Jouluinen kranssikakku

Näyttävä, eikö? Ja maailman helpoin kakku tehdä! Nimittäin samalla ohjeella oon nyt kahdesti tehnyt vähän erilaisen kakun ja molempiin on mennyt alle pari tuntia aikaa, “monimutkaisine” koristeluinekin. Jos siis joku haluaa tehdä takuuvarmasti onnistuvan kakun nyt joulujuhlintaa varten, niin tässäpä tämä ohje näin joulun alla, jos innostutte. Tästä saa myös esim. ihan superkivan uudenvuoden kakun, jos haluaa tehdä numerokakun! Mä rakastan leipomista ja erityisesti leipomusten koristelua, mutta vauvan ja taaperon kanssa aika on aika lailla kortilla, joten mihinkään tuntien askarteluihin ei yksinkertaisesti ole aikaa. Pitkään mun piti kokeilla nk. keksikakkua, joista näki ihania numero- ja kirjainversioita somessa ja sain vihdoin Myttysen nimijuhliin kokeiltua tätä. Aloitin hieman ennen 22 illalla kun lapset oli nukkumassa ja olin valmis ennen puoltayötä. Ja meidän Festivon kylmiössä kakku näytti vielä seuraavana päivänä ihan tuliterältä, joten kaikki normaali aamuleipomisstressi jäi täysin kokematta noissa juhlissa. Nyt kun kokeilin kakusta uutta versiota, luulen, että tästä tulee mun suosikkiratkaisu kaikkiin tuleviin juhliin. Makuja kun voi muokata niin paljon kuin haluaa 🙂

TARVITSET
(isoon kakkuun nämä määrät, voi melkein puolittaa pieneen kakkuun):

1 kg piparkakkutaikinaa
800 gr tuorejuustoa (600 gr vaniljatuorejuustoa ja 200 gr maustamatonta)
1,5 dl tomusokeria
1,5 dl kuohukermaa tai vispikermaa
väriaineita ja koristeita
glögiä
piparminttuesanssia

Jep, noilla aineksilla tulee tuollainen alta aikayksikön!

Kauli piparkakkutaikina litteäksi levyksi ja ota siitä sapluunalla muotti. Se voi olla aivan mitä tahansa, mä tein kranssin, mutta yhtä lailla se voisi olla joulukuusi  tai sydän tai numero tai mitä ikinä. Mä piirtelin ton kranssin ensin paperille ja sitten sen mukaan kaulitusta taikinasta otin kaksi tuollaista muottia. Eli aina kaksi samanlaista muottia siitä taikinasta.

Paista piparkakkutaikina uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia, riippuen uunin tehoista. Tarkkaile taikinaa ja kun se on kaunis kullanruskea, ota taikina ulos.

Sillä aikaa kun taikina jäähtyy, tee täyte. Vatkaa kuohukerma tai vispikerma kermavaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuustoa ja sekoita kunnolla. Lisää joukkoon tomusokeri ja piparminttuesanssia oman maun mukaan ja sekoita kunnolla. Värjää haluamasi väriseksi. Myttysen A-kakussa käytin ihan vaan valkoista, nyt värjäsin vihreällä. Jätin vaaleaksi, kun ei ollut sopivaa tummanvihreää väriä, mutta musta tää on jotenkin ihana näin 🙂 Jos haluat tehdä erivärisiä koristeita, niin laita erillisiin astioihin tuota tuorejuustotäytettä ja sekoita eri astioissa haluamasi väriseksi. Done. Laita pursotuspussiin, jossa on iso pyöreä tylla.

Kostuta piparkakkutaikina glögillä sen jäähdyttyä. Pursottele tuorejuustotäyte kauttaaltaan tuon taikinan päälle ja laita toinen levy pursotuksen päälle. Kostuta sekin ja koristele sekin tuorejuustotäytteellä. Sitten vaan oman fiiliksen mukaan koristelu macaronseilla, kekseillä, karkeilla, kukilla, kakkukoristeilla, marjoilla, hedelmillä tai erivärisillä täytteillä. Mun metodi on vähän sellainen more is more, mutta  jokainen tekee sellaisen kuin itse tykkää 🙂

Ton tuorejuustosekoituksen pitää olla tarpeeksi jämäkkää jäädäkseen tuohon pursotettuun muotoon, joten ei liikaa tomusokeria ja kunnolla se kermavaahdon vatkaus!

Se mikä tässä ohjeessa on parasta, on se, että sen voi tehdä piparkakkutaikinan sijaan myös esim. murotaikinaan, johon olin tehnyt Myttyskän kakun. Ahkera tekee itse taikinan, mutta mä oon hyödyntänyt tässä kiireisessä elämänvaiheessa kaupan valmiita taikinoita 🙂

Tää piparmintun ja piparitaikinan kombo on ihan koukuttavan hyvää, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan!

9 thoughts on “Jouluinen kranssikakku

      1. Okei, kiitos tiedosta. Ajattelin vain että glögi sopii ainoastaan piparitaikinakakkuun. Ehkä kokeilen mehua vaan, kun vältän joulun makua tällä kertaa. Kiitos ohjeen jakamisesta!

  1. Wau! Sulla on kyllä silmää mitä näihin sun leipomusten koristeluihin tulee! Sopivasti överiä. Hyvää joulua teidän perheelle!☺️

Leave a Reply