HALLOWEEN DINNER

*Kaupallinen yhteistyö: Norton-viinit

nortonreserva (15 of 17).jpg

Siskollani on alkavalla viikolla synttärit, ja kun hän oli käymässä avomiehensä kanssa Tampereella, mulla oli hyvä tekosyy kattaa Halloween-pöytä juhlan kunniaksi 🙂 Mä rakastan kokkailla yhdessä, kokeilla erilaisia ohjeita ja uusia juttuja. Tällä kertaa tehtiin pihvien kaveriksi hieman uunibataattia (myös uunikurpitsa toimii!) ja uunissa paistettua kesäkurpitsa+kukkakaalia sekä kanttarellikastiketta. Aika kurpitsapainotteista ja oranssia, kuten kauteen kuuluu. Inspis tuli kurpitsasta, josta homma sitten lähti vähän niinku käsistä aina oranssia viiniä myöten. 

Jos vietätte Halloweenia vasta ensi viikonloppuna, niin tästä voisi ottaa talteen hyviä ja helppoja ohjeita illallisen viettoon 🙂 Ja toi Norton Reserva Malbec kannattaa poimia tästä talteen erinomaiseksi syys- ja talvikauden punkuksi, tää on nimittäin ihan superhyvä liharuokien kaveriksi! Kirjoitin siitä muuten toukokuussa enemmänkin, kannattaa tsekata sieltäkin viiniin hyvin sopivat ruokaohjeet! Kyseessä on ihanan täyteläinen ja kirsikkainen punkku, joka toimii pitkän kesän jälkeen kylmänä vuodenaikana aivan täydellisesti! 

Aloitetaan siitä, miten saada hyvät pihvit pannulla, kun grillikausi on loppu. Mä ostan yleensä tiskiltä jotain hyvää lihaa, yleensä sisäfilettä tai ulkofilettä. Ulkofilee on vähän edullisempaa ja sattui vieläpä olemaan kaupassa hyvässä alessa, joten tällä kertaa mentiin sillä. Me syödään AINA liha mediumina, ja musta on tullut jo aika hyvä arvioimaan toi täydellinen pinkki. 

nortonreserva (3 of 17).jpg

nortonreserva (11 of 17).jpg

nortonreserva (12 of 17).jpg

PIHVIT: 

Tarvitse lihaa oman mielen mukaan (meillä oli n. 200-250 gr per pihvi), foliota ja mausteita sekä hieman voita. Lihat kannattaa ottaa jääkaapista pari tuntia ennen paistamista, viimeistään tuntia ennen. Mä yritän ottaa 1-3 h ennen ja maustaa lihat hieromalla niihin lempimausteitani, eli hieman pippuria ja parmesaanisuolaa. Huoneenlämmössä puhtaan keittiöpyyhkeen  alla saavat odotella viimeiseen asti. 

Paistovaiheessa laitan n. ruokalusikallisen voita pannulle ja pannun 8/9 lämmölle. Tässä toki liesi ja pihvien koko (paksuus) ratkaisee paljon, mutta tämän kokoisia pihvejä yleensä pidän ensin n. 4-5 min per puoli 8/9 lämmöllä ja sitten 2-3 minuuttia vielä miedommalla 4/9. Tämä jälkeen siirrän pihvit yksi kerrallaan folion sisään, missä pidän niitä vielä Näin ne kypsyvät vielä hieman lämmössä ja vetävät mehut itseensä. Toinen vaihtoehto on ottaa pihveihin väri pannulla ja sitten laittaa uuniin kypsymään, mutta mulla on yleensä uunissa jotain muuta, enkä jaksa kikkailla, kun ilman uuniakin tulee erinomaista. 

nortonreserva (6 of 17).jpg

nortonreserva (8 of 17).jpg

nortonreserva (13 of 17).jpg

KOOKOS-UUNIBATAATTI (meidän vakkarisuosikki)

1-2 bataattia 
Foodin kookosöljyä
kanelia 

Pese bataatti hyvin, ei tarvitse kuoria. Leikkaa se melko ohuiksi lohkoiksi, jotta se paistuu nopeammin. Sekoita lohkoihin kulhossa kanelia ja kookosöljyä ja heitä vuokaan tai pannulle. Uunissa n. 15-20 min 175 asteessa ja voilá. Näitä kannattaa hieman haarukalla kokeilla, milloin ovat pehmeitä. Halutessasi voit heittää valmiiden päälle hieman parmesaanijauhetta. 

nortonreserva (10 of 17).jpg

nortonreserva (14 of 17).jpg

PAISTETUT KESÄKURPITSAT JA KUKKAKAALIT

1 kesäkurpitsa 
1/2 iso kukkakaali tai 1 pieni kukkakaali
limemehua 
valkosipulijauhetta
parmesaanisuolaa ja pippuria 
oliiviöljyä

(merileväjauhe-seesamisiemensekoitusta ja kimchi-seesaminsiemeniä)

Revi kukkakaalit pieniksi paloiksi ja kuori ja paloittele kesäkurpitsa. Sekoita kulhossa joukkoon muutama loraus oliiviöljyä (n. 3-4 ruokalusikallista) ja 1-2 ruokalusikallista limemehutiivistettä tai purista kahden limen mehut. Mausta lempimausteillasi, ette varmaan ikinä arvaa mikä on mun 😀 Sitten pellille ja uuniin n. 150 asteeseen n. 15 minuutiksi. Näissä on kiva, jos on ihan vähän rapsakkuutta, vaikka muuten tavoitteena on pehmeä ja hieman ruskettunut kukkakaali. Valmiiden vihannesten pintaan voi ripotella hieman paprikamaustetta ja mä rakastan tunkea vähän joka ruokaan joko kälyni ohjeella tehtyä merilevä-seesamisiemen -sekoitusta (täytyykin kysyä saanko jakaa ohjeen teille) tai sitten Briteistä tilaamiani kimchi-seesaminsiemeniä, jotka on ihan superhyviä ja joita käytän about joka ruoassa nykyisin 😀 Nyt oli tarjolla molempia. 

nortonreserva (7 of 17).jpg

nortonreserva (9 of 17).jpg

KERMAINEN KANTTARELLIKASTIKE 

500 – 600 gr kanttarelleja
voita 
mausteita 
3 dl ruokakermaa

Tämänkin teen helpoimman kautta. En tykkää sipulista ja se aiheuttaa mulle mahaoireita herkästi, joten sen skippaan. Mä pesen ja pilkon kanttarellit ja kuullotan ne ensin voissa. 1-2 ruokalusikallista voita pannulle, sitten kanttarellit joukkoon. Kun kanttarelleista on vesi haihtunut pois, maustan ne ja  kun ne alkavat olla “kuivina” pannulla, lorautan joiukkoon 2-3 dl kermaa silmämääräisesti joukkoon. Hauduttelen pienellä lämmöllä, jolloin kerma muuttuu paksummaksi pikkuhiljaa. Näihin ei mee ku 10 minuuttia ja yleensä laitan nää pannulle samaan aikaan ku alan paistamaan pihvejä. 

nortonreserva (1 of 17).jpg

nortonreserva (4 of 17).jpg

nortonreserva (17 of 17).jpg

nortonreserva (5 of 17).jpg

RUOKAJUOMAKSI: Norton Reserva Malbec 2015 

Hieman hintavampi punaviini lähes 15 euron hinnallaan, mutta ahh-niin-hyvä! Malbec sopii superhyvin naudanlihan ja lampaan kaveriksi, mutta toimii myös juustojen kanssa tosi hyvin, eli samalla viinillä pärjää usein alkuruoan ja pääruoan ja jälkkärin, jollei halua alkaa fiilistelemään eri viineillä. Norton Reserva Malbec on tosi täyteläinen ja “rikas” maultaan, joten se todella täydentää tuota liharuokaa ja tuo siihen syvempää ulottuvuutta. Nyt kun pikkujoulu- ja joulusesonki on jo ovella, suosittelen lämpimästi tämän tilaamista omaan lähi-Alkoon, jos sitä ei siellä vielä ole. Tätä oli myös mun synttärijuhlintojen viininmaistelussa, sillä tää lukeutuu ehdottomasti mun tämän hetken lempiviineihin. Hauska nippelitieto muuten; tää viini valmistetaan yli 80-vuotiaiden viiniköynnösten rypäleistä, ja koska nää iäkkäät köynnökset tuottaa tavallista pienempää satoa, on niiden rypäleiden aromit todella intensiivisiä! Viiniä kypsytetään tammitynnyreissä 12 kk ennen pullotusta. Myös viini väri kertoo aika paljon, se on nimittäin todella vahvan tumma. Aika sopivan verentumma Halloween-pöytään, eikö? 😉 

nortonreserva (2 of 17).jpg

Kokeilkaa ihmeessä näitä ja kertokaa, miten maistui! 🙂 

6 thoughts on “HALLOWEEN DINNER

  1. Sen verran piti tulla kommentoimaan nyt postausta enempi lukematta, että jostain syystä blogisi kuvat eivät näy jos adblock on päällä. 🙁 Kytkin adblockin hetkeksi pois ja jos jo ennen sivulle pääsemistä joutuu klikkailemaan koko sivun mainoksen pois ja sen jälkeen selailemaan sivua jossa on sivun ylä- ja alalaidassa isot mainokset (en edes hoksannut heti missä otsikkobanneri on) ja keskellä sivuakin yksi huuliherpes-mainos ruokapostauksen ohessa niin jatkossa taitaa jäädä blogin kuvat katselematta ja luen vain tekstit.
    Tosi ikävää koska kuvat ovat iso osa lukuelämystä!

  2. Kiitos että uskallat sanoa mitä ajattelet (viittaan tuohon ilmastopostaukseesi), se on ihan mielettömän virkistävää kaikkien Hyvien Ihmisten kirjoittelun joukossa ja kaiken lisäksi valitettavasti totta. Minua henkilökohtaisesti ei ahdista niinkään ilmasto vaan kaikista eniten hikipajoissa vaatteita tekevät ihmiset. Yhtenä länsimaisena ihmisenä voin tietysti yrittää ostaa kaikki vaatteeni kirpparilta mutta ei sieltäkään kaikkea löydä, mitä tahtoisin. Tällainen ajatus vaan + kiitos sinulle.

  3. Hei Anna, Olen joskus vuosia sitten tehnyt blogissasi olleella ohjeella aivan ihania kevätrullia. Nyt kun alkoi taas tehdä niitä mieli, en löydä ohjetta mistään. 🙁

    Muistan että aikoinaan blogissasi oli muitakin älyn herkullisia ohjeita. 🙂 Onko noiden kevätkääryleiden ohje vielä jossain täällä blogissa? Niissä oli ainakin katkarapuja ja porsaan jauhelihaa, jos oikein muistan. Olisi mahtavaa jos näiden ohjeen saisi vielä jostakin. Muistan postauksen kuvatkin vaikka siitä on varmaan joku kymmenen vuotta aikaa. 😀

Leave a Reply