uhkailla Harrya? Avioerolla? Lapsen pois viemisellä? Harry ehkä itse osaa punnita tärkeysjärjestyksensä avioliiton ja kuninkaallisen roolin välillä ja asettaa nää oikeaan järjestykseen. Ja mitä tulee huoltajuuteen, jotenkin tuntuu, että Harrylla on takanaan aika paljon vahvempi koneisto kuin Meghanilla, joten tuskinpa tässä sellaisestakaan olisi kyse. Millä Meghan voisi pakottaa Harryn ratkaisuun, jota hän ei halua? Ja vaikka idea olisi lähtöisin Meghanilta, ei sekään tarkoita, että Harry on siihen pakotettu. Jos Meghan on tuntenut, että hän ei enää jaksa, ja hän on tätä ehdottanut, on ollut Harryn velvollisuus puolisona punnita mahdollisuudet ja haasteet.

Harry on lapsena todistanut äitinsä onnettomuutta lehdistön ajojahdin uhrina ja hyvästellyt oman äitinsä aivan liian aikaisin. Mun mielestä on kummallista, että tästä Megxitistä on syytetty Meghania. Jos tosiaan nimenomaan Meghan halusi pois, niin olisi hyvä miettiä miksi ja vähän peilata hänen saamaa kohtelua. Eikä mun mielestä ole millään lailla ihmeellistä, jos Harry on halunnut vaimoaan suojella osaamillaan keinoilla ja viedä hänet pois myrskyn silmästä.

Kaikessa tässä Meghania kohtaan syydetyssä julmassa kommentoinnissa ja uutisoinnissa mun mielestä syyllistytään jatkuvasti turhaan naisten väliseen vastakkainasetteluun (Meghan ja Kate) ja ennen kaikkea tässä Megxit-uutisoinnissa Harryn väheksymiseen, ikään kuin hän olisi jokin holhottava, joka ei osaa itse valita elämänsä suuntaa. Tässä koko tilanteessa hirveintä on mun mielestä se, miten sidotut kädet kuninkaallisilla on tällaisessa mediamyllyssä. He eivät voi kommentoida asioita, puolustaa itseään tai katkoa huhuilta siipiä. Kuka tahansa voi kirjoittaa saaneensa “lähipiriistä” tietoa, joka on täysin paikkansapitämätöntä, eikä tarvitse asiaa edes todistaa. Herrajumala, mä oon vaan joku suomalainen bloggaaja ja mustakin on levitetty “lähipiiristä” ihan täysin valheellista tietoa, joten ilmiö on ihan täysin totta, ja noin korkeassa asemassa varmasti aivan arkipäivää. Valitettavasti. Nyt kun Meghan ja Harry saavat elää vähemmän rajoitettua elämää, palautuu heille myös varmasti tietyllä tapaa tunnetta jonkinlaisista asioihin ja mediaan vaikuttamisen mahdollisuuksista. Ja jos ei muuta, he saavat kasvattaa lapsensa pois julkisuudesta tai rajatummassa julkisuudessa, mikä lienee olevan molempien toive.

Mun mielestä tässä koko kuviossa ja tilanteessa katsomisen paikka olisi lehdistöllä ja medialla ja mun sympatiat on täysin Meghanin (ja Harryn) puolella. Jotenkin tuntuu, että vanhoillinen brittihovi ja sen ympärillä pyörivä media ja sitä seuraavat ylikonservatiiviset ihmiset kelpuuttaisivat hoviin vain nätisti niiailevan kaikessa samaa mieltä olevan etikettiä pilkuntarkasti noudattavan “kiltin tytön”. Kun sitten hoviin tupsahti aikuinen nainen, joka teki pienet valinnat omalla tavallaan ja jolla oli mielipiteitä, joiden takana seisoi, koko homma leimahti liekkeihin. On jotenkin surullista, että Elizabethkin on tietyllä tavalla niin ummehtunut hallitsija, vaikka hänellä juurikin olisi meriittejä, joilla voisi tuotakin monarkiaa freesata. Charlotten perimysjärjestys oli jo harppaus kuningashuoneelle, mutta onhan se säälittävää, että vuonna 2019 voidaan edelleen puhua jostain etiketistä, joka kieltää kirkkaanväriset kynsilakat.

Koko tässä asiassa mua kummastuttaa kaikista eniten se, ettei mielenterveyden ja henkisen hyvinvoinnin puolesta puhuva William ole missään vaiheessa jyrähtänyt mitään kommenttia puolustaakseen veljeään ja kälyään. Hänen hallitsijakaudellaan tarvitaan senior-tason kuninkaallisia jakamaan työtehtäviä, ja Harryn ja Meghanin menetys on oikeasti merkittävä jos ajatellaan kuningasperheen roolia. Kummallista on se, että Harrysta ja Meghanista on saanut räyhätä ilman, että kukaan, William tai vaikka Charles, on kommentoinut asiaa, mutta heti kun Williamia kutsuttiin kiusaajaksi, lähti pressikoneisto liikkeelle ja oikaisi nämä väittämät. Jotenkin surullista, miten eriarvoisia voivat kaksi veljestä olla, vaan sen perusteella, mikä on heidän syntymäjärjestyksensä. Jotenkin kun katson omia poikiani, en osaisi ikinä kuvitella arvottavani heitä eri tavalla, vaikka toinen on syntynyt pari vuotta aiemmin.

Mitäs mieltä te olette tästä kaikesta? 

27 thoughts on “Mielipidemaanantai – Megxit

 1. Ihanaa että kirjoitat näin, oon kyllästynyt Suomessakin iltalehtien otsikoihin ja aivan kamaliin videopätkiin, jossa “toimittajat” maalaa Meganista kunnon bitch – kuvaa. En usko siihen pätkääkään ja oon kuitenkin aika tarkasti seurannut mm. Dokumentteja tästä parista ja heidän perheestään. Aivan kamalaa kuinka julma lehdistö tosiaan on, ja briteissä se vasta hullua onkin, koko tuo kuninkaallisuus menee niillä aivan ihon alle. Mun mielestä britit saa ihan itse syyttää itseään tästä tilanteesta. Tuskinpa olis Harry ja Meghan alkaneet remontoimaan tätä heidän Frogmore cottageaan jos oisivat tienneet mitä tuleman pitää. Nyt saavat siitäkin paskaa niskaan kun on remontit tehty (tai siis Meghan on vaatinut ne tehtäväksi ja Harrylla ei ilmeisesti mitään valtaa omaan kotiinsa :D) brittien verorahoilla. Ei minkäänlaista kunnioitusta, voi kun kaikki arvostelijat joutuisivat päiväksi heidän kenkiinsä, ei sen jälkeen paljon enää ois sanomista. Toivottavasti britit herää nyt omaan toimintaansa ja Harry ja Meghan pääsevät elämään edes hiukan rauhallisempaa elämää perheensä kesken 💔

  1. Hienoa yleistystä briteistä, hohhoijaa…. Täällä on kuule koki maa täynnä ihmisiä, joita ei voisi pätkääkään kiinnostaa Meghxit. Se että joku Iltalehti kopioi konservatiivisen roskatabloidin mielipiteitä ei tarkoita, että täällä briteissä oikeasti ihmisiä kiinnostaisi. En ole itseasiassa käyny YHTÄKÄÄN keskustelua koko asiasta muun kun ehkä mieheni kanssa jotain uutisia katsellessa. En tunne ketään, joilla kuninkaallisuus menisi ihon alle – tämä maa kun ei ole mikään turistien Disneyland täynnä stereotypioita, vaan aika radikaalisti erilaisia mielipiteitä, varsinkin Skotlannissa, Walesissä ja Pohjois-Irlannissa, mitkä on ihan samalla tavalla tätä matata kun Lontookin. Tuntuu että kuninkaallisista puhutaan enemmän Suomessa kun täällä, roskalehdistö toki pois sulkien.

   1. Niiiiin, heidän häitäänkin seurasi vain 29 miljoonaa ihmistä kansainväliseksi, eli toki he kiinnostavat vaan roskalehdistöä ja meitä suomalaisia 😀

    1. Kyllä tätä Megxitiä ovat analysoineet monien artikkelien ja kolumnien kautta myös esim. Guardian, muutkin vakavammat julkaisut ja monet muotilehdet. Jos Vaapukkainen ei itse ole kiinnostunut kuninkaallisista, niin tuskinpa kiinnittää siihenkin huomiota, millaisissa julkaisuissa heitä ruoditaan? Minusta tämä on jo PR:n sekä brändin rakentamisen kannalta kiintoisa kuvio. Tuskinpa hovissa on “sisäpiirin lähteitä”, jotka itsekseen pälpättävät medialle – eiköhän jo työsopimus sido vaitiolovelvollisuuteen ja uhkaa kovilla sanktioilla, jos levittelee kuninkaallisten asioita. Kyllä ne sisäpiirin lähteet taitavat olla ihan hovin PR-koneistosta ja jutut on laitettu tietoisesti liikkeelle. Veikkaan myös että monia brittejä kuninkaalliset kiinnostavat ihan senkin takia, että kuninkaallisinsituutio houkuttelee vauraampia turisteja Yhdysvalloista ja Aasiasta.

     1. Tarkoitin lähinnä että ei-lehdistössä, en ole kuullut kenekään täällä Briteissä puhuvan asiasta, media om oma lukumsa kitten Jo sanoin. Roskalehdillä lähinmä tarkoitin Meghxitiä, eikä ilmiötä yleemsä, josta toki on uutisoinut BBC ja Guardian, mutta ihan eri tapaan kuin vaikkapa Daily mail yms. Mist nää Meghan vihat on lähteneet liikkeelle. En kyllä Guardianin päivittäisenä lukijana ole nähnyt yhtäkään Meghania täysim teilaavaa artikkelia, vaan aika neutraaleja.

    2. En tarkoita että Asia ei kiinnostaisi ketään, vaan että mum mielestä on liiottelua väittää että Jollain perusbritillä olisi aikaa tulisesti suuttua Meghxitistä, kun tällä hetkellä on suurempiakin huolia jotka meitä tavallisia tallaajia koskettaa. Mum mielestä koko juttu on lähinnä median tehtailema ongelma, eikä tavallisten ihmisten mielessä läheskään niin paljon kun media väittää. Ainakaan mum brittityöpaikalla, brittisalilla tai harrastuksissa ei asiasta ole puhuttu kertaakaan, kuten eivät ole brittiperhe tai miehen sukulaiset. Varmasti jotain Barbara 50-veetä kiinnostaa, mutta näin YLEISTÄEN en ole eri puolilta maata kuullut että kavereita/tuttavia/sukulaisia Asia juuri kiinnostaisi. Toistan, pointti oli että tää on median hypetys enemmän kuin oikeiden ihmisten miekenkiinnom kohde.

 2. No olipas aivan mahtava mielipide. Olen aivan samaa mieltä. Itsekin olen seuraillut tätä paria ihan sieltä suhteen julkaisun hetkistä ja jotenkin fanittanut heitä. Tekivät juuri oikean liikkeen muuttaessaan rauhallisemmille vesille. Eiköhän kuninkaallinen perhe pärjää aivan hyvin näinkin.

  Kiitos tästä postauksesta. Mukava havaita, että joku muukin on samaa mieltä kuin itse. Meghanin morkkaajiin olen kurkkuani myöten kyllästynyt. Onnellista avioliittoa heille!

  Niin ja myös teillekin.

 3. Ihan super hyvin kirjoitettu. Välillä mietin olisko Meghanin vaan pitäny yrittää asettua niihin hovin määrittämiin raameihin jne. mutta kyllähän sekin nyt aika hullulta kuulostaa. Toivon heille uuteen elämään pelkkää hyvää ja jään seuraamaan mielenkiinnolla. Kunpa uutisointi vaan muuttuisi järkevämmäksi

 4. Mulla on vähän kaksijakoiset fiilikset tästä koko hommasta. Meghanistahan aluksi (siis ihan aluksi) kirjoteltiin aika positiiviseen sävyyn, mutta homma muuttui aika äkkiä ja kirjoittelu on myös ollut rasismisävytteistä, mikä ei missään nimessä oo ok. Brittinäkökulmasta näkisin, että Meghanissa hiertää selkeästi se, että hän on amerikkalainen ja julkkis. Osaa (etenkin mitä ilmeisemmin mediaa) häiritsee ilmeisesti myös se, millaisia uudistuksia ihan normaalikäytäntöihin Meghan on pikkuteoilla ajanut (siis juurikin vaikka nyt nämä ihan oudot säännöt kynsilakasta, crossbody laukuista tai oman vauvamahan koskemisesta), koska ilmeisesti tää on nähty haluttomuutena mukautua brittihovin tapoihin ja leimattu sitten myös ylimielisyydeksi. Mä en usko, että kyse on todellakaan tuosta (Meghan on elänyt sen verran kauan koko hovijuttujen ulkopuolella, että eiköhän ole kyse ihan vaan siitä, että hän ei ees oo lähtökohtaisesti ajatellut tällaisten aika mitättömien asioiden olevan jotenkin niin merkityksellisiä kuin mitä niistä on yhtäkkiä tehty), mutta näkisin, että tää on siis osasyy sille, miks media on häntä ryöpyttänyt miten on. Ja tää ei musta ole ansaittua millään tavalla. On törkeetä miten samanlaisistakin jutuista Kate ja Meghan on saaneet ihan erilaisia uutisotsikoita osakseen. Esim. hääkimppu, joka oli molemmilla aikalailla samanlainen: molemmilla kieloja kimpussa ja Katen kimppua kehuttiin kauniiksi ja pelkistetyksi. Meghanin kimpusta kirjoitettiin, että ajattelematonta, olis voinut tappaa prinsessa Charlotten niiden kielojen vuoksi. Ihan naurettavaa… Myös tuo manitsemasi vastakkainasettelu ärsyttää. Mä oon pitänyt Katesta, mutta en oo nähnyt, että miten M ois jotenkin uhka K:lle (tai päinvastoin). Pikemminkin Meghanin kuvioihin tulon myötä mun mielestä Katesta on kuoriutunut osallistuvampi, helpommin lähestyttävän oloinen ja mielenkiintoisempi kuninkaallinen. Miksi ylipäätään naisten välillä pitäs aina olla joku kilpailuasetelma tai kateellisuus tms. meneillään…? Itse oisin toivonut, että naiset olisi voineet lyödä viisaat päänsä yhteen ja saada aikaan jotain upeaa.

  Se, mikä mua (ja montaa muuta briteissä) mietityttää koko Megxitissä on se, että pari ei enää ota rahoitusta suoraan kuningattarelta, jotta voivat tehdä muita töitä, mutta tää oikeesti kattaa vaan n. 5% heidän rahoituksesta. Loput tulee pääasiassa Charlesin Duchysta, ja on siinä mielessä musta vähän hassua, miten he brändäs tän omillaan pärjäämiseksi. Toki voi olla, että esim. uudenlaisten työkuvioiden jälkeen he saattais leikata osaansa Duchysta saaduista rahoista, kuka tietää. Lisäksi turvallisuuskysymys. Meghan ja Harry tulee aina olemaan seurattuja ja tulee aina tarviimaan erikoissuojelua, sillä vaikka he ei enää olekaan kuningasperheen ydinjäseniä, on he silti nyt ja jatkossa mahdollinen kohde terroristeille ja vastaaville pahantekijöille. He siis tarvitsee suojelua, mutta kuka sen maksaa? Ja tässä kohtaa ymmärrän brittejä. He kyseenalaistaa sen, että julkista rahaa ei enää anneta parille, mutta turvallisuuskustannukset ei ole olleet osa tuota rahaa ja ne on olleet erittäin korkeat. Mitä siis niille käy jatkossa ja onko kansa maksajana vaikka he ei samalla tavalla enää “hyödy” parista? Kanadalaiset ei myöskään ole innostuneita maksamaan suuria turvallisuuskustannuksia parin Kanadassa oleilun ajalta. Tääkään ei siis tietty ole Meghanin (tai Harryn) vika ja on sellainen asia, joka varmasti selkenee, mutta on aluksi vaikea kun ei ole mitään ennakkotapausta samanlaisesta. Ja vaikka media on toiminut väärin, niin pieni osa kirjoituksista on ollut ihan aiheellisia (esim. kun pari oli painottanut ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyttä ja sitten lenteli perään yksityiskoneella, vaikka olisi ollut mahdollista järjestää turvallisuusasiat niin, että he olisi olleet normaalilla commercial-lennolla) ja tuon tyyppistä kriittistä suhtautumista toivoisin medialta paljon mieluummin. Ei siis niin, että kritisoidaan vaan kritiikin ilosta ja tehdään yhdestä henkilöstä joku monsteri vaan koska voidaan, vaan kirjoitetaan kriittisesti kun siihen on aihetta.

  Mutta hankala aihe, mielenkiinnolla odotan mitä tapahtuu. Toki myös ymmärrän niitä, jotka on tän pohjalta kyseenalaistaneet koko monarkian sillä ajatuksella, että jos kuningasperheen jäsenet ei edes itse enää halua olla perheen jäseniä, miksi kansan täytyisi uskoa monarkiaan ollenkaan. Ja siis kuninkaalliseksi syntymistä ei tietysti voi valita, mutta pointtina se, että kun ei oo voinut valita tuota asemaa, niin jos edes itse ei usko enää syntymäoikeutensa (/-velvollisuutensa) tarpeellisuuteen, miksi muiden pitäis ja miksi siis jonkun pitäisi olla etuoikeutetussa asemassa muihin nähden syntyperän vuoksi.

  Toivon kyllä, että tää päätös auttaa Meghania ja Harrya esim. mielenterveydellisessä mielessä. Ei oo millään tavalla hyväksi olla tollasessa pyörityksessä jatkuvasti, joten toivon, että pieni etäisyys voisi tuoda vähän helpotusta heille ja heidän lapselle. Ja ihan sama mitä veljesten tai herttuattarien välillä on tapahtunut, ei voi olla helppoa perheelle katsoa kun toiset kärsii ja on jatkuvasti myllytyksessä. Toivottavasti siis efekti on edes jollain tasolla sellainen kun M ja H toivovat.

 5. Briteissä nyt kynmenettä vuotta asuvana brittimiehen vaimona pitää todeta että Englanti ei ole sama kuin Britit ja eroja kuninkaallisiin suhtautmiseen löytyy aika paljon eri puolilla kuningaskuntaa. Skotlanti esinerkiksi ei todellakaan ole mikään monarkian suurin fani, vaikka konservatiiveja löytyy täältäkin. Ehkä tämän vuoksi uutisointi ja media on täällä ollut paljon neutraalimpaa kuin koko maan mediassa, koska Skotlannissa arvostetaan paljon kaikkea mitä Meghan edustaa, kun taas Englannissa arvokonservatismi kukoistaa ainakin osassa maata.

 6. Tämä tosiaan on asia, josta ei tietenkään voi tietää läheskään kaikkea, ainakaan sitä, miltä Harrysta ja Meghanista oikeasti tuntuu.
  Nämäkin on siis omia pohdintojani.
  Luulen, että kyse on aika paljon siitä, että Meghan on ollut alunperinkin liian itsenäinen ja jo aikuinen, omaa elämäänsä elänyt nainen, jotta hän mukautuisi muitta mutkitta vanhaan brittiläiseen instituutioon. Toisaalta kyllähän tämä Meghanilla oli tiedossa. Siis mihin ryhtyy naidessaan Harryn. Mutta ehkä se hovin jäykkyys saattoi sitten kuitenkin yllättää.
  Plus vauvan syntymän jälkeen, luulen, että Meghan yksinkertaisesti kaipasi ystäviään ja äitiään.
  Mutta toisaalta olisin toivonut, että olisivat antaneet vähän aikaa heille perheenä asettua uuteen taloonsa. Vauvahan ei ole vielä vuottakaan, niin tuntuu, tehdäänkö tässä hätiköityjä päätöksiä.

  Kate puolestaan on elänyt brittiläisessä yläluokassa koko elämänsä enkä usko hänellä olleen valtavia sopeutumisongelmia hoviin. Lähtökohdat ovat niin erit Meghanin kanssa, toki kaikkeen vaikuttaa myös persoona.

  Harry mun mielestä oli kaivannut omaa perhettä jo pitkään, varsinkin sen jälkeen kun William löysi Katen. Kun Meghanin tapasi, niin tavallaan ymmärrän Williamin ajatukset, eteneekö Harry liian vauhdilla. Vaikkei tietenkään toisen onnea voi kyseenalaistaa enkä usko Williamin sitä tarkoittaneenkaan, mutta ymmärrettävästi Harry siitä kuitenkin loukkaantui.

  Tykkään näistä veljeksistä todella paljon. Surullisinta tässä on juuri heidän välirikko, jos se sellainen on. Ja totuushan on, että ei Harry pääse koskaan asemaansa pakoon, hän on aina kuningattaren lapsenlapsi, tulevan kuninkaan poika ja kuninkaalliseen perheeseen syntynyt, kuningasperheen jäsen, aina perheenjäsen.

  Harmittaa myös tämä asetelma, että Meghan pakottaa Harryn muuttamaan pois kotimaastaan. En usko, että Harrya voi ihan noin vain riepottaa, ja todella toivon, että näin ei ole, koska kyllähän perhe on tärkeä, sisarukset, isä, veli, sedät, tädit ja Harryhan on setä Williamin ja Katen lapsille. Voisin kuvitella, että heillekin on muodostunut jo tärkeä, rakastava side, samoin kuin Archie on tärkeä koko kuningasperheelle.

  No mutta, toivon parasta Harrylle ja Meghanille ja pienelle pojalleen ja tulevilla mahdollisille lapsille. Toivon myös, ettei mennä vain toisen tahdon mukaan, ettei toinen aina jousta tai anna periksi, koska siitä ei hyvää seuraa. Parisuhde on kompromisseja.

  1. Mistä on tämä johtopäätös, että Meghan pakottaa Harrya? Miksei tämä voi olla lähtöisin Harrysta, joka ei enää halua olla osa tätä sirkusta? Sinunkin koko kommentti on ikään kuin siihen faktaan pohjautuva, että tämä oli Meghanin idea. Mehän emme sitä tiedä.

   1. Kuten juuri alussa sanoin, mehän emme todellakaan tiedä miten asiat ovat. Ja nämä on omia pohdintojani.
    Plus, tekstistä jäi pois sana oletettu, siis “oletettu asetelma, että Meghan pakottaa…”
    En tiedä onko idea Meghanin, en tiedä onko se Harryn. Kirjoitin siitä, että lehdistö antaa ymmärtää, että idea on Meghanin ja Harrya viedään ja tämä oletettu asetelma harmittaa.
    Ja kuten alussa kirjoitin, ennen omaa pohdintaani, kukaan ei todellakaan tiedä asioiden oikeaa tilaa, paitsi he itse.

 7. Olen seurannut keskustelua Meghanin ja Harryn tarinasta jo aikapitkälti alusta saakka joten tämä “Megxit” on herättänyt kyllä kiinnostusta. Monessa asiassa olen hyvin pitkälti samoilli linjoilla kirjoituksesi kanssa. Jättäytymällä Kuninkaallisen perheen ydinporukasta on rohkeaa ja osoittaa sen että heille perhe on tärkeämpää kuin edustaminen. Eivätkä he missään vaiheessa ole mielestäni sanoneet jättävänsä kuninkaallista edustamista ja -perhettä kokonaan, vaan jättäytyvänsä ns. “senior member” asemasta.

  Olen täysin “Team Meghan” tässä asiassa, mutta toisaalta on pistänyt miettimään, että jossain kohdissa on liikaa säännönmukaisuutta. Esim henkilökunnan eroamisella. Voiko olla sattumaa, että niin suuri määrä pitkäaikaista henkilökuntaa eroaa yhtäkkiä Meghanin tullessa kuvioihin. Jotain mätää asiassa on, mutta missä se mätä on niin siihen en pystykään ottamaan kantaa, koska tieto ja ns. faktat perustuu lehdistön kirjoitteluun. Ja onko kaikki kirjoittelut tästä edes todenmukaista? En kuitenkaan usko millään, että Meghan olisi niin paha tai hankala että kaikki erot olisivat johtuneet tästä.

  Joka tapauksessa koen tämän parin joutuneen jonkin sortin noitavainon kohteeksi. Kirjoittelu on erityisen epäreilua heidän asemansa vuoksi, minkä itsekin mainitsit, sillä he eivät voi puolustautua samalla tavalla sillä etiketit ja muut vastaavat vaativat heiltä tiettyjä asioita. Olin todella iloinen Harryn noustessa barrikadeille lehdistöä vastaan Afrikan matkan jälkeen.

  Toivon että parista kuitenkin vielä kuullaan, ettei he täysin jättäydy pois julkisuudesta, vaan käyttävät uutta asemaansa hyvään esim juuri mielenterveyden edistämisen suhteen.

  1. Tääkin on itse asiassa pitkälti median väärin uutisoimaa. Osa Meghanin henkilökunnasta oli tarkoitettukin lopettamaan ajassa X hänen istuttua tuohon asemaansa ja samaan aikaan kun Meghanilta ja Harrylta lähti henkilökuntaa, Katelta ja Williamilta lähti henkilökuntaa yhtä paljon. Se vaan mediassa näytettiin ikään kuin johtuvan Meghanin luonteesta. Musta on erikoista, että esim. Meghanin pitkäaikaiset ystävät ja esim. Suitsin väki on ollut hyvinkin positiivnen Meghanista. Luulisi, että jos hän todella olisi vaativa ja ilkeä ihminen, ei hänellä olisi niin paljoa läheisiä ystäviä ja kollegoita, jotka hänestä pitäisivät?

   Mä uskon, että Harry jatkaa äitinsä jalanjäljistä ja heistä tulee vielä Sydämien Prinssi ja Prinsessa, kun saavat tehdä sen omilla ehdoillaan ja oman bränditiiminsä kanssa. Tai ehkä sitten vaan toivon niin 🙂

 8. Hyviä pointteja. Mä oon taas pohtinut tällaista salaliittoteoriaa, että haluaako hovi tällä Meghan skandaalilla peittää prinssi Andrew skandaalin, kun se on koitettu unohtaa kokonaan vaikka aivan järkyttävästä asiasta kyse. Onko tarkotuksella annettu median myllyttää tätä Meghan ja Harry asiaa puolustamatta heitä vai oliko koko juttu hovin suunnitelmaa, ettei Andrewn skandaalia aleta puimaan enempää. En tiedä, vähän epäilyttää.

  1. Ihan mielenkiintoinen foliohattu-teoria. En tiedä onko kyse juuri siitä, mutta hyvinkin voi olla joku smoke screen. Itse jotenki oon mieltänyt tän osittain myös PR-tempuksi, jolla on vahvistettu tulevan kuninkaan Williamin asemaa koko kansan kuninkaana; omistautuneena ja turvallisena. Katen ja Williamin suosio otti osumaa Meghanin tultua kuvioihin, sillä Harry taisi olla suosituin kuninkaallinen jo ennen sitä ja sen jälkeen kun Meghan tuli kuvioihin, meni koko juttu ihan overdriveen kun ihmisiä kiinnosti tämä pariskunta niin paljon. En tiedä, musta on tosi erikoista, että Elizabeth tai William eivät missään välin ärähtäneet asiasta.

 9. Pari on kiinnostanut mua ihan alusta saakka. Ja todella surullisena olen seurannut tätä miten media ensin otti Meghanin hyvin vastaan ja sit kelkka kääntyi täysin. Ja MIKSI Meghanin luuseri- sisarpuolien ja yhtä luuseri- isän kommentteja ja ”olen niin vihainen ja loukattu”-kirjoituksia lehdissä julkaistaan? Eikö se nyt ole kaikille ihan selvää että Meghanin perhe(äitiä lukuunottamatta)yrittää vain hyötyä koko tilanteesta , äshh tulee niin typerä olo kun näkee edes otsikon et taas joku idiootti Meghanin perheestä antanut ”haastattelun tai kommentin”, ketä oikeasti KIINNOSTAA niiden luusereiden sanomiset?? Surettaa jo pelkästään sekin Meghanin kohdalla miten julmasti omat sisarpuolet ja isä käyttää tätä hyväksi ja lehdet oikein mässäilee sillä 🙁

 10. Kerrassaan vihamielistä ja kauheaa on tämä kommentointi ja juttujen repiminen tyhjästä. Kammottavin oli vähän aikaa sitten twiitti siitä, kun Archie oli kantorepussa vähän vinossa, ja porukka veti tämän kuvan perusteella johtopäätöksen, että Meghan on “fraud” ja kaikki on hänelle pelkkää show’ta. Mitä hittoa??? On siis todellisuudessa täysin yhdentekevää, mitä Meghan tekee tai sanoo, se on joka tapauksessa väärin. Sitä vain ihmettelen, miten voi joidenkin ihmisten sisällä olla niin paljon vihaa sellaista henkilöä kohtaan, jota eivät ole edes tavanneet, että voi ottaa suorastaan elämäntehtäväkseen julkisen panettelun. Vetää aika mustaksi mielen.

 11. Mahtava kirjoitus – jälleen kerran! Ihanaa, että on vielä meitä, jotka antavat tuen ja sympatian Meghanille ja Harrylle! <3

 12. Tosi hyvin kirjoitettu. Mä olen jostain syystä tykänny Meghanista alusta asti. Harry on aivan ihana, enkä usko, että hän on mikään tossukka jota emäntä vie nyt narun päässä kuin kilttiä pikku koiraa. Ehkä Harry on tosiaan todennut, että homma ei kotimaassa toimi ja touhu menee aina vaan älyttömämmäksi, joten turvallisempaa olla muualla.

  Jatkuvasti revitään rumia otsikoita ja Meghanin isä raivoaa suu vaahdossa huomion perään. Joku tutun tutun tuttu kertoo totuuksia Meghanista lehdistölle, vaikka oikeasti juttussa ei ole totuuden murustakaan. Oikein ärsyttää!

  Mulla ei ole ollut Katea vastaan mitään ja hän istuu kuin hansikas tosiaan tuohon vanhanaikaiseen ja paikoilleen jämähtäneeseen brittihoviin. Mutta olisiko aika ravistella tomut siitä hovista ja tulla tähän päivään. Harry sen olisi voinut tehdäkkin, mutta Charles ja William ne taitaa niitä kuningattaren tossukoita olla, eikä mikään tule muuttumaan.

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/01/27/kaikki-ei-paady-someen

  1. Miten hovista ravistellaan tomut ja tuodaan se tähän päivään ja samalla pidetään traditiota yllä? Jo pelkästään ei-kuninkaallisten ja aatelittomien kanssa häivyttää koko tradition vähitellen.
   Kun kuninkaalliset alkavat olla sukua ihan ns tavallisille enemmän kuin muille kununkaallisille, ei heillä ole enää sitä sädekehää ja erikoisasemaa kansalaisten silmissä. Diana kuului ylhäisaateliin, mutta Kate on jo tavis. George kun vielä nai taviksen, niin hänen lapsensa isovanhemmista vai yksi on aatelinen.
   Tuntuu aika naiivilta kuvitella, etteikö Meghan olisi tiennyt mihin joutuu. Hän oli naimisiin mennessään USA:n viihdemaailmassa uraa tehnyt yli 30-vuotias, eikä mikään teini.
   Harry ehkä toivoo voivansa elää ns tavallista elämää, mutta tosiasia on kuitenkin se, ettei hänellä ole aavistustakaan, mitä se on. Eikä Harry voi ikinä elää ilman vapaasti ilman suojelua. Toivottavasti liitto kestää, mutta noin eri taustoilla tuskin viittä vuotta.

 13. Tosi hyvä postaus, näitä samoja asioita olen itsekin täällä pyöritellyt! Todella inhottavaa, että media on suhtautunut Meghaniin tuolla tavoin ja tavallaan ylianalysoidaan / “luetaan tai kuunnellaan kuin piru raamattua” ihan tavallisiakin asioita. Typerää muutenkin laittaa naisen piikkiin kaikki, ihan tässä asiassa kuin joskus eri kaveripiireissäkin, jos joku haluaa irtautua, suojella perhettään tai olla enemmän perheensä kanssa. Parisuhde on kahden kauppa, en usko että Harry olisi noin vietävissä ja muutenkin taustat ovat niin erilaiset, jonka lisäksi mies on kaivannut itsekin ns. normaalimpaa elämää jo kauan. Tottakai se perhe menee edelle, ei voi kuin toivoa ihania hetkiä heille ja menestystä omillaan, omalla tavallaan eläen. 🙂

 14. Kiva kun kirjotit aiheesta ja kiitos kun linkkasit mun blogiin! 😊 Mua ottaa niin paljon päähän koko tilanne, ja oikeesti harmittaa, ettei asiasta ole saatu aikaiseksi yhtään fiksuja otsikoida edes Suomessa. Tuntuu, että taistelen tuulimyllyjä vastaan melkein yksin, ja mun blogi tavoittaa myös aika pienen porukan vaan. Suuri yleisö on lähinnä tabloid-otsikoinnin varassa. :/ Käsittämätöntä myös että esim. Meghanin isän vaahtoamista vaan lypsätään edelleen ja se vaikuttaa olevan ihan ok isoille medioille.

 15. Olipas kirjoitus! Englannissa ei suurin osa ihmisista ole millaan tavalla kiinnostunut asiasta. En ole yhtaan keskustelua kaynyt duuni kavereiden kanssa asiasta ja tama ei todellakaan ole mikaan iso juttu taalla. Lehdistossa joo, mutta normi ihmisten kesken ei.

Leave a Reply