Adrian

“Voi että sinä olet niin myttyinen”.Toisena päivänä sairaalassa mies nosti vauvan sängystä syliin ja totesi näin. Ja niin hänestä tuli Myttynen. Mytty, Myttyskä, Myttynen. Rakkaalla lapsella todellakin on monta nimeä.

Virallinen sellainen on tosin Adrian Rafael.

Matka Myttyskän nimeen oli yllättävän kimurantti. Kun odotin Dantea, emme tienneet kumpi on tulossa, joten meillä oli nimi molemmille. Se tytön nimi on edelleen sellainen, mikä on mielestämme ihana, ja jos tämä tulokas olisi ollut tyttö, niin olisimme ehdottomasti antaneet tuon jo 2016 päättämämme nimen. Mutta, meillä oli olevinaan myös toiselle pojalle nimi, kunnes ei ollutkaan.

Vuosia sitten nuorena päätin, että jos mä saan joskus pojan, on hänen nimensä Luka Oliver. Taisin olla aika ihastunut Luka Modriciin silloin joskus, koska hämärä mielikuva on, että hänen inspiroimansa on tuo nimi. Miehenkin mielestä Luka Oliver oli ihana nimi, joten ajateltiin jo kauan ennen kuin olin raskaana, että meille tulee ehkä sitten joskus Luka. Kun sitten aikanaan selasimme eri almanakkoja etsiessämme Benjille nimeä, törmäsimme nimeen Dante italialaisessa almanakassa ja ihastuimme. Silloin aikanaan ajateltiin, että Dante olisi sitten toiselle pojalle nimi, jos meille sellainen sitten tulisi joskus. No, raskauden edetessä olimme molemmat vahvasti sitä mieltä, että Dante olisi paljon kivempi. Niinpä päätettiin jättää Luka mahdollisesti sitten toiselle pojalle.

Nyt kun ultra vahvisti Myttysen pojaksi, alkoi nimipohdinta. Se alkoi siitä, että olimme molemmat sitä mieltä, että meille ei tule Lukaa. En oikein osaa sanoa tarkalleen miksi. Liian monta tuttua Lukaa/Lucasta/Lukasta? Danten parhaan kaverin, eli Myttysen toisen kummitädin pojan nimi on Lukas, joten ihan lähipiirissäkin on jo hyvin samantyyppinen nimi. En tiedä, Luka ei vaan tuntunut omalta, vaikka ihana nimi onkin.

Ja siitä alkoikin sitten viikkojen nimipohdinta. Mähän siis tosiaan rakastan nimiä Damian, Nathan ja Ethan. Ja Adrian. Lausun ne aina mielessäni Deimian, Neithan, Iithan ja Eidrian. Jotenkin ajattelimme näistä kaikista, että ne on liian vaikeita suomalaiseen lausuntatapaan. Oli muutama muu nimi, joista tykkäsimme. Alvar oli yksi suosikeistani myös, mutta jotenkin Dante ja Alvar on niin eri puolilta nimikarttaa, että ne tuntui hassulta yhteen. Myös Aslak on mielestäni ihana, mutta Aslak Pastak olisi ehkä vähän liikaa 😀 Monia muita mietittiin, ja Rafael nousi todella nopeasti kärkeen. Se oli miehen ehdotus ja hänen suosikki. Ihana nimi, josta olisi helppo lempinimi ja joka olisi helppo ja kansainvälinen. Jokin kuitenkin tökki. Mua jotenkin vähän nauratti ajatus turhan vahvasta mielleyhtymästä tämänkin nimen kohdalla, yhdistettynä isoveljen nimeen. Mitä tulee mieleen nimestä Dante? Väittäisin, että suurimmalle osalle tulee mieleen Dante Alighieri, Jumalainen näytelmä ja Danten helvetti. Entäs Rafael? No, en tiedä olenko ainoa, jolle tulee heti ekana mieleen arkkienkeli Rafael ja Rafaelin Enkeli. Siinä sitä oltais. Danten helvetti ja Rafaelin enkeli. Jotenkin vähän turhan raamatullista.

Rafaelin haaste tuli siinäkin, että emme millään keksineet sopivaa toista nimeä. Sen pitäisi olla pitkä, että sopisi perään ja mikään ei tuntunut kivalta. Rupesimme jo mallailemaan Rafaelin eteen jotain sopivaa nimeä, että kirjoitusasu olisi Etunimi Rafael, mutta kutsumanimi olisi Rafael. Yksi ihan kiva oli, mutta jokin siinäkin tökki. Palasin noihin mun neljään suosikkiin ja Adrian rupesi kuulostamaan paremmalta ja paremmalta. Ainoa näistä, joka voidaan lausua puhtaan suomalaisittain, juuri niin kuin kirjoitetaan. Ainoa näistä, joka toimii suomeksi, englanniksi, viroksi ja venäjäksi. Ja Adrian Rafael kuulostaa hirveän kivalta. Kerran junamatkalla töistä kotiin kirjoittelin miehen kanssa WhatsAppissa ja esittelin tätä Adrian-ideaa uudemman kerran. Poistelin kaikki turhat meilit ja roskapostit matkan aikana ja ajoin juna-asemalta kotipihaan. Avasin kotipihassa ovea kun sain sähköpostin. Roskaposti, joka oli kuitenkin tullut saapuneiden kansioon. Lähettäjä? Adrian. Se oli niin pähkähullu sattuma, että nauroin miehelle, että meidän on pakko antaa tälle nimeksi Adrian.

Adrian Rafael. Mutta kumpi kutsumanimeksi? Mies halusi Rafaelin, minä Adrianin. Molemmat tiedostimme, että dr keskellä sanaa ei ole helpoin ja siksi Rafael oli vahvoilla kutsumanimeksi, johon olin jo suostumassa. Toisaalta, Danteakin moni piti alkuun liian hankalana nimenä. Eipä oo kukaan sitä lausunut vielä kertaakaan väärin missään, lapsi osaa sen itse lausua ja korkeintaan ajoittain meiltä kysytään lausuntatavasta. Meille on ihan sama lausuuko sen Dantte vai Dantee, kuhan lapsi ymmärtää kelle puhutaan. Ja en osaisi kuvitella paremmin sopivaa nimeä Dantelle 🙂

Ajattelimme, että päätämme tämän kahden nimen välisen valinnan kun näemme vauvan. Kunnes joku päivä mies ilmoitti ykskantaan, että kyllä se on Adrian. Ja kyllähän hän oli Adrian. Heti syntyessään hän oli selvästi Adrian.

Dante ja Adrian. ♥

Suomessa hän on Adrian. Paino ensimmäisellä A:lla ja lausutaan niin kuin kirjoitetaan. Venäjäksi hän on Adriaan, eli paino toisella a:lla. Englanniksi hän on Eidrian. Toimii jo nyt Lontoo-perheeni kutsuessa häntä Eidrianiksi, vanhempieni kutsuessa häntä venäläisittäin ja meidän kutsuessa häntä Adrianiksi.

Tosin, nyt liioittelin. Ei häntä kukaan lähipiiristä koskaan kutsu Adrianiksi. Hän on Mytty. Myttynen. Myttyskä.♥ Vain Dante on asiasta kovin tarkka. “Vauva on Addian!” Selvä homma ♥

Psst! Nimijuhlista ja noista tarjoiluista tulee vielä oma postaus! 🙂 

10 thoughts on “Adrian

 1. Ihana nimi ja tosi kauniit kuvat! On tosi mielenkiintosta kuulla tarinaa nimentakaa ja innolla odotan postausta nimijuhlista.

  Asun ite Tukholmassa ja tunnen täällä sekä naispuolisen että miespuolisen Adrianin 😀 Molemmat ihan syntyperäisiä ruotsalaisia. Ja täällä nimi tosiaan lausutaan aadrian.

 2. Kaunis nimi! Täälläkin kovasti nimipohdinnat menossa esikoiselle. Mieheni on britti niin pitäisi olla nimi, joka käy niin suomi- kuin englantiperheen suuhun.Yksi vaihtoehtoa meillä itseasiassa on Oliver 🙂

  Tytölle meillä olisi koko nimi valmiina, mut 90% varmuudella poika tulossa <3

  1. Mun mies on skotti ja meillä samat mietinnät! Tykkään monista perinteisistä skottinimistä ja nää istuu itseasiassa ihan hyvin suomalaiseen suuhun, tosin ei tietenkään aina oikein lausuttuna 😀 Sitten on ihania suomalaisia nimiä jotka myös on ihan ok miehen suuhun. Olisin halunnut antaa tytön nimeksi My mutta ei ehkä ihan toimis täällä haha 😀 Oon miettiny että sopisko skottilaisista Harris, Lewis tai Angus suomalaisten suuhun tarpeeks hyvin, tai sitten suomalaisista Einar tai juuri tuo Alvar skottejen. Jostain syystä poikien nimiä on helpompi keksiä kuin suomalaisia, vaikka skottilaisia on myös Ava ja Ailsa jotka sopis suomeenkin, tosin vähän eritavalla lausuttuina.

 3. Ihana tarina nimen takana! 😍 Ja todella hieno nimi, sointuu hyvin sukunimen kanssa ja muutenkin toimii. 💎 Meillä tehtiin rakenneultran jälkeen listat, kun selvisi että tulee poika. Tytölle olisi ollut nimi valmiina. Vaihdettiin listat ja molemmat yliviivasi listoista kaikki mitkä ei käy tai joista tulee joku inhottava tyyppi mieleen, jäi neljä nimeä jäljelle. Näistä kaksi on meidän lapsella ja jos olisi vielä toinen poika saatu, niin jäljelle jääneet nimet olisi hälle – tosin myöhemmin lapsen serkulle tuli sama nimi, kun mitä mietittiin mahdolliselle toiselle lapselle. Eli voi olla, että nimi olisi kuitenkin ollut eri kuin suunniteltu. 🤗 Dantella on kans ihana nimi, helppo ja persoonallinen!

 4. Se on noiden isosisarusten harras tehtävä pitää huolta että vauvaa kutsutaan oikealla nimellä <3 Meilläkin isoveli 4v on kovin tarkka että pikkusisko on Mia, eikä Miia niinkun se tahtoo suomalaiseen suuhun taipua. Mutta aivan upea nimi teidän pikkumiehellä jota kelpaakin Danten korjata!

 5. “Myös Aslak on mielestäni ihana, mutta Aslak Pastak olisi ehkä vähän liikaa 😀” Ai kun repesin ihan huolella. 😀 Itsekin tykkään Aslak -nimestä todella paljon. Kauniit nimet on kyllä teidän molemmilla pojilla!

 6. Olisko mahdollista saada Mungolife-nimigeneraatori jonnekin sivupalkkiin? Sun ideat on nimittäin kaikki tosi kauniita!

 7. Voi Aslak on kyllä kaunis, mutta tosiaan Aslak Pastak voisi ehkä olla too much 😀
  Minulle tulee Rafaelista ensimmäisenä mieleen taiteilija Rafael eli Rafaello, nykyisin hyvänä kakkosena myös Jane the Virgin tv-sarja 😀
  Tuo moneen kieleen sopiminen on kyllä aivan oma haasteensa!

Leave a Reply