Jäätelöä ja vohveleita

Miltä kuulostais sokerittomat vohvelit ja maailman paras pistaasijäätelö viikonloppuaamuun? Aika hyvältä, eikö? Tässä ois tarjolla vinkit niin loistaviin laitteisiin kuin mun reseptit, jotka on helppoja ja nopeita!

Mä oon tehny tässä jo jonku aikaa yhteistyötä Wilfan kanssa, kun tehtiin yhdessä tossa mehujen ja smoothieiden osalta juttuja ja sain silloin Wilfalta meille sekä Wilfa Power Crush PB-1600S -laitteen tehosekoittimeksi, että Wilfa Hurom Andante mehukoneen. Kirjoittelin laitteista plussia ja miinuksia jo tuolloin melkein pari vuotta sitten (löytyy täältä), ja voisinkin alkuun sanoa pari sanaa näistä noin kahden vuoden kokemuksella. Ensinnäkin toi Power Crush on ihan maailman paras blenderi! Tehokas, vahva ja tosi helppo puhdistaa, kun alaosaa ei tarvii irrotella. Niin paras lapsiperheessä, kun mä teen usein Dantelle erilaisia smoothieita, kotitekoisia smoothiejätskejä ja vaikka mitä. Käytössä aivan päivittäin ja ei kertaakaan oo ollu mitään pahaa sanottavaa. Andante mehustin on kanssa mun mieletä ihan 10/10, mehustaa ihan mitä vaan ja on superkivaa tehdä yhdessä taaperon kanssa hänen mehunsa alusta loppuun, kun hän saa osallistua ja näkee koko prosessin. No anyway, kahden vuoden perusteella 10/10 tyytyväinen asiakas.

Nyt sain Wilfalta kokeiluun hieman eri laitteet, nimittäin jäätelökoneen (Wilfa Vanilje, jäätelökoneiden testivoittaja) ja Wilfa Hearts 23 -vohveliraudan. Jäätelökone meillä on ollut joskus muutama vuosi sitten ja käytinkin sitä aika paljon alkuinnostuksissani, kunnes lopahti fiilis, kun kyseessä oli joku halvempi laite ja piti aina pakastaa se astia välissä ja se kesti, oli vähä äänekäs ja loppujen lopuksi vähän vaivalloinen. Vohvelirautaki meillä on ollu vuosia, joku perus 20 e malli Prismasta.

Nyt ku avasin nää Wilfan paketit, niin tiesin, että vähän eri laadun laitteista kyse. Toki nää on hieman arvokkaampia, mutta laatu onkin sitten taas todella kohdillaan.

Aloitetaanpa niistä vohveleista. Taisin rakastua tohon vohvelirautaan heti ku kaivoin sen laatikosta. Järeä, mattapintainen ja ahh-niin-viimeistellyn tuntuinen. Ei muuta ku laite kiinni seinään ja oman toiveen mukainen lämpö päälle. Rauta piippaa kun on valmis ja piippaa kun vohveli on valmis. Vohveleitä tulee paksuja, ilmavia ja reunasta rapeita. Perfect! Heti ensimmäinen vohveli onnistui ja vanha vohvelirauta siirtyi heti pois annettaviin, ei oo mitään jakoa tässä pelissä.

 

Dante rakastaa lettuja, “pullaa” ja vohveleita, joten teen sille mielelläni sokerittomia vohveleita. Ne toimii hyvin mm. makeiden täytteiden kanssa meille aikuisille. Oon tehny Dantelle myös banaanivohveleita, mangovohveleita ja seuraavaks aion kokeilla pinaattivohveleita. Dante tykkää kupääsee osallistumaan alusta asti ruoanlaittoon ja saa vispailla mun kanssa vohvelitaikinaa ja odottaa sen valmistumista.

Mun vohvelitaikina ohje on superhelppo.

TARVITSET (4 isoon vohveliin)
2 kananmunaa
3 dl jauhoja
2/3 tl leivinjauhoa
4 dl maitoa (myös kauramaito käy)
1/2 tl suolaa
50 gr voita
rypsiöljyä voiteluun

Vispaa munat rikki ja lisää joukkoon maito. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin ja lisää sekoitus munamaitoon. Sulata voi mikrossa ja lisää taikinaan. Anna seistä noin 10-15 minuuttia turpoomassa. Ei haittaa, vaikkei taikina olis ihan tasaista, tasoittuu kyllä vohveliraudassa sitten. Mä en käytä sokeria enkä vissyä tai muutakaan, ja nää vois tehdä monellaki eri tavalla. Välillä lisään joukkoon mustikoita, banaaneja tai mangososetta. Soseen kanssa vähennän hieman maitoa. Sitten ei muuta ku kauhallinen pannuun ja 3 minuutin päästä sulla on täydellinen sydänvohveli!

  

Jos syödään vohveleita aamupalaksi, niin syödään aina suolainen versio. Tästä on miljoona eri versiota, suosikkini on vuohenjuusto-lohi. Merilohta tiskiltä, vuohenjuustoa purkista (sekoitan joukkoon hieman sitruunamehua ja vettä, että sen saa tuollaiseksi pehmeän vaahtomaiseksi), hieman tomaatteja tai paprikaa tai avocadoa. Kaikki toimii! Niin hyvää!

Vohvelirauta muuten toimii erittäin hyvin pikapizzan tekemiseen 😀 Mä laitan välillä kahden tortillalätyn väliin hieman tomaattipyreetä, pepperonia, paprikaa ja juustoa, painan palat vastakkain ja laitan vohvelirautaan. 5 minuutissa tulee täydellinen pizza”panini” 😀 Monikäyttöinen laite, kun tarvii nopeita välipaloja välillä.

No entäs ne jätskit sitten?

Mä oon valikoiva jäätelön ystävä. Tykkään joistain jätskeistä tosi paljon, mut yleensä mun suosikit aina loppuu kaupoista. Esim. Ben & Jerrysin Chunky Monkey. Dairy Free versiota löytyy, mutta se ei oo sama asia. Niinpä päätin yrittää tehdä kotona Chunky Monkeya. Ja siihenhän tarvittiin jätskikone! On toki paljon jäätelöohjeita ilman jätskikonetta tehtäväksi, mutta hyvällä jätskikoneella saa vaan ihan taivaallista gelatoa, missä voi kitsastella sokerin kanssa ja hyvillä mielin antaa myös lapselle, varsinkin tietäen, ettei jäätelössä oo mitään lisäaineita.

Jäätelökoneita on vähän joka lähtöön. Yleisimpiä on sellaiset, missä pitää pakastaa se astia yön yli, ja se vähän syö sitä ex tempore jätskin teon mahdollisuutta. Tässä Wilfan koneessa ei oo sitä huolta, vaan tää jäädyttää jäätelön valmistusvaiheessa. Tän tekeminen vie oikeesti 5 minuutin valmistelun ja sit jätski pyörii koneessa 40-60 minuuttia. Kone on superhelppo käyttää ja erittäin helppo putsata. Liikkuvia osia on käytännössä neljä ja ne saa pestyä helposti ja ilman mitään kommervenkkejä. Ja koneessa on tosiaan neljä namiskaa. On/Off, ajan lisäys, ajan vähennys ja start/stop. Sen voi siis vaikka ajastaa toimimaan 50 min ja mennä vaikka suihkuun tai siivoilemaan, ei tarvii vieressä kyttäillä. Ilmoittaa kun on valmista piippaamalla selkeästi.

Jokaisen mun tekemän jäätelön pohjalla on itse asiassa Wilfan oma ohje, jota oon vähän muokannu 😀

KOTITEKOISEN JÄÄTELÖN PERUSOHJE: 

2 kananmunaa
3 dl kuohukermaa
2 dl kevytmaitoa
(0,5-1,5 dl sokeria)

Tää on se pohja, josta lähden liikkeelle. Vatkaan kananmunia pari minuuttia, lisään joukkoon sokeria mieleni mukaan. Pojalle kun teen jäätelöä, lisään tosi tosi vähän sokeria, jos ollenkaan. Aikuisten jäätelöön saatan käyttää enempi, mutta jos käytän makeita täytteitä, niin en juuri lisää. Joka tapauksessa, lisään sokerin hiljalleen munien joukkoon samalla vatkaten. (Kerran unohdin ja lisäsin sokerin vikana, ei haitannut kyllä prosessia lainkaan) Sit maito ja kuohukerma joukkoon edelleen vatkaten ja vikana muut ainekset, riippuen jätskin halutusta mausta. Noi kananmunat voi kuulostaa hassulta, mut niiden avulla tohon jätskiin saa sen rakenteen ihan kunnolla sellaiseksi italialaisen gelaton kaltaiseksi!

En aloita siitä Chunky Monkeysta, vaan tästä mun suosikista, eli pistaasijäätelöstä!

PISTAASIJÄÄTELÖ

Mä tykkään Kolmen kaverin pistaasi & pistaasi -jäätelöstä, mut tää on musta vielä parempaa. Mä tilailen muuten aika usein Briteistä jotain ruokajuttuja, mitä Suomesta ei saa, joten en tiedä mitä kaikkea Suomesta ees saa. Esimerkiksi noi tuollaiset pitkänmalliset pistaasi”sliversit”on tuotu Dubaista, ja oon tilannu niitä joskus UK:sta, en oo ihan varma saako noita samoja Suomesta. Saman asian ajaa kyllä pistaasirouhe, jonka voi vaikka itse rouhia pistaaseista.

Tähän tarvitset noiden perusaineiden lisäksi pistaasitahnaa ja pistaaseja, ja jättäisin sokerin lähes kokonaan pois tai käyttäisin vain vähän. Ainakin Nicolas Vahelta saa pistaasitahnaa, itse käytin tähän Sous Chefin pistaasitahnaa, koska se on mun lemppari ruokakauppa, josta tilata kaikkea kivaa leivontaan ja ruoanlaittoon. Pistaasitahnanhan voi tehdä ihan itsekin. Mut joo, noiden perusaineiden lisäksi lisäsin joukkoon 2 isoa ruokalusikallista pistaasitahnaa ja kourallisen pistaasirouhetta. Pistaasitahnan ja muut ainekset mä itse asiassa käytin blenderissä vielä, että tulisi tasaista jälkeä, pistaasirouheen lisäsin suoraan siihen joukkoon sitten tuohon jätskikoneeseen. 40 min jäätelökoneessa ja maailman paras pistaasijäätelö oli valmista!

DIY CHUNKY MONKEY 

Mun kaikkien aikojen suosikkijäätelö on kyllä Chunky Monkey ja muutenki rakastan banaanijäätelöä. Chunky Monkeya ei vaan enää vissii saa Suomesta, joten jouduin soveltamaan 😀 Tää toimii samalla tavalla ku edellinen, mutta täytteinä on 2 banaania ja saksanpähkinöitä ja paloja tummaa suklaata. Blendasin banaanit tuon pohjan joukkoon tehosekoittimessa ja heittelin saksanpähkinät joukkoon sitten suoraan jäätelökoneeseen. 60-70 min ja valmista. Huom! Banaani on pääosin “vettä”, joten tää jäätyy herkemmin ja aika kovaksi. Parasta heti tarjottuna tai sit niin, että antaa sulaa muutaman minuutin suoraan jääkaapista. Banaanin voisi korvata banaaniesanssilla, mutta tää on ihan superhyvää näin. Dantelle teen tän ilman sokeria pelkästään banaanilla ilman pähkinöitä. Tykkää kovin 😀

SALTED CARAMEL – MACADAMIA

Toinen suosikkini on Häagen-Dazs Salted Caramel, jossa on paloja macadamia-pähkinää. Tää toimi erittäin hyvin kotitekoisenakin. Tein tän tolla perusohjeella, ja sekoitin joukkoon noin 0,5 dl suolaista kinuskia. Laiskana käytin Sous Chefin omaa, mut suolaisen kinuskin nyt tekee kotonakin ihan hetkessä. En vaan jaksanut tällä kertaa. Kun jäätelö oli valmis, pakkasin sen muovikippoon pakastimeen niin, että aina 2 cm kerroksen jäätelöä päälle laitoin hieman suolaista kinuskia. Palloja pyörittäessä ne sekoittuu kivasta ja maku on ihan super!

Seuraavaksi otan kesällä kyllä kokeiluun sorbettien tekemisen oman pihan marjoista ja kotimaisista marjoista ylipäätään. Ja seuraavaksi aion kyllä matkia vielä yhden suosikkijäätelöni, eli Sian vadelma-salmiakin, mitä ei saa ku tyyliin Helsingin Stockan Herkusta. Ahh, se on niin hyvää! Kokeilulistalla myös mango-passion ja kotitekoinen frozen yogurt. Raportoin tuloksista sitten!

Ja kyllä, aion kokeilla, onnistuuko vohveli-jätskiwrapin tekeminen 😀 Se olis kesäjuhliin ihan täydellinen!

Jos ootte samanlaisia jätskifaneja ku me, niin tähän liittyen olisi vinkata aivan erinomaiselta kuulostava tapahtuma, nimittäin Jäätelö- ja suklaakarnevaali 2019, joka tapahtuu sunnuntaina 26- 28.4.2019 Kaapelitehtaalla Helsingissä. Wilfa on tapahtumassa mukana jäätelö- ja vohvelikoneiden kanssa. Kantsii tsekkaa myös mun IG, nimittäin siellä on tähän liittyen kiva arvonta!

Kertokaa ihmeessä, jos kokeilette jonkun näistä ohjeista, että miten toimi! 🙂 Muita pistaasihulluja? Ja mikä on teidän suosikkijätskimaku, inspiroikaa mua kokeilemaan uutta! 🙂 

3 thoughts on “Jäätelöä ja vohveleita

  1. Tuo pistaasi&pistaasi ja Haägen dazsin salted caramel on mun lempparit myös. 🙂 Mutta muutenki aikalailla kaikki 3 kaverin jädet uppoaa, nyt on tullut niitä vähemmällä sokerilla.
    Pitääkin tuota Haägen dazsin jädeä yrittää jostain täältä metsästää missä asun, meinaa vaikeasti löytyä.

  2. Kaikki kuulostaa nii hyvälle 😋😋 ketuttaa että oma jätskikone on menny rikki, koska halpis.. Meillä on Wilfan blenderi, joten mielelläni otan kotiin lisää sen tuotteita 😊

Leave a Reply