KOULUNPENKILLE!

Jeeee, yksi kevään jännityshetkistä hieman helpotti, kun sähköpostiini kilahti tänään tieto opiskelupaikan saamisesta Tampereen kauppatieteellisestä! Hieman ehdin jännittää, koska omat todistuspisteeni olivat 34 (maksimi on 40) ja viime vuonna pisteraja Tampereelle oli 29,33. Olin ihan varma, että nyt tuo on noussut, mutta onneksi ei noussut liikaa, vaan jäi 32 pisteeseen.

Tää ehkä muuten herättää jossain ihmisissä kysymyksiä, mutta lakimuutoksen takia Suomessa tosiaan hyväksytään määrä X (koulukohtainen juttu) opiskelijoita ensikertalaisuuskiintiössä ylppäritodistuksen arvosanojen perusteella todistusvalinnassa. Mut hetkinen, mähän opiskelin jo oikiksessa Suomessa ja mulla on jo yliopistotutkint? Miten ihmeessä olen ensikertalainen?! No,

Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos

 • et ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa
 • et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.

Mun tutkinto on Englannista ja oikiksesta olen jättäytynyt pois suorittamatta tutkintoani loppuun. En ole myöskään vastaanottanut paikkaa tuon vuoden jälkeen, kiitos siis Kuopiolle kammoksuttavasta opiskelijahaustani, joka ei johtanut opiskelupaikkaan 😀

Oon pyöritellyt jo pidempään mielessäni maisteriopintoja ja miettinyt niiden kohdetta ja aikataulua. Lundin yliopisto kiinnosti ehkä kaikista eniten, mutta tässä pikkulapsiarjessa, jossa mies on sidottu yhteen maahan töiden puolesta, oli koko ajatus hieman haastava. Aalto-yliopistoakin harkitsin aika paljon, mutta tässä lähes vuoden kokemuksella Helsinkiin usein ravaamisesta, totesin, että Tampere on oikea paikka mun opinnoille, sillä pian kahden pienen lapsen äitinä myös helppous painoi vaakakupissa. Hain siis yhteisvalinnassa ykkösvaihtoehtona Tampereelle maisteriopintoihin ja kakkosvaihtoehtona kauppiksen kandi + maisteri -opintoihin. Ajatuksenani on ollut se, että jos en pääse Tampereen markkinoinnin maisteriohjelmaan suoraan (aloituspaikkoja hyvin rajallisesti; 0-3 vuodesta riippuen), niin menen tuota 3+2v. -reittiä pitkin ja hyväksytän edelliset opintoni sitten kandissa. Maisteri olisi toki hieman helpompi kun ei tarttisi niin paljon kaikkea selvittää ja mitään korvatakaan (tutkintoni on siis suoraan soveltuva tuohon maisterihakuun pohjaksi, sen olen selvittänyt jo aiemmin), mutta paikkojen rajallisuuden takia on mahtava tietää, että tätä kautta opinnot pääsevät alkamaan joka tapauksessa! Mielenkiintoista nähdä, miten mun entisiä opintoja hyväksiluetaan, kun lähtökohtaisesti niillä voisi aloittaa suoraan maisterivaiheen, mutta se ei välttämättä mene niin tällä opintovalinnalla vaan joutunen jotakin täydentelemään. Jos jollain on asiasta kokemusta ulkomaisen tutkinnon puolesta, niin kertokaa ihmeessä!

Ihan superkiva päästä takaisin koulun penkille! Odotan innolla, sillä edellisestä kerrasta on jo yli 4 vuotta. Vaikka on ollut ihana huomata Suomessa työpaikoilla pientä muutosta asenteisiin (esim. yhä enemmän työpaikkailmoituksissa on Master tai Bachelor -tutkinto pelkän maisterin sijaan), niin silti koska elämämme todennäköisesti suurilta osin tapahtuu Suomessa, haluan opiskella itseni maisteriksi asti taaten tasapuoliset mahdollisuudet työelämässä sitten itselleni. En näe itseäni bloggaamassa vielä 50-vuotiaana, ainakaan työkseni, ja olenkin paljon pyöritellyt mielessäni minua kiinnostavia töitä ja mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Mitä minä haluan tehdä, kun lapset on koulussa ja heillä on oma elämä? Hankala kysymys, mutta maisterin tutkinto ei ainakaan sulje mahdollisuuksia 🙂 Joka tapauksessa tiedän, että kaiken mennessä hyvin, on mulla vielä työvuosia yli 30, ja haluan käyttää ne tehden jotain mielekästä työtä.

Opiskeluthan alkaa joskus syyskuun alussa, mikä antaa toivottavasti noin kuukauden aikaa selvittää kaikki asiat tuon oman koulunkäyntini suhteen ja miten tutkinto sitten osaltani etenee vanhojen opintojen puolesta. Ehdin toivottavasti saada selvyyttä siihen sitten ennen kuin vauva saapuu maailmaan ja alkuvuodesta mieheni jääkin vanhempainvapaalle, mikä antaa mulle mahdollisuuksia opiskella. Mitään tämän järeämpiä suunnitelmia en ole vielä aikatauluille miettinyt, kun todella paljon riippu vielä tuosta suorasta maisterivaiheesta ja siitä, miten tuo aikaisempi tutkintoni korvaa opintoja tässä valinnassa, jos tämä jää opiskelupaikaksi. Uskoisin kyllä, että jos täydentelemään joutuu, niin saa sen tehtyä yhden vuoden aikana ja sitten pääsisi aloittamaan tuon maisterin sitten. Toivottavasti ainakin näin.

Jeeeeeee, nyt on hyvä fiilis! ♥ Pian pääsette siis seuraamaan opiskeluelämää kahden pienen lapsen äitinä 😀 Saa nähdä, onko silloin vielä ihan näin hyvä fiilis 😀

23 thoughts on “KOULUNPENKILLE!

 1. Hei mahtavaa! Olen iloinen sun puolesta, voin vaan kuvitella miten ihana tunne toi on, kun saa vastaanottaa opiskelupaikan. Itsekin hain yliopistoon keväällä ”normihaun” kautta, eikä lähtöpisteistä mitään hyötyä. Harmikseni en ehtinyt aivan lukea pääsykokeisiin työn ja muun elämän ohessa niin paljon kuin olisin toivonut, joten taitaa jäädä opiskelupaikka tältä keväältä saamatta. Mutta odotellaan nyt vielä kunnes tulokset ilmoitetaan kesäkuun lopulla. Jos ei paikka napsahda, niin täytyy kehitellä sitten joku plan B millä edetä toivomani suuntaan ensi vuonna. Paljon onnea kuitenkin sinulle! 😊

 2. Wau, Onnea opiskelupaikasta! Itse hain ekaa kertaa tänä vuonna yliopistoon ja vaikken tänä vuonna sisään pääsiskään, niin ens vuonna uusiks! Elinikäinen oppiminen on parasta! 🙂

 3. Paljon onnea opiskelupaikasta! Kyllä opinnot onnistuu lastenkin kanssa. Itsellä kaksi vuotta takana kandiopintoja ja neljän lapsen äiti olen. Tässä viime syksynä syntyi tämä kuopus, mutta jatkoin silti etäopintoina. Onhan siinä järjestelyä ja kaikkee säätöäkin välillä, mutta onnistuu kun on motivaatio kohillaan:D Opiskelukaverit hämmästelee paremminkin sitä, että miten aina oon tehny kaiken ajoissa ym. Totean aina vaan, että teen kaiken heti alta pois kun löytyy vähänkään saumaa. Kuitenkin kotityöt ym välillä kasautuu kaaokseen asti, mikä on ihan ymmärrettävää, kun on paljon hommaa 😀

  1. On siinä varmasti järkkäilyä, mutta kieltämättä sitä tuli tässä jo harjoteltua, eli luottavaisin mielin olen 😀

 4. Vau huippua! Onneks olkoon! Ja mielenkiintoista seurata sun aikuisopiskelutaivalta! Itselle nimittäin samankaltaisia suunnitelmia!:)

 5. Onnea opiskelupaikasta!

  Jännää seurata, miten saat vauva-arjen ja opinnot yhdistettyä. Itsekin palaan yliopistolle, pääsin maisteriohjelmaan ja kakkostutkinnon opiskelu alkaa näin 20 vuoden opiskelutauon jälkeen. Vähän jännittää. No olen mä avoimessa täydentänyt nyt pari vuotta, että pystyin hakemaan suoraan maisteriin. Ala on sama kuin sulla, pääaine eri. Omat lapset on jo isoja, eli yhdistän teiniarjen opiskeluihin.

 6. Onnea opiskelijalle!

  Ihan hassuja yhteensattumia saan täältä blogistasi lukea, nyt viimeisimpänä tämä. Itsekin hain opiskelemaan kaupallista, kahden lapsen äiti olen myös. Tulokset ei ole mulle vielä tulleet mutta toivottavasti pääsen myös opiskelemaan.

 7. Paljon, paljon onnea, ihan mahtavaa!!:)
  Uuden aloittaminen on aina niin mielettömän inspiroivaa ja iloista aikaa, nauti siitä!<3
  Ida

 8. Paljon onnea opiskelupaikasta! 😊

  Mä sain juuri valmiiksi kauppiksen maisteriopinnot Jyväskylän yliopistossa, menin tradenomin papereilla suoraan maisterihaussa sisään. Kokemus on, että muilla tutkinnoilla sisään tulevat saa hyväksiluvut sen perusteella, miten hyvin sen tutkinnon kurssisuoritteet vastaa uuden koulun kandia. Useampi tradenomikaveri on joutunut suorittamaan siltaopintoja n. 15-25op. huolimatta siitä, että ovat tulleet valituksi suoraan maisteriohjelmaan. Itselläni täsmäsi tradenomin opinnot pääaineeni kandiin niin hyvin, että jopa opintoneuvojan ihmetykseksi en joutunut suorittamaan lainkaan siltaopintoja. 😊 Uskoisin siis, että pystyt hyväksilukemaan aika paljon brittien tutkintoa ja mahdollisesti myös oikiksen opintoja, jos siellä on ollut esim. työoikeuden tai markkinaoikeuden kursseja, vapaavalintaisiin ainakin. Itse luin 15op. tuotantotaloutta valinnaisiin ja se kävi oikein hyvin koululle.

  Tsemppiä alkavalle opintopolulle!

  1. Kiitoksia 🙂 Joo, eiköhän tää mene ihan järkevästi, mutta katsotaan nyt miten homma etenee 🙂

 9. Paljon onnea opiskelupaikasta! 🥰 Mun käsittääkseni noi hyväksiluvut menee niin, että sun pitää hakea jokaisen kurssin hyväksiluku ko. kurssin vastuuproffalta erikseen niin, että aiemmasta tutkinnosta katotaan hyväksilukuna sisällöltään vastaava kurssi. Ne kurssit, joille ei löydy vastaavaa aiemmista opinnoista, täytyy sit käydä. Ja jos tutkintoon kuuluu vapaavalintaisia opintoja, niin sit voi käyttää niitä aiemman tutkinnon kursseja siihen. Todennäkösesti siis saattaisit saada ton kandivaiheen tehtyä yhden lukuvuoden aikana ihan hyvin, riippuen sit kuinka tarkkoja ne proffat on kurssien sisältövastaavuuden kans. Näin siis homma toimii yleensä, mut en tiiä tarkkaa tilannetta just Tampereen kauppiksen kohdalla 😊

  1. Käsittääkseni tässä on hieman eri tilanne, jossa haetaan suoraan tiedekunnalta dekaanin päätöksellä opinto-oikeuden muutosta suoraan maisteriin, jos täydentäviä opintoja tarvitaan alle 60 opintopoistettä. Mutta se selvinnee tässä sitten lähiaikoina, ensin täytyy katsoa tuo maisterihaku loppuun 🙂

   1. Tuohan kuulostaa järkevältä ja helpottais kovasti paperisotaa. Ite jouduin tekeen JOKA kurssista erikseen kirjallisen hakemuksen eri proffille ja odotteleen vastauksia hyväksiluvuista. Luonnollisesti pari proffaa halusi vielä tarkennuksia kurssisisällöistä ja pari määräs täydentäviä (täysin turhia diipadaapa nönönnöö-) lisätehtäviä. Kunnon säätö oli siis, mutta lopulta palkitsi 😅

 10. Onnea opiskelupaikasta! Mulle todettiin muutama vuosi sitten, ettei valmiista tutkinnosta voi hyväksilukea kuin pakolliset kieliopinnot. Olisi mielenkiintoista kyllä kuulla, onko sama juttu, jos se valmis tutkinto on ulkomailta?

  1. Tässä ei siis ole kyse niinkään hyväksiluvuista vaan opiskeluoikeuden muutoksen hakemisesta, jolloin hakee opiskeluoikeudessa käytännössä suoraan maisteriin siirtymistä muutamin täydentävin opinnoin. En ole itsekään täysin kartalla siitä, miten tämä tapahtuu, mutta oon saanut hyvin neuvoja ja vastauksia Tampereen Yliopistolta ja uskon kyllä, että prosessi etenee järkevästi siellä sitten. Ensin pitää toki katsoa tuo maisterivalinta loppuun 🙂

Leave a Reply