Inspiraatiota talven juhlapöytiin

Soitin tänään ekaa kertaa Home for the Holidaysin meillä himassa, eli on virallisesti joulukausi korkattu. Tästä vuoden loppuun päivät kuluu joululaulujen, piparien, kuusen koristelun ja lahjakriiseilyn parissa. Kaksi asiaa, jotka eivät tule osaksi arkea on jouluateria-stressi tai joulukattauksen pohdinta. Ne on hanskassa. Meillä on vielä sopivasti ennen joulua Myttysen nimijuhlat, joten erilaisia kattausideoita ja ajatuksia on tullut pohdittua kun koko joulukuu on yhtä juhlaa. Jouluna aion mennä hyvin rennon luonnonläheisellä fiiliksellä.

Oon tehnyt pitkään yhteistyötä Winestaten kanssa (kuka muistaa Viiniblondit?) ja on ollut ilo seurata Winestaten uudistuneita kotisivuja tässä tänä vuonna, vaikka olikin tuollainen pidempi tauko viininkulutuksessa. Sivulla on kuitenkin ideoita ja inspiraatiota joka lähtöön ja jos nyt joku kaipaa ideoita trendikkääseen kattaukseen talven juhliin, niin kannattaa suunnata Winestaten 5x -sivulle. Siellä on listattu mm. talven juhliin hyviä ideoita aina kattauksesta erilaisiin ruokiin viinisuosituksineen. Mua puhutteli toi sen verran, että tein omannäköisen version tästä meidän pikkujouluihin.

Ensinnäkin kattaukseen ja koristeluun liittyen tuolla on hyviä ideoita. Mä yritän minimoida tänä vuonna turhan roskan määrää kun tulee väkisin joissakin juhlissa sitä tuotettua enemmän kuin olisi tarpeen. Jouluna haluan pärjätä ostamatta yhden yhtä koristetta lisää, vaan hyödyntää vanhoja hyväksi havaittuja juttuja 🙂 Tuolla Winestaten listauksessa löytyi mm.kuivakukat ja havunoksat, vastuullisuus-ajattelu kestoservetteineen ja mun suosikki; juotavat ja syötävät lahjat turhan tavaran sijaan. Mä teen joka vuosi kotitekoista suklaata ja rocky roadseja lahjoihin perheelle, mutta lisäks me ostetaan useimmiten aina joululahjan kylkeen pullo hyvää viiniä. Se on aina kiva ja helppo lahja!

Kivaa ilmettä ruokapöytään saa ihan pienillä jutuilla. Piparminttu ruokavälineiden kanssa nippuun, hillopurkin sisältö nätimpään peruspurkkiin ja sen ympärillä juhlaan sopiva nauha (oli kyseessä sitten sinivalkoinen itsenäisyyspäivän kunniaksi tai jouluinen aattona) ja puinen leikkuulauta toimii tarjoiluastiana erittäin kauniisti aina. Kivi ja puu on myös kestäviä valintoja, mun vanhimmat tarjoiluastiat on varmaan yli 10 vuotta vanhoja, marmoria ja puuta. Harvemmin tulee enää muuta ees käytettyä tarjoiluissa, kun tykkään itse niistä niin paljon.

Tänä vuonna kuten viime vuonnakin meidän perheen keskipaikalla tulee olemaan havut ja kävyt ja puiset koristeet. Se jotenkin uppoo mulle tosi vahvasti ja jo meidän talvihäissä kolme vuotta sitten koristelut oli melkeenpä kokonaan luonnosta. Puisia tarjoiluastioita voi hyödyntää pitkin vuotta ja lautaliinarenkaat toimivat niin tuikkukippoina kuin koristelussa. Kauniin kattauksen saa lähialueen havunoksista ja kävyistä, kankaisista lautasliinoista ja kävyistä ja kuusenkoristeista. Nämä samat elementit toimivat vuodesta toiseen ja on myös vastuullisia valintoja sen puolesta, ettei joka juhlissa tarvii käyttää hirveesti servettejä tai muovisia kertakäyttöratkaisuja. Tänä vuonna myös pampa-heinät pääsevät osaksi koristelua, koska niitä meidän kotoa löytyy aina muutenki valmiiksi. Kukista tykkään hirveesti eukalyptuksen oksista ja punaisista neilikoista jouluna, mut oon myös ihan fiiliksissä kauppojen laajentuneesta kuivakukka-tarjonnasta, koska ne samat tavarat kestää sitten käyttöä vuosien ajan. Mä oon tehnyt viime aikoina ihan mahtavia löytöjä lähikirppiksen astiapuolelta. Esim. tämä kaunis kannellinen vuoka on sieltä kirpparilta ja ihan täydellinen joulupöytään! Kantsii siis metsän lisäksi ratsata kirpparit, sieltä löytyy usein tosi kauniita tarjoiluastioita.

Glögiä en tällä kertaa lähtenyt maustamaan, vaikka oon niin aina yleensä tehnyt. Nyt jotenkin pitkän tauon jälkeen viini on maistunut sellaisenaan erittäin hyvin ja tuo Sangre de Toron Original punkku on itse asiassa ihan täydellinen talvipunkku. Garnacha- ja Cariñena -rypäleistä sekoitettu Sangre de Toro Original on tosi raikas ja marjaisa ja sopii superhyvin niin juustojen kuin lihankin kaveriksi. Tuon listauksen innoittamana mietin nyt vakaasti tuleeko meille perinteistä joulukinkkua vai pidetäänkö kala-joulu. Pikkujoulujen tarjoiluihin valitsin helpoimman tien, eli kalatiskin valmiin lohiherkun, jonka ympärille tein kranssisalaatin. Helppo ja näyttävä tarjottava joulupöytään. Rentous löytyi kohdasta 5 ja epäperinteinen ja omannäköinen ruokavalinta kohdasta 1. Selkeästi olemme samalla aaltopituudella. Nyt kun Myttynen on aika pieni ja Dante erittäin vauhdikas, nää talven juhlinnat menee melko lailla mahdollisimman helpolla ja rennolla panostuksella. En häpeä ollenkaan ostaa puolivalmista tai valmista kala/lihatiskistä ja tehdä helppoa ja laadukasta. Karitsan kare on mun yksi lemppareita liharuokia, jotka on maailman helpoin tehdä. Kareet vuokaan, päälle parmesaanisuolaa ja rosmariinia ja hippusen öljyä ja hela hoito n. 10-15 minuutiksi uuniin. Tuo Sangre de Toron Original toimii muuten erinomaisen hyvin myös kareen kaverina.

Mä tykkään hirveesti tehdä omannäköisiä ruokia ja ruokavalintoja ja kokeilla uutta. Esim. persimon ja päärynä toimii superhyvin salaateissa, ja persimon on mun mielestä ihan joulukauden parhaita hedelmiä. Sopii kalan vastapariksi tosi hyvin. Mä en oo graavatun kalan ystävä, mutta kaikki savustettu toimii erittäin hyvin. Tavallinen salaatti ja joku hyvä kalaherkku on loistava kaveri Sangre de Toro Blanco Clasico-valkkarille.

Mä en oo joulutorttujen suuri fani. En tykkää luumuhillosta, ja perinteisissä joulutortuissa on musta liikaa taikinaa siihen sisältöön nähden. Winestatella on hyviä pipareiden ja joulutorttujen tuunausvinkkejä ja omiini sainkin idean tuosta. Taiteilin niistä vähän erimalliset lumihiutaleet kuin yleensä ja käytin täytteenä vuohenjuustoa ja viikunamarmeladia. Ai että oli muuten hyviä! Jos on samanlainen vuohenjuusto-fani kuin minä, niin tuo täyte toimii satavarmasti! Viikunoita voisin syödä muutenkin about kaikesta, sillä ne löytyy mun toisesta jälkkäristä. Tuon jälkkärin voisi ristiä sanoilla “missä aita on matalin”. Kiekko camembertia ja kiekko valkohomejuustoa pellille, päälle reippaasti hunajaa ja uuniin. Koristeluun suklaata, viikunoita ja pähkinöitä sekä sitä hunajaa. Kaveriksi punkkua. Omnom miten hyvää! Ja kaikista parasta suoraan uunista pipareiden päälle levitettynä ♥

Kannattaa tutustua tuohon Winestaten sivuun ja inspiroitua talven juhliin ja vähän muuhun. 5 x paras -sivulta löytyy nimittäin vähän joka lähtöön toimivat viinit ja listauksista löytyy kaikenlaisia inspiroivia ruokaohjeita ja kattausideoita 🙂

Millainen on teidän talvikattaus? Less is more vai vähän ku mulla, eli pöytä on kuin joulukuusi kaikkine koristeineen? 🙂 Ja oliko Winestaten sivut teille jo tuttu vai ihan uusi tuttavuus? 

9 thoughts on “Inspiraatiota talven juhlapöytiin

  1. Siis noi yksityiskohdat asetteluissa 😍 Ruokajutut ei yleensä ihan hirveästi kiinnostele paitsi sun. Nää kattaukset on niin inspiroivia ja erilaisia mitä missään oon nähnyt!!! Oon jopa tehnyt sun ohjeella joskus tollasta lihahässäkkää ja järkyttynyt kuinka helppoa ja hyvää on tehdä normaalista poikkeavaa ruokaa😂❤

  2. Pakko kanssa tulla kehumaan sun valokuvia ja kattauksia! Oon varmaan viimeset 20min tuijotellut näitä kuvia 😄 Sulla on kyllä silmää ja tosi hyvä mielikuvitus ruokien suhteen. Ymmärrän hyvin, miksi joku haluaisi tehdä yhteistyötä tällaisten postausten muodossa. 😊

    Eikö tuosta hunajasta jää tosin mitään jälkeä puiseen alustaan? Kivaa joulunodotusta teille! 😊

  3. Ihana kattaus! Sain niin paljon inspiraatiota, että harmittaa kun pääsen tekemään omaa joulua vasta 23.12. ja muutenkin ollaan joulu molempien vanhemmilla – eli ei kauheasti tarvitsisi panostaa. Ehkä tämän inspiroimana kuitenkin yllätän miehen….? 🙂

Leave a Reply