20 kysymystä rahasta

     

Musta on ollut tosi mielenkiintoista lukea muiden bloggaajien postauksia raha-asioista, mutta samalla mua on hirvittänyt antaa teille mahdollisuus kysellä. Raha on usein sellainen asia, mistä harvemmin halutaan puhua, edes läheisille ei viitsitä kertoa vaikka kuukausipalkkaa ja muuta. Mä oon kyllä silleen tosi avoin raha-asioista, että musta vaikka kuukausipalkan kertominen läheisille ei oo juttu eikä mikään. Jotenkin raha-asiat on yleensä tosi tabu ja ne aiheuttaa paljon virheolettamia ja myös tietyllä tapaa jarruttaa monilla esim. palkkakehitystä, kun ei osata pyytää tarpeeksi. Siksi päätin minäkin osallistua tähän taloushaasteeseen ja annoin teidän kysyä. Mun mielestä vastasin kaikkiin kysymyksiin, jotka tuli tuohon IG-kuvaan, ja niitähän tuli ihan reippaasti! Moni kysyi samoja asioita, vähän eri tavoin, joten vaikket löydä omaa kysymystäsi, voi olla sama asia käsitelty eri muodossa postauksessa 🙂

1. Säästättekö/sijoitatteko Dantelle?

Joo, kyllä me säästetään. Me laitetaan joka kk yhteensä 200 € Danten rahastosäästötilille, jonka hän sitten saa 18-vuotiaana omaan käyttöön. Tuottoennusteella tuo tarkoittaa aika mukavaa summaa, kun siinä on korkoa korolle aika monta vuotta 🙂 Lisäksi Danten tilille menee Danten “palkka”, jota oon siirtänyt hänelle muutamista yhteistöistä, joissa yhteistyö on pyörinyt Danten ympärillä tai kun hän on ollut vaikka mallina. Jos Dante on saanut mallipalkkioksi vaikka lahjakortin, niin oon siirtänyt hänen tilille lahjakortin verran rahaa ja käyttänyt lahjakortin sitten hänen vaatteisiin. Toivomme, että lapsi käyttää rahat sitten aikanaan ensiasunnon käsirahaan ja/tai ulkomailla opiskeluun.

2. Pidätkö kirjaa kuukausittaisista menoista?

En hirveän tarkkaa. Ollaan tehty Excelit siitä, mitä on meidän välttämättömät menot kuukaudessa, jotta pysytään vähän kärryillä siitä, minkä verran meidän olisi mahdollista säästää ja millä minimituloilla pärjättäis tässä elämäntyylissä. Suunnilleen pidetään mielessä paljonko menee rahaa välttämättömiin juttuihin, mutta aika silleen sinnepäin budjetti ja suunnilleen summat niissä pyörii, en jaksa alkaa laittamaan ylös joka kauppareissua ja sähkölaskua.

3. Missä pihistätte, missä panostatte?

Panostetaan: Ruokaan ja matkoihin. Tykätään reissata ja tykätään syödä laadukasta ja hyvää ruokaa, joten niihin uppoaa aikaa. Mä panostan toki myös merkkilaukkuihin ja -asusteisiin. Panostan myös leikkokukkiin, mitä meillä on aina kotona. Kesällä panostetaan suomalaisiin marjoihin ja herneisiin ja muutenkin kotimaisiin kaikkiin torilta saataviin herkkuihin; perunoihin, porkkanoihin yms. Käyn ostamassa marjoja usein tiloilta tai tilaan mun sedältä poimitut mustikat metsästä yms. Meillä on tosi kattavat ja hyvät vakuutukset, eli niihinkin voisi sanoa, että panostetaan. Panostan kampaajaan ja käyn kerran 5-6 viikossa kampaajalla. Kodin turvallisuuteen panostetaan valvontajärjestelmän muodossa. Lapsenhoito on sellainen mihin panostetaan. Vain meidän äidit tai meidän vakkari lastenhoitaja hoitaa poikaa. Se maksaa enemmän, mutta joka sentin arvoista. Käytän jonkun verran parempia vaatteita pesulassa / ompelijalla korjauksessa, koska en halua tuhota niitä.

Pihistetään: Jos jonkun jutun saa samanlaisen halvemmalla, yleensä otetaan se. Saatan tarjoushaukkailla kaupassa ja esim. mies on tarkka siitä, missä tankkaa 😀 Jos saa saman asian halvemmalla, on tyhmä maksaa siitä enemmän. Reissuissa oon tosi tarkka lentojen hinnoista, oon valmis joustaa pikkuisen mukavuudesta ja valmis joustaa päivissä, jottei maksa ylihintaa. Joustetaan myös majoituksessa. Majoituksen pitää olla kiva, muttei tarvii olla mikään 5 tähteä. Siellä ollaan kuitenkin niin vähän. Vuokra-autoissa joustetaan. Riittävän iso ja turvallinen on ainoat kriteerit, ei tarvii olla mikää kallis merkki. Ruokaa ei heitetä roskiin vaan yritetään käyttää järkevästi kaikki ostettu ruoka. Välillä muiden mielstä ihan hassuissa jutuissa. Meillä ei esim. oo antennia ollenkaan, eli meillä ei näy telkkari kotona 😀 Se maksais kai jonku 1500 € asentaa, mutta ollaan koettu se turhaksi rahankäytöksi, kun ei olla ees kaivattu telkkarikanavia, kun telkkarista näkyy Netflixit, Viaplayt sun muut. Rempoissa “pihistellään” sikäli, että mies ja isä osaa hoitaa suurimman osan jutuista, joten ei käytetä ulkoista apua niissä juurikaan. Kauheen vaikea hirveen tarkkaan sanoa. Oon siitä erikoinen tyyppi, että saatan ostaa yksi päivä vaikka 6 €:n juustoraasteen vuohenjuustoa, mut samalla kauppareissulla verrata pitkän tovin vaikka jotain 2 €:n juttua johonkin 1,70 € juttuun 😀

4. Mikä on sun päätoiminen tulonlähde?

Teen kaikki työni osakeyhtiöni kautta ja nostan itselleni palkkaa omasta osakeyhtiöstä. Se on päätoiminen ja ainoa tulonlähde mulle, vaikka siis osakeyhtiön tulot tulee useammasta lähteestä.

5. Kuinka paljon teidän taloudessa menee rahaa ruokakauppaan kuukaudessa keskimäärin?

Liikaa, mutta tästä me ei yhtään pihistellä ikinä. Meillä menee kuukaudessa 500-800 euroa ruokakauppaan. Syödään paljon luomua, vähän erikoisempia kaloja ja lihoja, paljon lähituontantoa jos vaan saa yms., mikä nostaa kauppalaskua. Halvemmallakin pääsis, mutta ei olla koettu tarpeelliseksi. Mut esim. tällä hetkellä käydään syömässä ulkona yleensä korkeintaan kerran viikossa ja sillonkin on yleensä pizzaperjantai tai joku aika edullinen rafla. Ollaa viime aikoina syöty tosi paljon kotona jostain syystä, ehkä joku yliannostus 😀

6. Mitä mieltä olet lapsen viikko- tai kuukausirahasta?

Kannatan. Mun mielestä se pitää vaan sitoa tiettyihin asioihin. Esimerkiksi oman huoneen siisteys ja omien astioiden laitto tiskikoneeseen ynnä muut sellaiset asiat kuuluvat normaaliin arkeen ja niistä ei palkita rahalla. Sitten esim. ikkunanpesut, ruohonleikkuut yms. isommat jutut (ikään suhteutettuna) on sellaisia, joilla voi tienata kuukausirahaa. Mä kannatan siis annettuun panokseen suhteutettua kuukausirahaa. En myöskään näe pahaa hyvien arvosanojen palkitsemisessa itse asiassa.

7. Säästätkö säännöllisesti? Miten ja mihin?

Joo, säästetään sekä rahastoihin, että säästötilille. Pankin kanssa on tehty rahastosäästösuunnitelma, missä 500 € kuussa menee rahastoihin. Osa vähän riskimpiin, osa matalariski-rahastoihin. Lisäksi siirrän säästötilille joka kuukausi. Pyrin siihen, että joka kuukausi säästyy 1000 € puskurisäästötilille, mutta sieltä voidaan esim. käyttää reissuihin rahaa tarvittaessa, eli ei oo mikään vuosikausien päähän tehty suunnitelma. Sääntönä se, että rahastoihin ei kosketa, puskurisäästöihin pyritään olla koskematta, mutta aina välillä niihinkin voi kajota 🙂

8. Miten kulujen jako miehesi kanssa menee ja onko se muuttunut seurustelun alusta? Jaatteko perheessä kulut tasan vai esim. tulojen mukaan osuuksina?

Oikeastaan siitä asti kun muutimme Kuopioon, on meillä ollut yhteiset rahat. En muista, että raha olis ikinä aiheuttanut mitään eripuraa alussakaan, mutten itse asiassa tarkalleen ees muista miten se meni seurustelun alkuvaiheessa. Molemmat kävi ruokakaupassa välillä ja molemmat tarjos ruokailut ulkona. Ei kai sen kummempaa ollut. Molemmat maksoi oman osansa lomista ja lennoista toistemme luo HKI-Lontoo-välillä.  Kuopioon muutettuamme meillä on ollut yhteiset rahat, vaikkakin on omat tilit myös. Laitetaan aina palkasta saman verran meidän yhteisille lainanlyhennystilille ja taloustilille, joilta molemmat sitten maksaa asumisen laskuja ja sitten just ruokakauppamenot, vakuutukset, bensat yms. maksetaan noilta yhteisiltä tileiltä. Siitä, mitä jää jäljelle omille tileille, laitetaan oman fiiliksen mukaan säästöön. Ei olla tehty mitään tarkkaa prosenttijakoa siitä, kuka laittaa mitä. Vähän kuukausikohtaisesti mennään ja fiiliksen mukaan. Jos on yllättäviä lisätuloja jommallakummalla, niin laittaa enemmän säästöön. Jos taas jotain isompaa hankintaa, niin laittaa vähemmän. Molemmat tietää paljonko toisella on rahaa tilillä, meillä on verkkopankit niin, että molemmat on kärryillä. En tosin osais ees kuvitella, että jompi kumpi yrittäisi jotain kusettaa tai että ei olisi 100 % avoimuutta näissä asioissa. Meille raha ei oo kovin tärkee asia, ja suhtauduaan siihen molemmat niin, että jos toinen tienaa vähemmän, vaikka sen vuoksi, että panostaa enemmän perheeseen esim. vanhempainvapaalla ollessa tms. niin se on vaan hyvä juttu. Me ei oikeen koskaan mietitä, kumpi tienaa ja mitä. Molemmat antaa kaikkensa perheelle ja perheen taloudelle, ja se riittää meille molemmille.

9. Mikä on summa, jolla koet tulevasi toimeen /kk, mutta josta ei jäisi ylimääräistä?

Tää on vähän hankala vastata, koska nyt se olis tosi korkea. Omakotitalon lainalyhennys, auton lainalyhennys, vakuutukset ja muut nostaa sitä tosi korkeaksi. Jos olisi pakko, niin pärjäisi pienemmälläkin. Voisi asua pienemmässä ja paljon edullisemmassa kodissa, voisi käyttää vain julkisia ja pyörää ja elää ilman vakuutuksia yms. juttuja, mitä nyt pitää välttämättömänä. En oikeastaan osaa vastata. Kaikkeen olisi mukauduttava, jos sellainen tilanne tulisi eteen. Sen eteen tehdään töitä, ettei sellaista tule eteen, vaan että tulevaisuuden huonojen kausien turvana on säästöt. Mut jos on pakko arvioida, niin varmaan 1500 €/kk ois sellanen summa, jolla tulis toimeen meidän kolme-henkinen perhe. Ihan hatusta heitetty, on niin paljon eroja esim. alueellisissa vuokrahinnoissa. Mut tolla nyt pärjäis varmaan jotenkin.

10. Paljonko rahaa menee lapsen asioihin kuussa?

Hmmm. Apua, en oo ees laskenut. Ruokaan varmaan joku 80 € kuussa sen päälle mitä ostetaan kotiin muuten. Dante ei aina syö samaa kuin me, koska on tosi valikoiva ruoan suhteen. Lisäks ostetaan paljon marjoja Dantelle, se syö niitä enemmän ku me. Kesällä kustannukset on paljon korkeemmat, koska ostan joka päivä tuoreita marjoja. Temppukerho on n. 40 € kuussa ja perhekerhot on n. 10 € kuussa. Vakuutuksensa on n. 15 € kuussa. Periaatteessa pitäisi varmaan jakaa kaikki turvaistuin yms. huonekalukustannukset kuukausille, mutta sitä en nyt jaksa alkaa laskemaan, eli isommat hankinnat ei nyt oo tässä. Vaatteisiin ei mee ihan hirveesti rahaa, saadaan jonkun verran vaatteita blogin kautta, ja sit muuten menee ehkä 50-100 € kuussa vaatteisiin, jos tarvii jotain spessumpaa. Oon yllättävän kiltisti osannut olla Danten vaatteiden suhteen 😀 Tietty koon vaihtuessa tulee ostettua enemmä vaatteita sit kerralla ehkä. Leluihin saattaa mennä joku 30 € kuussa, jos ostetaan joku uus kehittävä lelu tms. Vaippoihin menee tällä hetkellä ehkä 15 € kuussa, kun käyttää enää oikeestaan vaan nukkuessa, ja vaippoja menee ehkä 3 päivässä, jos sitäkään. Sappisaippuat ja muut erityispesuaineet ehkä 10 €/kk. Niin ja sitten yksityiseen lastenhoitajaan menee n. 100 € viikossa, vähän päälle. Ostan myös mummoille sarjalipun, että pääsevät jelppimään ja näkemään lasta, kuussa se tekee jonku 60 € about. Kai sekin on tavallaan lapsen asioita 😀 Nääki on sellaisia, että vyötä voisi kiristää tosi monesta kohdasta, mutta ei olla koettu tässä vaiheessa tarpeelliseksi.

11. Suunnitteletteko talouttanne?

Pääpiirteittäin joo. Ei hirveän tarkasti, mutta on esim. 6kk, 12 kk ja 36 kk säästösuunnitelma 🙂

12. Paljonko blogilla tienaa?

En osaa sanoa mitään selkeetä, se riippuu tosi paljon blogista. Mun kaikesta yritystoiminnasta tuli liikevaihdoksi vuonna 2018 n. 215 000 € muistaakseni. Siitä oon maksanut itselleni palkkaa. 2018 nostin about 70 000 € palkkaa. Kyllä mä sanoisin, että suositut ja menestyvät blogit kerryttää 200 000 € – 300 000 € liikevaihdon ja kyllä niistä varmaan ihan hyvin palkkaan ja voittoon jää 🙂

13. Miten päätät hintasi esim. yhteistyöpostauksille kun ei oikein oo “yleistä palkkatasoa”?

Tää onkin hyvä kysymys. Bloggaajat tosi harvoin puhuvat siitä, mitä he veloittavat missäkin tilanteessa. Se tekee vaikeaksi keksiä omaa hintaa, kun ei oikein voi verrata mihinkään. Mä oon miettinyt omassa mielessäni, mikä on musta sopiva hinta mun yhteistyöpostauksesta. Oon huomioinut siihen sen, kuinka monta ihmistä julkaisu tavoittaa ja minkä koen itse oikeaksi brändiarvoksi, jonka yritykselle annan. Mulla on mediakortti, jonka mun asiakkaat saa ja tarkistan sen aina 6 kk välein. Mä suosin pitkäaikaisia yhteistöitä lempiyritysteni kanssa enkä yksittäisiä postauksia, mikä mahdollistaa sen, että tehdään yleensä pidempi ja kattavampi kampanjasuunnitelma. Usein myös kaikissa blogiyhteistöissä on jonkun sortin salassapitosopimus, sekin usein varjostaa tuota avoimuutta näistä puhuttaessa ja vaikeuttaa omaa tarjouskentekoakin. Ollaan kyllä joidenkin kollegoiden kanssa juteltu näistä avoimestikin ja se hieman sitten taas helpottaa luomaan yleiskuvaa tilanteesta.

14. Käytätkö käteistä ja jos käytät niin mihin? Pyritkö tietoisesti käyttämään käteiset pois lompakosta vai kulkeeko aina käteistä mukana?

En oikeen. En muista milloin olisin viimeksi nostanut käteistä 😀 Nyt sattu olemaan käteistä lompakossa, kun myin meidän pinnasängyn juuri. Mutta lähtökohtaisesti en juurikaan käytä käteistä. Itse asiassa joku kerta mulla oli 500 € käteistä (en edes muista miksi, ehkä jonkun reissun jälkeen) ja sit käytin niitä pois kaikkeen. Siinä huomas rahan hupenemisen tosi eri tavalla ja oon miettinyt, että pitäisi ehkä käyttää enemmänkin käteistä, se varmaan vähentäis turhaa rahankäyttöä, kun se konkretisoituu käteisen kanssa ihan eri tavalla 😀 Oon aina pyrkinyt siis pääsemään eroon lompakossa olevasta käteisestä, mut nyt oon alkanu miettii, että sitä vois alkaa käyttää enemmänkin korttien sijaan.

15. Ootko koskaan elänyt yli varojen?

En tietoisesti. Joskus yrittäjyyden alkuaikoina tuli arvioitua verot ja tulot väärin ja tuli aika paljon mätkyjä maksettavaksi, mutta ne sai sitten hoidettua järkevällä rahankäytöllä. Nyt tiedän paremmin. En koe velaksi elämistä mielekkääksi, se aiheuttaisi mulle varmaan tosi isoa ahdistusta. En juurikaan tykkää käyttää luottokorttiakaan siitä samasta syystä.

16. Kiinnostaako sijoittaminen ja sitä kautta säästäminen?

Rehellisesti? Ei 😀 Mä oon hetkessä eläjä ja mua ei yhtäääääääään kiinnosta sijoittaminen. Miestä kiinnostaa. Ollaan päätetty siis 5v säästösuunnitelma ja ruvettu säästämään sen  mukaisesti rahastoihin sijoittamalla. Pankki hoitaa sen ja mä käyn ehkä kerran kuussa kattomassa onko plussalla vai miinuksella 😀 En tiedä yhtään mitä osakkeita meillä on, mies hoitaa noi asiat, kun mua ei vois vähempää kiinnostaa 😀 Mulle sijoitus on klassinen Chanelin laukku 😀 Eikä tää oo tarkoitus olla mitään bimboilua, mut kaikki tällainen on vaan sitä osaa, mikä mua ei yhtään kiinnosta ihan yhtä lailla kun mua ei kiinnosta työkalut tai ompeleminen 😀

17. Mitä meinaatte opettaa lapselle rahankäytöstä/rahasta?

Halutaan opettaa vastuullista, mutta myös iloistakin rahankäyttöä. Sellaista, että rahaa saa käyttää itseä miellyttäviin asioihin, mutta sellaista rahaa, jonka on itse tienannut samalla pyrkien siihen, että on myös säästöjä. Esimerkiksi jos lapsi saa rahaa synttärilahjaksi, niin musta sitä ei oo mitenkään väkisin säästettävä, vaan sen voi käydä tuhlaamassa oman maun mukaan. Toki siinäkin voi sitten iän karttuessa opettaa sitä, että säästämällä useamman kuukausirahan tai lahjarahan, voi saada jotakin isompaa ja hienompaa. Haluan myös opettaa sen, että kallis ei välttämättä tarkoita hyvää ja halpa ei välttämättä tarkoita pahaa ja vaikka rahaa olisi, voi silti tehdä sen edullisemman valinnan, jos laatu tai omat toiveet ei pahemmin kärsi. En oo ihan hirveesti konkretian tasolla miettiny tätä asiaa, mutta sitten kun lapsi kasvaa, tulee varmasti asia ajankohtaiseksi ja sitä tulee enemmän mietittyä 🙂

18. Mikä on arvokkaampi ostos, jonka hankkimista kadut? 

Oon tässä nyt hetken yrittänyt miettiä, enkä ihan heti keksi. Ouraringistä en välittänyt, niin palautin sen päivän kokeiltuani. Eli en kadu, koska palautin 😀 En kyllä äkkiseltään nyt keksi mitään. Jos on mieli muuttunut, oon yleensä laittanut eteenpäin tuotteen ja saanut siitä ihan hyvän jälleenmyyntiarvon. Esimerkiksi Guccin Marmont-laukku ei ollutkaan yhtään mun juttu, mutta sain siitä omani takaisin kun ostin sen käytettynä ja myin eteenpäin. Muistaakseni jäin jopa piirun verran voitolle. Hitsi, en oikeesti osaa sanoa 😀

19. Mitä raha merkitsee sulle? 

Ahmmmm, toisaalta voisin sanoa “ei juuri mitään”, mutta toisaalta paljonkin. Mä en oo oikeen koskaan välittänyt siitä, paljonko mun tilillä on rahaa ja miten paljon omaisuutta mulla on. Mulle raha on enemmän sellainen “means to an end”, eli rahalla saa asioita, joista mä tykkään. Matkoja, kivoja esineitä, kokemuksia ja elämyksiä. Eli kyllä se silleen merkitsee paljon, koska monet mun lempiasiat ei oo halpoja. Toisaalta taas mulle tärkeempää on aika mun perheen ja lapsen kanssa ja se näkyy myös mun mentaliteetissä rahan suhteen. Olisin voinut esim. 2017 ja 2018 tienata paljon enemmän ja tehdä enemmän töitä, lähteä mukaan useampaan kamppikseen yms. Mut se ei oo mulle niin iso prioriteetti. Esim. mulla vois olla joku 7000 euroa enemmän tilillä, jos ei oltais menty Australiaan (plus tulonmenetykset siltä ajalta), mutta toisaalta mulle se reissu kokemuksena ja elämyksenä oli paljon hienompi ja tärkeempi juttu 🙂

20. Parhaat säästövinkit? 

Mä en kyllä oo paras sanomaan tähän mitään. Mutta, mulla toimii:
– Tavoite säästämiselle. Konkreettinen tavoite, mihin säästää rahaa. Esim. kämpän pesämuna, joku kalliimpi sisustusesine, matka tms. Mä oon konkretiasäästäjä, sillon saan säästettyä 300 % enemmän ku muuten vaan 😀

– Automaattinen säästösiirto pankkitililtä. Mulla lähtee joka kuukausi automaattisesti rahaa säästöön. Se lähtee palkkapäivää seuraavana päivänä, joten en yleensä edes “huomaa” sitä silleen, vaan se on vaan sellainen välttämätön tapahtuma, joka aina tapahtuu. Vaikka summa olis ihan pieni, vaikka 100 € kuussa, se on jo vuositasolla 1200 € ja viiden vuoden kohdalla jo 6000 €.

– Järjenkäyttö ruokakaupassa. Tosi monen asian saa edullisemmin vaikka olis ihan samaa ja samanlaatuista. Aina ei tarvii ostaa just sitä, mitä meinasi tehdä ruoaksi vaan voi vähän haistella tarjouksia ja tehdä sitä, mihin saa raaka-aineet edullisemmin.

– Laskee ostettavan esineen päiväkohtaisen arvon. Esim. Jos mä ostan 3000 €:n laukun, oon välillä miettiny, että jos käyttäisin sitä jokaikinen päivä 5 vuoden ajan, maksaisi sen käyttö melkeen 2 € päivässä. Joka päivä. Ei kuulosta järkevältä. Mut mietin sen usein niin, että todennäköisesti myyn sen laukun 2500 €:lla halutessani, jolloin sen käyttökustannus mulle ei oo niin korkee. Mut sit jos mietin vaikka jotain tuotetta, niin saatan miettiä, mitä sen käyttö per käyttökerta maksaa. Se aika tehokkaasti poistaa turhia ostoksia ostoslistalta kun tajuaa, että jotkut kengät saattaa maksaa 15 € käyttökerralta 😀

– Mä en juuri ikinä käytä takseja, en polta, en käy ulkona juhlimassa, yms. Siinä säästyy itse asiassa yllättävän paljon sellaisia arjen huomaamattomia kustannuksia, mitä monille kertyy. Teen paljon sellaisia pieniä juttuja, joilla saa pieniä säästöjä. Ostan junaan sarjalipun, en mee autolla Helsinkiin. Ostan leffaan sarjalipun, teen softa-tilaukset vuosipaketilla yms. Sellasia pieniä juttuja.

55 thoughts on “20 kysymystä rahasta

 1. Kiva ja mielenkiintoinen postaus! Antaa aina itelle uusia näkökulmia rahankäyttöön ja säästämiseen kun lukee tai kuulee muiden tavoista vaikka olisikin eri tulotaso 😊 Ite oon myös aika avoin raha-asioissa, tuntuu välillä hölmöltä kun ihmiset on niin vaitonaisia palkastaan kun kenen tahansa tulotiedot kuitenkin on julkisia jos niitä haluaa mennä tutkimaan vaikka tottakai kunnioitan sitä että kaikki ei halua olla yhtä avoimia asiassa 🙂 Mutta oon huomannu myös saman että palkkakehitystä vaikeuttaa huomattavasti se kun ei ole välttämättä sitä tietoa jonkun tietyn tehtävän tai yrityksen palkkatasosta, varsinkin vastavalmistuneena n. 1,5v. sitten oli todella vaikea tietää mitä voi pyytää kun kukaan ei puhu ja miten määritellä oma osaaminen. Kaveripiirissä myös lähes samassa tehtävässä isoja palkkaeroja, joku kun ei ole kehdannut pyytää enempää ja tyytyy ja ite taas en ole halunnut myydä liian halvalla omaa työpanostani ja olen uskaltanut koittaa kepillä jäätä.

 2. Jee, postaukset ilmestyy taas Blogloviniin 🙂 postaus myös näkyy kokonaisuudessaan siellä siinä missä ennen näkyi vain pari riviä ja sitten piti klikata postaus auki — aattelin vaan mainita, jos vaikka vääristää lukija-/kävijämääriä 🙂

 3. Hrrrrr toi “Toivomme, että lapsi käyttää rahat sitten aikanaan ensiasunnon käsirahaan ja/tai ulkomailla opiskeluun.” joo ei paineita Dante 😀
  Itsekään en välitä sijoittamisesta ja en sitä tee, mutta mies tekee ja hän tienannut ihan törkeen hyvin kahdessa vuodessa!

  1. Nyt en kyllä ymmärrä, miten Dantelle aiheuttaa paineita se, että toivomme hänen käyttävän meidän hänelle säästämät rahat fiksusti eikä kaikkeen turhaan? 🙂

   1. Alkuperäinen kommentoija tarkoitti varmaan tuota kohtaa “ja/tai ulkomailla opiskeluun”, mihin itsekin reagoin.

    1. Ei se oo mikään vaatimus, vaan jos poika haluaa lähteä vaihtoon tai opiskelemaan ulkomaille, sille olisi pesämunaa 🙂

   2. Siis ihan älyttömän hienoa, et vanhemmat säästää lapselleen noin! Säästäisin itsekin, jos olisi taloudellisesti yhtään mahdollista. Mä kans hetkeks jumiuduin tuohon “Toivomme, että lapsi käyttää rahat sitten aikanaan ensiasunnon käsirahaan ja/tai ulkomailla opiskeluun.”. Ajatuksena tosi hyvä ja tarkoitusperä sitäkin parempi (et rahat menis oikeesti johonki järkevään). Aloin kuitenkin miettiä et miks toi aiheutti mussa negatiivisia tunteita, niin ehkä siks kun tossa oli niin tarkasti ohjattu mihin toivoisitte rahat käytettävän. Itse karsastan ajatusta, jossa vanhemmat yrittää muovata lasta sellaiseksi mitä itse arvostaa elämässä, edessä kun voi olla mitä tahansa ja lapsella olla täysin eri ajatusmaailma. Voihan se olla ettei hän halua koskaan ostaa asuntoa, saati vois olla vähempää kiinnostunut opiskelemisesta. Tosin noi mainitsemasi asiat oli varmaan vaan esimerkkejä joihin rahat voi sitten isona käyttää, tilanteet huomioonottaen. 🙂 En muuta epäilekään. Hieno homma koko säästöajatus!

    1. Niin, ei me vaadita, että lapsi käyttää rahat juuri tiettyihin asioihin, mutta tullaan tekemään kyllä 17-vuotiaana suunnitelma rahojen käytöstä. Me emme säästä hänelle sitä varten, että hän voi rällätä ja ostaa jonkun Bemarin, koska se on cool 😀 Vaan sitä varten, että rahat käytetään matkustamiseen, opiskeluun tai tulevaisuuteen sijoittaen. Ja rehellisesti sanottuna, vaikea kuvitella, että meidän lapsi ei haluaisi ostaa kämppää tai muuten sijoittaa rahoja jotenkin fiksusti. Silloin varmasti koen, että olemme epäonnistuneet talouskasvatuskessa. Jos lapsi saa 18-vuotiaana käteen 70 000+ euroa, niin sen ois parempi mennä fiksuun käyttöön eikä mihinkään renttuiluun. Oli se intohimo sitten musiikissa, urheilussa, matkailussa tai akatemiassa, niin nämä meidän säästämät rahat on tarkoitettu auttamaan hänen aikuiselämän aloituksessa, ei rälläämiseen 🙂 Lapsihan saa toki tehdä elämällään mitä haluaa, mutta se ei tarkoita, että näitä rahoja saa käyttää aivan mihin haluaa 🙂

     1. Tuosta lahjoitetusta summasta on tietysti hyvä huomioida lahjaveron määrä. Lisäksi, jos opiskelee ja samanaikaisesti asuu omistamassaan asunnossa, ei voi opiskellessa saada asumislisää. Jos asumislisä on esim. 300 euroa/kk, tekee se viidessä vuodessa 18.000 euroa. Sijoitusmielessä kannattaisi siis tarkkaan harkita mihin nuorena sijoittaa sekä lisäksi miettiä mahdollisia lahjaveroseuraamuksia.

      1. Itse asiassa lahjavero ei ole tässä mitenkään olennainen, sillä lahjoitamme rahat jo nyt lapselle, eli ne ovat hänen rahojaan, joita me edunvalvojina voimme tarpeen tullen käyttää hänen elämäänsä. Lahjaverot on huomioitu lahjamäärissä, jotka eivät ylitä lahjavero-kynnystä. Mä en oo ite saanu asumislisää kai ikinä, koska oon aina tehnyt töitä opiskelujen ohella, enkä ole tukia nostanut. Toivon, että myös lapsellani on tämä asenne elämään 🙂 Mutta, varmasti sitten kun asia on ajankohtainen n. 16 vuoden päästä, teemme pankin ja pojan kanssa järkevän suunnitelman siitä, mihin rahoja käytetään, ellei niitä käytetä hänen toiveestaan jo osittain nuorempana esim. opiskelu- tai harrastusmahdollisuuksiin 🙂

        1. No ei välttämättä kokonaan, mutta toivon, että lapsemme yrittää täysikäistyttyään aina löytää töitä, joilla elättää itsensä 🙂 ja kyllä asenne vaikuttaa. Mun mielestä ajatus siitä, että “menettää tukia” 18000 edestä on vähän outo, varsinki sijoitusmielessä puhuttaessa. Tuet ei oo perusoikeus, jonka menettää tehdessään töitä tai omistaessaan jotakin. Tuet pitäisi olla viimeinen hätävara niille, jotka eivät voi tehdä töitä tai eivät kovasta yrittämisestä huolimatta löydä töitä. Mä inhoan sitä ajatusmaailmaa, missä puhutaan tukien menettämisestä jos on sitä tai tätä. Ei ne tuet ole kenenkään sellaista oikeutta tai omaisuutta, jonka menettää, vaan apu, jos ei itse pärjää.

         1. Otin kantaa siihen, että tukia ”joutuu” joskus nostamaan halus tai ei. Eikä kyseessä oo mikään laiskuus tai huono asenne. Esimerkki: mitä jos opiskelee vaikka jotain, että ei ehdi käydä tarpeeksi töissä, koska koulu vaatii niin paljon ja silloin tarvitsee sitä opintotukea ym. En siis ota kantaa tuohon omistusasunnon kannattavuuteen tai ”tukien menettämisen ajatukseen”.

      2. Täysin aiheen vierestä, mutta opiskelijat saavat nykyisin yleistä asumistukea opintotuen asumislisän sijaan (poislukien ulkomailla tms. opiskelevat. Maksimimäärä tälle entiselle asumislisälle oli muuten huimat 201,60€.). Yleistä asumistukea voidaan maksaa myös omistusasunnossa asuville. 😊

       Vaikka tämä ei D:n suhteen ajankohtaista olekaan, niin ehdottomasti näen omistusasunnon hyvänä sijoituksena myös opiskeluajalle! Vaikka tuet siitä pienenisi, niin eipähän mene ne vähäiset rahat suoraan toisen pussiin..

       1. Mä oon ihan ulalla näistä asioista, mut toisaalta ne ei mulle kuulukaan, ei ainakaan vielä tosi moneen vuoteen ennen kuin ne on Deelle ajankohtaisia ja siihen mennessä ne muuttuu tuhat kertaa varmaanki 😀

  2. Niin no, itse ainakin ajattelen että ensiasuntoon rahojen sijoittaminen on kaikista järkevämpiä päätöksiä. Varmaan anna tarkoitti tässä lähinnä sitä, että vanhempien vaivalla säästämät rahat menisi johonkin, josta on iloa ja hyötyä pidemmälläkin tähtäimellä, kuten juurikin asunnosta. Ei mihinkään esim. poikien rillutteluun baarissa yms vastaavaan 😀 Myös ulkomailla opiskelu on kallista, mutta usein myös antoisaa ja antaa kokemuksia ja mukavia muistoja, joista voi olla hyötyä myöhemmässä elämässä.

   1. Juuri näin. Nuo on kaksi esimerkkiä, joita varmaan eniten toivoisimme tietenkin, mutta voi olla, että jokin muu tärkeä intohimon ja ilon kohde on sellainen, mihin lapsi haluaa rahat käyttää. Kunhan ei lepää laakereillaan muutamaa vuotta tuota tiliä käyttäen kaikkeen turhanpäiväiseen. Toivon, että lapsellani on työ-/opiskelumotivaatiota ja kunnianhimoa, mutta eihän sitä koskaan tiedä miten elämä menee. Ei lapsen toki tarvitse olla tietynlainen ja tehdä tietynlaisia asioita, on varmasti aina uskomattoman rakas vaikka mitä tekisi, mutta toki on toiveita ja haaveita hänen elämän varalle 🙂

 4. Tosi mielenkiintoinen postaus! Musta on kiva lukea toisten raha-asioista, niistä saa monesti aihetta miettii myös omaa taloutta, ehkä hyviä vinkkejä, tavoitteita tai vaan todeta, että joku tekee näin, mutta se ei toimisi meillä.

  Meillä on ollut miehen kanssa aina omat rahat ja se oli meidän yhteinen päätös kun alettiin puhumaan yhteenmuutosta. Maksetaan yhteisille tileille samat summat, joista sitten maksetaan kaikki yhteinen: lainat, ruoka, vakuutukset jne. Sama summa sen takia että meidän palkat on aika tarkasti samat, koska ollaan molemmat insinöörialalla 😀 Mutta mun mielestä on tärkeää, että suhteen alussa puhutaan rahasta, ja sovitaan yhdessä parisuhteelle sopiva tapa -omat vai yhteiset rahat. Näin niiltä riidoilta vältytään kun ollaan avoimia 🙂

  1. Joo, mä oon siitä ihan samaa mieltä, että jokainen perhe ja pariskunta tekee oman valinnan sen suhteen, mikä on paras tapa heidän jakaa raha-asiat. Ne voi olla ihan erilaisia, mutta kaikki ihan yhtä oikein, jos molemamt osapuolet ovat sitä mieltä, että jako on reilu ja hyvä 🙂

 5. Mulla on vähän jäänyt blogien lukeminen viime aikoina, mutta kiinnitin huomiota tuohon, että osakeyhtiö on ainoa tulonlähteesi. Etkö ole enää töissä siellä missä aloitit viime vuonna vai teetkö tännekin töitä oy:n kautta?

  1. Oon edelleen sisällöntuottajana samassa yrityksessä ja kuten sanottua, kaikki tuloni tulevat osakeyhtiöni kautta 🙂

 6. Mukava postaus 🙂
  Meillä myös säästetään lapsille summa rahaa kuukaudessa ajatuksena, että sen voisi tulevaisuudessa käyttää järkeviin hankintoihin/elämäntilanteihin. Ei myöskään mihinkään bemareihin yms cooliin vaan juuri tulevaisuutta ajatellen. Onko se väärin? Ehkä joku ajattelee sen niin. Itse me sen säästämme, kunhan muistaa maksaa lahjaveron niin muilla ei pitäisi olla sanottavaa:)

  1. Näinpä 🙂 Ja järkevästi säästäen ei tule edes lahjaveroa maksettavaksi, jos summat eivät ole kovin suuria ja ylitä verotettavaa määrää. Meillä siis rahat siirtyvät jo nyt lapsen omistuksiin, sillä näin hänen ei tarvitse maksaa hurjia lahjaveroja saadessaan ison summan kerralla. Mun mielestä on vanhempien vastuu opettaa järkevää rahankäyttöä ja se, että hänen säästöjä käytetään hyödyllisiin asioihin ei ole lapselta mitenkään pois 🙂

   1. Moi, jos siirtää kuussa 200 euroa niin kyllä siinä kolmessa vuodessa ylittyy lahjaveron 5000 euron raja…

     1. Kommentti karkasi. 😀
      No olin sanomassa, että osingoista lapset saavat vuosittain sen verran omalle tilille, että lahjavero ylittyy. Laskettiin, että on järkevä tehdä näin kuin siirtää myöhemmin isompi summa.
      Jos säästettäisiin vain kuukausittain niin tuossa oli kyllä kullanarvoinen neuvo. Jotenkin ei tule ajateltua,että vanhemmat voivat lahjoittaa eri ihmisenä. Kiitos neuvosta!

      1. Joo voi! Ja meillä on säästömuotona joku sellainen, missä pääoma ja korko on erillään, eli lapsen nostaessa rahat, ei tarvii välttämättä maksaa pääomaveroa, jos nostaa sen sieltä missä on talletukset, ei korot ja koron korot. Olikohan ton nimi säästötalletus. No anyway, en muista tarkalleen, mutta tosiaan siinä eros jotenki se “voitosta” veron maksaminen, tai just tuo, että ne pidetään jotenki teknisesti erillään. Onneks on hyvä pankki ja siellä hyvät neuvojat, ite oon ihan pihalla 😀

       1. Tuli mieleen kuvailustasi, että onkohan kyseessä säästö/sijoitusvakuutus? Näissä juuri tuo systeemi että pääoma nostetaan ensin ja tuotto viimeisenä, eli verotusta lykkäävä vaikutus.

        Verokohtelu on mahdollisesti muuttumassa ensi vuoden alusta, päätös tästä tullee kevään aikana. Ihan vinkkinä ajattelin kertoa, olette toki itse pankkiin yhteydessä jos näette tarpeelliseksi kysyä lisätietoja muutoksista (jos edes toteutuu) 😊

        1. Hei hyvä tietää! Just säästövakuutus kyseessä! 🙂 Täytyy sieltä siis tiedustella vaikka ensi vuoden puolella, elleivät itse ota yhteyttä jos muutoksia tulee. Aktialla on tosi hyvä palvelu ja yleensä saadaan kyllä aina kirje, jos tulee jotain muutoksia johonkin liittyen 🙂

   2. Joo sama juttu meillä. Rahat siirtyvät heti lapsien tilille. Meillä säästösumma ylittää lahjaveron määrän sillä lapset saavat vuosittain firman osingoista palat, ehkä jos säästäisi

 7. Moi, oon ihan fiiliksissä kun talousasiat ovat in ja selvästi kerrotaan avoimesti rahankäytöstä ja vielä järkevästä sellaisesta!
  Itse elin nuoruuden hussaamalla kaiken mitä tuli mutta nykyisin en saa oikein mistään materiasta onnea ja säästänkin rahaa rahastoihin, asuntoon ja matkoihin. Tulevaisuudessa ehkä vielä laajennan sijoitusrepertuaariani.
  Pointtina kuitenkin, että on hirveän kiva lukea järkevään rahankäyttöön kannustavia postauksia, kuitenkaan unohtamatta sitä että kannattaa panostaa niihin asioihin mitkä ovat elämässä tärkeitä.
  Teidän lapsenne saa varmasti hyvän mallin elämään jos tulee vanhempiinsa 🙂

  Mutta kysymys liittyen tuohon että nostat palkkaa oy:stä; eikö kannattaisi pyrkiä siihen että nostaa mahdollisimman vähän palkkaa ja nostaa rahat sitten voitollisena vuonna osinkoina? En ole veroasiantuntija eli en lonkalta osaa heittää että miten paljon saisi enemmän itselleen, mutta jos nostamassa palkka (~70 000e) vuodessa on puhtaasti palkkaa niin vero-% huitelee todella korkealla (melkein 50%) vs 30-34% pääomatulosta. Toki tietysti Oy joutuu myös maksamaan verot tuloksesta ettei asia ole välttämättä näin yksinkertainen. Itse lähtisin kyllä laskemaan saisiko tässä optimoitua veroja jos et ole jo niin tehnyt!

  1. Mäki tykkään ihan tosi paljon siitä, että hajotetaan tätä rahatabua ja puhutaan avoimemmin. Mulle on ainaki tullut tosi iso säästöinto ja -buumi sitä mukaa kun tästä puhutaan enemmän, oon liittynyt pariin FB-ryhmään, joissa puhutaan rahasta ja saa vinkkejä ja ideoita sijoittamiseen ym. säästämiseen. Itse asiassa osingon nostaminen on mun tietojeni mukaan järkevää jos veroprosentti nousee yli 27 %, silloin se alkaa tulla edullisemmaksi. Ollaan laskettu mun kirjanpitäjän kanssa eri summille eri tuloksia ja todettu, että itse asiassa mä en häviä kovin paljoa sillä, että nostan palkkaa, joten oon päättänyt nostaa palkkaa. Mun veroprosentti ei oo lähellekään 50 %. Satuin just tänään saamaan ennakkoveropäätöksen ja siitä kun laskin koko vuoden verot ja koko vuoden ansiotulot, niin ton mukaan mun veroprosentti oli 33 %. Toki osinkoa nostamalla säästäisi varmaan jotain 2000-5000 € vuodessa, mutta koska tää oli mun eka Oy-vuosi, päädyttiin tähän valintaan. Mä tein sen päätöksen, että katson nyt vuoden tai kaksi tätä osakeyhtiön menestymistä ja miten raha-asiat menee ja sitten tehdään muuutoksia, jos sellainen fiilis tulee 🙂

   1. Hyvä että on osaava kirjanpitäjä, hän varmasti osaa kommentoida tilanteen parhaiten.
    Ja tosiaan siis pääomatulosta maksetaan veroa 30%, ja 34% 30 000 euroa ylittävältä osalta.
    Mietin lähinnä verotaulukkoa mutta saat varmasti henkilökohtaiseen verotukseen sen verran vähennyksiä niin ei vero-% niin korkeaksi mene palkkatulosta.
    Muistaakseni euroissa joissain 37 000 euron vuositulon kohdilla alkaa olla kannattavampaa saada tulot osinkoina. Mutta toki sitten voi olla että firmalle tulee jonain vuonna paljon kuluja ettei osinkoa voikaan jakaa.

    Vinkkaa ihmeessä lukijoillekin hyviä sijoitusryhmiä ja keskusteluja. Vaikka ei nyt kiinnostaisi hirveästi niin yleensä talousasiat tuppaavat viemään mennessään. Osakkeiden ostaminen on nykyisin tehty niin helpoksi 🙂

    1. Itse asiassa ihan mielenkiinnosta laitoin veroprosenttilaskuriin 70000 tulot ja tuli veroprossaks 29% muistaakseni, eli ei tuo mun veroprosentti oo mitenkää vähennysten varassa 🙂 Mun kirjanpitäjän laskelmien mukaan jos veroprosentti on yli 27, on osinkotulotus parempi, mutta ton alle ei niin merkitystä. Mut tosiaan, en tiedä. Verottajan sivulla olevan laskurin mukaan mun kotikunnalla ja yhden lapsen vanhempana 70 000 tuloista n. 30 % on veroprossa ja sitä maksan ihan mielelläni 🙂

 8. Minusta oikein hyvä kirjoitus.Ihailen suunnitelmallisuuttasi sekä mielipiteitäsi lapselle säästettävien rahojen käytöstä.Tämä renttuilu oli hyvä kuvaus 🙂 Olet upean uran luonut! Arvostan!

 9. Todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Ja hyviä vinkkejä! Itse olen myös alkanut puhua rahasta avoimemmin ihan läheistenkin kanssa, ja huomaan kyllä että välillä muut miettivät tarkoin, mitä uskaltavat vastata.
  Itse myös olen alehaukka joissain asioissa, ja panostan toisiin asioihin, ja tuo toimii minullakin! Näin olemme saaneet mieheni kanssa säästettyä sievoisen summan vuosien aikana, vaikka itselleni jää palkasta käteen vain noin 1700€. Yksi vinkki, minkä voisin antaa, on se, että kannattaa niukistella sen aikaa että saa asunnon käsirahan kokoon ja ostaa oma asunto mahdollisimman nuorena! Monessa paikassa on edullisempaa maksaa omaa lainaa pois kuin asua samanlaisessa vuokra-asunnossa. Ja samalla lyhennät lainaa itsellesi!

  1. Tuo on totta! Mutta se ei aina oo niin selvää. Mä asuin niin paljon tien päällä, ulkomailla yms. että mulle fiksumpi oli ostaa ensiasunto 29-vuotiaana, kun sain ensiasunnon ostajan edun kiinteistön korkeammasta varainsiirtoverosta 🙂 et ei sekään oo aina niin itsestään selvää, erilaisia elämiä kaikilla 🙂

   1. Jep, tämäkin totta, kaikki tilanteen mukaan. 😊 Meilläkin toisella on vielä tallessa ensiasunnon ostooikeus, kun nykyinen asunto ja laina on kokonaan toisen nimissä. Toisaalta puhuttiin myös siitä, ettei sitä varainsiirtoveroakaan kannata liikaa pelätä, koska aika lyhyenkin ajan sisällä sellainen raha menisi esim vuokraan, mitä ei koskaan saa takaisin sitäkään. Mutta jos tilanne on hyvin liikkuva, onhan vuokra-asunto paljon joustavampi! 😊

 10. Hyvä kirjoitus ja helppoihin säästökeinoihin lisäisin asioiden kilpailutukset: asuntolaina, sähkösopimus, vakuutukset… Kilpailutimme juuri omat lainamme ja säästöä tulee lähemmäs 100 e/kk. Lisäksi ollaan hurahdettu sijoittamiseen ja kilpaillaan puolison kanssa keskenämme kumman osakesalkku menestyy paremmin.. 😀 Haaveillaan myös aikaisemmasta (kuin joku 70 v.) eläkkeellejäännistä, ja ollaan ostettu vähän metsää, jossa päätehakkuu osuu vuosikymmenten päähän. Meidän pitkäaikainen säästäminen painottuukin noihin metsäpalstoihin ja tykätään siitä että sijoitus on konkreettinen ja sitä voi omilla käsin hoitaa 🙂

  Lapselle säästäminen mietityttää, koska itse olin vielä 18-vuotiaana aika huoleton rahankäyttäjä.. Koska sitten kun tili siirtyy täysin lapsen hallinnan alle täysi-ikäisenä, niin siinä ei enää äipän estelyt auta, jos lapsi haluaa tosiaan hassata tilin siihen bemariin.. Toki voi syytellä itseään kasvatuksen epäonnistumisestakin, mutta aina ei vaan kaikki mene niin kuin suunnittelee. Jotenkin haluaisin tulevaisuudessa lapselle säästää, mutta voi olla että osakkeiden muodossa ja tarvitseeko jostain Nordnetin salkusta mainitakaan 18-vuotispäivänä.. 🙂 Ehkä sitten lähempänä kolmeakymppiä 😀 Mutta olen samaa mieltä kuukausirahasta siivousta vastaan ja koulumenestyksestä palkitsemisessa, ja meinaan toimia noin itsekin.

  1. Niin, se on totta ja sitä oon miettinyt paljon itsekin. Toki edunvalvojana voimme tehdä valintoja rahan käytöstä jo ennen kuin lapsi on 18, jos tuntuu siltä, että lapsi ei tee itseään palvelevia valintoja sitten täysi-ikäisenä. Ajatuksena on kyllä käydä 17-vuotiaana pankissa yhdessä miettimässä rahojen käyttöä ja tehdä suunnitelma niiden varalle, jonka myös lapsi kokee itselleen sopivaksi 🙂

 11. Kiitos kiinnostavasta rahapostauksesta! Omassa lähipiirissäni on myös viime aikoina alettu puhumaan rahasta avoimemmin. Toisinaan kuitenkin huomaan, että hyvätuloisen ei kannata avata suutaan kun puhutaan rahasta. Olen itse korkeakoulutettu, ihan ok palkkaa saava, asiantuntijatason työntekijä. Olen huomannut, että tuloista puhuttaessa on ok valittaa pienestä palkasta, mutta ei ole ok tuoda esiin, että on tyytyväinen tulotasoonsa ja elää sillä ihan hyvää elämää. Vaikka olisi tehnyt kovasti töitä ja opiskellut useita vuosia yliopistossa saavuttaakseen sen tason, on reaktio ollut monesti negatiivissävyinen. Siksi arastelen itse edelleen rahasta puhumista muissa kuin suunnilleen saman tulotason porukoissa. Minusta on hienoa, että olet pitkäjänteisellä tekemisellä ja yrittämisellä saavuttanut kertomasi tulotason. Toivoisin, että kateuden sijasta muutkin voisivat nähdä sen esimerkkinä ja inspiraationa omalle tekemiselleen.

  1. Mä oon kans huomannu tän välillä. Toisaalta halutaan, että rahasta puhutaan, toisaalta halukkuutta puhua siitä on tosi vähän ja usein se halukkuus on helposti niillä, jotka on tyytyväisiä tilanteeseen. Se taas aiheuttaa helposti sellaisen fiiliksen, että lesoo tai ylpistelee, kun nähtävästi raha-asioista sais puhua vaan valitellen. Jotenki loputon suo 😀

 12. Jotenkin lämminhenkinen ja ennen kaikkea avoin postaus! Ainakin itselleni antoi inspiraatiota. Tuli mieleen postaussarja Annan talouskoulu, tottakai nämä on aika henkilökohtaisia ja toisilla tunteisiin meneviä asioita, mutta itse lukisin lisää sun ajatuksia. Varsinkin kun oot omalla työlläsi ansainnut noin hyvän taloudellisen aseman. You go girl!

 13. Hei Anna!
  Kiitos, tämä oli tosi mielenkiintoinen, avoin ja rehellinen postaus.
  Kuten sanoit rahasta ei paljoa puhuta, joten tämän tekstisi lukemisen myötä tuli itselle parissa kohtaa “aa tollainkin voi toimia”-hetkiä. Positiivisella tavalla siis:)

  1. Kiva kuulla 🙂 Ja joo, mä tykkään tällaisista postauksista, koska mua puraisee helposti säästämiskärpänen kun kuulen muiden taktiikoista ja säästöistä 😀 Sit tulee sellanen, ei vitsi, munki pitäis -fiilis 🙂

  1. Ahmmm, ne menee Aktian hoitamina, eli tarkalleen en ees tiedä. Pohjoismaihin ainaki ja olikohan “Green” yksi. En muista. Oon yrittäny valita sellaisia, jotka on suomalaisia tai nordic ja sustainable puolta. Mut rehellisesti en oo ihan varma mitä kaikkee siellä on, Aktia hoitaa sen tiettyjen meidän ohjeiden puitteissa 🙂

 14. Tää oli mielenkiintoinen postaus, kiitos! 🙂 Heh, 3. kohta osiossa “pihistetään: toi on niin parhautta, kun saa tarjoushaukkailla ja vertailla kaupassa hintoja! 😀 mä oon päättänyt, että esim. Avocadopussista en maksa yli 3e, ja sitten kun avocadot on tarjouksessa, niin oon ihan fiiliksissä 😀 ja just omenoista valitsen halvimman, mutta toisinaan mukaan voi lähteä raakasuklaata, minkä korkeampi hinta suhteessa muihin suklaatuotteisiin ei mene lainkaan samalla logiikalla, haha. :’D

  1. Joo just tää 😀 “Ostanpa tästä ylihintaisen artisaanijonkun, mutta mietin todella kauan otanko nämä Pirkan croissantit 2,29 vai nuo toiset 2,79 :D”

 15. Mielenkiinnosta kysyn, että meinaatteko kertoa Dantelle tästä rahastosta mihin hänelle säästätte? Mietin, että houkuttaako häntä sitten teini-ikäisenä työnteko, jos tietää saavansa 18-vuotiaana 70 000 euroa käytettäväksi. Tietysti kasvatuksella on tässä iso merkitys, sillä itsekin olen saanut isovanhemmiltani rahasiirron 18-vuotiaana, mutta säästän sitä tulevaisuuden menoihin ja olen melko tarkka rahan käytöstä muutenkin. 😀

  Oletteko ajatelleet maksavanne Dantelle tulevaisuudessa jotain erillistä kuukausi-/viikkorahaa tämän rahastosijoituksen lisäksi? 🙂

  1. Joo ja tää on ihan tiedostettu haaste. Siksi halutaan olla avoimia hänen kanssaan alusta asti tästä asiasta, mutta aina se korostus oltava siinä, että ne rahat on johonkin järkevään 😀 Mut saa nähdä, tää voi olla katastrofi in the making.

 16. Kiva postaus, mutta tosiaan mm. lastenhoitajien palkka käteen on 1500 e kuussa josta n. 900-1200€ menee vuokraan jos asuu pk seudulla. Siitä lopusta pitäisi huomioida muut menot. Jollakin saatta jäädä perheelle alle 100€ ruokaraha kk. Niin silloin on mahdotonta sijottaa yhtään mitään. Mikä on tosi surulista, sehän olis mielettömään ihana jos jokainen pystyisi sijoittamaan edes tuon 100 kuussa.

  1. Saanko kysyä tässä tapauksessa, että miksi pitää asua niin kalliissa kämpässä tässä tapauksessa?

 17. Tosi kiva kun kirjoitit tästä aiheesta. Oli mielenkiintoinen juttu kun itselläni on 2kk vauva ja ollaan pohdittu hänelle säästämistä. Ja rahan arvon opettamista olen myös miettinyt, että miten toteuttaisi.

Leave a Reply