Helppo ja nopea iltapäivän teehetki

Jos mä jotain välillä kaipaan Lontoosta, niin mun ja Lontoo-perheen teehetkiä. Tehtiin jotain hyvää ja juotiin teetä monta tuntia. Tee ei suinkaan tullut elämääni Lontoossa, vaan tee on iso osa venäläistä pöytä- ja vierailukulttuuria siinä missä kahvi kuuluu suomalaisiin perinteisiin. Me juodaan perheen kanssa paljon teetä ja aina sen kanssa pitää olla jotain hyvää. Yleensä äiti tekee blinejä tai sitten herkutellaan jollain suklaalla, mutta aina välillä tulee tehtyä vähän pidemmällä kaavalla vähän sellainen “high tea” -henkinen kattaus.

Mä rakastan tuota iltapäivätee-perinnettä, koska siinä toteutuu usein mun rakastama sellainen suolaisen ja makean sekoitus. Vähän voileipiä tai skonsseja, keksejä ja muita herkkuja! Mulla on vieläpä maailman helpoin ja nopein skonssiohje, jolla saa takuuvarmasti hyviä skonsseja.

Tää on helppo kattaus laittaa kasaan lyhyessäkin ajassa jutuista, mitä on kaikilla kotona muutenkin. Vieraiden tullessa kylään voi tarjoilla voileipiä, skonsseja ja keksejä erilaisin täyttein. Kun voileivät tekee valmiiksi ja leikkaa pieniksi, saa jokainen maistella vähän erilaisia makuja. Skonsseja voi täyttää oman mielen mukaan. Toiset tykkää suolaisesta, toiset makeasta ja joku (minä!) sekoituksesta. Skonssit on siitä ihan superhyviä tällaisiin tilanteisiin, että ne toimii niin suolaisen kuin makean kanssa.

Tässä siis muutama mun tarjoiluehdotus iltapäiväteen kanssa tarjottavaksi. Mä rrrrrakastan kaikkea makean ja suolaisen sekoittamista ja mun mielestä esim. lammas ja minttuhyytelö on maailman paras yhdistelmä. Yllättävät makean ja suolaisen yhdistelmät voi olla ihan superhyviä, joten kannattaa kokeilla. Tää hillojen ja marmeladien tunkeminen leipiin on tullut mun elämään Lontoo-aikana ja jäänyt siihen. Siinä missä mä tunnetusti voisin elää juustolla ja viikunahillolla ja voisin yhdistää aina viikunaa ja vuohenjuustoa, on myös vähän yllättävämpiä yhdistelmiä.

KOLMIOLEIVÄT:

Täytteinä: 

Kinkku – tuorejuusto – appelsiinimarmeladi (Mackays The Dundee Orange Marmalade)

Serranonkinkku – mascarpone – Mackays Lime Curd

Vuohenjuusto – juusto – Mackays Lemon Curd

Oikeesti, noi Mackaysin sitruuna- ja limetahnat käy vähän kaikkeen. Leivontaan, puuron kanssa, smoothieihin ja sit ehdottomasti leivän päälle! Tuo niiin kiva jujun tuohon tavalliseen voileipään! Meillä on aina jääkaapin ylähyllyllä ties kuinka monta avattua purkkia ja purnukkaa hilloja ja marmeladeja, koska niitä voi käyttää niin monella eri tapaa.

Kolmioleipien lisäksi tarjolle laitoin skonsseja, jotka on oikeesti ihan superhelppo tehdä. Hankalin osa tätä prosessia on muistaa ottaa voi huoneenlämpöön ajoissa. Muuten nää valmistuu 15 minuutin työpanoksella ja n. 10-15 minuutin uunissa ololla.

SKONSSIT
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
70 gr voita
2 dl luonnonjugua

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet kulhossa sekaisin ja lisää pehmeä huoneenlämpöinen voi seokseen. Sekoita sormin, vähän silleen hieroen sitä voita sinne kuivien aineiden joukkoon niin kauan, että sulla on käsilläs sellaista muruista tasaista seosta. Kuulostaa hankalalta, mutta ei todellakaan ole. Lisää jugurtti ja sekoita se joukkoon lusikalla tai nuolijalla. Yritä välttää hirveetä hinkkaamista, äläkä ainakaan vedä millään koneella tuota sileäksi. Idea on, että taikina jää sellaiseksi hieman muruiseksi.

Levitä pöydälle vähän jauhoja ja kasaa taikina siihen kasaksi. Ihan vaan käsin painele siitä tasainen (mun instassa on tästä storyjen puolella kuvamateriaalia) noin 2 cm korkea taikina”levy”.

Ota taikinasta pyöreällä muotilla ympyröitä ja laita leivinpaperilla vuoratulle pellille. Huom! Älä pyöräytä sitä muottia, mitä käytät. Mä käytän ihan vaan viinilasia, koska se on tosi simppeli pyöreä muotti. Ohutreunainen lasi “leikkaa” taikinan läpi litistämättä sitä. Skonssien pitää jäädä sellaisen korkean näköiseksi sivuiltakin, joten älä käytä paksua lasia, vaan muotiksi jotain ohutta. Tästäkin on esimerkkikuva mun Instassa 🙂

Ympyrät pellille ja pelti uuniin. Ei oo pakko voidella millään, mutta mä tykkään voidella nuo maidolla vielä päältä. Voi voidella myös kananmunalla.  Uunista riippuen aikaa menee 10-20 minuuttia, kannattaa seurata milloin skonssit alkaa ruskettumaan.

Tarjoile lämpimänä erilaisten täytteiden kanssa.

Briteissähän skonssit tarjoillaan usein clotted creamin kanssa, mutta mä suosittelen vatkaamaan kuohu- tai vispikerman kermavaahdoksi ja sekoittamaan sen joukkoon mascarponea 1:1 -suhteessa. Se yhdistettynä sitruuna- tai limetahnaan (Mackays Lime Curd tai Lemon Curd) tai appelsiinihilloon on ihan superhyvää!

Ja kunnon teehetkeen kuuluu tietenkin joukkoon keksejä. Mä oon ollut jo pari vuotta noiden Walkersin inkiväärikeksien suurin fani ja niitä on meillä lähes aina keksikulhossa. Harmi, ettei niitä saa ihan jokaisesta marketista, koska nää on ihan tajuttoman hyviä! Tein näistä toissakeväänä kakkupohjanki ja ne toimi siinäki erittäin hyvin! Noi inkiväärikeksit on sellaisia, että niitä vois meidän taloudessa mennä aika monta pakettia viikossa, kun ne on ihan täydellinen yhdistelmä inkivääriä ja makeaa keksiä. On ollut myös imetyseväänä yöpöydällä aina ajoittain tässä viime aikoina. Hups.

Walkersilla kannattaa muuten tutustua noihin murokekseihin, ne on tosi helppoja tarjottavia, varsinkin kun niistä löytyy oikeesti hyvänmakuinen gluteeniton vaihtoehto. Meidän lähipiirissä on yllättävän monta gluteenitonta dieettiä noudattavaa, niin on kiva kun on helppoa tarjottavaa heillekin. Oon myös antanut noita gluteenittomia murokeksejä Dantelle aina välillä, kun ne on musta hyvin sopivia just lapsillekin, kun ei ole mitenkään ylimakeita, vaan just sellaisia sopivia jälkiruokia ihan arjessakin.

Siinäpä nuo! Jos aikaa on alle tunti ja haluaa tehdä nopean ja herkullisen kattauksen, niin tässä ei kauaa tosiaan nokka tuhise. Ja hyvää on! 🙂

Meneekö skonssit kokeiluun? Ja kumpaa te edustatte: makeaa vai suolaista? Vai meneekö parhaiten nimenomaan sekoitus? 

8 thoughts on “Helppo ja nopea iltapäivän teehetki

  1. Taas kerran niin ihana kattaus! Oon ihan unohtanut ton lemon curdin olemassaolon, joskus tykkäsin käyttää sitä macaronseihin ja kakkuihin. Se on niin hyvää, että vois melkein purkista suoraan syödä, jos kehtais. 😉 En oo ihan varma, oonkohan ikinä ees maistanut skonsseja… tää hirveä epäkohta pitää korjata pian! 😀 Ohje vaikuttaa sen verran helpolta että vois testailla, varsinkin tollasen kerma-mascarponejutun kanssa näyttää tosi herkulliselta.

  2. Vitsit näyttää niin hyvältä kaikki! Itse myös opiskelin englannissa ja parhaimmat muistot kyllä on kaikista ihanista kahviloista ja tee-huoneista, missä oli aina herkullisimmat tarjoilut. Nytkun asun Meksikossa olen jo pidempään ikävöinyt herkkuja rapakon takaa ja taitaa lähteä nämä skonssit ehdottomasti kokeiluun 🙂

  3. Hienon näköinen kattaus. En ole koskaan syönyt enkä varsinkaan tehnyt skonsseja. Ohjeellasi voisin kokeilla, sillä se kuulosti helpolta. Tykkääkö teeleivistä? Niitä olen tehnyt välillä aamiaiseksi.

  4. Voi miten kaunis kattaus, kaikki näyttää niin herkulliselta. Osaat kattaa tosi kauniisti. 🙂 Skonssit ja Walkersin keksit ovat minunkin lemppareitani. Pitää käydä kaapilla kaivelemassa löytyykö jotain hyvää. 😉

Leave a Reply