Vuosipäivän viettoa ja pakohuonepelejä

Meillä meni loppuviikko vähän perheen kanssa puuhaillessa, enkä oo ehtinyt konetta paljon availemaan. Ollaan pyöritty asioilla ja neuvoloissa ja harrastuksissa ja päivät on hujahtaneet ohi. Äitini tuli kahdeksi päiväksi lastenhoito-avuksi ja se ollaan päätetty hyödyntää maksimaalisesti. Eilen pääsin illallistamaan ja höpöttämään ystävän kanssa kun äiti ja mies jäi lasten kanssa kotiin ja tänään vietettiin hieman etukäteen miehen kanssa häidemme vuosipäivää, joka on tiistaina. Ei olla ajateltu viettää mitenkään sen kummemmin tänä vuonna vuosipäivää, sillä kaksi viikkoa tuon merkkipäivän jälkeen lähdemme reissuun ja päivän osuessa tiistaille, emme kokeneet mitenkään tärkeäksi jotakin sen kummempaa ajanvietettä järjestää.

Rehellisesti sanottuna en tällä hetkellä jätä lapsia mitenkään liian innoissani kenenkään hoitoon, varsinkaan tätä pienempää. Ja sama fiilis on miehellä. Dante toki viihtyy mummulassa ja tätien luona niin hyvin, että hän mielellään kyläilee ja yökyläilee tai viettää aikaa läheisten hoitajien kanssa, mutta Mytty on vasta melkein 4kk ja en halua olla hänestä vielä erossa. Välillä se tekee hyvää, mutta useimmiten ajatukset kuitenkin karkaavat kotiin. Usein järjestetään menot ja päivärytmit niin, että suurimman osan mun poissaolosta (kampaajalla tai jossain vastaavassa) Myttynen nukkuu ja hoidan syötöt heti ennen ja jälkeen poissaolon. Tänään me mentiin miehen kanssa pakohuoneeseen niin, että syötin vauvan ja laitoin unille, ajelimme keskustaan, suoritimme pakohuoneen ja mentiin kotiin. Mytty on käytännössä nukkunut koko ajan ja Dante oli sopivasti päiväunilla, joten mummi pääsi melko helpolla. Oli tosi kivaa käydä kahdestaan tällainen lyhyt juttu ja tulla takaisin kotiin. Joku pidempi illallinen tai kylpyläreissu tai vastaava tuntuisi nyt lähinnä pakotetulta, ja poissaollessa vaan miettisi lapsia tai puhuisi lapsista illallisen äärellä. Mutta pakohuone on ihan parasta ajanvietettä! Sukelletaan niin siihen tekemiseen, ettei oikeesti mietitä mitään muuta tuntiin. Ei lapsia, ei kotia, ei siivoomista tai arjen askareita tai töitä.

Me ihastuttiin pakohuoneisiin joskus viitisen vuotta sitten ja ollaan niitä tehty Suomen lisäksi Balilla, Belgiassa ja Lontoossa. Ainakin, en muista jäikö vielä joku mainitsematta. Varmaan joku 15 pakohuonetta käyneenä alkaa olla aika hanskassa se tekeminen ja huomaa olevansa jo aika hyvä niissä ja ajattelevansa tietyllä tavalla.

Mietittiin tossa miehen kanssa kotimatkalla mitkä on ollut meidän suosikkeja, ja mitkä vähiten suosikkeja. Itse asiassa vaan kahdesta on jäänyt vähän huonohko fiilis. Lontoossa meillä oli kerran sellainen pakohuone, jossa vinkkejä annettiin aivan liian helposti. Kun joku pohti asiaa ääneen, niin taululle pamahti “Hyvä Anna!” tms. ja sit tajus osuneensa oikeaan. Aina ärsyttää jos joku neuvoo liian pikaisesti, koska sitten tulee sellainen olo, ettei oo itse sitä hommaa keksinyt kuitenkaan oikein. Siin samassa Lontoon huoneessa oli ekaa kertaa ikinä oikeita ihmisiä, jotka tuli “säikäyttää” pari kertaa. Molemmat säikäytykset osui mulle ja olin ihan paskana sydän sykkyrällä niistä. Kun missään ei varoitettu, että on livenäyttelijöitä. Mulla meni ses huoneessa olo jotenkin säikkymiseksi ja en pystynyt keskittymään ja sit ärsytti tosiaan se liian helppo vihjeiden antaminen. Helsingissä oltiin yhdessä huoneessa, jossa ne vihjeet ei ollu mitenkään järjellisiä ja paikoitellen arvauspeliä ja kun siitä juteltiin pelinjärjestäjän kanssa sitten huoneesta selviydyttäemme kysellessämme mihin joku juttu perustuu, ei pelin vetäjäkään tiennyt sitä, vaan se huone oli valmis paketti, joka oli ostettu jostain. En nyt muista mitä ne jutut siinä huoneessa oli mut ne oli jotenki sellaisia, että piti tyyliin vaan arvata jostain ihan tuulesta jotain. Siis ettei siinä ollut mitään järkeä. Me selvittiin ulos siitäkin huoneesta, mutta jäi sellanen näääh-fiilis.

Mun mielestä pakohuoneessa on tärkeinä elementteinä:

– Huoneen johdonmukaisuus (selkeitä vihjeitä, jotka on kuitenkin haastavia) ja tietynlainen sellainen tarinan kerronnallisuus, joka sopii siihen huoneeseen. Huonoin

– Hyvä pelinvetäjä. Suurin osa pelinvetäjistä, jota meillä on ollut, on loistavia. Pakohuoneessa tavallaan siis kerrotaan tarina, esitellään se tehtävä ja sitten johdetaan peliä sieltä kaukaa antaen vihjeitä tai ohjaten toimintaa. Joskus ei esim. joku lukko toiminut tms. ja pelinvetäjän tehtävä on auttaa tuollaisissa. Ollaan useimmiten sovittu, ettei pelinvetäjä saa antaa vihjeitä ennen kuin niitä pyydetään. Huonoimpia mun mielestä on yliaktiiviset pelinvetäjät, jotka syytää vinkkejä pyytämättä ja vinkit on liian helppoja. Menee tavallaan se oma ahaa-elämys hukkaan siinä. Mut onneks näitä on tosi harvassa ja mieleen on jäänyt monia ihan mahtavia pelinvetäjiä.

– Huoneen teknisyys ja fiilis; erilaisia makeita piilohuone- ja avainelementtejä on tullut nähtyä: magneetteja, näyttöjä ymsyms. Tosi hauskoja juttuja. Ja sit just se, että se huone noudattelisi sitä tarinan fiilistä, ajanjaksoa ja kaikkea. Näistä on monta hyvää esimerkkiä.

Me ollaan tosiaan käyty aika paljon näitä, joten mun suosikitkin on ehkä sieltä vaikeammasta päästä. Jos on ihan kokematon pakohuone-kävijä, niin ei kannata mennä välttämättä ihan ekana näihin, koska vaikka jokainen huone on aina erilainen, niin siinä oppii sitä itse tekemistä ja tietynlaista ajattelutapaa sitä mukaa kun huoneita tekee.

Mun vinkit pakohuoneiluun:

– Hyvä tiimi, jonka kanssa ei hosuta ja huudeta päällekkäin vaan tehdään rauhassa yhdessä. Me pelataan useimmiten miehen kanssa kaksin tai sitten mun siskojen ja langon kanssa. Ollaan yleensä 2-5 hengen joukkueena ja usein se kaksistaan pelaaminen on jopa rauhallisempaa ku ei oo neljä ihmistä häsläämässä samoja juttuja siellä. Mut välillä on kiva pelata isommalla porukalla. Anyway, me ollaan ainakin huomattu miehen kanssa että täydennetään toisiamme näissä, kun ajatellaan ja katsotaan asioita eri tavalla, ja saadaan ratkaistua erilaisia kuvioita. Ja oikeesti, ihan mahtavaa parisuhdeaikaa kun yhdessä pitää ratkaista ongelmia ja miettiä jotain, millä ei kuitenkaan oo sillai suurta merkitystä elämässä, eli sen tekee stressittä, mut jännityksen kanssa 🙂 Paljon parempaa ku IKEAn huonekalujen kokoaminen mun mielestä. En ehkä menis ekoille treffeille pakohuoneeseen, toisaalta se vois olla aika hauska ja avartava näkemys siitä, millaisia kumpikin on 😀

– Kannattaa keskittyä siihen huoneeseen kokonaisuutena ja oikeesti kattoa se kunnolla ajatuksella ensin läpi. Useimmiten jää huomaamatta selkeimmät vinkit.

– Me ollaan toivottu, ettei meille anneta vinkkejä ellei pyydetä. Sitten jos tuntee olevansa jumissa, pyydetään vinkki, mut usein saadaan ratkaistua se homma oikeesti itekin.

– Kuuntele tehtävänanto kunnolla, siinä voi itsessään olla ratkaiseva tieto. Tarina johtaa huonetta.

– Tarkkuutta salasanojen ja numeroiden naputukseen, pari kertaa hakattu oikeeta koodia, mut menny joku pieleen ja mennyt aikaa.

No mut anyway, mun kaikkien aikojen suosikit: (otan tähän vaan Suomen huoneet)

1. Elämysteeri – Marien Muotokuvat (Tampere)

Ehdottomasti paras huone, jossa ollaan oltu ja odotetaan aivan älyttömän paljon, että Elämysteerin uudet huoneet aukeaa piakkoin. Me tehtiin tää kaksin ja selvittiin ulos ennen tunnin päättymistä. Huone on teknisesti ja fiiliksellisesti meidän mielestä ihan mahtava, muutama ihan mieletön elementti ja aivan mahtava henkilökunta! 10/10 kokemus, jos voisin pyyhkiä vastaukset muististani, menisin uusiks heti. Ollaan nähty huone tavallaan kahdesti, koska Elämysteerissä on katseluhuone, eli jos on huoneen suorittanut, saa katsoa kun joku kaveri sitä tekee viereisessä huoneessa telkkareista. Me mentiin miehen kanssa kattoo ku sisko ja lanko teki tämän ja ai että se oli hyvää viihdettä se kattominenkin! Siellä me istuttiin huutokuiskittiin niille näytöille, että “kato nyt perkele se XXX” 😀 Huikeeta viihdettä. Ehdottomasti paras, suosittelen kaikille 🙂

Huone on muistaakseni pariskunnan yhdessä keksimä ja itse rakentama, eikä valmis ulkomailta tilattu paketti ja siitä huomaa kyllä kauttaaltaan, että tää on tehty rakkaudesta lajiin 😀 Ihan mahtava kokemus!

2. EXITE  – Diamonds in Danger (Helsinki)

Tää on ihan huippu kans ja nää kaks Elämysteerin kanssa tulee aina ekana mieleen ku mietitään kivoimpia huoneita. Tää tehtiin kans kahdestaan ja päästiin ulos, vaikka on myös vaikeammasta päästä mun ymmärtääkseni. Tässä oli myös hauska tarinallinen lisä ja kivoja teknisiä elementtejä.

3. WayOut – The Prison (Tampere) 

Tää tehtiin viiden poppoolla ja oli ihan superhauska huone, tosi tekninen ja vaikuttava. Tykättiin kaikki viisi tästä tosi paljon ja päästiin sieltä myös pois. Suosittelen isolle porukalle, sellaiselle melkein paras huone.

4. Mysteeri – Amurin Noira (Tampere)

Tää tehtiin viime keväänä ja oli ihan superhyvä. Tässä oli yks hauska lisä, pelinjohtaja oli ihan huippu ja huone oli tosi kiva. Tehtiin myös tämä viiden hengen porukalla ja oli sopiva huone isolle porukalle.

5. aMazed – Lockdown (Helsinki) 

Tehtiin virkistyspäivässä työporukalla ja tykkäsin tästä huoneesta. Haastava, mut johdonmukainen ja tosi mielenkiintoinen. Selvittiin ulos ja tykättiin sekä pelinjohdosta että itse huoneesta tosi paljon. Ajankohtainen aihekin ja kivoja yllätyksiä.

6. Exitcenter – Major Malfunction (Järvenpää)

Tää tehtiin kans viiden porukalla ja päästiin ulos ja myös tää oli hauska ja tekninen huone. Aihe ei ehkä mun suosikki, mutta huone oli hauska ja pelinvetäjä huippu. Miehet sai valita huoneen, mut oli skeptisestä suhtautumisesta huolimatta yksi suosikkejani 😀

7. Room Escape – The Thief 2.0 (Tampere) 

Tää oli meidän tänpäiväinen huone siis ja tykättiin huoneesta. Leppoisa ja johdonmukainen, hauskoja vihjeitä ja toteutuksia. Ihana ja supersuloinen tyyppi oli ohjaamassa peliä, vihjeiden suhteen unohdettiin pyytää, ettei niitä hirveesti annettais ja saatiin ehkä muutama vihje liian aikaisin, mutta muuten oli tosi jees ja huone oli kiva.

Se yksi huone, jota en voi suositella on Truescapen Diamond Robbery. Se oli jotenkin ihan levoton ja epäjohdonmukainen ja ei tykätty, kun osa olennaisimmista vihjeistä ei oikein perustunut mihinkään ja huone oli vaan jotenkin ihan epälooginen meidän mielestä. Muuten ei valittamista itse kokemuksena, mutta jäi nakertamaan muutama vihje, joista ei pelinvalvojakaan osannut kertoa, mistä ne vastaukset tuli.

Hintaeroa on peleissä välillä aika paljon, kun jossain pääsee kaksin pelaa 70 €:lla ja toisaalla joutuu maksaa 100 € kaksistaankin. Se ei vaikuta näihin arvioihini, vaan ihan tasan vaan huoneita tässä olen arvioinut. Yleensä isommalla porukalla henkilökohtainen hinta on paljon pienempi. Tosin en suosittele hirveän isolla porukalla pelaamista. Me ollaan käyty myös viisisteen EXITEn Titanic, mikä oli tosi kiva peli ja sitä voin suositella näistä ainoana, jos porukkaa on yli 5 🙂

Onko muita pakohuonefaneja? Oliko tuttuja pakohuoneita tässä? 

17 thoughts on “Vuosipäivän viettoa ja pakohuonepelejä

 1. Hei vinkki! Me kokeiltiin jouluna sellasta pakohuone lautapeliä. Tykättiin kovasti ja kivasti sai ratkoa porukalla arvotuksia. Meillä oli sellanen ku EXIT idän pikajuna. Ehkä vähä vaikee ensipeliksi, mut sun kaltaselle konkarille varmaa tosi kiva ratkottavaksi.
  Ens viikolla meillä on kaveriporukalla toinen exit lautapeli-ilta.
  Pelit on siis kertakäyttösiä (täytyy mahdollisesti piirtää, taitella, leikata yms) ja maksaa 15-20€. Kannattaa kokeilla :).

  1. Kiitti vinkistä, mies oli itse asiassa ostanut tota sarjaa meille jonkun pelin (oisko joku Tutankhamon tms.), et sit pelataan kun on aikaa! Täytyy pistää tää kans korvan taakse. Yks mikä oli hyvä mikä pelattiin, oli Martinexin valikoimista löytyvä samantyyppinen 🙂 Suosittelen!

  2. Vastaavia ovat myös Unlock! -sarjan pelit, joissa pelataan korttien ja puhelinsovelluksen avulla! Noissa kortteja ei tuhota ja yhdessä pakkauksessa on kolme eri peliä, eli sen parin kympin setin voi laittaa pelaamisen jälkeen vaikka lähipiirissä kiertoon. 🙂

 2. Mä rakastan pakohuoneita! Yks tosi hyvä on Helsingissä sellainen kun Water of life (Escape Room Helsinki). Siellä samassa firmassa on myös Oopperan kummitus jonka ulospääsy % on kympin luokkaa. Se olis kiva testaa. Järvenpään paikan vetäjä on huippu! Sieltä testattu Deep Lab, oli kivan erilainen. Jos käytte Tallinnassa, suosittelen sieltä Affecf Laboratories. Se oli tosi hyvä.

 3. Moikka! Tampereella sellanen Getaway ja sieltä Näsinneula oli ihan huikea pakohuone! Suunniteltu yhdessä Tampereen Mensan kanssa ja oli hieman erityylinen kuin muut pakohuoneet joissa käynyt, ei silti mahdoton mutta tehtävät ja huoneet olivat hauskoja ja hyvin toteutettuja! Vaati enemmän loogista ajattelua, ei ollut pelkkiä lukkoja ja koodeja vaan hauskoja tehtäviä paljon 😊

 4. Mä olin jo tulossa sanomaan et Amurin noita Tampereella on huikea, mut siellähän se oli listalla. Multa vahva suositus Turussa Kakolan vanhan vankilan pakohuoneille. Oon ite tehnyt kyllä vaan toisen (siinä pitää olla isompi porukka, väh. 4, kun porukka jaetaan kahteen vierekkäiseen “selliin”). Myös siitä toisesta oon kuullut pelkkää hyvää, että jos joskus Turun suunnalle päädytte niin sieltä löytyy kaupungin parhaat pelit ja ainakin autenttisessa ympäristössä!

 5. Me tehtiin syksyllä Amurin noita. Suunniteltiin kaverille aika nopeella aikataululla polttarit ja se oli ainut jäljellä olevista, joka sopi aikatauluihin. Hieman mietin kyllä, kun sanottiin, että se on vaativa ja meidän viiden hengen porukasta yks oli ollu yhdessä pakopelihuoneessa ja muille eka kerta 😂

  Mut me päästiin se läpi! Pari minuuttia meni yliajalle, mut pelinvalvoja ei ollut halunnu keskeyttää, kun oltiin niin lähellä ratkaisua. Ja kiitteli, kuinka hyvin puhallettiin yhteen ja ratkottiin monia osia yhtä aikaa, eikä sillai, että kaikki keskitty vaan yhteen arvotukseen.

 6. Moi Anna! Muistelen, että teit joskus listausta tarpeellisista tavaroista vastasyntyneelle, mutta en löytänyt sitä enää? Olikohan se sitten vanhan blogin puolella?😊

 7. Juuri eilen kävin suorittamassa Helsingin Escape Roomilla Water of Lifen, se oli kiva! Muutamassa muussakin käynyt ja oppinut sen logiikan. Seuraavaksi voisi kokeilla VR-pakohuonetta…

 8. Olisko nyt 8 pakohuonetta käytynä ja kaikki niistä ollaan läpäisty. Tää on kyllä mahtava harrastus! Pakko suositella myös tuota Ann11nan mainitsemaa Pakenema:n Casino-huonetta Sastamalassa! Ja samalla reissulla voi tuon Pukstaavinkin kokeilla, se oli vähän erilainen juttu se, mutta Casinon kanssa samalta tekijältä. Ite tykkäsin Tampereella myös Out of Marsista. Kiitos vinkeistä, pitääpä tutustua noihin mitä täältä päin suosittelit!

 9. Pakko vielä kysyä tuosta ensimmäisestä, että vaikka genre on jännitys, niin oliko huone sinällään jännittävä? Kun just noita livenäyttelijöitä tai muita oikeesti peläyttäviä juttuja ei haluta meidän huoneisiin, niin uskaltaisiko tuota silti kokeilla?

 10. Exit Oulussa Velhon perintö! Harry Potter -fani humpsahti ihanasti taikamaailmaan. Lavasteet olivat todella hyviä. Sellainen erikoisuus oli myös, että huoneeseen piti päästä ensin sisään, joten siinäkin tuli vähän uutta kulmaa. Huoneessa toimii kaikki taialla, joten perinteisiä lukkoja ja koodeja ei ole juurikaan. Ihana huone!

 11. Turussa on sellainen kun Escape Artist, siellä todella symppis omistaja on suunnitellut itse kaikki neljä eri huonetta, ja panostanut siihen, että huoneet vastaavat tarinan tyyliä.
  Turusta löytyy muutenkin todella paljon eri pakohuoneita. 🙂

 12. Hei kiitos Anna tästä postauksesta. Olenkin miettinyt, pitäisikö mennä testaamaan pakohuonetta. Seuraavaan kysymukseen et varmaan osaa vastata, mutta osaisikohan joku lukijasi? Onko Turussa jotain hyviä pakopelejä, joita suosittelisitte?😊 tosiaan ei ole oikeastaan kokemusta ja olisin kiinnostunut 2-4 hlön peleistä enemmän kuin isojen porukoiden.

 13. Turussa vankimielisairaalan pakopeli on mieletön! Joukkue jaetaan kahteen selliin ja peliä pelataan yhdessä. Viereiseen selliin ei näe eli pelissä on haastetta kommunikoida vihjeitä sellien välillä.
  Toinen erilainen pakopeli on Turun linnassa, mutta vain tiettyinä tapahtumapäivinä. Jännä konsepti kun pelipaikkana on koko linna.

Leave a Reply