MIELIPIDEMAANANTAI – VEROPÄIVÄ

Ahhhh, veropäivä. Toiset odottaa vesi kielellä, toiset kauhunsekaisin tuntein, kun asioita revitellään pitkin keskustelupalstoja ja lehtiä. Henkilökohtaisesti mun suhtautuminen verotietojen julkistamisiin nykypäivänä on hyvinkin neutraali. Aivanpa sama. Vähän niinku mun suhtautuminen kaikkeen siihen juoruiluun, mitä mun selän takana tapahtuu. Se on arvotonta mulle. Toki se jollain tapaa hieroo vastakarvaan, että asetetaan julkisessa asemassa olevat ihmiset tai tällaiset Ö-luokan julkkiksetkin valokeilaan samalla kun tuhannet ihmiset voivat pysyä anonyymiteettiensä suojissa samassa asiassa. Tai oikeastaan siinä ehkä hieroo vastakarvaan se, että valtiovallan toimesta toimitetaan ihmisille hopeatarjottimella keinot ivata ja pilkata muita. Mutta niin, ammatinvalintakysymyksiähän tämä on. Itse oon ainakin jo ihan sujut sen kanssa, että vaikka en omasta mielestäni ole kovin mielenkiintoinen, niin jo vuosia olen ollut sen verran mielenkiintoinen, että mun tuloja on voinut etsiä iltapäivälehtien sivuilta.

Vuosia sitten avauduin aiheesta, sillä verotietojen julkaiseminen aina ärsytti mua suunnattomasti erinäisistä syistä. Niitä syitä on edelleen, mutta kuten yllä mainitsin, suhtaudun asiaan paljon neutraalimmin nykyään. Siinäpähän julkaistaan. Oon viime vuosien aikana puhunut muutenkin avoimuudesta raha-asioiden suhteen, joskin mä itse miellän sen erilaiseksi kuin mitä monet ehkä ajattelee. Saan usein kysymyksiä liittyen kaupallisiin yhteistöihin ja tuloihin. En ala niitä erottelemaan blogissa, koska lähtökohtaisesti en edes niin voisi tehdä. En sopimussyistä saa kertoa yhteistyökumppaneiden ja minun välisistä sopimuksista ja korvauksista, enkä kyllä edes haluaisi. Yhden tiedon antaminen kun ei anna käsitystä kokonaiskuvasta. Kuitenkin yleisesti ottaen rahasta keskustelu on mun mielestä jotenkin todella kummallista Suomessa. Talojen hinnoista tai vaikka palkankorotuksista ei puhuta, ja usein pariskunnatkaan ei tiedä toistensa tuloja.

Kun aikanaan kirjoitin siitä, että koko verotietopäivän voisi tunkea syvälle perberiin, kaksi syytä verotietojen julkaisulle nousi yli muiden. Lasikattojen rikkominen ja läpinäkyvyys sekä harmaan talouden kitkeminen. Jotenkin en näe kummankaan toteutuvan verotietojen julkaisupäivänä, vaikka sinänsä molemmat on tärkeitä asioita. Jos ajatellaan tuota läpinäkyvyyttä ja lasikattoja, niin en ihan ymmärrä henkilökohtaisuuden tarvetta. Erilaisia tilastoja voidaan koota ja esitellä huomattavasti selkeämmin ilman, että revitellään otsikoilla iltapäivälehdissä. Jos halutaan verrata naisten ja miesten palkkoja tai vaikka tietyn alan palkkoja eri paikkakunnilla, ei siihen tarvitse nimiä. Ei naapurin Ullan tarvii tietää mitä naapurin Pekka tienaa, jotta hän saa yleiskuvan siitä, mitä milläkin alalla tienataan.

On niin helppo revitellä otsikoita ansiotuloista, mutta ne otsikot voi olla harhaanjohtavia. Se, että katsotaan sen naapurin Pekan tietoja, ei tarkoita että tiedettäisiin hänen ansiotulojensa muodostuminen. Voipi olla, että päivällä lääkärinä toimiva Pekka on veroja maksava miesstrippari iltaisin ja hänen tulonsa näyttävät isommalta kuin naapurin Minna-lääkärin tulot. Tai ehkä se naapurin Pekka tekee ympärivuorokautista päivystysvuoroa joka viikonloppu.

Mulle on aivan se ja sama julkaistaanko mun verotiedot tänään tai mitä mielipiteitä se kenessäkin herättää. Se, mikä mua kuitenkin ärsyttää tässä päivässä on se, että oikeasti olennaiset asiat jäävät täysin epäolennaisuuksien alle piiloon. Kaikki tietävät, että Supercellin jäbät tienaa triljoonia ja vähän joka toisen julkkismimatsun tulot revitellään auki köyhyysraja-otsikoin. Sitten vinoillaan ja naureskellaan ja ilmoille heitetään kaikki mahdollinen veronkierrosta itsensä myymiseen. Niin siis ketä tämä tarkalleen ottaen palvelee? Ivailijoita nyt ainakin.

Musta olis mielenkiintoista lukea palkkakehityksestä ja naisten ja miesten välisestä palkkakuopasta ja nuorten työllistymisen ensipalkoista ja yleisesti ottaen sellaisia kokonaisvaltaisempia asioita. Lehdissä voidaan rummuttaa yksittäisten ihmisten tuloja, mutta niistä ei ikinä tiedä tai näe sen kyseisen ihmisen panosta niihin tuloihin. Toinen tekee aivan helvetisti 100 000 eteen, toinen saa sen melko vähällä työmäärällä. Samaan aikaan kun näitä verotietoja julkaistaan, huomaan todella vahvaa epätietoisuutta palkoista ja palkkatoiveista. Kun ystävät on hakeutuneet töihin, on ollut aina kinkkisin kysymys nimenomaan palkkatoivetta kysyttäessä. Itsekin kun aloittelin työt viime vuoden kesällä, olin ihan kujalla siitä, mitä voisin pyytää palkaksi. Mulla oli mielessä tietty summa, jonka alle en olisi nähnyt sitä vaivaa, mutta ei mulla ollut selkeää ymmärrystä siitä, kuinka paljon voisin toivoa. Kyselin alalla olevilta ystäviltä, joista osa kertoi avoimesti omat tulonsa ja auttoi mua miettimään sitä omaa toivetta sen mukaan onko työssä esimiesvastuuta, onko tulosvelvoitteita yms. Toiset taas antoivat kk-palkkaan 2000€  haarukan, jonka sisältä kysyä. Eikä siinä mitään, ei sitä omaa palkkaa tarvii kellekään kertoa, ellei halua. Mutta kun näitä keskusteluja kävin viime vuonna läheisten kanssa, huomasin miten väärä mielikuva vähän kaikilla oli toistensa palkoista ja tuloista ja siitä, mitä missäkin työssä voi odottaa palkaksi. Entä voiko palkkatoiveen esittää sellaisena, että koeajan jälkeen palkka nousee tai että palkka tarkistetaan vuosittain tai mitä vielä. Nää on sellaisia asioita, joilla on oikeasti merkitystä. Yrittäjäpuolella täytyy osata laskea yrittäjän kaikki kustannukset, että voidaan miettiä se yrittäjälle sopiva tuntikorvaus. Ja kun yrittäjä oman tuntitaksansa kertoo jollekin, aiheuttaa se aina vertailun työntekijän tuntipalkkaan sellaisessa “Ohhoh!”-hengessä. Sama kun vertaisi junaa ja autoa. Kyllähän ne molemmat vie paikasta a paikkaan b, mut vähän eri asioista on kyse.

Toinen mielenkiintoinen puoli tässä olisi mun mielestä juurikin se, että ihmisten sijaan katsottaisiin aloja. Hiphiphurraa, Sara on bloggaajien tulokuningatar. Mätkyjä tuli, oy on nyt perustettu, hyvin pyyhkii. Ei siinä, go Sara! Hienoa tekemistä. Tuollaisen otsikoinnin sijaan musta olis paljon mielenkiintoisempaa nähdä oman alani kehitys 5 vuoden aikana. Ottaen huomioon, että ammattibloggaaminen on hyvin pitkälti viime vuosien juttu, olisi hyvinkin mielenkiintoista nähdä vaikuttajamarkkinoinnin tänhetkinen tilanne ja kehitys. Mutu-tuntumalla sanoisin, että vaikuttajamarkkinoinnin ammattilaiset tienaavat nyt paremmin kuin koskaan, mutta samalla tuntuu, että monesta suunnasta vaikuttajamarkkinoinnin puoleen suunnataan sellaista ajatusta, että sen aika on jo ohi ja kukaan enää mitään blogeja lue. Toki oma analytiikka kertoo itelleni sen, että tämä ei ihan pidä paikkaansa, mutta entä alalla yleisesti ottaen? Missä on anonyymit selvitykset kaupallisten yhteistöiden hinnoittelusta, jotka auttaisivat vaikuttajamarkkinoijia tekemään parempaa tulosta? Ois aika paljon hyödyllisempää, alaa avaavaa ja menestystä todennäköisesti ruokkivaa nähdä tällaisia juttuja sen sijaan, että ihmetellään kuka on minkäkin vuoden tulo- eli verokuningatar. Alasta kokonaisuutenakin saisi hieman eri kuvan, kun avattaisiin ihan oikeita lukuja ja ennen kaikkea sitä, mitä niillä luvuilla mainostajat ovat saaneet. Sen sijaan kuin tällä hetkellä ihmetellään bloggaajien taulukkoa tuloista ja veroista ja kiukutellaan keskustelupalstoilla, kuinka “Blokkaaminen ei ole oikeaa työtä!”

Siitä on kolmisen vuotta, kun yhden kollegan kanssa juteltiin yhteistyöpalkkioista. Huomasin veloittavani huomattavasti vähemmän kuin hän, vaikka mulla oli enemmän seuraajia. Rohkaistuin tarkistamaan hinnastoni ja nostamaan hintojani. Ei jäänyt yksikään yhteistyö sen takia toteutumatta. Oli vaikea itse keksiä, mikä olisi oikea summa mihinkin tilanteeseen, kun ei ole vertailupohjaa.

Se, mikä mua eniten harmittaa tänään, on ihmisten nuiva suhtautuminen hyvin tienaaviin. Mun mielestä tää päivä ei kerro todellisista rahahanoista ihan kaikkea, vaan tää näyttää eniten veroa maksaneet suomalaiset ja kitinän sijaan sen pitäisi herättää kiitollisuutta. Aika moni noilta eniten tienaavien listoiltakin voisi pakata kimpsut ja kampsut ja muuttaa kirjoille Timbuktuun, mutta siellä ne vaan maksaa vuodesta toiseen jättikokoisia summia Suomen hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseksi. Kättä lippaan ja onnea ja menestystä kaikille, toivottavasti ensi vuonna tulot kasvaa entisestään, se kun tarkoittaa enemmän verorahoja jatkossa.

Oikeastaan mua ei siis nykyisellään edes ärsytä verotietojen julkaisu vaan se, mihin keskustelu asian ympärillä keskittyy.

16 thoughts on “MIELIPIDEMAANANTAI – VEROPÄIVÄ

 1. En ole ollut näiden mielipidemaanantai -postauksiesi ystävä. Tällä kertaa onnistuit kuitenkin tuomaan esille monipuolista ja analyyttista pohdintaa siitä, mitkä asiat voisivat nousta esille nykyisten uutisointien sijaan. Kritiikkisi oli perusteltua.

  Olen samaa mieltä kanssasi, että rahasta pitää puhua ja palkkaepätasa-arvo on huomioitava.

  Ehkä voisit tehdä opinnoissasi jotain koskien vaikkapa vaikuttajamarkkinoinnin kehitystä tms. Olisi mielenkiintoista lukea tästä tutkimusdataa!

 2. Hyvää pohdintaa tosiaan ja relevantteja pointteja myös. Kuitenkin päällimmäiseksi ajatukseksi minulle jää tässä se, että vähempituloisella ei olisi väliä. Se, että esimerkisi ei maksa niin paljon veroja kuin rutkasti enemmän tienaava, mutta venyttää omaa elämäänsä roimasti pelastaakseen elämiä ja ihmettelee miksi siitä ei tienaa niin hyvin kuin esimerkiksi vaikuttaja-alan yrittäjä on mielestäsi arvotonta, niinkö?

  1. Itse en kyllä saanut lainkaan tuollaista vaikutelmaa. Niihin hyvätuloisiinhan tämä “veropäiväbuumi” nimenomaan keskittyy repimällä otsikoita siitä kuka tienasi eniten. Olen Annan kanssa ihan samoilla linjoilla että läpinäkyvyys on tärkeää, mutta tässä mennään kyllä uutisoinnin kanssa ihan metsään hehkuttamalla vain niitä isotuloisimpia, kuka sai mojovimmat mätkyt ja kuka tosi-tv stara elää köyhyysrajalla. Nimenomaan voitaisi vertailla esimerkiksi niitä vähempituloisiakin ammatteja, mitä ammatissa X tienataan keskimäärin, mikä on mediaani, onko tuloissa esimerkiksi alueellisesti isoja eroja jne. Nyt koko touhu lyödään uteliaiden viihteeksi sen sijaan että siitä ammennettaisi oikeasti hyödyllistä dataa.

 3. Aikalailla samaa mieltä, että en oo koskaan ymmärtänyt,miksi lehdet tekee juttuja, että tää tienasi näin ja näin paljon ja ennen kaikkea,kuka niitä viittii lukea. Ihan sama,mitä kukin tienaa, kunhan tekee sen rehellisesti ja maksaa veronsa.

  Mutta kovin suurta kiitollisuutta en kyllä pysty tuntemaan hyvin tienaavia kohtaan, varsinkin Huipputuloiset-kirjan julkaisun jälkeen. Siinä kyllä ylin eliitti antaa taas hyvää kuvaa ittestään. Liikaa joutuvat maksamaan verojakin, vaikka käytännössä eniten tienaavilla voi olla jopa pienempi veroprosentti kuin esimerkiksi 60 000 e vuodessa tienaavilla. Tämä johtuu siitä, kun monet esimerkiksi nostaa yrityksistä enemmin osinkoa kuin palkkaa ja saa muutenkin enemmän pääomatuloja kuin palkkatuloja. Eikä siinä mitään, lakihan mahdollistaa sen, mutta sitten kehdataan vielä inistä Suomen korkeasta verotuksesta ja laiskoista työttömistä ja muista, jotka vaan makaa kotona ja nostaa tukia. Et ei hirveesti tunnu heitä kiinnostavan hyvinvointivaltion ylläpitäminen.

  1. Huituli kannattaa miettiä asia myös niin, että aika paljon on pitänyt tienata ja tehdä tulosta, ennen kuin pääomatulojen ja osinkojen nostaminen on mahdollista. Pääomatulojen verotusta voi ajatella myös palkinnoksi siitä riskistä, minkä yrittäjä kantaa työntekijään nähden. Harvalla isot tulot ovat tulleet tyhjästä, vaan niiden eteen on tehty alkuun ympärivuorokautista työpäivää, otettu riskejä, kehitelty uusia ideoita yms yms. Ja vaikka kokonaisprosentti jossain tapauksessa saattaisi jäädä alle 60t tienaavan, kertyy veroeuroja huimasti enemmän.

 4. Hyvä postaus! Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Tänään ruokatauolla työkaverit keskustelivat tämän alueen eniten tienanneista, ja ikävästi siitäkin tuli semmoset “ei kenenkään kuulu tienata noin paljon” -vibat. Itse näen asian eri tavalla, ehkä koulutustaustani takia (kauppis), enkä ymmärrä miten se on keneltäkään pois, jos joku muu saa hyvää palkkaa. Päätin kuitenkin olla siinä keskustelussa hiljaa, sen verran vaikutti olevan asiasta näkemyseroja. 😀

  Eikö sen pitäisi olla enemmän motivoiva juttu, että voi vitsi, meillä on mahdollisuudet saada hyvää palkkaa ja rikastua? Hyvätuloiset maksavat veroistakin niin suuren osan, että en täysin ymmärrä tätä katkeruutta. Kaiken kukkuraksi lentelee vielä niitäkin ajatuksia, että pitäis olla joku 10k€/kk tuloraja, koska “eihän kukaan tarvitse enempää rahaa” ja “ei kenenkään työtä voida pitää viisi kertaa arvokkaampana kuin toisen”. Ihmisiltä tuntuu unohtuvan välillä se realiteetti, että raha on useimmille ihmisille paras motivaattori kehittää itseään, pyrkiä eteenpäin ja edetä uralla.

  Mut joo, kaipaan itsekin enemmän yleistä faktatietoa, tilastoja ja analyysejä palkkakehityksestä eri aloilla, ikäryhmissä ja sukupuolten välillä. Ja nimenomaan siis yleisellä tasolla, esimerkiksi just toi mainitsemasi ensipalkkajuttu kiinnostaa. Ei kiinnosta tippaakaan kenenkään yksittäisen henkilön verotiedot, enkä ole muistaakseni yhtenäkään vuonna niitä kenenkään osalta katsonut, enkä usko että tulen jatkossakaan katsomaan. Palkkavertailuja olen hyödyntänyt, kun omaa palkkatoivettani olen muotoillut, mutta en usko niistäkään olevan kovin paljon hyötyä, jos kyseessä on vähänkään spesifimpi homma tai uudempi ala. Muutenkaan en ole perehtynyt, mistä näihin vertailuihin on palkkatiedot kerätty, ja onko niissä ylipäätään mitään perää.

  Eli summa summarum, mulle henkilökohtaisesti myös ihan sama julkistetaanko nämä tiedot vai ei. Enemmän toivoisin, että mietittäis mikä homma näiden happamien asenteiden taustalla on,ja mikä ois parempi tapa tähän verotietojen julkistamisen ohelle/tilalle lisäämään läpinäkyvyyttä palkkojen suhteen eri aloilla.

  1. Mä kuulun niihin, joiden mielestä joku tulokatto pitäisi olla. Mielestäni on kestämätöntä, että johtavassa asemassa palkat ovat revenneet aivan käsittämättömälle tasolle. En nyt sano että 10k€/kk olisi järkevä raja, mutta kun puhutaan luokkaa 50k€/kk,ollaan jo mielestäni väärällä tasolla. Ja painotan, että tarkoitan tällä palkkatuloja. Pidän tätä varmaankin ongelmana siksi, että olen liikaa seurannut vierestä kun kaiken maailman pikkupomot ja isot pomot nostavat järkyttävää palkkaa samalla kun duunari raataa niska limassa pitkää päivää aina vain vähemmällä rahalla. Ja kun joku kuitenkin on sitä mieltä, että se taas on “ammatinvalintakysymys”, niin ei ole. Moni ihminen on oikein tyytyväinen omaan hommaansa, mutta on täysin kädetön kun palkkoja poljetaan tai ne eivät vastaa työn vaatimuksia.

 5. No monet hyvätuloiset voi olla kiitollisia siitä, että ihmiset esim ostaa heidän valmistamia tuotteita ja tekee ne varsinaiset työt, jota ilman firmalla ei olisi mitä myydä. Ja, minulle sopii oikein hyvin että palkkani vaikka viisinkertaistetaan, mielelläni maksan enemmän veroja kun se tarkoittaa myös sitä, että käteen jää huomattavasti nykyistä enemmän. Se nyt tästä vielä puuttuisi, että pitäisi oikein kiitollisuutta tuntea rikkaita kohtaan….

 6. Ei ihan kauheasti kiinnosta mitä ihmiset tienaa. Mä en myöskään ymmärrä miksi näistä revitään lehtijuttuja niin kauan. Mulle on ihan sama onko Aki palsanmäen tulot tippuneet, kuka somettaja sai huippu tulot, kenellä on ansiotuloja ja kenellä osakeyhtiö. Tärkein pointti on peittynyt kaikkien skandaali lööppien alle…

 7. Itse en näe tässä verotietojen “avoimuudessa” mitään hyvää. Yksikään artikkeli tai median näkökulma ei toistaiseksi ole tukenut mitään muuta kuin kateutta tai sen lietsontaa.

  Yhdysvaltalainen ystäväni kutsuu tätä suomalaista marraskuun farssia kidnappaajan ostoslistaksi. Eli ei muuta kuin katsomaan kuka tienaa eniten, selvittämään onko tällä perhettä ja niin edespäin. Osa on ilmeisesti yrittänyt suojella perhettään pyytämällä, ettei tietoja anneta suoraan medialle, mutta mitä tekeekään media? Selvittää ne kuitenkin. Elämme vielä lintukodossa, mutta miten kauan kestää ennen kuin tästä “ostoslistasta” tulee ihmisille hengenvaarallinen, tai lähinnä heidän täysin syyttömille omaisilleen.

  1. No, Usassa on olematon sosiaaliturva, joten siellä nuo kidnappaukset on (rikollinen ja paha!) keino elättää itsensä. Niissä yhteiskunnissa, joissa on riittävä yhteiskunnallinen turvaverkko, on myös turvallisinta asua ja elää, myös rikkaiden. Kyllä kaikilla paikkakunnilla kaikki tietää paikallisten hyvätuloisten asuinalueet ihan jo kuulopuheen ja omien silmien perusteella.

   1. Mitä oikein luinkaan! USAssa kidnappaukset keino elättää itsensä, koska sosiaaliturvaa ei ole. Tällä asialla ei ole mitään tekemistä sosiaaliturvan kanssa, vaan se on kovan luokan rikollisuutta, eikä siinä köyhät ole asialla.

    1. No ei tietenkään köyhät ole asialla. Mutta rikollisuutta on sitä enemmän, mitä huonompi sosiaaliturva on. Eli rikolliseksi päädytään useammin niissä maissa, joissa syntyminen hyvätuloisen perheeseen on useimmilla ainoa keino välttää köyhyys.

 8. Mielenkiintoinen aihe. Olen sitä mieltä, että on todellakin hatunnoston paikka jokaiselle, joka vaurastuu tai rikastuu töitä tekemällä ja/tai omalla yrityksellä ja liikeidealla, kuten sinä olet tehnyt. Arvostan yrittäjyyttä aivan valtavasti.
  Aivan varmasti te yrittäjät maksatte ihan tarpeeksi veroja. Yhtään enempää ei yritysverotusta voi enää kiristää, jos kiristetään, entistä harvempi uskaltaa siihen lähteä. Näin ainakin luulen.
  Aivan eria asia ovat ne yritysjohtajat, joille maksetaan varsinkin valtionyrityksissä ylisuuria korvauksia, työpanokseen nähden. Varsinkin niissä tilanteissa, joissa yrityksellä menee huonosti ja henkilöstöä irtisanotaan tai palkkoja halutaan laskea. Ei edes mennä näiden yritysten hallituksiin etc… Myöskään sellaiset yritykset, jotka repivät hyvinvointinsa toisten selkänahasta, eivät minusta ole minkään arvoisia. Esimerkkejä löytyy liikaa, mutta otetaan nyt esiin nämä kotimaiset surulliset tapaukset vahustenhoidosta. Ne samat ihmiset, jotka rakensivat työllään tämän maan, makaavat omissa ulosteissaan. onpa hieno tapa näiltä ihmisiltä kiittää heitä verovaroilla käydystä peruskoulusta, puhumattakaan jatko-opinnoista ja kaikesta muusta mitä meistä suurin osa on täällä saanut nauttia. Korostan, että vika ei ole hoitohenkilökunnassa vaan ihan muualla.

  Sitten on vielä nämä niin sanotut “kutsumusammatit” kuten päiväkodin työntekijä tai sairaanhoitaja (on myös muita ammattikuntia) jotka ovat aivan tolkuttomassa palkkakuopassa, syistä joita en ymmärrä enkä tule ikinä ymmärtämään. Tietäen minkälaisiin asioihin vaikkapa TE-toimistoissa verovaroja tuhlataan, olen aika varma, että paremmalla verosuunnittelulla, voitaisiin varmasti kohtullistaa Suomessakin näiden alojen palkkoja, jos vain tahtoa löytyisi. Kutsumusammatti sanana on todella huono peruste palkkakuopan puolustamiselle. Voihan juristikin olla kutsumusammatissa ja silti oletettavasti saa suurempaa palkkaa kuin n. 2000 € ennen veroja tienaava lähihoitaja.

  Itseasiassa kaikkien verotiedot taitavat olla julkisia. Jos menee verotoimistoon, on siellä pääte, josta näkee vaikka minunkin tuloni, ne ei vaan taida ketään kiinnostaa. 🙂 Joskin lehdet tietty käyttävät näitä tietoja repäiseviin otsikoihin etc. Noin muuten ei tämä verotuskeskustelu herätä itsessäni tunteita suuntaan tai toiseen, Supercellin kundien tiedot kävin katsomassa,niistä kun puhuttiin aamuradiossa. Hatunnostonarvoinen verosumma oli siellä, nekin kundit rahoittaa “hieman” enemmän Suomi Oy:ta kuin mihin itse kykenen.. Kiitos heille kaikille, taidanpa käydä kirjastossa hakemassa kaamosluettavaa.

 9. Mua ihmetyttää ainainen puhe ”kateellisista suomalaisista” , jotka ei kestä sitä, että naapuri tienaa.
  En ole omassa kuplassani koskaan törmännyt tällaiseen ajatteluun. Sen sijaan huomaan usein keskustelevani oikeudenmukaisuudesta ja siitä, millaisessa yhteiskunnassa haluamme elää.
  Tasa-arvoisessa demokraattisessa yhteiskunnassa huolestuttaa ensinnäkin yksityistämiskehitys, jonka seurauksena aiemmin julkisina palveluina tarjottujen palveluiden (esim. lastensuojelu, vanhustenhoito) kenttä on muuttunut melkoisen kirjavaksi. On mielenkiintoista, että esimerkiksi lastensuojelussa tehdään kannattavaa liiketoimintaa, jossa toimari ja yhtiön hallitus takoo massia, vaikka laatu on niin ja näin. Ja onko ookoo, että vaikkapa Postin toimari vetää huippupalkkioita, vaikka posti rämpii historiallisen huonojen tulosten suossa.
  Sekin on hyvä tehdä näkyväksi, että vaikuttajamarkkinoinnilla tienaa, eikä bloggari suinkaan hyvää hyvyyttään ja huviksenne vaan esittele tuotteita ja palveluja kuluttajille.
  Että ei ole mielestäni kateutta vaan ihan tervettä ajattelua ja pohdintaa.
  Toi iltapäivälehdistön revittely nyt on oma juttunsa, mutta se onkin keltaisen lehdistön tehtävä yhteiskunnassa.

Leave a Reply