Limekakku

*Kaupallisessa yhteistyössä Fine Foods (Walkers ja MacKays)

Eilen juhlittiin mieheni syntymäpäiviä, joskin juhlimisesta ei oikein voi puhua. Mulla on ollut tänään piiiiitkä päivä työreissussa, joten päätettiin mennä viettämään synttäreitä vasta viikonloppuna. Kakku piti kuitenkin tehdä, onhan synttärit erinomainen syy leipoa ja kokeilla jotain uusia herkkuja.

Tällä kertaa unohdin sokerimassat ja voikreemit ja tein kuumaan keliin ja synttärisankarin makuun sopivan lime-kakun. Mieheni on siitä hassu, että hän syö sitruunoita ja limejä kuten me muut appelsiineja ja mandariineja. Siinä missä mulla kasvot nyrpistyy jo siinä tapauksessa, että appelsiini on vähän hapan, mieheni syö ilmeenkään värähtämättä sitruunan. Ihan kätevää, koskaan ei mee mitään hukkaan, vaan jos käytän sitruunaa vaikka ruoanlaitossa, niin hän syö sen aina loppuun. Ja mun tekee pahaa katsoakaan. Joten, ällömakeat kakut jäivät muihin tilanteisiin ja nyt keskityin limekakun tekemiseen. Ajattelin jakaa ohjeen myös teidän kanssa, sillä limekakku toimii erinomaisesti kesäkeleillä!

LIME CURD – JUUSTOKAKKU

TARVITSET:

1 prk MacKays Lime Curd
1 prk Philadelphia-tuorejuusto
1/2 prk Mascarpone
4 dl vispikermaa
100-130 gr voita
1 pkt Walkers inkiväärikeksejä
10 liivatelehteä (7+3)
Vihreää (ja tai keltaista) elintarvikeväriä (halutessasi)
2 limeä
Mielesi mukaiset kakkukoristeet
Vaniljasokeria

Kakku täytyy tehdä edellisenä iltana tai sen tekoon kannattaa varata 10-12 tuntia ennen tarjoilua. Itse valmistukseen menee hädin tuskin 30-40 min, mutta koska kakussa on liivatetta, täytyy sen antaa hyytyä.

VALMISTUS:

KAKKU:

1. Murskaa keksit. Walkersin inkiväärikeksit on ihan törkeän hyviä! Niitä tulee syötyä ihan noin vaan, mutta ne toimii myös erittäin hyvin kakkupohjassa. Melkein harmittaa “tuhlata” näin hyviä keksejä kakkupohjaan, sillä tää leipuri on aina vähän käsi keksipurkissa kesken kokkailujen. Sain taannoin kokeiltavakseni kaikki Walkersin tuotteet ja oon tykännyt kaikista, mutta nää inkiväärikeksit nousi heti meidän suosikiksi. Tosin kakun koristelussa vilahtavat valmismarengit ovat myös tosi hyviä! Ja Walkersilta itse asiassa löytyy myös gluteenittomia keksejä, jotka on tosi hyviä myös.

Mä murskaan keksit aina niin, että laitan ne kokonaisena Minigrip-pussiin, laitan pussin kiinni ja kaulin nuo pieneksi murusiksi. Sulata voi ja sekoita keksinmuru voihin.

2. Viritä leivinpaperi vuokaan. Avattavaan vuokaan saa leivinpaperin helposti kun laittaa sen pohjan ja reunojen väliin (tähän tapaan). Painele voikeksi-sekoitus pohjalle ja laita jääkaappiin jäähtymään.

3. Laita 7 liivatelehteä likoomaan kylmään veteen.

4. Vispaa vispikerma kermavaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto ja mascarpone yhtä sekoittaen. Lisää n. 2/3 prk MacKaysin Lime Curdia ja purista joukkoon yhden limen mehu.

5. Lisää n. 2-3 ruokalusikallista vaniljasokeria ja halutessasi pisara keltaista ja hieman vihreää elintarvikeväriä. Silloin kakku saa kivan limemäisen värin.

6. Kun kaikki muut aineet on sekaisin, kiehauta pieni määrä vettä. Sekoita n. 0,5 dl veden joukkoon liivatelehdet. Lisää liivatelehdet täytteen joukkoon.

7. Ota pohja jääkaapista ja kaada taikina sen päälle. Asettele tasaisesti jääkaappiin n. 6-7 tunniksi tai yön yli. Hyvä nyrkkisääntö on vähintään sen verran tunteja kuin on liivalehtiä.

KIILLE:

Seuraavana aamuna tai monen tunnin päästä, valmista kiille.

1. Laita 3 liivatelehteä likomaan kylmään veteen.

2. Mittaa pieneen kasariin 2 dl vettä ja yhden limen mehu.

3. Raasta yhden limen kuori pienellä raastimella.

4. Kiehauta vesi ja limemehu ja nosta pois tulelta. Sekoita joukkoon limenkuori ja halutessasi myös elintarvikeväri. Sekoittele hekti ja vie jäähtymään. Kun kiille on jäähtynyt about huoneenlämpöiseksi (n. 15 min), nostele se lusikalla kakun päälle. Laita takaisin jääkaappiin ja anna jäähtyä.

5. Koristele kakku ja tarjoile!

Onko noi curdit teille tuttuja? Sitruunatahna tai limetahna oli mulle jotenkin tosi tuntematon joskus aiemmin, mutta niihin törmäili niin Ausseissa kuin Briteissä niin aktiivisesti, että niitä tuli silloin kokeiltua. Ja nyttemmin niille on keksinyt käyttöä niin leivonnassa (just juustokakuissa ihan superhyviä!) kuin muutenkin ruoanlaitossa ja esim. smoothieissa, puuron tai jugurtin kanssa yms. Ja esim. lettujen kanssa! MacKaysin Lime Curd on mun makuun enemmän kuin esim. sitruunatahnat, mutta mä tykkäänkin just limestä enemmän ku sitruunasta. Limetahna sopii tosi hyvin valkosuklaan kaveriksi kakuissa, ja esim. lime ja mansikka tai lime ja kookos on ihania makuyhdistelmiä. MacKaysiltä löytyy myös sitruunatahna (Lemon Curd) ja vadelmatahna (Raspberry Curd) ja tän ohjeen voi modata omaan makuun sopivaksi, jos jompikumpi noista tuntuu enemmän omalta.

Suosittelen kyllä kokeilemaan lime-versiona, vaikka ei olisi suuri limen tai sitruunan ystävä, sillä lime ei ole tässä mitenkään hyökkäävä, vaan toimii kivan raikkaana tasapainona tuorejuuston ja mascarponen täyteläisyydelle.

MacKays muutenkin on sellainen brändi, mihin kannattaa tutustua, jos ei vielä ole tuttu. Esimerkiksi MacKaysin viikunahillo on aivan sairaan hyvää! Toimii juustojen kanssa erinomaisesti 🙂

No anyway, kakku on tosi helppo ja nopea tehdä vaikka sitä joutuukin välissä pitämään tunteja jääkaapissa. Koristelun puolella saa käyttää omaa mielikuvitusta niin paljon kuin sielu sietää. Itse valitsin vähän trooppisen hedelmäisen koristelun, mutta tähän kannattaa kokeilla ehkä myös tyylikästä ja simppeliä koristelua, jossa antaa isoa roolia valkosuklaalle, se nimittäin sopisi tähän kakkuun maunkin puolesta erinomaisesti.

Mitäs sanotte kakusta? 🙂

6 thoughts on “Limekakku

  1. Mä teen kiilteen niin, että lämmitän vain sen pari kolme rkl nestettä, ja liotan liivatteen siihen. Sitten tämän kuuman nesteen sekoitan kylmään nesteeseen. Näin saa nopeammin jäähdytettyä kiilteen nesteen ja voi laittaa sen pikaisesti kakun päälle. Myös klimppejä saa vältettyä tällä tavalla hyvin 🙂 kannattaa kokeilla! 🙂

  2. Vitsit nää sun leipomukset on aina niin kauniita ja huolitellun näköisiä, tykkään erityisesti näistä postauksista 🙂 Itse olen hyvä siinä leipomisessa ja macaronsit yms. valmistuu vaivatta, mutta mulle ei ole kyllä visuaalista silmää luotu yhtään ja leipomusten koristelu on itselle aina jotenkin tosi vaikeaa. Olen yrittänyt harjoitella ja inspiroitua muiden kuvista, mutta ei vaan ole mun juttuni 😀

    1. Sama juttu minulla! Mitään silmää koristeluille ei löydy vaikka kuinka instagramia ja pinterestiä selannut. :’D Nää sun kakut on aina niin nättejä.

  3. Ihana kakku! Ja kiitos reseptistä, täytyykin kokeilla heti 🙂
    Mun poikaystävä on samanlainen sitruunoiden syönnin suhteen, sitruuna/lime/mikä tahansa kirpeä on paras maku maailmassa 😀

  4. Tuosta kiilteen ohjeesta puuttui, että koska liivatteet sekoitetaan mukaan. Mutta ilmeisesti samaan aikaan limenkuoren ja elintarvikevärin kanssa, kun kattila on nostettu pois liedeltä?
    Myös Philadelphiasta olisi hyvä olla grammamäärä näkyvissä, kun purkkeja on eri kokoisia. Tässä taidettiin kuitenkin tarkoittaa 200g purkkia?

Leave a Reply