Mielipidemaanantai – Lakkoilu

“Meidän joululahjat ei niin tuu ajallaan, typerä lakko!” kuului taas tänään kaupassa. Ja heti perään äitini soitti, että oli tulossa meille ja jumittui bussipysäkille kylmään seisomaan aika pitkäksi aikaa HSL:n tukilakon vuoksi. Äitin kanssa lähinnä todettiin, että jahas, harmillista, tuut sit seuraavalla junalla ja joululahjojen harmin ymmärrän, mutta mieleni teki hieman kommentoida asiaa. En jaksanut tuntemattomien juttuihin puuttua, sillä olen itsekin parahtanut jostakin paketista tällä viikolla ääneen miehelleni, vaikka jatkoinkin sitä heti perään sillä, että ymmärrän täysin tämän lakon.

Yleisesti ottaen mun mielestä suomalaiset ei oo kovin kovia lakkoilemaan. Siinä missä muiden ihmisten hyvinvointi (pakolaisasiat, maahanmuutto-vastaiset puheet ja metoo-liike esimerkkinä) on laittanu suomalaiset yhdessä osoittamaan mieltä, ollaan me kyllä äärimmäisen tunnollinen kansa mitä tulee työpaikoille ilmaantumiseen ja työnsä tekemiseen, ihan paskoissakin olosuhteissa. Oon itse asiassa lakko”fani”, kannatan lakkoilua, jos sen tekee tehokkaasti ja järkevästi. Mä esimerkiksi oon ajoittain toivonut, että sairaanhoitajat ja päiväkotien opettajat ja monet muut alipalkatut naisvaltaiset alat menis lakkoon. Olis mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuis, ku kaikki kätilöt menis lakkoon. Oishan se aikamoista ja hirvittävän pelottavaa ajatuksena. Siksi sitä lakkoa ei varmaan koskaan tapahdu, koska yleensä hoitoalan työntekijät on kutsumusammateissaan ja he eivät jättäisi pieniä syntyviä vauvoja syntymään omin avuin ja riskein palkoistaan tapellakseen. Mut rehellisesti en ole tarpeeksi talousviisas, että keksisin miten muutenkaan muuttaa tilannetta esimerkiksi matalapalkkaisilla aloilla.

Näin bloggaajana ja nettishoppailun intoilijana käytän Postia todella paljon. Milloin mitäkin pakettia on tulossa kotiin ja kirjeet kannetaan tietty suoraan tohon talon eteen. Posti on sellainen arkinen itsestäänselvyys, etten voi edes kuvitella elämää ilman. Nyt on joutunut. 2-vuotias on innoissaan juossut postilaatikolle hakemaan postia, jota ei ole tullut. Hän on ollut kovin hämmentynyt. Itse taas pohdin tuossa miehelle, että eipä olisi voitu parempaa aikaa lakolle valita, sillä näin joulun alla se tuntuu varmasti todella kovasti aika monessa kodissa ja saadaan toivottavasti Postin työntekijöiden taakse paljon tukevaa osan ottamista myös kaikilta meiltä muilta. Siks on ollut nihkeetä kuulla ja lukea, miten joitain “harmittaa” tää lakko ja kun H&M:n tilaus on jumissa jossain. Rehellisesti sanottuna itsekään en tiedä kaikkia tän lakon koukeroita, mutta tiedän tämän:

Tämä lakko on erittäin tärkeä meille kaikille. Ei postin kulkemisen vuoksi vaan aivan muista syistä.

Tilannehan on se, että taustalla on työehtosopimusshoppailua, jolla on tarkoitus vahvistaa työnantajan oikeuksia ja luoda säästöjä, eli toisena puolena madaltaa Postin työntekijöiden palkkoja ja oikeuksia. Näin niinkuin pähkinänkuoressa. Vastapuolet ovat toki asiasta eri mieltä monelta kohti, mm. palkkojen tippumisen määrästä. Mua nauratti tää lause: “Työntekijöiden mukaan ”työehtoshoppailu” laskisi palkkoja jopa 30–50 prosenttia, kun työnantaja näkee enintään 25 prosentin kustannusvaikutuksen, mikäli sopimusten hintavertailu tehtäisiin suoraviivaisesti.” (HS) Musta on jotenki viihdyttävän suloista, miten joku on naiivisti kuvaillut jonkun ihmisen palkan vähenemistä peräti neljänneksellä tuollaisella “enintään”-lausahduksella, mikä on ikään kuin “eihän tämä nyt paha olisi”. Että tuota 😀 Kyllä nyt aika paljon suoraan sanottuna vituttaisi, jos palkkaa leikattais neljännes ja todennäköisesti reippaasti vielä enemmän. Kun tilanne on kuitenkin se, että palkkataso on näillä kyseisillä ihmisillä lisineenkin n. 2500 € – 2700 € kuussa, niin onhan se nyt ihan järkyttävää, jos tosta palkka tipahtaisi alle 2000 € kuukausipalkan ja joku kuvailee asiaa vähän väheksyen vielä.

Sitä voisi ehkä jotenkin ymmärtää tämän kaiken perustelun siitä, että jaettavan postin määrä vähenee koko ajan ynnä muuta ja ynnä muuta. Toki rinnalle on tullut erilaisia lähettipalveluita, mutta miksi ihmiset sitten käyttävät vähemmän postia kuin ennen, vaikka väittäisin, että nykypäivänä melkein kaikki tilataan kotiin ja kivijalkaliikkeet on helisemässä? Voisiko olla laadussa jotain vikaa, sillä Postin kanssa varmaan itse kullakin on ollut aika paljon erilaisia selkkauksia. Kyllä itsekin usein valitsen ennemmin Matkahuollon tai Ärrä-paketin. No, ei mennä edes siihen, vaan jo ihan sellainen pikku tosiasia kuin se, että ei sillä Postilla nyt ihan niin huonosti mene. Toki liikevaihdon kasvu jäi miinukselle 2017/18, mutta liikevoittoa tuli kuitenkin ja Postin toimitusjohtaja tienasi miljoonan. En yhtään vähättele Postin toimitusjohtajan vastuuta ja työpanosta, enkä kannata mitään palkkakattoja menestyksen tielle, mutta hieman kummastelen tätä asetelmaa. Ei varmaan Heikki Malisen tuloissa tiputus miljoonasta sinne about 750 000 tuntuisikaan kovin valtavalta asialta, mutta kun todennäköisesti aika moni näistä perustyöntekijöistä laskee jo nyt euroja palkasta palkkaa ja unelmoi arjen luksuksesta, niin siellä se pahimmassa tapauksessa 40-50% palkan lasku on jo ihan täysin absurdi ajatus. Malinen toki ilmoitti luopuvansa kahden kuukauden palkastaan (joka muuten on n. 46 000 €/kk), mutta tuokin on jo kaikkeudessaan vaan vähän naurettavaa. Aika monille kahden kuukauden palkasta luopuminen ajaisi perheen velkaan tai kaurapuurokuurille. Suurin osa Postin työntekijöistä kun ei tienaa vuodessa sen vertaa, mitä toimitusjohtaja kuussa.

Mutta niin, miksi tämä on niin tärkeää meille kaikille ja miksi moni missasi tänään bussin ja joutuu ottamaan omat eväät lennolle tukilakkojen vuoksi? No, koska tämä on oikeasti aika käänteentekevä tilanne ja lakko, joka vaikuttaa moneen alaan jo ihan esimerkillä. Seison aivan täysin tässä Paun takana, sillä tää on tietyllä tapaa ennakkotapaus, joka vaikuttaa varmasti jatkossakin erilaiseen “työehtosopimusshoppailuun”, jolla tullaan yrittämään heikentää säästösyistä sitä ja tätä tavallisen ihmisen oikeutta ja palkkaa tärkeästä työstä. Postin on “helppo” lakkoilla ja kulutusyhteiskunnassamme se tuntuu silti tosi isosti kun joululahjat seisovat postissa, mutta tää on mun mielestä sinänsä “kivuton” keino osoittaa meidän kaikkien tuki tällaisissa asioissa, toisin kuin antamassani sairaanhoitajien ja kätilöiden esimerkissä. Ymmärrän toki, että siellä Postissa seisoo paljon tärkeitäkin asiakirjoja ja kirjeitä ja monille ne siellä seisovat joululahjatkin on voineet olla kuukausien säästämisen takana. Eli tavallaan ymmärrän harmituksen, mutta en ymmärrä “no pitikö tää tehdä just tälleen joulun alla?”-tyyppistä ajattelua. Piti. Se on tärkeää meille kaikille.

Mitä mieltä te olette tästä lakosta? 

41 thoughts on “Mielipidemaanantai – Lakkoilu

 1. Tuen täysin lakkoa, mieheni on Postissa töissä ja jo vuosia olen kuunnellut mitä kaikkea siellä taas isot pomot ovat viisaudessaan päättäneet. Tämä työehtoshoppailu oli ikäänkuin viimeinen niitti siihen mitä kaikkea Postin työntekijöiden oletetaan työnantajan taholta kestävän. Ja tärkeä lakko juurikin sen takia, että tällä näytetään esimerkkiä muiden alojen Tes-neuvotteluihin.
  Toivon, että Postin hallitus tajuaisi taipua ja niellä tappion nyt ennenkuin ne rahallisesti kasvavat miljooniin.

 2. Tuen täysin lakkoa. Itellä palkka about 1800€/kk jos teen vain aamuvuoroja arkisin ma-pe. Jos taas tekisin iltaa ja viikonloppuja, olisi se 2000-2200€/kk. Jos itse saan valita, teen iltaa ja viikonloppuja. Ihan perseestä että ihmisten pitäs tyytyä alipalkkaan. Suomessa ruoka on ihan pirun kallista. Johtajat vois kattoa sinne omaan napaansa. Eikä aina toisten.

 3. Olen täysin lakkolaisten tukena. Vaikka tänään harmitti kun bussi ei kulkenut, se on silti yksi päivä sinne tänne kun kyseessä on pienipalkkaisten edut. Itsekin pienituloisena en voi hyväksyä työntekijöiden polkemista alas ja isojen herrojen kääriessä mukavat tulot.

 4. Kannatan lakkoa, tietysti. Ihmettelen toisaalta, miksi äänestit kokoomusta, jos työehtoshoppailun kitkeminen on sinulle tärkeä arvo.

 5. Todellakin kannatan! Duunarien elämä on muutenkin niin vaikeeta ja senttejä saa laskea! Ite työskentelen lähihoitajana ja meillä hoitotyön alalla ei valitettavasti ole mahdollista mennä lakkoon, se vaarantaisi monen hengen ja turvallisuuden. Meillä ainoa työtaistelukeino on vuoronvaihto kielto ja ylityöstä kieltäytyminen. Isommilla paikkakunnilla sekin jo pistää sairaalat sekaisin mutta eipä tuo paljoa palkkataisteluissa auta. Siispä pienipalkkaiset naisvaltaiset alat tulevat aina sellaisena pysymään, mut hei onhan se kutsumusammatti! Johtajilta ja päättäjiltä usein unohtuu tietty empaattisuus tai miksi sitä nyt voisi kutsua kun ei oo aavistustakaan siitä miltä tuntuu oikeesti laskea niitä senttejä ja jättää arjen luksukset kauppaan ja ulkomaanmatkat tekemättä! Kiva et kirjotit hyvän postauksen!

 6. Hyvä ja fiksu postaus. Ite myönnän välillä tuskailevani paljonkin tätä lakkoa ihan vain itsekkyyttäni, kun se vaikeuttaa omaa elämääni. Mutta tottahan se on mitä tässä kirjoitat, ihan syystä nää ihmiset lakkoilee.

 7. Hoidan itse syöpäpotilaita ja tuotan tällä tavoin ihmisiä takaisin työelämään tai äitejä ja isiä terveeksi. Valitettava totuus on vain se, että meidän palkkoja ja työtä ei katsota tärkeäksi/tuottavaksi, koska emme tuota mitään tuotteita tai innovaatioita. Tuotamme vain ihmisille mahdollisuuden toipua sairauksista.
  Hoitajat tekevät elämää ylläpitävää työtä, joten meidän työmme on ns. suojatyötä, jolloin meiltä on viety lakko-oikeus. Terveydenhuollon työntekijät eivät siis voi jäädä lakkoon.

 8. Olen yllättynyt tekstistäsi, hyvin positiivisesti! Siis olen aivan samaa mieltä kanssasi. MOT:n ylen ohjelma tänään aika hyvin myös antoi näkökulmia asiaan. Suosittelen tsekkaamaan. Ei meinaan se ole aivan järin selkeää, että mikä liiketoiminta on kannattavaa tai kannattamatonta, ja kenen mielestä. Postin johto kuuluu mennä vaihtoon ja bonukset työntekijöiden palkkoihin, ei johtajien bonuksiin. Ainoa korjattava tekstissäsi on tuo palkka-arvio,joka on postilaisten palkkaan joku ihan perätön huhu.

  1. Tuo palkka on Hesarin artikkelista poimittu, mutta tosiaan voi olla siinäkin joku virhe, en tosiaan valitettavasti sen tarkemmin tiedä, mutta vahva käsitys, että yli 3 se ei ala.

   1. Puolisen vuotta sitten Postista lähteneenä, 11 ja puolen vuoden työuran jälkeen perusbruttopalkka (ilman lisiä) oli 2148 e/kk.
    Ja ihan perusjakelussa työskentelin.
    Sääliksi käy ex-kollegoita 🙁

    1. Mieki tuen lakkoa. Nimenomaan kun sillä näen olevan merkitystä siihen miten työnantajat saa jatkossa kikkailla soppareiden kanssa. Tuollaista palkan alennusta ei vaan voi hyväksyä.
     Mie olen sairaanhoitaja, tän kuun lopussa tulee 10 vuotta työuraa täyteen. Bruttopalkka 2470, 66e ja siihen päälle 1 kokemuslisä joka tuli 5 vuoden työskentelyn jälkeen ja se on 74,12e. Ei ole häävit palkat tälläkään alalla mutta sydämellä tehdään tätä työtä, palkkaakin enemmän sitä toivoo ettei työoloja jatkuvasti huononneta vaan annettais riittävästi henkilökuntaa että ehtisi antaa potilaille aikaa, läsnäoloa ja hyvää hoitoa, niin ettei joka vuoron jälkeen ole riittämätön olo päällimmäisenä. <3

   2. MOT: Varhaisjakelin tuntiliksa 8,90€, reitti lähes aina venyy yli siihen lasketun ajan. Ylimenevästä ajasta ei makseta, esimerkkihenkilön kk. ansio 700€ toki viikkotunnit jäävät vajaaksi. Palkat vaihtelevet tehtäväkohtaisesti, lähelläkään yli kolmosella ei ole näiden palkat, jotka nyt taistelevat, median mukaan.

 9. Täysin samaa mieltä kanssasi! Hienoa että toit asian näin selkeästi ja hyvin esille, jos menisi kovapäisimpienkin päähän 😀
  Oon samaa mieltä että hoitajat ja kätilöt vois saman tien marssia lakkoon, mutta itseasiassa heitä ohjaa laki joka kieltää heitä menemästä lakkoon 🙁 sama koskee poliiseja yms

  1. Ei ole olemassa mitään lakia, joka vedoten suojeltyöhön kieltäisi hoitoalaa lakkoilemasta. Rajoite löytyy työehtosopimuksesta, jonka mukaan työn tekeminen on välttämätöntä kansalaisten hengen tai terveyden vaarantumisen ehkäisemiseksi tai työtaistelun vuoksi erityisesti vaarantuvan omaisuuden suojelemiseksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikki muut työt jätetään tekemättä ja lakkoillaan.

 10. Ihan samaa mieltä! Ja todellakin, useampien alojen kannattais harkita samaa. Ihan todella raivostuttaa tämä minimipalkkojen kulttuuri. Firmat paukuttelee työpaikkailmotuksissa henkseleitä “reilulla tessin mukaisella palkalla”; jotenki minimipalkoista on täällä tullu maksimipalkkoja! Olispa ilo nähdä nähdä joskus (varsinkin matalapalkka-alan) firma joka unohtas ne minimipalkat ja alkas maksaa työstä tekijöille järkevää korvausta, rupeis ehkä sitä työvoimaakin sitten löytymään eri lailla.

 11. “onhan se nyt ihan järkyttävää, jos tosta palkka tipahtaisi alle 2000 € kuukausipalkan ja joku kuvailee asiaa vähän väheksyen vielä.” Mitä ihmeellistä tuossa on, monessa ihan Suomenkin naapurimaassa palkat on se 2000e ja alle. Lisäksi etenkin pk-seudun ulkopuolella tuolla summalla voi kyllä pärjätä jos ei hamstraa merkkituotteita ja jos asuu vuokralla. Uskon että tässä asiassa jos ei sopuun päästä tilalle voidaan palkata tulevaisuudessa edullisempia työntekijät joille riittää se 2000e. Joku työtön pienellä tukirahalla eläjä ottaisi varmasti kiljuen 2000e työpaikan palkkoineen, oletko ajatellut asiaa yhtään tältä kantilta? hienoa että sinulla on ilmeisesti suuri palkka, mutta asiaa voisi ajatella tältäkin kannalta jos palkat pienenee ehkä tulee uusia työpaikkoja pienemmän palkan kelpuuttaville. Etkö sinä ole ikinä ollut 2000e työssä halveksutko sellaista? Lisäksi kun luin haastatteluja niissä valitti eläkeikää lähestyvä henkilö ettei pikkupalkalla voi maksella asuntolainoja, no voi että onko joka ikisellä pakko olla omistusasunto? onhan se ikävää jos kodista joutuu luopumaan, mutta kaikilla ei voi olla omaa ja eläkkeelle on hyvä osata jäädä hyvissä ajoin, myös niiden jotka ketoivat haastatteluissa terveysvaivoista. Toivottavasti kukaan ei raada selkä vääränä tuolla postissa sairaana, joskus täytyy antaa tilaa muillekin. Koko postista on jäänyt outo vaikutelma ja puolestani siellä saisi pistää kaiken uusiksi johtoa myöten.

  1. Oletko tosissasi ton kommentin kanssa..?
   Varmasti joku pitkäaikaistyötön olisi innoissaan jopa siitä 2000€ palkasta, mutta mitä sitten kun isot herrat päättää että lasketaan se 1500€. Sitten lasketaan vielä lisää… mihin vedetään se raja kuinka paljon jo sovittuja palkkoja lasketaan varsinkin kun samaan aikaan menot nousee.
   Ja mun mielestä on surullista että pitäisi työuran jälkeen jäädä minimi eläkkeelle ilman mitään omaisuutta. Moni eläkeläinen voi tällä hetkellä myydä omakotitalonsa ja sillä rahalla elää loppuelämää.

  2. Ymmärränkö oikein, että sinusta on täysin ok alentaa työntekijöiden palkkoja 25 %? Olipa älytön kommentti. Luepa tuo postaus uudelleen, niin jospa luetun ymmärtäminen siitä kohenee.

 12. Seisoisitko tukilakon puolesta jos olisi sellainen tilanne että olisit maksanut kalliin kaukomatkan, olisit kentällä jo lähdössä kunnes tulisi kuulutus että lentosi on peruttu tukilakon takia? saisit vaihtaa lennon toiseen, mutta majoituskulujasi ei maksettaisi takaisin ja lakon takia väliin jäävät hotelliyöt menisi hukkaan. Näin on varmasti joillekin jo käynyt

  1. Seisoisin. Harmittaisi ja vituttaisi. Ei ne lakkoilijat kuitenkaan, vaan vastapuoli. Mulle se olis kummiski matka, jolleki tuossa on kyseessä niin paljon enemmän.

  2. Matkan kun ostaa, kannattaa ana varautua siihen, että se voi peruuntua, myrksyt, luonnonkatastrofit, lakot, poliittiset konfliktit… Inhimillistä, että se harmittaa, mutta elämä on yllättäviä tilanteita täynnä ja jos ei niitä pysty kestämään, ei mene kovin vahvasti.

 13. Eilinen MOT käsitteli aihetta ja myötähäpeän määrä Postin johtoporrasta ja hallitusta kohtaan vain kasvoi. Miten ne kehtaa, vai onko ne oikeasti noin tyhmiä? Mene ja tiedä, laskelmoidulta vaikutti. Tuen lakkoa 100% ja olen sitä mieltä, että suuremman mielenilmaisun aika on nyt! Laitoin aiheesta viestiä kolmelle liitolle vkl:na. Vielä sieltä ei ole vastattu.

 14. Tuo 25% kustannusvaikutus voi myös olla kaikkine työnantaja kuluineen. Ainakin meillä aina puhutaan kustannusvaikutuksista sisältäen kaikki työnantajakulut.

  Koko suomen kansa ei oikein tunnu tietävän mistä koko lakossa on kyse. Vasta nyt heräävät siihen kun se alkaa oikeasti vaikuttamaan heidän elämään tukilakkojen kautta.

 15. Normaalisti vastustan useimpia lakkoja, etenkin löyhästi perusteltuja/laittomia lakkoja.Mutta tätä postilaisten lakkoa kannatan.

 16. Taalla UK:ssa katilot menivat pari vuotta sitten lakkoon muutamaankin kertaan. Lakko yleensa kesti kerralla vain n. 5 tuntia ja sairaaloissa paivysti ns. skeleton staff, mutta itsea hieman hirvitti koska oma laskettu aika oli noiden paivien hujakoilla. Silti olin aivan taysin lakon takana, siinakin taisteltiin muistaakseni 1% palkankorotuksista mika katiloilta oli sina vuonna poistettu…!

  1. MÄ olen Skotlannissa ja me opet saatiin täällä vuosi sitten kunnin palkankorotus just Industrial actionin johdosta. Oikeaa ongelmaa eli roimia ylitöitä se ei poistanut mutta nyt ainakin osasta siitä ylityöstä myös maksetaan. Osa toki vastusti lakkoa juuri siksi että ylityöongelma tavallaan piilotettiin palkankorotuksella, mutta itselle se näytti miten suuria muutoksia oikeasti saadaan aikaan kun porukka alkaa yhdessä vaatia parempia työolosuhteita. UKssa ollaan mun mielestä yleensäkin hyviä tämän suhteen ja unionit oikeasti saa muutoksia aikaan.

 17. Hoitoalalla ei ole mahdollisuutta lakkoon. Ei ole montaakaan vuotta, kun työpaikassani oltiin vuoronvaihto- ja ylityökiellossa,mutta huonolla menestyksellä. Esimerkiksi työntekijän on mahdotonta olla tekemättä ylitöitä, jos potilaan hoito on kesken. Kyseessä on kuitenkin monesti toisen ihmisen henki. Oma palkkani on 5 vuoden opiskelulla reilusti huonompi kuin postin työntekijöillä, mikä on myös mielestäni väärin. Rakastan alaani, mutta työn vastuullisuus ja siitä saatava palkka eivät kulje käsi kädessä. Onneksi olen kuitenkin löytänyt toisen paremmin arvostetun terveyspuolen alan, mihin kouluttautua menettämättä kutsumustani.

 18. Myös monella muulla alalla on tuota 2700e pienemmät palkat kuten lähihoitajat ja myyjät, niin pitäisikö heidänkin kaikkien mennä nyt lakkoon ja vaatepuljut yms. kii vaikka puoleksi vuodeksi? jos pakettilajittelijat tienaa vielä 2 vuoden ajan 2700e sitä voi jo sanoa melko hyväksi kun vertaa moneen muuhun pienipalkkaiseen alaan. Luin ettei pakettilajittelijoilta ole vaadittu edes koulutusta alalleen, vaikka yleensä noillakin muilla aloilla vaaditaan koulutusta+kokemusta. Saa korjata jos olen väärässä luin tuon tiedon netistä ettei koulutusta vaadita

 19. Toiveesi on kuultu sillä nyt Turussa lakkoilevat myös päiväkodit ja iltapäiväkerhot eli juurikin ne matalapalkkaiset naisvaltaiset alat. Meillä myös bruttopalkka hipoo juuri ja juuri tuota 2000€/kk. Ja samaa työehtosopimusten shoppailua vastaan kuin Posti.

 20. Itseäkin on kyllä harmittanut kun ulkomailta tilattu paketti ei ole liikkunut mihinkään, lahjat eivät tule perille ja töissä on ylimääräistä säätämistä kun normaalisti kirjeitse hoidettavat ilmoitukset eivät liiku. Ärsytyksen kohde on kuitenkin siellä johtopuolella, ei lakkoilijoissa. Jos tuo suunniteltu ehtojen huononnus menee valtion yhtiössä läpi, on se suorana esimerkkinä muille aloille että noin räikeä työehtojen huonontaminen on ok. Valtion leivissä on jo jouduttu kikyilemään ja menetetty lomarahoja, se vielä puuttuisi kun otettaisi Postista mallia ja alettaisi shoppailemaan työntekijöille huonompaa työehtosopimusta.
  Olen itsekin pohtinut miten kävisi jos hoitajat ja päiväkodit menisivät lakkoon. Eihän siitä edes ole hirvittävän kauan kun sairaaloissa (ainakin täällä) oltiin ylityökiellossa ja päiväkodeissakin on tainnut “lähiaikoina” olla jokin lakkohässäkkä? Ainakin muistelen lukeneeni valitusta siitä miten on hankala järjestää lapsen hoitoa työpäivän ajalle kun päiväkoti sitä ja tätä.

 21. Tässäkinhän lakossa oli turvattu terveyteen ja turvallisuuteen liittyvien kuljetusten toimitus. Tässä lienee syy miksei hoitoalalla oikein voida lakkoilla. Se uhkaisi liiaksi viattomien henkiä.

  Itse ymmärrän lakon ja sen taustat ja annan varovaisen tukeni. Mutta. Mitenkähän tän selittäisin. 700 ihmisen oikeuksien puolesta taisteleminen on kyllä hyvin tärkeää, varsinkin näin räikeässä tilanteessa, mutta minuun sattui erityisesti tässä tilanteessa pienyrittäjien puolesta. Jos elinkeino on verkkokaupassa ja paras sesonkisi on marras-joulukuussa, siinä saattaa olla lakon ja siitä seuraavan kuluttajien epävarmuuden takia äkkiäkin lappu luukulla. Ei näiden pien- ja keskisuurien yritysten ja yrittäjien asiat ole yhtään sen vähäpätöisempiä ja he lienee lakon suurimpia kärsijiä. Yksittäinen kuluttaja kyllä pärjää ilman postia ja erinäisten tukilakkojen kanssa myös.

 22. Suomalaisethan ovat todella kovia lakkoilemaan esimerkiksi muihin pohjoismaihin tai Euroopan keskiarvoon verrattuna. Tästä kertoi esimerkiksi Talouselämä-lehti 2018. Tämä Postin lakko on ollut musta hyvä esimerkki merkityksellisestä ja toimivasta lakosta, jossa on taisteltu ihan oikean epäkohdan vuoksi. Noin kokonaisuutena Suomi on kuitenkin mun mielestä hieman liian lakkoherkkä ja toivoisin ja kuvittelisin, että asioita pystyttäisiin ratkomaan muutoinkin kuin pelkillä lakoilla.

  Sosiaali- ja terveysalan lakkoilua on valitettavasti rajotettu aika paljonkin. Viime aikoina nähtyjä keinojahan ovat olleet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon noudattaminen. Jopa tällainen keino saa sairaalat ja muut yksiköt ihan sekaisin, mikä on kyllä tosi hälyttävää. On kuitenkin ollut ikävää huomata, että sosiaali- ja terveysalan työtaistelutoimiin suhtaudutaan usein tosi nuivasti. Oon esimerkiksi lukenut kuinka hoitajat tahallaan vaarantavat ihmishenkiä ja ovat huonoja hoitajia esimerkiksi kieltäytymällä ylitöistä. Järkyttävä ylityömäärä myös varmasti vaarantaa ihmishenkiä, kun hoitajat työskentelvät väsyneinä…

 23. Mä jäin miettimään tuota mahd tulevaa teollisuuslakkoa, että onko eettisesti oikein, että lakon takia ei saa syöpälääkkeitä.
  Kannatan lakkoilua ja laaja-alainen haitta/huomio on loistava vaikuttamisen keino.
  Mutta tuo syöpälääkkeiden saannin vaikeutuminen mietityttää. Siinä on osalla kirjaimellisesti henki kiinni.
  Mietin voisiko näin vakavia seurauksia aiheuttavaa lakkoa toteuttaa mitenkään joidenkin “eettisten ohjeiden” puitteissa. Ehkä lakon vaikutus menee perille siitä huolimatta, että jotain välttämättömiä toimintoja on käynnissä.

Leave a Reply