Epäperinteisiä jouluruokia

Onko muita, jotka odottaa joulua, muttei niinkään perinneruokia? Mä ootan rentoa yhteisoloa perheen kanssa, mut oon ollu ihan nihkeenä joulumenun suunnittelun kanssa, kun jotenki ei tee yhtään mieli syödä raskasta jouluruokaa ja kaikkia niitä jouluruokaperinteitä, mitä aina. Tekis mieli tehdä jotain kevyttä ja ihanan nopeeta. Don’t get me wrong, rakastan meidän uudessa keittiössä häärimistä ja ruoanlaittoa, mutten halua ikinä stressata ruoanlaittoa, vaan haluan, että se on sellaista rennon mukavaa ja luovaa tekemistä.

Oon viime aikoina kokeillu tosi paljon uusia ruokia ja ruokaideoita, koska on ollut inspistä tehdä, ja sieltä on löytyny pari ihan uutta bravuuria. Tänään tein taas mm. nyhtöpossua ja ajattelin jakaa ohjeen teidänkin kanssa, kun siihen oli aika vahva toivomus IG:n puolella! Tästä voi ottaa ylös idean niin jouluksi kuin uudeksi vuodeksi, jos innostuu eikä jaksa perinnelaatikoita ja kinkkua 🙂

TOAST SKAGEN AASIALAISELLA TWISTILLÄ

  

Tähän inspiroiduin Winestaten ruokaohjeesta ja toteutus oli sangen mutkaton 🙂 Noudatin reseptiä muuten ihan pilkulleen, mutta paahtoleivän sijaan käytin lempileipääni, eli Karpalo-Cashew Ciabattaa ja salaattina käytin Pehtoorin salaattia, jota meillä on lähes aina kaapissa. Sitä tai Rustiinan salaattia. Väittäisin myös, että pohjalla toimisi rucola erittäin hyvin.

Leipien tekemiseen sulaneista ravuista menee alle 10 minuuttia, mutta ne on näyttävä alkuruoka ja toi wasabi tuo ihanaa potkua muuten aika perinteiseen katkarapuseokseen. Meillä tehdään yleensä jouluna aina sellainen katkarapu-kananmuna -salaatti (miten majoneesisekoitusta voi kutsua salaatiksi?!), mutta tänä vuonna taidan heittää joukkoon wasabia. Se nimittäin toimii erinomaisesti!

Tsekkaa ohje Winestaten sivuilta ja nappaa talteen myös suosittu Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling -valkoviini erittäin sopivaksi makupariksi tälle herkulle. Ja muutekin kaikkiin joulun kala/äyriäis-herkkuihin. Vaikka tää on määritelmältään kuiva, on tää mun mielestä ripauksen makea viini, joka sopii musta erittäin hyvin kaikkeen aasialaiseen ja erityisesti sushin kaveriksi. Eli jos juhlakauden kunniaksi teette vaikka sushia tai muita kalaruokia, niin kannattaa ehdottomasti nappaa tää mukaan Alkon valikoimasta.

Cono Surin Single Vineayrd-viinit on muutenki olleet mun mielestä erittäin onnistuneita, kaikki mitä mä oo kokeillu, on toiminu hyvin!

Sit jos äyriäisten vastapainoksi haluaa possua, mut kokonainen kinkku ei kiinnostele, niin nyhtöpossu on loistava korvike! Varsinkin kun tekee sen skonssiohjeella minihamppareiksi, sliderseiksi, koska silloin se on myös historian helpoin ja nopein ja hauska juhlakauden alkupala tai kätevä seisovaan pöytään tarjoiltavaksi!

NYHTÖPOSSU-SLIDERI

Se ei ehkä ole kaunein, mutta my God se on hyvää!

TARVITSET: 
Skonsseja tällä ohjeella pienellä muutoksella, eli et laita lainkaan sokeria joukkoon. That’s it, muuten sama.

Kassleria (mulla oli 1,3 kg pala)
0,7 litraa kokista
1,5 dl Teriyaki-kastiketta (mulla oli sitä missä on seesaminsiemeniä joukossa, mut ei niin väliä)
1-2 rkl Srirachaa
1 kanaliemikuutio
Pippuria
Suolaa

Jos haluaa tehdä vimpan päälle, niin lihan voi marinoida etukäteen kokismarinadilla, mutta koska mä halusin tehdä helpoimman kautta, niin en marinoinut lihaa yhtään etukäteen. Ota liha jääkaapista noin 30-60 min etukäteen. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kokis, teriyaki ja sriracha padassa ja lisää joukkoon pippuri ja suola. Laita kassler-pala seoksen joukkoon ja kiehauta liedellä. Lisää kuumaan kastikkeeseen joukkoon kanaliemikuutio. Tarkoitus olisi, että kastike peittää lihan lähes kokonaan, mutta jos on iso pata ja pieni lihapala, niin näin ei käy. Se ei oo vaaraksi sekään, tai sitten noita kastikkeen määriä voi lisätä suhteessa niin, että se peittyy.

 

Anna lihan olla padassa liedellä noin 5-10 minuuttia ja siirrä sitten koko komeus uuniin ilman padan kantta. Anna lihan ruskestua pinnalta kannettomassa padassa noin tunnin verran. Laita kansi päälle, laske lämpö n. 160 asteeseen ja anna lihan valmistua padassa vielä neljä tuntia. Liha on valmisa, kun sitä voi haarukalla raapia nyhtöpossuksi, mutta ei tosiaan haittaa, jos tämän jättää uuniin vaikka pidemmäksi aikaa, koska liha vaan murenee lisää pidemmällä paistoajalla.

Mä kääntelen lihaa tuolla about joka tunti sen takia, että musta se maustuu vielä paremmin, mutta sekään ei oo välttämätöntä. Kastike nimittäin alkaa pikkuhiljaa haihtumaan uunissa, niin liha ei ole kokonaan peitossa siellä uunissa kovin pitkään. Kun liha on valmista, niin nosta liha toiseen astiaan, raavi siitä kahdella haarukalla nyhtöpossuksi lihat ja kastele sitä hieman vielä sillä kastikkeella, jota on padan pohjalla. Nostele skonsseihin täytteeksi nyhtöpossu ja muut lisukkeet mielesi mukaan. Mä käytin vaan sushi-majoneesia pienen nokareen ja kurkkua, joka on musta ihanan raikas tossa kaverina. Köyhän naisen versio Gaijinin pork buneista siis nämä. Skonssit sopii tähänkin kuin nenä päähän!

Sliderseihin sopii erittäin hyvin myös Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir 2017, joka on ihan todella monipuolinen punaviini. Sopii kinkun kaveriksi joulupöytään ja yleisesti ottaen possun kylkeen, mutta toimii hyvin myös juuston ja riistan kanssa. En edes yleisesti ottaen oo Pinot Noir -fani, vaan mun punkut on yleensä Shirazia tai Merlotia, mutta tätä ollaan juotu useamminkin. Erittäin pätevä joulupunkku!

Ja jos äyriäiset tai liha ei uppoa, niin on mulla yks vege-versiokin!

HELPPO KASVISRISOTTO

Tämä on itse asiassa jo aiemmin esittelemästäni parsarisotosta jalostettu versio 🙂 Alkuperäinen ohje löytyy linkin takaa. Muuten kaikki on samaa, mutta parsan sijaan mulla on tässä herkkusieniä. Tähän sopii oikeestaan ihan mikä vaan kesäkurpitsan kaveriksi, oon tehnyt tätä niin parsakaalilla kuin kantarelleilla kuin vaikka millä muulla.

Tällä kertaa tein sieniversion siis niin, että mitä tuossa ohjeessa lukee parsasta, toteutin sienillä. Eli kuullotin sipulit ja lisäsin joukkoon sienet ja näistä nesteiden poistuttua lisäsin joukkoon kesäkurpitsan ja jätin odottamaan. Sitten risottoriisi valmiiksi. Käytin tällä kertaa kokkausviininä tätä samaa Cono Suria kuin tuossa skageneiden kanssa ja myös Risoton kanssa tuo Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling toimii erinomaisesti.

Tästä saa siis joko kolmen ruokalajin illallisen tai vähän jotain vähän jokaiseen makuun.

Meneekö joku näistä kokeiluun? Ja joko ootte kokeillu Cono Surin Single Vineyard-viinejä? Jos ette, niin pitäkää mielessä joulun ruokaostoksilla 🙂 

Kannattaa muuten tsekkaa myös Winestaten ruokaohjeet, mun on ehkä pakko kokeilla myös tota punaviini-juustotarjotinpiirakkaa 😀

5 thoughts on “Epäperinteisiä jouluruokia

    1. Vähän vaihdellen, Dante on melko nirso. Risottoa se suostuu syömään ellei oo joku hepuli ruoan suhteen just sillon, nyhtöpossua se syö mielellään ja skonsseja, mut erikseen, ei hampparina 😀 Toastista söis korkeintaan kurkun ja leivän. Sillä on yleensä simppelimpi versio siitä, mitä me syödään tai silleen, että yritetään maistattaa kaikkea, mut se on valikoiva ruokansa suhteen 🙂

  1. Vaikka kaikki voisi mennä kokeiluun!

    Mutta piti siis ihan erikseen tulla kommentoimaan / kiittämään, että sulla on ollut todella laadukasta sisältöä viime aikoina (en ihan osaa sanoa mistä saakka viime ajat tosin on alkaneet) sekä täällä että IG:ssa. Sisällöllisesti ja teknisesti laadukasta, ilo lukea ja katsoa.

    Rentouttavaa joulua!

  2. Sinulla on kyllä aina niin kivasti toteutettu nämä yhteistyöt! Nyhtöpossu menee testiin heti tänään! 🙂 Ihanaa joulua ja loppuvuotta Anna!

  3. Halusin tulla kertomaan, että nää sun ruokapostausten kuvat on aina aivan upeita, kauniita ja inspiroivia. Sulla on todella silmää kattauksiin, asetteluun ja esillepanoon. Vaatii valtavasti vaivaa ja aikaa tehdä noin nättejä ja pikkutarkkoja asetelmia. Kiitos upeista kuvista ja vinkeistä.

Leave a Reply