2019 matkasuunnitelmat

Kuva: Dreamstime

Tiedän kyllä, että kaikki lentämiseen vähäänkään liittyvä aiheuttaa nykyään hirveän myrskyn, mutta koska matkustaminen on itselleni tärkeää, enkä ole sitä kokonaan lopettamassa, haluan senkin uhalla hieman fiilistellä matkasuunnitelmiamme. Ilmastoraportin jälkeen lentämisestä on tehty ikään kuin keppi, jolla bloggaajia on helppo näpäytellä, vaikka rehellisesti sanottuna kaikki ilmastopaasaaminen mitä mäkin oon kohdannut, aiheuttaa ainakin mussa ihan erilaisen vastaanoton kuin mitä sen olisi varmaan tarkoitus. Olen aina ollut ja tulen aina olemaan sitä mieltä, että ilmastoasioissa on olennaista valtiollisella tasolla säätää tietyissä asioissa ja tukea toisissa. Mielellään ihmiset varmasti osallistuvat ilmastotalkooisiin, kun pelisäännöt on kaikille samat ja pelkän luopumisen sijaan tehdään valintoja ja ratkaisuja, joissa kokee myös saavansa jotakin. Esimerkiksi itse valitsen kauramaitotuotteet, jotka ovat kolme kertaa kalliimpia, koska ne ovat mun mielestä parempia mun vatsalle ja on paremman makuisiakin. Valitettavasti 3 € litralta maksava kauramaito ei ole itsestäänselvä valinta monillekaan perheille, ja tämänkaltaisissa tuotteissa juuri se ilmastoystävällisemmän ratkaisun tukeminen olisi erittäin tärkeää, sillä se ohjaisi lempeästi kohti parempia ratkaisuja pakon sijaan.

Mä lennän jatkossakin, tänä vuonna olen ollut jo yhdessä reissussa ja tulen menemään vielä ainakin kaksi lentomatkaa tämän vuoden puolella. Muutaman vuoden takaiseen tässä on kuitenkin jo huomattava ero, ja olen tietoisesti vähentänyt lentomatkustamisen määrää ja pyrkinyt tekemään valintoja matkojen suhteen. Olen tämän vuoden puolella jättänyt kaksi “ilmaista” matkaa tekemättä blogi-töiden puolesta, sillä mielestäni niissä ei ollut suinkaan välttämätöntä lentäminen toiseen maahan päivän tai kahden takia (tai useammankaan). Läheisteni näkeminen on mulle kuitenkin todella tärkeää ja vaikken aio lentämistä lopettaa, yritän valita kohteita, joissa tulee nähtyä monta eri paikkaa ja ihmistä samalla reissulla vähentääkseen “turhia” lentoja sitten.

Tänä vuonna ollaan tosiaan oltu Danten kanssa moikkaamassa Jenniä Ras al Khaimahissa ja seuraavat reissumme ovat touko- ja kesäkuussa.

Kuva: Disney

Viimeksi ollessani raskaana olimme mieheni kanssa Balilla babymoonilla. Tällä kertaa suunnittelimme babymoonia Seychellesille ja olimme jo melko lailla päättäneet, että Seychelles on oikea matkakohde meille. Suunnittelimme matkaa ilman Dantea, sillä Dee pärjää hirveän hyvin mummien kanssa ja ajattelimme, että olisi kiva käydä babymoonilla kaksin. Sitä sitten pohtiessa totesimme, että viikko paratiisirannoilla tarkoittaisi vain sitä, että ikävöisimme kilpaa, joten suunnitelma vaihtui lennosta Los Angelesiksi, varsinkin kun Finnairilta löytyi superedulliset suorat lennot Losiin. Haimme ESTAt ja ostimme kaksi aikuisen lentoa ja suunnittelimme alustavasti kahden aikuisen reissua. Kolme päivää myöhemmin olimme molemmat sitä mieltä, että emme vaan yksinkertaisesti halua reissata ilman Dantea ja kahdeksan vuorokauden poissaolo ahdistaisi meitä molempia ikävänä ja pilaisi koko loman. Niinpä vielä yksi ESTA ja lentolippu lisää ja olemme menossa Losiin koko perhe. Kohde on miehelleni aivan uusi ja itsekin olen ollut Losissa vaan muutaman päivän ajan maailmanympärimatkamme aikana vuonna 2012. Ollaan siis aika nollista lähdössä ja otan mielelläni kaikki vinkit vastaan. Meillä on tossa shortlistattuna jo muutama Airbnb ja oon imenyt kaiken tiedon Hannan Losin postauksista, mutta kaikki vinkit on tosi tervetulleita.

Mennään ainakin Disneylandiin, koska mä haluan sinne ja se on varmasti mahtava kokemus myös pojallemme. Muuten ei olla vielä tehty sen kummempia suunnitelmia, kuin että tuon Anaheimin keikan lisäksi ollaan todennäköisesti ihan vaan Losissa, koska reissu ei ole mitenkään hurjan pitkä. Meillä kävi hurjan hyvä tuuri Losin lentojen kanssa, sillä satuin törmäämään niihin ennen kuin Finnair teki näyttävän julkistuksen tälle suoralle yhteydelle Losiin. Meidän lennot maksoi vain hieman päälle 500 € per aikuinen, mikä oli musta erinomaisen hyvä löytö suoralle yölennolle! Nyt pitäs enää valkkaa joku kiva kämppä ja sit voiki alkaa laskee päiviä.

Kesäkuun reissumme tuli vähän yllättäen. Paras ystäväni ja Deen kummitäti Belgiassa on myös raskaana ja juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että hän ei tule pääsemään matkustamaan loppuraskauden aikana, eikä pääse näin ollen Suomeen. Me ollaan nyt yritetty nähdä aina ihan vähintään kerran vuodessa ja viimeksi näimmekin Lontoossa lokakuussa. Meinasin siis mennä viikonloppureissuun Brysseliin häntä näkemään nytkin, mutta kuten suuruudenhulluissa suunnitelmissani usein käy, pelkän Brysselin sijaan tempaisemme koko perhe pienimuotoiselle tosielämän Menolippu-matkalle. Lontoo, Amsterdam, Bryssel ja Pariisi. Kaikki parin-kolmen tunnin junamatkayhteyksien päässä, eli lennämme yhteen kohteeseen ja siitä sitten junailemme muihin, palataksemme kotiin sitten taas lentäen viimeisestä. Samalla reissulla pääsen lempparikaupunkeihini Lontooseen ja Pariisiin ja pääsen näkemään Lontoo-mamaa, jota on jo ihan hullu ikävä. Eniten noista kutkuttaa itse asiassa Amsterdam, sillä siellä en ole ollut vuosiin, taisin viimeksi olla kaupungissa 15-vuotiaana, joten odotan nyt innolla. Suuria suunnitelmia noille kohteille ei ole, muuta kuin se, että pääsee nauttimaan tunnelmasta ja ison kaupungin vilinästä, puistoista ja tutuista paikoista. Pikkuvauvan kanssa ei varmaan tule ensimmäisen vuoden aikana reissattua Lontooseen, joten ihana, että nyt pääsee taas uudelleen käymään siellä ennen kuin tulee taas pidempi tauko.

Tällainen junareissu koko perheen voimin tulee itse asiassa yllättävän halvaksi! Meillä oli joustoa päivien järkkäilyn ja kaupunkien järjestämisen kanssa ja niinpä junia ja lentoja vähän tutkittuani löysin meille yhdistelmän, jossa pelkät lennot ja junat oli meidän kolmehenkiseltä perheeltä kaiken kaikkiaan 800 €. Danten lennothan on melkein samanhintaiset kuin aikuisen, mutta sekä Thalysillä että Eurostarilla poika menee veloituksetta vielä sylissä, joten junailu kaupungista toiseen tuli vieläpä tosi paljon edullisemmaksi.

Kesäsuunnitelmissamme on lisäksi joko Tallinna tai Tukholma tai jopa molemmat, riippuen vähän säistä ja fiiliksistä, mutta ne on nyt lähinnä ajatuken tasolla. Olisi ihana käydä meidän hääpaikalla Virossa viikonloppureissussa, joten eiköhän sinne päin tule suunnattua taas. Toki Tallinnaan nyt pääsee niin vaivatta lautalla, että sitä ei tarvii hirveesti suunnitella etukäteen.

Vauvamme pitäisi syntyä lokakuun alussa, joten mä luulen, että tänä vuonna syksy menee tukevasti Suomessa. Ajatus koko talven viettämisestä Suomessa kieltämättä ahdistaa ihan hirveästi, toisaalta täytyy punnita sitten vastasyntyneen matkustusriskejä ja rokotusasioita. En ole sulkenut sitäkään todennäköisyyttä mielestäni, että lähtisimme pidemmälle reissulle sitten talvella, jos sellainen mahdollisuus sitten on vauvan kanssa. Nyt oon vaan niin ikionnellinen näistä reissusuunnitelmista! Kevät on kyllä niin ihana, että suurta matkakuumetta ei edes ole tällä hetkellä, mutta ikävä rakkaita kohtaan on kova, joten on ihana päästä näkemään niin parasta ystävää kuin Lontoo-perhettä. Ja tietenkin sitä maailman ihaninta vanhaa kotikaupunkiakin ♥

En malta odottaa! Jakakaa ihmeessä parhaat LA-vinkkinne, jos sellaisia tulee mieleen! Ja varsinkin pienten kanssa reissanneiden vinkit otan lämmöllä vastaan, joskin luulen, että rannat, Santa Monica Pier ja Disneyland on jo itsessään vaikuttavia juttuja Danten reissulle 🙂 

19 thoughts on “2019 matkasuunnitelmat

  1. Kyllä ainakin Oatlyn kaurajuoma maksaa sen noin 2,50€ litralta aika monessa kaupassa. Ja kyllähän sitä halvempiakin on, mutta ainakin minusta Oatly on heittämällä parhaimman makuista kaurajuomaa , joten ostan sitä. 🙂

  2. Oletan että Anna tarkoittaa näitä barista-kauramaitoja (Oatly iKaffe tai Aito Kaslink Barista), ne maksaa sen 2,90-3€ aikalailla 🙂 kyllä reilu eurollakin muistaakseni saa tavallista kauramaitoa esim. Lidlistä, mutta itse en niistä ainakaan kahvissa tykkää.

 1. Moi! Oli pakko tulla heti kirjoittelemaan omia LA-vinkkejä, on nimittäin ihan mun lempparein kohde <3 Ollaankohan 6-7 kertaa oltu tässä reilun 5 vuoden aikana ;D Meillä myös suunnitelmissa mennä seuraavalla kerralla Disneylandiin pojan kanssa. Oon myös kyyläillyt noita Finskin suoria lentoja tässä, Losit himottaisi taas syksyllä..

  Tässä on esim pari tuoreinta LA-aiheista postausta, en nyt tiedä tuleeko sinänsä mitään uusia juttuja, mutta laitan silti:

  https://iinesaaltonen.fi/2018/10/24/los-angeles-kokemuksia-nahtavyyksia-ja-vinkkeja/
  https://iinesaaltonen.fi/2019/01/03/i-love-venice/

  Me ollaan useimmiten yövytty Hermosan rantakaupungissa, joka on tosi ihana ja rauhallinen lapsen kanssa. Mietin, että voisitte tykätä esimerkiksi just Manhattan Beach-Hermosa Beach-akselista, itse olen jotenkin todennut, että esim Santa Monica on vähän levoton pidempään oleskeluun, vaikka onkin tosi kiva paikka käydä shoppailemassa ja ihmettelemässä 🙂

  Muita vinkkejäni:

  – Malibu
  – Universal Studios (olitte ehkä käyneetkin siellä tosin?)
  – Griffith Obsevatory (tänne mennään seuraavalla kerralla, oon himoinnut jo vuosia :D)
  – Venice
  – Plus tietty Rodeo Drive / Beverly Hills, sekä The Grove 🙂

  Kivaa seurata teidän reissua!

 2. Oon tosi ilahtunut, että tuot esiin lentämiseen liittyviä pohdintoja ja että punnitset lentomatkojen tarpeellisuuden. Hyvä Anna! Toivottavasti junareissusta jää hyvät fiilikset ja itse ainakin mieluusti lukisin vinkit taaperon kanssa junailuun Euroopassa ja miten suunnittelit reitin, mistä ostit liput jne. Junamatka Keski-Euroopassa on nimittäin meilläkin suunnitteilla 2-vuotiaan kanssa kesälle 2020. 🙂

 3. Moi, maksatko biopolttoainehyvitystä tai päästöhyvitystä? Ainakin Finnairilla on nämä mahdollisuudet hyvittää aiheuttamassa hiilipäästöä.
  Ihaninta matkakohteilta kuulostaa kyllä! 😍

  Ehkä hyväkin, että “joudut” viettämään syksyn Suomessa, näet että ei tämä niin paha paikka ole pimeälläkään. Ja moni ei pääse täältä ikinä poistumaan ulkomaille etelän aurinkoon ja pärjäävät täälä hyvin ilman sairastumista.Meillä on ihan kiva syksy ihanassa maassamme ja kyllä sinäkin siitä selviät ilman matkustelua takuulla. Ja pienet on murheesi, jos Suomen syksy ilman matkustelua on ongelma. Ja etenkin kun “saat olla raskaana”.

  Aika kallis 3 euron kauramaito ja eikä tuo nyt niin ilmastoteko taida olla, etenkin jos syynä kauramaidon käyttöön on oma hyvinvointisi ympäristövaikutusten sijaan. Mutta kiva, että sitä käytät! ☺️

  1. Joo, itse asiassa unohtui kirjoittaa, että maksetaan noi reissuista 🙂

   Tuollainen asenne itse asiassa tökkii tosi pahasti. Ihan sama mikä syy ympäristövaikutuksiltaan positiivisiin ratkaisuihin, niiden vähemyksinen on suorastaan typerää. Ja en pelkää Suomessa joko syksyn viettämistä enkä usko sen sairastuttavan ketään. Olen myös ollut koko syksyn Suomessa. Ja talven. Ja ei tämä paha paikka ole, mutta kyllä se pimeys tekee mulle ainaki pahaa jaksamiselle. Emme todennäköisesti kuitenkaan koko talvea vietä Suomessa, sillä pidämme auringosta, joten menemme todennäköisesti talvellakin vauvan terveyden ja olon salliessa. Tässä tyylissä “pienet on murheesi” yms. yms. en aio keskustelua asiasta blogissani jatkaa.

   1. Mitä tällainen päästökompensointi edes tarkoittaa ja miten se toimii? Ne hiukkasethan on jo ilmakehässä, kun lentokone on matkansa lentänyt. Miten sitä voi kompensoida?

  2. Itselleni ilmastokysymykset ovat hyvin tärkeitä ja olen päättänyt jättää lentämisen ainakin toistaiseksi ilmastosyiden takia. En silti ymmärrä miten kauramaidon valitseminen lehmän maidon sijaan ei olisi ilmasto teko ja miten sen ilmastovaikutukset muuttuisi sen takia että valitsee ne oman hyvinvoinnin eikä ilmastosyistä? Mistä se ilmaan päässyt metaani ja hiilidioksidi tai typpi tietää että minkä vuoksi se pääsee tai on pääsemättä ilmakehään?

 4. Seuraan sellasta YouTube kanavaa kuin “Milk and honey life”, siellä Charlotte esittelee LA:n parhaita paloja ja Disneytä ja sen ruokalistoja ja kaikkea siltä väliltä. Sieltä varmaan saa tosi muikeita vinkkejä!

 5. Moi, hienoa kuulla, että tiedostat lentomatkustamisen haitallisuudet ja harkitset matkojen tekemistä entistä tarkemmin. Todella mukava kuulla, että muutosta tapahtuu pikkuhiljaa. Suosittelen ehdottomasti ilmastokompensaation maksamista kaikesta lentomatkustamisesta. Kannattaa muistaa, että kauramaidon juominen ei kuitenkaan korvaa sitä vahinkoa, mitä lentomatkustaminen aiheuttaa ja näitä asioita ei kannata edes verrata keskenään. Tiedän, että turha paasaaminen aiheuttaa luultavasti vain negatiivista vastareaktiota, joten en halua turhaan syyllistää. Toivottavasti jatkatte matkustamisen vähentämistä ja huomioitte ympäristön yhä enemmän. Kannattaa miettiä sitä, millaisen maailman haluaa omalle jäkikasvulleen jättää.

 6. Hienoa että sinua kiinnostaa myös junamatkailu, se on yleensä melko nopeaakin kun valitsee kohteita läheltä. Losissa King Harbor Marinassa voi nähdä merileijonia ja myös La Jollassa

 7. Mä en tajua, että mitä porukka täällä valittaa tosta, ettei sun kauramaidon juominen ole ilmastoteko, koska teet sen oman terveytesi puolesta??? Mä olen jättänyt useemman vuoden sitte maitotuotteet pois omasta ruokavaliosta juurikin tästä syystä. Viime vuonna siirryin kokonaan vegaaniseen ruokavalioon samaisesta syystä. Ja onhan se ilmastoteko. Aivan sama mitä syitä siellä taustalla on. Vai onko ilmastovaikutukset jotenkin suuremmat, jos taustatekijänä on eettiset tai globaalit valinnat?
  Tää syyllistäminen on oikeesti aivan hirveetä. Tehää itestään jeesus ja tuomitaan muita. Täytty sanoa, että tänä

 8. (Kommentti lähti liian aikaisin)
  Mutta siis täytyy sanoa, että uskon tänä päivänä jokaisen aikuisen ihmisen tietävän lentomatkustamisen vaikutuksesta ympäristöön. Joten turha sitä on täällä kommenteissa tulla selittämään. Lisäksi Anna otti hyvin kantaa asiaan sanomalla, että tietää kyllä asiasta ja, ettei hän ole ottanut muutamaa työlentomatkaa vastaan, koska kokee sen olevan turhaa. Eikö olisi kiva, jos keskityttäisiin tässäkin asiassa positiivisiin asioihin?

 9. Musta oisi tosi hyvä, jos ilmastokeskustelua voisi käydä vähän rakentavamassa ja ehkä jopa kannustavamassa hengessä näin yksittäisten kuluttajien näkäkulmasta keskustellessa. Lähes aina keskustelu kääntyy syyllistämiseen ja pätemiseen – onko tässä oikeasti mikään muu funktiona kuin pätijän omanarvontunnon kohottaminen? Olisin oikeasti kiinnostunut kuulemaan, mihin tällä viestinnällä pyritään?

  Itse ajattelen, ettei suuren mittakaavan muutosta ilmastoasioissa tule tapahtumaan, ennen kuin kansainliittojen ja valtioiden tasolla ryhdytään luomaan säännöstöä, joka pakottaa tai muutoin ohjaa päästöt alas. Toki yleisellä asenneilmapiirillä on vaikutusta myös laajemman skaalan päätöksiin ja siksi kuluttajien välisellä keskustelullakin on merkitystä. Se, että takerrutaan yksittäisen kuluttajan yksittäisiin valintoihin ylimielisellä asenteella tuskin kuitenkaan tuo yhtään lisää tähän keskusteluu.

 10. Moikka,
  Muutama vinkki Losiin:
  -LA on itseasiassa rykelmä pieniä kaupunkeja (Venice Beach, Hollywood ym) ja näiden välillä sompailuun kuluu AIKAA! Päivät kannattaa siis suunnitella niin, että tekee asioita jotka on samalla suunnalla. Koska matkoihin saattaa mennä se 45min/suunta, niin lapsen kanssa kannattaa ehkä jopa miettiä, että ottais kaksi majoituspaikkaa vähän eri suunnilta, niin ei aina olisi noin pitkiä siirtymiä.
  Toinen juttu on, että isoon osaan paikoista pääsee autolla. Siis niin oudolta kun se kuulostaakin, kaupunki on laaja ja kaikilla on auto. Oltiin siellä viime vuonna, käveltiin Beverly Hillsissä meidän hotellilta ostarille (n. 800m) ja sillä välillä yksi ihminen tuli vastaan ja kysyi ollaanko ok kun kävellään. Eli melkein kannattaa harkita auton vuokraamista tai ladata uber&lyft.

  Näistä huolimatta LA on ihana, toivottavasti nautitte!

 11. Tosi kiva että mietit lentämistä ja että oot vähentänyt sitä varmaan aika hurjastikin.
  Ja että et lähde kaikille ilmaismatkoille.
  Positiivinen mieli jäi tästä postauksesta, toisin kuin jostain aiemmasta minkä oon joskus lukenut, kun kirjoittelit suhtautumisestasi lentämiseen.
  Taisin kommentoida silloin joten haluun kommentoida nytkin. 🙂

 12. Moi! Tuli vaan mieleen, että ootko ikinä matkustanu ns. kolmannessa maailmassa (sori kökkö ilmaisu, en jotenkin saa muotoiltua :D) Tai siis tarkentaen, jos oot niin niiden lomakeskuksien ulkopuolella? Ois kiva kuulla siitäkin puolesta matkustamisessa jos siis kirjotettavaa löytyy.

  Yleisempään pohdintaan (lento)matkailuaiheesta – matkailun bonaripuolia noiden ilmastomiinuksien rinnalla on että se avartaa, ja se toivottavasti tuo lisää ymmärrystä ja rakkautta planeettaamme kohtaan; että se säilyis elinkelpoisena myös esim. pienten saarivaltioiden lapsille.

Leave a Reply