Juhannus kotona

*Kaupallisessa yhteistyössä: Torres viinit

Multa on tänä vuonna kysytty kymmeniä kertoja, mitä juhannussuunnitelmia. Oon vähän hämmästellen ihmetellyt, että joko on muka keskikesä. En jotenkin tajua vieläkään, että tässä se kesä nyt oikeesti on, vuosi melkein puolessa välin. Mä en oo koskaan ollut suuri juhannusihminen. Toki muutamia ihania juhannuksia on tullut vietettyä eri mökeillä, mutta mä en oo ihan hirveesti mökki-ihminen. Oon allerginen hyttysenpuremille, ja välttelen mökkiympäristöjä käärmeiden, hyttysten, punkkien ja muiden vuoksi. Mä oon kaupunkityttö kuitenkin. Onneksi aikanaan mökistä haaveillut mies on vaihtanut mielipidettään äärimmäisen jyrkästi ja nykyään kannattaa lomaosaketta ulkomailla tai vuokramökkejä. Niinpä meidän arkeen ja elämään ei oikeastaan mökkeily kuulu, paitsi kavereiden ja heidän perheiden mökeillä vierailu kutsuttuna.

On pakko sanoa, että kaikista kivointa on mun mielestä on tänä vuonna aloittaa kesälomakausi juhannuksesta ihan vaan kotikotona. Meillä on pihaa ja näköala aika mukava. Asutaan niin luonnon helmassa, että tuntuisi melkein hassulta ajella jonnekin keskelle ei mitään, varsinkin kun viiden minuutin päässä on pulahdusmahdollisuus, ihana ympäristö ja laituri. Eilen nähtiin jopa ihana pieni sorsaperhe iltauinnilla auringonlaskussa. Niinpä me ollaan juhannus kotosalla. Tulee ihania vierailijoita; ystäviä ja perheitä. Syödään hyvin ja nautitaan herkuista, pitkästä valoisasta ajasta ja ollaan mukavasti. Käydään ehkä uimassa, tai ollaan vaan pihalla. Tällä hetkellä meitä hemmottelee niin kauniit pinkit aurinkolaskut, että varmaan pelaillaan ulkona Menolippuja yömyöhään, kuunnellaan musiikkia ja syödään. Kyllä, syöminen kuuluu mulla vahvasti juhlaan ku juhlaan. Rakastan tehdä juhlaherkkuja, mutta välillä meen sieltä missä aita on matalin.

Valmiinakin saa helppoja juttuja, mutta oon nykyään niin mestari tekemään herkkutarjottimia, että siinä ei mene kuin muutama minuutti. Tällä kertaa taiteilin kesäisen juhannukseen sopivan herkkutarjottimen, jonka pystyy tekemään millä tahansa mökillä. Se on sekoitus suolaista ja makeaa ja sitä voi soveltaa loputtomasti. Juustoa ja tapas-leikkeleitä (Serranoa ja salamia), tuoreita herneitä ja mustikoita, granaattiomenia, näkkäreitä, suklaata ja keksejä. Viikunat oli jääkaapista loppu, mutta ne ois kuulunut tähän ehdottomasti myös. Mulle kauneus on puoli ruokaa, joten tykkään tehdä vähän koristeellisempia annoksia, varsinkin vaikka romanttiselle piknikille tai juhlapäivänä. Ja nyt kun kesä tarjoaa kaikkia ihania marjoja suomalaisena ja makeana, ne kuuluu joka lautaselle meidän perheessä. Tarjoilulautanen on musta maailman helpoin ja nopein tehdä, ja tykkään aina tehdä vähän erilaisia, eri makuyhdistelmiä ja eri lailla koristeltuja. Mä suosittelen aina pohjalle hyvää juustoa (oma suosikkini on chevrette) ja serranon kinkkua, sekä sitten jotain makeampaa, hedelmää, hyvää hilloa ja jotain keksiä. Patonkipaloja tai ruisnappeja. Useimmiten teen koko tarjottimen siitä, mitä jääkaapissa jo löytyy ja tulee keksittyä uusia maku-ulottuvuuksia.

Oon kirjoittanut Vina Esmeralda -valkkarista niin paljon, että sen ominaisuudet lienee jo kaikille mun lukijoille tuttuja. Ehdottomasti kesän suosikkiviinini, tai no oikeastaan ympäri vuoden tää on suosikki. Mun, mieheni ja oikeastaan kaikkien läheisteni lempparivalkkari, jota meillä on viinikaapissa aina. Tällä kertaa mukana hanapakkauksessa, koska mä oon ite löytänyt vasta tän viini-intoiluni myötä hanapakkaukset. En oo oikeen koskaan ymmärtänyt niitä aiemmin, kunnes oon tajunnut niiden sopivuuden just kaikkiin kesätapahtumiin erinomaisesti. Hana on helppo kuljettaa mökille, veneelle ja ties minne. Neljä pulloa (3L) ei kolise vastakkain ja ole vaarassa rikkoutua, vaan hana pysyy kasassa ja on helppo kuljettaa. Huojuvalla laiturilla, liikkuvassa veneessä, missä tahansa on helppo käyttää. Ei tarvii miettiä pullonavaajia (tosin moni pullo nykyään on pyöriteltävällä korkilla) ja yhdestä tonkasta riittää koko porukalle. Hanat on tosi helppoja just vähän vapaisiin ja rentoihin kesän illanistujaisiin, juhannukseen ja mökkiviikonloppuihin. Hanan voi huoletta laittaa pyöränkoriin piknik-reissulle tai laittaa eväskorin pohjalle ilman mitään hajoamisen pelkoja.

Ja tiedättekö mikä on vähän jännää? Jotain viinejä ei saa muuta ku hanapakkauksina. Esim. tota San Valentinin rosé-viiniä. Sitä ei oo Alkoissa pullossa ollenkaan, vaan ainoastaan hanana. Mun tuttavuus San Valentinin kanssa alkoi itse asiassa hyvin ulkonäköpohjaisesti. Mä oon joskus kertonut, etten käydä hajuvesiä, jotka ei oo näteissä pulloissa, vaikka tuoksu olis miten hyvä. Oon vähän samanlainen viineilijä. Pullon pitää olla kaunis tai tyylikäs, jotenkin erottuva jopa, jotta kiinnostuisin. Vina Esmeralda on sellainen klassisen tyylikäs, mutta San Valentin hurmasi mut keväällä Alkon hyllyssä pullollaan. Valkoinen kukkakoristeinen pullo oikein kiljui kaunista kesäkattausta ja kuskasin pullon kotiin. Onneksi maku todellaKIN vastasi pulloa, ja jäi yhdeksi usein ostamikseni viineiksi. Makeampi kuin Vina Esmeralda, ja aivan ihana kesän nautiskeluviini, joka toimii jälkkäriviininäkin, jos jälkkäriviinit tuntuu liian makeilta (niinku musta esim. tuntuu) Mikä parasta, viini on luomuviini! Aina paras. En ees tiennyt, että viinistä on rosé, ennen kuin lähiAlkon hyllynpäädystä löytyi kesäsuosituksista moinen. Hanassa, eikä pulloa ole edes olemassa. Vähän riskiä ostaa kolme litraa roséta, kun ei tiedä yhtään tykkääkö. Pakkaus oli kuitenkin niin kaunis, että päätin kokeilla.

Vina Esmeraldan rosésta tykkään myös (löytyy pullosta, ei hanana), mutta se on ihan erilainen. Vina Esmeraldan rosé on hempeän vaaleanpunainen ja myös maultaan kuiva ja kevyt. Sellainen hieman sitruksinen ja tosi tosi raikas. San Valentinin rosé vuorostaan on puolikuiva, ja tosi marjaisan makuinen. Kuten väristäkin huomaa, San Valentin rosé on tosi tumma rosé ja makunsakin puolesta hieman punaviinimaisempi. Täyteläinen, mutta silti kesäisen raikas. Aivan täydellinen grillausviini ja sopii superhyvin aasialaisiin ruokiin! Aivan ihana tuttavuus, joka oli onneksi riskin arvoinen ostos.

Hanat on litrahinnaltaan muuten pulloja selkeästi edullisempia, joten jos porukassa on paljon väkeä, tää tulee edullisemmaksi tavaksi hoitaa tarjoilut. San Valentinin hana on hieman alle 32 euroa, Vina Esmeralda vuorostaan hieman alle 35 euroa. Molemmat on hieman päälle 10 euron pulloviinejä. Jos siis juhannusviinit on hankkimatta, suosittelen koukkaamaan Alkon kautta hakemassa näitä matkaan 🙂

Mulla on juhannuksent tavoitteena kehitellä tosta San Valentinin rosésta pieni spritzer-kokeilu mintun ja ruusulimonadin kanssa, saa nähä mitä syntyy. Ahhh, kolmen päivän vapaa viikonloppu ja kaikki ihanat kokkauskokeilut! Aijai, taitaa olla macaronsien paikka pitkästä aikaa. Ja ehkä joku kakku? Mä rrrrakastan juhlia ja vieraita! Se tarkoittaa nimittäin myös sitä, että voi tehdä ylikunnianhimoisia reittivalintoja Menolipussa, jännittää omia rakenteluja ja pelata koko illan verran “no vielä yksi” -hengessä. Ihanaa olla juhannus kotona!

Mitäs juhannussuunnitelmia teillä on?

12 thoughts on “Juhannus kotona

 1. Pakko taas kommentoida. Ihania kuvia ja asetelmia. Syötävän ja juotavan näköisiä. Kyllä näillä aineksilla Juhannuksesta hyvä tulee satoi tai paistoi.

 2. Todellakin olet mestari noiden herkkutarjottimien luomisessa! Niin hyvännäköinen kattaus!

  Juhannuksen aatto kotona grillaillen ja Juhannuspäivä vanhempien luo syömään. Juhannuksen Keskiössä: ruoka!

 3. Ihana herkkulautanen! Osaat kyllä nämä, ja itseni kaltaiselle ”vähän laiskalle” kokille joka rakastaa tapaksia, tällaiset ovat sitä parasta ruokainspistä. Taidat inspiroida muitakin, vähän piti pohtia kun instan feedissä eteen tuli Sara Ollilan viinimainos, jossa oli samanlainen herkkulautanen, että miten näyttää niin kumman tutulta 😀

 4. Blogiasi on ihana lukea. Sinulla on aina todella ihania kuvia, ja niin niitä oli nytkin! Ihanat herkut ja juomat. Herkullisen näköinen tapaslautanen! Teidän juhannus kuulostaa oikein mukavalta. Ystäviä ja rentoa oloa. Sellainen juhannus myös minulla tulossa. Mukavaa juhannusta sinulle ja perheellesi!

 5. Voisitko joskus tehdä postauksen tai vaikka instavideon siitä, miten kokoat/asettelet nämä herkkutarjottimet? En saa itse aikaan kuin onnettomia läjiä!

 6. Kuvista tuli viinin jano jopa ei viini ihmiselle!! Ihana järvimaisema ja kauniit kattaus kuvat,kesäillan pystyi ihan tuntemaan kuvista. Tosi kaunista,miellytti esteetikon silmää. 🙂

  1. Mulla ihan sama, alkoi tehdä mieli noita viinejä vaikken alkoholia käytäkään saati sitten ikinäkoskaan mitenkään tälleen himoitse 😀

 7. Kaunista on, mut tää oli kyl nyt aika tylsää, että kun sain päähäni tulla katsomaan blogiasi, niin heti päähän pälkähti, että ainiin, nyt on juhannus eli blogissa on siis tietenkin postaus ”ruoka-juoma-kaupallinen-yhteistyö”. Eli liian ennalta arvattavaksi mennyt blogimaailma, ei koske vain sinun blogiasi. Eikö tämä seikka häiritse ketään muuta lukijaa? :/

  1. Ei, ei ainakaan Annan blogissa häiritse 🙂 ne on mun mielestä niin laadukkaasti toteutettu, toisin kuin joissakin muissa blogeissa. Ja tää blogi päivittyy niiiin monta kertaa kuukaudessa, että muutama yhteistyö ei haittaa ollenkaan! Ennalta arvattavaa ehkä jooo, mutta mun mielestä myös loogista..? Jos mä kaipaisin suosituksia viinistä, on se nimenomaan näin pyhien aikana eikä niinkään perus maanantaina?
   Hyvää juhannusta 🙂
   Ps. Odotan kyllä kieltämättä ”normaali”postausta, koska haluan malttamattomana nähdä sun hiukset 😀 uusimman instakuvan perusteella tosi kivat ja uskon että sopii sulle hyvin 🙂

 8. Törmäsin upeaan blogiisi, kun googlasin “vina esmeralda vastaavat” – en ole nääs vielä koskaan löytänyt ihanampaa valkkaria ja ois kiva löytää jotain vastaavia juomia. Tuo rose menee kyllä kokeiluun heti!
  Jos sulla on vinkata esmeralda-fanille jotain vastaavia herkkuja, iso kiitos. Ihana blogi!

Leave a Reply