SAPAKSIA JA VIINEJÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄKSI

*Kaupallinen yhteistyö: Cono Sur

itsenaisyyspaiva (3 of 28).jpg

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja me ei valitettavasti päästä tänä vuonna nauttimaan siitä, kun ollaan melko varmasti nukkumassa Melbournessa. Linnan juhlat tulee niin harmittavan hankalaan aikaan Ausseittain ajatellen, että todennäköisesti tyydyn tänä vuonna vaan tsekkaamaan parhaat asut iltalehtien sivuilta. No, ei se oo niin justiinsa, sillä mulle tärkeintä kaikissa tällaisissa juhlissa on enemmänkin seura, perheen kanssa vietetty aika ja no ruoka 😀 Teinkin ennen lähtöäni tällaisen pienen ehdotuksen siitä, mitä minä tarjoaisin itsenäisyyspäivän juhlinnaksi tänä vuonna. Viime vuonna sain paljon kysymyksiä mun itsenäisyyspäivän kakusta ja ajattelin tänä vuonna jakaa siitä ohjeen ennen itse juhlaa, enkä vaan kuvaa juhlapäivän illalla 🙂 Ja pari muutakin tarjoiluideaa olisi. 

Mä tarjoaisin itsenäisyyspäivänä sapaksia, eli suomalaisia tapaksia, kanapiirakkaa ja kakkua. Ja tietenkin hyviä viinejä. Pääsin kesällä tutustumaan tarkemmin Cono Surin Single Vineyard -viineihin ja niistä moni ihastutti erityisen paljon. Niistä ottaisin itsenäisyyspäivän pöytään Cono Sur Single Vineyard Rieslingin ja Cono Sur Single Vineyard Pinot Noirin. Todella pehmeä ja silkkinen Pinot Noir sopii nimittäin erinomaisen hyvin juustojen kanssa ja punkun ystävälle muutenkin ruokajuomaksi, ja erityisesti poronlihan kaveriksi. Hedelmäinen kuiva Riesling vuorostaan sopii superhyvin niin jälkkäreiden kanssa kuin myös kanapiirakan ja lohen kaveriksi. Valitse siis mieluiten tai tarjoile molempia, sillä makuja on monia. Mä oon valkkari-ihminen, mieheni taas punaviinin ystävä. Mä rakastan uuden maailman viinejä ja lähes aina meillä juodaan joko australialaisia, uusi-seelantilaisia tai sitten chileläisiä viinejä. Nää Cono Surit oli meidän valinta aikaiseen itsenäisyyspäivän viettoon perheen kanssa, sillä australialaisia viinejä saa lähiaikoina juoda varmasti enemmän kuin tarpeeksi. Sitä paitsi, näissä todella hinta ja laatu kohtaa ja tykkään noista kauniistajuhlapöytään sopivista pulloista! Sisällön lisäksi, tietenkin 🙂 

itsenaisyyspaiva (1 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (24 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (5 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (18 of 28).jpg

No entäs mitäs lautaselle sitten? 

KANAPIIRAS

Täältä löydätte tonnikalapiirakan ruokaohjeen, jota lainasin tähän kanapiirakkaan. Pohjalle Mylly Paras Suolainen piirakkapohja, joka toimii erinomaisen hyvin kiireiseen arkeen, jos ei jaksa tehdä itse pohjaa. 

TÄYTTEET: 
1,5 sipulia pieneksi pilkottuna 
250 gr kanaa paistettuna ja pilkottuna tai suikaleita
1 pötkö Presidentin vuohenjuustoa (Huom! Vuohenjuusto, ei vuohenmaitojuusto) 
1 paprika 
n. 15 kirsikkatomaattia
3 dl ruokakermaa 
3 kananmunaa 
juustoraastetta

itsenaisyyspaiva (17 of 28).jpg

1. Kuullota sipulit pannulla ja paista kana 
2. Levitä piirakkataikina vuokaan ja anna olla uunissa 175 asteessa noin 7 minuuttia. 
3. Laita pohjalle kuullotetut sipulit. Lisää päälle kana ja pilkottu paprika. Sitten vuohenjuusto pienehköinä paloina ja päälle puolitetut kirsikkatomaatit. 
4. Sekoita kananmunat ja ruokakerma keskenään ja lisää joukkoon suolaa, pippuria ym. mausteita mielesi mukaan. 
5. Kaada kananmuna-ruokakerma seos piirakan päälle niin, että kirsikkatomaattien puolikkaat melkein peittyvät. Ripottele päälle makusi mukaan juustoa. Mun tapaukesssa paljon. 
6. Paista uunin keskitasossa kiertoilmalla noin tunnin 175 asteessa ja anna jäähtyä yön yli tai jääkaapissa / parvekkeella pari tuntia. Tarjoile jäähtyneenä. Toimii sikahyvin hapanimeläkastikkeen kanssa! (Toisaalta, mikäpä ei?)

Tarjoile Cono Sur Single Vineyard Rieslingin kanssa.

itsenaisyyspaiva (4 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (11 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (2 of 28).jpg

JUUSTOLAUTANEN 

Mun juustolautaselta löytyy kylmäsavulohta (en tykkää graavilohesta), suolakurkkuja, savustettua poronlihaa, juustoja (chevretteä, välimeren goudaa, viinitarhurin vuohenjuustoa ja ananasjuustokiekko), marjoja ja tietty suomalaista suklaata. No koska hei, parasta! 

itsenaisyyspaiva (14 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (12 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (13 of 28).jpg

SAPAKSET

Keksi (makusi mukaan, mun käyttämä musta on Lontoon tuliainen), vuohenjuustolevitettä (notkistan tätä yleensä parilla tipalla sitruunamehua), savustettua poronlihaa ja suolakurkkua sekä maustettuja seesaminsiemeniä. 

itsenaisyyspaiva (16 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (15 of 28).jpg

Rostenin siemenlastu (Rosmariini ja merisuola), tuorejuustoa, lohta ja kirsikkatomaattia. 

Valmistuu alle vartissa ja helposti syötävissä sohvalla Linnan juhlia katsellen. 

Tarjoile Cono Sur Single Vineyard Pinot Noirin kanssa.

 

itsenaisyyspaiva (19 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (20 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (27 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (21 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (28 of 28).jpg

ITSENÄISYYSPÄIVÄN KAKKU

POHJA: 
Pipareita 3/4 Annas paketista 
120 gr voita 

TÄYTE:
2 dl kuohukermaa 
2 dl vaniljatuorejuustoa 
200 gr valkosuklaata 
2 dl maitorahkaa 
8 liivatelehteä 

KORISTELU: 
Valkoista ja sinistä sokerimassaa sekä halutessa kultahippuja ja kukkia. Kookoshiutaleita.

1. Laita piparit suljettavaan pussiin ja kauli ne pyyhkeen läpi pussissa pieneksi muruksi. Lisää joukkoon 120 gr sulaa voita. 
2. Laita avattavaan vuokaan leivinpaperi (sen saa pingotettua niin, että laittaa paperin pohjan päälle ja sitten laittaa vuoan reunat ja sulkee vuoan niin, että paperi jää väliin). 
3. Laita keksi-voisekoitus jääkaappiin jäähtymään. 

4. Kaada lakeaan astiaan kylmää vettä ja laita liivatelehdet vettymään siihen.
5. Sillä aikaa kun pohja jäähtyy jääkaapissa, valmista täyte. Sulata valkosuklaa sulaksi.
6. Vatkaa kuohukerma ja sekoita tuorejuusto haarukalla pehmeäksi (=notkista). Lisää kermavaahto tuorejuuston kanssa samaan sekoiteastiaan ja lisää joukkoon 2 dl maitorahkaa. Lisää joukkoon sulatettu valkosuklaa ja sekoita. 
7. Kiehauta vähän vettä ja n. 0,5 dl-1 dl sekoita liivatelehdet, jotka ovet pehmenneet kylmässä vedessä. Sekoita liivatelehdet veden joukkoon ja kaada täytteen joukkoon, sekoittaen tasaiseksi. 

8. Ota pohja jääkaapista ja lisää sen päälle täyte. 

9. Anna pohjan jäähtyä n. 7-8 tuntia. Kakku kannattaa siis tehdä joko aamulla, jos juhlat on illalla tai sitten edellisenä iltana. Koristele kookoshiutalein ja jos haluat, askartele Suomen lippua muistuttava koriste. Kauli ensin valkoinen sokerimassa ja asettele ohuista sokerimassapaloista pohja, jonka päälle lisää sinisestä sokerimassasta kaunis koristelu. 

PIKKUNAPOSTELTAVAT:

itsenaisyyspaiva (23 of 28).jpg

 

Sinivalkoisetmarengit on superhelppo tehdä! Vatkaa 2 kananmunanvalkuaista ihan vähän, niin, että ne näyttää saippuavedeltä. Lisää joukkoon n. teelusikallinen sitruunamehua. Ala lisäämään sokeria samalla kun koko ajan vatkaat. Lisää kaiken kaikkiaan 1 dl sokeria ja vatkaa kovaksi valkoiseksi vaahdoksi (ei saa yhtään valua, kun kulhon kääntää ylösalaisin). Ota puolet aineesta erilleen ja sekoita joukkoon sinistä pastaväriä (nesteväri saattaa rikkoa koostumuksen). Laita kaksipäinen pursotinpussi tai laita kerroksittain väriä yhteen pursotinpussiin (näin mä tein, koska taapero on piilottanut mun leivontakamoja) ja pursota sinivalkoisia marenkeja pellille. Paista 45 minuuttia uunin keskitasolla 125 asteessa ja jätä marengit vielä lämpimään uuniin n. 20 minuutiksi sammuttamisen jälkeen. 

itsenaisyyspaiva (22 of 28).jpg

Pistaasipalloihin tarvitset 1 dl kuohukermaa, 150 gr valkosuklaata ja pilkottuja pistaaseja. Voit murentaa pistaasit itse tai käyttää valmiita pistaasirouheita. Laita kulhoon 100 gr valkosuklaata ja lisää joukkoon 1 dl kuohukermaa. Sulata mikrossa 15 sekuntia kerrallaan aina sekoittaen välissä. (Menee kaiken kaikkiaan noin 1-2 minuuttia). Sekoita joukkoon makusi mukaan pistaaseja ja levitä leivinpaperilla vuoratulle astialle levyksi (ei tarvii olla mitenkään hirveen ohut tai nätti) Kun seos on hieman jähmettynyt jääkaapissa, voit pyöritellä siitä palloja kämmenten välissä ja pyöritellä pallot lopussa pistaasirouheessa. Tarjoile jääkaappikylmänä. 

Nää ja toi Single Vineyard Riesling on ihan älyttömän hyvä yhdistelmä! 

itsenaisyyspaiva (25 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (6 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (7 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (8 of 28).jpg

itsenaisyyspaiva (9 of 28).jpg

Siinäpä mun tarjoiluehdotus Itsenäisyyspäivään. Miten te aiotte viettää torstain? 🙂 

P.S. Cono Surin Single Vineyardeja löytyy hyvin varustelluista Alkoista tosi hyvin ja niitä on muutamaa erilaista. Nää mun suositukset on tosiaan Cono Sur Single Vineyard Riesling (23) ja Pinot Noir (21). Valkkari irtoaa hieman alle 14 €:lla ja punkku on siinä 15 €:n pintaan. Mä suosittelen lämpimästi, jos tykkää raikkaista, mutta silti todella makurikkaista ja hyvistä viineistä, jotka toimii niin alkuruoan ja pääruoan kuin tapasten ja sormiruokien kanssa. Erityisesti toi Pinot Noir saa multa pisteitä, sillä en yleensä niin tykkää Pinot Noirista, mutta tää on musta todella hyvin onnistunut ja siinä on vahva, mutta tosi miellyttävä jälkimaku, joka on erittäin sopiva vahvojen juustojen kanssa. 

6 thoughts on “SAPAKSIA JA VIINEJÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄKSI

 1. ah miten kaunista 🙂 !
  Teen ote monesti kaikenlaisia hedelmätarjottimia, näistä saa kivasti vinkkejä. oon yrittäny tehdä terveellisiä versioita välillä ja jättää juustot ja sellaset pois. välillä sitten kaikilla herkuilla. nam nam !
  sapaksia pitää tehdä kyllä joku päivä ennen joulua, kiitos vinkeistä. suolaset piirakat on super käteviä, ne menee juhlapöydässä ja arjessa 🙂 !

 2. Oon yksi todella harvoin kommentoivista lukijoista, eikä tämäkään varsinaisesti liity postaukseen, mutta siitä huolimatta oot mun lempibloggaaja ja odotan aina innolla postauksia 🙂 oon lähdössä lauantaina Melbourneen kuukaudeksi tyttöystävän luokse ja koska oon siitä ihan fiiliksissä niin jotenkin toi sun samoihin aikoihin ajoittuva reissu innostaa mua kans, kun Australia on niin rakas maa 😀 toivottavasti teillä on oikein ihanaa!

  1. No oiskohan tossa tehty noi safkat vähän isommalle porukalle eikä Annan itsensä syötäviksi. Ehkä sipulia sisältävä ruoka oli ns. vieraille..

   1. Joo, en näitä ihan itse syönyt. Mulla on aika pitkä taival tässä selvitettävänä, ja siihen liittyy paljon kokeiluja. Esim. paistettu sipuli on melko OK, mutta raaka on tosi paha. Ärtyneen vatsan kaa pitää käydä pitkä kokeiluprosessi läpi. 

Leave a Reply