Keittiö Before & After pt.2

Kirjoittelin viimeksi tästä AINA-keittiöstämme esteettisestä näkökulmasta, mutta nyt haluaisin vielä pureutua tiettyihin käytännöllisiin ratkaisuihin, joita tänne tehtiin. Varsinkin kun näin reilu kuukauden käytön jälkeen alkaa olla aika hyvä käsitys siitä käytännöllisyydessä ihan no, käytännön arjessa, niin on helppo kertoa näistä enemmän.

Kaappien järjestys ja sijainti

Ensinnäkin, meillä tosiaan lähti se kokonainen yksi “seinä” pois kokonaan, ja keittiöstä tuli U:n sijaan kahden I:n mallinen. Tää oli ensimmäisiä isoimpia toiveita keittiösuunnittelijallemme, koska me halusimme eroon kolmesta kulmakaapista, jotka meillä oli. Kulmakaapeissa on nykyisellään paljon erilaisia mekanismeja, toiset kätevämpiä kuin toiset, mutta niitä kaikkia yhdistää mun kirjoissa sama asia. Mä inhoan kulmakaappeja. Meillä oli vielä sellaiset vanhanaikaiset pyörömekanismein toimivat kulmakaapit alhaalla, joita sai oikeesti manata jatkuvasti. Kun pyöritit telineitä, niin tavarat lenteli ja jäi jumiin. Kiroilin aina kun noita käytin. Ne halusin heti pois, samaten kuin yhden yläkulmakaapin, jossa ovet aukesi kuin ladonovet ja joka oli ihan mahdoton käyttää.

Mä myös halusin mahdollisimman paljon vetolaatikoita ja mahdollisimman vähän sellaisia, että pitäisi kumarrella ettimään kaapin takaa jotain. Toiveissa oli myös ns. apteekkikaappi, joka liukuu esille ja josta näkee kaiken kaapissa sisällä olevan helposti.

Ja lisäksi haluttiin lisätä kaappeja tuonne saarekkeen alle olkkarin puolelle, koska ei koskaan käytetty saareketta baarituolien kanssa (ei kahteen vuoteen ees saatu hommattua sellaisia :D) ja lisätila on aina paikallaan. Lisäkaappeja haluttiin myös jääkaapin päälle harvemmin käytössä oleville tavaroille ja sen lisäksi halusimme korkeammat, mutta vähemmän syvät kaapit tuohon ikkunaseinälle. Kaikki tämä saatiin.

(Teitä kiinnosti tosi paljon meidän roskiskaappi 😀 No tollanen se on 🙂 Meillä on erilliset astiat pahville, lasille ja metallille, eikä pidetä niitä tässä samassa 🙂 Tässä on bio-roskis, perusroskis, ämpäri pesuaineille sun muille ja yks osio on varattu roskapussien&muovipussien + kangaskassien säilytykselle.)

Tuossa keittiön “pääpuolella”meillä on pelkästään vetolaatikoita, mitä rakastan. Kaikki näkyy heti ylöspäin laatikon aukivedettäessä, eikä tarvitse ikinä etsiä mitään jostain kaapin perältä. Lieden alla on pari vetolaatikkoa kattiloille ja paistinpannuille sun muille ja vieressä ihana ohut ulosvedettävä pikkukaappi, johon menee näppärästi öljyt ja eniten käytössä olevat mausteet. Näin ne on helposti lieden vieressä, mutta samalla pois näköpiiristä, eikä pyöri tasolla. Roskiskaapiksi haluttiin 80 cm leveä kaappi, mitä itse asiassa saneli jo meidän allas-valinta. Koska allas on 80 cm, niin allaskaappikin oli oltava leveämpi. Tää mahdollistaa neljän eri ämpärin käytön ja helpottaa näin roskien lajittelun paremmin. Ulosvedettävä roskiskaappi oli ihan itsestäänselvä meille. Mä tykkään säilöä tuolla lavuaarin alla vaikka mitä kaikkea roskapusseista lähtien, joten on kätevää, kun noita roska-astioita on leveämmin kuin 60 cm kaapissa.

(Huomasin muuten näistä kuvista vasta, ettei olla muistettu laittaa valkoisia peittolevyjä laatikoihin 😀 Piti heti mennä viimeistelemään 🙂 

Suosikkikaappini on kuitenkin jääkaapin vierestä löytyvä kuiva-aineille tarkoitettu kaappi. Kun puhuimme apteekkikaapista Katille, hän suositteli heti ennemmin sellaista vaihtoehtoa, jossa on avattava ovi ja erilliset ulosvedettävät laatikot. Apteekkikaappi muuttuu helposti tosi painavaksi kun sen latoo täyteen ja se mekanismi on aika koetuksella kun jatkuvasti vedetään koko kaappi ulos ja sisälle. Tällaisella ratkaisulla kaapin käyttö on kevyempää ja helpompaa ja yksittäiset vetolaatikot tarjoaa jopa paremman näkyvyyden kaapin sisältöihin. Keittiön tilausvaiheessa päätettiin jättää ylös pari tavallista hyllyä, mutta veikkaanpa, että jossain vaiheessa lisätilataan tähän vetolaatikot myös ylähyllyille 😀 On vaan niin helppoa vetää laatikko esiin, eikä tarvii ikinä kaivaa kaapin perälle asti ettimään jotain takaseinällä olevaa purkkia. Tää kaappi vetää sisäänsä aivan älyttömästi tavaraa, mutta on samalla tosi helppo pitää järjestyksessä ja niin, että kaikki näkyy.

Oon erittäin tyytyväinen tähän meidän kalustevalintaan, koska tää on yksinkertaisesti tosi toimiva ja kaikki oikeesti näkyy yhdellä silmäyksellä keittiössä. Yläkaappien korkeampi, mutta vähemmän syvä muoto avarsi keittiötä hurjasti ja silti kaappitilaa on reippaasti. Kylmiöpakastimen ylle laitetut kaapit on kulmista korkeammat (kylmiön/jääkaapin ja kaappien väliin on jäätävä hieman rakoa), jotka on ihan superkätevät, kun sinne menee helposti niin blenderi kuin yleiskone, joita ei käytetä ihan yhtä usein kuin Nespressoa ja vedenkeitintä, jotka on ainoat meidän kodinkoneet, jotka saavat asua tasoilla.

Kaikissa näissä AINAn rungoissa saa hyllyjä siirreltyä ihan oman mielen mukaan ja ollaankin järjestetty nää just sellaisiksi kuin itse ollaan haluttu ja on kätevää, kun niitä voi aina sitten muokata uudelleen. Kaikissa vetolaatikoissa ja ovissa on hidastin-mekanismit, eli vaikka oven läimäyttäyisi lujempaa kiinni (no ne lapset…) niin ovet ja vetolaatikot liukuvat nätisti paikalleen rauhallisesti. Kuukauden käytön perusteella ihan 10/10 toimivuudelle.

Taso

No se taso. Mä kerroin jo viimeksi paljon siitä, miksi tykättiin tästä, esteettisyyden lisäksi. Näin käytön perusteella rakastan tätä tasoa hieman enemmän kuin edes ajattelin. Ensinnäkin, tässä ei näy jokainen pieni muru ja pölyhiukkanen, vaan kuvioitu taso on kiitollinen valinta. Vaikka rakastan siivota ja että on siistiä, niin entinen taso vaikutti meillä aina “likaiselta”, kun sen päällä näkyi jokainen pieni valkoinen pölyhiukkanen. Tässä ei ole sitä huolta. Taso on tosi helppo pitää puhtaana ja se on aina ja joka valossa hyvännäköinen. Kestävyydestä en toki vielä voi mitään kommentoida, kun tämä on ollut vasta reilun kuukauden käytössä, mutta sen verran voin sanoa, että kun tähän on tehty reikiä niin pistorasialle kuin altaalle, on tää ollut tosi helppo. Ei ole halkeillut tai mitään, vaan on ollut helppo käsiteltävä.

Ne pienet jutut

Pistorasioista tuli mieleeni… Kun me siirrettiin liesi toiselle seinustalle, piti hieman tehdä sähkötöitäkin uusiksi. Nimittäin meillä oli ennen keittiön isoin pistorasia siinä, missä on nyt tuo lieden peittolevy. Sehän ei tietenkään ollut sopiva paikka nyt kun liesi piti saada tuohon, joten piti miettiä muu vaihtoehto tuolle puolelle pistorasiaksi. Kati ehdotti heti kahta eri mallia. Auki pyöritettävä metallinen pistorasia, jonka saa tosi nätisti piiloon tai ylöspäin nouseva samantyyppinen. Otettiin tämä pienempi ja simppelimpi ja voi että voi pieni asia oikeesti ilahduttaa keittiössä! Mun tekis mieli laittaa tällaiset toisellekin seinustalle ja laittaa noi seinäpistorasiat kokonaan historiaan, mutta mennään nyt ainakin vielä näin. Kätevä, helppo pitää siistinä eikä hyppää silmään lainkaan. Kuuluu tuohon samaan käytännöllisyyden kategoriaan tuon maustekaapin tai korkean kuiva-ainekaapin kanssa. AINAlla on paljon erilaisia käytännöllisiä ratkaisuja ja ihan kaapistoissakin saa sellaisia ratkaisuja, joissa kaapit ikään kuin nousee tasosta. Nykypäivänä myös vähän kaiken keittiöön saa hieman erilaisin mahdollisuuksin, esimerkiksi liesituulettimen voi laittaa lieden viereen pöytätasoon. Me mentiin vielä vähän perinteisemmin mallein, mutta kaikkea mielenkiintoista päästiin ihastelemaan Katin kanssa suunnitellessa.

Hana ja allas 

Näistä kirjoitinkin jo oikeastaan käytännöllisyyden puolesta jo viimeksi, mutta en voi tarpeeksi korostaa näiden toimivuutta. Tuo hanan suihkuominaisuus on mahtava lisä helpottamaan siivousta ja leveä hana on aivan fantastinen! Siinä pesee vaikka pellin tarvittaessa! Tuo altaan materiaali on nätin lisäksi todella käytännöllinen, koska siinä ei näy heti kaikki naarmut niin kuin metallialtaissa. Näin käyttökokemuksena on kehuttava tuota hanaa. Kyllä, se on hieman hintavammasta päästä, mutta ai hitsi se on laadukas! Mikään ei falskaa, minnekään ei keräänny vettä ja ton saa pidettyä hirmuhelposti puhtaana ja kiiltävänä. Kyllä vaan tällaisissa asioissa on eroa ja sen eron todellakin huomaa käytössä. Me ajateltiin keittiötä suunnitellessa, että tää on sellainen kymmenen vuoden hankinta, jonka pitää kestää aikaa ja käyttöä ja sen takia tietyissä asioissa panostettiin ehdottomasti vähän arvokkaampaan mutta laadukkaampaan.

On oikeesti vähän huolestuttavaa kuinka kivaa musta on tiskata ja siivota keittiötä tällä hetkellä. Kahden lapsenkin kanssa musta on ihanaa illalla puunata keittiö siistiksi 😀 Mies nauraa, että ois pitäny heti vaihtaa keittiö, ois säästyny monilta kotitöiltä hän sillä.

Kodinkoneet

Meillä on vähän erimerkkisiä kodinkoneita keittiössä nykyisellään, kun ennen taisi kaikki olla IKEAa, paitsi AEG:n uuni. Festivon kylmäpakastintamme en voisi tarpeeksi kehua, se on aivan mieletön. Edelleen ihan jokapäiväinen ilo arjessa! Ruoat mahtuu niin hyvin ja mikään ei mene pilalle kun ei katoa jääkaapin uumeniin.

Astianpesukoneeksi me ostetiin Grundigin astianpesukone tutkailtuamme vaikka kuinka montaa. Ollaan tykätty tosi paljon! Kolmen kerroksen koneessa voi laittaa ruokailuvälineet joko siihen yläkerrokseen tai koriin, joka tulee myös mukana. Alahyllyä voi muokata helposti napsauttamalla eri kohtia ylös tai alas riippuen siitä peseekö lautasia vai kattiloita. Paljon muokkausmahdollisuuksia ja käteviä pieniä mekanismeja. Eniten ilahduttaa jarrut alalaatikon takana, jotka eivät anna laatikon paukahtaa pois “raiteiltaan” kun sen vetää ulos. Niin ärsyttävä piirre, joka oli edellisessä astianpesukoneessamme. Ja itse asiassa kun valittiin näitä koneita, niin tosi moni kalliskin astianpesukone oli paljon vähemmän tukeva, Grundigin koneet oli jotenki tosi vankan tuntuisia heti ensikokeilulla. Ohjelmia on paljon ja kone on ensimmäisen 10 minuutin jälkeen ihan superhiljainen.

Liesi meillä on Gorenjelta, sillä se oli meistä nätein ja parhaimman oloinen valkoinen liesi, joka löydettiin. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä! Ensinnäkin tää on tosi nopea ja tehokas, mutta lisäksi se ei pidä mitään ylimääräistä meteliä. Entinen lietemme rupesi heti piippaamaan jos sen pyyhki märällä rätillä (silloinkin kun liesi oli pois päältä) ja oli muutenkin rasittava käytössä. Tästä en löydä valittamisen sanaa. Valkoinen liesi ei ole ollut sen hankalampi putsata kuin mustakaan ja itse asiassa tässä näkyy lika, rasva ja pöly musta vähemmän kuin mustalla liedellä, toisin kuin mitä olisin ehkä ensin kuvitellut.

AEG:n uuni pysyi, mutta sen yläpuolelle meille tuli Whirlpoolin mikro. Yllättäen tämä viime hetken hankinta standardi-kokoisuutensa vuoksi on yksi lemppareimpiani. Edellinen aukesi sivuun, tämä ylhäältä alaspäin. Paljon kätevämpi, sillä tuohon ovelle voi laskea tarvittaessa kuuman lautasen ja jotenkin sopii linjaan tuon lieden kanssa paljon kivemmin. Peilaava pinta on kans tosi nätti keittiössä, eikä niin synkkä kuin perusmusta.

Savon liesituuletin on todella hyvä! Vaikka oon käristänyt täällä ankkaa ja pihvejä ja kokannut vaikka mitä, hajut ei todellakaan leviä keittiöstä minnekään. Hieman skeptisesti ehkä alkuun suhtauduin hormittomaan liesituulettimeen, mutta tämä on kyllä erittäin tehokas. Ainoa miinus on kylläkin sen äänekkyydessä, mutta nähtävästi teho ja ääni kulkee käsi kädessä. Nimittäin kun paistoin yksi päivä lihaa, testailin tuota huvikseni. Kun liesituuletin oli pois päältä, n. 40 cm paistinpannun yläpuolelle höyrysi ihan selkeästi ja tuntui käteen lämpimältä. Kun laitoin liesituulettimen päälle, samalla korkeudella tuntui jo ihan tavalliselle, eikä yhtään lämpimälle. Tuo todellakin on erittäin tehokas laite! En halua enää edes muistaa sitä meidän melko tehotonta vanhanaikaista esiinvedettävää liesituuletinta, joka oli erittäin ruma ja äänekäs, mutta hyvin vähätehoinen. Ja kuinka fresh onkaan keittiö, jossa ei ole tuota hormia turhanpäiten!

Nyt kun keittiötä ollaan käytetty reilun kuukauden ajan, ollaan entistä tyytyväisempiä valintoihin, sekä esteettisesti että erityisesti käytännössä. Keittiössä kaikki pysyy järjestyksessä, keittiön puhtaanapito on erittäin helppoa ja keittiön käytettävyys on huipussaan.

Ahh, tää on kyllä kotimme suosikkipaikka tällä hetkellä. Silloin kun en ole pesimässä vauvan kanssa sängyllä tai sohvalla, löydän itseni keittiöstä. Ja yleensä myös vauva löytää itsensä valveilla ollessaan keittiössä, sillä tolle meidän jumalattoman isolle saarekkeelle mahtuu yksi sitteri aivan helposti kylkeen samalla kun koko muu perhe kokkailee yhdessä 🙂

Meidän keittiön on suunnitellut Tampereen alueen AINA-keittiöiden suunnittelija Kati Maajaakkola.

6 thoughts on “Keittiö Before & After pt.2

  1. Teidän keittiö on ihana. 🤩. Meillä on myös rosteri kylmälaitteet, mutta tuo teidän roskalaatikko on hieno. Tosi turhauttavaa laittaa samaan laatikkoon vaikka pahvit ja muovit. Kulmapyöriväkaappi just niinkuin kerroit, entäs sen peseminen. Kamalaa, ei sopinut pyyhkimään. Sähkö pöydässä piilossa, miten kätevää! Aivan ihana keittiö. 🤩

  2. Kaunis keittiö! Pidän kaappien väristä, taittaa kauniisti violettiin. Myös kodinkoneet sopii hyvin yhteen, vaikka ovatkin eri valmistajan. Laminaattitaso on kyllä varmasti oikein toimiva, niitä kun nykyisin saa niin hyvän laatuisina. Meillä on keittiössä kvartsitaso ja laminaattia kodinhoitohuoneessa, jossa se on useamman vuoden jälkeen edelleen kuin uusi.

  3. Tosi ihanalta näyttää <3 Ja myös toimivalta, mikä on just keittiössä ihan supertärkeää!:) Mä voisin ottaa viikonlopun prokkikseks edes ton kaappien järjestelyn ja siivoamisen…
    Mukavaa viikonloppua,
    Ida Kotona kaupungissa -blogista

  4. Keittiö on tosi kaunis ja tykkään tuosta tasosta erityisesti! Muistatko tason mallin nimeä? Kiitos ☀🙂

Leave a Reply