Terveyskuulumisia

Hellurei! Me rantauduttiin tossa aikaisemmin neuvolasta Myttyskän kanssa ja mieli on vähän sellainen tummanharmaa. Ei ihan musta, mutta en nyt mitenkään liian iloinenkaan ole. Mytty on kerännyt tässä 19 päivän aikana vain 115 grammaa painoa, mikä tietenkin huolestutti mua heti tosi paljon. Meillä piti siis tänään olla rotarokote-aika rota-tehosteelle (3kk), mutta päädyttiin siirtämään sitä ensi viikon lopulle, että masu saa antibiootti-kuurin jälkeen hieman lepoa ennen seuraavaa koettelemusta. Nyt kun takana on viikko rs-virusta ja molempien korvien korvatulehdusta, niin ei ehkä sinänsä heikko painonnousu ole niiiin huolestuttavaa, varsinkin kun maha on toiminut antibiootin aikana vähän turhankin tehokkaasti tässä monta päivää. Mutta toki se panee miettimään. Maitoa tuntuu nimittäin edelleen riittävän hyvin ja ruokakertojakin on se 6-8 vuorokaudessa riippuen yöherätysten määrässä.

Tää on sikäli erilainen vauva-aika, että Danten kanssa imetys + pullo sujui ihan eri tavalla. Silloin moni varoitteli, että pullo tuhoaa imetyksen, mutta ei meillä ollut oikein ikinä vaikeuksia asian kanssa. Ruoka kelpasi annostelumuodosta välittämättä. Adrianin kanssa oon huomannu jo reilu kuukausi takaperin, että pullon jälkeen rinta ei kelpaisikaan ihan yhtä hyvin. Maito heruu tosi tehokkaasti ja suihkuaa, joten pullo on helpompi, kun ei tarvitse hallita sitä suihkuavaa maitoa. Tai ainakin luulen tämän johtuvan tästä. Rintaraivareita tuo on saanut harva se päivä viimeiset 3 vk ja useimmiten juurikin niin, jos on saanut maitoa jossain välin pullosta. Me ei olla jo moneen viikkoon annettu “turhaan” maitoa pullosta, eli jos mä oon lähellä, mä imetän, oltiin ihan missä vaan. Mutta valitettavasti välillä on hammaslääkäriä tai jotain muuta menoa, jolloin pullo on otettava käyttöön. Tuo ei kyllä yleensä saa pullosta kuin 1-3 kertaa viikossa. Enkä mä ees tiedä onko se se pullo, joka aiheuttaa kiukkua, kun toisaalta saattaa syöä ihan unelmaimetyksiä koko päivän, olla näkemättäkään pulloa ja seuraavana päivänä raivota tissille. Ehkä vaan oletan itse sen johtuvan pullosta.

Äsken neuvolassa ei rinta kelvannut millään. Uusi paikka, valoja ja värejä ja hän ei vaan millään malttanut olla rinnalla, vaikka kaikkeni yritin. No, käveltiin kotiin ja tyyppi nukkui ja olikin sitten hyväntuulinen herättyään, mutta nälkä oli. Sain rinnalle, söi ehkä sellainen 5 minuuttia ja sit lopetti eikä millään malttanut mennä takaisin siihen, vaikka mitä yritin. No, pumppasin maitoa ja syötin pullosta perään. 80 ml hujahti niin kuin vettä vaan ja mielenkiinnosta kokeilin vielä korviketta kun tuon 80 ml kohdalla kiskoi tyhjää pulloa vielä ahnaasti. Sinne meni 45 ml vielä korvikettakin. Että sillä lailla.

Mulla on tässä ollut ajatuksena, että täysimettäisin reilu 5kk, kun tuo meidän reissu alkaa kun Myttyskä on päälle 4kk, joten se olisi helpointa ja kätevintä. Olisi typerää nyt vähentää imetystä, kun se selkeesti on meille molemmille hyväksi. Adrian ei saanut enteroa, jonka sai Dante ja mieheni, enkä minäkään joutunut sitä kärsimään. Hän toki sairasti nyt RSV:n, joka tuli myös miehelle ja Dantelle, mutta ei taaskaan mulle. Mekin selvittiin ihan kotihoidolla, eikä kuume kertaakaan noussut yli 38,5, eli RSV oli Myttyskällä aika lievä kuitenki, vaikka kovasti yski ja oli limainen. Imetyksen hyödyt on niin kiistattomat, että haluan ehdottomasti vielä taistella sen puolesta, mutten missään nimessä kasvua vahingoittaen. Pelkään vaan, että pullottelua lisäämällä lisääntyy myös rintaraivarointi.

Olin myös ajatellut, että vellit ja maistelut jää aikaan reissumme jälkeen, mutta nyt täytyy tarkkailla tilannetta. Meillä on kontrollipunnitus ensi viikon lopulla, ja jos painoa ei ole tullut lisää, alan antamaan velliä tässä ohessa. Pakkasessa on joku 5 kiloa mun maitoja, että sinänsä materiaalia siihen olisi vaikka kuinka. Enpä oikeen nyt muutakaan keksi. Voihan tuo heikko painonnousu olla vaan antibiootin löystämän vatsan ja kipeänä olon yhdistelmää, mutta niin. En tiedä, täytyy nyt tarkkailla tilannetta ja miettiä ja yrittää jotenkin vielä tehostaa tuota imetystä, vaikka tuntuu tällä hetkellä maailma kiinnostavan niin paljon, ettei vaan malta syödä, ellei nukkuvana / uneliaana huijata rinnalle.

Muuten Myttyskällä on kaikki erittäin hyvin! Poika on oppinut kääntymään jo aikoja sitten mahalta selälle ja nyt on ihan viittä vaille, että saa ittensä jo mahalleen selältä. Hirveä draivi olisi istua koko ajan ja nyrkkien syöminen on sellaista luokkaa, että ollaan vähän kaikki yltä päältä kuolassa. Ja uusimpana temppuna on selällään polkaisu, niin, että ottaa tukea jaloilla, nostaa pyllyä ja tempaisee itseään sillä voimalla pään suuntaan. Unille tuo ei millään malttaisi iltaisin mennä, ihan selkeä sleep regression / 3-4kk unihulinat meillä siltä osin alkanut, että syvään uneen nukahtaminen on ollut nyt tosi vaikeeta iltaisin ja välillä päikkäreilläkin. Sitten kun nukahtaa, nukkuu tosi hyvin, jopa kipeenä, mut siihen syvään uneen pääseminen on välillä työn ja tuskan takana. Onneks mies on vanhempainvapaalla, niin ei tarvii yrittää itekää mennä aikaisemmin nukkumaan, vaikka pikkuhiljaa yritetäänkin rytmiä muuttaa. Muuten päivät menee pääsääntöisesti tosi hyvin, kolmet päikkärit ja 10-12 h yöunet kahdella herätyksellä on meille sellainen normaali päivä.

Ja nyt kun pääsin Myttyskän kuulumisiin, niin mun terveyskuulumisia on kans kyselty. Mun se ihmeellinen vatsakipu on edelleen kysymysmerkki. Kävin silloin haiman ja maksan magneetissa, mistä löydöksenä sama kuin ultrassa, eli jossakin kohdassa on laajentuneita tiehyitä, mutta ei selitystä sille, miksi näin on. Gastroenterologi tuumasi, että voi olla ihan joku erityispiirre mun kropassa eikä mistään sen kummemmasta kyse, tai sitten jotain muuta. Laittoi mut kilpirauhasarvot testaamaan, mutta ne oli molemmat viitearvoissa. Nyt sitten ensi viikolla pitäisi mennä takaisin vastaanotolle, mutta tosiaan, en ole yhtään viisaampi. Kaikki kohonneet maksa-arvot kääntyivät laskuun eikä uusia kipukohtauksia ole tullut, eikä sappikivistä ole ollut mitään jälkeä missään. Kiva, että magneetissa ei löytynyt mitään kamalaa, mutta toisaalta ihan hanurista, kun koko homma jäi näin epäselväksi. Edelleen välillä vatsa kipeytyy lievästi, mutta en tiedä mitä se voi olla. Oma seuraava veikkaus olis mahahaava, mut se on ihan yhtä vahva veikkaus ku lauantain lottonumerot. Ärsyttää tietämättömyys ja samalla olen kuitenkin huojentunut, että magneetissa ei näkynyt mitään sen kummempaa. Sen verran magneetti kuitenkin näytti, että jostain syystä ruoan sulaminen on hidasta tällä hetkellä ja 6h paaston jälkeen oli vatsalaukussa vielä ruokaa. En tiedä, ensi viikolla takaisin gastron luokse, katsotaan mitä seuraavaksi vuorossa.

Ootte muuten pyytäneet hurjan paljon postausta meidän päivärytmistä, niin yritän sellaisen huomenna kirjoitella 🙂

43 thoughts on “Terveyskuulumisia

 1. Voiko se liittyä juuri tuohon että on luonnekysymys, ei malta vaan syödä rinnasta kun ympärillä on säpinää? Vai ilmeneekö tuota ihan rauhallisessakin tilanteessa että söisi vähän? Mieleen tuli oma kuopus vaikka siitä onkin jo kahdeksan vuotta.. joka ei kans vaan malttanut syödä kun oli siinä myös kiinnostava esikoinen ja maailma alkoi avautumaan vs. erilainen tilanne kun esikoinen oli vauva ja imetin aina kotona hiljaisuudessa. Minä löysin ratkaisun siitä että koitin mahdollisuuksien mukaan rauhoittaa imetystilanteet, vaikka sitten esikoinen siksi aikaa television ääreen jos muu ei auttanut. Sitten kun sekään ei auttanut, eli ei siis syöminen kiinnostanut enää rauhassakaan joku 5-6kk iässä, niin joku mielenkiintoinen uusi lelu tms. käteen niin sillä sain jatkettua imetystä 8kk ikään asti. Sitten en enää keksinyt mitään keinoa joten imetys päättyi ja siirryimme pulloon. Tyytyväinen kuitenkin olin siihen että noilla konsteilla sain jatkettua imetyksen kestoa ja päättyminen ei tullut yllätyksenä.

 2. Mulla oli samankaltaisia sappikipukohtauksia usemman kerran peräkkäin. Verikokeissa ei ollut mitään poikkeavaa eikä ultraäänessä näkynyt mitään. Lääkärin mukaan sappitiehyen sulkijalihaksen toimintahäiriö voisi selittää kipukohtaukset. Tilannetta seurataan ja mietitään jatkotoimenpiteitä, jos kohtaukset uusivat🙄

 3. Moi Anna!
  Ihanaa, kun kerrot näin avoimesti vauva-arjestanne ja sen haasteista! Mulla on myös kaksi poikaa (1v10kk ja 4kk), voin siis hyvin samaistua sun elämään 😊
  Tossa n. 4kk:n tienoilla on ne kuuluisat hulinat, mihin teidänkin pikkuisen käytös viittaa. Ja toki toi kipeänä olo varmasti vaikuttaa myös kaikkeen.
  Ootko jo yrittänyt imettää esim. jumppapallon päällä pomppien? Tai sängyn/sohvan reunalla? Mä imetin esikoista tossa iässä välillä kylppärissä hana päällä 😂 toi pomppiminen on tämänkin vauvan kanssa todettu toimivaksi – vauvan keskittyminen herpaantuu ja nänni sujahtaa ikään kuin vahingossa suuhun ja laukaisee imemisrefleksin. Myös musiikin kuuntelu tai laulaminen saattaa auttaa.
  Mitä tohon syöttöpunnitukseen tulee – vaikka paino ei olisi vielä noussut tarpeeksi, ei kannata heti luovuttaa ja antaa vellejä. Se voi tosiaan johtua tosta sairastelusta ja antibiooteista, niin kuin itsekin epäilit. Varaa vaikka vielä yksi syöttöpunnitus taas sille seuraavalle viikolle ja katso, josko silloin painoa oliskin tullut tarpeeksi 😊 Äidinmaito on kuitenkin ravintoarvoiltaan energiatiheämpää, kuin esim. kasvissoseet ja monet puurot.
  Imetyksen kanssa saattaa välillä tulla pieniä suvantovaiheita, mutta niistäkin pääsee sinnikkyydellä usein yli 😊
  Suosittelen myös liittymistä Facebookin Imetyksen tuki-ryhmään, jos et ole jo liittynyt, sieltä saa tosi paljon hyviä vinkkejä!
  Tsemppiä ja ihanaa vauva-aikaa! 🥰

 4. Tsemppiä. Yritä olla liikaa stressaamatta tota painonnousua tai se vaikuttaa maidon herumiseen negatiivisesti. Meillä tyttö nyt 7kk, kamppailtiin 3kk iästä alkaen ihan päivittäisten rintaraivareiden kanssa. Oikeestaan ainoo mikä autto oli että syötin aina hämärässä makuuhuoneessa jumppapallon/sängyn reunalla pomppien samalla kun imetin. Tai sitten tosi unisena esim päikkäreiden loputtua. Ja piti vähän käsin lypsää just ennen imetystä että herumiseen alkamiseen ei mennyt kauaa aikaa kun tyttö hermostu siitä vielä enemmän.
  Oli aika pudotus kun ekat kuukaudet pysty meneen missä tahansa ja ilmettään vaikka torilla tai kauppakeskuksessa, mut sitten onnistu enää ainoostaan kotona. Pahin vaihe kesti 2kk ja alkoi helpottaan vasta 5-6kk iässä kun kiinteitä meni jo jonkin verran…

  Onko Mytty kasvanut kuitenkin pituutta ja päänympärystä? Jos ne kunnossa ja jos pissavaippoja tulee niin uskon että kyse oli vaan siitä sairastelusta ja viikon päästä painoa on jo tullut enemmän. 🙂

 5. Meillä oli vähän sama tilanne, vauva ei malttanut tehdä duunia rinnalla maidon eteen, mutta pullosta otti mielellään. Löysin sitten termin “tahdistettu/vauvantahtinen pulloruokinta”, minkä käyttöön oton jälkeen alkoi tissikin kelpaamaan. Idea on, että pulloa annetaan matkien rinnan herumista vähän ns. himmaamalla maidon tuloa pullosta. En tiedä, onko täysin tuttu juttu sinulle, mutta meille tästä oli apua 🙂

 6. Mulla on viikkoa vajaa 4 kk tyttö, joka joulun aikaan keksi että rinta ei enää kelpaa. Siihen saakka olin imettänyt osittain (maito ei riittänyt täysimetykseen missään vaiheessa) onnistuneesta niin, että 1/3 korviketta ja 2/3 tissiä. Tyttö ollut tyytyväinen näin. Rinnan hylkiminen alkoi ihan yhtäkkiä ja en saanut millään enää onnistumaan, huusi vain pää punaisena tissi suussa eikä ees suostunut yrittää imeä. Eikä häntä haittaa näköjään yhtään imetyksen loppuminen kun päinvastoin on ollut tyytyväinen ja iloinen nyt jo pidemmän aikaa. Sylissä saa kuitenkin olla yhtälailla 🙂 Oon nyt sit pumpannut maitoa, mulla ei oo mitään pakkasvarastoja, ja korviketta menee pääasiassa. Meilläkin kerta syönti on noin 80-120 ml. Lisäks meillä yöhön on tullut yksi syönti lisää kun aiemmin mentiin kahdella. Luulen, et maito ei vaan riitä enää meidän neidille joka on nyt jotenkin viimeisen kuukauden aikana kasvanu hirveesti ja alkanu just enempi liikkua ym. Odottelen 4 kk neuvolaa ja sen jälkeen aloitamme kiinteät. Sinällään harmittaa että imetys näin loppui, mutta lasta on jokseenkin vaikea pakottaa rinnalle.

 7. Tsemppiä rintaraivoon ja eiköhän painokin nouse kun tauti on helpottanut, ja energiankulutus normalisoituu tervehtymisen seuraksena! Ymmärrän kyllä silti huolesi! Molemmat poikani ovat myös aloittaneet rintaraivon n.3kk iässä. Myös siis kuopukseni, joka ei kertaakaan edes suostunut syömään pullosta. Raivoon ei auttanut, kuin hämääminen; pimeässä huoneessa syöttäminen seisaaltaan tai kävellen, tuttu laulu repeatillä laulaen, tai rytmikäs ja äänekäs shh-shh suhina. Tai joskus sängyn päällä pomppiminen. Aika sinnikäs piti olla, ja joskus ei auttanut kuin luovuttaa antaen toisen nukahtaa ja syöttää nukkuvana. Melkoista säätöä, mutta jossain vaiheessa raivarit meni kokonaan ohi.

  1. Just tota kaikkea mä teen 😀 se on vaan niin jännä ku noi raivarit tulee ehkä 20% syöttökertoi, mut koskaa et tiedä millon tulee 🤣

 8. Moi! Sain gastrolta vinkin ruoansulatusentsyymeistä. Jos sun gastro ei ota asiaa esille niin kantsii kysäistä suositteleeko sulle :). Mä oon käyttänyt puhdistamon ja solgarin entsyymeitä. Ne on ollut suureksi avuksi hitaasti sulavan ruoan ja vatsakipujen kanssa. Mulla oli kans kerran yksi hövelein perustein sappikohtaukseksi leimattu lanssilla sairaalaan -tyyppinen mahahelvetti, joka sittemmin jäi mysteeriksi. Ei ole kuudessa vuodessa toistunut (*koputtaa puuta*)

 9. Meillä oli vähän samaa ongelmaa, kaikki muu alkoi jossain vaiheessa kiinnostamaan enemmän kuin rinnallaolo. Mää otin aina vauvan puoliunisena rinnalle heti päikkäreitten jälkeen ja yöt nukuttiin perhepedissä niin varmaan maidontuoksu houkutteli syömään öisin. Päästiin 6kk täysimetykseen näillä keinoin ja paino nousi riittävästi.. eli käytännössä vauva söi vain unissaan monta kuukautta. 😅

  Mitä neuvolassa oltiin mieltä imetyskertojen määrästä? On ilmeisesti tehokas syöjä siis?

  1. No siis samoilla imetysmäärillä noussu paino tähän asti tosi hyvin, +1 jopa. Tehokas syöjä joo, mutta siis tälle on turha yrittää tyrkyttää jos ei oo nälkä. Kun oli kipee lisäsin ton yhen yöllisen imetyskerran, ihan vaan et sais tarpeeks nesteitä kun oli kipee. Hirvee taistelu saada syömään kun ei halua.

 10. Meillä molemmat pojat syöneet mieluummin tissistä kuin pullosta, mutta ajoittain molemmilla tullut rintaraivareita, tai lähinnä levottomuutta ettei tissi pysy suussa, venytetään ja päästetään irti, pyöritetään päätä jne. Silloin molemmille on toiminut pyllystä hytkyttely, siis ihan todellinen nopeassa tahdissa vatkaus ja hetken päästä on vauva taas tiukasti kiinni rinnassa. Eli toivotaan että teillekin löytyy toimiva keino, tsemppiä siis 👍🏻

 11. Hei!

  Varmasti AB:kin selittää kehnon painonnousun, mutta yrittäisin myös lisätä imetyskertoja, suositus on 8-12 krt/ vrk. Ja just mahdollisimman ennakoivasti tarjoaa rintaa, niin ei ole väsykiukkua ja sitä kautta rintaraivarointia. Itselläni 1v. 2kk vanha poika ja hän rintaraivaroi usein, meillä oli alkuun paljon haasteita imetyksessä ja paino nousi alle puoli vuotiaana maltillisesti nippa nappa yli minimin :/ Kaikki helpottui kun otettiin heti 4kk ikäisenä maistelut, ruokahalu on kyllä erinomainen ja imetyskin jatkui 10kk asti. Tsemppiä sinne!

 12. Mulla oli kolmisen vuotta sitten kaiketi vastaavanlaisia vatsakipukohtauksia sen jälkeen, kun meidän kolmas poika syntyi. Epäilin alkuun itse sappikohtauksia, koska äidilläni oli jo nuorena sappivaivoja. Maksa-arvot olivat hiukan koholla ja myös lääkäri epäili sappikiviä, mutta mitään ei lopulta löytynyt. Olin lähes kuukauden päivät ihan tuskainen päivittäin ja makasin joka päivä sängyssä sikiöasennossa useamman tunnin. Vähitellen kivut helpottivat eikä ikinä selvinnyt, mistä oikeasti oli kysymys. Pari kuukautta kärvistelin lopulta kaiken kaikkiaan noiden vaivojen kanssa, mutta sen jälkeen ei ole ollut mitään vastaavaa. Itse epäilin jo jossain vaiheessa, että kysymys olisi jostain psykosomaattisesta, mutta eipä ikinä lopulta selvinnyt, mitä tuo oli.

 13. Hei!

  Olethan tarkkana termien kanssa. Jos antaa korviketta, kyse ei ole tällöin täysimetyksestä vaan osittaisimetyksestä.

  Annathan myös neuvolaan palautetta mikäli ovat neuvoneet vellin käyttöön, sitä kun ei olla enää pitkään aikaan suositeltu! Vellin ravintoarvo on tosi heikko verrattuna esim. rintamaitoon eli jos alat antamaan velliä, mennään siinä ojasta allikkoon. Yleensä imetyksen tehostaminen auttaa ja tämä kuulostaa kyllä siltä, että olisi kyse juurikin rintaraivareista ja voi hyvin olla, että raivoaa kun pullosta saa kuitenkin maidon paljon helpommin kuin rinnasta vaikka rinnoista tulisikin ihan suihkuamalla sitä maitoa (voi raivota myös suihkuamista).

  Minäkin kannustan tuohon Imetyksen tuen Facebook -ryhmään tutustumista ja kannattaa kysyä saisiko neuvolan kautta päivitettyä ohjeistusta kiinteiden antoon, velli kun ei tosiaan kuulu suosituksiin enää lainkaan!

  1. Musta on aina jotenki hassua, kun joku tulee korjaamaan (mua, neuvolaa, vähän kaikkea) , mutta ite ei lue postausta kunnolla lainkaan. Mulle on sama onko kyseessä täysimetys tai osittaisimetys, vaikka se tuntuuki olevan tälle imetysmafialle älyttömän tärkee asia. Mutta vauva on aina saanut rintamaitoa pullostakin. Eilen ihan mielenkiinnolla kokeilin, uppooko muka vielä ruoka, enkä sitä varten alkanu sulatella pakastimesta tai pumppaamaan lisää. Jos jollain tämän 45 ml takia on tarve tehdä määrittely osittaisimetykseen, niin be my guest. Täysimetys ilman kiinteitä oli tavoite, mutta mulla ei oo mitää ongelmaa saada otsaani leima “osttaisimetys”.

   Toiseksi, enkö minä juuri kirjoittanut, että vauva raivoaa todennäköisesti suihkuamista ja juuri sen takia ottaisi mieluummin pulloa? Ja ei kiitos, en todellakaan enää aio liittyä tonne imetysmafian pyhättöön, kerran kävin ja se riitti traumatisoimaan 😀 Imetyksen tuen nettisivu on pätevä ja antaa hyvin tietoa, mutta toi ryhmä on aivan kamala.

   Ja miten ihmeessä se vellin ravintoarvo on niin paskaa, jos teen sen omaan maitooni, kysynpä vaan 😀

   1. Ihan THL:n ja esim. Duodecimin sivuilta löytyy lisää tietoa, mm. Duodecim sanoo näin “Ravitsemussuositukset eivät nykyisin tue teollisten lastenvellien käyttöä. Sanotaan, ettei niiden käytölle ole ravitsemuksellisia perusteita.” Ymmärrän, ettei sinulla ole luonnontieteellistä taustaa, mutta käytännössä “laimennat” ravintorikasta äidinmaitoa hiutaleilla, jolloin vellin ravintoarvo (energiamäärä) on pienempi kuin jos antaisit vain äidinmaitoa. Puurokin olisi parempi kuin velli, koska siinä hiutaleita on enemmän. Kommenttini oli tarkoitus auttaa sinua, jos olet huolissasi lapsesi kasvusta! Ei aina kannata ottaa heti itseensä, vaan oikeasti miettiä niitä faktoja. Typerää alkaa antamaan velliä siinä tarkoituksessa, että lapsen ravitsemus paranisi, kun tosiasiassa se on ihan päinvastoin. Tämän takia on oikeasti tärkeää huomauttaa sinne neuvolaan, jotteivät anna väätää tietoa muille! (Jos näin on siellä neuvottu siis).

    Mitä tulee imetystermeihin, itselleni on aivan sama miten ja kuinka paljon kukakin imettää, mutta kirjoitat usein siitä kuinka paljon etsit tietoa eri aiheista ja perehdyt asioihin, niin luulisi sinunkin haluavan puhua asioista oikeilla termeillä. Ja jos se kerran on sinulle sana täys- vai osittaisimetätkö, niin miksi käytit sanaa “täysimettää ” kun olisit hyvin voinut sanoa “imettää “? Tosi ristiriitaista taas.

    Imetyksen tuki on tosi hyvä yhdistys, ethän pilaa sen mahdollisesti antamaa apua muille vain koska sinä olet ottanut sieltä itseesi. Siellä FB-ryhmässä ollaan tosi kannustavia kyllä kaikkia äitejä kohtaan, etenkin tukiäidit.

    1. Ihan THL:n ja esim. Duodecimin sivuilta löytyy lisää tietoa, mm. Duodecim sanoo näin ”Ravitsemussuositukset eivät nykyisin tue teollisten lastenvellien käyttöä. Sanotaan, ettei niiden käytölle ole ravitsemuksellisia perusteita.” Ymmärrän, ettei sinulla ole luonnontieteellistä taustaa, mutta käytännössä ”laimennat” ravintorikasta äidinmaitoa hiutaleilla, jolloin vellin ravintoarvo (energiamäärä) on pienempi kuin jos antaisit vain äidinmaitoa. Puurokin olisi parempi kuin velli, koska siinä hiutaleita on enemmän. Kommenttini oli tarkoitus auttaa sinua, jos olet huolissasi lapsesi kasvusta! Ei aina kannata ottaa heti itseensä, vaan oikeasti miettiä niitä faktoja. Typerää alkaa antamaan velliä siinä tarkoituksessa, että lapsen ravitsemus paranisi, kun tosiasiassa se on ihan päinvastoin. Tämän takia on oikeasti tärkeää huomauttaa sinne neuvolaan, jotteivät anna väätää tietoa muille! (Jos näin on siellä neuvottu siis).

     Jos annan lapselle 100 ml maitoa tai 100 ml maitoa, johon on lisänä laitettu puurojauhetta, niin mitenkäs ihmeessä sen ravintoarvo olisi heikompi, kun siinä on se exact sama määrä sitä ravintorikasta maitoa? Näethän tuolla kommentissasi kohdan, jonka maalasin? TEOLLISTEN. Luonnontieteellisellä taustallasi ymmärtänet ehkä eron rintamaitoon tehdystä vellistä ja teollisesta vellistä puhuttaessa.

     Mitä tulee imetystermeihin, itselleni on aivan sama miten ja kuinka paljon kukakin imettää, mutta kirjoitat usein siitä kuinka paljon etsit tietoa eri aiheista ja perehdyt asioihin, niin luulisi sinunkin haluavan puhua asioista oikeilla termeillä. Ja jos se kerran on sinulle sana täys- vai osittaisimetätkö, niin miksi käytit sanaa ”täysimettää ” kun olisit hyvin voinut sanoa ”imettää ”? Tosi ristiriitaista taas.
     Koska termillä täysimettää tarkoitin sitä, että vauva saa vain maitoa (rintamaitoa), eikä kiinteitä aloiteta. 6kk täysimettämisestä puhuttaessa sillä nimenomaan yleensä tarkoitetaan sitä, että se lapsi ei saa kiinteitä 4kk->. Se, että kokeilin jotain korviketta 45 ml tähän rinnalle ei kyllä tarkoita, ettei vauva olisi täysimetyksellä. Paitsi ainoastaan Imetyksen Tuki Fb-ryhmän hieman sekopäisten saivartelijoiden mielestä.

     Imetyksen tuki on tosi hyvä yhdistys, ethän pilaa sen mahdollisesti antamaa apua muille vain koska sinä olet ottanut sieltä itseesi. Siellä FB-ryhmässä ollaan tosi kannustavia kyllä kaikkia äitejä kohtaan, etenkin tukiäidit.
     Itu on hieno yhdistys. Se FB-ryhmä on kamala. Mä en ole ottanut sieltä itseeni, kun en oo ikinä siellä mitään kommentoinut tai sanonutkaan. Oon keskustelua seurannut ja siellä on ihan sekopäistä jengiä ja tässä mun kanssa on todella moni samaa mieltä, kuten huomaa jo tähänkin jätetyistä kommenteista 😀 Valitettavasti ko. ryhmä kun ei koostu vain niistä tukiäideistä vaan todellisista imetysfanaatikoista siinä myös. Ja järki on usein meiningissä hyvin hukassa. Ja mulla on ihan oikeus olla tätä mieltä asiasta, kun olen keskustelua seurannut.

     Ja kuten joku muukin taisi huomata, kommenttisi vaikutti paljon vähemmän siltä, että haluaisit auttaa ja paljon enemmän siltä, että halusit vähän saivarrella.

     1. Käsittääkseni aikaisemmin aloitettu ruokailu voi vaikeuttaa imetystä siinä määrin, että velliä sulaa ruuansulatuksessa kauemmin kuin korkeampikalorista rintamaito (samoin kuin korvikkeella). Näin velli voi lisätä kylläisyydentunnetta, ja vaikeuttaa siten myöhempiä rintaruokintoja. Mutta jokainen perhe valitsee juurikin itselleen sopivalla tavalla.

    2. Minusta se, miten ryhmässä Rita Niemeä arvosteltiin imetysvaikuttajana, oli kaikkea muuta kuin kannustavaa. Erosin ryhmästä nopeasti siihen liityttyä. Meininki oli aivan sekopäistä.

    3. Imetyksen tuen FB-ryhmä oli minustakin hirveä paikka, jossa imetysfanaatikot pönkittivät omaa paremmuuttaan ja lyttäsivät muiden valintoja sen sijaan, että olisivat kannustaneet ja tsempanneet. Komppaan siis Annaa, että Itu on hyvä homma ja nettisivut pätevät, mutta en kehottaisi ketään ystävääni liittymään kyseiseen FB-ryhmään. Itsekin lähdin sieltä melko pian esikoiseni syntymän jälkeen – suorituspaineita imetyksen suhteen tuli riittämiin kaikkialta muualtakin, en tarvinnut siihen enää yhtään lisätekijää.

    4. Imetyksen tuki todella on hyvä yhdistys, tukiäidit ja imetysohjaajat tekevät tosi tärkeää työtä ja heillä on hyvät nettisivut ja imetystukiryhmät olivat myös hyviä, kun pari kertaa vauvan kanssa niissä kävin. Mutta se FB-ryhmä on vaarallinen paikka. Siellä ei saa mitään muuta kun kuraa niskaan jos ei onnistu täysimettämään. Pahimpia oli keskustelu, jossa kuulemma vauvan nukuttaminen muualle kun rinnalle (tai siis vauvan opettaminen nukahtamaan itsekseen) kuulemma vaarantaa vauvan psyyken pysyvästi. 🙂 🙂 Epävarmana esikoisen äitinä, jolla oli ongelmia alkuun maidon riittävyydessä ja lapsen painonnousussa, tämä ryhmä oli ihan kauhistus kaikkine paineineen mitä tuli, kun niitä kommentteja luki.

  2. Imetyksen tuen ryhmään en uskaltaisi liittyä, olen kuullut niin paljon siitä kuinka fanaattinen ryhmä on kyseessä.

     1. Niin samaa mieltä imetys-fanaatikoista ja imetyksen tuki-facebookryhmästä..! Itse sain sieltä oikeasti vaarallisia neuvoja, olisi pitänyt vaan jatkaa imetystä vaikka maitoa ei tullut riittävästi ja vauvan paino ei noussut tarpeeksi. Onneksi neuvolassa oli järkevä hoitaja, joka neuvoi korvikkeen käyttöön lisäksi. Ainoa sivusto, jota voin suositella imetysasioihin liittyen on Fed is best, joka nimensä mukaisesti korostaa sitä että vauvan on tärkeintä saada tarpeeksi hyvää ravintoa tuli se sitten rinnasta, pullosta tai vellikulhosta.

 14. Juu, ei Imetyksen tuen face-ryhmään! Siellä on niin sekopäistä ja fanaattista porukkaa. Nettisivut on hyvät ja tukiäitejä voi hyödyntää vaikka chatissa tai soittaen jos kaipaa henk.koht apua.

  1. Samaa mieltä, ihan kauheaa lyttäystä saa, jos erehtyy kysymään fanaattisten mielestä typerän kysymyksen. Itse olin kyseisessä ryhmässä ehkä pari kk, ennen kuin hoksasin, että nyt kannattaa poistua, jos ei halua tulla hulluksi.

 15. Heippa! En tiedä ehditkö vastaamaan, mutta tilanteesi kuulostaa minulle harmillisen tutulta. Täällä myös rintaraivoava bebe (jo toista kuukautta raivoaa….) ja pakastin täynnä suihkutissieni maitoa 😅. Tuo velli omasta maidosta oli minulle ihan uusi juttu, mitä siihen tulee ja miten teet sen? 😊

  1. Mä käytin Danten kohdalla sellaista puurojauhetta, jota sekoitin omaan maitoon kun aloiteltiin puuroja, ja tein siitä sellaista, että se tuli 3-koon tuttipullon päästä läpi. Ostin sitä silloin Briteistä, en oo varma saako Suomesta samaa, kun en oo vielä sitä hankkinut 🙂 Tosin tällä hetkellä meillä ei suostuta syömään pakastettua maitoa, joka maistuu erille kuin nyt pumppaamani. Huoh 😀 Onneksi huomenna päästään imetysohjaajalle, jee! 🙂

 16. Veikkailisin myös samaa että
  rintaraivari johtuu kyllä ihan rinnasta, ei pullosta. Kannattaa syöttää siis pullosta sen sijaan että lapsen kasvu vaarantuu, ja lisukkeet avuksi, aivan kuten olette oikein tehneet. Ei rintaimetys ole mikään itseisarvo vaan se että lapsi on terve, tässä menee neuvolallakin usein puurot ja vellit sekaisin joten tarkkuutta vaan ja oman lapsen toiveiden kuuntelua ideaalien sijaan <3

 17. Tosi rohkeasti kerrot sellaisistakin aiheista joista saat varmasti aivan kamalia huono-äiti-kommentteja, hienoa! Sulla on aivan ihanat pojat ja vaikutat ihan huippuäidiltä, olen monta kertaa saanut ajateltavaa ja hyviä vinkkejäkin (esim uhmaikään) sinulta. Kiitos! Älä vaan anna joidenkin imetysnatsien ja muiden ääliöiden lannistaa

  1. Anteeksi AII, että puutun kommenttiisi, sillä et varmaan tarkoittanut sillä loukata. Silti mulla ainakin särähti korvaan tuo huono äiti-osa kommentissasi. Viittaat ilmeisesti nimenomaan tähän postaukseen, jossa Anna kertoo harkitsevansa antavansa vauvalle lisäksi velliä taatakseen vauvan kasvun ja kehityksen, aivan kuten ammattilainen hänelle suositteli. Mikä tässä edes teoriassa voisi täytää “huonon äidin”tunnusmerkit? Se,että täysimetys keskeytyy joidenkin fanaatikkojen mielestä liian aikaisin?

   Mua on viime aikoin alkanut häiritä tää koko huono/ hyvä äiti-keskustelu, vaikka sinänsä pidän esim. Huono äiti-blogia ihan hauskana. Silti näihin termeihin liittyy musta sellaista arvostelua, joka ei vanhemmuuteen pitäisi kuulua ollenkaan. Huono, huonompi, huonoin vai hyvä, parempi, paras (äiti)? Jos sanon vitsillä olevani huono äiti, kun annan vauvalle korviketta, niin onko se oikeasti pelkkä vitsi? Myös sen korvissa, joka on ehkä juuri saanut ensimmäisen lapsensa ja hormonihuuruissa ja univeloissa taistelee imetyksen kanssa. Mua hämmentää, että äidit suostuu – edes vitsillä – käyttämään tuollaisia etuliitteitä omasta vanhemmuudestaan, ihan kuin äitiys ylipäätään olisi asia, jota tarvitsee arvioida tai arvottaa paremmuusjärjestykseen. Ainakaan kenenkään ulkopuolisen saati sitten median taholta. Yleensä huumorinkin taakse kätkeytyy pieni pala totuutta. Jos äiti lähtee tyttökavereiden kanssa ulos ja jättää vauvan isälle juomaan korviketta tai ottaa lasin viiniä imetysaikana, niin siitä usein vitsaillaan, että minäpä nyt olin oikein huono äiti kun näin tein. Oikeasti nuo edellä mainitut on ihan tavallisia arkisia asoita, joita ei edes pitäisi mitenkään sen kummemmin kommentoida tai ainakaan niiden ei pitäisi olla mitenkään rinnasteisia jonkun paremmuuteen/huonommuuteen vanhempana.

   Musta tässä toteutuu vähän sama ilmiö kuin mistä Anna kirjoitti postauksessa kilteistä vauvoista. Kieli ja ilmaisut mitä käytämme, eivät ole irrallisia ajattelumaailmastamme.

 18. Totta on, että täysimetyksellä terminä tarkoitetaan usein sitä, että vauva saa pelkästään rintamaitoa, mutta eihän siitä nyt tarvitse kenenkään (tänne kommentoivan) tehdä elämää suurempaa kysymystä, ja siitäkin huomauttamisen olisi mielestäni voinut tehdä vielä nätimmin. En hetkeäkään epäile, etteikö Annaa kiinnostaisi faktat, mutta eikö jokainen toivo, että mahdollinen opastaminen, asiavirheen korjaaminen tms. tapahtuisi mahdollisimman hienovaraisesti? Itse ainakin 🙂

  Mitä tulee imetykseen… No niin. Rintamaito olisi vauvalle parasta ravintoa, mutta itse osittaisimetän. Kun ei sitä maitoa vain tunnu tulevan tarpeeksi ja mun kohdalla jo pieni pidempi tauko (puhutaan tunneista) tuntuu vaikuttavan maidontuotantoon. Tämä on ollut hyvin kipeä asia minulle joka kerta. Tosin vauvani ovatkin aloittaneet elämänsä teholla, jolloin pulloruokinta ja tarpeen vaatiessa myös nenämahaletkun kautta tapahtuva ruokailu on ollut pakko. Ehkäpä siksi maitoa on ollut haastavampi saada nousemaan kunnolla, mene ja tiedä.

  Mitä minulle on sanottu? No, neuvola on suhtautunut kannustavasti. Samoin oma mies ja lähimmäiset.

  Itu- ryhmästä olen saanut hyvää tietoa ja erilaisia näkökulmia. Mutta osa porukasta on kyllä täysin ulalla.

  Ihanaa että imetys on niin monelle tärkeää, mutta vauvanhoito ja elämä ylipäätänsä on muutakin kuin imetystä.

  Vaikka se siis minullekin on tärkeä asia, mukavaakin, en jotenkin juurikaan jaksa kohista siihen liittyen. Kenenkään toisen imetysasioita en edes mieti, ellei joku niistä halua erikseen jutella.

 19. Liittyen niihin mahakipuihisi.. mulla on itsellä ollut parin vuoden sisään kaksi tai kolme todella kovaa kipukohtausta, jolloin ei kykene yhtään mihinkään. Itkua vaan vääntää ja kiemurtelee, kun ei ole hyvä. Tulivat tottakai aina iltaisin enkä viitsinyt ambulanssia itelleni tilata (täällä pienellä paikkakunnalla ei iltaisin ole päivystystä). Samoihin aikoihin olin vatsapolilla tutkimuksissa vatsavaivojen (vatsa ihan sekaisin ja kouristelee) ja mahalaukun ongelmien(ruoka ei sula, pienestä määrästä ruokaa tulee todella ähky ja pahaolo) takia. Tutkittiin ihan kaikki, tehtiin tähystykset kummastakin päästä, ohutsuolen ultra jne. Mitään ei vaivoihin löytynyt, ja todettiin vaan toiminnallinen dyspepsia sekä ärtyneen suolen oireyhtymä. Lääkäri epäili jälkimmäiseen liittyvän ne vatsakivut. Vähän itseä jäi silti kaihertamaan, kun ei täyttä varmuutta ollut ja aika pelottavia sellaiset kipukohtaukset. Toki edelleen tulee outoja mahakipuja mutta ilmeisesti ne nyt liittyy siihen IBS:ään.

Leave a Reply