VUODEN ENSIMMÄISET RAPUJUHLAT

*Kaupallisessa yhteistyössä Mud House Wines

rapujuhlat_1_of_1.jpg

Voitteko kuvitella, että mä en ennen tykännyt yhtään äyriäisistä? Itse asiassa yläaste- ja lukioaikaan oli seitsemän vuotta, kun en syönyt ollenkaan mereneläviä. Seitsemän vuotta. Ja siis rapuja ja kaikkia äyriäisiä vihasin monta monta vuotta. Mun on niin vaikea ymmärtää tota nyt, kun voisin elää vaan merenelävillä, rakatan sushia ja ravut vähän kaikissa muodoissa on ihan mun suosikkiruokaa. Joten, ei liene yllättävää, että siinä missä inhosin rapujuhlia (enkä sellaisissa käynyt nuorempana) ennen, nykyään mun mielestä vähintään kolmet rapujuhlat on paikallaan tässä loppukesästä ja alkusyksystä. 

Ihan totta. Ohjelmassa on yhdessä oloa, hyvää ruokaa, roppakaupalla rapuruokia ja hyvää viiniä. Sinänsä en äkkiseltään keksi mulle sopivampaa ruokaan liittyvää tapahtumaa ja otan tästä rapukaudesta kaiken ilon irti. 

Mun mielestä rapujuhlat on ihania jo senkin puolesta, että niissä on joku sellainen lämmin ja haikeakin kesän tunnelma. Sellainen fiilis, jolla juhlistetaan kaikkea ihanaa, mitä kesään kuuluu ja valmistaudutaan synkempään kauteen. 

rapujuhlat (24 of 26).jpg

rapujuhlat (13 of 26).jpg

rapujuhlat (10 of 26).jpg

rapujuhlat_9_of_19.jpg

Mun mielestä yks rapujuhlien ihanuuksia on se, että rapujuhlien valmistelu on nykyisin niin helppoa! Mä en todellakaan keitä mitään rapuja ja valmistele niitä tuntitolkulla, vaan sulatan valmiiksi keitetyt pakasteravut tai ostan kalatiskiltä valmiiksi keitettyjä tuoreita rapuja. Tavallisten punaisten saksiniekkojen lisäksi rakastan kaikkea muuta rapuruokaa, ja muutama suokki on sellainen, jotka mieluusti jaan kanssanne. Aloitetaan tärkeimmästä, eli ruokajuomasta 😀 

rapujuhlat_19_of_19.jpg

 

rapujuhlat_8_of_19.jpg

rapujuhlat_4_of_19.jpg

Mä en ole snapsi-ihminen, mä olen viini-ihminen. Ja äyriäisiin sopii valkkarit ja rosét niin hyvin, että joutuu oikein miettimään, mikä on suosikkiviini rapujen rinnalle omista suosikeista. Joskus Lontoossa asuessani kävin usein samassa ravintolassa syömässä lobster rollia ja sieltä sain baarimikolta suosituksen erääseen sauvignon blanciin hummerin kaveriksi. Suomen Alkossa samaa viiniä etsiessäni vedin vesiperän, mutta avulias myyjä suositteli toista Sauvignon Blancia, Mudhousea, tilalle. Vähän epäröiden lähdin sitä ostamaan, koska kyseessä ei ole mikään kyykkäriviini ja kyllä harmittaa käyttää reilu 15 € viiniin, josta ei ehkä tykkääkään. Ostin silti ja siitä asti oon ostanut todella useesti. 

Nyt pidin tuosta varmaan vuoden tauon puolivahingossa kun oon jotain muita suosikkejani juonut enemmän, mutta nyt kun tämä oli Alkon hyllyn päässä rapujuhla-suosikkina esillä, muistin taas nappasta tätä mukaani. En tiedä onko tää 2017 vuosikerta jotenkin tavattoman hyvä vai onko vaan vuodessa jo unohtunut tämän maku liiaksi, sillä tää on vaan aivan järjettömän hyvää! Sauvignon Blanc tunnetusti jakaa mielipiteitä. Toiset rakastaa tota herukkaisuutta, toiset ei niin välitä. Toki pakko sanoa, että Sauvignon Blanceissakin on eroja. Vaikka se on yksi mun suosikkiviinejä, myönnän, että joukossa on myös sellaisia yksilöitä, jotka maistuu ihan kissanpissalta. Sauvignon Blanc kannattaa ostaa kyllä suositusten mukaan, ja niistä harvoin löytyy ihan parhaita sieltä Alkon alimmilta hyllyiltä. Sauvignon Blancin kotialuetta on Uuden-Seelannin Marlborough (toki sitä muualtakin tulee), ja tuolta löytyy mun mielestä ehdottomasti parhaat valikoimat tuota. Mud Housella on valkkarin lisäksi aivan törkeän hyvä Sauvignon Blanc rosé, joka on ehdottomasti mun mielestä TOP3 Alkon rosé-viineistä. 

rapujuhlat (2 of 26).jpg

rapujuhlat_16_of_19.jpg

 

rapujuhlat_1_of_1-4.jpg

Vaikka Mud Housen Sauvignon Blanc on kuvailultaan ihan kuiva, niin mä väitän, että tässä on sellaista luonnollista makeutta. Hapokas se on ja herukkainen. Gerippiä, raparperia ja ryhtiä. Toimii rapuruokien ja aasialaisten ruokien kaverina superhyvin. Ja aivan älyttömän hyvä sushiviini! Kuivan ja puolimakean ystäville ehdottomasti täydellinen viini, joka tosin on hieman hintavampaa päätä, hieman päälle 15 € maksaa pullo. Viini löytyy myös ihan supertyylikkäässä ja kätevän kokoisessa hanassa (1,5L), ja silloin litrahinta on hieman edullisempi. Tuo hana on itse asiassa tosi kaunis, ja menee kyllä kattauksessakin. 

rapujuhlat_12_of_19.jpg

Mud House Sauvignon Blanc Rosé vuorostaan on hieman alle 15 € ja hyvi samantyyppinen kuin valkoinen ystävänsä, mutta siinä on ripaus metsämansikan aromikkuutta ja onhan tuo vaaleanpunainen viini vaan jotenkin niin kesän juttu! Mä ehkä jonkun toisenkin rosén kohdalla oon kehunut rosé-viinejä, mutta tän 2017 Mud Housen kohdalla on sanottava, että jos jostain viinistä haluaa aloittaa roséhen tutustumisen, niin tämä on siihen paras! 

rapujuhlat_10_of_19.jpg

rapujuhlat_11_of_19.jpg

Näistä tota valkkaria löytyy Alkoista ehkä parhaiten, myös hanaa ja roséta saa aika monista Alkoista, mutta kaikki on myös tilattavissa Alkon nettikaupasta, josta ne saa lähimpään Alkoonsa. 

Ruokapuolella taas mä oon aika perinteinen siinä mielessä, että meidän rapupöydässä on, no, rapuja 😀 Eri muodoissa. 

Perinteisten rapujen lisäksi mä rakastan chili-rapu-aiolia ja laiskana ihmisenä käyn hakee sen Stockan Herkun tiskiltä, koska se on ihan sairaan hyvää siellä! Voisin syödä sitä kilokaupalla leivän kanssa! 

Ite teen sellaisen erikoisen wasabi-aioli -sekoituksen, joka toimii rapujen kanssa superhyvin. Ja koska merenelävä-teemalla mennään, tarjoilu tapahtuu simpukoista 🙂 

rapujuhlat_6_of_19.jpg

rapujuhlat (4 of 26).jpg

rapujuhlat_15_of_19.jpg

WASABI-JOKIRAPUSIMPUKAT

TARVITSET:
Kreikkalaista / turkkilaista jugurttia 
Valkosipuliaiolia 
Wasabia 
Mascarponea 
Tuorejuustoa 

Sekoitan sekaisin saman verran kaikkia muita ainesosia (valkosipuliaiolia, tuorejuustoa, mascarponea ja kreikkalaista jugurttia) ja lisään joukkoon wasabin ja sekoitan kunnolla. Wasabia kannattaa laittaa pikkuhiljaa ja maistella, milloin on omaan makuu tarpeeksi tujua. Mä laitan n. 2 ruokalusikallista kaikkia muita aineksia. Sekoita kunnolla, annostele simpukkakuoriin tai pienille lautasille ja laita päälle hieman jokirapuja ja kirjolohenmätiä, ja viimeistele ripauksella tummaa balsamicoa. So good! Mä laitan tarkoituksella liikaa tota wasabimoussea, koska tykkään dippailla noita kuorimiani rapuja siihen. Ja mä muuten oon lisännyt pienen pisaran vihreää elintarvikevääriä tohon, että siitä on tullut kauniin vihreä, koska wasabi itessään ei välttämättä tota ihan hirveesti värjää vihreäksi. 

rapujuhlat_1_of_1-2.jpg

rapujuhlat_2_of_19.jpg

GRATINOIDUT SINISIMPUKAT

TARVITSET: 
1 kg sinisimpukoita 
3 dl valkoviiniä keittämiseen 
130 gr Mustaleima-juustoraastetta 
2 rkl korppujauhoja 
100 gr voita 
1-2 salottisipulia 
2 valkosipulin kynttä 

Nää sopii hyvin alkuruoaksi tai tuohon rinnalle kaveriksi. 

Keitä ensin sinisimpukat valkoviinissä (tähän miljoona ohjetta netissä). Mä pesen ensin kaikki simpukat läpi haalealla vedellä ja kopauttelen ne tarkistaakseni, että kaikki menee kunnolla kiinni. Kaadan 3 dl valkoviiniä isoon kattilaan, kun se alkaa kiehumaan, heitän simpukat joukkoon, laitan kannen kiinni ja varovasti vähän ravistelen. Sitten annan olla kannen alla n. 5 minuuttia. Siinä vaiheessa kaikki simpukat on aika hyvin auki. Nostan ne pois, nostelen ne pois viinistä ja otan toisen kuoren pois. Laitan kaikki simpukat pellille leivinpaperin päälle. 

Sekoitan Mustaleima-juustoraasteen, korppujauhot, hienonnetun sipulin ja valkosipulin keskenään ja sitten lisään joukkoon mikrossa hieman sulatetun voin. Sitten annostelen ton juustosekoituksen simpukoihin ja laitan n. 7 minuutiksi uuniin n. 175-200 asteessa. Mä oikeestaan vaan katon milloin nuo alkaa ruskistua, ja otan pois. Ei ne kauaa oo, 5-10 minuuttia uunista riippuen 🙂 Tarjoile lämpimänä! 

rapujuhlat_1_of_1-3.jpg

rapujuhlat (14 of 26).jpg

Rapujen kanssa tykkään raikkaasta salaatista, joka on esim. tässä tapauksessa ollut rucola-tomaatti-paprika-mansikka-vuohenjuusto-parsa -sekoitus, johon heitin hetken mielijohteesta vielä pinjansiemeniä. 

rapujuhlat_14_of_19.jpg

rapujuhlat (16 of 26).jpg

rapujuhlat_18_of_19.jpg

Loppujen lopuksi rapujuhlien kasaan kyhääminen ei vie tuntia pidempään, vaikka näyttää kauhean monimutkaiselta. Tällä kertaa meidän rapujuhlat on ollut kesäisen pirteä värien sekamelska, mutta rakastan myös pelkistetyn valkoista kattausta, jossa ravut pääsevät todelliseen oikeuteensa kaikessa punaisuudessaan 🙂 

Onko muita rapujuhlafaneja? 

*Alkoholilainsäädännön vuoksi postauksen alkoholiin liittyvä kommentointi poistetaan*

5 thoughts on “VUODEN ENSIMMÄISET RAPUJUHLAT

  1. Hei Anna. Laitan pienen kehitysehdotuksen uusista sivuista. 🙂 blogi on kiva, mutta sinun mustavalkoinen Mungolife banneri katoaa hieman lukijan silmään. Sen alapuolella näkyy nimittäin mobiiliversiossa värikäs mainos, joka vetää huomion. Sinänsä se ei haittaa, markkinointi ainakin toimii, mutta olen ymmärtänyt, että vaikka teet kaupallisia yhteistöitä niin se ei ole pääasia 🙂 mainokset ei minua haittaa, mutta pidän esteettisesti suunnitelluista blogeista ja jos ensimmäinen vilkaisu ns johtaa mainokseen, eikä niinkään kuka sitä kirjoittaa yms niin ehkä ensivaikutelmana se ei toimi. Muuten markkinoinnin kannalta se on ok 🙂 jos ymmärrät mitä tarkoitan. Tämän kommentin tarkoitus ei ole olla ilkeä 🙂

  2. Mä rakastan rapuja! Olen syntynyt elokuussa, ja meillä on ollut aina perinteena syödä rapuja mun syntymäpäivänä. Tosi kivoja ohjeita ja ideoita, täytyy ehdottomasti testata. Hyvä syy syödä rapuja toisenkin kerran tänä vuonna.

  3. Suomenruotsalaisena ja siis sen väestöryhmän, joka rapujuhlat Suomeen toi, edustajana on pakko vastata, että luonnollisesti rakastan rapujuhlia. Kattauksesi ei ollut ihan perinteinen tai ainakaan kovin pohjoismaisen näköinen, mutta tyylillesi visuaalisesti todella kaunis ja varmasti kulinaristisestikin upea.

  4. Meillä oli joskus tapana iskän puolen suvun kanssa (eli se puoli sukua, joka tykkää järjestää pirskeitä vähän kaikesta, jotta saadaan sukua vaan kasaan 🙂 ) kokoontua elokuussa erään pariskunnan mökille viettämään suvun kesken kivaa lauantaipäivää suvun kesken, oli soppaa ja ohjelmaa. Yleensä pienempi porukka kokoontui sinne “etkoille” jo perjantaina, jolloin vietettiin rapujuhlia ja saunottiin. Muistan sen tunteen, kun sain ekaa kertaa ravun yksin auki ja syötyä! Ai jestas olin ylpeä ja halusin vain kuoria vanhemmilleni koko ajan rapuja 😀 Nyttemmin ei olla rapukekkereissä oltu, olisikohan taito vielä hyppysissä 😉

Leave a Reply