Helppoja ruokaideoita äitienpäivään

*Viinit kaupallisessa yhteistyössä Torresin kanssa

Kirjoittelin täällä taannoin 5,5 % viineistä, joita saa ruokakaupoista ja lupasin jakaa pari reseptiä, joihin näitä voi hyvin hyödyntää. Ajattelin näin äitienpäiväviikonlopun alla, että tässä olisi pari hyvää hemmotteluruokaa äideille kokattavaksi. Pakko sanoa, että vaikka nää saattaa kuulostaa vaikeilta, näiden tekeminen on tosi helppoa ja nopeaa.

Tein yhden kasvisversion ja yhden lihaisamman, eli tarjolla olisi parsa-kesäkurpitsa-risottoa ja ankkaa luumukastikkeessa. Tsekkaa ohjeet molempiin ja valitse makuusi sopiva ihana lounas tai illallinen äitienpäivään 🙂

 

KASVISVERSIO – PARSA-KESÄKURPITSA-RISOTTO

TARVITSET: 

1 nippu vihreää parsaa
1 sitruuna
1 kesäkurpitsa
Valio Mustaleima-juustoraastetta
4 dl risottoriisiä
3 salottisipulia
1 prk creme fraiche
1 kanaliemikuutio
voita
Sangre de Toro -valkoviiniä

VÄLINEET: 
raastin, syvä pannu, kattila, leikkuulaut

1. Mittaa risottoriisiä 4 dl ja pilko salottisipulit pieneksi. Pese parsat, ja kuori ne kuorimaveitsellä. (Siitä kärjen alapuolelta koko varren mitan verran. Pilko/napsuttele ne n. 2 cm mittaisiksi. Kuori kesäkurpitsa ja pilko n. 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.

2. Laita syvään pannuun voita lämpenemään n. 2 rkl. Kuullota parsat voissa ja lisää joukkoon salottisipulit.

3. Lisää joukkoon vielä pariksi minuutiksi kesäkurpitsat ja nosta pannu pois lämmöltä.

4. Laita vesi kiehumaan vedenkeittimeen.

5. Lisää kattilaan 2 rkl voita ja sekoita joukkoon 4 dl risottoriisiä. Kuullota riisit.

6. Kaada kuumaa vettä n. 2 dl erissä voissa kuullotettuun riisiin. Yhteensä n. 8-9 dl. Lisää vesi, sekoita ja anna imeytyä. Lisää ensimmäisen satsin jälkeen yksi kanaliemikuutio joukkoon. Aina kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää vettä. Anna kiehua miedolla lämmöllä kaiken kaikkiaan n. 20-25 minuuttia.

7. Sillä aikaa kun vesi imeytyy riisiin, raasta pienellä raastimella yhden sitruunan kuori.

8. Sekoita riisi syvään pannuun parsa-kesäkurpitsa-sipulin joukkoon ihan pienellä lämmöllä.

9. Lisää joukkoon 2 dl Sangre de Toro -viiniä ja raastettu sitruunankuori, sekä makusi mukaan mausteita. Mä käytin, ylläri ylläri, mun suosikkia eli parmesaanisuolaa.

10. Anna hautua muutaman minuutin. Nosta pois lämmöltä ja sekoita joukkoon n. 1 dl Mustaleimaa ja vähän vajaa purkki creme fraichea. Tässä voi käyttää omaa mielikuvitusta, voi laittaa enemmän tai vähemmän, riippuen siitä tykkääkö juustoisesta vai ei.

11. Purista annosten päälle hieman sitruunamehua ja ripottele päälle Mustaleima-raastetta.

12. Tarjoile heti ja käytä loput viinistä ruokaviininä. Toimii!

****

ANKKAA LUUMUKASTIKKEESSA 

TARVITSET: 

4 punaista luumua
2 ankan rintafilettä (löytyy hyvin varustettujen kauppojen lihaosastolta tai pakastealtaalta)
jasmiiniriisiä
Sangre de Toro – punaviiniä
3/4 dl ruokosokeria
voita

VÄLINEET: 
paistinpannu, kattila, vuoka ja lasta/pihdit

1. Sulata ankka etukäteen tai ota se jääkaapista n. 1 tunti ennen ruoanlaittoa. Viillä veitsellä ankan valkeaan nahkaan ristikko ja hiero siihen makusi mukaan mausteita. Arvaatteko jo, mihin mä luotan aina? Tosin tässä toimii kivasti rosmariinisuolakin! Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

2. Paloittele luumut pieniksi n. 2 cm kuutioiksi.

3. Laita voi paistinpannulle sulamaan, ja laita ankat tuo ristikkopuoli alaspäin kannen alle n. 10 minuutiksi 5/6 tai 7/9 lämmöllä. Varo, voi roiskuu.

4. Mittaa kattilaan vesi ja laita riisi keittymään.

5. Mittaa korkeareunaiseen paistinpannuun n. 2 rkl voita ja kuullota voissa ruokosokeri. Kun sokeri on kokonaan sulanutta, lisää joukkoon paloitellut luumut. Paista n. 5 minuuttia korkealla lämmöllä ja vähennä noin puolelle lämmölle.

6. Kun ankat ovat olleet n. 10 minuuttia, käännä ne (varovasti!) lihapuoli alaspäin n. 1-2 minuutiksi. Tässä vaiheessa tuo nahka on tosi ruskettunut ja vähän “kuivahko”.

7. Siirrä ankat (varovasti!) vuokaan, lihapuoli alaspäin, eli nahkapuoli ylöspäin. Ole oikeasti varovainen. Nimim. oon tehnyt tän sata kertaa, ja eilen räpsähti voi aika mukavasti näpeille. Insta-storyssani on siitä tulos nähtävissä. Terveisin peukalossa neljä rakkulaa. Ei se voi nyt mitenkään erityisen vaarallinen ole, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainen, kun lihaa nostaa pannulta ja voi räiskii siellä.

8. Kun ankka on vuoassa, kaada se voi-ankanmehu pannusta lihan päälle, niin, että tavallaan molemmat rintapalat kastuu sillä kunnolla.

9. Laita ankat uuniin n. 8-10 minuutiksi. Näin tulee kivan punertavaa, mutta jos medium ei ole juttusi, pidä ankka uunissa n. 15 minuuttia.

10. Sillä aikaa kun ankka on uunissa, sekoita luumu-sokeri-voi -seokseen n. 2 dl Sangre de Toro -punaviiniä. Tässä vaiheessa luumujen pitäisi olla jo hyvin pehmeitä. Hauduttele miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia.

11. Kun nostat ankan pois, ota lusikalla vuoan pohjalta hieman sitä “mehua” ja kaada lihan päälle muutaman kerran, että ankanrinta kastuu taas. Se tuo lisää mehukkuutta. Leikkaa n. 1 cm leveiksi paloiksi.

12. Annostele riisi ja ankka ja tarjoile luumukastike vieressä sekoita joukkoon. Mun mies rakastaa, että tuota luumukastiketta on paljon ja koko riisi ja liha on siinä. Ite käytän vähän maltillisemmin.

13. Tarjoile hieman viilennetyn Sangria de Toro -punaviinin kanssa.

On niiiiiin kätevää, että hyvää viiniä saa ruokakaupasta, niin saa helposti napattua kaikki tarvittavat mukaan samasta paikasta just täntyyppisiin ruokaohjeisiin 🙂

Kokeilkaahan ja kertokaa maistuiko! 

12 thoughts on “Helppoja ruokaideoita äitienpäivään

 1. Kyllä nousi kulmakarva pystyyn ihmetellessä että raastettua sipulinkuorta, mutta sitruunasta varmaan kyse 😀 eikö, vai oonko nyt pahasti missannu jtn tuolla keittiön ihmeellisessä maailmassa? :’D

 2. Todellakin kokeilemisen arvoisen näköiset ruoat !
  Sellainen vain jäi hiukan mietityttämään, että raastetaanko risottoon tosiaan sipulin kuori? Vai oliko kyseessä sitruunan kuori ?

 3. Mihin asteeseen ankka laitetaan uuniin? Olenko vain sokea, kun en mielestäni tätä tietoa löytänyt ohjeesta? ️
  Ihan mielettömän herkullisen oloiset ohjeet, ankkaa en ole koskaan kokannut, mutta nyt täytyy kokeilla.

  1. Ähh, apua, totta, se pitäisi korvata kasvisliemikuutiolla. Ei osaa ajatella tuollaisia, kun on kaikkiruokainen 🙂

 4. Harvoin tulee inspiroitua blogin ruokaohjeista, mutta ostin risoton ainekset kotiin. JA OMG! kuinka hyvää risottoa. 😀 Se tunne, kun ei voi lopettaa syömistä. Kuulun näihin soveltajiin, niin en käyttänyt viiniä, enkä kasvisliemikuutiota ja sitruunanki taisin puristaa kattilaan vapaalla kädellä. Sitten heitin hillosipulipurkin myös sekaan! Mutta siis mun makuhermoja kyllä kutkuttelee vielä tuon viinin kokeileminen risotossa. 😀 Viinin ystävä täälä hei! Kaiken kaikkiaan, niin pakko kyllä vielä kerran hehkuttaa, että huikea resepti! 😀

 5. Siis pakko kehua aivan ihania kuvia! Sulla on todella silmää kauniille asetelmille saanko kysyä mistä nuo kauniit astiat ovat? 🙂

Leave a Reply