Hissigate

Ahhhh, taas olen mielipiteeni avaamalla onnistunut saamaan keskustelua. No ei se mitään, aihe on musta mielenkiintoinen, niin mielelläni jatkan sitä ihan postauksen verran.

Avauduin eilen Instagramissani Kampin hisseissä kokemastani tilanteesta, joka ei todellakaan ole ensimmäinen laatuaan. Kampin keskellä olevissa hisseissä lukee, että niihin tulisi päästää vaunujen kanssa asioivat ensin. Empiirisellä kokemuksellani juuri kyseisistä hisseistä tästä lähes 3 vuoden ajalta on se, että porukka välittää tuosta taulusta aivan todella vähän ja Kampissa saa aina seistä odottamassa hissiä tossa hetken jos toisen, ja hissin tullessa se on aina täynnä porukkaa, jolla ei ole lastenrattaita. (Tai pyörätuolia, rollaattoria, opaskoiraa tai vaikka kävelykeppiä for that matter). Sutjakkaasti liikkuvaa nuorta porukkaa, joilla ei ole ainakaan päällepäin näkyviä esteitä käyttää liukuportaita tai etäämmällä olevaa hissiä.

Toki vaunujen kanssa liikkuvat voivat myös käyttää niitä etäällä olevia hissejä, mutta tämä ei olekaan se pointti tässä, vaan se, että nämä kyseiset hissit sijaitsevat keskeisellä paikalla molempiin lastenhoitohuoneisiin nähden, kaikki eivät tiedä missä ne muut hissit sijaitsee ja niissä ON TUO PERKELEEN TAULU. Olen erittäin monta kertaa kiehahtanut noiden hissien kohdalla ihmisten totaalista välinpitämättömyyttä ja kävellyt myös tyynesti jonottajien eteen vaunujen kanssa taulua osoittaen. Jos haluaa odottaa, niin odottaa toki sitä hissiä sitten. En sitä iha pysty ymmärtämään kun vieressä on liukuportaat, joilla pääsee ylimpäänkin kerrokseen ongelmitta.

Eilen olimme menossa kolmanteen kerrokseen ensimmäisestä. Kauppakeskuksissa on KIELLETTYÄ mennä liukuportaisiin niiden lastenvaunujen kanssa, vaikka sen pystyisin melko helpostikin tekemään. Ai miksi? No koska jos minä tasapainottelen niitä vaunuja siinä liukuportaissa vauva kyydissä ja menetän tasapainoni kompastuessa tai jotain muuta käy, niin ne vaunut vauvoineen tulee sieltä aika monen ihmisen niskaan. Loukkaantumisia ja jopa kuolemantapauksia voi olla, eikä kellään pidä olla sitä jumalsyndroomaa jolla menee pienen vauvan kanssa liukuportaisiin koska “minä pystyn” yksin ollessaan. Noniin, tosiaan, eilen. Hissi tuli ja hississä oli yksi nainen vaunuineen ja kaksi nuorta naista. Nämä naiset tulivat ulos hissistä ja minä menin vaunujen kanssa sisälle. Olin hieman yllättynyt, että naiset tulivat kuitenkin takaisin hissiin. Miehelleni totesin jo ennen hissiin menoa, että “nähdään kolmosessa” ja hän siirtyi sinne liukuportaita pitkin. No, hissin pysähtyessä toisessa kerroksessa nainen vaunujen kanssa poistui ja ulkopuolella odotti toinen nainen vaunujen kanssa. Nämä kaksi naista hississä kanssani eivät nousseet hissistä ja naisen mittaillessa mahtumistaan, totesivat he hänen mahtuvan. Tämä passasi. Olettaisin, että hieman leveämpien vaunujen kanssa hän punnitsi vaihtoehdot ja totesi, että ei, hän ei taida tulla pieneen hissiin, missä on jo valmiiksi vaunut ja kolme aikuista.

Kun pääsimme kolmoseen, asiallisesti huomautin naisille, että kyseinen hissi on tosiaan ensisijaisesti lastenvaunujen kanssa liikkuville ja tässä vieressä on nämä liukuportaat. Vastaus oli jotain epämääräistä, jota seurasi hyvin selkeästi sekä minun, että jo odottaneen mieheni kuulema “no ku noi liukuportaat oli niin pitkään pois käytöstä”. NO NYT NE ON KÄYTÖSSÄ. (Sitä paitsi Kampin liukuportaat on hyvin poikkeuksellisesti molemmat pois käytöstä, vaan Mujin remontinkin ajan ne ovat olleet aina jommat kummat käytössä.) Totesin, että olivat ne epäkäytössä tai ei, niin tämä hissi on edelleenkin ensisijaisesti rattaiden kanssa matkaaville, mihin nämä naiset vastasivat, että “ei tämä ole niin vaarallista, sopu sijaa antaa”. Huoh. Sopu voi antaa sijaa, mutta kun sinne hissiin ei vaan mahdu.

No, avauduin tästä Instagramiini.

Sain kymmeniä, ellen satoja (en laskenut, mutta puhelin piippasi loppuillan) viestejä, joissa tätä samaa kokemusta. Se, mikä on mielenkiintoista näissä kokemuksissa on se, kuinka selkeästi ihmisillä on arvostus ja kunnioitus vaikkapa pyörätuolilla liikkuvia kohtaan, mutta ei todellakaan äitejä kohtaan. Asenne lasten kanssa liikkuvia kohtaan on usein sellainen “no mitäpä teit lapsia ja otit ne vielä mukaan”, kun taas pyörätuolilla liikkuvia kohtaan asenne on heti eri. Ihan sama rajoitus siinä on. Renkailla liikkuva väline, jota ei saa ottaa liukuportaisiin. Aivan sama onko se pyörätuoli tullut synnynnäisen sairauden vai känniriekkumisen seurauksena. Ja ihan sama onko se vauva syntynyt vuosien hoidon seurauksena vai kännissä unohdetun kondomin seurauksena. Näillä asioilla ei ole mitään väliä. Kuinka moni väistää pyörätuolia ja pitää ovea auki ja kuinka moni tekee sen vaunujen kanssa kulkevalle?

Vielä parempi esimerkki löytyy muuten ihan sellaisesta asiasta kuin perhepaikoille ja inva-paikoille pysähtyjistä. Kun kaupan pihassa on neljä perhepaikkaa ja neljä INVA-paikkaa, niin kuinka todennäköistä on se, että kauppaan tulee samaan aikaan neljä perhettä kuin se, että paikalle tulee samaan aikaan neljä INVA-oikeutettua pysäköijää? Ja kuitenkin kaikki varovat niitä INVA-paikkoja kuin ruttoa ja ne ovat tyhjillään, mutta perhepaikoille ajetaan surutta.

Sillekin on SYYNSÄ, miksi niitä perhepaikkoja on. Ensinnäkin, kun sulla on mukana pari poukkoilevaa tykinkuulaa, eli taaperoa, on kaikkien kannalta parempi, että ne tykinkuulat otetaan autosta mahdollisimman lähellä niitä kaupan ovia, eikä ne jää kenenkään auton alle. Jos sympatiaa ei muuten riitä, niin veren ja luidenpätkien siivoaminen etupuskurista voi olla vaivalloista. Pahoittelut groteskiudestani, mutta kun montaa ei tunnu näissä kommentoinneissa häiritsevän se, jos alle pelmahtaa joku parivuotias. Kyllä, lapset pitää kasvattaa ja opettaa käyttäytymään parkkipaikoilla ja liikenteessä. Tollasen taaperon päähän se opetus ei vaan iskostu ihan yhdellä lauseella ja sitä siellä kauppareissulla ollaan harjoittelemassa. Toiseksi, kun lasten kanssa toimitaan, niin autossa on turvakaukalot ja turvaistuimet ja niitä autonovia pitää saada kunnolla auki, jotta ne värkit tai lapset saa sieltä ulos. Siinä on jonkun uudenkarhea Tesla viereisessä ruudussa äkkiä naarmuilla, jos niitä ovia joutuu availemaan tavallisessa ruudussa leveän perheruudun sijaan. Lisäksi perheruudut viestivät siitä, että “täällä on pieniä lapsia” muille autoilijoille, jotka toivottavasti pitää silmät päässään ohimennessään, kun se tykinkuula saattaa singahtaa sieltä auton vierestä pallon perässä suoraan alle. Sitä paitsi ne perhepaikat on yleensä niin, että muilla autoilijoilla ei ko. kohtaan ole sinänsä asiaa, ellei ole menossa niille paikoille.

No anyway, siinä nyt joitain syitä miksi perhepaikkoja on. En ees mee siihen, kuinka raskasta on raahata turvakaukaloa kymmeniä tikkejä siellä itsessään, ja senkin takia kiva, että ne paikat on lähellä ovia. Tästä asiasta nettikeskustelua ihan oman paikkakuntani ryhmässä seuranneena vastaukset on luokkaa… “Onko niitä lapsia pakko tehdä?” (Ei, mutta joku sinutkin teki.) “Onko niitä lapsia pakko raahata kaikkialle mukaan?” (No ei niitä oikein himaankaan voi jättää itsekseen ja jossain niiden on opittava yhteiskunnallisesti kelvollisiksi ihmisiksi) ja “Mun leveä paku ei mahdu pieneen ruutuun” (No jätä se rekkas sinne parkkipaikan perälle, kun siellä ei oo ihan hirveesti ruuhkaa!)

Kuinka moni kehtaisi kommentoida esim. INVA-kyltin kanssa liikkuvalle, että “Oliko pakko päätyä pyörätuoliin?”, “Onko sunkin pakko tulla tänne kauppaan?” ja “Mun leveä paku ei mahdu pieneen ruutuun!”. No väitän että aika paljon harvemmassa on sellainen käyttäytyminen. Tää lastenvaunuja ja lapsia kohtaan oleva asenne on ihan käsittämätöntä paikoitellen. En pääse ehkä ikinä yli siitä ku pari vuotta sitten, erään matamin piti saada pidettyä hänen Viron-laivalta raahaamiaan kaljakoppia lastenvaunuille rajatulla paikalla VR:n junassa kun siinä oli muutenkin eteiseen jonoksi asti niitä lastenvaunuja. Uskomatonta törttöilyä.

Jostain syystä tämä asenne on hyvinkin valloillaan, vaikka on hyvin jämähtänyttä. Lasten hankkiminen on lasten hankkijoiden vika ja elämä nyt saa olla epämukavaa, kun itse niitä lapsia erehtyi hankkimaan. Vaikka siis kauppiaat ja kauppakeskukset tekisivät ihan järjestelyjä sen eteen, että liikkuminen olisi sujuvaa kaikille.

(Sutattu pois terveydentilaan liittyvä osa ja toinen tunnistettavuutta lisäävä tieto)

Ei, mulla ei ollut raskasta päivystyksessä, olin siellä varmuuden vuoksi ja oli lähinnä tylsää. Tilanteeseen törmäsin juuri syötyäni, hyvällä tuulella joululahjaostoksilla pyöriessäni ripsihuoltoa odottaessa. Ei siis ollut edes nälkä- tai kiirekiukku. En avautunut, eikä keskustelunavausta yleisesti ottaen tarvitse säikähtää. Minä kun puhuin ihan asiallisesti, enkä asiaa mitenkään räyhännyt pää punaisena. Ymmärrän toki, että suomalaisille ventovieraan avattu suu voi olla pelottavaa, mutta ei se oikeesti ole. Ja ei, mun Instagramissa ei myöskään ole jotain tiettyä hermostuttavuuden rajaa sisällöntuottamiselle. Tuotan, kun siltä tuntuu. Fiilaan eniten tuota, että kaikkien hissintarvetta ei näy päälle päin (eli ei pitäisi olettaa mitään), mutta on OK olettaa mun mielentila sen perusteella, että mun IG:ssä on kuva päivytyksestä (josta muuten sain hyviä uutisia :D).

En toki ole kyseinen vaunuttelija, ja jos hänkin tähän eksyy niin hän voi toki jättää mielipiteensä ja kertoa miten tilanne hänen mielestään meni. Jos hän edes pani tilannetta merkille, se kun on Kampissa enemmän sääntö kuin poikkeus noissa hisseissä. Itse samassa hississä olleena en kyllä kokenut mitenkään, että hän olisi halunnut tulla koko seurueella kyytiin (en edes huomannut, että hänellä oli siinä seuruetta) ja ellen ole menettänyt kuuloani, ei hän todellakaan kysynyt mahtuvatko he kaikki kolme kyytiin vaan “mahdutaankohan me kyytiin?”, minkä kyllä oletin tarkoittavan häntä ja vaunuissa olevaa vauvaa. Ja totta kai hän toteaa tulevansa seuraavalla, jos toteaa, ettei mahdu kyytiin 😀 Mitä muutakaan hän voi tehdä? Ei se siitä tilanteesta parempaa tee, vaikka  hän ei siinä nyt murrukkaan kyyneliin, että juuri tähän hissiin olisi pitänyt päästä. 

Okei, sit siihen varsinaiseen aiheeseen. Nää molemmat naiset tosiaan laittoi mulle viestiä Instassa. Kyseessä oli kuulemma tilanne, jossa ymmärtääkseni päällepäin näkymättömästä terveydellisestä syystä oli tarve käyttää hissiä liukuportaiden sijaan. En ehkä ihan ymmärrä, miten se tarve oli samanaikaisesti sitten myös sillä kaverilla ja miten tuo kyseinen syy on sellainen, että haluaa lähteä lounastamaan täyteen Kamppiin, mutta se on asia erikseen. Kaikki saavat liikkua minne haluavat ja missä kunnossa haluavat mun puolesta. Kyllä, on syitä käyttää hissiä, jotka eivät näy päällepäin. Mulle lähetti monet seuraajat viestiä erinäisistä tilanteista aina tasapainohäiriöstä ja liukuporras-pelosta lähtien. Aivan ymmärrettävää, että hissin käyttö on silloin perusteltua. MUTTA, tässäpä tämä avainasia on, että silloin sen suun voi myös avata ja ilmaista sen asian. Ja ei, ei tarvitse kertoa koko potilashistoriaansa ja terveystilaansa, vaan asian voi kuitata sanoin “Olen pahoillani, mun on oman tilanteeni vuoksi pakko käyttää hissiä”. “Anteeksi, tarvitsen hissiä oman tilanteeni vuoksi”. Ei muuten maksa paljoa kuuden sanan lause, joka selventää tilanteen. Seuraajani nimenomaan itsekin sanoivat aina pahoittelevansa tai perustelevansa tilannetta lyhyesti. Mun mielestä se on erittäin hienoa, sillä jos asiaa ei selvennä, ruokkii vaan se mielikuvaa siitä, että monet on välinpitämättömiä. Jos on joku syy, vaikkei sitä ees avaisi, niin asia kunnossa siinä tapauksessa. Olet tehnyt sen harkinnan ja ymmärtänyt, että hissi on ensisijaisesti muille, mutta oman tilanteesi vuoksi sitä käytät. Mun kommentti lastenrattaista oli keskustelunavaus. Siihen voi vastata oman syynsä, ja ellei se syy oo “olen laiska, enkä jaksa mennä liukuportaita”, niin se on sitten ihan OK.

Valitettavasti harva näin vaan tekee. Epäilen vahvasti, että tässä viimeisen vuodenkin aikana noita hissejä käyttäneistä ihmisistä kaikki olisivat tällaisten erityissyiden sanelemia, mutta mistäpä minä mitään tiedän. Voi toki olla, että Kampissa on poikkeuksellisen paljon ihmisiä, jotka tarvii hissiä, vaikka se ei päälle päin näy. Silloin kannattaa avata se suu ja ilmaista asia. Jotenkin muuten kuin toteamalla, että liukuportaat on olleet pois käytöstä pitkään ja sopu sijaa antaa. Siinä kun syntyy todella herkästi mielikuva, ettei paskaakaan kiinnosta.

Valitettavan monien kokemus kun tuntuu olevan se, että äiti yrittää rattaiden kanssa päästä hissiin ja siellä nököttävät välttelevät katsetta, tiirailevat seinille, eivätkä tee elettäkään siirtyäkseen.

Ja ei, tämä asia ei ole maailmanloppu, mutta yhtä ärsyttävää kuin se, jos joku tupakoisi sisällä tupakoinnin kieltomerkin alla. Minä nyt ärsyynnyn erinäisistä asioista ja instagramini ja blogini on kanava kaikelle mielen päälläni liikkuvalle, eikä vain maailmanlopun asioille. 

Mielenkiintoista kuulla tästä teidän mielipiteitä! Sana on vapaa! Tai no, kaikki sellaiset “Oliko pakko niitä lapsia tehdä?” tyyppiset kommentit menee suoraan roskiin. Ne on turhia aivopieruja tähän maailmaan.

Ei, niitä lapsia ei ollut pakko tehdä, mut ei niitä oikein tehtyään voi roskiinkaan heittää. 

186 thoughts on “Hissigate

  1. Mielestäni on idioottimaista vaatia, pyytää tai olettaa, että joku kommentoi omaa rajoitettaan mitenkään vieraalle ihmiselle hississä. Hienoa toki, jos oma tilanne on sellainen, että pystyy kertomaan muille, että hissin käyttöön on tarve, mutta niin ei aina ole. On ehkä yllättävää, että hyvin paljon kaupungilla ja kauppakeskuksissa liikkuu ihmisiä joilla on rajoitteita. Nämä rajoitteet eivät usein näy ulos. Jo mainitun MS-taudin tai aivovamman lisäksi Suomessa hyvin yleisiä ovat erilaiset aivoverenkierron häiriöt (infarktit, vuodot). Aivosairaudet eivät usein näy ulos, mutta aiheuttavat silti monisyisiä muutoksia toimintakykyyn; esim. puhuminen tai puheen ymmärtäminen voi olla haaste. Toki muitakin syitä hissin käyttöön on, mutta näistä minulla on kokemusta.Sydämestäni toivon, ettei sinun tarvitse koskaan perehtyä aiheeseen enempää, ainakaan ikävistä syistä.

    Mä en lainkaan pysty ymmärtämään lastenrattaiden kanssa liikkumisen ja pyörätuoli-/inva-paikan käyttäjän rinnastamista toisiinsa. Kyllä, aivovamman voi saada itseaiheutettuna, mikä ei kuitenkaan vähennä palvelun- tai avuntarvetta. Usein vakavan päähän kohdistuneen iskun jälkeen toimintakyky menetetään osittain hyvin pitkäksikin ajanjaksoksi, jolloin elämä ylipäätään voi värittyä hyvin erilaiseksi kuin terve ihminen voi kuvitella haasteineen ja esteineen. Hienoa kuitenkin, että nämä vammasta kuntoutujat voivat osallistua itselle merkityksellisiin toimintoihin, sillä siihen heillä on aivan yhtälainen oikeus, kun vaunuttelevilla äideilläkin.

    Tietenkään kaikki hissejä käyttävät eivät ole sairastuneita, mutta heitäkin on paljon. Hissien käytöllä ja muiden huomioimisella lienee kuitenkin aivan kaikkein eniten tekemistä käytöstapojen kanssa.

Leave a Reply