Pääsiäisen suunnitelmissa

Yksi asia, jonka oon huomannu tässä pikkulapsiarjessa on vaikeus pitää omista harrastuksista kiinni. Mä oon ennen harrastanut lentopalloa, leipomista, värittämistä ja lukemista. Niitä pidän siis harrastuksinani, vaikka kolme jälkimmäistä ehkä ei sellaiselta tunnukaan. Vuosien saatossa nää kolme on kuitenki vahvistunu sellaiseksi mielenkiinnon kohteeksi, jonka parissa rentoudun ja vietän omaa aikaa. Eikö se ole aika lailla harrastus sitten?

Lentopallo oli näistä ainoa joustamista vaativa, sillä siinä piti sitoutua tiettyyn aikatauluun, tiettyyn rytmiin. Niinpä kun joukkueemme hajosi tässä alkukaudessa siihen, ettei pelaajia ollut tarpeeksi mennäksemme peleihin mukaan, en etsinyt toista joukkuetta tilalle. Ja tiesin muutenkin, että haaveissamme on toinen lapsi, joka ois katkaissut mun harrastuksen viimeistään nyt kauden lopussa. Mutta ennen kaikkea tässä pikkulapsi-arjessa tuntuu hankalalta sitoutua omiin tiettyihin rytmeihin. Tulee pitkiä päiviä töissä Helsingissä, enkä ehdi paikalle. Miehellä on työmatkoja (kuten nytkin), jolloin olen ainoana vastuussa lapsesta ja kaikki ylimääräinen aikataulu-stressi on aina lisää hankaluutta arkeemme tuova. Niinpä olen valinnut sellaiset ”harrastukset”, joita on helppo aikatauluttaa itse ja ottaa lapsen mukaan.

Vaunulenkit tai lenkit yksikseni. Voi mennä aamulla, päivällä tai illalla, juuri silloin kun sopii. Leipominen. Värittäminen. Lukeminen. Näistä oikeastaan helpoin on jälkimmäinen, nimittäin se kulkee aina mukana ilman mitään erityisvalmisteluja, sotkuja tai hajoavia terottimia (joo, yks mandala pahasti kesken, kun en oo ehtiny kirjakauppaan ostaa uutta terotinta :D). Mulla on kokonainen loputon kirjasto puhelimessani BookBeatin applikaatiossa ja voin lukea sieltä aina sen verran kuin haluan. Tai sitten heittää äänikirjan kuulokkeisiin ja suunnata kävelylle tai hölkkälenkille. Voin kuunnella kirjaa tiskatessani tai väikkä käsitellessäni kuvia. Pyrin kyllä useammin lukemaan kuin kuuntelemaan. Jos kuuntelee samalla kun tekee jotain, ei keskity samalla tavalla. Paitsi ehkä lenkillä. Haluan, että harrastukseni on mulle sellaisia asioita, joiden parissa todellakin rentoudun ja keskityn siihen tekemiseen.

En koe menettäväni mitään, koska saan tehdä rakastamiani asioita omassa rauhassa sopivana hetkenä. Joskus niitä hetkiä on enemmän, joskus vähemmän. Tämän viikon mieheni on ollut työmatkalla ja lapsenvahtimme sairastui yllättäen. Niinpä sain hieman yllättäen kontolleni lapsemme hoidon yksikseni aamusta iltaan joka päivä. Se vaati hieman uudelleenjärjestelyä omien suunnitelmien osalta ja sitä, että venytin hieman omia päiviäni iltaisin ja aamuisin, että saisin töitä tehtyä.

Nyt kun mies palailee pian työmatkalta, on mulla pari ”vapaapäivää”, eli saan hieman aikaa itselleni miehen touhutessa lapsen kanssa. Silloin aion käpertyä terassillemme takapihalle, jolla on ollut pari viime päivää koko ajan +20 auringossa (ja terassihan kylpee auringossa puolesta päivästä aivan iltaan) ja syventyä kirjaan. Sammutan koko tämän maailman mielestäni ja keskityn johonkin toiseen. Piinaavan jännittävään tai ihanan rentouttavaan. Katsotaan, nillä fiiliksellä olen.

Aion lukea viikonloppuna ainakin kirjan ”kansista kansiin” ja leipoa pääsiäiskakun. Siinä mun suunnitelmat. BookBeatin lukulistallani on tällä hetkellä:

Camilla Läckberg – Kultahäkki

”Ulkopuolisten silmissä Faye on saanut kaiken: täydellisen aviomiehen, suloisen tyttären ja tyylikkään kodin Tukholman parhailta kulmilta. Todellisuudessa ahdistavat muistot lapsuudesta Fjällbackassa vainoavat häntä, ja Faye kokee elävänsä vankina kultaisessa häkissä. Oli aika, jolloin hän oli vahva ja kunnianhimoinen nainen. Se oli ennen kuin hän luopui kaikesta miehensä Jackin vuoksi.

Kun Jack pettää Fayta, hänen maailmansa romahtaa. Faye on täysin musertunut, kunnes hän päättää antaa samalla mitalla takaisin ja keksii julman tavan kostaa.”

Ahh, kuulostaa herkullisen mielenkiintoiselta lähtökohdalta. Tää on ykkösenä mun lukulistalla kyllä ja aloitin kirjan jo tänään.

Yuval Noah Harari – Homo Deus

”Mihin jatkamme tästä?

Mitä tapahtuu demokratialle, kun Google ja Facebook tuntevat poliittiset näkemyksemme paremmin kuin me itse? Entä miten käy hyvinvointiyhteiskunnan, kun teknologian kehittyminen ajaa osan ihmisistä työmarkkinoiden ulkopuolelle ja tekee heistä tarpeettomia? Miten voimme suojella ihmiskuntaa ja planeettaamme oman lajimme tuhovoimalta?

Sapiens-kirjallaan tunnetuksi tullut Yuval Noah Harari pohtii uutuuskirjassaan Homo deus ihmiskunnan seuraavia askeleita. Sapiensissa tarkasteltiin, miten lajimme valloitti maailman ainutlaatuisella kyvyllään uskoa yhteisiin myytteihin jumalista, rahasta, tasa-arvosta ja vapaudesta. Homo deus -kirjassa katse kääntyy kohti tulevaisuutta: mitä tapahtuu, kun vanhat myytit yhdistetään uusiin, jumalankaltaisiin teknologioihin kuten tekoälyyn ja geenitekniikkaan?”

Tää on sellainen kirja, josta oon kiinnostunut mun päivätyön kautta, ja moni on tätä kehunut. Oon lukenut Hararin Sapiens-kirjan aiemmin ja odotan tältä mielenkiintoisia oivalluksia ja ajatuksia, jotka herättää itseänikin ajattelemaan. Kaikki tekoälyyn ja geenitekniikkaan liittyvä kiinnostaa ja kiinnostaa onko omat ajatukseni ihan eri luokkaa kuin vaikkapa Hararin.

Lisa Jewell – Sitten hän oli poissa

”Kadonnut tyttö. Haudattu salaisuus.

Mitä Ellielle tapahtui? Koskettava, uhan tunnulla pelaava psykologinen jännitysromaani äidistä, jota tyttären katoaminen ei jätä rauhaan.

Harva trilleri koskettaa ja tekee tunteisiin käyvän muistijäljen, mutta siinä Sitten hän oli poissa onnistuu. 15-vuotias Ellie Mack oli kolmesta lapsesta nuorin, äitinsä lemmikki. Hän odotti kesälomaa, suunnitteli tulevaa. Ja sitten yhtäkkiä, hän oli poissa. Hänen äitinsä Laurel jää elämään menneisyydessä. Kun hän yllättäen tapaa hurmaavan miehen ja alkaa seurustella, kukaan ei ole hämmästyneempi kuin hän itse. Pian Laurel tutustuu myös Floydin lapsiin. Yksi heistä on Poppy, joka näyttää aivan Ellieltä. Poppyn näkeminen repii auki kaikki vanhat haavat. Mitä Ellielle oikein tapahtui?”

Mä rakastan trillereitä ja vähän sellaisiakin, jotka alkaa vähän ahdistaa ja sellaisia, jotka tuo omat pelot ja ahdistukset lähelle. En tiedä miksi. Ne on samaan aikaan kamalia, mutta todella koukuttavia. JoJo Moyes on kehunut tätä kirjaa, ja oon tykännyt Moyesin kepeistä kirjoista, joten kokeilen tätä mulle uutta kirjailijaa lähiaikoina.

Fiona Barton – Lapsi

”Voit haudata todisteet, mutta et totuutta

Pieni uutinen sanomalehdessä kertoo rakennustyömaalta yllättäen löytyneestä, vuosia sitten haudatusta vastasyntyneen lapsen ruumiista. Suurin osa lehden lukijoista tuskin edes vilkaisee uutista, mutta kolmen naisen elämän se mullistaa täysin.
Yksi naisista, lapsensa kauan sitten menettänyt Angela, saa jälleen muistutuksen elämänsä kauheimmasta tapahtumasta.
Toiselle naisista uutinen merkitsee vaaraa, sillä hänen synkin salaisuutensa saattaa olla paljastumassa.
Kolmas nainen, toimittaja Kate Waters, näkee uutisessa ensimmäisen vihjeen, jota seuraamalla hän voi olla suuren jutun jäljillä. Lapsen tarinan on aika nousta esiin.”

Tää menee samaan kategoriaan tuon edellisen kanssa. Kaikki lasten kohtaloita koskettavat jutut koskettaa, ahdistaa ja kiinnostaa. Niinpä tää on lukulistalla myös, vaikka aiheuttaa varmaan roppakaupalla kauhun väristyksiä lukiessa.

Siinäpä mun lähiaikojen lukulista, jota alan kahlaamaan läpi pääsiäislomalla. Mitäs teidän lukulistoilla on? Onko jotain suosituksia mulle? Oletteko lukeneet näistä jonkun?

Ja hei, muistattehan, että BookBeatilla on seuraajilleni kuukauden ilmainen kokeilumahdollisuus! Koodilla mungolife lukijani saavat ensimmäisen kuukauden veloituksetta (norm. 16,90€). Jos ette vielä tiedä, niin BookBeat on tosiaan applikaatio, jossa on lukuisia ja lukuisia teoksia ja sen voi irtisanoa milloin vaan, siinä ei ole mitään määräaikatilaus-juttuja.

Jos ootte jo ennen käyttänyt BookBeatia, niin kannattaa tutustua sen perhetili-mahdollisuuteen. Jos perheessänne useampi kuin yksi käyttää BookBeatia, saa siinä mukavasti säästettyä, kun voi käyttää yhteistä tiliä, kun jokainen rinnakkaiskäyttäjä maksaa 4,90 € lisää, sen sijaan, että pitäisi olla omat tilit. Käyttäjätiliin voi liittää uusia profiileja, ja samaa tiliä voi käyttää peräti viisi eri käyttäjää samanaikaisesti. Kirjoja voi kuunnella samaan aikaan ilman, että ne keskeytyy ja jokainen profiili näkee vain omat kirjat.

15 thoughts on “Pääsiäisen suunnitelmissa

 1. Itse tykkaan lukea enemman self-help tyylisia kirjoja mutta valilla tulee myos trillereita ja muita genreja ahmittua 🙂 Tassa muutamia lemppareita, joista uskon sinun tykkaavan (sori en tieda suomennettuja kirjojen nimia):

  -The woman in the window by A.J.Finn
  -Say you’re sorry by Melinda Leigh
  -Into the water by Paula Hawkins
  -The book thief by Markus Zusak
  -The kiterunner by Khaled Hosseini

  Itse aion nyt paasiaisena lukea My cat Yugoslaviaa, kun sita on kehuttu. Saas nahda millainen kirja on 🙂

  Hyvia juhliapyhia teille x

 2. Huhheijaa kun on yhteistyöpostauksia! Näitä ei kunnolla tule luettua. Itse suosin perinteisiä kirjoja. Ihanaa pääsiäistä!

  1. Nykykäytännön mukaan mieluummin merkitsee vähän kaiken yhteistyöksi, vaikkei maksettua sisältöä olisikaan. Kantsii kokeilla äänikirjoja, niistä saa paljon irti, kun ehtii useammin täyttämään lukuhaluja 🙂

  2. Hihi, just edellisen postauksen kohdalla pysähdyin miettimään että vitsi miten laadukkaita yhteistyöpostauksia Anna toteuttaa mutten sit kommentoinu mitään ku “vaivalloista” puhelimella. Mun mielestä nää on parhaiten toteutettuja mitä oon nähny. Ei haittaa yhtään vaikka tulee monta peräkkäin kun samanlaista jutuista haluaisi postauksia muutenkin, oli yhteistyö tai ei. Hyvä vaan jos Anna sais niistä vähän rahaa. Pitkää tätä blogia seuranneena on oppinut luottamaan että nää on kyl tarkasti valittui ja hyvin toteutettui eikä “vaan mainoksia”.
   Tykkään ite kans perinteisistä kirjoista hirveen paljo enemmän mut sai tästä uuden kirjan lukulistalle taas. Ehkä joku päivä mäki kokeilen tota sovellusta normi kirjojen sijasta. Tavallisis kirjois on se huono puoli etten haluis omistaa niitä kaikkia ja kirjastossa on enemmän rajoitettu kokoelma.
   Hyvää pääsiäistä kaikille!

   1. Ihan superkiva kuulla 🙂 Ja joo, viime aikoina on ollut putkeen muutama yhteistyö, mutta nää on musta aina niin jänniä juttuja, että sillä yhdellä merkinnällä on jotain väliä siellä ylhäällä niin monille. Nytkin kyseessä on putkeen 1 reseptipostaus, 1 hiustenhoitopostaus (jota on toivottu superpaljon ja kyselty), 1 terassisisustuspostaus (joka on aika ajankohtainen ku tänääki on pari tuntia laitettu pihaa ja terassia :D) ja 1 kirjapostaus. Jos nää kaikki ois toteuttanu ilman mitään yhteistöit, niin vastaanotto olis ollu vaan positiivinen. Joissain postauksissa toi merkintä on pakko laittaa, jos on saanu vaikka jonku tuotteen/palvelun ilmatteeks. Toisissa on affiliatelinkkejä tai muita komissiomahdollisuuksia ja joissain on ihan kaupallinen yhteistyö esim. reseptiikan ja kuvamateriaalin puolesta. Musta on erikoista, että ne jotenkin joillekin on aina niin ongelmallisia 🙂

    Mut kiva, että tykkäät! Mä tykkäsin kans ennen perinteisistä kirjoista enemmän, mut nyt ku yritän olla ostamatta kotiin turhia asioita ja haluan minimoida kantamaani tavaramäärää niin reissuissa kuin vaikka työmatkoilla, niin kännykässä mukana kulkevat kirjat on niin helppoja! Mä en jaksa ikinä jonottaa kirjastossa jotain ja sit taas jonku 20 €:n kirjan eteenpäin laittaminen on yleensä sellainen, missä ei saa kyllä rahalleen vastinetta ollenkaan, tai sit sen vaan kierrättää ilmatteeks pölyyntyy jonneki. Tää on musta sellanen juttu, missä oon vaihtanu tosi vahvasti tiimiä perinteisestä digiin jo jonkun aikaa sit ja en ees muista millon oisin viimeksi ostanut kirjan 😀

 3. Hei! Kiva postaus ja tutustumistarjous! Äänikirjoja haluaisin tosiaan kokeilla. Perhetilikin on kiintoisa. Onko Bookbeatissa myös lastenkirjoja?
  Yhteistyöpostauksissa arvostan sitä että kerrot asioista tarkkaan ja olet ”uskollinen” tahojesi kanssa. Kirjoitat asiasta enemmän kuin yhden postauksen verran, mikä osoittaa että tuote ja sinä olette uskottavia, oikeasti käytät niitä. Pelkän palkkion perusteella tehdyt satunnaiset postaukset eivät ole uskottavia vaan ärsyttäviä, näitä näkee muualla. Mutta sinä teet tätä hienosti, jatka samaan malliin!

  1. Voi miten ihana kuulla, kiitoksia! 🙂 On joo lastenkirjojakin, tosi paljon! Siellä on valikoimassa jaoteltu esim. Lapset-kategoriassa iän mukaan kirjoja ja on tosi paljon äänikirjoja 🙂 Meillä on kuunneltu niitäkin, esim. automatkoilla 🙂

 4. Heh, muistatko kommentin Swiss Clinicistä ja R-kioskin 1000e lahjakorteista.. arvaa kuka tilasi Bookbeatin 3!!päivää ennen tätä postausta. En kestä 🤣

Leave a Reply