Turvallisesti auringossa

Mä olin ennen todella huoleton monen asian suhteen. Äitiys muutti tämän ehkä rajuimmin mun kohdallani ja tietynlainen huolettomuus ja höveliyskin on mennyttä osaltani monessa asiassa. Olen koko ajan tietoinen siitä, että olen vastuussa yhdestä pienestä ihmisestä ja minun tulisi pitää huoli, että hän saisi elää mahdollisimman terveen ja tasapainoisen lapsuuden ja elämän. Samalla on korostunut mielessäni se, kuinka minun tulee pitää huolta itsestäni. Haluan olla hyvinvoiva, energinen ja terve äiti lapselleni mahdollisimman pitkään. Tämä on vaikuttanut todella monessa asiassa aina työmäärästä ruokailuun ja auringonotosta liikkumiseen. Kyllä, auringon palvomiseenkin tämä on vaikuttanut. Vielä joitakin vuosia sitten pelko ihosyövästä tai palamisesta ei ollut mulle kovin relevantti. Makasin auringossa huoletta päivän kirkkaimpaan aikaan ja läträsin SPF10 öljyllä tarpeeksi suojaavan aurinkorasvan sijaan. Nauroin SPF50:lle ja sellaista ei todellakaan kaapistani olisi ikinä löytynyt.

Kas vain lapsen saamisen jälkeen on tämäkin muuttunut ja ihoni on nykyään ruskea vain, jos se rusketus on tullut purkista. Nimittäin tätä nykyä kaiken maailman öljyt on tehneet aikamoisen katoamistempun kosmetiikkahyllystäni ja tilalle on tulleet vahvat aurinkosuojat, joita läträtään niin ulkomailla kuin Suomessa. Keskipäivällä ei tulisi mieleenikään mennä lekottelemaan polttavaan aurinkoon (sitä paitsi ihan oikeesti, miten sitä kuumaa ja nihkeää ikinä jaksoi?) ja jotenkin ylipäätään sellainen auringossa makaaminen ja auringon ottaminen on jäänyt kokonaan.

Toisaalta mulla on lapsi, joka viihtyy erityisen hyvin veden äärellä ja ulkona. Rantakohteissa tätä vesipetoa ei saisi pois vedestä, altaalta tai rannalta millään ja sellainen hän on ollut ihan pienestä. Vesi on hänen elementtinsä selvästikin. Mulle on ollut itsestäänselvää, että lapsi on suojattava auringolta erityisen tarkasti. Ohut pehmeä iho oikein näyttää kutsuvalta auringonpolttamille. Miehelläni on oliivi-iho, joka ruskettuu helposti ja joka on kauniin ruskea sitten läpi kesän. Eikä hän oikein ikinä näytä kunnolla kalpealta. En edes sano mitään kälystäni, joka muuttuu maailman kauneimman sävyiseksi olemalla tunnin auringossa. Niin epäreilua! Oma ihonikaan ei ole sieltä ihan pahimmasta päästä, palan harvoin ja mulla on keltasävyinen iho, joka ruskettuu kyllä ihan kauniin kultaiseksi, mutta se rusketus ei todellakaan tartu kovin helpolla.

Poikamme on näköjään perinyt isänsä ihon, sillä hän ei näytä kovin kalpealta ikinä ja ruskettuu tosi tehokkaasti. Usein on joku kommentoinut reissumme jälkeen Danten “rusketusta” ja mä oon joutunut toteamaan, että kyseessä on itse asiassa hänen ihan oma ihonsävynsä. Siitäkin huolimatta, että pojalla ei ole mikään ehkä kaikista herkimmin palava ihotyyppi, oon melkein maaninen sen suojaamisen kanssa. Lähes aina rannalla ollessamme pojalla on UV-puku päällä, mikä siis on fyysinen suoja auringolta. Lisäksi ulkona on aina päässä lippis ja tästä ei neuvotella. “Hattu päähän tai sisälle/lähdetään heti.” Onneksi jälkimmäisestä ei tarvii juuri ikinä vääntää, kun tykkää lippiksistä. Nämä fyysisetkin suojat kuitenkin jättää aina kasvot, niskan, ja osittain jalat ja kädet näkyviin ja silloin tarvitaan hyvää aurinkorasvaa.

Me ollaan käytetty tosi paljon reissuissa Nivean aurinkorasvoja. Ne on tuttuja jo vuosien ja vuosien takaa ja niitä saa helposti kaikkialta. Varmaan lähes jokainen suomalainen tunnistaa Nivean aurinkorasvan tuoksun! Meillä on käytössä koko perheellä SPF50+ rasvat, ja ollaan tykästytty nyt tohon Sensitive-sarjaan, joka on hajusteeton. Aina välillä lapsi laittaa hanttiin kun pitäisi levittää rasvaa, mutta ollaan huomattu, että pumppupullot on ihan parhaita. Ne on jotenkin vielä mielenkiintoisia lapsen mielestä ja yhdessä sitten suihkitaan ja levitetään toisillemme aurinkorasvat. Tässä mun mielestä vanhempien esimerkki on erittäin tärkeä. Lapsi näkee aina, että äiti ja isi laittaa samaa rasvaa ja haluaa itsekin. Kun joku sanoo jotain, että “täytyy rasvaa”, 2-vuotias nyökyttelee vieressä ja toteaa “paistaa” 😀 Hyvin on menny perille, että kun aurinko paistaa, laitetaan aurinkorasvaa.

En oo ennen kiinnittänyt asiaan huomiota, mutta oman lapsen myötä oon välillä itsekseni kauhistellut lomakohteissa muiden lasten aurinkosuojia tai lähinnä sen puutetta, kun ei ole UV-pukuja ja pienet lapset juoksevat ihan punaisena. Auringon haitat on hyvin tunnettuja ja ne on nykyään aika tehokkaasti valistettu jo kaikille. On välillä tehnyt pahaa katsoa jotain ihan pientä lasta punoittavalla iholla, kun tietää itsekin tasan tarkkaan sen, kuinka inhottavalta se tuntuu, varsinkin sitten muutaman tunnin päästä. En jättäisi lastani suojaamatta auringolta yhtään sen enempää kuin työntäisin hänelle tupakkaa suuhun. Lapsuudessa koetut auringon ihovauriot, kuten palaminen, ovat vahvasti sidoksissa ihosyöpään sitten myöhemmin. Puhumattakaan ihan siitä, kuinka ikävältä mahtaa pienestä lapsesta tuntua palanut iho. Hrrh. Vaikka olenkin nykyään tosi tarkka auringossa olossa (kaikilla on hatut ja aurinkolasit ja mielellään hieman pidempää hihaa tai lahjetta peittämässä auringolta), olen myös itsekin suuren suuri auringon ja kesän ystävä ja haluan viettää aina ihanan lämpimät hellepäivät aamusta iltaan ulkona tai rannalla. En siis natseile ja ole piilossa aurinkoa, vaan vedän hyvän aurinkosuojan päälle ja rannalle vaan viihtymään!

NIVEA SUN Sensitive Protect&Play aurinkotuotteet on kehitetty lasten herkälle iholle ja ne on lastenlääkärien hyväksymiä. Ihan perus päivittäistavarakaupoista löytyvät tuotteet on hajusteettomia, ne ei sisällä väriaineita ja kaiken lisäksi kaikki NIVEA SUN-tuotteet on “reef safe”, eli ne eivät sisällä koralleille haitallisia UV-suojia. Nivea on itse asiassa maailman aurinkosuojatuotteiden merkki numero 1, ja he tekevät koko ajan paljon työtä sen eteen, että tuotteiden ympäristökuormitusta vähennetään mahdollisimman tehokkaasti.

Oon tykännyt näistä tuotteista senkin takia, että ne ei tahmaa tai jätä sellaisia laikkuja vaatteille. Nyt Los Angelesissakaan ollessamme emme suinkaan olleet aamusta iltaan rannalla vaan vietimme enimmäkseen aikaa kaupungilla tallustellessa. Sinnekin on joka päivä laitettu aurinkorasvaa, eikä oo tarvinnut pelätä vaatteiden tahriintumista tai tahmaista oloa.

Mä oon ollu yllättynyt näin ihan kolmekymppisenäkin ohjeita lukiessa, sillä suositusten mukaan aikuiselle olisi hyvä laittaa 30 ml aurinkorasvaa  vartalolle ja 3 ml kasvoille ja lapsille suositus on 20 ml. Oon tajunnut itse vasta vähän aikaa sitten, että olen aina laittanut liian vähän sitä rasvaa. Nivean tuotteet on vedenkestäviä, mutta suositus on myös se, että rasvaa lisäillään periodisesti, esim. uimisen ja hikoilun jälkeen ja lapsille suositellaan aina suojakerrointa 50. Sitä meillä on aina käytetty lapselle ja nykyään myös me aikuiset käytetään lähes aina tuota 50 kerrointa. Lämmin suositus myös tuolle Nivean Face UV -aurinkorasvalle, joka on oma aurinkorasva kasvoille. Mä oon laittanut tota niin meikin alle kuin päällekin, ja se sopii hyvin meikin kanssa yhdessä käytettäväksi.

Nyt kun Suomessakin helteet ovat alkaneet oikein urakalla ja toivottavasti on samanlainen ihanan aurinkoinen kesä edessä, niin muistakaahan jooko suojata ihonne? 🙂 Meillä on tänään läträtty taas ihan urakalla SPF50:lla, kun ollaan aamusta iltaan viihdytty ulkona :

21 thoughts on “Turvallisesti auringossa

  1. Hyvä kysymys! Tossa kun leviteltiin aurinkorasvaa, niin ei ollut päässä, muuten on kyllä aina kun paistaa! 🙂

   1. Hei minä kuulisin mielelläni mitä ne syyt on. Itse arvon tässä, että mikä olisi lapselle paras valinta. Tänä vuonna olen ensimmäistä kertaa kokeillut fysikaalista rasvaa, sitä ennen meillä on ollut tavallinen lasten aurinkorasva. En ole vielä oikein osannut päättää kumpaan kallistun.

    1. Mä vaan koen kemialliset omammaksi meille. Ne on ollu pidempään markkinoilla ja niistä on runsaasti tutkimustietoa. EU-sääntelyn vuoksi en pelkää mitään negatiivista kemikaaleista, sillä tää on tarkkaa vahdittua. Mun mielestä täydellinen kemikaalien poistaminen lapsen/odottavan äidin ympäriltä on turhaa ja nykyään on jo ilmennyt omat ongelmansa seurauksena liiallisesta steriiliydestä. Mä en oo löytäny meille sopivaa fysikaalista suojaa, vaan luotan pitkän linjan yrityksiin, jotka tekee valtavasti tutkimustyötä asiassa ja jotka noudattaa kaikkia tarvittavia standardeja. Jos nettiä on uskominen, molemmissa on “riskinsä” ja mä itse henkilökohtaisesti luotan enempi kemiallisiin suojiin. Ei sillä kai väliä kumnin valitsee, kunha suojaa. Jos käyttää lapsella aurinkovoiteita, täytyy vaan aina valita aurinkorasva, joka on tarkoitettu nimenomaan lapsille, koska niissä on vahvemmat turvallisuusarvioinnit kun ne tehdään niin, että huomioidaan nimenomaan lapset.

     1. En ollut edes kuullut fysikaalisista aurinkovoiteista, mutta pikaisen googletuksen jälkeen en kyllä näe syytä miksi ne on paljon parempia. Esim. nämä Annan postauksessa mainut Nivean tuotteet ovat yli 130 vuoden kehityksen tulos, heillä ei käytetä mikromuovia eikä Nivea esim. käytä koralleja vahingoittavia ainesosia, eivät käytä eläinkokeita (ennen EU-kieltoa) jne. Eli ainakin nyt itse valitsisin myös mielummin Nivean kuin “fysikaalisen aurinkovoiteen”.

   2. Mikä fysikaalisissa on vikana? Meillä ei muita käytetäkään, kun oon todennut turvallisimmaksi, oonko missannut jotain?

     1. En kai ole missään kohtaa sanonut, että niissä olis mitään vikaa? Koen kemialliset omammaksi meille, luotan niihin enemmän pitkän tutkimustyön takia ja nuo Nivean lasten tuotteet on ollu meille tosi mieluisia. Ei tää mun mielestä oo mikään suuri valinta. Oon asiaa enemmän perustellut tossa yllä.

      1. Kiitos selvennyksestä. Meillä käytetään jotain suojaa lähes päivittäin yli puolet vuodesta koska asutaan Kaliforniassa. Nyt on tosi paljon toitotettu, että mineraalirasvat eli se fysikaalinen on parempi, ja siksi aloin itsekin käyttämään sitä. Sitten kuitenkin aika monesta niistä on löytynyt aika isoja lyijypitoisuuksia ja varsinkin luomurasvoista. Niin meneehän tässä vähemmästäkin pää sekaisin, että mitä käyttää. Vaatteet tietty paras mutta aina ei voi kulkea pitkissä vaatteissa.

 1. Oletko käyttänyt Dantella näitä Nivean aurinkorasvoja jo ihan pienestä? Vai onko näissä joku ikä suositus?

  Noista fysikaalisista rasvoista paasataan joka paikassa ja itse sanoit tuossa ylempänä kommentissa, etteivät ne ole teidän valintanne.

  Itsellä siis alta vuoden ikäinen ja yritetään pääasiassa suojata vaatteilla, mutta ei se vaan aina onnistu 🙁

  1. Me suojattiin melkein vuoteen asti enimmäkseen vaatteilla, UV-puku nilkoista niskaan ja ranteisiin, hatut ja arskat. Mut kädet ja jalat rasvattii, jos oltii auringossa yhtään, mitä välteltiin ja Dee oli reissussaki ulkona UV-teltassa useimmiten.

 2. Meilläkin menee vaihtelevalla innostuksella rasvaus, lapsilta siis 😀 joskus innoissaan rasvailevat iyseäänkin ja välilllä juostaan karkuun..

  Ihana ilme Dantella tossa poskien rasvaus-kuvassa 😊 suloinen poika

  1. Joo, meillä vaihtelee. Välillä pitää lahjoa, välillä jaksaa olla kiltisti paikallaan 😀 Kiitoksia! <3

 3. Loistavaa että suojaat lapsen (ja itsesi) auringolta! Ihohan muistaa palamiset, etenkin lapsena palaminen lisää ihosyövän riskiä.

 4. Noista fysikaalisista suojista, törmäsin HUSin sivuilla tällaiseen tekstiin raskausajan aurinkorasvoihin liittyen :”Aurinkovoiteita voi raskauden aikana käyttää kohtuudella esimerkiksi kasvoille, mutta toistuvaa käyttöä laajoille ihoalueille kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Kemiallisia suoja-aineita sisältävissä aurinkovoiteissa voi esiintyä aineita, joiden on koe-olosuhteissa osoitettu omaavan estrogeenin kaltaista aktiivisuutta (esim. oktyylimetoksisinnamaatti, OMC), ja näitä aineita voi imeytyä ihon läpi erityisesti, kun käsitellään laajoja ihoalueita. Raskauden aikana kannattaa suosia voiteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi sisältävät voiteet). Nämä ovat yleensä lapsille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Fysikaalisia suojia sisältävät aurinkovoiteet ovat todennäköisesti paremmin testattuja ja niissä on usein vähemmän kemiallisia suoja-aineita. Vaatesuoja on hyvä aina muistaa.”

 5. Mä oon aina ajatellut, että alle 3-v ei suositella lainkaan kemiallisia suojia vaan fysikaalisia. Kemiallinen imeytyy ihoon ja muuttaa säteet lämpöenergiaksi ja fysikaalinen heijastaa säteet pois. Ehkä toi kemiallisen rasvan kemikaalien imeytyminen ihoon kuulostaa vaan itsestä siltä, että tekee mieli vältellä lapsen ihon kanssa joka on aika eri, kun aikuisen.. Ja raskaana ollessahan suositellaan myös fysikaalista suojaa (olen siis myös itse raskaana ja siksi vaihdoin myös kasvojen aurinkosuojam fysikaaliseen). Hus:in sivuilla sanotaan mm. näin:

  Aurinkovoiteita voi raskauden aikana käyttää kohtuudella esimerkiksi kasvoille, mutta toistuvaa käyttöä laajoille ihoalueille kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Kemiallisia suoja-aineita sisältävissä aurinkovoiteissa voi esiintyä aineita, joiden on koe-olosuhteissa osoitettu omaavan estrogeenin kaltaista aktiivisuutta (esim. oktyylimetoksisinnamaatti, OMC), ja näitä aineita voi imeytyä ihon läpi erityisesti, kun käsitellään laajoja ihoalueita. Raskauden aikana kannattaa suosia voiteita, joiden suoja perustuu fysikaaliseen suojaan (titaanidioksidi tai sinkkioksidi sisältävät voiteet). Nämä ovat yleensä lapsille tarkoitettuja aurinkovoiteita. Fysikaalisia suojia sisältävät aurinkovoiteet ovat todennäköisesti paremmin testattuja ja niissä on usein vähemmän kemiallisia suoja-aineita. Vaatesuoja on hyvä aina muistaa.

  1. Tämä nyt yhteisenä vastauksena sulle ja Annukalle:

   Mun puolesta tää keskustelu fysikaaliset vs. kemialliset aurinkosuojat vois jäädä nyt tähän tai en itse ainakaan jaksa asiaa enempää kommentoida kuin mitä olen jo kommentoinut. Fysikaalisten aurinkosuojien tuotekehitys on tapahtunut todella nopeasti viime vuosina ja itse en suoraan sanottuna luota niihin samalla tavalla kuin vuosikymmeniä aurinkosuojatuotteita valmistaneiden luotettavien merkkien aurinkosuojiin. Joten tässä asiassa olen hyvin eri mieltä kanssasi tuosta kohdasta, että fysikaaliset olisi otenkin todennäköisesti paremmin testattuja. Itse asiassa eivät ole, eivät ainakaan uudentyyppiset fysikaaliset suojat, jotka eivät jätä kunnon valkoista kerrosta sitä voidetta iholle. Jokainen aikuinen ihminen, äiti ja odottava äiti tekee omat valinnat ja ratkaisut ja varmasti jokainen on täysin kyvykäs löytämään HUSin kannanotot ja tehdä niistä omat johtopäätökset. Jokainen voi myös tutustua niihin fysikaalisten suojien riskeihin näin halutessaan. Minä en tuputa kellekään omia uskomuksiani ja todella toivon, ettei niitä tuputeta myöskään mulle.

   Meillä on aina ensisijaisesti vaatesuoja lapsella, UV-puku. Mutta, ne eivät peitä koko kroppaa, esim. kädet ja jalat jäävät auki ja kasvotkin saavat hieman aurinkoa, vaikka olis kuinka lippis päässä. Meillä ei olla palvomassa aurinkoa tuntitolkulla, vaan eleteään normaalia elämää ja arkea myös kesällä. Siihen kuuluu myös se, että ollaan ulkona ja suojataan ne osat ihoa, jotka jäävät näkyviin. Itse käytän oikeastaam vain kokouikkaria raskaana tällä hetkellä, ja vältän ylenmääräistä rasvojen käyttöä, joskin jos olen +30 pihalla leikkimässä altaassa lapsen kanssa, niin todellakin rasvaan ihoni kunnolla.

   Tää koko keskustelu asian tiimoilta on mun mielestä täysin typerää ja turhaa, ja en halua siihen käyttää enempää aikaa. Suomessa ja Euroopassa myytävät aurinkosuojat on KAIKKI varmasti hyviä, oli ne millaisia tahansa. Tärkeintä on suojella lapsi ja itsensä auringolta ja sen mahdollisilta haitoilta, jokaisella on oma oikeus valita miten sen tekee 🙂

   Tässä hyvä lainaus muuten asiaan liittyen:
   “Kaikki UV-filtterit, joita kosmetiikkatuotteissa käytetään, ovat riippumattoman tiedekomitean turvalliseksi ja tehokkaaksi toteamia eli kyllä niitä uskaltaa käyttää, toteaa kosmetiikkalainsäädännön asiantuntija Eeva-Mari Karine Teknokemian yhdistyksestä.
   Turvallisuusarviointi kattaa kaikki mahdolliset riskit mukaan lukien mahdolliset hormonihäiritsijät. Jos tuotteen yksittäisen ainesosan turvallisuutta ei voida varmistaa, sitä ei saa käyttää kosmetiikassa. Lisäksi aurinkosuojatuotteiden suojakertoimet pitää määrittää standardisoiduilla kansainvälisillä testeillä.”

 6. Muistutuksena vielä kaikille, että aurinkosuojat tulisi laittaa ennen ulos aurinkoon menoa😊

Leave a Reply