Vitamiinia vitamiinia!

*Kaupallisessa yhteistyössä Wilfa Suomi & Mehuisa

Nyt kun kesä alkaa pikkuhiljaa kääntymään syksyksi, päivät alkaa lyhenemään ja valoa olemaan vähemmän, on vitamiinien saanti ihan ensiarvoisen tärkeää. Meidän perheessä marjoja kulutetaan aika isoja määriä, mutta myös kaikenlaista muutakin täytyy muista syksyllä syödä. Ja varsinkin lapsiperheessä joutuu välillä miettimään sitä, miten niitä vitamiineja oikein saa lapsellekin syötettyä ruoan muodossa. On pakko sanoa, että smoothiet alkaa olla jo jotenkin tosi tylsä ruoka, ja siksi oon tullut siihen tulokseen, että meidän perheessä toimii parhaiten koristellut smoothiebowlit. Voisi kuvitella, että nämä menevät alle 1,5-vuotiaalta taaperolta ihan ohi, mutta ehei. Mitä kivemmin koristeltu smoothie, sitä paremmalla ruokahalulla se menee alas, vaikkei olisikaan mikään suosikki.

En siis missään nimessä usko siihen, että silmänruoka on puoli ruokaa -sanonta kuuluisi vain aikuisille, vaan pyrin tarjoilemaan taaperollekin nätimpiä ruokia, aina kun vaan ehdin. Ja rehellisyyden nimissä, ei tuollaisen annoksen koristeluu nmene kahta minuuttia kauempaa. 

Smoothiet on siitä käteviä, että niistä saa helposti jätskejä ja mehujäitä. Oon ostanut kannellisia pahvipurkkeja ja jäätelöpuikkoja ja teen usein Dantelle smoothiepuikkoja tai -purkkeja pakastimeen. “Haluutko jätskiä?” on maaginen kysymys ja sillä saa alas niin pinaattia kuin parsakaalia. Smoothien muodossa 😀 Toinen suosikki on kasvissosekeitto, josta siitäkin saa helposti kylmän “mehujään” hellekeleille.

Hyvää, helppoa, kotitekoista, luomupainotteista ja vieläpä sellaista, joka menee mukisematta alas. Ja sisältää varmasti roppakaupalla vitamiineja! Jotenkin omasta vitamiininsaannista (ja muista) on vähän huono pitämään huolta (kuten tämä raudanpuute-ongelma hienosti osoittaa tällä hetkellä :/), mutta lapsen kohdalla en tingi yhtään, enkä unohda. Hän syö terveellisesti, monipuolisesti ja hyviä raaka-aineita.

Tässä pari meidän perheen suosikkireseptiä teillekin jakoon 🙂

KOKO PERHEEN AAMUPALASMOOTHIE

TARVITSET: (4 annosta)

1 avocado
1 banaani
2 kourallista pinaattia
2 rkl nokkosjauhetta
2 kourallista pakastemangoa tai 1 mango
1/2 dl vaniljakastiketta
2 dl maitorahkaa
2 dl kreikkalaista jugurttia (vettä oman fiiliksen mukaan tekemään smoothiesta hieman ohuempaa)
(jos tekee pelkästään aikuisille, voi lisätä proteiinijauhetta)

Mä usein teen “liikaa” smoothieta kerralla ihan tarkoituksella, koska pakastelen aina noiksi mehujäiksi sen. Helppo sitten antaa pakastimesta valmis “herkku” tai välipala 🙂

Koristelussa käytän marjoja, sitruunamelissaa tai minttua, kookoshiutaleita tai -lastuja, pistaaseja ja muita lempparipähinöitä ja välillä syötäviä kukkiakin. Dante ihastelee aina kukkia ja haistelee niitä innoissaan. Ja rehellisyyden nimissä, ensimäisenä kerää aina mansikat smoothiesta, sitten vasta keskittyy muuhun 😀

MARJAISA POWER-VÄLIPALA

TARVITSET: (4 annosta)

Kourallisen karhunvadelmia
Kourallinen metsämustikkaa
Kourallinen mansikoita
1 dl kaurajauhetta
1 banaani
2 dl turkkilaista jugurttia
2 rkl kookosmannaa (vettä oman fiiliksen mukaan tekemään smoothiesta hieman ohuempaa)
(jos tekee pelkästään aikuisille, voi lisätä proteiinijauhetta)

Suosittelen lisäämään kookosmannan aina ihan viimeisenä, jos käyttää jotain pakastemarjoja, koska se helposti kylmettyy kovemmaksi ja sulaa paremmin, jos smoothie ei oo ihan jääkylmää. Kannattaa myös sulattaa sitä tarvittaessa vaikka ihan 10 sek mikrossa pyöräyttämällä tai hieman kuuman veden alla pitämällä. Näillä helteillä tosin sulaa suklaatkin kaapissa, joten ei oo ollut ongelma 😀

Tää marjasmoothie on Danten suosikki ja tästä teen useimmiten jääpalamuottiin “mehujäitä”, joita sitten saa vaikka ruoan jälkeen tai välipalaksi.

Eikö olekin paljon kivemman näköistä kuin perus lasiin lätkäisty smoothie? Ja voin muuten kertoa, että aikamoinen vitamiinipommi! 🙂

Ja iltapalaksi sitten vähän smoothielta näyttävä ruoka, eli…

Koko perheen kasvissosekeitto, johon lisään pari palaa vuohenjuustoa. Vaihtelen tässä vihanneksia vähän senkin mukaan, mitä kaapista löytyy, mutta tämä on yleisin ohje, millä keiton teen 🙂 Täydellinen kevyeksi illalliseksi ja Dante tykkää tosi paljon, varsinkin kun pääsee osallistumaan ruoanlaittoon ja saa sotkea tällä koko keittiön 😀 Menee myös ilman vuohenjuustoa, mutta mä rakastan just eniten kun tähän laittaa vuohenjuustoa, joka sulaa kuumaan keittoon! Parasta!

VIHANNESSOSEKEITTO

TARVITSET:
1 parsakaali
3 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
1 maissi
4-5 isoa kourallista pinaattia (tai puolet pinaattia, puolet lehtikaalia)
1 prk creme fraichea
mausteita oman maun mukaan
vuohenjuustoa

Keitä porkkanoita 5-10 min, lisää joukkoon parsakaali. Kun parsakaali pehmenee hieman, lisää joukkoon pinaatti ja/tai lehtikaali. (Jos teet tätä vain aikuisille, lisää joukkoon kasvisliemikuutio ja mausteita mielesi mukaan tässä vaiheessa. Mä käytän pippuria, parmesaanisuolaa ja vähän valkosipulia.) Kun pinaatti on pehmennyt, lisää joukkoon kuorittu ja paloiteltu kevätkurpitsa ja maissi. Keitä muutama minutti ja nosta liedeltä. Kaada keitinvesi johonkin astiaan ja heitä vihannekset blenderiin, minkä älkeen kaada keitinvettä sen verran, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät tai hiukan niiden pinnan alapuolelle. Blendaa sileäksi ja lisää joukkoon purkillinen ranskankermaa. Blendaa vielä kerran ja tarjoile.

Kaikki blenderit eivät kai kestä kuumaa, mutta tää Wilfan PowerCrush on sellainen, että kuumaakin saa blendata, mikä on todellakin ollut todella usein käytössä oleva ominaisuus, oon nimittäin tehnyt Dantelle paljon soseita tällä. Soseutan tällä myös hedelmäsoseita Dantelle, ja esim. nyt helteillä tällä on ollut ihanaa tehdä hedelmäsose-jääpuikkoja. Sose jäämuottiin ja siihen jäätelöpuikot kiinni, niin tulee helposti syötävä herkku pakastimesta aina tarpeen tullen. Kunnon blenderi on kyllä pikkulapsiperheen ykkönen keittiössä. Tää on blendereiden sieltä keskivaiheelta mitä tulee hintaan, mutta erinomainen kaikin puolin, myös hintalaatu-suhteeltaan. Ollaan nyt vuoden verran tätä käytetty, eikä yhtään valitusta kyllä ole.

Myös tuo mehustin on 10/10 ja vaikka hinta hieman kirpaiseekin, niin ehdottomasti hintansa väärti. Vuoden kohdalla ei mitään valituksia ja on ihan uskomatonta, kuinka vähän tällä menee hukkaan hedelmästä, nimittäin puristin todellakin hyödyntää kaiken mahdollisen mehun muodossa. Teen usein aamulla nopean mehun, johon heidän appelsiinia, sitruunaa, minttua ja omenaa ja sekin on erittäin hyvä vitamiinipitoinen alku päivälle 🙂

Lisää meidän koneista voit lukea täällä ja jos kaipaat hyviä uusia ideoita vitamiinipitoisiin ruokiin ja juomiin, tsekkaa Mehuisa! Siellä on supermielenkiintoisia erilaisia ruokaohjeita ja esim. ihan loistavia kokeiluja vaikkapa aktiivihiilen käytöstä ja muusta vastaavasta. Insoiroidun joka ikinen kerta!

Mikä on teidän lemppari vitamiinipitoinen herkku?  Psst! Huomenna isoja uutisia blogin puolella, stay tuned 🙂 

9 thoughts on “Vitamiinia vitamiinia!

 1. Hei Anna! Kysymys tuosta teidän blenderistä. Onko se kuinka kovalla käytöllä teillä, eli kuinka usein käytätte? Täällä päässä on taas uusi blenderi haussa, kun ne ei meillä kestä, kun aina noin vuoden. Blenderi on käytössä melkeinpä joka päivä, kun mies tekee töihin itselleen smoothieta evääksi. Toki meidän blenderit on ollut aika perusmalleja, juurikin sen takia, kun pelätään sitä, ettei se kuitenkaan kestä kuin sen vuoden niin tuntuu pahalta käyttää rahaa siihen. Nyt kuitenkin ollaan mietitty, että pitäisikö seuraavaksi ostaa joku kunnon vehje ja pohdin olisko tuollainen Wilfa hyvä ja kestävä 🙂

  1. Meillä ollut melkein päivittäisessä käytössä kuutisen vuotta Vitamix, 2 hevosvoimaa ja 7 vuoden takuu, joten kyllä kestää 🙂

   1. Meillä ollut käytössä tämä vuoden ihan joka ikinen päivä, yleensä paristi päivässä ja hyvin pelaa 🙂

  2. Nyt on muuten tuo samainen Wilfa verkkokauppa.comissa tämän kuun tarjouksessa 149€! Oli pakko vihdoin hankkia kunnollinen kone. 🙂

 2. Hei miten en ole koskaan tajunnut että noitahan voi pakastaa?! 😀 Kiitos vinkistä, täytyy todellakin testata!

 3. Ma olen yleensa ihan taysin kaikkiruokainen ja kummeksun kaikkien muiden ruokafobioita mutta smoothie bowl on mulle semmonen joka ei mene alas. En ymmarra miksi koska vedan kylla lasista sita mielellani mutta heti jos sama smoothie tarjoillaan lusikan kanssa kulhossa niin ei vaan pysty 😀

 4. Nam, toi keitto kuulostaa super hyvältä! Pitää laittaa tää sun ohje heti seuraavaksi kokeiluun. Rakastan kasvissosekeittoja, mutta mun tekemät on aina tosi samanlaisia. Tää on kivan erilainen ja näyttää kuvassa ihanan pirteän väriseltäkin.

 5. Ihania ohjeita, nämä menee kyllä kaikki testiin! Ja lisäksi ihastelin sun koristeluja, näyttää niin hyviltä! 🙂

Leave a Reply