Juhlaviin kesäkattauksiin

*Kaupallisessa yhteistyössä Fine Foods (St. Dalfour)

Kesä on jo hyvässä vauhdissa, ja meillä on ainakin kalenteri aika täynnä ohjelmaa. Ihania viikonloppuja erilaisella kokoonpanolla eri merkeissä. Merkkipäiviä löytyy aikamoinen pino, joten kesä tulee sisältämään varmasti monta juhlaa, leipomuksia ja kokkauksia. Yhdessä St. Dalfoursin kanssa olen miettinyt muutaman kivan ja helpon tarjottavan erilaisiin tilaisuuksiin ja tilanteisiin. Tai oikeammin, tältä näyttää mulle täydellinen jälkkäripöytä tai makea brunssipöytä.

Multa on usein kyselty, mitä mun juustolautaselta löytyy. No, ihan ekana sieltä löytyy viikunahilloa. Muutama on ylitse muiden, mutta ruokakaupan hyllystä löytyvistä suosikkini on St. Dalfourin keltainen viikunahillo. Sitä löytyy meiltä aina, just tän meidän naurettavan juustorakkauden takia. Viikunahillo on nimittäin paras mahdollinen yhdistelmä juuston kanssa, mutta myös aprikoosi toimii kivasti mun mielestä juuston kaverina. Ylipäätään hillot on meidän perheessä pop! Milloin lihan kanssa (lammas ja minttuhyytelö, punainen liha ja puolukka tai karhunvadelma yms.) milloin juuston ja milloin jälkiruoan kanssa. Pieni lusikka hilloa tekee puurosta ja jugurtistakin ihan erilaista!

Tässä muutama mun suositus arjen juhlaan tai juhlavampaan kattaukseen.

JUUSTOLAUTANEN: 

Juuston kanssa mun lempihilloja on viikunahillo, aprikoosihillo ja päärynähillo. Erityisesti toi St. Dalfourin viikunahillo + vuohenjuustot tai päärynähillo ja homejuustot. Nam!

Mun suosikkijuusto on Chevrette, eli tosi kevyt vuohenjuusto, jonka tunnistaa helposti lähes valkoisesta väristään. Tykkään hulluna melkeinpä kaikesta vuohenjuustosta, ja maustettu vuohen gouda on aina musta ihan täydellistä. Oliivilla höystetty tai hunajalla tai valkosipulilla. Tampereella on erittäin hyvä valikoima juustoja kauppahallissa ja toinen hyvä on Stockan juusto-osasto Helsingissä. Tampereella myös Ratinassa on aika hyvä valikoima juustoja. Sieltä ajoittain löytyvä karpalojuusto on pop! Meidän juustolautanen on yleensä hyvin pelkistetty. Ohuita juustopaloja, viikunahilloa, rypäleitä ja viikunoita. Ja oikeesti, hillo on must! Musta tuntuu, että mun mies useimmiten syö viikunahilloa juustolla, eikä toistepäin. Myös St. Dalfourin tumma kirsikkahillo on ihana lisä juustolautaselle, ja sopii hyvin vähän rajumpien vuohenjuustojen kanssa. Chevrette on sellainen kevyt ja pehmeä maultaan, joten aloittelijalle sopiva juusto. Rajummat vuohenjuustot on hajuiltaankin jo aika vahvoja, eikä välttämättä monen makuun, mutta tää ei oo sellainen. Toinen vakkarisuosikeistani on Välimeren gouda tai gouda, jossa on aurinkokuivattuja tomaatteja.

HEDELMÄ – RAHKAMOUSSE:

Maailman helpoin ja herkullinen mihin tahansa pöytään. Vatkaa 2 dl kuohukermaa vahvaksi kermavaahdoksi. Lisää joukkoon vielä 4 dl mango-passion -rahkaa ja pari ruokalusikallista aprikoosihilloa ja halutessasi pisaran väriainetta. Vatkaa vielä minuutin verran. Valmis! Niin hyvää! Koristele vaikkapa appelsiini-inkivääri -hillolla ja hedelmillä.

HEDELMÄLAUTANEN:

Hedelmälautanen on aina varma ja se tuo mukavasti tasapainoa esim. juuston kermaisuuden rinnalle. Kesäkeleillä ehdottomasti hyvä lisä mihin tahansa tarjoilupöytään, on raikas ja helppo tehdä, eikä vaadi mitään pitkiä valmisteluja. Koristele syötävin kukkasin tai vaikka pienin keksipaloin halutessasi.

BANAANILEIPÄ: 

TARVITAAN:
4 banaania
100 gr voita
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 kananmuna
1 dl rahkaa
1 tl vaniljasokeria
3 dl venhäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
kourallinen saksanpähkinöitä
hunajaa

 

Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi. Sulata voi. Laita kourallinen (tai halutessasi hieman enemmänkin) saksanpähkinöitä (tai pekaanipähkinöitä) minigrip-pussiin ja kauli sen päältä, että pähkinöistä tulee isoa murskaa. Vatkaa sähkövatkaimella voiyhteen sokerin kanssa ja lisää joukkoon kananmuna. Vatkaa. Kuori 3 banaania ja soseuta ne haarukalla. Lisää banaanisose, rahka, vaniljasokeri ja kaneli muna-voi-sokeri -sekoitukseen. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne nopeasti sekoittaen muiden ainesten joukkoon. Lisää pähkinämurska.

Kastele leivinpaperiarkki juoksevan veden alla ja purista se kuivaksi. Paperista tulee pehmeää, ja sen saa helposti aseteltua leipävuokaan. Taikina vuokaan ja pinta tasaiseksi. Kuori neljäs banaani ja leikkaa siitä ohuita pitkulaisia paloja, jotka laitetaan vuokaan päällimmäiseksi. Ripottele päälle muutama pähkinä ja peitä vuoka foliolla. Laita uuniin ja ota hetkeksi pois n. 35 minuutin kohdalla. Ota folio pois. Juoksuta hissukseen hieman hunajaa leivän päälle (määrä oman maun mukaan) ja laita takaisin uuniin puoleksi tunniksi. Banaanileipä on parasta hieman kosteana, ja yleensä kaadan päälle n. 1/2 dl hunajaa, mikä kruunaa maun.

Tarjoile karhunvadelmahillon tai appelsiinihillon kanssa.

KESÄINEN SMOOTHIE-BOWL

TARVITSET (4 kulhollista):
Mangoa (2-3 mangoa tai pakastemangoa)
3 rkl vadelmia
2 dl turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia
2 dl rahkaa
2 rkl kookosmannaa
2 rkl vaniljakastiketta
4 rkl vaniljanmakuista proteiinijauhetta

Tehosekoittimella sileäksi ja kulhoihin. Tarjoile marjojen, kookoslastujen, granolan ja karhunvadelmahillon kanssa.

Helpoin ja nopein herkku on kuitenkin vastapaistettu croissant, tuorejuustoa ja vadelma- tai kuningatarhilloa. St. Dalfourin minihillopaketit on superkäteviä näin kesäaikaan, kun niistä saa helposti pakattua eväät piknik-koriin, mutta jos tuotteet eivät ole vielä tuttuja, niin hyvin varustetuista ruokakaupoista löytyy usein noita 4 x minihillo-pakkauksia, joilla pääsee hyvin kokeilemaan näitä hilloja. Kauniit purkit sopivat sellaisenaan kattaukseen ja hintakin on todella järkevä.

Ootteko te kokeilleet St. Dalfourin hilloja vielä? Ja jos olette, mikä on suosikinne? Mikä on paras hillokikkanne? Mä rakastan karpalohilloa pekonin kanssa ja aprikoosihilloa ankan kanssa, mutta mites te? 

13 thoughts on “Juhlaviin kesäkattauksiin

 1. Kaunis kattaus ja herkullisen näköiset tarjottavat! 🙂 Itse rrrrakastan myös tuota viikunahilloa, ja se on ihan ehdoton juustojen kanssa. Hieman kuola valui tuossa juustolautasta ihaillessa.

  Jouluisin teen joulutortun vuohenjuustolla ja viikunahillolla, eli korvaan luumuhillon täysin. Ensin siis normaalisti muotoillaan torttu tähden malliseksi, keskelle viikunahillo ja pieni kiekko vuohenjuustoa ja uuniin. Rakastan suolaisen ja makean yhdistelmää, ja tämä on juuri sellainen. Suosittelen testaamaan ensi jouluna, jos ei ole vielä tullut testattua 🙂

 2. No morjens vaan mikä kattaus. Tätä täytty kokeilla perheen kanssa jossakin muotoa ja vieraille myös ps. Oletko kokannut tämän kaiken itse?

 3. Voi Anna kun teille pääsisi syömään 😀 Ihan uskomattoman herkullisen näköistä, ja asettelu on jo puoli ruokaa!

 4. Toivon samaa kun edellinen kommentoija, eli voi kun pääsisi teille syömään 😀 Sun blogi on kyllä ihan best, kiitos! <3

 5. Näköjään sitä mitä ei Anna osaa ei ole olemassa. Herkullisempien tarjottavien kisassa Anna vie voiton. Taidan yrittää varioida miehen synttäreille ensi viikonloppuna, jos osaan.

 6. Hei 🙂
  Kotipostaukset kiinnostaisi.
  Oletko tehnyt niitä omakotitaloon muuton jälkeen? En muista nähneeni.. 🙂

  1. Oon tehnyt makuuhuoneesta postauksen, ja jotain pieniä juttuja. En aio tehdä mitään kovin kattavia kotipostauksia, jotain pieniä sisustusjuttuja ehkä tulee 🙂

 7. Todella kaunis kattaus! Kiitos taas inspiraatiosta! Oli pakko tulla fiilistelemään noita hilloja tänne. Etenkin tuota aprikoosia. Oltiin vuosia sitten ystäväni kanssa Espanjassa Granadassa reissussa ja siellä söimme aamiaista usein El Tren nimisessä kahvilassa. El Trenistä sai aivan ihanaa vaaleaa paahdettua leipää, jonka päälle oli sivelty iso kerros voita ja siihen päälle runsaasti aprikoosihilloa. Jumalaista! Sen reissun jälkeen söin pitkään aamupalalla vain aprikoosi-voileipiä ja käytin juuri tuota St. Dalfourin aprikoosihilloa, koska se vaan on parasta hilloa! Nyt kävin pitkästä aikaa hakemassa kaupasta purkin ja tänä aamuna nautiskelin nostalgisen aamiaisen 🙂 Eli mun lemppari on ehdottomasti aprikoosi.

 8. Täällä yksi hillofriikki ilmoittautuu . Meillä on ihan vitsi tämä minun elinikäinen hilloinnostus, ja kaupassa puolisoni aina kysyy hieman pilaillen, että pitääkö hillohylly tsekata . Nyt vasta ostin provencelaisia hilloja; punaiset marjat, musta kirsikka ja mansikka. Italialaista hilloa on myös kaapissa pari purkkia, ja St. Dalfouriakin on useita makuja purkeissa jäljellä. Oregonilaisista hilloista myös tykkään, ja Belgiastakin tulee hyviä hilloja, ja saksalainen luumuhillo on hyvää. Nyt on neljätoista erilaista hillopurkkia kotona.
  Syön hilloja lettujen, pannukakkujen, paahtoleivän ja joskus jugurtinkin kanssa, ja käytän leivonnassa. Juustojen kanssa harvemmin, koska juustojakin syön harvoin.

 9. Voi kiva tietää että St. Dalfoureja saa pikkupurkeissakin, iso purkki meinaa ehtiä pilaantua kun harvakseltaan tulee juustolautasella herkuteltua 🙂 Pitää koittaa metsästää. Ja aivan upea kattaus ja niin värikkäät kuvat!

Leave a Reply