Aasialaisia grilliherkkuja

*Yhteistyössä: Fine Foods (Sempio-tuotteet)

Kun sain niin paljon kivoja palautteita tohon edelliseen grillihommaan liittyen, niin päätin jakaa vielä yhden grilliohjeen nyt ennen juhannusta. Jos nimittäin perisuomalainen varhaisperuna ja loimulohi ei napostele, niin mulla on ihan sairaan hyviä vähän aasiahenkisiä grilliherkkuja tarjota vielä kesän grillimenulle. Mä sain jossain vaiheessa tossa keväällä Fine Foodsilta lähetyksen kaikkia mielenkiintoisia tuotteita ja pakko sanoa, että mun suhtautuminen korealaisiin ruokajuttuihin oli vähän sellainen “mitähän tästä tulee”. En oo yhtään tutustunu korealaiseen keittiöön ja oon vähän varovainen aina uusien juttujen kanssa. Varsinkin kun en tunne yhtään koko sitä ruokakulttuuria, niin olin vähän sormi suussa ton kanssa. Kunnes sitten availin purkit, totesin, että ruokaa ei heitetä pois ja aloin vähän kokeilemaan. Ja onneksi aloin, sillä sieltä löytyi ihan mielettömiä suosikkituotteita! Vakkarikäyttöön jäi niin soijapaputahnat kuin myös maailman paras kana-marinadi ja ribseille oma kastike. Ai että, tota Sempion Kalbia ja Korean Fried Chicken soossia on käytetty niin kotitekoisessa pizzassa kuin grilliruoissa ja kaikkea uutta on tullut kokeiltua ihan vaan siitä innosta, että aina aasia ei tarkoita soijaa, hapanimelää tai osterikastiketta.

Noi purkit ja purnukat voi näyttää vähän pelottavilta alkuun, jos korealainen keittiö ei oo tuttu, mutta suosittelen todellakin kokeilemaan!

Tässä muutama ohje, mitä suosittelen 🙂 

RIBSIT

Keitä ribsit ensin kypsäksi. Mä keitän ne yleensä sekoituksessa, jossa on puolet kokista ja puolet vettä ja lisäksi sitten ehkä hieman olutta vielä. Kun ribsit on keitetty (n. 1-1,5 h), marinoin ne. Kun keittää lihaa, täytyy muistaa ottaa pois pintaan tulevaa vaahtoa. Kokisveden vaahto jämähtää nimittäin lihaan vähän ikävännäköiseksi, joten kandee alkuvaiheessa hieman siivilällä nostella sitä vaahtoa pois. Tai huuhdella ribsit kun ne on keitetty, mut ensimmäinen vaihtis on helpompi. Marinoin noi niin, että kääntelen ne Sempion Kalbi-marinadissa (oikeesti, paras marinadi ribseille!) ja laitan pussiin maustumaan. Pari-kolme tuntia riittää. Sitten grilliin! Grillissä sivelen ne vielä kertaalleen Kalbilla ja kääntelen n. 10-15 minuuttia grillissä. Siirrän valmiit ribsit folioon, sivelen vielä hieman Kalbia ja laitan folion kiinni. Annan olla n. 15 minuuttia, minä aikana liha imee itseensä vielä viimeiset kastikkeet. Hieman seesaminsiementä pintaan ja ai että on hyvää! Helppoa ja todella todella hyvää!

WINGSIT

Keitä, paista uunissa tai ilmafriteeraa maustamattomat kanansiivet (meillä on siis ilmakeitin, jossa useimmiten tehdään siivet). Kun siivet on kypsiä, laita ne kulhoon, lourauta joukkoon Sempion Korean Fried Chicken -kastiketta reippaasti ja pyörittele wingsit kulhossa. Laita grilliin n. 5 minuutiksi, että saa herkullisen rapean pinnan ja valmiiden wingsien päälle sivele vielä hiukan kastiketta. Me tehdään siivet usein myös Siipiweikkojen maustekastikkeella, mut nää on ihan erilaisia! Nää on ihan sairaan hyviä, sellaisia aasialaisia wingsejä, joissa on teriyaki-maista fiilistä, mutta tää kastike on oikeesti ihan sairaan hyvää! Ehdoton hitti meillä!

Koristele seesaminsiemenillä ja tarjoile dippien ja raikkaan salaatin kanssa 🙂

NUUDELIT

Mä rakastan riisiruokia, mutta perheen miehet tykkää nuudeleista. Helppo ja herkullinen kasvis-nuudeliohje sisältää kasviksia makusi mukaan pilkottuna ja täysjyvänuudeleita keitettynä. Heitä keitetyt nuudelit pannulle, lisää joukkoon kasvikset ja loraus soijakastiketta. Sekoittele. Lisää joukkoon 1 dl appelsiinimehua ja n. 1/3 purkkia Doenjang soijapaputahnaa. Sekoita kunnolla, lisää maapähkinät ja voilá. Nuudelit valmistuu tällä ohjeella n. 12 minuutissa ja on sairaan hyviä. Joukkoon voi toki laittaa kanaa tai lihaa oman maun mukaan, mut toimii ihan kasvisruokanakin sikahyvin!

(Pakko rehellisesti myöntää tähän väliin, että mä käytän tota soijapaputahnaa nykyään näkkärin päällä 😀 Kuulostaa pelottavalle, mut ai että, se on niiiiiin hyvää!)

JUUSTOINEN TERVEELLISEMPI “KASVISTEMPURA” 

Ahhh, mun suosikki. Mä teen välillä kesäkurpitsaa, välillä kukkakaalia, tällä kertaa tein parsakaalia ja parsaa. Pilko ja valmistele hyvänkokoisiksi dippipaloiksi. Pyörittele valitsemasi vihannekset ensin kananmunassa ja sen jälkeen juusto-jauho-sekoituksesta. Mä teen sekoituksen niin, että 3/5 siitä on parmesaanijauhetta ja loput sekaisin korppujauhoja ja riisijauhoja. Pyörittele ensin kananmunassa, sitten tuossa ja laita uuniin 175 asteeseen n. 20 minuutiksi. Dippaile ja nauti! Ei uppopaistamista, ei ylimääräistä rasvaa. Ja niiiiiiin hyvää!

INKIVÄÄRINEN HEDELMÄSALAATTI 

Pilko puolikas cantaloupe-melonia tai jotain samantyyppistä melonia (hunajameloni yms.). Lisää joukkoon yksi tai kaksi pilkottua avocadoa ja puolitettuja kirsikkatomaatteja. Raasta pienellä raastimella inkivääriä n. 4-5 rkl. Sekoita meloni-avocado-tomaatti -sekoituksen joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ja inkivääriraaste. Niin hyvää!

HEDELMÄINEN COLESLAW

Pilko kaalia ja porkkanaa tai osta valmis coleslaw-sekoitus. Lisää joukkoon kaksi isolla raastimella raastettua vihreää omenaa ja yksi ohueksi siivutettu paprika. Tee kastike 0,5 dl appelsiinimehua, 0,75 dl majoneesia ja 1,5 dl kermaviiliä. Lisää joukkoon pieni loraus omenaviinietikkaa ja mausteita oman mielen mukaan 🙂 Sekoita ja anna olla jääkaapissa yön yli tai pari tuntia.

DIPPITAHNAT

Pienissä purkeissa on suoraan Sempion maustettua Ssamjang soijapaputahnaa ja korealaista Gochujang chili-tahnaa. Nää on mukavan mausteisia ja tujuja, muttei kuitenkaan polta suuta. Vaaleanvihreä on itse asiassa maailman helpoin raikas tahna. Siinä on sekaisin 2 dl kreikkalaista jugurttia, 1 avocado ja puolen sitruunan mehu sekä hieman pippuria ja suolaa. Oranssi on SUPERhyvää! Se on sekoitus Doenjang-soijapaputahnaa ja kreikkalaista jugurttia. 50-50 sekoituksella saa ihan superhyvän dipin!

Mä suosittelen noiden tosi maukkaiden lihojen ja nuudeleiden kaveriksi aika simppeleitä saldeja, joissa on hedelmää ja kirpeyttä, tuo nimittäin tosi kivaa vaihtelua makupaletille. Ja kaikki inkiväärinen toimii musta vaan niin hyvin vähän tollaisten aasialaisten kastikkeiden kanssa. Love it! Kokeilkaa ihmeessä ja kertokaa miten maistuu 🙂

Meneekö joku kokeilulistalle? Ja onko muita korealaiseen keittiöön pikkuhiljaa tutustuvia? 

Huomenna taas muotijuttuja ja nyt pieni breikki grilliherkkuihin, vaikka kesä onkin vasta aluillaan 😉 

8 thoughts on “Aasialaisia grilliherkkuja

  1. Pienillä variaatioilla (ruokarajoitteet sucks) kaikki menee kokeiluun! Tosi herkullisen näköistä! Ja upeet kuvat.

  2. Siis… nää sun viimeaikaiset ruokapostaukset ja ruuat näyttää ihan älyttömän hyviltä. Ei ees haittaa vaikka nää olis kaupallisia kun toteutus on bueno. Miten sä edes ehdit?

  3. Hyvältä näyttää ja kuulostaa. Olisin tehnyt, mutta en kyllä löydä mitään kauppaa josta tuota doenjang-soijapaputahnaa saisi!

  4. Kaikki tässä näyttää kyllä todella hyvältä!! Rakastan aasialaisia keittiöitä mutta korealaiseen en ole vielä tutustunut. Pitää kyllä testata näitä reseptejä, kiitos 🙂

Leave a Reply