Häissä

Häät vastasyntyneen kanssa kuulostaa aika pelottavalta ajatukselta ja se vähän jännittikin, tosin vain ennen itse hääpäivää. Siskoni meni tosiaan toissapäivänä naimisiin ja koko tämän alkusyksyn olen jännittänyt, pääsenkö paikalle. Alunperin siskoni ja miehensä olivat valmiita menemään eri aikaan naimisiin eri paikassa, mutta lupasin, että en synnytä ennen kuin olen pitänyt puheeni, ja että heidän pitäisi ehdottomasti ottaa unelmiensa juhlapaikka. No, lupauksia ei aina pystykään pitämään, mutta paikalle sentään pääsimme 🙂

Kun raskauden seurannassa selvisi, että tämä tyyppi tulee todennäköisesti aiemmin kuin myöhemmin, niin tilasin varuilta vastasyntyneille suunnatut kuulosuojaimet. Mitään muuta en oikeastaan suunnitellutkaan ja ne suojaimetkin olivat Postissa odottamassa yli viikon ajan. Kun sitten poika syntyi ihan viime metreillä ennen häitä ja kotiuduimme vihkimistä edeltävänä päivänä, oli aikamoinen päätös tehtävänä. Vielä perjantaina emme nimittäin edes illalla olleet varmoja siitä, lähdemmekö häihin lainkaan. Jos kyseessä olisi ollut mikä tahansa muu häppeninki tai juhlat, ei olisi tarvinnut edes miettiä. Synttäreitä ja muita tulee aina lisää. Mutta oman pikkusiskon häät on jotain, mitä ei toivottavasti tule todistettua kuin kerran elämässä ♥

Kuten kirjoittelin eilen, synnytys meni omalta osaltani niin nopeasti ja helposti, että oma olo oli mitä mainioin ja vauva terve ja hyvinvoiva. Maito nousi sopivasti perjantain ja lauantain välisenä yönä, joten vauvalle piisasi ruokaa pinkein rinnoin ja kaikki oli muutenkin hyvin. Moni asia aiheutti varautuneisuutta ton reissun puolesta, mutta onneksi menimme 🙂 Jos synnytys olisi ollut mulle yhtään rajumpi, tai jos vauvalla olisi ollut mitään merkkejä mistään vaikeuksista, niin ei olisi voinut edes ajatella tuota reissua.

Ensimmäinen mun huolenaiheista oli matka. Toisaalta vauvoja nyt kuskataan ympäri Suomen aika pitkiäkin matkoja synnäriltä kotiin ja kun on huipputurvallinen ja mukava turvaistuin, niin miksi ei voisi ajaa tuota puolentoista tunnin matkaa vauvan kanssa? Toisaalta tuo pieni on vielä niin myttynen, että teki pahaa ajatella häntä niin pitkään kaukalossa, mutta ennen kaikkea jotenkin tuo hapenpuutteen riskikin sai mut haluamaan vähemmän ja vähemmän kulkea pidempää matkaa autolla. Junassa ei sitten taas kiinnostanut se ihmismäärä flunssakautena, kunnes keksin allergiahytin! Varasin siis meille paikan allergiahytistä ja vauva kulki turvakaukalossa ensimmäisen junamatkansa. Meillä on makuuasentoon aukeava Cybexin Cloud Z kaukalo, joka on superhyvä kun sen saa avattua (ei tietenkään autossa), mutta ennen kaikkea junan ihanuus oli siinä, että vauvan sai milloin tahansa syliin ja syömään ilman pysähdyksiä jonneki huoltsikalle. Meidän lisäksi hytissä oli mennessä yksi ihminen ja takaisin tullessa kaksi, ja matka meni erittäin kätevästi näin. En tosiaan veisi allergisille tarkoitettuja paikkoja muuten, mutta kun hytit eivät olleet täynnä, niin en potenut huonoa omaatuntoa varatessani sieltä yhtä paikkaa vastasyntyneeni kanssa.

Mun suurin toive oli päästä edes kirkkoon toimitukseen. Vauva veti ruokakoomat tunti ennen vihkimistä ja nukkui hyvin rauhallisena sylissäni koko toimituksen ajan kuulosuojaimet päässään urkujen ja muiden äänien varalta. Vastasyntyneellä meni ensimmäinen käynti kirkossa erittäin hyvin. Tämä vastasynnyttänyt vuorostaan vollotti silmät päästään hormonihyökyisessä itkussa, kun ensin taapero käveli ison pojan näköisenä sulhaspoikana heittämään sulhaselle yläfemmat ja sen jälkeen puhuttiin kaikkea pehmeetä ja pumpulista ja sisko pyyhki silmäkulmiaan. Onneks en meikannut kovin vahvasti muutenkaan, sillä kaikki oli itketty ekan viiden minuutin aikana muutenkin 😀

Kun kirkossa meni niin kivasti, niin päätimme mennä käväisemään juhlissakin. Imetin vauvan kirkon pihalla auton takapenkillä ja suuntasimme juhliin. Vauva nukkui kaksi ja puoli tuntia putkeen rattaissa vaunuverhon suojissa heti juhlan alkuun ja senkin jälkeen viihdyimme paikalla vielä jonkin aikaa, sillä tämä pieni lähinnä nukkui rattaissa tai sylissäni imetyssuojan takana aina välissä vetäen maitoöverit 😀 Siskoni oli miettinyt istumapaikat sen mukaan, että kaikki toimi meidän osalta erinomaisesti ♥ Pieni Myttynen on ainakin vielä ollut kovin rauhallinen, heräilee lähinnä parin-kolmen tunnin välein syömään ja nukkuu rauhallisesti. Vähän jännitti ihmispaljous näin aikaisessa vaiheessa,mutta toisaalta esikoinen tuo varmasti kaikki mahdolliset taudit päikystä ja harrastuksista, enkä aio pitää häntä karanteenissa seuraavaa paria viikkoa. Ja kun vauva vietti suurimman osan juhlasta sylissäni imetyssuojan suojissa tai rattaissa, viihdyimmekin juhlissa paljon ajattelemaamme pidempään. Vauva ehti vierailemaan siskoni sylissä (pukluvaara morsiuspuvussa ei kuulemma haitannut :D), tulevan kummitätinsä sylissä ja äitini hellässä huomassa, ja muuten hän viettikin aikansa melko lailla rinnalla tai rattaissa.

Olen niiiiin onnellinen, että uskalsimme mennä! Pääsin näkemään siskoni vihkimisen, häätanssin ja hääkakun leikkauksen ja vieläpä uskomattoman ilotulituksenkin juuri ennen lähtöämme. Vauva veteli hirsiä isänsä huomassa samalla kun taapero hyppi tasajalkaa onnesta sekaisin. Sain nähdä poikamme tanssimassa mumminsa kanssa trubaduurin tahtiin ja pienen ihmisen onnellisen suklaakakkuöverin, jossa sitä kakkua oli kulmakarvoissa asti 😀 Olin paikalla siskolleni elämänsä tärkeimpänä päivänä, ja se tekee mut valtavan onnelliseksi. Meidän pieni on ollut morsiuspukuisen tätinsä sylissä ja heidän ensimmäinen kohtaaminen oli erittäin liikuttava kun pääsimme onnittelemaan hääparia juhlapaikalla ♥

Itse asiassa vauva olisi varmaan jaksanut vaikka kuinka pitkään, oma sisäelimet väärille paikoille järjestänyt keskivartaloni alkoi lähinnä väsymään iltaa kohti mentäessä. Taapero jaksoi aivan mielettömän hyvin ilman päikkäreitä ja ehti vielä hoitamaan normaalit iltarutiinit ennen nukkumaanmenoa sitten mummolassa ja vauvan kanssa saimme nukuttua oikein hyvän yön, vaikka maitoa tankattiinkin lähes joka tunti tai joka toinen tunti kun meijeritilausta tehtiin ihan urakalla näköjään.

Suunnittelulla ja varautumisella tässä saatiin kuin saatiinkin “best of both worlds”. Suosittelen muuten lämpimästi noita meidän vastasyntyneelle sopivia kuulosuojaimia (ihan superkevyet ja pehmeät!) ja maailman parasta imetyssuojaa, jota joku teistä mulle suosittelikin! Ostin SÖPÖ-suojan jo kauan ennen kuin vauva syntyi ja häissä ei ahdistanut yhtään, vaikka iso osa mun juhlissa olostani meni vauva rinnalla. Tuo on aivan superhyvä ja peittävä, mutta ilmava ja tarjoaa kunnon näkymän vauvaan eikä tarvii häslää mitään. Jopa tällaiselle ei-julki-imettäjälle ihan mielettömän kivaa imettää jossain, missä ihmisiä läsnä.

Nyt on sellainen viikko takana kaikkine onnenhetkineen, ettei paremmasta väliä ja onkin ihanaa nyt aloittaa arki täällä vauvantuoksuisessa kodissa mies isyyslomalla, taapero aivan vauvasta innoissaan.

Mä en ehkä halua koskaan tulla pois tästä vauvakuplasta, missä haluan vaan pusutella tuota maailman ihaninta myttyä ja olla hänen vieressään koko ajan ♥ 

32 thoughts on “Häissä

 1. Varmasti oli paljon jännitystä ilmassa ja haasteitakin, mutta jotenkin myös aika ihanaa, että kahden tärkeän ihmisen, sinun ja siskosi kaksi noin tärkeää elämän tapahtumaa yhdistyivät ajallisestikin noin läheisesti <3 Todella koitte ne yhdessä 🙂
  Ihanaa onnea teille kaikille!<3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

 2. Hyvä että pääsit häihin, minulla on tuttu jonka vastasyntynyt sai bussista (sairaalasta kotiin) vakavan sairauden, koska ei ollut vielä ehtinyt saada kaikkia tarvittavia rokotteita ja vauva joutui sen takia takaisin sairaalaan viikkojen ajaksi seurantaan. Ilmeisesti moni tauti tarttuu helposti vastasyntyneisiin

  1. Itseasiassa vastasyntyneellä on maailman paras suoja, koska hänellä on vielä äitinsä vasta-aineita veressään ja imetyksen kautta tulee lisää.

  2. No, tästä nyt voi olla montaa eri mieltä, että onko vastasyntyneellä parempi suoja, varsinkin imetetyllä. Mutta näin useamman kuin yhden lapsen taloudessa sairastumisen riski on aina olemassa, ja sen kanssa on elettävä.

 3. Mä ymmärrän hyvin miksi päätitte mennä juhliin vastasyntyneen kanssa, mutta toisaalta en ymmärrä yhtään. Hän ei ollut hyvänen aika edes 3vrk vanhempi kun menitte ihmispaljouden keskelle!! Ei se vastasyntynyt ehkä useinkaan reagoi muuta kuin nukkumalla, joten sekin ehkä jo kertoo miten rankka kokemus synnytys on hänellekin ja siihen on pöpöjen lisäksi muitakin syitä miksi suositellaan rauhoittamaan ekat päivät…
  Kukin toki tyylillään ja kukin vanhempi tehkööt hänelle parhaat ratkaisut. Onnea vauvasta!

  1. Mitkäköhän ne muut syyt mahtavat olla? Tuohon popöasiaan kommentoinkin jo aikaisemmin (eli täysimetyksellä oleva vastasyntynyt on parhaimmassa suojassa), mutta kiinnostaisi tietää mitkä nämä muut syyt tarkalleen ovat ja mihin väitteesi perustuu? Oman työurani (30 vuotta kätilönä synnytyssalissa ja ennen sitä vastasyntyneiden teholla) en nimittäin tuollaiseen tietoon ole törmännyt, enkä edes jatko-opinnoissanikaan, eli jaa toki tietosi.

  2. Tuo “alun rauhoittaminen” on kyllä melko kulttuurillinenkin juttu. Monessa muussa maassa on ihan tavallista että kotona lappaa roppakaupalla porukkaa jo heti alkupäivistä lähtien. Mieheni kotimaassa lapsen synnyttyä kodin ikkunaan isketään haikarakyltti ja lähetetään postissa syntymäilmoitukset, ja tulokasta käy pällistelemässä suku, kaverit ja naapuritkin. Paljon pidempikestoinen hälinä kuin yhdet häät joissa vauva ilmeisesti sai kuitenkin nukkua ja tankata sapuskaa ihan ongelmitta! <3

   1. Juuri näin 🙂 Mun mielestä on jännä ajatusmaailma, että jos Suomen SUOSITUSTEN mukaan ei elä, niin vauva on ihan heitteillejätetty ja hyvä ettei kuoleman rajamailla, vaikka puoli maailmaa elää aivan eri tavalla, ja hyvin menee silti 🙂

  3. Ihmispaljous? Onko siis sulla tietoa siskoni häiden juhlijamäärästä, istumajärjestyksestä ja siitä, kuinka monen ihmisen lähietäisyydelläkään lapseni on ollut? 😀 Ihmispaljous mun mittakaavassa on joku Hullarit tai festarit, ei alle 100 hengen häät isossa tilassa, jossa vauva saa olla todella pitkälti omassa rauhassa. Vastasyntynyt nukkuu kyllä ihan muutenkin sen reilu 20h, joten jos hän on jostain rasittunut, niin tissihiireilystä 🙂 Ja ihan normivirkeä pikkuvauva oli meillä mukana. Jotenkin tästä henkii se, ettet taida ymmärtää, koska et ymmärrä vastasyntyneitä. Vastasyntynyt kun tosiaan nukkuu aika pitkälti ympäri kellon pienin aktiivisuusjaksoin, eikä se ole reaktio yhtään mihinkään 😀

 4. Vaikka ite en lapsia halua, niin ehkä huono olen sanomaan. Mutta ymmärrän kyllä täysin miksi häihin menitte, oman siskon häät on kuiteski tärkeät ja haluaa varmasti olla todistamassa vihkimistä.
  Kyllähän pieni vauva muutenkin nukkuu hyvinkin paljon ja välissä syö ja kuulosti, että sai rauhassa häissäkin nukkua. Eikös myös vauvalle laitettu ennen kotiutusta jo joku/jotkut rokotteet? Jos en siis väärin muista. Jokainen vanhempi osaa varmasti itse tehdä omalle lapselle ne parhaat päätökset.
  Hyvännäköinen pari olette, kauniina ja komeana olette ja molemmat näytätte todella onnellisilta. ❤️
  Ihanaa vauva arkea teille ja Deelle myös, vaikutti instassa ihanalta isoveljen ja pikkuveljen ensi tapaaminen!

  1. Meillä on joo laitettu rokotteita vauvalle ennen kotiutumista, mutta ne eivät sinänsä liity mitenkään tähän asiaan 🙂 Tärkeintä ei ole se, missä se vauva on, vaan se, että saa nukkua ilman häiriöitä, syödä tissillä niin paljon kuin on tarvetta ja saa olla äidin kanssa ihokontaktissa mahdollisimman paljon. Näiden tapahtumien sijainnilla ei ole juuri väliä 🙂

   Ja kiitoksia! <3

   1. Jees, kiitos vastauksesta. 🙂 Ei tosiaan mulla näistä tietoa, kun ei lapsia oo.
    Oon innolla teidän keittiö remppaa lukenut nyt ja miehellekin näytin kuvia tulevaisuutta silmällä pitäen. 🙂

 5. Moi! Kylläpä vaikutti ihanalta reissulta ja huolella olitte kaiken miettineet! Mä uskon, että tämä “pitäisi rauhoittaa pari viikkoa” ilman muita ihmisiä on myös sellainen ihan kulttuurijuttu. Monissa maissa synnyttäneen kodit on täynnä väkeä hoitamassa ja huolehtimassa! Itse en olisi synnytyksen jälkeen jaksanut lähteä, mutta ihailen ja ihmettelen kuinka hyvin voit sen jälkeen! Onnea paljon!

  1. Juurikin näin 🙂 Ja se rauhoittaminen on asia, minkä voi ymmärtää monella tavalla. Eri asia lähteä alennusmyynteihin ostoskeskukseen kuin vaikka rauhassa omana perheenä käymään päivällä ruokakaupassa yms. Ja pakko sanoa, että taisi tulla ekana se jaksaminen vastaan nimenomaan mulla, eikä kellään muulla 🙂 Nimim. vaaka-asentoon oli mukava päästä illalla 😀

 6. Sun blogia lukeneena on täällä kotona jännittänyt pääsettekö siskosi häihin. Ihanaa että pääsitte ja kaikki meni hyvin <3 Oman sisaruksen häät on jotain mistä ei helpolla halua olla pois, joten musta teidän syy varata allergiahytti tässä tapauksessa oli aivan perusteltua joten jos joku siitä nillittää niin huoh. Mielenkiinnolla lukisin postauksen, jossa käsittelet, miten vauvan syntymä on vaikuttanut Danteen. Meille on tulossa toinen, kun esikoinen on puolitoistavuotias ja vähän jännittää, miten kaikki tulee sujumaan 😀 Onnea vielä pikkuisesta koko perheelle! <3

  1. Hahah, kiva kuulla ja kiitoksia 🙂 Mä kirjoittelen Danten reaktiosta ja yhteiselosta pian, katsotaan nyt ensin vaikka pari viikkoa, miten tämä etenee. Nyt on ainakin ihan superihanasti ottanut vauvan vastaan, rakastaa pikkuveljeä hurjasti <3

 7. Paljon onnea koko perheelle, mummot, ukit, tädit, langot ja kaikki muut mukaan lukien! Tunsitte varmasti koko hääseurueen lämmön ja rakkauden paitsi hääparia myös teitä kohtaan. Upea tilaisuus, ja vastasyntynyt on pöpöjen vaihdolta parhaassa suojassa niin kuin rautainen ammattilainen jo kertoikin, ja itselläsi taas vielä synnytyksen endorfiinit auttoivat jaksamaan, näin uskoisin.

  1. Joo, eiköhän juuri tästä ollut kyse, koska seuraavat pari päivää ei ihan samalla energialla liikuttu tai väsy tuli ja äkkiä. Onneksi nyt alkaa näin viikon kohdalla tuntumaan jo tosi hyvältä omakin kroppa 🙂

 8. Onnea vauvasta ja kiva kun pääsitte häihin!
  Olettepa muuten samannäköisiä siskosi kanssa, ainakin tuosta kulmasta. 😊

  1. Kiitoksia 🙂 Monet sanoo, että meissä on paljon samaa näköä, itse näen sen ajoittain ja ajoittain en 🙂

 9. Ihanaa, että pääsitte menemään siskosi häihin 🙂 varmasti teille molemmille super tärkeä juttu. Onnea vauvasta ja kaikkea hyvää teidän perheelle <3

Leave a Reply