Kirsikkaa ja mangoa grillimenulla

*Viiniyhteistyössä Torres (Sangre de Toro)

Grillireseptejä toivottiin kehitystoiveissa niin reippaasti, että ajattelin niitä tässä alkukesästä toteutella muutamia, kun niitä tulee tehtyä aina alkukesän innossa niin paljon 🙂 Ystäviä oli tosiaan vierailemassa tällä viikolla ja sehän oli loistava tekosyy laittaa grilli tulille. Tein vähän sellaisen sekalaisen surf & turf -yhdistelmän, josta voi jokainen poimia omat suosikit mihin tahansa kesän grillihetkiin.

Nää toimii kaikki yhdessä tai erikseen tai miten vaan. Nää kaikki voi toteuttaa myös lihattomana vaihtoehtona halutessaan, ja varsinkin toi mun mangosalaatti on sellainen, minkä suosittelen laittamaan korvan taakse ylös 🙂

Tarvikkeiksi ei tartte grillin lisäksi kuin pari grillivuokaa ja grillitikkuja, eli ei ole kovin vaikea toteuttaakaan.

Menulla oli tällä kertaa Halloumi-kirsikka -burgerbageleita, raputikkuja, mangosalaattia ja juustoisia grillivihanneksia.

Jos tekee nää kaikki, kannattaa aloittaa grillivihanneksilla, jotka vie kaikista eniten aikaa. Seuraavaksi kannattaa valmistella liha burgereihin. Ravut kannattaa valmisella jo aamulla, jos vaikka illalla grillaa.

KIRSIKKABURGERIT 

0,5-1 L kirsikoita
400 gr naudan jauhelihaa
1 pkt halloumia (mä käytän vähäsuolaista Filoksen pyöreää halloumia, parasta!)
1 tuore ananas
rucolaa
bageleita (oon niin onnellinen, että seesamsiemenillä varustettuja bageleita löytyy nykyään leipäosastolta!)
(avocadoa)
persilja (kuivattu maustehyllyn käy hyvin)
2-3 rkl turkkilaista / kreikkalaista jugurttia
korppujauhoja
1 kananmuna

Puolita kirsikat (tai laita neljään osaan, jos jaksat ) ja laita ne kuorineen sekoitusastiaan, ja kaada joukkoon Sangre de Toro-vähäalkoholista punaviiniä. Anna muhia viinissä tunnin-pari.

Ota liha jääkaapista noin tunti ennen grillaamista. Sekoita jauhelihan joukkoon 1 kananmuna, 2-3 rkl jugurttia, hieman mausteita oman mielen mukaan ja puoli pussia maustepersiljaa. Pyörittele lihasta kuusi samankokoista palloa ja litistä pihveiksi. Jätä lautaselle noin puoleksi tunniksi ennen paistoa. Kannattaa tehdä näistä melko litteitä, koska ne pikkuisen vetäytyy paksummaksi ja pienemmäksi paistaessa.

Valmistele ananas ja halloumi grillattaviksi paloiksi. Laita ensimmäisenä grilliin grillivuoassa kirsikat punaviini”marinadissaan”. Kippaa siis koko sekoituskulhon sisältö grillivuokaan ja iske tulille. Anna niiden grillaantua n. puoli tuntia, saa olla enemmänkin.

Grillaa oman makusi mukaan ja annostele burgeriksi. Viimeisenä annostele päälle ja vierelle kirsikat punaviinikastikkeella. Toimii kastikkeena burgerille ja siinä kyljessä. Punaviinissä grillatuista kirsikoista tulee ihan superhyviä, ne on edelleen makeita, eivätkä maistu niinkään punaviinille, vaan on tosi aromikkaita ja kruunaa tuollaisen kesäisen burgerin täydellisesti!

Tähän sopisi toki bagelin sijaan ihan burgerisämpylät, mutta nää on vähän parempia musta 🙂

GRILLIKASVISVUOKA

1 paprika
1 parsakaali
1 kesäkurpitsa
1 prk Creme Bonjour Cuisine Fraiche (yrttimaku)
2 dl Sangre de Toro valkoviiniä
1 dl Mustaleima-juustoraastetta

Pilko kasvikset pieneksi. Sekoita Creme Fraiche ja valkoviini kastikkeeksi, ja sekoita se kasvisten joukkoon sekoituskulhossa. Siirrä koko sekoitus grillivuokaan ja lisää päälle Mustaleimaa. Grillissä tässä menee varmaan kolmisen varttia, mutta tän voi vaihtoehtoisesti toteuttaa myös uunissa. Sopii joka vuodenaikaan siellä 🙂

MANGOSALAATTI

2 kypsää mangoa
2 chiliä
kirsikkatomaatteja
1 kurkku
hapanimeläkastiketta

Pilko mangot ja raasta kurkku isolla raastimella. Pilko 1 chili pieneksi. Sekoita kaikki sekaisin ja lisää joukkoon iso loraus hapanimeläkastiketta. Pilko yksi chili rinkuloiksi koristeeksi ja makua tuomaan niille, jotka tykkää tulisemmasta.

RAPUVARTAAT

250 gr rapuja
1 kanamunan valkuainen
oliiviöljyä
kuivattua persiljaa
mausteita
1 dl Sangre de Toro -valkoviiniä

Sulata pakasteravut ajoissa. Sekoita kulhoon marinadi. 1 kananmunan valkuainen, 1 dl valkkaria, mausteita oman mielen mukaan ja loraus oliiviöljyä ja n. puoli pussia persiljaa. Anna marinoitua muutaman tunnin. Pujottele ravut vartaille ja grillaa ihan viimeisenä. Näitä ei tarvitse grillata kuin n. 2-3 min per puoli.

Kirjoittelin näistä 5,5 % Sangre de Toro -viineistä täällä ja täällä, ja ollaan tykästytty niihin sen verran, että niitä on tullut käytettyä aika aktiivisesti kesän grilliruoissa. Tuo valkoviini on itse asiassa ihan superhyvää juotavaa myös ruoan rinnalla, siinä missä toi punaviini toimii hirveen kivasti ton kirsikan kaverina. Mä en jotenkin ihan hirveesti käytä punaviiniä kesällä, tai no, käytän tosi hyviä ja täyteläisiä viinejä kunnon grillilihan kaverina, mutta esim. tällainen menu kaipaa paljon kevyempää viiniä. Tää toimii myös superhyvin kylmänä! Jotenkin marjamainen viini sopii musta tähän kirsikkaruokaan ihan täydellisesti ja just sopiva kesäviini, jonka sai helposti ruokakauppareissulla mukaan.

Ruokajuomaksi siis Sangre de Toron viinien jämät ja jälkiruoaksi lautasellinen luonnon omia superfoodeja oman maun mukaan!

    

 

Sellanen grillimenu tällä kertaa. Meneekö joku kokeiluun? Ja ootteko ehtineet vielä kokeilemaan noita Sangre de Toroja? Oliko suosikkeja? 🙂

7 thoughts on “Kirsikkaa ja mangoa grillimenulla

 1. Ei vitsi miten herkulta kaikki näyttää, erityisesti burgerit! Pakko kokeilla viimeistään ens viikonloppuna, eipä ole käynyt koskaan mielessä lisätä kirsikoita hampparin väliin 😀

 2. Molemmat viinit on maisteltu ruokakaupasta. Kätevää tosin, kun saa ruokaostoksilla. Ehkä valkkari parempaa! Kesäistä.

 3. Ruokapostaukset harvoin kiinnostaa,mutta nyt näyttää niin hyvältä että pakko kommentoida:)Menee varmasti kokeiluun!

 4. Ihanalta näyttää ja maistuu varmaan herkulliselta. Ohjeet on hyviä, ei ole tuhatta ja sataa ainesta. Syötävät on hyviä, meinaan, että mieskin saa jotain suuhunsa, koska ei välitä pelkistä kukan terälehdistä.

 5. Itse en ole aikaisemmin ruokapostauksista poiminut mitään.. toki tykännyt lukea ne. Nyt oli kyllä monta mielenkiintoista reseptiä, että kokeiluun menee!
  Ihanaa kun postauksista yhtäkkiä löydät itsellesi jotain.
  Kiitos upeista kuvista ja muutenkin tasokkaasta blogista! Kivaa kesää koko perheellesi!

 6. Ooo, bageleita! Aivan ihana, yllättävä ja kesäinen grillimenu

  Sangre de Toron 5,5 valkkaria testasin parsarisotossa ja toimi erinomaisesti. Eikä ollut hassumpaa lasissakaan, kepeä ja miellyttävä mieto viini.

Leave a Reply